2014-01-01 143 瀏覽
有人話聖誕節要食蛋糕,去左pacific coffee買外賣。細細舊但幾重下喎,好濃朱古力味,軟綿濕潤,唔錯。但覺得價錢略貴少少,又未至於話非食不可囉。值得讚嘅係員工態度,一次過買幾塊要求獨立包裝都無黑面。

細細舊但幾重下喎,好濃朱古力味,軟綿濕潤,唔錯。

但覺得價錢略貴少少,又未至於話非食不可囉。
值得讚嘅係員工態度,一次過買幾塊要求獨立包裝都無黑面。
2013-12-24
外賣自取
2013-12-28 36 瀏覽
Blueberry buttermilk muffin $16牛油味香濃不膩藍莓不少但較細粒,味道偏酸表面竟然有crumble!!!!!唔係間間會加落去,見到果刻有d期待XD面頭既金寶鬆脆,甜度高,配合較淡同微鹹既餅身,唔會膩劑 :^)
牛油味香濃不膩
藍莓不少但較細粒,味道偏酸
表面竟然有crumble!!!!!
唔係間間會加落去,見到果刻有d期待XD
2013-06-27
2013-12-24 25 瀏覽
假期同呀媽食完飯之後……甜品時間!!!!!!!!!!好似去邊都人頭湧湧咁,間間cafe都冇位,甜品店亦是如此終於係太平洋落腳檸檬批檸檬餡酸甜適中,餡面呈少許焦黃,感覺清新怡人可惜批底乏味,雖然唔係撻底,但食落口唔係鬆脆,都唔好感覺軟稔如蛋糕吧/__>連鎖店入面,星記檸檬撻幾乎比較啱我……蘋果金寶crumble同base都充滿牛油香,卻沒有半點牛油膩外層鬆脆不過甜,又冇突兀過硬既crumble餡足,微甜,食到粒粒蘋果肉同提子乾肉桂味超淡,啱哂身邊好多對肉桂很感冒既親友
假期
同呀媽食完飯之後……
甜品時間!!!!!!!!!!
好似去邊都人頭湧湧咁,間間cafe都冇位,甜品店亦是如此
終於係太平洋落腳
檸檬批

檸檬餡酸甜適中,餡面呈少許焦黃,感覺清新怡人
連鎖店入面,星記檸檬撻幾乎比較啱我……
蘋果金寶
crumble同base都充滿牛油香,卻沒有半點牛油膩
外層鬆脆不過甜,又冇突兀過硬既crumble
餡足,微甜,食到粒粒蘋果肉同提子乾
肉桂味超淡,啱哂身邊好多對肉桂很感冒既親友
  • apple crumble
2013-11-03 13 瀏覽
本來是starbuck die-hard fans 但今日行過想搵個地方行坐下,就去左呢間到飲,叫左杯西柚沙冰,飲落又唔錯既,但都是一些增味劑,雖然我唔知starbuck係味都係用呢d,但相比,呢間既味假好多。所以都係starbuck是我的首選
2013-10-14 26 瀏覽
這天晚上約了友人出來吹水,看到pacific coffee有不少空的位置所以坐了下來。除了咖啡外還點了兩個甜點。其實去年有吃過數款pacific coffee的三文治及蛋糕,但都覺得不太好吃,便沒有意思再試它的食物 (除了pie之外),這次友人提出想吃,我們便點了2個安全的選擇,一為new york cheesecake,二為chocolate tart,這兩款,如果真的難吃也有極限吧。New York Cheesecake - 坦白說,我本身是挺喜歡starbucks的blueberry cheesecake的,所以也想試一下pacific coffee的cheesecake如何。結果是也不差,批底的牛油味不太重,蛋糕的芝士味也沒有很濃烈,所以吃下去其實沒有膩的感覺,至少不難吃。不過,畢竟是在吃cheesecake,即便有膩其實也沒所謂吧,所以如果芝士味可以更香更重的會更好。Chocolate Tart - 這個朱古力甜點賣相還挺不錯呢。圓形中有一少部分用了朱古力粉。切開來看,原來面頭朱古力粉的那一部分於tart內也是不同,頗有心恩。tart內的是朱古力味的東東 (我不知實際上是什麼

切開來看,原來面頭朱古力粉的那一部分於tart內也是不同,頗有心恩。tart內的是朱古力味的東東 (我不知實際上是什麼啦。。。),反正朱古力味夠濃而不太甜,吃起來質地較硬,不是mousse那一類,真的是非常合我意。小巧的一件很快已被我們吃掉。
吃罷對pacific coffee的甜點也有一點改觀,負面的感覺也減了不少。
2012-03-19 13 瀏覽
下午去九龍灣,要去完成一項 "例行公事"。完成任務後,大家心情都放鬆了,再想放鬆一點,最好的方法當然是喝喝酒,但九龍灣附近沒有合適的酒吧,不酒的話有什麼地方可以relax一下呢? 我們經過了第二期的德福商埸,一眼就發現了一個非常啱既relax地點,而這個就是有舒服梳化坐的Coffee Shop。地方不算大的Pacific Coffee,雖然時正星期五的放工時間,但流連在此商場,甚至此商場內咖啡店的人不多。所以少少人,二人撻在梳化上,甚為舒適。我喜歡熱飲,來這些意式的咖啡店總愛整返一杯Latte,夠熱夠奶味,亦有足夠的咖啡香。而且,店子應該不是太過忙的,細心的問我們是否堂飲,我本來打算用Pay Wave去付款,醒目的店員看見我有DBS的信用卡,連忙建議我用DBS...因為有7折。原本60多元兩杯,打折後41元。用瓦杯沖出來,細心的拉了一個簡單的咖啡花。服務之細心,是少見少有的。咖啡味道重,奶是full cream的牛奶,奶味充足,加了少許糖,濃濃香香的Latte,既暖胃,又提神,本來已經帶點倦意的我們,有一杯這樣的咖啡,心情relax,精神也一振。一杯好的咖啡,一個好既環境,就是要給客人

咖啡味道重,奶是full cream的牛奶,奶味充足,加了少許糖,濃濃香香的Latte,既暖胃,又提神,本來已經帶點倦意的我們,有一杯這樣的咖啡,心情relax,精神也一振。一杯好的咖啡,一個好既環境,就是要給客人帶來,relax的感覺。

用餐優惠
信用卡優惠
2011-04-26 5 瀏覽
有少少後悔,今日揀了這店下午茶,食過後,感覺甜品同咖啡都屬一般。味道比Starbucks差少少,試過一次,我諗自己唔會再次幫襯。每次去唔同咖啡店,必飲意大利泡沫咖啡,對於這店嘅味道,個人感覺唔係太好,咖啡味唔香濃,質感唔幼滑,一句講哂,唔鍾意。法式芒果撻,比個賣相欺騙了,唔係誇張,其實真係好難食,酥皮撻底唔鬆化,質感實在太韌,最唔掂係個吉士餡,芒果少,味道過甜,難以入口,真係太差。Oreo芝士餅,餅底太實唔鬆脆,芝士忌廉餡,味道略甜,芝士味唔濃,質感唔幼滑,味道一般。

咖啡味唔香濃,質感唔幼滑,一句講哂,唔鍾意。
差$29
最唔掂係個吉士餡,芒果少,味道過甜,難以入口,真係太差。
差$17
差$27
2011-04-26
2010-12-06 8 瀏覽
  補完習有兩小時空閒便到了就近的pacific嘆杯熱朱古力。半年前考會考每天都到新世紀分店嘆熱朱古力。    這間的熱朱古力出奇的美味,至少朱古力味濃,而且pacific的cream又一向出名幼滑,可媲美迪士尼的。 *是新裝修,因分了一半給ANS

*是新裝修,因分了一半給ANS
2010-12-04
2010-07-26 4 瀏覽
有一日,係網上見到Pacific Coffee加一蚊有多一杯咖啡wo咁正,梗係要去飲下啦一入到去,就去買啦,好彩唔洗等好耐je,好怏就有得飲啦!正我:latte朋友:焦糖鮮奶咖啡味道:雖然唔夠star******** ge香,但都好濃,幾正!十幾蚊黎講好好ga啦環境:果日有d嘈,但傾計都可以ge服務:冇服務可言,個收銀勁惡,勁冇禮貌 總括黎講絕對值得再去
咁正,梗係要去飲下啦

一入到去,就去買啦,好彩唔洗等好耐je,
好怏就有得飲啦!正
我:latte
朋友:焦糖鮮奶咖啡

環境:果日有d嘈,但傾計都可以ge

服務:冇服務可言,個收銀勁惡,勁冇禮貌

總括黎講絕對值得再去

我們的咖啡
2010-07-23
我們的咖啡
  • latte
2010-06-01 3 瀏覽
在九龍灣德福亂逛,逛到累,想找地方坐坐喝杯咖啡,於是到了Pacific Coffee。選了個很舒服的沙發位子坐下,歎咖啡,吃口cake,看看雜誌。Vanilla Latte(後)$31 & Mochaccino(前)$31 - vanillla latte有明顯的雲尼拿味;mochaccino比較甜,但都ok法式朱古力酥 $27 - 外層朱古力幾rich,裏面淺黃色的味道很淡,不過搭著一起吃又ok,兩層酥皮很硬,不太好味之餘有點阻礙吃,整體味道還可以啦可能因為當天比較多人等位子,服務員多次想讓其他客人在我們的圓型沙發搭枱,還差點把未吃完的蛋糕收掉。要搭枱的話是不太介意,只是圓形沙發的位子夠多不過枱子很小,搭枱的話枱子就不夠用了。其實其他客人都不喜歡搭枱~ 最後也沒有一個客人願意跟我們一起坐~到這裡的客人大都是想hea一下,服務員這樣給人家的印象就不好了~

法式朱古力酥
Vanilla Latte(後) & Mochaccino(前)
2010-05-22
2010-04-21 4 瀏覽
首先要多謝openrice張coupon!點了iced caramel latte奶味好重,夠香夠滑,但焦糖味嚴重蓋過咖啡味,而且十分之甜...甜到膩!如果要我比$35買一杯咁既咖啡...咁我寧願捐左佢...我飲過星星克既iced caramel latte,但兩者差太遠吧...
首先要多謝openrice張coupon!
點了iced caramel latte
如果要我比$35買一杯咁既咖啡...咁我寧願捐左佢...
甜到有糖尿的咖啡
2010-03-06 2 瀏覽
以前好鍾意飲pacific 既咖啡, 但近年再飲次次都覺得好甜, 甜到飲左一半就已經飲唔落d cake都一般, 無味的
d cake都一般, 無味的
2009-03-14
情人節
2010-01-03 3 瀏覽
Finally Pacific coffee has Christmas foods to compete against Starbucks Christmas selection, they have Turkey and cranberry bun, bread and butter pudding, and Triple chocolate delight.I should have tried the bread and butter pudding first, but it looked a bit greasy, so I tried the Triple chocolate delight, basically it has 4 layers, top layer being white chocolate mousse sprinkled with castor sugar, second layer chocolate mousse, third layer blackcurrant jam, and fourth layer soaked chocolate s

I should have tried the bread and butter pudding first, but it looked a bit greasy, so I tried the Triple chocolate delight, basically it has 4 layers, top layer being white chocolate mousse sprinkled with castor sugar, second layer chocolate mousse, third layer blackcurrant jam, and fourth layer soaked chocolate sponge.
2009-05-12 10 瀏覽
11/5/2009說的是九龍灣HKU SPACE內的分店天氣太熱, 實在受不了熱飲, 於是叫了一個凍焦糖latte少冰加cream, 涼涼地消下暑。雖然一叫凍的已不當自己飲緊咖啡, 只當係飲緊一飲咖啡味的飲品,但焦糖味仍然嚴重蓋過咖啡味, 似飲緊一杯焦糖奶多過一杯焦糖咖啡, 而且甜得過份。 雖則有學生證有7折, 但味道唔只7折lor, 唉......不過d satff都幾有禮貌, 而且都盡量滿足客人的要求, 值得一讚!

11/5/2009

說的是九龍灣HKU SPACE內的分店

冇咖啡味, 得過甜字
2009-05-11
$24.5 (下午茶)
2009-03-27 3 瀏覽
After a terrible dinner, we really would like something up to standard and nice. of course we want to sit down and chit chat, so here we are...We want to have a new try at things, they are promoting the choco latte drink, well it's not on special they are just adding this as a new favor, so we are trying it.it's...i still prefer mocha frap....or mocha chilino over just drinks...i still love their blueberry cheeze cake...um....they put 4 blueberry on their cake?! what's that for? someone complai

i still love their blueberry cheeze cake...um....they put 4 blueberry on their cake?! what's that for? someone complain or something? they use to have just blueberry jam...which they still have then on all 4 corners each put a berry o_O that's a bit weird looking. but of course i dont' mind it hahaha The cheeze cake base is still as good as before, yum yum!!!

This is a good life, as good as it gets - encore!!!
2009-03-18
$40 (其他)