餐廳: 大快活
資訊:

午飯時間,來了大快活。就近期食飯所得,大快活0的午餐味道比大家樂更好,款式夠多之餘味道也不錯,就好似我今日吃的厚切吉列黑豚豬。套餐$32,包白飯及沙律,白飯的珍珠米,雖未算煙韌卻有o趙口﹔沙律就是椰菜絲加0的柚子酸汁,呢個就真係求其左0的了,似在吃配菜。反而個主角厚切豬有0的驚喜,一set大約有五件,件件都有成吋厚,真係相當厚切,望落似平平無奇但入口卻做得很juicy,外層金黃炸得脆口,肉質算是軟糯,配上那特製的燒汁,酸酸甜甜的,幾惹味﹗快餐店出品當然不能預期什麼也盡善盡美,但如你吃過大家樂的吉列豬扒飯的話,你會覺得這黑豚豬相當可愛,更會因此而愛上,如有興趣睇我上次食完大家樂有咩感覺,不坊參考下呢度:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2047577真係難食到喊架.................仲有想講大快活下午有個沒有味精的例湯,五蚊湯,呢個青紅蘿蔔瘦肉湯足料之餘味道亦夠甜,我估佢唔會呃我落味精呱?快餐店出品來說很滿意呢﹗
午飯時間,來了大快活。

真係難食到喊架.................

快餐店出品來說很滿意呢﹗
厚切吉豬套餐
真係幾厚切
肉質夠juicy,滿意
沙律就如配菜一樣,求其難食
厚切吉豬套餐
真係幾厚切
肉質夠juicy,滿意
  • 厚切吉列黑豚豬
2010-03-25 29 瀏覽
放lunch..差唔多食哂全個kln bay.....結果又再食大快活啦.見到有新野.我就梗唔又試下啦..放棄左平野學生餐;p呢個叫蛋包飯海苔雞扒!上時賣相都唔差!但我就手快快切左塊雞扒..搞到相就影得ma ma.塊雞扒都ok大塊而且炸得滑! ok!飯就原來係西炒飯!!唔會太重蕃茄味可接受!但就濕左d....整體都ok 可以試!
放lunch..
差唔多食哂全個kln bay.....
結果又再食大快活啦.

見到有新野.我就梗唔又試下啦..
放棄左平野學生餐;p

呢個叫蛋包飯海苔雞扒!
上時賣相都唔差!
但我就手快快切左塊雞扒..
搞到相就影得ma ma.

塊雞扒都ok大塊而且炸得滑! ok!
飯就原來係西炒飯!!
唔會太重蕃茄味可接受!
但就濕左d....

整體都ok 可以試!
試過大快活的自選火鍋後,覺得幾抵食,於是再度到訪這分店光顧今次叫的,同樣是肥牛、黑豚肉雙拼除了一份火鍋本身的肥牛、黑豚肉外,還額外叫多一份呢每一份肥牛、黑豚肉均份量十足,絕不欺場;加上肉質不太差 (最少唔會好似大家樂的肥牛,有一浸羶味)蔬菜配料的份量也相當足夠,有白菜、生菜、蘿蔔等,所以加起來的份量實足兩人吃飽呢剛好一百元找數,如果在寒冬下不求高質素,但求抵食份量足,相信大快活可以作為閣下考慮之列
試過大快活的自選火鍋後,覺得幾抵食,於是再度到訪這分店光顧
今次叫的,同樣是肥牛、黑豚肉雙拼
除了一份火鍋本身的肥牛、黑豚肉外,還額外叫多一份呢

2010-01-24
2010-01-04 21 瀏覽
繼早前推出日式火鍋後,今次推出「百搭猛料火鍋」食物配搭全由食客自己選擇,除了可以挑戰自己最愛吃的火鍋配料,更加適合於超過一個人來吃因為從前兩個人吃火鍋,通常要叫兩份火鍋、兩個爐加上兩份食物,才會夠飽現在只需要足夠兩個人吃的份量,便可節省了一個鍋餐桌上避免擺得過份擠迫,也節省了點燃料,算是為地球出了一份力吧?今次叫了肥牛、黑豚肉雙拼,再加上數款食物,加起來剛剛一百元,可獲贈一公升可樂每份食物的份量算是足夠的,食物質素就沒有甚麼特別好評價了......一個過往少見於快餐店的火鍋配搭安排,抵食夾顧及食客需要,值得表揚!
繼早前推出日式火鍋後,今次推出「百搭猛料火鍋

現在只需要足夠兩個人吃的份量,便可節省了一個鍋

可以挑戰自己最愛吃的火鍋配料
今次叫了肥牛、黑豚肉雙拼,再加上數款食物
2010-01-01
可以挑戰自己最愛吃的火鍋配料
今次叫了肥牛、黑豚肉雙拼,再加上數款食物
2009-11-08 25 瀏覽
上星期先同老豆去完大家樂食佢地個一哥焗豬飯,呢日午餐去到大快活見到又有豬飯食,又想一試﹗30蚊唔包野飲,加多杯奶茶34蚊,同大家樂價錢相若。打開外賣盒,陣陣蕃茄鮮味湧至,醬汁同大家樂一樣,都係茄底加芝士,大快活的下醬絕不手軟,份量相當多,汁多蕃茄洋蔥亦多,厚厚半溶的芝士令飯味更濃,一勝﹗再比之豬扒,上次吃大家樂已說好鬼大塊,估不到大快活的更大,直頭成個外賣盒咁大,大快活的沒有加蛋漿先煎,比較原汁原味,但豬扒入口的鬆軟程度則不及大家樂﹗飯底也是蛋炒飯底,因醬汁多關係令食落更加惹味,如要我兩間快餐店揀出一間最好吃的,大快活取勝﹗

30蚊唔包野飲,加多杯奶茶34蚊,同大家樂價錢相若。

2009-09-16 20 瀏覽
開學1星期,係都市日報見到大快活sell新野,好似幾正咁,仲有d pepper lunch feel.所以就揾日lunch去食啦.呢個鑊仔飯有3款選擇,雞肉,牛肉粒,鰻魚!我就選擇左雞肉!1拎到, 見到好多粟米係飯面!雖然自己鍾意食粟米,但就覺得真係多左d....反而雞肉就好少*_*又比較細粒...個飯好香黑椒味!因為佢落左都幾多黑椒落去.食落去個飯真係ma ma.....我覺得d黑椒 雞肉同個飯唔match..都可以話d黑椒 雞肉'送'唔到飯..好dry..... 1d汁都無...加上食到底就會見到佢個飯好多油.....真係差d...最後我都食唔哂.因為真係唔好食.連收野個亞姐見到我食剩咁多飯,問我: 食剩咁多? 唔好食呀?唔岩食?我: 係呀....唔好食...好怪...$36 呢個餐...真係唔會再食.
開學1星期,係都市日報見到大快活sell新野,
好似幾正咁,仲有d pepper lunch feel.
所以就揾日lunch去食啦.

呢個鑊仔飯有3款選擇,
雞肉,牛肉粒,鰻魚!
我就選擇左雞肉!

1拎到, 見到好多粟米係飯面!
雖然自己鍾意食粟米,但就覺得真係多左d....
反而雞肉就好少*_*
又比較細粒...

個飯好香黑椒味!因為佢落左都幾多黑椒落去.
食落去個飯真係ma ma.....
我覺得d黑椒 雞肉同個飯唔match..
都可以話d黑椒 雞肉'送'唔到飯..
好dry..... 1d汁都無...

加上食到底就會見到佢個飯好多油.....
真係差d...

最後我都食唔哂.因為真係唔好食.
我: 係呀....唔好食...好怪...

$36 呢個餐...真係唔會再食.

今天來到大快活吃Lunch,看見推出了幾個新的Lunch,然後我就點了其中一個,是西班牙燒雞意粉。燒雞醃得非常入味,香草味重,而肉質則非常鮮嫩。意粉炒得好香,加入茄肉令意粉非常醒胃,正!
今天來到大快活吃Lunch,
看見推出了幾個新的Lunch,
然後我就點了其中一個,是西班牙燒雞意粉。

燒雞醃得非常入味,
香草味重,而肉質則非常鮮嫩。
意粉炒得好香,加入茄肉令意粉非常醒胃,正!
2009-08-11
  • 西班牙燒雞意粉
2009-07-02 20 瀏覽
平常我去大快活吃下午茶時最愛點的是豬扒包+燒雞翼,因為真是好好味,豬扒包入面的豬扒好大塊,煎得好香,豬仔包吃起來好有口感,而且是非常鬆脆的,加上生菜和沙律醬,正!而燒雞翼燒得好香,吃出明顯有蜜糖味和香草味,好像在吃BBQ的燒雞翼,也是正!
平常我去大快活吃下午茶時最愛點的是豬扒包+燒雞翼,
因為真是好好味

豬扒包入面的豬扒好大塊,煎得好香,
豬仔包吃起來好有口感,而且是非常鬆脆的,
加上生菜和沙律醬,正!

而燒雞翼燒得好香,吃出明顯有蜜糖味和香草味,
好像在吃BBQ的燒雞翼,也是正!
豬扒包
燒雞翼
2009-07-02
  • 豬扒包、燒雞翼
2009-06-01 15 瀏覽
今天吃了大快活的下午茶,點了三絲炒麵+碗仔翅+咖哩三寶。炒麵很入味,足料而且份量夠多,碗仔翅味道跟街邊的差不多,而咖哩三寶我認為是最讚的,非常入味,其中最正的是魚蛋啊,味道有點像四海咖哩魚蛋啊我認為這個三絲炒麵+碗仔翅+咖哩三寶的配搭真是非常抵食,一次吃到三種街頭風味的小食也只是$23,而且包你一定食到飽啊!
今天吃了大快活的下午茶,
點了三絲炒麵+碗仔翅+咖哩三寶。

炒麵很入味,足料而且份量夠多,
碗仔翅味道跟街邊的差不多,
而咖哩三寶我認為是最讚的,
非常入味,其中最正的是魚蛋啊,
味道有點像四海咖哩魚蛋啊

我認為這個三絲炒麵+碗仔翅+咖哩三寶的配搭真是非常抵食,
三絲炒麵
碗仔翅
咖哩三寶
2009-06-01
三絲炒麵
碗仔翅
咖哩三寶
2009-05-18 17 瀏覽
今天向大家推介一下我經常在大快活都會吃的東東,就是蜜汁燒雞脾飯,本來這些雞脾其實主要是用作下午茶時供應的,不過餐牌上也有配飯的選擇,其實我認為配飯是更適合。首先這裡的燒雞脾真是很好味,蜜汁味重,非常入味,又不會太乾身,有水準,配飯真是一流,加上價錢二十幾蚊,非常經濟,一定要一試啊!
今天向大家推介一下我經常在大快活都會吃的東東,
就是蜜汁燒雞脾飯,
本來這些雞脾其實主要是用作下午茶時供應的,
不過餐牌上也有配飯的選擇,
其實我認為配飯是更適合。

首先這裡的燒雞脾真是很好味,
蜜汁味重,非常入味,又不會太乾身,有水準,
配飯真是一流,加上價錢二十幾蚊,非常經濟,
一定要一試啊!
2009-05-18
  • 蜜汁燒雞脾飯
2009-05-13 18 瀏覽
一早去大快活試下雞扒早餐本身見到塊雞扒唔太厚 以為唔好食點知又唔係幾好食 不過個雪茶肉絲米粉 D雪茶酸..真係唔好食..叫SPICY肉好D不過D蛋都好好食好滑 所以都滿意 咖啡都好好飲 =)
一早去大快活試下雞扒早餐

叫SPICY肉好D

不過D蛋都好好食
好滑

所以都滿意

咖啡都好好飲 =)
2009-05-01
$25 (早餐)
2009-04-11 10 瀏覽
我最喜愛吃滑蛋了,吃過其他快餐店裡的滑蛋,發覺大快活的是最好吃的!我今早吃的是滑蛋雞扒加雪菜肉絲米,滑蛋炒得非常嫩滑,而且很重蛋香味,推介!雞扒跟茄汁非常配合,雪菜肉絲米也很好味!不過多士有點失色,總括而言,是一個不錯的早餐!
我最喜愛吃滑蛋了,
吃過其他快餐店裡的滑蛋,
發覺大快活的是最好吃的!

我今早吃的是滑蛋雞扒加雪菜肉絲米,
滑蛋炒得非常嫩滑,而且很重蛋香味,推介!

雞扒跟茄汁非常配合,雪菜肉絲米也很好味!
不過多士有點失色,
總括而言,是一個不錯的早餐!
2009-04-11
$24 (早餐)
  • 滑蛋雞扒
2009-01-25 18 瀏覽
本來諗住去食亞牛哥結果冇位好多人-0-去左大快活台式肉燥牛腩飯 + 細紅豆冰學生價錢為24蚊!第一次食肉燥!原來係咁既味道OK啦!冇其他店比較!我唔知依個味係米正宗牛腩得果幾粒仔冇嘜味紅豆冰紅豆淋
本來諗住去食亞牛哥
結果冇位好多人-0-
去左大快活
台式肉燥牛腩飯 + 細紅豆冰
學生價錢為24蚊!
第一次食肉燥!原來係咁既味道
OK啦!冇其他店比較!我唔知依個味係米正宗
牛腩得果幾粒仔冇嘜味
紅豆冰紅豆淋
2008-11-17 12 瀏覽
不願起床出外,便托母親大人外賣一份大快活早餐回家依舊美味的炒蛋,經過小妹多番查探後,原來蛋漿是用吉士粉開成,難怪有如此濃郁的蛋香 牛扒薄薄的一片,配上微辣的黑椒汁,一貫快餐店水準火腿通:夠份量,飽肚之作不過多士好像有點兒縮水?P.S. 有扒的早餐要$24,沒有的話只需$18.5,而且多士還大塊很多,下次還是要$18.5 吧!
不願起床出外,便托母親大人外賣一份大快活早餐回家

牛扒薄薄的一片,配上微辣的黑椒汁,一貫快餐店水準
火腿通:夠份量,飽肚之作
不過多士好像有點兒縮水?

周末日放假的時候,最愛吃一頓悠閒早餐,喜歡慢慢品嚐,慢慢嘆!兩家大集團快餐店都是心水早餐地方。以前光顧大快活,水準參差,甚至對它的食物感到不滿意,不是挑剔,是真的不好!或許經過多年的改進,以及同業競爭的緣故,大快活今時今日已經在多方面超越了對手了!而且招呼方面都十分慇勤,令人感到舒服。早餐的烘多士,熱熱的,多士脆脆的,很討人歡心;蛋方面我選反蛋,可避免吃下過多的蛋黃;魚柳的水準也好,吃得很滋味,而且不會太乾或太油膩;奶茶則是一大躍進,多了茶味,和花奶的成份配合得宜,值得一讚!又它的通粉也比大家樂的好,只是湯底較咸,是為美中不足!這裡的早餐,算是這個商場內我吃過最好的一處了!

這裡的早餐,算是這個商場內我吃過最好的一處了!
$23 (早餐)