原本想去元祖店試試,結果門口已經有一群人在等位,所以我們轉去2.0看看。幸運的是,到達時店裡還有空位。我們坐下後,發現店內裝修清新乾淨且光線充足。接著我們點了菠菜豬肉灼餃和洋蔥豬肉煎餃,還特意點了抹茶芝士蛋糕和開心果芝士蛋糕。不久後發現開心果芝士蛋糕已經賣完,幸運的是我們及時點了芝士蛋糕。菠菜豬肉灼餃(左)和洋蔥豬肉煎餃(右) 原本以為是湯餃,結果上菜後發現湯和餃子是分開的。餃子和湯的味道不太搭配,湯雖然美味,但味道過於濃郁。至於煎餃,一咬下去會有肉汁流出來,洋蔥使它更加美味,煎得外脆內嫩,又不太油膩,難得的是如此美味。開心果芝士蛋糕開心果芝士蛋糕 開心果味道濃郁,入口即化,帶有獨特的開心果香氣,甜度適中,恰到好處。抹茶芝士蛋糕散發著濃郁的抹茶味道,與芝士完美融合,味道甜中帶有微微的苦澀,恰到好處。總括黎講我覺得芝士蛋糕出色過餃子。

菠菜豬肉灼餃(左),洋蔥豬肉煎餃(右)

抹茶芝士蛋糕

總括黎講我覺得芝士蛋糕出色過餃子。

2024-06-01
菠菜豬肉灼餃(左),洋蔥豬肉煎餃(右)
6天前 0 瀏覽
成日聽到人講「家後」係比芝士蛋糕耽誤嘅餃子店😆,好奇嘅我今日就去試下先,點知去到摸門釘🥲,星期三休息,醒起佢有另一間,咁我就改行去「家後2.0」試吓~可惜今日冇開心果芝士蛋糕🥲得原味同玫瑰味我揀咗玫瑰味嘅芝士蛋糕$3️⃣5️⃣🍰有淡淡玫瑰香味,但未去到驚艷嗰隻,唔係坊間講到嗰隻咁好食~灼芫荽豬肉餃子🥟八隻$4️⃣0️⃣🥟餃子灼得啱啱好,唔會爛晒,餡料芫荽同豬肉配合得啱啱好,餃子跟咗一碗老火湯,不含味精~總括而言,餃子係好食嘅,但係芝士蛋糕就普通。是日消費$7️⃣5️⃣
可惜今日冇開心果芝士蛋糕🥲
得原味同玫瑰味
我揀咗玫瑰味嘅芝士蛋糕$3️⃣5️⃣
灼芫荽豬肉餃子🥟八隻$4️⃣0️⃣
總括而言,餃子係好食嘅,但係芝士蛋糕就普通。
是日消費$7️⃣5️⃣

玫瑰芝士蛋糕
2024-05-15 83 瀏覽
普通過唔普通嘅餃子,韮菜味唔濃,皮偏厚,湯偏咸,芝士蛋糕好一般,唔會再去試,飯偏鹹,塊板寫餐牌唔清晰,問佢有冇蛋糕,只係拎自己電話出嚟望跟著行開,隔咗一陣先番轉頭答

2024-04-29 180 瀏覽
星期一下就2點幾3點去到,得一台客但收銀靚女好似好忙咁😂😂外賣$30一件原味芝士蛋糕加兩個韮菜煎餃但打開見到芝士呢個size就真係啞左,味道正正常常囉,無網上吹捧到咁好食不過個size就真係會唔會太細件?定係我問題?煎餃味道正正常常,唔會好咸,不過韮菜多過豬肉Size 黎講都係正常,$44/8隻 小貴嘅....煎餃可以再煎脆多少少,因為都唔係過煎到好香口外賣無任何醬料或者當食菜鋪跟埋,呢個真心有啲失望總結一間正常嘅餃子店,完。
星期一下就2點幾3點去到,得一台客但收銀靚女好似好忙咁😂😂
外賣$30一件原味芝士蛋糕加兩個韮菜煎餃
但打開見到芝士呢個size就真係啞左,
味道正正常常囉,無網上吹捧到咁好食
不過個size就真係會唔會太細件?定係我問題?

煎餃味道正正常常,唔會好咸,不過韮菜多過豬肉
Size 黎講都係正常,$44/8隻 小貴嘅....
煎餃可以再煎脆多少少,因為都唔係過煎到好香口
外賣無任何醬料或者當食菜鋪跟埋,
呢個真心有啲失望

總結一間正常嘅餃子店,完。
2024-04-29
10 分鐘 (外賣自取)
如果去過食家後既餃子,都知道雖然家後餃子好味,芝士蛋糕性價比非常高,但排隊會排到好熱,入面座位有少少迫。家後2.0! 解決左排隊熱同迫既問題!成個感覺變得餃子也可文青!湯餃個湯底會係屋企感既粉葛眉豆湯。個湯雖然好好味(係會想飲哂成碗湯),但我覺得個煎餃仲好食。4隻菠菜豬肉 + 4隻芹菜豬肉。調味做得好好,豬肉唔會過咸,但又好入味唔同菜,真係會有唔同菜既味道,食得出新鮮包餃。煎餃做到非常脆身,係外脆內軟嗰隻!一咬開會好多汁湧出嚟。雖然脆身,但一個人食8隻都唔會覺得油膩!家後2.0仲有是日蛋糕板原味, 30hkd ,雖然size 唔大,但非常高質。食完8隻餃,再加一件細蛋糕,完美😍 滿足❤️

家後2.0! 解決左排隊熱同迫既問題!
成個感覺變得餃子也可文青!

湯餃個湯底會係屋企感既粉葛眉豆湯。
個湯雖然好好味(係會想飲哂成碗湯),但我覺得個煎餃仲好食。

4隻菠菜豬肉 + 4隻芹菜豬肉。
調味做得好好,豬肉唔會過咸,但又好入味
唔同菜,真係會有唔同菜既味道,食得出新鮮包餃。

煎餃做到非常脆身,係外脆內軟嗰隻!
一咬開會好多汁湧出嚟。
雖然脆身,但一個人食8隻都唔會覺得油膩!

家後2.0仲有是日蛋糕板

原味, 30hkd ,雖然size 唔大,但非常高質。
食完8隻餃,再加一件細蛋糕,完美😍 滿足❤️
  • 原味芝士蛋糕
  • 菠菜豬肉煎餃
  • 芹菜豬肉煎餃
2024-03-14 533 瀏覽
2.0 同本店最大分別就係坐得舒服好多👍🏻感覺比較似cafe 另一個最大嘅分別就係湯餃係變左湯+蒸餃今日係蟲草花湯😛😛 簡直勁有家的味道熱辣辣一碗 無因為要放餃子而稀左菠菜餃 賣飛佛❤️煎餃就叫左洋蔥🧅餃 好鬼夾十分惹味同煎得好香口👍🏻脆卜卜最後梗係叫我嘅心愛巴斯克芝士蛋糕 日日都有唔同口味,而我最愛一定係開心果味😚😚😚最近好多人都因為個芝士蛋糕慕名而來,所以堂食係限叫兩件 見到好多人都係專登入嚟食蛋糕,或者想買外賣蛋糕走 其實我覺得可以支持埋佢哋嘅餃子啊😁都一樣好好食 好值得 👍🏻

另一個最大嘅分別就係湯餃係變左湯+蒸餃
今日係蟲草花湯😛😛 簡直勁有家的味道
熱辣辣一碗 無因為要放餃子而稀左

菠菜餃 賣飛佛❤️

煎餃就叫左洋蔥🧅餃 好鬼夾
十分惹味同煎得好香口👍🏻脆卜卜

最後梗係叫我嘅心愛巴斯克芝士蛋糕
日日都有唔同口味,而我最愛一定係開心果味😚😚😚

最近好多人都因為個芝士蛋糕慕名而來,所以堂食係限叫兩件
見到好多人都係專登入嚟食蛋糕,或者想買外賣蛋糕走

2024-03-10 426 瀏覽
本身去元祖店想食蛋糕但係6點幾已經賣哂於是去附近嘅2.0試下睇下仲有無蛋糕賣結果好好彩岩岩番左cake我同男朋友2個人諗住一人一件點知店員話只限一件明明佢個雪櫃有唔止一件而且我地2個人點解唔可以嗌2個Cake????2.0係第一次幫襯鋪面裝修幾靚幾新潮但係安排真係有啲混亂店員完全做到一腳踢勁忙勁亂啲蛋糕又安排得差左少少如果山長水遠黎食cake但就限每枱一件作為客人都真係有啲唔高興嘅咁係咪我同男朋友分兩張枱坐就可以一人食一件先?老實講元祖店service都唔係特別好但2.0真係…無下次了😅
本身去元祖店想食蛋糕
但係6點幾已經賣哂
於是去附近嘅2.0試下睇下仲有無蛋糕賣
結果好好彩岩岩番左cake
我同男朋友2個人諗住一人一件
點知店員話只限一件
明明佢個雪櫃有唔止一件
而且我地2個人
點解唔可以嗌2個Cake????
2.0係第一次幫襯
鋪面裝修幾靚幾新潮
但係安排真係有啲混亂
店員完全做到一腳踢勁忙勁亂
啲蛋糕又安排得差左少少
如果山長水遠黎食cake
但就限每枱一件
作為客人都真係有啲唔高興嘅
咁係咪我同男朋友分兩張枱坐就可以一人食一件先?
老實講元祖店service都唔係特別好
但2.0真係…無下次了😅
原味巴斯克蛋糕
原味巴斯克蛋糕
已經save左呢個家後好耐, 去到佢開左分店終於去試啦!✌🏻滿心歡喜咁去到, 平日夜晚都等左超過半個鐘先入到去, 店員叫排隊但又無隊可跟... 我地嗌左一份 煎餃-韭菜豬肉餃🥟, 湯餃-菠菜豬肉餃🥟, 熱豆漿🥛同一份原味芝士蛋糕🍰~ 等左25分鐘先開始有野食黎單睇睇食物味道係的確好味, 煎餃係值得一試, 好香脆足料, 跟湯餃既湯都有鮮味🥟👍🏻個人更鍾意菠菜豬肉餃既餡料!原味芝士蛋糕🍰不錯, 但未去到大家係咁吹棒咁好食, 不過呢個價錢整體黎講性價比都算高. 比較失望既係餐廳安排都幾混亂😢 排隊已經唔清晰, 大家都唔知堂食定外賣排緊. 店員話得3個人做唔黎, 好多客同外賣員又出又入咁問進度, 令本身唔大既餐廳更迫...上菜都算耐, 我地無催過就等差唔多半個鐘🤧🥢總結: 單睇食物既高性價比 我係會再去食, 但安排未搞好之前都未必會再試了, 希望快d請到人幫手🤣

韭菜豬肉餃, 菠菜豬肉餃
原味芝士蛋糕
2024-02-28
韭菜豬肉餃, 菠菜豬肉餃
原味芝士蛋糕
2024-02-25 280 瀏覽
呢間食過好幾次,最出名當然係餃子同芝士蛋糕,我個人認為只有煎餃比較出色,其他食物都只係正常發揮,即使芝士蛋糕亦普通,只係標榜由日藉老闆娘親手整,香港人只係太崇日,盲目追捧🤷🏼‍♀️芫荽煎餃最出色,芫荽味道突出,煎餃皮非常香脆咖哩牛筋腩,牛腩好柴,筋切得好細件有味飯其實冇味🫣菜脯好味,但每枱一樽份量好少,叫店員添加後都只會補充返少量,比較少器😅芝士蛋糕方面原本都好大期望,因為太多好評,呢日只賣剩原味,食落其實同坊間食到嘅水準一樣,其實食唔到都唔使可惜

芫荽煎餃最出色,芫荽味道突出,煎餃皮非常香脆

咖哩牛筋腩,牛腩好柴,筋切得好細件

有味飯其實冇味🫣

2024-01-25
2024-01-20 298 瀏覽
諗住喺附近飲咖啡之前食少少嘢先, 上網搵到呢間好似唔錯, 佢嘅裝修同衛生程度都比第一間好呢度必試嘅一定係手工餃, 煎餃即叫即煎, 好香脆但唔會油淋淋, 足料包滿, 唔錯蝦醬蒸豬腩片飯鍾意食肥肉嘅呢個好啱, 有蝦醬嘅鹹香味, 不得不提個湯, 係冇味精嘅螺頭湯, 好滋潤好好飲!呢度竟然有homemade cheesecake, 呢個配搭好新奇😂不過件cake好滑, cheese味香濃, 一定要試吓

蝦醬蒸豬腩片飯

2024-01-13 255 瀏覽
對呢間舖頭嘅安排真係好失望同唔開心。佢哋排隊嘅方法亂七八糟,冇人睇得清楚邊個係邊個,有啲人仲插隊,店員都唔理。我等咗半個鐘,但係見到有啲人後到先到,仲比我快拎到嘢。咁唔公平我即刻同店員講呢個問題,佢哋就話呢啲係客人之間嘅事,佢哋控制唔到。呢種處理態度咁冷淡同粗魯,完全唔尊重客人。我覺得呢間店嘅服務同安排差到爆,唔值得去,都唔會介紹比任何人。希望佢哋可以改善佢哋嘅服務質素同對待客人嘅態度,唔好再令其他人受到咁嘅對待。
2024-01-13
2024-01-05 237 瀏覽
之前幫襯過 家後今日第一次嚟到2.0,環境都好企理乾淨食物味道依然咁好今次叫左:灼餃:芫茜豬肉餃 ($38/8隻)蒸餃:韭菜豬肉餃 ($42/8隻)加杯凍豆漿 ($6/杯)仲送左碗湯😊後來先見到今日特別口味係京蔥豬肉🫣🫣🫣,但食左16隻餃已經好飽了…個個都想嚟食巴斯克蛋糕,真係個個都食到咩😂嚟到嘅時候已經售完了😮‍💨😮‍💨食餃期間,不斷聽到有人問仲有冇蛋糕又有藉口下次再嚟啦,希望下次食到巴斯克啦
之前幫襯過 家後
今日第一次嚟到2.0,環境都好企理乾淨

食物味道依然咁好

今次叫左:
灼餃:芫茜豬肉餃 ($38/8隻)
蒸餃:韭菜豬肉餃 ($42/8隻)
加杯凍豆漿 ($6/杯)
仲送左碗湯😊

個個都想嚟食巴斯克蛋糕,真係個個都食到咩😂
嚟到嘅時候已經售完了😮‍💨😮‍💨
食餃期間,不斷聽到有人問仲有冇蛋糕

又有藉口下次再嚟啦,希望下次食到巴斯克啦
2023-12-29 172 瀏覽
手作餃子呈鈎狀的弦月,外皮玲瓏剔透,餡料閃閃發亮。(1)雲耳椰菜豬肉餃雲耳及椰菜變成小顆粒,既有咬勁(Sok Sok聲),又與緊緻的餡料混合在一 起。椰菜水分多,在成為餃子之前需控制濕度,令其不影響餃子皮。味道方面,整體口感偏向小甜。燉湯送完即止,若不夠裹腹,可加配套餐(是日鹹飯、冷盤小食,以及烏龍茶)。由於日籍老闆娘主理,小食或配料之中,總留有日式定食的蹤影。 除了餃子聞名,巴斯克芝士蛋糕亦是招牌之一。可惜數量及口味屬於限定,無緣品嚐。 月半彎的浪漫,只有雲朵才能知曉。☁️
手作餃子呈鈎狀的弦月,外皮玲瓏剔透,餡料閃閃發亮。

(1)雲耳椰菜豬肉餃
雲耳椰菜豬肉餃

月半彎的浪漫,只有雲朵才能知曉。☁️
2023-12-27
雲耳椰菜豬肉餃
收藏咗好耐嘅餃子店,終於可以一試除咗餃子出名之外,就係日籍老闆娘自製嘅巴斯克芝士蛋糕🍰可惜近排因為東主有喜而停售呢度嘅餃子口味比較傳統,每日設有一款是日款式,當日係京蔥豬肉餃子餃子一客八件,可選灼或煎可加錢雙拼同轉套餐———————————————————灼餃 ($38+ 2)餃子白灼無湯,是日湯會分開上▶️ 是日湯當日係冬瓜薏米湯,有趣地飲落係另一個味😂變咗赤小豆粉葛湯啲friend個人麻麻哋個味,不過欣賞佢用真材實料煲,無加工、天然味道▶️ 椰菜雲耳豬肉餃 豬肉較粉紅,肉質鮮嫩椰菜帶鮮甜味道,雲耳就唔係太出如果椰菜同雲耳大粒啲爽口啲會更好食▶️ 芫茜豬肉餃 見越嚟越接受到芫荽味道,就挑戰吓芫荽豬肉餃😛食第一粒嘅時候有種難以形容嘅味道,唔係蔬菜味,而係香香地咁不過食第二三粒就真正品嚐到芫荽味,唔算濃烈,正常發揮———————————————————煎餃中式套餐 ($42+2+20)中式套餐包是日住家鹹飯、冷盤小食、烏龍茶▶️ 冷盤小食好日式嘅前菜,係醃咗嘅菠菜味道鹹鹹地,上面灑上芝麻粒▶️ 韮菜豬肉餃 韭菜味道超濃郁,惹味過芫荽餃好多切碎嘅韭菜咬落爽口,似食緊韭菜餅好適合煎嘅製法😋▶️ 小籠包豬
收藏咗好耐嘅餃子店,終於可以一試
除咗餃子出名之外,就係日籍老闆娘自製嘅巴斯克芝士蛋糕🍰
可惜近排因為東主有喜而停售

餃子一客八件,可選灼或煎
可加錢雙拼同轉套餐

———————————————————
灼餃 ($38+ 2)
餃子白灼無湯,是日湯會分開上
灼餃

▶️ 是日湯
個人麻麻哋個味,不過欣賞佢用真材實料煲,無加工、天然味道
是日燉湯

▶️ 椰菜雲耳豬肉餃
豬肉較粉紅,肉質鮮嫩
椰菜帶鮮甜味道,雲耳就唔係太出
如果椰菜同雲耳大粒啲爽口啲會更好食

▶️ 芫茜豬肉餃
見越嚟越接受到芫荽味道,就挑戰吓芫荽豬肉餃😛
食第一粒嘅時候有種難以形容嘅味道,唔係蔬菜味,而係香香地咁
不過食第二三粒就真正品嚐到芫荽味,唔算濃烈,正常發揮

———————————————————
煎餃中式套餐 ($42+2+20)
中式套餐包是日住家鹹飯、冷盤小食、烏龍茶

▶️ 冷盤小食
好日式嘅前菜,係醃咗嘅菠菜
味道鹹鹹地,上面灑上芝麻粒
煎餃

▶️ 韮菜豬肉餃
韭菜味道超濃郁,惹味過芫荽餃好多
切碎嘅韭菜咬落爽口,似食緊韭菜餅
好適合煎嘅製法😋

▶️ 小籠包豬肉餃
有夠特別嘅款式,入面成嚿豬肉冇菜,更能品嚐到原來豬肉鮮味🐷
真係似正統小籠包味道,充滿肉汁好juicy,幾好食

▶️ 是日住家鹹飯
入面有冬菇、粉粉地嘅淮山等,好足料
味道鹹香,帶荷葉飯香味~
不過飯粒較濕潤,質感差少少🤏🏻
是日住家鹹飯

評論吓餃子本身🥟
呢度嘅餃子皮偏厚身,但唔會好粉,口感煙韌,咬落唔會散開
Size不至於巨型同飽滿,但食八隻都幾飽肚
灼餃會dry啲,個人比較prefer湯餃,所以自行加湯
煎餃就好出色👍🏻外皮金啡色,似生煎包,咬落十分香脆
呢個餃子皮厚度非常適合做煎餃
整體餃子調味恰當,冇話特別鹹或油膩,可以食到餡料本身味道👅
旁邊設有醋、辣油同辣菜脯,可按個人喜好加,辣菜脯爽口但認真辣🫢
個人覺得加咗醋幾好食

✨推介煎餃✨
以上試嘅口味都唔錯,小籠包豬肉餃特別值得試
又中式又日式,成為佢嘅特色
呢間家後2.0比起家後舊舖裝修新穎,用上火車車廂設計、綠色梳化凳,牆上掛上油畫,坐得舒服

服務正常
性價比高,唔收加一,平均$50/人,值得支持!
灼餃
煎餃
是日住家鹹飯
  • 小籠包豬肉煎餃
  • 椰菜雲耳豬肉餃
2023-09-13 347 瀏覽
今次食家後嘅新店家後2.0,同舊鋪最唔同嘅地方係,2.0格局好似一間cafe。至於食物方面,煎餃🥟水準依然好好,今次試埋都係受好多人推薦嘅飯團,不過感覺普通🤪味道(8/10) 環境(7.5/10) 服務(7/10) 抵食(7.5/10)咁多款餃子中最鍾意洋蔥🧅豬肉餃,洋蔥新鮮又甜,而且同豬肉好夾。加上佢嘅煎餃技術同舊鋪一樣咁掂,煎洋蔥🧅豬肉餃簡直係無敵😂好似前面咁講,飯團🍙普普通通,我覺得唔試無蝕。家後係一間好特別嘅餃子店,無論係新店定舊鋪都會提供埋飯團、各種口味嘅cheese cakes,新店americano, expresso 同latte都有。應該真係想行餃子cafe路線 哈哈 好搞笑📜🥢🥟煎洋蔥豬肉餃 $42🍙日式住家飯團 $16
日式住家飯團

味道(8/10) 環境(7.5/10)
服務(7/10) 抵食(7.5/10)

📜🥢
🥟煎洋蔥豬肉餃 $42