2015-03-03 1500 瀏覽
元朗又新街果間「日之味」返黎喇!前兩日行過,女朋友勁眼利咁發覺呢間舖好似以前喺元朗成日食開果間,今日一試之下果然是真的!(佢話元朗間野未執前,佢足足食左十年有多)最愛的芒果蟹子沙律回來了,第二度食唔到呢間舖師傅整的口感,青瓜粗得來好爽口仲有錫紙焗三文魚頭依然肉質嫩滑其他兩樣(三色刺身,紫菜烏冬)都幾好,不過前兩樣較值得推介。問了店員,他說又新街的舖位被加租一倍,所以不可能不走。現在搬到的位置比以前偏僻很多,所以今晚食的人也不算多。不過店內有一半人都同伙記有講有笑,可能都係收到風返黎食的「識途老馬」罷⋯仲有一樣野同以前一樣:埋單後有「甜品」雪米糍送~250不算很平,不過食物質素是值的(屯門真係冇乜好食日本菜,又唔想幫襯連鎖店)相比以前門口排晒長龍要等位真係差好遠,希望他們可保持食物質素同埋合理的價格,繼續服務呢區的街坊啦。

元朗又新街果間「日之味」返黎喇!
仲有錫紙焗三文魚頭依然肉質嫩滑

問了店員,他說又新街的舖位被加租一倍,所以不可能不走。

仲有一樣野同以前一樣:埋單後有「甜品」雪米糍送~

芒果蟹子沙律
錫紙焗三文魚頭
三色刺身
紫菜烏冬配地獄湯底
2015-03-03
芒果蟹子沙律
錫紙焗三文魚頭
2015-02-27 954 瀏覽
女友的細佬生日, 佢話要請細佬食飯, 我當然樂意奉陪  .適逢有朋友話佢屋企附近有間日本餐廳, 質素唔錯, 我地都鍾意食日本野, 一於去試試. 訂了枱 6:30PM, 準時到達, 店的裝修比較平實, 座位尚算闊落, I LIKE IT!  我最怕就係去啲日本放題, 座位逼到沙甸魚咁, 食都冇心機食!可能仲係農曆年假關係, 加上時間尚早, 入座時人客唔算多,  一坐低, 馬上落 order:先來個蟹子沙律, 好醒胃.  花之戀壽司, 喲蟹子滿到瀉! 剌身好新鮮!帶子尤其美味, 馬上加單淨帶子剌身!再黎軟殼蟹, 剛炸起, 好香脆, 我女友至愛! 雜錦天婦羅, 主角當然係蝦啦, 味道唔錯呢碟燒蚝係全晚最貴既菜式, 冇記錯要$198/5隻, 可能我一向對蚝興趣唔大, 味道唔係好啱我, 如我俾我揀, 我寧願 order 多啲剌身/天婦羅.  燒牛肉配雜菜, 都幾嫩滑   黃金蝦, 是店主的推介, 頗有驚喜, 做法有點似饟蟹蓋, 賣相一流, 連隔離枱一對小情侶見到後, 也忍唔住過黎問叫咩菜名!  雖然個個都話飽了, 不過我點都要 order 個照燒雞飯先安樂.  除了上便食物, 另
女友的細佬生日, 佢話要請細佬食飯, 我當然樂意奉陪

先來個蟹子沙律, 好醒胃.
花之戀壽司, 喲蟹子滿到瀉!
剌身好新鮮!
帶子尤其美味, 馬上加單淨帶子剌身!
再黎軟殼蟹, 剛炸起, 好香脆, 我女友至愛!
雜錦天婦羅, 主角當然係蝦啦, 味道唔錯
燒牛肉配雜菜, 都幾嫩滑

除了上便食物, 另外還點了蟹柳壽司, 玉子壽司, 波子汽水, 但忘記影相. 整體而言: 食物質素有水準, 最緊要夠新鮮, 食日本野, 呢點好重要. 食飽飽時, 原來店內已坐滿人了, 門外還有人要等位, 幸好早來. 跟住又到埋單既時侯, 不收加一, 5個人盛惠1千1百多元, 實在抵食! 會再來.
2015-02-24
生日