6天前 0 瀏覽
這間在社交網站已經見了很久😎今天探員朋友經過樓下見沒有人排隊就入去試一試😎店舖少少有親切感 開頭也不懂怎樣叫要問一問老闆娘才知道😁叫了一個活肉米粉🍲一些小食全部都令我驚喜⭐️完全沒有食過這樣的配搭⭐️🩵飲品我點了菊花茶 感到一種懷舊味道 就好似媽咪煲的一樣⭐️有一種回金的味道🩵而活肉賣相雖然一般般⭐️但食落口10分嫩滑,而且有一些軟骨筋膜在裏面⭐️ 對於已經戒了牛肉🐂幾十年的我來說,這好比牛腱一樣美味🤤🤤🤤🩵湯麵,我點了米粉 咁啱是我喜歡的那款米粉 略嫌碗麵不夠熱🩵另一款我好欣賞的就是酥炸肉 蝦醬味鹹鮮,再加上炸得好鬆化🤤🤤超正👍🏼如果配搭啤酒一絕👧🏻會介紹朋友支持小店

🩵湯麵,我點了米粉 咁啱是我喜歡的那款米粉 略嫌碗麵不夠熱

👧🏻會介紹朋友支持小店
2024-05-15
  • 蝦醬肉
  • 活肉
  • 菊花茶
2024-05-20 0 瀏覽
大角咀博文街、埃華街,仲有幾條街食店多籮籮,輪住食都要食成個月,今日打算去個2間食店都休息,咁行下行下經過呢間“”好姐永安粿條“”。圖片和價錢都乎合要求,就坐低叫招牌菜好姐活肉配粿條和糊椒豬肚湯米粉,涼伴茄子,自家菊花茶,等6-7分鐘就有得食,好!抵讚。活肉望落已經吸引,入口爽脆淋,黃辣椒辣辣地,一口又一口咁食唔停,真好味,粿條滑溜溜,糊肚湯味道不錯,米粉爽口,茄子分量配搭一齊食不錯,自家菊花茶甜度適中,整體食得暢快開心,店舖用心經營,加油!我哋好快又會再嚟!
2024-05-20
2024-03-05 173 瀏覽
其實係無意間路過呢間鋪,第一次以後我就知道肯定會有二三四五六次。鋪頭菜品唔多,但已經足夠留住我個胃。粿條湯清清地,最鍾意唔係太多調味既食物,咁先食到粿條本身既米香,豬頭肉?唔知道係唔係哈哈哈哈 超級爽脆驚為天人。扁食我都好鍾意,但係我估呢個唔係豬肉整既皮而係有少少似迷你雲吞?因為記得食過幾次扁食都係偏肉色,有彈性既皮。不過呢個人都好好味。就係地點比較那個,搞到成日心思思但又唔係太就腳過黎。希望長做長有,咁我先可以成日返轉頭。
  • 家鄉扁食湯
2023-12-28 388 瀏覽
無意中係網上搵到呢間街坊小店,平時好少地方有粿條食,再加上咁多豬既特別部位,就去試下啦,點知試過一次就上癮!招牌活肉粿條 $59必食推介! 活肉爽彈不肥膩,肉質鮮嫩,冇腥臊味有芽菜墊底,淋左特製黃辣椒醬油湯底有淡淡胡椒味,唔會太濃味三拼淨餸 $68揀左豬脷,豬生腸同鵝腎,有芽菜墊底,3種唔同口感,配埋黃辣椒醬油,停唔到口胡椒豬肚粉腸雞腳湯 $48岩中意胡椒辣既朋友,粉腸好食不過冇得揀辣度,飲飲下都幾辣

招牌活肉粿條 $59
必食推介! 活肉爽彈不肥膩,肉質鮮嫩,冇腥臊味
有芽菜墊底,淋左特製黃辣椒醬油
湯底有淡淡胡椒味,唔會太濃味

三拼淨餸 $68

胡椒豬肚粉腸雞腳湯 $48
岩中意胡椒辣既朋友,粉腸好食
不過冇得揀辣度,飲飲下都幾辣
2023-11-21
2023-11-10 356 瀏覽
最鐘意食內臟既我見到呢間舖頭有豬雜食已經覺得好吸引,食過一次之後更成日心心念念🤣依家仲要外賣有折,又有野飲送,搞到我成日買返公司食😂內臟控favourite就梗係要嗌「好姐精選」啦!一碟有齊豬心,豬脷,豬頭肉,豬耳,豬鼻,鵝腎,仲有芽菜墊底,加埋辣椒豉油,正👍🏻😋湯底咸咸地,重胡椒味,所以都辣辣地。可以配粿條,米粉或者白飯。我就次次都配粿條,個質感好滑,連埋啖湯一齊入口,真係好好食🥹午市仲可以加$10追加小食,今次加左麻辣鴨血試下,唔算太辣,但鴨血好滑,有三大舊,都仲抵食👍🏻見到啲相又想食🥲🥲🥲

依家仲要外賣有折,又有野飲送,搞到我成日買返公司食😂

湯底咸咸地,重胡椒味,所以都辣辣地。

見到啲相又想食🥲🥲🥲

2023-10-14
外賣自取
2023-10-30 227 瀏覽
已經食過三次 覺得可以推薦佢個活肉粿條👍🏼聽店員講原來活肉係豬嘅面珠墩 啲肉食落肥瘦均勻同彈牙 質感有啲似牛展 而且簡單調味恰到好處 加埋芽菜食落爽口 口感有層次粿條即係好似粗啲嘅河粉 都幾特別 感覺唔係好多地方食到 個人覺得少胡椒粉同正常蔥味道剛剛好成個午餐包汽水或枝裝水53蚊 份量一個人食就啱啱好 價錢都合理 今次加5蚊試試個涼伴茄子 都覺得幾好
已經食過三次 覺得可以推薦佢個活肉粿條👍🏼

2023-10-29
2023-08-21 270 瀏覽
The Yong'an specialty rice noodles from Fujian, available here, may resemble a broader version of traditional rice noodles at first glance. However, they're actually even smoother. Combined with a pork bone soup made without MSG, they're delicious even on their own. Adding the 'Signature Fresh Meat' or 'Sister's Top Picks' enhances the dish further, making it even more enjoyable.
2023-05-31 600 瀏覽
今次入去唔係因為裝修,唔係因為睇過啲咩報道😂 係因為呢間舖頭6點幾竟然滿坐‼️ 不過又好得意,我哋一行五人成功坐低咗之後又無哂人😂 連舖頭職員都話呢條街好特別,好多時都係咁😂 完全估計唔到人流😂其實如果唔問,我係完全睇唔明嗰menu,因為所有嘢都好特別,好罕見😂 先講佢嘅signature粿條,原來粿條係潮汕人嘅麵,佢係扁條形狀,同河粉都幾似,但闊好多🤔到活肉,係豬臉🐷上靠近上唇嘅一個位,因為呢嗰位會因為咀嚼成日用到,所以肉質會好爽,呢嗰做得好出色‼️好淋無渣,都估唔到普通街都食到呢嗰質素😳一口炸扁食,佢係用薄皮包著少少瘦肉炸成,一口一粒,蘸些酸甜醬,好脆🤗 share食一流😉 胡椒豬肚湯,唔記得影相,都好足料,但都有啲辣,飲完都好暖好舒服😌

大角咀出名多特色小店,多好嘢食,這間「好姐永安粿條」正是其中一間。其實我之所以知道這間店舖,全因為一位相熟朋友在幫襯過它之後大加讚賞,引起了我的注意,早把它列入我的待試名單之中。到最近的一個晚上,我終於與太太特地來光顧它。店舖不大,可選擇的食物款式也不太多,簡單的一張紙已可把店中售賣的所有食品囊括其中。我與太太就分別點了「好姐精選鮮骨湯粿條」($52)和「招牌活肉鮮骨湯粿條」($59)做主食。一場來到,饞嘴的我還另叫了店中推介的「胡椒豬肚粉腸雞腳湯」($48)和我想吃的「怡保芽菜」($18)與「香辣鴨血」($28/半份)做副食。所謂「好姐精選」,當中包括了豬心、豬脷、豬頭肉、豬鼻、豬耳等各個豬的部位,無疑是不太健康的,但偶一為之,可以一次吃到這些平日極少會吃的東西,又的確是幾吸引。加上墊底的爽口芽菜,蘸點店家自調的豉油,可真是挺不錯的,即使這些「好姐精選」切得較為細碎,仍然值得一試。至於「招牌活肉」,看店中的介紹,原來是豬臉上靠近上唇的一個部位,因為這個部位經常咀嚼活動的關係,所以肉質特別爽彈無渣,而且含有極豐富的膠原蛋白。試過之後,我覺得這「招牌活肉」果真沒有介紹錯,確實嫩滑無比,配
至於「招牌活肉」,看店中的介紹,原來是豬臉上靠近上唇的一個部位,因為這個部位經常咀嚼活動的關係,所以肉質特別爽彈無渣,而且含有極豐富的膠原蛋白。試過之後,我覺得這「招牌活肉」果真沒有介紹錯,確實嫩滑無比,配合永安原產地直送的黃椒,就更加好吃了。
這裡的福建永安特產粿條雖然看來像是闊身版的河粉,但其實比一般的河粉更加滑溜,配以零味精的豬骨湯,即使只是吃它都已經相當好味,再加上「招牌活肉」或「好姐精選」,更如錦上添花,讓人更喜歡它。
胡椒豬肚粉腸雞腳湯」也甚好,辛辣濃烈的胡椒湯,不但聞到,也可喝到,足見真材實料,這味道濃郁的胡椒湯,價錢不貴,材料卻多,好味又抵食。
怡保芽菜」條條飽滿粗壯,汁液豐富,蘸了店家自調的豉油之後,也好吃。
相比起這晚所試的其他出品,小食「香辣鴨血」是最失色的,味道普通,口感也普通。
至於飲品方面,凡惠顧粿條或靚湯,只要另加 5元便可喝到的「自家調製菊花茶」清清甜甜的,本來不錯,不過不太夠凍,就扣了點分。
不用加錢便可喝到的飲品中,我就揀了「無糖可樂」。這裡供應的原來是樽裝版,真好。
不過總的來說,這間特色小店仍是非常值得幫襯的。
  • 招牌活肉
  • 永安粿條
  • 招牌活肉鮮骨湯粿條
  • 好姐精選鮮骨湯粿條
  • 胡椒豬肚粉腸雞腳湯
2023-05-12 481 瀏覽
依間鋪睇落唔太起眼,如果唔係朋友食過話一定要試嘅話,我都好自然忽略左,畢竟大角咀咁多野食。店面唔算大,不過見生意都唔錯,餐廳主打福建菜,香港嚟講比較少有。而且好難得見到有賣粿條,即刻決定食。餐牌選擇其實少,麵嘅話得兩款,一種係配招牌活肉,另一個係配好姐精選。見好姐精選係一堆內臟嘅組合,包括豬心、豬脷、豬頸肉、豬耳、豬鼻、鵝腎。但睇評論似乎係活肉比較多人揀 所以我今次都揀左活肉試下。鮮骨湯粿條(招牌活肉) $59由於湯底加左胡椒粉,胡椒粉同蔥嘅分量可以選擇,另外活肉搭配既嘅豉油亦可以揀辣度,而且仲有送埋汽水(轉菊花茶+$5)。活肉係一盤咁另外送上,側邊有芽菜伴碟。肉望落分量絕對唔少,我叫左微辣,佢係用左黃椒,我覺得辣度都幾足。同埋後尾先知活肉原來即係豬嘅"面豬登"位置,平時無咩點食依個部位嘅肉,食落有種驚為天人嘅感覺,肉質滑而且口感幾爽,重點係咬落淋身夠嫩,配埋佢嘅豉油perfect match,第一次食真係覺得好驚艷。至於主食粿條都好好味,由於以前食過粿條都知道佢係好似闊身啲嘅河粉咁,食落非常滑順,而佢嘅湯底雖然比較清但又唔會係淡而無味嗰種。粿條同活肉嘅配搭加埋非常出色,兩樣野都覺得好

鮮骨湯粿條(招牌活肉) $59
活肉係一盤咁另外送上,側邊有芽菜伴碟。肉望落分量絕對唔少,我叫左微辣,佢係用左黃椒,我覺得辣度都幾足。同埋後尾先知活肉原來即係豬嘅"面豬登"位置,平時無咩點食依個部位嘅肉,食落有種驚為天人嘅感覺,肉質滑而且口感幾爽,重點係咬落淋身夠嫩,配埋佢嘅豉油perfect match,第一次食真係覺得好驚艷。至於主食粿條都好好味,由於以前食過粿條都知道佢係好似闊身啲嘅河粉咁,食落非常滑順,而佢嘅湯底雖然比較清但又唔會係淡而無味嗰種。粿條同活肉嘅配搭加埋非常出色,兩樣野都覺得好食,分量又比得好足。同埋香港真係比較少機會食到,好有特色。我食完之後都即刻介紹身邊嘅人試下。

2023-04-27
2023-04-17 585 瀏覽
係香港真係好少見到有得食粿條🧐 如果大家有見過🧐歡迎推薦比我地試下🤭🤭 依間店主打福建永安家鄉菜💁‍♀️我哋好好奇想試下食😋 今次都係我地第一次食🤣 整體都幾特別👍🎠好姐永安粿條📍大角咀埃華街105號地下C1號舖==============================🍜鮮肉骨湯粿條---招牌活肉 💲59粿條食落就好似闊身既河粉咁🤔佢係用米漿製成🍚但唔會好似河粉咁油🫗食落滑捋捋🤤 活肉就係豬既「面珠登」靠近上唇既部位🐷 食落幾爽口彈牙😬 碟除左有活肉,仲有芽菜😆 食落幾爽口😁 唔會因為配菜而質素變差👍湯既味道幾新鮮👌🥟家鄉扁食湯(平使)💲38依款係福建既家鄉菜,湯底幾濃🤤細細粒幾好食👍食落就好似小型雲吞🥟 入面餡料充足👍湯底濃郁😋配埋湯底一啖食一流🤤不知不覺好快食曬😂🌟精選三拼 💲68鵝腎 豬生腸 豬頭肉依3款食落冇急凍味😆 而且幾新鮮👍乎合佢所講既🗣「全部均採用新鮮貨,不用急凍貨」🌼自家製菊花茶 +💲5依款超啱係熱辣辣既天氣飲🌞 飲落菊花味好足👍 唔會好甜👍清熱解渴一流🤤

🎠好姐永安粿條
📍大角咀埃華街105號地下C1號舖

🥟家鄉扁食湯(平使)💲38

🌟精選三拼 💲68
鵝腎 豬生腸 豬頭肉

🌼自家製菊花茶 +💲5

鮮肉骨湯粿條---招牌活肉

家鄉扁食湯(平使)

精選三拼

自家製菊花茶

鮮肉骨湯粿條---招牌活肉
家鄉扁食湯(平使)
精選三拼
自家製菊花茶
2023-04-16 374 瀏覽
「好姐」係佢開業初期,小弟已經幫襯過一次,當時驚為天人,平平地一碗豬肉粉竟然平得黎又好好食,自此都耐唔時去食番碗前排仲見到小肥@siufay613 去左幫襯仲打埋卡,認真識食😎.而每次我都會選擇「招牌活肉配粿條」,要多蔥少辣既自製豉油😋活肉係豬既”面豬登”,切成片狀分開另上,仲有怡寶芽菜伴碟😆好滑唔鞋,豬肉味又重~寫左自調豉油要小辣,感覺不太辣,輕手既調味仲好,不會蓋過肉味👍🏻粿條好似寛河粉,又比河粉厚實少少,但保持口感順滑,有米香味。睇介紹係福建省既永安市既特色食物,當地人會煮依碗依碗粿條活肉做早餐架🥣湯底飲落順喉無味精,我揀左多湯粉(多胡椒粉)辣辣地好驅風咁😂好正.加HKD5 可以仲可以配埋一樽菊花茶,微甜略帶既菊花澀味,好有媽媽煲既味道☺️一碗滿滿古早味既晚餐,的確會令人心情愉快~

而每次我都會選擇「招牌活肉配粿條」,要多蔥少辣既自製豉油😋

一碗滿滿古早味既晚餐,的確會令人心情愉快~
2023-04-13
  • 招牌活肉鮮骨湯粿條
  • 自家調制菊花茶
雖然自認是饞嘴人,但講到網上各大媒體、藝人拍片或文章的飲食推介報料等等等,另一半的關注度要比我強強強多了,坦白講不少最新資訊都是由他轉發給我。不過對於心儀的目標食肆就未必會第一時間到訪,一來怕人多、始終家人和運動才是我們的最最最優先!那天天陰陰,每週優先的行山活動必須擱置,於是造就了到訪「好姐」的大好時機。記得吃到一半更下起傾盆大雨來,後因雨勢未停,吃飽後留店多一會,便跟老闆多聊了幾句!最不愛喝汽水的我,「好姐」的自家調制菊花茶 HK$16 必然成為首選,小甜跟菊花味足,清熱解喝明目,幾時都是自家的好!打正旗號賣福建粿條,來到「好姐」粿條固然是必吃。試後「好姐」的粿條即成為繼港式魚蛋粉、牛腩麵和狗仔粉以外,個人的 Comfort Food,因為它真的具有一種令我好 Comfort 的味道,沒想過做了幾十年人,一下子會被粿條感動,打食評這一刻還是好想好想念「好姐」的粿條(聲明:以前吃粿條,沒產生這樣的反應啊)!上圖是屬於好姐靚湯的胡椒豬肚粉腸雞腳湯 HK$48 加鮮骨湯粿條 HK$10 的組合!另有鮮骨湯粿條配招牌活肉,或好姐精選 (豬心、豬脷、豬頭肉、豬耳、豬鼻、鵝腎 .....) 的

上圖是屬於好姐靚湯的胡椒豬肚粉腸雞腳湯 HK$48 鮮骨湯粿條 HK$10 的組合!另有鮮骨湯粿條配招牌活肉,或好姐精選 (豬心、豬脷、豬頭肉、豬耳、豬鼻、鵝腎 .....) 的粿條選擇!
粿條是以「好姐」的私人配方找本地麵廠生產,吸湯力超強,建議大家要盡快品嚐,不然被細心的老闆看到,又會偷偷給你送上一碗小骨湯,真的不好意思!

伴著清雅的骨湯和蔥蒜香入口,厚身得來滑溜、又富有淡淡米香的粿條,釋放出一種如家的溫暖和舒暢,看似平淡、沒驚為天人的粿條,卻帶來微妙的感覺!粿條雖有點像廣東的河粉,但在質感和香氣方面,個人覺得更勝一籌,而且完全沒有河粉的油感,超讚!
自小久訓的我,要吃元朗轉手前「獨當一麵」最重胡椒級別的胡椒豬骨湯感滿足,對於「好姐」飲到標汗的提醒,絕對算不上。不過「好姐」的胡椒豬肚粉腸雞腳湯,勝在自然、肉與胡椒來得平衡,湯頭還是做得不錯的,迎合大眾的接受程度!其次採用新鮮雞腳、豬肚、豬粉腸,質感和鮮味與那些雪藏貨是無法比,好自然又加分了!
吃過粿條、胡椒豬肚粉腸雞腳湯,招牌活肉 HK$88 是非試不可,故我們要了例牌淨餸,貪心的吃過夠!
活肉究竟是何方神聖,原來它是豬大人可愛的面頰肉,表面間隔著一絲絲儼如牛蹍的筋膜,質感軟彈又嫩滑,非常的討好!「好姐」沒有放入太多的調味,主要聚焦在肉鮮和質感,不怕辣的朋友,沾上一點點黃椒醬來吃,活肉的靈魂隨即被椒香引出,簡單不花巧的好吃!
我是芽菜、大豆芽、黑豆芽,花生芽等的粉絲,不過也很挑產地來吃,「好姐」的怡寶芽菜 HK$18 當然過關,加上芽菜燙得超爽、熟度掌控得宜,配以丁點豉油,鮮爽清甜多汁,愛死這世間純撲的滋味!

不愛芽菜,另有唐生菜的選擇!
另外,試了兩款辣的酸辣湯扁食 HK$38 香辣鴨血 HK$28 (半份),無疑兩款也不屬於我們的大愛。

最基本的酸辣湯沒多大的看頭,不過流暢而沒有重重勾芡的湯頭是該讚的,回想起來也許我們選錯了,相信家鄉扁食湯或一口炸扁食會更搭及更可取!

而福建 Style 的香辣鴨血較台式或川式的來得溫和,因而沒有一種爆炸感!

香港做福建小吃的不多,「好姐」是一間出品有誠意、亦同時擁有香港人情味的小店,相信很快又要去一趟!
2023-03-25
  • 鮮骨湯粿條
  • 胡椒豬肚粉腸雞腳湯
  • 招牌活肉
  • 怡寶芽菜
  • 自家調制菊花茶
2023-04-07 249 瀏覽
住咗o係大角咀一段時間..食嚟食去都係果手幾間餐廳…o係fb tkt group 見到有人介紹好姐粿條…所以落嚟試吓🫢🫢餐廳位置唔難搵..細細間但坐得幾舒服😌叫左個家鄉湯竹扁食..湯底正 小雲吞好食👍🏿呢個係好姐精選…入面有豬腎豬耳..少少辣幾開胃..個粿粉就清清地….配埋d肉唔錯😋唔好見佢細細碟..其實都幾多肉🤣呢碗係胡椒豬肚雞腳湯..有好重胡椒味..仲有好多料✌🏿最後就係鴨血….呢個餐廳可以無限番兜🤣🤣👍🏿👍🏿

餐廳位置唔難搵..細細間但坐得幾舒服😌

叫左個家鄉湯竹扁食..湯底正 小雲吞好食👍🏿

呢碗係胡椒豬肚雞腳湯..有好重胡椒味..仲有好多料✌🏿

最後就係鴨血….

呢個餐廳可以無限番兜🤣🤣👍🏿👍🏿

2023-04-07
2023-03-25 261 瀏覽
🥈食出原味既清湯粿條😌.講到明先😂😂粿條我老人家好少食,永安粿條係第一次食😝所以以下既都係個人口味😁個粿條食落就係似一個易碎版既河粉,入口好滑既😋個湯就真係好清好清😆豬活肉同豬內臟都係食原味肉味冇咩加其他味,同埋都係細細舊咁,真係好睇大家鍾唔鍾意呢種食法🤣我就覺得唔夠重口味😝下次會想食佢嘅胡椒豬肚粉腸雞腳湯先得!今次差少少先等到佢出爐🙈.#fatfat4ever_大角咀 #fatfat4ever
🥈食出原味既清湯粿條😌
#fatfat4ever_大角咀 #fatfat4ever