2023-11-29 265 瀏覽
星期三中午12:30,我同唔夠兩歲的小朋友行入餐廳,餐廳當時只有7-8成座位滿,男侍應要求我哋做一張二人枱,同小朋友面對面坐,我表示小朋友細,未識自己食,我要同佢一齊坐,所以想坐一張四人卡位,佢話,我哋坐咗一陣間有四個人我冇位比人。我望一眼附近,話拍擺兩張雙人枱咪有,加上我哋食完就走,可唔可以體諒下。佢依然拒絕比我哋坐四人枱!!其實仲有有多大枱差唔多食完就走,該男侍應(唔知係咪老細)為咗方便自己做野,唔理客人需要,做法好冇品!

2023-11-29
2023-11-07 220 瀏覽
放左工好肚餓,去到啟田商場本來想食壽司郎,但係已經開始咗要排隊攞飛就打消左呢個念頭轉戰去左格離《家啡館》個門面光光猛猛幾靚仔,當時仲有下午茶餐,咁就入去食個靚茶餐先座位方面 竟然有 少有的二人卡位(如果不用搭枱)其實枱面都算闊落除左四人卡位有櫃桶放餐具外, 其他枱都是 未有客人已經放了餐具籃…下午茶餐選擇了咖哩吉列豬扒飯及熱華田很快熱飲已經到了其實熱華田都幾難有奇怪味道吧?🫢都是正正常常的華田味唔會太濃 唔會太淡 就是正常吧繼續默默等待我的咖哩吉豬時望到,才突然認真想想,《家啡館》 咖啡 會否特別出色呢?!🤔早知就熱飲要咖啡☕️好了😅終於等到我的主角塊吉列豬排好大塊可惜咖哩汁小左D🐖🐖🐖吉列豬排外面係 薄薄脆脆的炸皮佢厲害之處係我食到尾,個塊吉列豬扒都仲係脆既但真是有著有唔著點解keep到脆卜卜?就係因為佢啲咖喱汁比得太少喇在我而言啊,咖喱汁其實咁應該係其中一個主角嚟㗎嘛但係佢比咖喱汁嘅份量就似伴碟一樣太小啦😿但佢嘅咖喱汁係有薯仔底食到粉粉嘅薯仔味,但係見唔到一粒粒嘅薯仔亦都有淡淡的椰香味😌冇錯,佢就係平時茶記食嘅港式咖喱🍛係唔辣嘅就算小朋友食都冇問題呀👌🏻👌🏻👌🏻咁其實呢…我都幾中意個
放左工好肚餓
,去到啟田商場
本來想食壽司郎,但係已經開始咗要排隊攞飛
就打消左呢個念頭

轉戰去左格離《家啡館》

個門面光光猛猛幾靚仔,
當時仲有下午茶餐,咁就入去食個靚茶餐先

座位方面 竟然有 少有的二人卡位
(如果不用搭枱)其實枱面都算闊落

除左四人卡位有櫃桶放餐具外,
其他枱都是 未有客人已經放了餐具籃…

下午茶餐選擇了
咖哩吉列豬扒飯及熱華田

很快熱飲已經到了

其實熱華田都幾難有奇怪味道吧?🫢
都是正正常常的華田味
唔會太濃 唔會太淡 就是正常吧

繼續默默等待我的咖哩吉豬時望到,
才突然認真想想,

塊吉列豬排好大塊

可惜咖哩汁小左D

🐖🐖🐖
吉列豬排外面係 薄薄脆脆的炸皮
佢厲害之處係我食到尾,個塊吉列豬扒都仲係脆既

但真是有著有唔著
點解keep到脆卜卜?
就係因為佢啲咖喱汁比得太少喇

在我而言啊,咖喱汁其實咁應該係其中一個主角嚟㗎嘛

但係佢比咖喱汁嘅份量就似伴碟一樣

太小啦😿

但佢嘅咖喱汁係有薯仔底
食到粉粉嘅薯仔味,但係見唔到一粒粒嘅薯仔
亦都有淡淡的椰香味😌
冇錯,佢就係平時茶記食嘅港式咖喱🍛
係唔辣嘅
就算小朋友食都冇問題呀👌🏻👌🏻👌🏻
咁其實呢…
我都幾中意個咖哩汁味既

睇下🐖塊豬排都唔係薄架

—————————————-
其實個質素真是對得住個價錢,
只不過係 在我而言
一個下午茶 ☕️
去左50蚊既價錢真是有點貴
====================

味算是好味,但唔算係好味到非吃不可
價錢、環境、食物🥘味道、質素算正常
我覺得係中等偏上啦!
# # # # # # # # # #
以上食評全屬自費
2023-11-07
咖哩吉列豬排飯
2023-10-31 140 瀏覽
叫咗個$118西冷牛扒,知道而家通脹,唔會太高期望,但係點會諗到,嚟咗個塊扒,絕對唔係呢個$118價值囉,食落去似啲快餐$40-$50嘅扒,認真搞唔掂喎呢間嘢!!食完絕對覺得好似俾人呃!!因為真係唔值$118呢個價錢!!因為真係唔值$118呢個價錢!!因為真係唔值$118呢個價錢!!塊扒好明顯用鬆肉粉整林晒完全食唔到牛肉味淨係咬到林謝謝嘅嘢真心黐線!!!!!!!因為唔知食咩先入去諗住試吓點知嬲住走
食完絕對覺得好似俾人呃!!

塊扒好明顯用鬆肉粉整林晒
完全食唔到牛肉味
淨係咬到林謝謝嘅嘢

真心黐線!!!!!!!

因為唔知食咩先入去
諗住試吓
點知嬲住走

📍 家啡館 (藍田)藍田啟田道50號啟田商場2樓207號舖==============================今日同同事係藍田做完野就去啟田商場食午餐,經過見到呢間餐廳裝修得幾靚又唔多人,所以就入去試吓😋==============================食物⭐️⭐️⭐️⭐️1️⃣焗火腿肉醬意粉$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個餐好抵食,碟意粉本身已經好大碟,仲包埋個餐包,湯同野飲😍雖然好平,但質素都唔差,意粉個汁唔會好酸,麵條彈牙👍🏻羅宋湯好足料同埋有少少辣,好好味😋2️⃣海南雞大碗飯$62⭐️⭐️⭐️⭐️海南雞飯個賣相好吸引,除左雞奕之外其他雞肉都無骨,飯可以揀油飯或者白飯,我今次揀左油飯,油飯好香口就算無餸就禁食都好好味😍
📍 家啡館 (藍田)
藍田啟田道50號啟田商場2樓207號舖
食物⭐️⭐️⭐️⭐️

1️⃣焗火腿肉醬意粉$58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
雖然好平,但質素都唔差,意粉個汁唔會好酸,麵條彈牙👍🏻
羅宋湯好足料同埋有少少辣,好好味😋

2️⃣海南雞大碗飯$62⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-10-11
2023-08-29 197 瀏覽
本身係睇到個餐廳名諗住杯咖啡會唔會所以先入去食,點知杯咖啡質素同茶記沖嗰啲根本無分別,叫左個牛扒講左要7成熟,點知上台變咗左全熟,啲意粉仲要梅既,甘既價錢俾啲甘既質素。
2023-08-29
2023-06-20 298 瀏覽
今日喺午餐同下午茶嘅時間去到,入座率都有七八成。喺職員嘅提醒下,叫咗一個外賣午餐同埋堂食下午茶。如果以下午茶餐嚟講,呢個海鮮意粉嘅份量真係算多,賣相幾好,材料尚算可以。而味道都係濃郁同埋可以嘅,仲加咗少少沙律菜同芝士粉,$45呢個價錢都覺得唔錯。叫得家啡館,如果杯啡唔好味就真係會失望。好彩,佢杯啡係即磨,同一般西餐廳差不多。不過我叫齋啡,而佢唔會因為少咗奶而細杯咗,呢樣係幾好嘅。另外仲叫咗個外賣中式飯,不過聽朋友講個中式飯好似一般般。

另外仲叫咗個外賣中式飯,不過聽朋友講個中式飯好似一般般。
2023-06-02 194 瀏覽
黎食個下午茶,叫咗個炸髀薯條,個髀還好,係炸得有啲硬,最大問題係個薯條,好似炸咗幾年咁,又油又硬,叉插都插唔入去,叫侍應黎換一下話太硬太油,佢攞去換,返黎果碟都係極品,色相一樣炸左好耐好深色,食落去係——凍既!!! 軟左,真係犀利,唔打算賣薯條可以唔賣,無人逼你地,但咁既服務真係唔得嘎。 一啲就知道廚師師傅整定係度,有人要先炸一下再攞比客人,有人點炸一下有好難?係都要做臭自己個朵,叫話換一下都係hea做,逼人黎數臭。
薯條
2023-06-02
放假晏左起身但又想食個早餐不過已經係下晝於是乎點左呢個炸豬扒沙律原本我都未訓醒點知見到碟食物後有驚喜豬扒好大塊唔油$3x三十幾蚊唔期望有咩太好但出奇地大塊唔油又唔太實而且食完都唔係話肚空空架而沙律就有麵包粒的菜雖然唔係話好新鮮但都係個句$3x算係甘啦食完起碼我覺得對得住$3x蚊如果我有胃口的下次會試下個牛扒原本真係覺得藍田無咩好食但又比我搵到呢間都有想再試既衝動丫。。。仲有下次想試埋佢既咖啡係度慢活下都係不錯既選擇
放假晏左起身

丫。。。
仲有下次想試埋佢既咖啡
係度慢活下都係不錯既選擇
2023-05-06 191 瀏覽
【觀塘區】【家啡館】我有壓力,被人 WhatsApp 同我講話我做得少觀塘區,我自己都知,但係做過就知咩叫「顧此失彼」,要盡量照顧到大家嘅需要真係好難。不過都慶幸我尚算律己以嚴,都算喺呢個界別裡面已經係勤力周圍走嘅其中一個。講到觀塘,最近有印象食嘅已經係去到瑞和街街市嘅九鼎百味,真係幾好食。而講到耐冇食,藍田就真係耐,上次係同朋友食木兆小品,真係超耐。之後就食咗一次呢間,但係呢間我唔太想食一次就寫,所以我係食咗兩次。第一次係食「英式全餐」,個餐係有丹麥酥、漢堡扒、火腿、腸仔、炒蛋、茄汁豆,我只能夠講佢就真係茶餐廳風味,就係好平庸嘅質素,真係冇咩特別好講,配埋「熱奶茶」先 $42 我又唔可能挑剔到啲乜,所以就係咁。大家睇完上一段就明白點解我堅持要食多一次先寫,喂,真係冇嘢寫吖嘛,我嘅寫作技巧未高超到普通貨色都寫到好好食吖嘛。除非好似某啲 foodie 咁,篇篇都收錢,咁就水晶膠加雙氧水都識得大嗌「好 好 味 呀 !」啦。咁第二次我就叫其他嘢,一不做二不休整返個「皇牌精選扒餐」,點知到叫嘢嗰時先知冇羊架,諗住試個牛柳,但又唔想要晒兩件,想試多啲嘢嘛。咁就唯有叫「皇牌牛柳拼鴛鴦腸」,咁嗰兩條

咁第二次我就叫其他嘢,一不做二不休整返個「皇牌精選扒餐」,點知到叫嘢嗰時先知冇羊架,諗住試個牛柳,但又唔想要晒兩件,想試多啲嘢嘛。咁就唯有叫「皇牌牛柳拼鴛鴦腸」,咁嗰兩條腸都唔差,仲有一條係香草腸。

件牛柳同啲薯條就 Okay 啦,只係 okay 咁囉,以茶記扒嚟講唔算差,鐵板上所以五成熟都得。餐湯「羅宋湯」都係茶記風味,反而個餐包夠晒熱,幾好。加 $3 飲「凍咖啡」,我覺得唔差嘅,咁樣夾埋 $91 只係合理囉。。。

(地址:觀塘藍田啟田商場2樓207號舖)

2023-04-13 140 瀏覽
講起上嚟真係好耐冇食過啲咁離譜嘅食物本身想早餐食個大快活 但係男朋友完全接受唔到食大快活唯有喺隔離食呢一間咁嘅嘢叫咗個香煎雞扒配煎蛋煙肉講真呢幾年我都未試過喺一間餐廳嘅煎蛋 可以咁慘不忍賭究竟啲咩煎蛋先至可以咁難食佢絕對唔係一般嘅煎蛋 佢有蛋殼 而且個蛋黃喺成個蛋白面唔平均咁嘆開我懷疑佢根本就唔係煎蛋黎然後過煙肉 我冇諗過,原來個煙肉🥓竟然係烚熟咁,完全冇香邊,好似條死屍咁樣攤咗喺度然後個雞扒 係硬嘅唯一值得讚嘅,應該係佢嗰啲茄汁焗豆 幾正常嗰幾條生菜,同埋個一片蕃茄 望落幾新鮮其實佢都唔係第一次咁樣 幾個月前去過食區最貴嘅嗰個牛扒餐 咩王牌牛柳 真心真心$128 我不如自己買塊扒自己煎牛扒完全咬唔入 啲湯,都唔係特別好飲想像唔到呢間嘢,竟然可以喺啟田商場生存咁耐竟然仲日日都有人食大快活,壽司郎,茶泰就喺隔離 點解啲人仲會用$87兩位(早餐)嘅價錢食啲垃圾?
講起上嚟真係好耐冇食過啲咁離譜嘅食物
本身想早餐食個大快活 但係男朋友完全接受唔到食大快活
唯有喺隔離食呢一間咁嘅嘢
叫咗個香煎雞扒配煎蛋煙肉
講真呢幾年我都未試過喺一間餐廳
嘅煎蛋 可以咁慘不忍賭
我懷疑佢根本就唔係煎蛋黎
然後個雞扒 係硬嘅
唯一值得讚嘅,應該係佢嗰啲茄汁焗豆 幾正常
嗰幾條生菜,同埋個一片蕃茄 望落幾新鮮

牛扒完全咬唔入
啲湯,都唔係特別好飲

想像唔到呢間嘢,竟然可以喺啟田商場生存咁耐
竟然仲日日都有人食

本人與家人一行三人,第一次到「家啡館」食午餐,我點了肉醬意粉,肉醬意粉的味道是好味的,但無奈肉醬汁太少我問侍應可以加多一點肉醬給我嗎?侍應回答:不可以,因為要焗我食到中段已開始好似食淨意粉咁😞😞😞
我問侍應可以加多一點肉醬給我嗎?
侍應回答:不可以,因為要焗
我食到中段已開始好似食淨意粉咁😞😞😞
2022-12-24 150 瀏覽
以前嚟過一次 果陣質素OK但今次嚟食 特飲款式少咗好多 叫咗杯菠蘿冰 感覺就好似糖漿加水再加菠蘿口感極差另外仲叫咗份雞翼小食 咬開發現仍未熟仍有少少血肉醬意粉味道正常 有小小鹹
以前嚟過一次 果陣質素OK
但今次嚟食 特飲款式少咗好多
叫咗杯菠蘿冰 感覺就好似糖漿加水再加菠蘿
口感極差

另外仲叫咗份雞翼小食 咬開發現仍未熟
仍有少少血

肉醬意粉味道正常 有小小鹹
小妹落單講明要5成熟,上餐時一切開少少血水都冇,熟到硬晒,我同佢哋反映,返而同我講咁樣係5成,大佬我冇盲,講出嚟你自己信唔信,之後死咬話係咁,話冇得處理,叫我一係食一係走,我個下火滾到,咩態度,我又冇鬧你,做咩,唔好開啦,咁嘅態度執咗佢啦😡🤬認真講呀,你又唔係好食,環境又唔係靚,啲態度仲要咁差,仲要話我係唔係盲,我真係好嬲,有咩理由係咁樣真心唔建議食呢間垃圾,都唔明點解會有生意做,😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2022-12-10
2022-08-15 376 瀏覽
假期早上在藍田附近,想找個舒舒服服的地方吃個靚早餐。見到這間衞宇啟田商場的餐廳座位非常寬闊,而且有很多一人座位和卡位,於是便入去試一試!今日想吃清清地,叫了一個麥皮餐。這個麥皮煮得幾好食,不會太稀亦不會過「杰」,而且麥皮餐配以牛角包和炒蛋,牛角包熱辣辣,非常香脆,而且也很大,炒蛋炒得非常滑溜溜沒有過熟。咖啡也不錯,非常香滑,味道濃郁。$29便可以坐得舒舒服服,又享受一個美味而健康的早餐,我十分滿意!見餐牌上也有其他各種款式,其中早餐的選擇十分多,有火腿、午餐肉、雪菜肉絲,彷鮑片、沙嗲牛肉、連麻辣雞丁也有。平時有些茶餐廳沙嗲牛肉會比較貴,這間餐廳劃一收$36,算是便宜。

2022-07-10 307 瀏覽
早上去叫了一個常餐,這餐廳總是人不多,吃沙爹牛肉麵,加錢叫出前一丁,出嚟是未熟的麵,還要個湯又咸又凍,溝了出前一丁麵湯粉和他們自家的湯,麵已經不熟透,一個凍的湯令個麵不能煮熟D,第一次知道原來一個簡單公仔麵都可以煮唔熟就拿出來,還要凍的湯,煮到咁難食另外一杯熱鴦,無茶無咩奶,明顯苦但咖啡味好淡,連一杯三合一冲粉的也不如,還有無熨的瑞士多士,原裝瑞士多士包一hea搽牛油上面,令人完全感受到廚房及茶水要趕客的心意,收到了,無下次