2024-02-03 833 瀏覽
今次我嚟到一家餐廳,食咗幾樣心頭好,正到不得了。黃金蝦真係一驚艷開場,柔韌彈牙嘅蝦仔,配上外脆內軟,香得嚟啖啖脆口,真係好正!椒鹽粟米呢,雖然唔係太出色,但都算得過切口味,跟住嗰啫啫炒通菜,鮮香爽脆,攞嚟解解悶都幾搭。但要數最掂,咕嚕肉真係得我心!肉質鬆軟帶勁,又唔會淨係炸得一層厚粉,酸酸甜甜之餘,肉嘅味道都好夠,呢個係真功夫👍!炒麵就平平無奇,如果能乾香啲就更好。至於椒鹽鮮魷,大份到食唔曬!雖然口感可以再脆啲啦,但都算滿足。至於香蔥桶蠔,嗰個香滑啲海味,夠晒fresh!胡椒蝦就無得輸,每一啖都香辣得嚟又唔會覆蓋咗鮮蝦嘅味道,真係秒殺我呀😋!頭抽豉油雞同瑞士汁乾炒牛河都係我心水之選,雞肉滑溜,牛河咁香口!到底,呢啲美味實在食咗都仲想再食,老實講,我算係食得開心,飽肚滿意,下次仲要嚟多轉!👅💯🎉

2024-01-30 641 瀏覽
今日特登出黎灣仔搵老公去食午餐。岩岩坐低,睇緊個餐牌。個睇落似老細既光頭佬埋黎問食咩。我話睇緊,比佢睥住兇我話:坐低就要即刻嗌嫁啦!已經心諗咩餐廳咁巴閉,一坐低就要落單。你有咁既規矩,d位個位咁矜貴咪門口落左單先比入黎囉。我去澳牛食d侍應都唔會咁講野啦。諗住食個飯者,無啦啦比人省,都唔知為乜。之後舉手落單,光頭佬懶到企係原位唔郁,要我大大聲嗌過去食乜野。餐廳又嘈,我唔夠大聲,要我老公幫手大嗌先嗌到。午餐叫左土匪雞煲同蒸鯇魚。野食係ok既, 但黎食得要預左受氣。好少打食評,真係食到谷氣先要上黎寫
今日特登出黎灣仔搵老公去食午餐。
岩岩坐低,睇緊個餐牌。
個睇落似老細既光頭佬埋黎問食咩。
我話睇緊,比佢睥住兇我話:坐低就要即刻嗌嫁啦!
已經心諗咩餐廳咁巴閉,一坐低就要落單。
你有咁既規矩,d位個位咁矜貴咪門口落左單先比入黎囉。
我去澳牛食d侍應都唔會咁講野啦。
諗住食個飯者,無啦啦比人省,都唔知為乜。

餐廳又嘈,我唔夠大聲,要我老公幫手大嗌先嗌到。

午餐叫左土匪雞煲同蒸鯇魚。
野食係ok既, 但黎食得要預左受氣。

好少打食評,真係食到谷氣先要上黎寫
2024-01-30
2024-01-20 605 瀏覽
📍大排檔小炒 (金豐商業大廈)灣仔天樂里2-4號金豐商業大廈地舖🥔🐮蜜薯牛柳粒 $70🍯🐷拔絲咕嚕肉 $108多謝女朋友肯陪我食佬野😆喺lunchtime陪我去食高質茶記❤️呢間餐廳平時都多人,好彩今日唔洗等🤣🌟咕嚕肉🌟炸粉唔厚,炸得好香脆😍配上酸酸甜甜既拔絲芡,非常開胃🤤🌟牛柳粒🌟好夠鑊氣😍配上黑椒去炒,更加惹味😋薯仔都好稔、好香🤤送飯一流😆兩道餸都好夠鑊氣♨️鐘意食大排檔、茶記既朋友一定要試下😋#bunnytummy_港島#bunnytummy_灣仔#bunnytummy_茶記#bunnytummy_港式#daipaidongfried#香港foodie #食好西 #香港美食 #hkfoodblogger#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
📍大排檔小炒 (金豐商業大廈)
灣仔天樂里2-4號金豐商業大廈地舖

🥔🐮蜜薯牛柳粒 $70

🍯🐷拔絲咕嚕肉 $108

兩道餸都好夠鑊氣♨️鐘意食大排檔、茶記既朋友一定要試下😋

#bunnytummy_港島
#bunnytummy_灣仔
#bunnytummy_茶記
#bunnytummy_港式
#daipaidongfried
#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
2023-11-19 968 瀏覽
服務態度不知所謂,所有員工連及老細都唔願做,唔想做,趕客咁款。香港點解失去競爭力?就係多得佢呢班人。冇比較冇傷害點解大家都上大陸消費佢哋呢班人真係貢獻唔少大家如果真係想幫襯三思。食物質素係唔錯嘅,不過服務態度就係下流囉,明明係冇人等枱單強迫一定要你走,個類似老細嘅光頭佬,咁大聲夾惡,其實真係唔等錢使嘅唔好出嚟開舖啦。做乜嘢做臭香港嘅朶啫?如果你哋想幫襯啦,預咗就係貼錢買難受,除非你哋好想被虐待啦,否則會使啲無謂錢。
2023-11-19
生日
2023-08-20 1911 瀏覽
大排檔小炒香港風味推介鐵板乾鍋爆生腸超有鑊氣重口味,正!砵仔焗魚腸都值得一試回味豉油雞個汁好香🤩拔絲咕嚕肉酥脆香口原粒白胡椒蝦煲啲蝦炸到個殼都脆脆地勁香白胡椒味,辣度可接受以下都係叫咗嘅菜式整體高質薑蔥焗桶蠔蜜薯牛柳粒馬拉盞通菜椒鹽脆鮮魷客家蔥油雞
鐵板乾鍋爆生腸
砵仔焗魚腸
回味豉油雞
原粒白胡椒蝦煲
薑蔥焗桶蠔
2023-07-26 1277 瀏覽
拔絲咕嚕肉,啊!呢一款就睇得出係招牌菜,深紅色嘅糖衣令人垂涎欲滴。一啖落肚,外脆內軟,蘸上濃郁嘅醬汁,甜而唔濟,真係令人回味無窮。個肚餓嘅時候食,心情都跟住好起嚕。跟住,蜜薯牛柳粒上黎啦。呢道菜色彩繽紛,蜜薯金黃鮮亮,牛柳粒嫩滑多汁。搭配埋一啖香氣四溢嘅白飯,好食感動咗我哋嘅味蕾。身邊嘅啲友善嘅店員都紛紛讚唔絕口,大家都滿足地品嘗住,一齊分享快樂。最後登場嘅係椒鹽脆鮮魷,一上桌就讓人垂涎欲滴。酥脆嘅魷魚淋上香噴噴嘅椒鹽,食起嚟鮮香幾好,伴隨住微微辣味,更增添咗食欲。喺呢樣嘅天氣下,食呢道菜真係走對咗時機。拔絲咕嚕肉上黎之後,第一口就讓我感覺好好味。糖衣煮得好香,入口即溶,而豬肉係嫩滑多汁。蜜薯牛柳粒都好正,牛肉爽口,蜜薯甜而不膩。椒鹽脆鮮魷係一級棒,個魷魚炸得好酥脆,食落去幾過癮。除左食物好味之外,店舖衛生情況都維持得好乾淨整齊, So far so good

2023-07-18
2023-07-12 1055 瀏覽
電話book 位冇講明1.5小時用膳。去到因為外國朋友遲來,遲咗叫嘢,店員態度不友善,說什麼1.5小時乜乜七七。成間野根本由我們入座到收舖都未坐滿過,吹吹貢真正多九如。而家出面個市根本靜過鬼,唔爆都要趕客,咁嘅服務態度,遲早執九硬,我真係恭喜你呀!
2023-07-11
2023-06-19 1421 瀏覽
極力推介的港式小菜館,餐廳地方整齊清潔,有別於一般大排檔,加上各個小菜都超有鑊氣,味道又係水準之上,絶對會再encore!💗1. 蜜薯牛柳粒:牛柳粒肉質鮮嫩多汁,煮得入味,配上蜜汁薯仔香脆可口,味道甜甜鹹鹹好好食,每一淡都好滿足。😋2.椒鹽脆鮮魷:呢個係大排檔必選,永遠要食下炸野先開心。炸粉唔厚所以食落一d都唔油膩,外皮仲大keep到好脆,魷魚仲係好彈牙。3.大排檔小炒王:食小炒王最開心係好多配料,有腰果、蝦米、白飯魚、脆魷魚、菜脯同韭菜等,加埋醬油及糖等調味料快炒而成,味道比較重口味所以送飯一流。❤️❤️❤️4.砵仔焗魚腸:呢道小菜屋企未必會自己做,材料簡單只要魚腸、雞蛋同調味就得,焗的火喉要拿得好好,先可以做到面層好脆,內面的蛋又要好滑,不過呢個魚肚再多少少就正。5.BB乳鴿:經典廣東美食,烤乳鴿肉質鮮嫩,表皮香脆,甜甜鹹鹹味道香口,仲有蝦片送埋,好有心思。

2023-06-17
  • 蜜薯牛柳粒
  • 椒鹽脆鮮魷
2023-06-10 1093 瀏覽
今次同朋友嚟咗呢間大排檔小炒食晚飯原先我哋去咗銅鑼灣嗰間但係因為冇book到位 店員話已經full晒所以我哋行咗去灣仔呢邊😯好彩有位 不過有講到要早啲交枱😵‍💫食物方面 個人黎講覺得都幾夠鑊氣👍🏻做得幾好👍🏻每碟餸一上菜嘅時候 已經聞到好香😍同埋食物都好夠熱🥰特別係個豉椒炒大蜆 好入味🫰🏻而且食落都冇沙 不過啲蜆殼就好似多咗少少😂另外 我哋都配咗白飯 撈埋啲汁好好味😚服務質素就不過不失啦😂
今次同朋友嚟咗呢間大排檔小炒食晚飯

而且食落都冇沙 不過啲蜆殼就好似多咗少少😂
另外 我哋都配咗白飯 撈埋啲汁好好味😚
服務質素就不過不失啦😂
2023-06-07 710 瀏覽
我只是放了一天假, 同事們又已經約了飯局, 今次還是人見人喜愛的地道小炒。這事令我們興奮了兩天, 光一起看菜單就已經充滿期待,還寫起單子來。吃飯當天中午,天氣突變,落起大雨,但幸運地我們出門時雨停了。一入座我們便可以迅速 點單, 蒜蓉粉絲蒸蟶子王,豉汁蒸白鱔,芥末沙拉骨,拔絲咕嚕肉, 黃金脆鮮魷,全是邪惡但美味的菜。黃金脆鮮魷爽脆彈牙,魷魚非常新鮮,黃金脆漿脆而不膩,很乾身。豉汁蒸白鱔,鱔肉很肥美嫩滑。芥末沙拉骨,加了芥末醬的沙拉帶點辛味,沙拉裹得很薄,不會一口醬汁,能吃到排骨的肉香。蟶子肉厚又大只,入口鮮甜,老闆還說是早上新鮮去採購的,有信心保証。最後也是我們最期待的就是拔絲咕嚕肉, 原本對此還有一點懷疑,但當我夾起一件咕嚕肉時,所以懷疑都消失了,只有一陣陣驚嘆,因為咕嚕肉真的做到拉絲,糖膠形成了一層玻璃脆面,裹著排骨肉,糖面咬落脆口,酸甜味道很適中, 可算是我近期吃過的又最懷念的咕嚕肉。大吃之後,我又要苦惱如何開展控制飲食的計劃了。

大吃之後,我又要苦惱如何開展控制飲食的計劃了。

2023-06-06
  • 芥末沙拉骨
  • 拔絲咕嚕肉
2023-05-28 684 瀏覽
用咗openrice 10年,從未咁有衝動想寫食評,今餐叫咗八九樣餸,食物都好一般,提早要親自交訂金Booked枱(訂金仲要唔俾用payme 話者轉數快,乜年代呀),家人早到10份鐘,因為未到book枱時間,我一家人有老有細,佢哋情願hold住張枱都唔俾入座,小朋友因為要等買咗支飲品俾佢,點知入座時被恐,細佬嚟㗎,使唔使咁,太度極惡劣!食物細份都算啦,加單時俾個男(疑似老闆)鬧餐懵,究竟我哋係客,定佢係老闆就可以大晒?俾錢受氣!絕對冇下次!
俾錢受氣!絕對冇下次!
2023-04-10 1209 瀏覽
有興趣受氣嘅朋友可以一戰。早幾個星期book定枱,當日朝早confirm 6:30pm booking。遲咗唔夠10分鐘已經話冇咗張枱,真係O晒嘴,門口個肥仔態度仲要勁差,衰L過澳牛。
有興趣受氣嘅朋友可以一戰。
早幾個星期book定枱,
當日朝早confirm 6:30pm booking。
遲咗唔夠10分鐘已經話冇咗張枱,
真係O晒嘴,
門口個肥仔態度仲要勁差,
衰L過澳牛。
朋友生日,book左星期五晚上8點,未夠8點就報到,報上電話後卻被門口肥男人用極差語氣話: 「打左幾廿次電話俾你都冇人聽,留埋言俾你啦,完全冇人聽電話,出門口等下先啦你!」第一: 佢話打左幾廿次俾我,但check返記錄佢只係打左一次! 香港地宜家唔使做呀? office hour聽唔到電話有幾出奇呀?仲話7點幾有打多次俾我但唔通喎...你都識講唔通啦大佬...唔係我唔聽丫!第二: 我係準時到架喎! 你話我遲到你交左枱俾人我都同你嘈就話姐~ 語氣使唔使咁L差呀?! 冇聽你電話好似殺左你老豆咁😒原本想搵第2間,但臨時都唔知搵邊間好,企左陣佢就叫我地入座,入到去仲要講話:「就係呢個姐姐打俾你架喇」,我心諗咁點? 係咪要我道歉? 都痴痴地~😒但好神奇地坐低之後個肥男人d態度又正常返,有講有笑好似精神分裂咁🙄講返食物,我地3個人叫左4個餸,2個白飯,2罐可樂,埋單$683,整體味道同份量都係水準之上,又真係吹佢唔漲...原本想blacklist佢都落唔到手~

蒜子火腩白鱔煲
椒鹽脆鮮魷
鐵板薑蔥焗魚卜
乳香藕片豬爽肉
2023-03-22 859 瀏覽
朋友提議到這間小炒晚餐,晚市時段很快滿座,我們共叫了四碟餸,豉汁蒸鱔,鱔很新鮮入味,蓮藕百合小炒,炒得爽脆,孜然牛仔骨,配薯角很惹味,脆炸小棠菜,香口美味,每碟餸菜很出色,怪不得只能用膳90分鐘。
2023-03-16
2023-03-12 869 瀏覽
上網話e 間要book 先有得食。幸好個晚得2個人, walk in 都比。叫左4 樣野椒鹽脆鮮魷: 好食,彈牙唔韌黃金單骨雞翼: 蛋黃粒包著雞翼, 雞翼唔大隻金牌煲仔飯: 原本想叫炒飯, 見人地隔離台叫, 我哋又叫。 係好食, 料足, 飯粒分明 又香口。 值得叫。鐵板乾鍋爆腩片:有D辣。 一般般。野食係好。 但服務一般。 我印象 D 職員 好似好快叫人埋單先。
上網話e 間要book 先有得食。

幸好個晚得2個人, walk in 都比。

叫左4 樣野

椒鹽脆鮮魷: 好食,彈牙唔韌

黃金單骨雞翼: 蛋黃粒包著雞翼, 雞翼唔大隻

鐵板乾鍋爆腩片:有D辣。 一般般。