2022-08-15 163 瀏覽
經過元州商場很多次,直至現在我才知道原來商場的這個位置是有餐廳的,有快餐店、有這間泰國菜。到達時剛好下午茶時間,價錢經濟。即使是下午茶,餐牌的選擇也很多。而午市的價錢就會貴少少,主食為要所以沒有下午茶那樣多選擇。如長者來食下午茶,可以更優惠的價錢品嚐,十分抵食!我選了豬肉的濃湯船麵($36)。除了豬肉,還可以選擇牛肉、肉丸等配料。見到餐牌上寫著需要額外加$8跟配以上材料,我就詢問了店員基本的船麵是否沒有包含這些食材,但原來麵食本身已提供了基本的配料,例如我選擇了豬肉則會有基本的豬肉份量,如覺得不夠或者雙拼就可以加錢跟配。湯底顏色頗深,味道同樣足夠又不太鹹,作為湯底配著金邊粉食幾有泰國風味。本以為碗不大又是下午茶份量或許僅僅夠食,但原來金邊粉的份量都幾多,只是略為煮得淋和如圖那樣會出現斷段的情況,影響口感。船麵本身的配料很豐富,例如有椰菜、芽菜、炸豬皮、白蘿蔔、通菜等,而白蘿蔔煮得很淋,完全吸收了湯底的,幾美味。選配了豬類船麵,很驚訝地餐廳十分大方地加入了不少的豬肉片,有豬味質地不會硬;旁邊也包括了兩粒豬肉丸,細細粒但味道濃郁,跟在泰國食到的相似,應該是泰國進口的貨,有泰國的感覺大概$4
即使是下午茶,餐牌的選擇也很多。
而午市的價錢就會貴少少,主食為要所以沒有下午茶那樣多選擇。
如長者來食下午茶,可以更優惠的價錢品嚐,十分抵食!

大概$40就可以品嚐到泰國的味道,雖然餐廳不是滿座但是客人不斷,頗受街坊和打工仔歡迎,經濟的一頓午餐!
2022-07-09 130 瀏覽
尋日同事話呢間嘅泰式串燒幾好味,所以今日就落黎買,入到去想叫份午市套裝(本人返夜班通常都遲食飯),大概17:50分左右就去到櫃檯度,可以話係完全冇人打算理我,見到所有侍應都係度同一位外賣員嘈緊交,八卦聽咗一陣發現大概就係嘅外賣員係度等咗好耐,呢間野嘅廚房都唔比佢嘢咁。過咗一陣我眼見所有侍應都係度處理緊外賣員單嘢🫠我企係櫃檯度好似隱形人咁比人忽視,我都開始懷疑自己究竟係咪企錯位,忍不住問行過嘅侍應:「其實外賣究竟係咪係呢度落單架?」個侍應叫我等。終於有人打算幫我落單了,我就同收銀度講我想要午市套餐,點知收銀嗰個人都係唔放過嗰個外賣員,我講到一半佢又返去同外賣員嘈交😹等到佢哋返黎之後,我終於講完我想講嘅嗰句嘢,點知收銀同我講:「唔好意思呀,而家係18:02分,我哋午市套餐淨係著到六點鐘咋!」我真係多謝晒你呀,我喺度企咗10分鐘係咪真係冇人見到我架🫠不過其實唔緊要嘅,我就要咗份一人餐(如圖),返到屋企打開真係o曬嘴份慢燒豬頸肉拼雞肉一睇就知係事前整定,因為個豬頸肉根本就唔係熱嘅🫠個雞肉都係肉眼可見的乾柴,舊雞真係極品,咬咗一啖真係懷疑人生😹豬頸肉都係普通地差,可能因為擺咗一陣的緣故呢,塊豬頸
尋日同事話呢間嘅泰式串燒幾好味,所以今日就落黎買,
份慢燒豬頸肉拼雞肉一睇就知係事前整定,因為個豬頸肉根本就唔係熱嘅🫠個雞肉都係肉眼可見的乾柴,舊雞真係極品,咬咗一啖真係懷疑人生😹豬頸肉都係普通地差,可能因為擺咗一陣的緣故呢,塊豬頸肉可以話係又硬又凍又油,成個餐唯一正常就係個鳳爪沙律,不過又唔可以話好味到去邊,就普普通通正常味道囉。
盛惠99蚊,大多數嘢食都比我掉曬,不過都唔會肚餓嘅,因為氣都氣飽了。
2022-06-24 102 瀏覽
看著餐牌,點了二人餐,都幾抵食,味道也不錯,令人滿足的泰國菜。燒豬頸肉很香,醬汁絕配。湯材料多樣,有不同菜,夠健康。🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛黃咖哩濃濃的咖喱,質感濃厚,咖喱加左椰漿令其變得香而不辣。價錢是公道的街坊價。餐廳位置方便,食物又多選擇,二人餐也很飽肚,仲可以加配特飲。🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛

燒豬頸肉很香,醬汁絕配。

湯材料多樣,有不同菜,夠健康。
🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛

黃咖哩濃濃的咖喱,質感濃厚,咖喱加左椰漿令其變得香而不辣。

價錢是公道的街坊價。

2022-06-24
2021-12-15 667 瀏覽
💫媽咪隨意屋(元州商場地下G01號鋪)經過見到menu嘅選擇都係想食嘅嘢🤣,價錢ok,馬上試一試!💫冬陰功湯粉 $58✨味道偏酸✨算幾足料湯粉整體ok啦,不過不失。但杯凍檸茶就唔係幾好,唔知點解有啲怪味😮‍💨💫蠔仔肉碎泡飯 $58✨啲蠔好鮮味,湯都好食呢碗係男朋友嘅所以我淨係偷咗幾啖黎試😮‍💨個泡飯好好食,出乎意料!👻總結:分量算多,本來冇抱好大期望,但整體都唔錯!係杯凍檸茶差啲😮‍💨
💫媽咪隨意屋
(元州商場地下G01號鋪)

💫冬陰功湯粉 $58
✨味道偏酸
✨算幾足料

湯粉整體ok啦,不過不失。
但杯凍檸茶就唔係幾好,唔知點解有啲怪味😮‍💨

💫蠔仔肉碎泡飯 $58
✨啲蠔好鮮味,湯都好食

👻總結:

2021-12-14
2021-08-20 547 瀏覽
不可以用一間肚餓進去吃飽出來的快餐店比較,食物從下單到取走是合理等待時間,除了食物美味之外,可以見到每位店員都是用心去做。其中炸蝦餅好味,黃咖喱虎蝦足料而且蝦也大隻,泰式炒金邊粉炒乾身好味,椒鹽茄子釀蝦膠味道很夾。
外賣自取
今晚17/7,星期六,7:41pm,惠顧外賣自取。買左4份一人前套餐,賣完飛後。其實都預咗週末及假期唔會咁快有得攞。都已經周圍兜左陣,大約20分鐘回來等……之後眼見佢哋運作大致混亂。講真……基本上做唔切就唔好接外賣平台單。次次都好似優先俾平台單先,俾南亞外賣員追兩追就俾佢先,基本上如果好似我咁戇居外賣自取就等最後,足足等左45分鐘。我嗰4個餐就整啲唔整啲,其實攞到返屋企都凍晒,油飯就變晒白飯,講真,唔會有下次
2021-06-16 1192 瀏覽
//< 媽咪隨意屋 >呢間餐廳小編經過好幾次覺得配搭多多,有時都幾多人食架~食過完全返唔到轉頭,不斷去試吓唔同嘅嘢😁因為每次都有驚喜覺得好好食😎😎————————————- 隨意一人前套餐 $88 -前菜- 沙爹兩串(牛、豬)好想講呢個嘅沙嗲串燒真係好好食!個汁好香,而且熱辣辣燒完肉質又好,特別係個豬🐷真係好好食🤭🤩主菜-泰式煎蠔餅一上枱已經覺得好靚好吸引~超多大粒蠔仔,而且充滿蛋香!😍食落去好香脆唔會太油膩,推介!飯小編揀咗油飯,充滿油香🥰蠔餅份量超大,小編食唔晒!————————————- 蠔仔肉碎泡飯 $58 -呢個同樣好好味呀!😍非常非常鮮甜!!!裏面有好多配料,包括有菜脯、紫菜、肉碎、蠔仔、蔬菜等~ 真係鮮甜無比!呢個同樣超級大碗😁————————————- 慢燒豬頸肉撈公仔麵 $68 -呢度嘅豬頸肉好好食,雖然唔係好口,但係唔韌而且香口~😇相對上冇上面嗰兩樣份量咁大!公仔麵唔會糊身,不過小編覺得略鹹~ 整體不錯好惹味🥰————————————- 凍檸茶 +$3-冇記錯好似係少少泰式茶底,夠凍都唔錯😃————————————評分:8.5/10地址:長沙灣元州商
< 媽咪隨意屋 >

- 隨意一人前套餐 $88 -

前菜- 沙爹兩串(牛、豬)
沙爹串燒

主菜-泰式煎蠔餅
泰式煎蠔餅套餐
泰式煎蠔餅

- 蠔仔肉碎泡飯 $58 -

- 慢燒豬頸肉撈公仔麵 $68 -

- 凍檸茶 +$3-
冇記錯好似係少少泰式茶底,夠凍都唔錯😃
評分:8.5/10
地址:長沙灣元州商場G01號舖
營業時間:11:30-21:00
#cookingmami #媽咪隨意屋 #長沙灣美食 #長沙灣必食 #香港美食 #美食博客 #香港美食地圖 #香港美食推介 #hkfoody #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodgram #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfood #泰國菜 #🐷🐤長沙灣
沙爹串燒
泰式煎蠔餅套餐
泰式煎蠔餅
2021-04-17 806 瀏覽
建議如做唔切就不要接其他平台的單,以免要客人等完又等後都仲要說還有食品未做,要退錢給我,還說平台的預約時間是不準確的,因為平台自己計算,不是他們發的,我用平台叫餐用平台付款,但叫我不根據平台的取餐時間,這真不知是什麼道理。事緣經平台下單,平台時10分鐘後取,我15分鐘到達,到左後問前台問廚屋,廚房竟然說一個餐都未做,要等多10分鍾,10分鍾過後前台再問廚屋,廚房還說有一個餐完全未做,只做起兩個餐,最後由落餐起計35分鍾,3樣食物只得2樣食物拎走,要退錢給我。
2021-04-17
35 分鐘 (外賣自取)
2021-01-03 1085 瀏覽
今日去咗元州商場買嘢,順便係果頭穩嘢食!見到呢間“媽咪隨意屋”,個名好warm!d嘢睇落幾特別!於是買來試下!1.豬肉船粉,口感煙韌,肉夠薄爽!唔錯!仲試咗燒虎蝦🦐同燒全翼!泰國椰青好好飲,青甜厚肉!
豬肉船粉
燒虎蝦
燒全翼
豬肉船粉
燒虎蝦
2020-09-07 954 瀏覽
一家人選擇左呢間餐廳外賣自取,首先要讚的是餐廳好準時,在預約好的時間先已準備所有食物並且包好。👍🏻食物方面我地係散叫的,其實佢有3-4人超級抵食,不過家人唔想食白飯😂所以無叫到。- 烏頭米粉生菜包 非常有驚喜😋烏頭原條厚肉,燒得好香,配蒜香米粉同生菜。- 咖哩軟殼蟹配蒜蓉包 咖哩整得非常好 仲好夠份量 而軟殼蟹就麻麻地,好碎,扣左d分。- 椰青海鮮湯 100分 好香好清但仍然非常有泰國風味😋 d煲左椰肉超好食 份量又多 值得叫!- 炒金邊粉 同樣都係好夠份量 炒得乾身 好味😍- 串燒同埋燒牛肉沙律就一般質素 唔係非常出色* 總結黎講呢餐係好食得黎有驚喜,價錢亦好合理,圖片中的份量一家四口(成人)食已經好夠...😁

- 炒金邊粉 同樣都係好夠份量 炒得乾身 好味😍
- 串燒同埋燒牛肉沙律就一般質素 唔係非常出色

2020-09-06
2020-08-02 783 瀏覽
真的有意外驚喜 虎蝦好大隻 夠紥實 海南雞好滑 咖喱軟殼蟹啲汁好香好濃 雜錦拼盤好足料 雞翼好食 泰粉湯底好有喺泰國食嗰啲feel 凍檸茶 荔枝梳打都有香口嘅感覺 美中不足係油飯唔夠香唔夠黃 男女收銀都很友善 外賣自取九折下值得支持
2020-08-02
2020-07-08 890 瀏覽
一入到餐廳嗰種感覺,好舒服,好似返咗屋企咁,見到大梳化, 猛烈嘅陽光, 陽光輕輕地射到去食物之間,畀人感覺悠閒寫意, 餐廳人流量多 ,停留時間短, 所以等位好快就有得。 餐廳晚市菜式會更多加工技巧嘅菜式,聽講有咖哩蟹, 好想試下。平時都煮開複雜菜式嘅佢哋難怪下午茶餐時間, 難怪食物上枱速度咁快。多瑙河特飲(藍色) 6hkd菠蘿特飲(黃色) 兩杯飲品嘅味道差唔多, 菠蘿蔔有冇比較重菠蘿香味, 位置太陽夠光猛,所以今次飲品冰塊分量剛剛好, 飲到底剛剛好溶曬。牛肉冬陰功金邊粉船粉 54hkd唔太鹹,味道適中,酸辣程度可口,好掛住曼谷既味道。有肉丸、牛肉滑嫩,船粉無浸淋,成個配搭恰到好處, 冬陰功粉麵已經非常夠味所以都冇再用調味料調配

多瑙河特飲(藍色) 6hkd
菠蘿特飲(黃色)

牛肉冬陰功金邊粉船粉 54hkd

冬陰功船粉麵

冬陰功船粉麵
2020-07-06 649 瀏覽
最先上枱係菠蘿特飲(黃色) 6hkd夠凍,多冰,好甜的話最好自己MIX下個底的菠蘿糖漿,不好甜食,可以將飲管抽起係上方飲,而不用MIX 起蒜蓉包 22hkd 4片硬身法包口感,夠熱,勁多牛油蒜香,脆口,配搭凍飲,或咖啡汁食,一流享受。泰式咖哩牛腩飯 52hkd咖哩味重,甜甜地,大概等左5分鐘已經食得,唔好睇少呢到既爸爸級媽咪,真係手腳快,態度 誠懇殷勤細心,外表打扮得體,做野快,餐廳內食物好有質素,唔會Hea,牛腩品質okay好食,紅椒青椒洋蔥薯仔夠爽口 ,精華係太陽蛋,蛋白邊焦黃,蛋黃心剛剛好好,流心狀態,下午餐時段52蚊免加一,抵食。
最先上枱係菠蘿特飲(黃色) 6hkd

蒜蓉包 22hkd 4片

泰式咖哩牛腩飯 52hkd
咖哩牛腩飯

蒜蓉包四片
咖哩牛腩飯
蒜蓉包四片
2020-07-01 458 瀏覽
今日同朋友行開深水埗,行到差唔多5點幾,見攰攰地,又有d肚餓,就係長沙灣元洲商場呢間媽咪隨意屋落腳食d野。呢度雖然唔大,但勝在環境又靚又舒適,望到都想入去坐下食下野。位置闊落,乾淨企理我同朋友就簡左個靠窗邊既位置坐,周圍都係落地玻璃,光線好充足!念好食咩,就出去叫野食。我叫左個海鮮船粉,賣相唔錯,味道都好香,材料重要好豐富添啊!有魷魚,帶子,青口,大蝦,船粉用既係泰式金邊粉,好吸引,湯底味道濃郁,有泰式風味!重叫左呢個椒鹽一口豆腐,好香,好脆。可以夾埋呢個濃味芝士粉一齊食,別有一番風味!

位置闊落,乾淨企理

念好食咩,就出去叫野食。

重叫左呢個椒鹽一口豆腐,好香,好脆。

可以夾埋呢個濃味芝士粉一齊食,別有一番風味!
2020-07-01 269 瀏覽
今日同朋友嚟到長沙灣呢邊行街, 順便食埋晚飯 ,好近站嘅元州商場,入面有好多選擇,最後決定咗食媽咪隨意屋, 因為畀佢嘅餐廳設計吸引咗!設計好靚,坐得好舒服, 又闊落,好寫意!我點咗一個泰式金邊粉,賣相好靚,紅紅橙橙,綠綠地嘅裝飾,成個感覺好fresh, 有三隻大蝦球同埋豆腐 ,仲有少少花生碎同埋青檸 ,可以加青檸汁落去金邊粉,增加多少少酸味 ,更加好味 !金邊粉味道啱啱好, 口感柔軟 ,大蝦都好新鮮, 花生碎又脆 ,相當唔錯!仲點咗個一口椒鹽豆腐, 全部都大大粒一碟滿, 炸得金黃色,好靚!一口咬落去脆卜卜嘅表皮包住軟滑嘅豆腐,仲有淡淡嘅鹽味! 覺得唔夠味可以自己去加各式嘅調味粉!其實佢有好多唔同口味嘅粉, 有中式孜然粉 ,濃味芝士粉 ,惹味香辣粉, 日式海苔粉,同埋船麵專用嘅辣粉, 每一種都好吸引! 可以加入去椒鹽豆腐度!最鍾意嘅係濃味芝士粉, 同椒鹽豆腐好夾!

設計好靚,坐得好舒服, 又闊落,好寫意!

最鍾意嘅係濃味芝士粉, 同椒鹽豆腐好夾!