Lifetime favorite noodles, especially in Hong Kong noodle shop. I heard that there is a new home on the old black cloth Street Street stalls, the name has changed domineering, called "big guy", but the sign really is a big guy as a sign, but not vicious daunting big brother A pass that is a try! Sirloin spicy beef tendon rice ($ 35) Sirloin  get tasty, tendon soft  easy to chew, exuding slightest spicy. Soft and hard rice noodles taste moderate, the soup is also rich in beef, a bowl of beef and

Soft and hard rice noodles taste moderate, the soup is also rich in beef, a bowl of beef and mutton in
performance, but not yet to the point of necessity. Signboard Not the kind of orange-red fried sauce that you
normally eat, and the salesman is a bit offensive.

Under the sauce is the king of oil King fishing noodles signboard King of oil Wang fried sauce River ($ 48) is not the kind of orange-red sauce that is usually eaten, and the salesman is a bit overblown. Under the fried sauce is the king of oil King fishing surface, thin juicy sauce is not thick, too salty meaty canned goods, such as canned,
 that is a sign, but the level is not what Seoul, there is no extraordinary place. Emufried Wong fried pasta itself
is good, the texture is the body chewing mouth, but the sauce is not much appreciated, coupled with poor sales,
and ultimately did not finish eating.
2017-12-06 406 瀏覽
朋友話呢間鋪好多明星去食,所以滿心期望去試下。去到之後,可能因為今日係平日,所以無咩人,熱愛餛吞面的我,當然二話不說叫一碗試下。麵幾有彈性,湯清淡得黎幾甜,可惜餛吞一般,無咩咬口,比較「淋」,有小小失望。但店內的伙計叔叔好有禮貌,👍🏻招呼周到。
朋友話呢間鋪好多明星去食,所以滿心期望去試下。

但店內的伙計叔叔好有禮貌,👍🏻招呼周到。
餛吞面
2017-11-01 1347 瀏覽
平生最愛呷麵,特別是港式麵店。聽說黑布街有家舊店新装的麵檔,名字也改得霸氣,叫「大隻佬」,而招牌上果然是有以大隻佬作標誌,卻不是凶神惡煞令人望而生畏的大隻佬,一場路過即管一試吧!牛腩辣牛筋米($35)牛腩炆得入味,牛筋軟稔易嚼,滲出絲絲微辣。米粉口感軟硬適中,湯頭也有濃濃牛香,一碗表現中上的筋腩米,但又未至必食的程度。招牌豉油王炸醬撈河($48)不是平常吃到的那種橙紅色的炸醬,而那副賣相是有點令人倒胃口。那炸醬之下是豉油王撈麵,醬汁水汪汪的稀薄不稠,過咸的肉末尤如罐頭貨色,說是招牌,水準卻不過爾爾,並無過人之處。豉油皇炒過的生麵本身是不錯的,麵質算是爽身香口,但那炸醬實在不怎麼欣賞,加上賣相不佳,最終也沒有把撈麵吃完。店內到處也貼上猛男照片,撇除這些就是家平凡麵店,試一次就夠了。

牛腩辣牛筋米($35)
牛腩辣牛筋米

2017-02-21
牛腩辣牛筋米
  • 招牌豉油王炸醬撈河
一個人在旺角街頭,除了大大少少的茶餐廳之外,最好的午餐地點,就是找一間麵檔,快快趣食碗麵。大家若有心細數一下,旺角、太子、油麻地一帶,其實好多有質素的麵檔為廣大的市民,煮一碗好麵。是日在旺角,我想起的是位於黑布街的《大隻佬麵家》。《大隻佬麵家》的前身,叫《龍記麵家》,舊店因加租等等的問題而結業。後來經過一段時候休養生息,重整旗鼓,用顧客給予老闆賴師傅的花名 "大隻佬" 為名,就在舊店的對面,開了一間時髦的新店。 店子算是很潮,充滿了明星的台照,也有一個 :大假佬"畫像坐陣店面。而我也在好多年前去過舊店,以傳統老牌巷仔麵檔與現在的粉麵餐廳去對比,絕對是一個大大的不同。升格了許多。當然,價錢也升格了不少。 打開 menu,發覺價錢已經要40幾一碗麵,不過,既然是慕名而來,當然要食啦。於是,我先叫了一個雲吞豬手麵。豬手,是《大隻佬》的其中一個名物,一吃入口,我可以說是又香又腍,而雲吞很重蝦味同大地魚的香味,粗麵又夠爽,單是以味覺感受來寫感想,是好的,但以份量層面來寫感想,就.....唔夠喉啊..... 唔夠飽,咁我就加點了一份牛腩撈麵。牛腩味道濃,當然,夠腍也是令人感開心的。不需要什麼什麼腩

唔夠飽,咁我就加點了一份牛腩撈麵。牛腩味道濃,當然,夠腍也是令人感開心的。不需要什麼什麼腩汁,味道已經可以滲入麵條之中,也不需要加湯汁,單是以牛腩的味道,已經夠味去 support 整個麵。

相比份量同價錢來說,的確,性價比唔係幾高下。但若是不計較價錢,單是以味道來評價這兒的麵食,阿《大隻佬》的出品,是 very good 的。

嘩!!! 有大隻佬煮麵俾我食呀!!!...不過,我覺得貴左少少同份量細左少少囉。
2017-08-10 447 瀏覽
這店原本是在對面馬路的後巷麵檔,很有街坊懷舊風味,之前因業主加租,無奈結業,慶幸老闆可以找到新鋪重開,是我們支持多年的擁躉嘅福氣。新鋪頭地方光猛闊落了,食品依然充滿懷舊風味,最愛這裏的牛腩河,還堅持用玻璃碗, 大部份的麵檔已轉用塑膠碗,推介這裏的辣椒油,很有獨特風味而且是自家製的,特別在入口有咖喱味的,全港獨有,河粉和出邊吃到的不同,比較闊身,現在很少吃到。牛腩不是很別,味道不是很濃的,但肉質很好,很有香港風味,支持香港小店。
牛腩河
牛腩河
2017-07-20 380 瀏覽
經過見到咁多明星相,海報等等,都幾吸引,所以入去試下,普通麵檔的麵,豬手,牛筋之類,有個濃情金莎撈麵,話係大地魚炸出來,壓成碎撈麵,講到好好食,又話好食過人地嘅蝦子撈好多,我因為食得太多其他款,所以試下,48元一碟,會不會太細碟???正常撈麵我好多時都食唔哂,但呢個我食完真係無乜飽肚嘅感覺,真心貴囉!講返味道,其實,我真係食不到乜魚味,蝦子撈都有蝦味丫,好似沈胡椒粉咁,佢只落左三四下,都無乜魚粉,所以無乜特別的味道!真心唔值。。。另外,個人好重視杯凍檸茶,佢嗰杯就好似雀x加檸檬咁。。。好奇怪的味道,但原來話係特別調配的。。。我覺得如果貴得黎好味係ok, 不過份量又少又無乜特別就不會encore了。。。
2017-07-18 311 瀏覽
趕返工又要趕返學!黃雨下,又餓又累,趁返學前係附近搵下食先⋯一下小巴再走入啲,就係大隻佬喇!坐低,餐牌都無細閱就叫左一個牛腩撈麵同一杯凍檸茶。唔睇餐牌亂叫野呢個壞習慣係時候要改改。侍應放低張單見到寫上$42同$17兩組數字。$17杯凍檸茶😡算!係我自己大意,由佢啦!唔洗5分鐘送到!賣相麵不俗,但一睇啲牛腩就知道牛腩如我所料 —「韌」係,咁炆法係會入味但質感會死實實真係好韌,麵就不俗,無鹼水味,唔會太糊。一飲杯凍檸茶係維他檸檬茶加檸檬,酸到喊!我第一次飲杯咁難飲的檸檬茶!你地唔識沖早講,話無供應丫,咁搞法真係好恐怖!以後都唔會再去食!
趕返工又要趕返學!
黃雨下,又餓又累,趁返學前係附近搵下食先⋯
一下小巴再走入啲,就係大隻佬喇!
坐低,餐牌都無細閱就叫左一個牛腩撈麵同一杯凍檸茶。
唔睇餐牌亂叫野呢個壞習慣係時候要改改。
侍應放低張單見到寫上$42同$17兩組數字。
$17杯凍檸茶😡算!係我自己大意,由佢啦!

唔洗5分鐘送到!
牛腩撈麵

賣相麵不俗,但一睇啲牛腩就知道

牛腩如我所料 —「韌」
係,咁炆法係會入味但質感會死實實

真係好韌,麵就不俗,無鹼水味,唔會太糊。
一飲杯凍檸茶
以後都唔會再去食!
2017-07-17
2017-06-23 250 瀏覽
特意過來旺角旅行社這邊影印資料,發覺行行走走好餓,趁著影印大份資料要大半個鐘才能攞得!就近搵下嘢吃,行出來幾步路見到大隻佬,名字好吸引!又係專門痴麵的!入去試下吃個麵快快脆脆點了個牛腩麵,確實個麵好掂,彈牙爽口,不過麵的份量不是太多加上餓三兩下就搞掂曬D麵啦。不過個牛腩跟湯底個人覺得有點鹹,牛腩好軟柴柴普普通通啦、不過個麵個人覺得好OK!如果沒甘鹹口就好咯,一碗落肚又精神返!見到隔離檯有吃雲吞牛腩撈麵覺得幾正下次過來要試下
2017-05-25 1144 瀏覽
今晚去睇我期待已久既聖艾麵粒十五週年開光大典,約左個十年無見既舊同事一齊睇。 我地無目標咁是但走入一間黑布街既食店,一間主要食麵既食店。 我地見到個辣牛筋麵係店長推介,我地都叫左辣牛筋撈面。 每碟$43, 都幾細碟吓,心諗大隻佬點夠飽呢?牛筋切到幾細粒,唔洗大大舊重dopdop咁拎住咬,牛筋果然入味,就唔係太辣,淋之中都很有彈性,夠彈牙。麵質鬆軟彈牙,無梘水味。 另外叫左個通菜,好在唔係好多醬好咸嗰啲,菜都幼嫩, 但我地都覺得好多油,食左一半無食了。 雖然同一間食店,但感受唔同,我自己覺得唔會再嚟下一次, 份量細 ,一路睇show一路餓住,講真加埋菜都$62了,都唔飽...有啲貴。我朋友話味道好,牛筋夠入味,而且奶茶好飲,令佢回味,必會encore添, 明顯兩人期望同標準都好唔同!

題外話/補充資料: 有蚊,食食吓餵左蚊兩啖
2017-05-23
2017-05-09 352 瀏覽
午餐係旺角其實好多野食今次簡左依間 大隻佬。我地去到果陣得三四枱客人,都乾淨企理既。又係一間好多野食選擇既因為我地諗唔到簡邊樣野食好所以就問下老板有咩好介紹老板就叫我地試距既招牌面既然老板介紹,冇理由唔試下既我地都有加點左個炸魚皮朋友話都可接受既唔係話咩特別好味唔好味至於我就叫左個牛腩撈面賣相雖然唔太靚但距地既牛腩幾好味唔會痴牙,味道又夠個人幾滿意兩個都包左個湯距地話唔係味精湯但係米真係味精湯就見仁見智啦可能我對味精湯既標準有啲高
午餐係旺角其實好多野食
今次簡左依間 大隻佬。
我地去到果陣得三四枱客人,
都乾淨企理既。

又係一間好多野食選擇既
因為我地諗唔到簡邊樣野食好
所以就問下老板有咩好介紹
老板就叫我地試距既招牌面

既然老板介紹,冇理由唔試下既
我地都有加點左個炸魚皮

距地話唔係味精湯
但係米真係味精湯就見仁見智啦
可能我對味精湯既標準有啲高
2017-03-27 529 瀏覽
一直都聽過大隻佬雲吞麵呢個名,以前未幫襯過舊店,到今晚終於試下裝修後的新店。店內裝修幾有特色,果然見到其中一位大隻佬幫我落單到上餐。辣牛筋水餃撈粗麵($48)牛筋都幾辣,水餃質素一般,因為豉油或蠔油要另外加錢所以冇加到,感覺有點淡口。濃情金莎撈麵加雲吞($54)濃情金莎原來係炸大地魚,呢款撈麵已經加左豉油所以夠味d,但我稍嫌麵有梘水味,而且雲吞質素同樣一般,食唔到蝦肉彈牙口感。總體黎講,呢度比舊舖好坐左好多,但我覺得店家要留意下食物出品的質素。
一直都聽過大隻佬雲吞麵呢個名,
以前未幫襯過舊店,
到今晚終於試下裝修後的新店。

店內裝修幾有特色,
果然見到其中一位大隻佬幫我落單到上餐。
辣牛筋水餃撈粗麵($48)
濃情金莎撈麵加雲吞($54)
2016-12-20 1102 瀏覽
有卡位的麵店,挺難得,方便和朋友聊天。油菜要了芥蘭:有點老,從大粒菜花可見,但顏色翠綠,都算新鮮,煮得腍另外叫了淨水餃:水餃多筍多肥膏,蝦不算是十分新鮮,不過還可以,而且有很多木耳絲,味道不錯。
有卡位的麵店,挺難得,方便和朋友聊天。

另外叫了淨水餃:水餃多筍多肥膏
芥蘭
淨水餃
2016-12-10
芥蘭
2016-10-19 1436 瀏覽
今日下午我們去咗旺角黑布街嘅「大隻佬麵家」食下午茶!我們叫咗雲吞麵、辣牛根麵同牛丸撈麵嘅麵質非常爽口彈牙,而且相當幼身,雲吞皮好薄身軟滑,蝦肉好爽甜彈牙,辣牛根燜得好腍好入味,牛根相當軟滑彈牙,牛丸超爽口彈牙!招牌豉油王炸醬撈河嘅賣相雖然唔係好靚,但河粉嘅麵質好軟滑,炸醬嘅味道唔會過鹹,肉碎好爽滑,撈埋一齊食,真係幾惹味!總括嚟講食物出品都幾好,但價錢就貴咗少少!
今日下午我們去咗旺角黑布街嘅「大隻佬麵家」食下午茶!
我們叫咗雲吞麵、辣牛根麵同牛丸撈麵嘅麵質非常爽口彈牙,
而且相當幼身,雲吞皮好薄身軟滑,
蝦肉好爽甜彈牙,辣牛根燜得好腍好入味,牛根相當軟滑彈牙,
牛丸超爽口彈牙!
招牌豉油王炸醬撈河嘅賣相雖然唔係好靚,但河粉嘅麵質好軟滑,
炸醬嘅味道唔會過鹹,肉碎好爽滑,
撈埋一齊食,真係幾惹味!

總括嚟講食物出品都幾好,但價錢就貴咗少少!
雲吞麵
辣牛根麵
牛丸撈麵
2016-10-17
雲吞麵
辣牛根麵
牛丸撈麵
2016-09-06 1527 瀏覽
今晚放工有事要到旺角去辦,隨便到大隻佬麵家食碗麵!因爲不想同人逼,其實好耐無踏足過旺角。一場黎到,就再會一會。雲吞牛腩撈粗 $46麵碟上,乾身,份量一般,上面有四件牛腩。另清湯上,放少少在麵上,混和腩汁,撈一撈,食得。牛腩好味指數:8/10 肉質非常稔,每一絲肉都充滿腩汁。😍😍 .雲吞水餃河粉 $38雲吞3小粒,水餃2大粒,水餃一般,雲吞則比較出眾,有兩隻小蝦肉在裡面,味道鮮味。湯底比較清淡,可能加點腩汁能提升味道。好味指數:7/10.牛腩河 $32 因為不夠食,又想encore 牛腩。湯底混合了腩汁,好味!好味指數:8/10 腩汁芥蘭 $16 成日做食肉獸真係好唔健康,所以叫碟菜balance 一下。今晚大隻佬親自落單和端餸上檯呢!
雲吞牛腩撈粗 $46
牛腩好味指數:8/10
肉質非常稔,每一絲肉都充滿腩汁。😍😍
雲吞水餃河粉 $38
好味指數:7/10
好味指數:8/10
今晚大隻佬親自落單和端餸上檯呢!

2016-09-05
2016-09-03 1291 瀏覽
諗住去食車仔麵同講轉咗menu,扭軚去食銀針粉摺咗🙄 黑仔費事再行來行去,求鬼其啦😤 好多明星都黎過呢到,有兩款麵特別出名:姐姐話料係用大地魚🐟 特別啲喎,我覺得其實同蝦子撈麵冇大分別,反而個麵質就真係要比個讚佢👍🏻 零鹼水味爽口,完全冇頂住個胃嘅感覺,好難得😍覺得好味過上面果個👆🏻 兩隻醬mix埋一齊唔會太過咸,又唔會互相搶咗大家嘅風采😃 唯一嘅缺點係好油😅另外仲叫咗個芥蘭🌱配腩汁,均衡飲食嘛😂鋪頭名叫大隻佬💪🏻 應該因為老闆係一個健碩嘅叔叔,佢同其他店員都好nice❤️ 好似同食客好熟咁💁🏻入黎食到啲咁有驚喜嘅美食,又服務態度又咁好,心情舒暢咗好多😚😚
諗住去食車仔麵同講轉咗menu,扭軚去食銀針粉摺咗🙄 黑仔
豬手
濃情金莎撈麵