我是拉麵愛好者~個人認為「湯底」和「麵底」同樣是關鍵哦😌第一次認識「奇蹟拉麵」是在YouTube上的飲食頻道介紹說是平日還要排隊的呢今日late lunch剛好經過不用排隊,就請朋友和我一起來試試我點了烏賊濃味拉麵,$93/碗麵底:OK 湯底:一開始入口味道是蠻濃的,重口味如我是會喜歡的啊,但多喝兩三口的湯,即越見口渴~哎,要喝水那種程度,偏咸哦。這讓我有點保留,吃拉麵我一定會喝湯的,這湯底可能有下味精。叉燒偏瘦,心目中達標準的叉燒需要帶點脂肪。朋友吃原味的則覺得有點油整體而言是正常水準吧~同區拉麵店有表現更出色的說是奇蹟,有點過譽了是比普通好一點點的拉麵店~排隊是不會再吃
我是拉麵愛好者~
個人認為「湯底」和「麵底」同樣是關鍵哦😌

第一次認識「奇蹟拉麵」是在YouTube上的飲食頻道介紹
說是平日還要排隊的呢

我點了烏賊濃味拉麵,$93/碗
麵底:OK
叉燒偏瘦,心目中達標準的叉燒需要帶點脂肪。

朋友吃原味的則覺得有點油
整體而言是正常水準吧~
同區拉麵店有表現更出色的
說是奇蹟,有點過譽了
是比普通好一點點的拉麵店~
排隊是不會再吃

2024-06-05 0 瀏覽
奇蹟拉麵一直都係拉麵關注組熱棒嘅拉麵店,所以一心諗住應該真係好好味,態度又唔錯。但入到店,先坐底一陣就聽到店員以惡劣嘅態度對待客人,完全呼呼學學嘅態度。客人都冇咩要求,亦好好態度,點解要對人?講到麵先最令人失望,話奇蹟拉麵,但其實係叫失望拉麵。當日同朋友分別叫左濃厚辣拉麵及清湯拉麵。清湯拉麵湯底係清新嘅,但麵底會唔會太似香港嘅幼麵?而叉燒更加離譜,食落好柴又薄,根本係豬肉片咁款。而濃厚辛辣拉麵根本個湯係食唔落,大佬,啲油仲多過我去食麻辣火鍋。
濃厚辛辣拉麵
2024-06-03
炸雞
🌟 奇蹟拉麵 🌟地址: 旺角通菜街22號達明大廈地下🏪 坐落旺角市中心:位於熱鬧的旺角街頭,這家拉麵店吸引了源源不斷的客源,可見其在當地享有極高的口碑。🍜 烏賊拉麵 $93:這道獨特的烏賊拉麵,以濃郁醇厚的墨魚湯頭,別具一格。每一口都能感受到海鮮的鮮甜,令人連連稱讚。👍🍖 炸雞 $46:外酥內嫩的炸雞塊,極具誘惑力。搭配拉麵,無疑是絕妙的組合。🤤🍜 特製限定拉麵 $108:以煙燻鴨胸為主角的特製限定拉麵,口感獨特而醇厚。鴨肉軟嫩多汁,別具創意。😋🥟 餃子 $29:餃子皮薄餡多,內餡味美可口。作為拉麵套餐的配菜,無疑是絕佳的選擇。👌
🌟 奇蹟拉麵 🌟
地址: 旺角通菜街22號達明大廈地下

🏪 坐落旺角市中心:

🍜 烏賊拉麵 $93:

🍖 炸雞 $46:

🍜 特製限定拉麵 $108:

🥟 餃子 $29:
2024-05-31 34 瀏覽
#奇蹟拉麵 #屯門 #旺角 #拉麵 #烏賊拉麵 #鴨肉醬油拉麵 #餃子 #炸雞終於等到奇蹟拉麵在旺角開分店了!之前在屯門吃過他們家的拉麵,一直念念不忘。這次趁著旺角店新開張,今次就食咗佢哋嘅烏賊拉麵同限定鴨肉醬油拉麵,仲有煎餃子同炸雞!**第一道是招牌的烏賊拉麵。**呢碗拉麵真係好有特色!湯底是用墨魚汁熬製而成的,非常有誠意。湯頭濃郁鮮鮮甜, 不會過於鹹膩。拉麵用的是幼麵,口感是我喜歡的,不會過淋。叉燒肉軟嫩入味,溏心蛋軟熟流心,煮得恰到好處。-**第二道是限定的鴨肉醬油拉麵。**湯底比較清澈,夏天食很可以, 鴨胸肉咸香可口。--**除了拉麵之外,這裡的餃子和炸雞也都很不錯。**餃子煎得金黃酥脆,餃子餡料鮮美多汁。炸雞外酥里嫩,讓人一口接一口。*奇蹟拉麵的味道和品質都keep 到~,而且價格也很合理, 即使午餐時份可能要等位, 但ok la~~

終於等到奇蹟拉麵在旺角開分店了!

**第一道是招牌的烏賊拉麵。**

湯頭濃郁鮮鮮甜, 不會過於鹹膩。

拉麵用的是幼麵,口感是我喜歡的,不會過淋。

叉燒肉軟嫩入味,溏心蛋軟熟流心,煮得恰到好處。

**第二道是限定的鴨肉醬油拉麵。**

湯底比較清澈,夏天食很可以, 鴨胸肉咸香可口。

**除了拉麵之外,這裡的餃子和炸雞也都很不錯。**
餃子煎得金黃酥脆,餃子餡料鮮美多汁。

炸雞外酥里嫩,讓人一口接一口。

2024-05-27 53 瀏覽
之前屯門人氣拉面店轉開到去旺角,今日特登早D食,以免要排好耐隊。原味濃拉面湯底十分濃郁,好重豚骨味,係比較rich既湯底,有少許漿口既感覺,所以D湯汁完全可以掛係面到。面質係幼面,雖然冇得簡軟硬度,不過都好適中! 有2塊叉燒,溏心蛋,蔥同埋荀絲。食完都唔會口乾到要狂飲水。今期既限定拉面款係 - 鴨肉醬油拉面呢款湯底相對之下比較清澈,湯底冇咁稠,但係都好夠味。內餡最大分別就係多左鴨肉,鴨肉每塊都好厚,感覺好足料。另外加左餃子,煎到每邊香脆,餃子餡料多。

原味濃拉面

今期既限定拉面款係 - 鴨肉醬油拉面

另外加左餃子,煎到每邊香脆,餃子餡料多。
2024-05-24 55 瀏覽
今日旺角經過呢間拉麵店,就決定入去試吓,佢哋嘅Menu上面有五款拉麵可以揀,原本諗住試吓佢哋而家限定嘅鴨肉醬油拉,不過已經賣晒😢原味濃拉麵🍜$86呢個係濃厚嘅豬骨湯拉麵,湯底濃郁,拉麵用上幼麵,食落好重膠質,真係幾足料清湯醬油拉麵🍜$79呢個就係比較清嘅醬油拉麵,食落清甜,面底都唔會太腍,醬油湯底比起豬骨湯底食落會冇咁膩另外仲叫咗餃子🥟同埋炸雞,煎餃子皮薄餡靚,入面好多汁,炸雞都炸得好香脆,肉質嫩滑🍖

原味濃拉麵🍜$86

清湯醬油拉麵🍜$79

2024-05-22 61 瀏覽
呢間野係屯門個陣就好多人講 但屯門真係好遠 一路都冇去試 開到嚟旺角就嚟一嘗究竟 餐牌選擇唔多 得幾款我自己比較鐘意清啲嘅湯 叫咗醬油 朋友叫咗烏賊濃味 講返碗麵 質素唔錯 唔洗排隊嘅話會成日食湯底ok 飲得落麵質係冇得揀嘅 但上到嚟都軟硬適中蛋係溏心嘅 整得唔錯荀都正常叉燒都冇奇怪味 唔係滑捋捋個隻分量冇話好多 適中 女仔食啱啱好 男仔可能會覺得少但唯一唔好嘅係 我地坐入面 個廁所好臭….好大陣廁所味 我會話係影響食慾個隻 碗麵上到嚟先好啲…

餐牌選擇唔多 得幾款

蛋係溏心嘅 整得唔錯
荀都正常
叉燒都冇奇怪味 唔係滑捋捋個隻
分量冇話好多 適中 女仔食啱啱好 男仔可能會覺得少

但唯一唔好嘅係 我地坐入面 個廁所好臭….
好大陣廁所味 我會話係影響食慾個隻
碗麵上到嚟先好啲…
2024-05-18 77 瀏覽
於屯門曾紅極一時的奇蹟拉麵於2022年11月結業,2023年7月再次係旺角重開。今日又過嚟試吓其他口味。仍然做緊原味、烏賊、辣味、清湯醬油四種口味,以前係屯門試過烏賊濃拉麵,上次食過清湯醬油,今日就試吓原味濃湯拉麵。呢期仲有個限定係鴨拉麵,不過限定10碗今日就食唔到啦。叉燒今次食再咸少少,濃味啲啲,拉麵有咬勁。湯底用咗豬骨、雞骨熬到又濃又杰身,仲食到有啲魚介味,最啱重口味人仕。湯底膠質十足,好彩湯底嚟到時夠晒熱出晒煙。如果凍咗就可以加佢枱面嗰啲昆布醋,減低油膩感。午餐加$15就有汽水同埋小食。午餐嚟食就最抵。

2024-05-15
  • 清湯醬油拉麵
2024-05-17 60 瀏覽
睇咗啲YouTuber介紹,所以想試但間野好麻麻嗌咗原味拉麵套餐,拉麵正常發揮餃子賣晒,嗌咗炸雞,但係啲炸雞5熱😂整體嚟講真係好一般如果要排隊試,應該會好嬲😂😂
睇咗啲YouTuber介紹,所以想試
但間野好麻麻
嗌咗原味拉麵套餐,拉麵正常發揮
餃子賣晒,嗌咗炸雞
但係啲炸雞5熱😂
整體嚟講真係好一般
如果要排隊試,應該會好嬲😂😂

2024-05-13 106 瀏覽
聞名已久嘅奇蹟拉麵 ミラクル 🍜由屯門發跡再搬去旺角開店,作為大西北人竟然喺旺角先第一次食 🙈🍜 原味濃味拉麵 💲86🍜 濃厚辣味拉麵 💲93以稠身濃郁的豬骨高湯為特色,味道較為鹹一啲 🧂拉麵選用幼身麵條,煙韌有口感 😋每碗配料均有叉燒肉、味付半熟蛋、蔥同荀,可以按個人喜好自由選擇配料叉燒薄切,肉質嫩滑粉嫩,口感順滑 😍味付半熟蛋稍微遜色,雖然有流心但香味唔夠濃郁😢辣味湯底配有芝士粉但整體未算特別,味道比較單一無層次 🥹價錢以拉麵嚟講算係物有所值嘅水平 😗 整體合格以上,同區仲有其他更好食嘅選擇,不過唔洗排隊又不妨一試嘅✨
聞名已久嘅奇蹟拉麵 ミラクル 🍜

🍜 原味濃味拉麵 💲86
原味濃味拉麵

🍜 濃厚辣味拉麵 💲93
濃厚辣味拉麵

以稠身濃郁的豬骨高湯為特色,味道較為鹹一啲 🧂
拉麵選用幼身麵條,煙韌有口感 😋
叉燒薄切,肉質嫩滑粉嫩,口感順滑 😍
味付半熟蛋稍微遜色,雖然有流心但香味唔夠濃郁😢
辣味湯底配有芝士粉但整體未算特別,味道比較單一無層次 🥹

價錢以拉麵嚟講算係物有所值嘅水平 😗
原味濃味拉麵
2024-05-13 79 瀏覽
我今日返下午更,早上便約同好友去旺角行街,順道去位於旺角通菜街22號達明大廈地舖的奇蹟拉麵食午餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個特製限定拉麵(鴨肉醬油)$108,好友點左個烏賊拉麵$93,炸雞兩份$92。鴨肉醬油拉麵有鴨肉4片、叉燒肉2片、糖心蛋1隻及蒜子2條,鴨肉味濃好食,叉燒好味,糖心蛋的蛋黃流心好食;烏賊拉麵都是有义燒、糖心蛋、葱和筍,墨魚汁湯底好有特色;雞件炸得皮脆肉嫩,好有雞味又多汁,淋上檸檬汁,點沙律醬,好好味!

• 炸雞
  • 鴨肉醬油拉麵
  • 烏賊拉麵
🍜🍜🍜🍜鴨肉醬油拉麵 ($108) 🦆🍜鹹鹹地嘅鴨肉 再配上大蔥嘅味道 意外地夾啊🤙🏻湯底唔會好杰身 比較清一啲💧而拉麵唔會偏軟 或者偏硬 啱啱好啊👍🏻呢款拉麵係期間限定 如果想試就快啲去啦🏃🏻🏃🏻‍♀️💨💨厚味濃拉麵 ($86) 💦🍜叉燒好薄 好嫩 唔會有種好乾好韌咁啊😆湯底比起鴨肉醬油拉麵會杰身 夾拉麵嘅時候 都可以包住個湯啊😋而且相對會比較濃味🤤炸雞 + 飲品 ($15) 🍗🥤午市套餐只要加$15就有啦💵炸雞都幾大舊 唔會炸到好乾身🌵有時口癢想叫個小食都幾好啊🫦

🍜🍜🍜🍜

午市套餐只要加$15就有啦💵
炸雞都幾大舊 唔會炸到好乾身🌵
有時口癢想叫個小食都幾好啊🫦
2024-05-09 64 瀏覽
奇蹟拉麵係一間以前喺屯門有名嘅小店,而家搬咗嚟旺角舖頭大咗,今日嚟嘅時候見到人唔算多,就決定一試下。首先,我試咗佢哋嘅清湯醬油拉麵$79。拉麵上面有叉燒肉、溏心蛋、竹筍同埋蔥花。拉麵麵條硬身彈牙有咬勁,湯底清淡而鮮美,唔會太鹹,好適合唔鍾意太重口味嘅人。叉燒肉腍身,溏心蛋熟度啱啱好,整體味道滿足。其次,原味濃拉麵$86。呢款拉麵有濃厚嘅湯底,湯底濃郁而有層次感。一樣配叉燒肉、溏心蛋、竹筍同蔥花。如果你鍾意重口味,呢款拉麵嘅湯底就夠晒濃厚。除咗拉麵,我仲叫咗炸雞$46。炸雞皮脆肉嫩,外層炸得金黃酥脆juicy。飲品我加一杯烏龍茶+$16。

奇蹟拉麵旺角通菜街22號達明大廈地舖經開旺角好多嘢食,老友想食拉麵,帶咗我去女人街嘅奇蹟拉麵,果然高汁。😉烏賊濃味拉麵🍜+原味濃拉麵🍜主要配料有叉燒肉、味付半熟蛋、蔥和筍,我哋追加咗叉燒肉和紫菜,我唔夠喉,一定要加麵。😂叉燒肉新鮮嫩滑,肉味香濃,入口即溶沒有筋,脂肪和肉的比例很好,大廚處理得恰到好處,必食。🤤味付半熟蛋蛋味濃郁,內層香滑,外層入味。😍蔥夠香,不辣口,筍夠爽,入味沒有渣,紫菜吸收了湯底的精華,好味道。😻原味濃拉麵的湯底,原汁原味,香氣四溢不油膩。烏賊濃味拉麵的湯底加了墨汁,層次提升了,湯底沒有味精,鹹度適中,我把湯底喝光了。😽拉麵口感煙韌,沒有鹼水味,處理得很好。炸雞即叫即炸,炸油新鮮,雞肉香滑juicy,加少少檸檬汁效果更佳。😋✨支裝津路烏龍茶,無糖,解渴,去油。😸奇蹟拉麵 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
奇蹟拉麵

旺角通菜街22號達明大廈地舖

烏賊濃味拉麵🍜+原味濃拉麵🍜

味付半熟蛋蛋味濃郁,內層香滑,外層入味。😍

拉麵口感煙韌,沒有鹼水味,處理得很好。

炸雞

✨支裝津路烏龍茶,無糖,解渴,去油。😸

2024-05-08
2024-05-06 38 瀏覽
店名——Mirakuru 原來係日文讀Miracle 的發音😂 諗左一陣點解唔係「きせき」。佢期間限定話有一日得10碗嘅鴨肉醬油拉麵,講到咁把炮🧨 就入左去食。原本以為頂多都係煙鴨胸肉嘅質素質,但鴨肉都出奇地林身,似新鮮肉咁款。此乃我眼中的小奇蹟。另一個就係隻半熟糖心蛋、有全隻蛋⋯⋯ 都唔孤寒。配料有兩塊好甜嘅小京蒽~ 其他元素,例如麵條,湯底、叉燒都係正常有水準應該要有嘅發揮。食咗一半之後加昆布醋係幾好嘅選擇,因為鴨肉湯會比較油,試過原汁原味之後嘅一半,剩低嘅一半可以加昆布醋,用酸味平衡同埋帶嚟啲新口感服務態度都幾好,細細間舖頭,但有兩個樓面,都會主動幫手斟水,俾個籃你裝書包🧺

叉燒薄片

紫菜