2019-01-23 605 瀏覽
今晚原本諗住係旺角食飯,但諗唔到食咩,行下行下就黎左太子呢間點心舖!當晚唔係好多人,只有三至四枱,佢既位算多,但唔係坐得特別鬆動!員工都好有禮貌,雖然食物唔算好特別,但價格相宜,會再幫襯!鳳爪排骨飯排骨有6-7舊,啖啖肉!飯蒸得啱啱好!煎蛋牛肉飯同想像有出入,唔係會流心既蛋,味道一般!鮮蝦腐皮卷熱辣辣,脆卜卜!蝦唔算好多,中規中矩,勝在即炸!燒賣一樣即叫即整,大大粒!棉花雞同樣足料,魚肚同埋雞都好大舊!

鳳爪排骨飯

排骨有6-7舊,啖啖肉!飯蒸得啱啱好!

煎蛋牛肉飯

同想像有出入,唔係會流心既蛋,味道一般!

鮮蝦腐皮卷

熱辣辣,脆卜卜!蝦唔算好多,中規中矩,勝在即炸!

燒賣

一樣即叫即整,大大粒!

棉花雞
同樣足料,魚肚同埋雞都好大舊!
2019-01-23
2018-11-17 598 瀏覽
突然心血來潮想放工之後食點心,另一半二話不說就話要黎呢一間點心店。我哋各有各想食既點心,不知不覺兩個人已經揀左6樣野,包括棉花雞、章魚肉餅飯、牛肉腸粉、菜苗餃、千島汁炸蝦餃子同摯愛最鍾意食既燒賣。千島汁蝦餃子最有驚喜,熱辣辣之餘,皮脆餡多,配合千島醬更為美味。棉花雞係摯愛既必叫之選,相比其他酒樓或點心店,沒有這麼油膩。章魚🐙肉餅飯既餸菜豐富,撈鼓油品嚐實屬不二之選。其他點心既表現都不錯,下次可以試試其他點心😋

2018-11-07 335 瀏覽
Famous is excellent on several dishes.The shanghai soup dumplings are superb. The shrimp dumplings are dynamite. The rice rolls are very solid, and the pork buns are great.Shu mai is bad here and any meat ball is bleh.But you should definitely give Famous a try.

2018-09-26 459 瀏覽
夜夜晚晚去食點心茶, 上完Ukulele堂, 想食下少少野,又唔想太飽,我地就揀左近近地就在太子旺角附近食中國點心了。簡簡單單的點菜紙,選擇多,價錢又唔係好貴,都幾抵食。1)潮州粉果:老實說食左,水準及食材料都可以。 但不及英記小點心的潮州粉果甘好味2)麻🌶️餃子:好好食,又多粒,仲有埋個🌶️醬,啱啱好,一口一個。3)野菌脆腸:估唔到,食落脆脆地,又有口感,不過有少少油。 不過都係第一次食,好食。 4)香煎蘿白糕及蟹子燒買:正常點心的了。

簡簡單單的點菜紙,選擇多,價錢又唔係好貴,都幾抵食。

4)香煎蘿白糕及蟹子燒買:正常點心的了。

2018-07-08 561 瀏覽
旁邊是有間比較多like 既點心店。但好經常都要排隊。。夏天實在太熱,來到呢間唔洗咩排隊就入左黎。野食價錢唔錯!平!來到食物我唔覺比旁邊果間差囉。。呢間野好好食!重點是都是為左點心,點解要排長隊今次都無影到相... 但是野食來講,我老婆每次來香港都指定要來呢間野食!講得出佢食物唔錯!腸粉好滑! 鳳爪好入味,菜苗餃滿滿料又彈,仲有叫左唔是春卷(但我都唔是好似有咩唔是。。哈哈) 同埋牛肉球(老婆咁挑都好喜歡食!)

講得出佢食物唔錯!

2018-07-01 357 瀏覽
Just around the corner from 一点心,but much less crowded. I came early Sunday evening and the restaurant was mostly empty. But the choices are all excellent. Good place for a single diner, with their mixed dim sum bamboo steamer, which has two char siu bao, two veggie dumplings, two shrimp dumplings and two dumplings with lots of water chestnut, for a great price. “This is not a spring roll” 这不是春卷 is a fun fried delight. The tofu skin rolls are served in rich broth here, where they are deep fried a

But the choices are all excellent. Good place for a single diner, with their mixed dim sum bamboo steamer, which has two char siu bao, two veggie dumplings, two shrimp dumplings and two dumplings with lots of water chestnut, for a great price. “This is not a spring roll” 这不是春卷 is a fun fried delight. The tofu skin rolls are served in rich broth here, where they are deep fried and crispy at 一点心. My only unsatisfactory thing was the shrimp on rice, for the beautiful Hong Kong shrimp was over cooked, and dry, and they didn’t really give any sauce or salty bits for it, so it’s really plain, with plain white rice. So don’t get that.

I would have gotten desserts like ginger pudding or purple sweet potato dumplings, but I had to save room to go for tong soi somewhere else. Looks good, though. Kindly service. Happy to see foreigners eating dim sum.
2018-07-01
2018-06-14 288 瀏覽
諗住上次食過都ok 今次帶住個女去一家四口去食 點知話bb車唔比入 店入面冇乜人都唔比入 做生意做到咁 以後唔會再黎 ...........................
...........................
2018-05-10 1106 瀏覽
細胞小組嘅四月節目喺行山,最後定晌四月最後一個星期日下午。今次都幾齊人,大大細細加埋一行14人,原本打算去酒樓飲餐茶先出發,不過,飲一飲就搞個幾鐘,所以,改為到太子嘅「名點心」食晏。呢啲小店,可謂快上快落,加上我哋嚟得早,排隊嘅人唔算多。但喺,始終店家嘅地方唔大,我哋14人自然需要分開坐,所以,以下寫嘅都只喺我哋呢枱幾個人所食嘅嘢。地方確喺有點狹窄,亦要有搭枱嘅心理準備,不過,我哋都只喺在於食個晏,嘆吓點心,可謂旗幟鮮明,環境變得其次。有啲咩食,一張枱墊紙睇晒,順帶一提,茗茶每人收$3(如叫汽水,就免收番茶錢),而茶嘅質素,普普通通咁啦。此外,無加一,實叫實銷!太子蝦餃 $27蝦餃嘅外型做得幾工整,雖然,餃皮就唔喺薄到透,但唔黏牙,再者,啲蝦肉鮮甜爽彈,足證用料新鮮。蟹子燒賣 $25燒賣做得豐滿大粒,咬落唔會一口都喺肥豬肉,鬆化而帶點爽彈,絕對唔似喺溝粉貨色,加多一點蟹籽,靚啲又有少少卜卜脆口感。千島炸蝦角 $22香口嘢當然人人鍾意,件蝦角油就油咗少少,但非常香脆,內裡都喺包住原隻鮮蝦,蝦鮮味盡出。山竹牛肉球 $18依家出面食牛肉球就越嚟越細,但呢度啲牛肉球搓得夠晒大個,肉質結實卻甚彈
太子蝦餃 $27

太子蝦餃
蟹子燒賣 $25

蟹子燒賣
千島炸蝦角 $22

千島炸蝦角
山竹牛肉球 $18

依家出面食牛肉球就越嚟越細,但呢度啲牛肉球搓得夠晒大個,肉質結實卻甚彈牙,加入點點馬蹄粒同芫荽,增加口感,又香啲。
山竹牛肉球
蜜汁叉燒腸 $20

啲腸粉皮拉得都夠薄,卻唔會好削,透到少少內餡,食落個皮都滑溜,而且,叉燒餡甚多,最好喺瘦叉多過肥肉,健康啲之餘又無咁油。
蜜汁叉燒腸
皮蛋瘦肉粥 $20

老實講,皮蛋跟瘦肉都唔算多,但勝在個粥底煲得夠綿,鹹淡都啱啱好。
皮蛋瘦肉粥
千層薑汁糕 $18

作為點心或甜點都得,一層一層做得細緻,入口薑味亦比預期重,但就唔會重到辣口嘅感覺,而口感煙韌黏糯,幾合小弟胃口。
千層薑汁糕
點心即叫即做喺好食好多,呢類小店要成功就要靠質素,蹤觀今餐晏仔,水準唔算喺超班,但質素不賴,夠穩打穩紮,取價亦唔貴。
山竹牛肉球
蜜汁叉燒腸
千層薑汁糕
2018-02-10 1058 瀏覽
今日做了兩次義工,下午去太子那邊,探望獨居長者。完成工作後有點疲累,年近歲晚,太子近花墟那邊十分擠迫,想找間餐廳坐坐亦難,結果便去了名點心。看見網友的食評,似乎是好壞參半。我以往只幫趁過外賣,覺得味道不錯,今次便進去試試。這裏與一點心只是一街之隔,但一點心經常都要等位,地方亦不大。這裏坐得較為舒服,客人也比較少。我點了北菇棉花雞和山竹牛肉,兩款的味道都不錯,棉花雞稍淡一點,不過頗為足料。山竹牛肉比我想像中好吃,三粒牛肉球結實而彈牙,還有我喜歡的蔥點,賣相甚佳。吃完點心,喝了多杯濃茶,對這一餐甚感滿意。

吃完點心,喝了多杯濃茶,對這一餐甚感滿意。
2018-02-10
2018-02-03 680 瀏覽
星期日和家人到花墟買花,本想去附近那間有許多人排隊的點心店,但由於要等一小時,因此我們轉戰至只需排十五分鐘的這家太子名點心。這家店的茶芥每人$3,內裡的環境有點狹窄,我們也要和人家搭檯,但幸好我們的位置是近收銀的那邊,所以沒那麼擠迫。食物方面,這裡的煎炸物較出色。野菌脆脆腸$27。一咬下去,完全吃得到那油條是新鮮炸出來的,非常香脆;配搭質地較軟的菇菌,味道不錯。同樣地,鮮蝦腐皮卷$24和燒汁茄子$24亦煎得香脆可口。蟹子燒賣$25。平時在其他酒樓吃到的肉比較彈牙;這裡的卻結作一團、較硬。上海小籠包$23。從未看過外表如此醜陋的小籠包,但肉汁和湯還算鮮美。三式拼盤(包括叉燒包、鮮蝦菜苗餃、薑汁糕)$19。特別推介其他酒樓比較少見的薑汁糕,濃郁的薑汁味,冬天吃格外暖胃。荷香籠仔海蝦飯$32。炒飯底,多油。海蝦有點腥。

野菌脆脆腸

同樣地,鮮蝦腐皮卷$24和燒汁茄子$24亦煎得香脆可口。
燒汁茄子

蟹子燒賣

上海小籠包

三式拼盤(包括叉燒包、鮮蝦菜苗餃、薑汁糕)

荷香籠仔海蝦飯$32。炒飯底,多油。海蝦有點腥。
荷香籠仔海蝦飯
2018-01-27
野菌脆脆腸
燒汁茄子
三式拼盤(包括叉燒包、鮮蝦菜苗餃、薑汁糕)
2017-10-29 667 瀏覽
帶住個15個月大BB 去食, 佢第一句就問係咪抱住個BB食, 唔想比多個位我。 那個時間都有好多吉枱。 由於我BB 已經識坐, 我是有需要要多一個位的, 起初佢冇收我BB茶位錢, 但我食到就尾聲, 突然人好多, 佢要求我快讓返個BB位出來, 食野要時間, 執埋要時間, 唔係可以9秒9讓出來, 於是個唔知老闆淨咩, 係張單加多個茶位, 又唔同你講聲, 真係功利到呢... 呢0的咁0既食店, 不吃也罷!
呢0的咁0既食店, 不吃也罷!
2017-07-14 1068 瀏覽
之前真的很喜歡吃這家點心,好吃又實惠,之前住在太子就經常吃. 但今次真的非常寒心,叫的燒賣吃了兩個過後發現另兩個上面有頭髮,叫了店家換,結果店家沖洗重新加熱過後直接上來,剛好本人吃前有拍照的習慣,留下了換過之前的證據。然而老闆娘連照片都不看一眼,說我們冤枉她,態度非常惡劣,說每個燒賣都是手工做的,每個燒賣都不一樣,呵呵,那我真的很想說太巧,怎麼就一樣的被我照下來,特發照片供大家比對。這種黑心行為十分可恥,另香港食品衛生蒙羞。圖一係之前,圖二係之後換咗架
2017-03-29 1010 瀏覽
早幾個星期同母親大人一齊去做完facial行左落太子,未到晚飯時間又想食小小野頂下肚,一於就去飲個茶,食件點心啦呢間“太子名點心”其實已經黎過好幾次,全因價錢平民,唔洗排隊等位,點心既質素都唔差,所以有時經過想食下點心都會黎呢間!茶芥每位hkd$3淨係想食少少野頂下肚,所以只係點左個點心拼盤同母親大人share黎食點心拼盤hkd$40拼盤內有蝦餃、菜苗餃、潮州粉果、叉燒包各二!蒸餃的皮厚薄適中,涵料充足;叉燒包更深得母親大人的歡心,叉燒調味剛好又不會過於肥膩!二人分吃這個拼盤剛好,吃飽便有力氣去血拼待這兩母女血拼過後才大吃一頓吧

茶芥每位hkd$3

點心拼盤hkd$40
點心拼盤
拼盤內有蝦餃、菜苗餃、潮州粉果、叉燒包各二!
二人分吃這個拼盤剛好,吃飽便有力氣去血拼
待這兩母女血拼過後才大吃一頓吧
2017-03-11
下午茶
2017-03-23 664 瀏覽
本來是想吃數字點心,點知揾唔到!太耐無食,見到這間,以為係數字執左改了名,反正朋友不是太挑剔之人,晚上8點又不用等位,決定試。整體不錯,唯腸粉是凍,腐皮卷無乜餡太扁身,其餘也好。腸粉雖凍但超滑,必食!二人埋單$119,不是大食之人,已經很飽

二人埋單$119,不是大食之人,已經很飽
2017-03-22
蝦米腸
蝦餃
2017-03-19 610 瀏覽
星期日落雨濕濕無乜嘢做就諗住去太子「某數字點心」食米芝連點心,點知去到登記話要等一個鐘,門口個阿姐仲超無禮貌,嬲嬲哋就去附近試呢間。首先,去到其實同個間數字點心差不多大細,分分鐘仲闊落些少,12幾去到唔使等,係我哋食到一點幾就開始要等,不過都唔使等太耐。嘢食方面,標榜即叫即製,無「某運氣」咁多味噌,我男朋友每次食完都話好口喝,呢到嘅點心皮幾薄,不過收口個位略嫌太厚,有待改善,不過個餡嘅味道唔錯。金錢肚同鳳爪真係好食。炸嘢睇得出d油好乾淨,亦唔太油,讚!腸粉皮好薄,唔錯。仲有個糯米雞,好味,一定要2個人share, 佢無放肥肉,現代人都怕肥,睇到無放垃圾肉,睇得出肉粒。價錢$150兩個人,食到超飽,所以睇好佢會慢慢上位
價錢$150兩個人,食到超飽,所以睇好佢會慢慢上位
2017-03-19