2K
2024-05-17 59 瀏覽
有個老教友約了我,在這家茶樓食個飯飲啖茶,我就恭敬不如從命啦 ~蝦球伊麵:湯底還算清,沒太油份,蝦球爽口彈,但無奈伊麵就淋了一點,口感不太好,不算難吃但稱不上好味 ~叉燒飯:我指到明要肥叉燒的,但端來的卻是半肥瘦,叉燒肉質軟嫩,玫瑰露酒的味道重,也夠蜜味,是不錯吃,however 我要的是肥叉燒,什麼叫肥叉燒呢,就是七分肥三分瘦才算是肥叉燒,我很討厭吃瘦叉燒的 .....不要同我講吃得健康!bra bra bra .... 要吃得健康,我就不會走上去酒樓吃!要吃得健康,我就宅在家吃白烚菜,就是了!本篇完 ~

不要同我講吃得健康!bra bra bra ....

本篇完 ~
2024-05-10 43 瀏覽
下晝6點半左右去到,2位食晚飯,入到去冇人帶位,搵左一陣,終於搵到人黎,然後叫我地自己搵位坐,問佢攞個餐牌問左10分鐘至攞到黎,點左餸,黎到啲野係暖,唔熱,啲雞又咸,啲湯仲係微溫,好似放左好耐攤凍左,蒸條魚又唔熟,啲飯硬到要撈湯至食到,最後埋單仲要收服務費,唉.....真係唔好怪啲人唔出街消費,貼錢買難受咁。
2024-05-09
2024-01-15 910 瀏覽
不知所謂服務。一去到同左知客話2位,佢同樓面講話寫枱號之後我地跟佢入行入洒樓,見去執枱。佢話佢唔係帶枱。我地之後又行返出去知客度問。話唔知點解我地行左入去喎。。。。當理解錯。坐低左,茶又無人開,食完要個盒問完一次又一次。食客唔多架。期間幾個女樓面嘈交不止一次。好煩。第一次黎都係最後一次
2023-11-20 1078 瀏覽
葵芳難得有排坐嘅酒樓,原本入去諗住食吓下午茶,但係因為夜晚先至約咗人,所以諗住都會有排坐。一入去已經同職員講話想坐耐啲,職員都好好安排咗好入嘅位置,相對上入邊嘅位置靜靜地我覺得反而仲舒服。 食物方面叫咗燒賣、牛肉同埋鯪魚球點心🥟,出嚟嘅時候都熱辣辣,我哋成三個人食嘢,之後因為都覺得唔夠飽,仲要多咗個臘味炒飯。成餐飯好味係個臘味炒飯,有驚喜啲飯炒到一粒粒,好正。如果下次經過葵芳,我都應該會再嚟呢度食飯。
葵芳難得有排坐嘅酒樓

如果下次經過葵芳,我都應該會再嚟呢度食飯。

燒賣
2023-11-19
燒賣
  • 臘味炒飯
2023-05-30 2382 瀏覽
因母親節無訂到位,唯有第二日出去吃,這樣幾好,不用同人迫,坐得寬松些,自在些。决定去葵芳邨葵芳廣場1樓《客滿廷》。8點到酒樓,見門面幷不大,進去左邊收銀處,右邊支客部,徃里望,客人幷不多,我們一直往里走,經過一個大堂,原來里面那個大堂更大,裝潢豪氣特別,大堂燈光一盞一盞紅紅的粘在天花上,柔和的燈光,今人感覺有種節日的氣氛,大堂一邊牆壁掛着一部大大的電視熒屏,方便客人觀看。服務員很快送來茶,我們也即刻點了超值三寶這個餐$298元片皮鴨半衹,烤得金黃金黃,師傅即場落刀片皮,好純熟,半衹鴨片出九大片,好實在。我們用一片鴨皮,加上青瓜大葱,醮上甜醬,用又薄又熱的麽麽皮包裹住,咬一口,鴨的油香夾着爽甜的青瓜大葱好好味,一點都不覺油膩。清蒸沙班仔,魚肉清甜,嫩滑,蒸的時間剛剛好,一點腥味都沒有,頂瓜瓜。金銀蛋浸莧菜,菜新鮮,不老,咸蛋,皮蛋煮的時間剛剛好,不鞋不老,舖在莧菜上面,令莧菜充滿蛋的香味,好正。白飯$12元,加的,用砵頭蒸出,有客家風味,够熱,飯粒粒甘香。紅豆沙餐後贈送,紅豆起沙,還有幾粒連子淋淋的,甜味剛剛好。歇後語:黃瓜條,葱段不够,要求加些,服務員哥哥很快幫我們添加一碟,抵贊。結帳
服務員很快送來茶,我們也即刻點了超值三寶這個餐$298元

紅豆沙餐後贈送,紅豆起沙,還有幾粒連子淋淋的,甜味剛剛好。

結帳又送二張糕點卷,待下次餐後享用,真有吸引力。
相信我們很快會再來享用的

2023-05-15
外賣送餐
2022-11-28 2933 瀏覽
因為工作關糸,經常路經呢間餐廳,今個月己光顧第三次,裝修屬一般中式風格,人客流唔多,所以招呼出菜速度都很快,感覺上系街坊酒樓,小菜種類不太多,不過水準出品中上,至小比去X芳街大牌檔更加抵食,建議家庭或者朋友聚會,系一個唔錯選擇!
2022-11-28
  • 鹽焗雞
2022-10-30 2436 瀏覽
今晚想食龍蝦,但大約6點半到達海港酒樓就要等位,唯有轉去客滿庭酒樓,這裡有多款晚市套餐供應,我哋兩個人就選擇了龍蝦二人餐,有3個餸分別有西澳龍蝦伊麵,蒜蓉粉絲蒸扇貝及薑汁炒芥蘭,龍蝦大約一斤半重,炒出來都算大球,幾好肉幾彈牙,但伊麵就淋咗d啦!扇貝蒸得剛剛好幾鮮嫩,而芥蘭就好大碟及有薑味,最後送上渣咋糖水,豆類及芋頭煲得好淋,好吃啊!
上湯龍蝦伊麵
蒜蓉粉絲蒸扇貝
薑汁炒芥蘭
渣咋糖水
2022-09-23 1956 瀏覽
夜晚經過葵芳廣場,見有客家菜,朋友話不如試吓,其實自己都幾鍾意客家菜嘅味道。晚上嘅餐牌主打都係套餐,真係豐儉由人,視乎你想點配搭,總會揀到鍾意嘅組合。兩個人想平平哋,最好就係食孖寶:一條細沙巴躉+一個餸。格價完畢之後,朋友發現配搭當中食客家鹽焗雞係最抵食,因為鹽焗雞散叫嘅價錢比其他配搭貴,所以孖寶套餐裏面配搭鹽焗雞,然後散叫客家釀豆腐,啱晒數,抵食!講返食物嘅質素,條沙巴龍躉好新鮮,蒸嘅時間啱啱好,剛剛離骨,豉油調味唔錯,適中唔太鹹,整體上對條魚好滿意,但沙巴躉就預咗啲肉唔會太有魚味,因為始終係養魚。好耐未有機會食過呢種真正明火焗過嘅鹹雞,對上一次食應該係喺大澳嘅東方小祇園,呢種煮法嘅客家鹽焗雞唔係淨係包紙放喺鹽堆裏面焗,即係東江大飯店或者醉瓊樓嗰種,而係真正用明火焗過所以特別有鹹香味!但對雞肉就冇期望,因為明知佢係冰鮮雞,肉質唔算嫩滑,但可以接受。最後係客家釀豆腐,呢味餸見到係枱枱都叫,所以跟隊;但原來係用鐵板上,有啲失望,因為正宗嘅好多時係用砂鍋上。味道方面正常。但印象記得細個有食過另一個版本係用油豆腐做,比較喜歡油豆腐版本。但而家酒樓上菜一定考慮賣相,用嫩滑豆腐一定美觀啲。

2022-05-09 2003 瀏覽
就我婆婆嘅緣故,近近哋嚟咗呢間食母新節飯,叫咗嗰八人套餐($2388),將龍蝦伊麵變芝士底(+50),埋單連茶界要$2800😂 唔講食物質素先,但$2800,為起上嚟要$350/人,又無服務態度可言,同埋食物次序亂咁嚟,上咗嗰包,等咗15分鐘再上鮑魚👿 的確係有啲失望🫣五福燒味拼盤 - 燒味好乾,唔熱🫣上湯焗澳洲龍蝦伊面🦞 - 轉咗芝士,顏色同平時啲餐廳唔同,冇焗底,但呢個值得一讚👍🏻 好味😋龍皇花膠燴翅 - 普通嘢😮‍💨 中間仲要有個插曲,個待應”不”翅嘅時候,有隻綠色夾係湯碗底🤓 待應見到即刻拎起嗰湯碗,博我哋睇唔到😅 我哋話有隻夾係入面,佢知唔以對😅 完全無任何feedback😇 sorry/唔好意思都無🤡沙巴大龍躉兩食 (碧綠炒球/古法蒸頭腩) - 炒球okay,但蒸頭腩都可以食剩¾,可想言之😅艇皇魚肚浸菜苖 - 賣相真係好麻麻😩睇相🤡當紅鹽焗燒雞、敬母桃飽、蠔皇八頭鮑魚玉掌- 屬於正常🤔無乜特別

五福燒味拼盤 - 燒味好乾,唔熱🫣

艇皇魚肚浸菜苖 - 賣相真係好麻麻😩睇相🤡
2021-10-10 2313 瀏覽
呢間茶樓嘅點心孖寶真係好抵食 同區嘅酒樓閒閒地都三十幾蚊兩樣嘢食😬 同埋早茶好適合鍾意遲起身嘅我 因為早茶係做到十二點㗎😂 所以好吸引到我嚟幫襯 咸魚肉餅飯 咸魚嘅味道幾好送飯 加上肉餅肉質唔係話好腍 乸得好勁嗰啲 所以都okay🐟 香煎蘿蔔糕 味道唔錯 都食到有蘿蔔絲 個人覺得佢煎得唔夠香脆😬 香蔥手抓餅 煎得都幾乾身 而且蔥味都幾香 啱晒鍾意食香口野嘅人呀😄 南瓜蒸排骨 用南瓜墊底都幾特別 又唔會太鹹😺 蜜汁叉燒腸 腸粉都幾滑 呢個價錢嚟講真係超晒班🙈 蟹籽燒賣皇 最推介呢碟 出面都至少要廿蚊一籠啦 呢碟為起上嚟都只係十三蚊左右 真係好抵🥰 燒賣粒粒都好大粒 又有蝦仁同埋冬菇 嗌咗六樣野 連埋茶錢同加一 都係一百零幾蚊 真係喺邊度搵吖😛 兩個人食 真係飽到捧住個肚走🙊

南瓜蒸排骨 用南瓜墊底都幾特別 又唔會太鹹😺

蜜汁叉燒腸 腸粉都幾滑 呢個價錢嚟講真係超晒班🙈

早餐
2021-09-26 1142 瀏覽
Time for some good old Chinese food! Family-style dishes of great quality at very reasonable price points👍🏻 My favourite was the seafood veggie soup, I just love plain boiled cabbage that has been cooked until it is super tender😍 The steamed grouper was delicious too, Chinese style steamed fish paired with soy sauce is just such a perfect combo! The deep fried oysters are also worth mentioning, each piece was huge and super fresh, coated with just a thin layer of batter. We also had pan-seared t

The deep fried oysters are also worth mentioning, each piece was huge and super fresh, coated with just a thin layer of batter. We also had pan-seared tofu (great source of protein 😉), Chinese style roast pigeon and the classic sweet and sour pork with sweet potatoes 🍠 which was quite a creative twist.

Their red bean soup (紅豆沙) was the perfect finishing touch😍 Chinese restaurants rarely serve red bean soup for dessert these days and even when they do, they are either too watery or too thick. So this was a very pleasant surprise!
2019-12-26 3356 瀏覽
家人每星期都會去飲早茶,風雨不改。很久很久沒有陪家人飲早茶,以前放假就會去,現在有時間寧願在家訓多一會~難得下午又沒事幹,便陪家人吃點心,飲完茶再訓!茶樓是新開的,整體表現較以往的好~薑汁千層糕一層一層交錯,比一般酒樓的千層糕層數較多。薑汁十分量十足,辛辣味強,好吃!燒賣頗大粒,賣相不錯。豬肉肥肉不會太多,適量可以令豬肉不會鞋口,味道較濃。雞札內裏有很多餡料,雞肉肉質滑溜,魚肚爽口彈牙,火煺味道一般。

難得下午又沒事幹,便陪家人吃點心,飲完茶再訓!

茶樓是新開的,整體表現較以往的好~

薑汁千層糕一層一層交錯,比一般酒樓的千層糕層數較多。
薑汁十分量十足,辛辣味強,好吃!

2019-12-07
早餐
2019-11-10 2115 瀏覽
同家人食 家庭飯 裝飾普通屋村酒樓!環境同普通酒樓一樣比較嘈!食物價錢唔算平 但可以接受 服務員介紹黑醋金薯咕嚕肉 我地叫左杏汁燉白肺湯 海鮮孖寶 有條魚 同客家讓豆腐 湯到先 打開有杏汁香 但冇杏仁果d腥/苦澀味!湯濃郁 又有雞腳同軟骨! 滿滿架骨膠原!!湯渣d肉都夠淋!! 推推推黑醋金薯咕嚕肉 黑醋唔會太搶 唔會一吸氣就會想咳 肉質唔會完肥 肉質夠淋 金薯係蕃薯都幾特別可惜會外層唔夠脆 客家讓豆腐 比較咸同肉d肉口感怪怪地! 蒸魚 蒸得幾好唔老又滑!!可以再試!!(p.s有糖水送架!記得問姐姐拎)

湯到先 打開有杏汁香 但冇杏仁果d腥/苦澀味!
湯濃郁

黑醋金薯咕嚕肉 黑醋唔會太搶 唔會一吸氣就會想咳

肉質唔會完肥 肉質夠淋 金薯係蕃薯都幾特別
可惜會外層唔夠脆

客家讓豆腐 比較咸同肉d肉口感怪怪地!

蒸魚 蒸得幾好唔老又滑!!可以再試!!

(p.s有糖水送架!記得問姐姐拎)
  • 杏汁燉白肺湯
2019-07-24 1875 瀏覽
一肚氣的端午節晚飯一家3口到葵芳廣場「客滿庭」食钣做節。待應给我餐牌我跟内的價錢點菜,點了一個$328的套餐及$28有3罐啤酒,其它就無留意價錢。最後埋單發現套餐為$388及啤酒要$39,未计加一。對單及餐牌後得知今天酒樓係用節日餐牌,但我點菜時比错了平日餐牌。一肚氣埋單後叫佢经理来講2句,但等了15分锺仍未見人。最後一肚火走。此等低级錯誤,形同詐騙。以後我,朋友及公司都不會再到此品牌食飯。
一肚氣的端午節晚飯

2019-07-10 1692 瀏覽
當日跟父母來飲早茶,來到了葵芳的客滿庭早茶上菜速度算快,可是服務態度不太友善,找人幫助侍應都會不約而同裝作看不到,要辣椒醬要找樓面拿,卻等了十多分鐘都沒人理會說到點心,水平亦不見突出,首先是七彩炒米粉,炒的很乾而且味道非常清淡然後是咸魚肉餅飯及鳳爪排骨飯,中規中矩,就是價格不算優惠味道較好的有潮州蒸粉果、蝦餃及山先牛肉球,同時用料充足,只是可以更大件另一敗筆是蜜汁叉燒腸,叉燒很乾整體亦無甚味道,只能夠豉油提味香蔥手抓餅煎得香而不油膩,推薦
當日跟父母來飲早茶,來到了葵芳的客滿庭

七彩炒米粉

然後是咸魚肉餅飯及鳳爪排骨飯,中規中矩,就是價格不算優惠

咸魚肉餅飯

鳳爪排骨飯

潮州蒸粉果

蝦餃

山竹牛肉球

蜜汁叉燒腸

香蔥手抓餅煎得香而不油膩,推薦

香蔥手抓餅

2019-07-06
$70 (早餐)
潮州蒸粉果
山竹牛肉球