餐廳: 大快活
資訊:

2017-12-08 324 瀏覽
忘記了多久沒來大快活了,以前經常來開餐,不論是早餐、下午茶和晚飯。沒來的原因,除了因為多了選擇之外,最主要的原因是,這些連鎖快餐店,價錢愈來愈貴。更甚者,是份量也愈來愈少。幫趁快餐店,只因為大件夾抵食,條件改變了,有選擇的話,便會以腳來投票。今日去完超市,見到已是下午茶時間,人流不多便進去看看。見到這個$24的「精選茶餐」頗為抵食,又有我喜歡吃的珍寶腸,便來個舊夢重溫。這個餐其實可以有不同的配搭,單是多士的醬料已可揀奶油、奶醬、油醬和沒上餐牌的果占,又可再變出奶占、油占和占醬了。而且,醬料的份量也不少,我塗完多士後,奶油還剩下一大半,其實有點浪費。牛油是用Anchor,也算落本。一般快餐店,多士都是預先烘好,所以不會新鮮熱辣辣。我會點「多士飛邊」,這樣便會即時才烘,便可吃新鮮的多士了!湯粉麵可選米粉或上海幼麵,我頗喜歡大快活的幼麵,早餐會揀香辣醬肉上海幼麵,今次想食雪菜肉絲。雪菜肉絲和幼麵的份量也很多,味道沒變,算是不錯。而我最喜歡吃的珍寶腸,絕對是啖啖肉,亦很好吃。至於奶茶,今日做得一般,有時水準也不錯。吃完整個餐,實在是飽飽!下午茶還有很多款茶餐,不過價錢似乎稍高,這個「精選」是較

下午茶還有很多款茶餐,不過價錢似乎稍高,這個「精選」是較抵食的。這間分店不久前重新裝條,環境光鮮了,其實不錯,況且你坐多久也可以,甚至不幫趁齋坐,也不會趕你走。始終,羊毛出自羊身上,相信這就是不斷加價的原因之一了。

2017-12-08
下午茶
2017-05-15 236 瀏覽
見大快活唔洗等位,好多時晚餐都會嚟食,但呢幾個月食物質素愈嚟愈差真係估唔到呢最普通既粟米班塊都可以整得咁難食,首先個班塊我唔期望係脆,但佢出面個粉勁厚,姐係話又唔脆得嚟個粉又厚,要用d力先咬開到個層粉。。。成三十幾四十蚊一個飯已經唔算話好平,但點解個質素可以咁差~男朋友覺得個豬扒薄切得太勁,話唔會再嚟食晚餐~其實佢地個晚市餐牌都已經好耐無轉過,其他野都試過,都已經食無可食。。。都係下午茶先嚟食。其實服務員個態度好好,可惜食物質素愈黎愈差! 一間快餐雖然唔期望佢會好好食,但至少唔好難食~~~ blacklist

男朋友覺得個豬扒薄切得太勁,話唔會再嚟食晚餐~

2017-05-04
2016-07-02 417 瀏覽
收工過左去九龍灣買野,順便去食埋飯,叫左個梅菜豬軟骨鍋飯($43),等右8分鐘左右就出左我個餐。個鍋黎到個時熱辣辣,用左個木底托住鍋底淺,見到面頭個D就係全部嘅份量。豬軟骨超硬,要慢慢逐件咬,咬到碎晒先食得落。仲有,豬肉都幾鞋下茄子就呂錯喇,加埋D汁甜甜地咸咸地送飯幾開胃。梅菜都唔錯,幾好食。飯都係麻麻地啦,有小小大濕嘅感覺。
梅菜豬軟骨鍋飯
個鍋黎到個時熱辣辣,用左個木底托住
鍋底淺,見到面頭個D就係全部嘅份量。

茄子就呂錯喇,加埋D汁甜甜地咸咸地送飯幾開胃。

梅菜都唔錯,幾好食。
梅菜豬軟骨鍋飯
飯都係麻麻地啦,有小小大濕嘅感覺。
2016-06-10
2016-06-20 304 瀏覽
朝早出job 做完野。下午返公司前 去左大快活食飯。呢間大快活人唔多 好坐。環境幾好 幾舒服。 厚切黑豚鰻魚飯睇落幾豐富,試下,點知中伏! 最差係鰻魚,我未食過咁魚醒臭既鰻魚,口感又梅又硬,食了一口就吐出來了。豚肉可以接受 口感幾琳 幾入味。咖啡汁麻麻,無味 好淡。
2015-09-22 253 瀏覽
今日去大快活食早餐,睇menu時見到有新款野出,仲要係冬陰公雙丸米線配滑蛋多士,所以就試下,咪虎比想像中好,夠味,滑蛋整出黎今日夠滑,唔乾,一讚,美中不足就係碗米線細碗左少少。
2015-09-22
$30 (早餐)
2014-10-03 392 瀏覽
生日飯沒有著落,黎左大快活叫個一人邊爐,細細鍋,可以自選不同配料。揀左牛,清湯底,再加左蟹柳餃子,飲品要左凍綠茶。等叫號自取,賣相ok。加嘅蟹柳同餃子,送多條青菜,味道正常,凍肉舖貨式無驚喜。牛,超薄切,同好肥,唔好食。原本個餐跟嘅配菜,都幾新鮮,但菜葉有黑點同穿窿。另外仲有一個烏冬,幾彈牙。滾呀滾呀,過下打邊爐引都幾好。呢間分店啲位濶落啲,冷氣又夠,幾好坐立。

揀左牛,清湯底,再加左蟹柳餃子,飲品要左凍綠茶。
等叫號自取,賣相ok。
加嘅蟹柳同餃子,送多條青菜,味道正常,凍肉舖貨式無驚喜。
牛,超薄切,同好肥,唔好食。
原本個餐跟嘅配菜,都幾新鮮,但菜葉有黑點同穿窿。
另外仲有一個烏冬,幾彈牙。
滾呀滾呀,過下打邊爐引都幾好。

呢間分店啲位濶落啲,冷氣又夠,幾好坐立。
2014-08-09
生日
2014-01-27 341 瀏覽
今晚放工之後要去淘大的影藝戲院買票,順便同朋友係附近食埋晚飯先.我地揀左大快活, 其實個人唔算好中意食快餐,因為怕多人, 怕逼, 怕唔好食.但因為對腳太攰了.加上朋友已搵左位就去食啦 !!兩個人點了以下晚餐 :1. 美極炒牙帶魚飯2. 焗豬扒飯見到加 $5 有例湯, $8 有肉燥菜芯, 所以加左個例湯,原先加1個, 點知收銀員加了2個, 我地再加多個菜.豬扒飯唔駛等就有啦 !!眼見都好大塊, 不過無切開都幾麻煩,因為佢地的刀係好鈍...好難先鋸開 =.="味道都唔錯喎 !! 美極炒牙帶魚..牙帶魚由於唔係成日食,而且見到好多人食,但唔適合小朋友食, 因為太多骨了,魚因為煎過所以好香,但食唔出有美極味道, 唔通落得太少 ????反而伴菜的茄子係最入味 !! 讚 !!至於例湯係老黃瓜,感覺無乜味精, 比較好淡...肉燥菜芯...>.<真係唔抵食, 菜已經唔多, 肉燥就好油, 而且唔好味...整體 : 快餐...原來都唔係好差喎 !!
今晚放工之後要去淘大的影藝戲院買票,
順便同朋友係附近食埋晚飯先.

我地揀左大快活, 其實個人唔算好中意食快餐,
因為怕多人, 怕逼, 怕唔好食.
但因為對腳太攰了.
加上朋友已搵左位就去食啦 !!

兩個人點了以下晚餐 :

1. 美極炒牙帶魚飯
2. 焗豬扒飯

原先加1個, 點知收銀員加了2個, 我地再加多個菜.
豬扒飯
豬扒飯唔駛等就有啦 !!
眼見都好大塊, 不過無切開都幾麻煩,
因為佢地的刀係好鈍...好難先鋸開 =.="
味道都唔錯喎 !!
美極炒牙帶魚飯
美極炒牙帶魚..牙帶魚由於唔係成日食,
而且見到好多人食,
但唔適合小朋友食, 因為太多骨了,
魚因為煎過所以好香,
但食唔出有美極味道, 唔通落得太少 ????
反而伴菜的茄子係最入味 !! 讚 !!

至於例湯係老黃瓜,
感覺無乜味精, 比較好淡...
例湯 燥肉油菜
肉燥菜芯...>.<
真係唔抵食, 菜已經唔多, 肉燥就好油, 而且唔好味...

整體 : 快餐...原來都唔係好差喎 !!

題外話/補充資料: 我記得向收銀姐姐講加一個例湯, 點知佢打左兩個, 可惜自已又無留意...下次自已都要小心些
  • 未有..
2013-08-30 228 瀏覽
相信好多人都食過大快活 好多人都話大快活d野吾抵食 其實我都算間吾中就幫襯下 但系我都覺得價錢好合理喎:$呢排成日過九龍灣食lunch 因為九龍灣有好多都系比較貴 我地呢d學生無甘多錢食貴野 唯有又食大快活。呢個皇牌焗豬真系食一次讚一次 其實原本d茄醬系遮哂成塊豬扒架 不過想大家見到塊豬扒真系好大塊架 所以撥開左d醬xd 我覺得d茄醬吾會太酸吾會太咸 d菠蘿有少少甜甜酸酸 幾開胃。最正都系塊豬扒 大得泥吾會靭 而且吾會食食下痴哂d肉落形度 仲有個炒飯底好食過普通白飯好多!我覺得$35真系吾算貴 而加咩都貴左 算系甘架喇!wow!!!呢個賣相真系不得了 金黃色架 大大碟 跌哂出泥!其實長通粉都吾易整架 因為好易會搞到好乾 但系呢個吾會乾 而且仲好入味。食之前撈幾下 d芝士就會入哂味 同埋雞球都好香!其實我覺得$35有甘既質素已經算系甘 仲要賣相又得味道又得 大家吾好淨系識嫌貴拉 食餐好既都系動力既來源:D

2013-08-26 145 瀏覽
每個人心中都有一道標準,它造就你的視野,同時也造就你的底線。如此重要的一種觀感,絕對會影響一個人所見所聞,一但失衡,眼中所見的一切都會充足奇異的偏見。然而今天的我正是如此,為了重拾心中的標準,所以我踏進這家散發出令人發麻的橙光食店。經過簡單的過程,我安坐在一空位上靜待美食,同時這段漫長的時間也好讓我能好好思考一番,同時感受這個地方的氣氛。首先是我正坐著的位子,這是如例湯一樣,整定的。它生硬地與桌子連成一體,剛好讓你能好好的坐著,這就是我所說的「標準」。以此為例,只要比這種位子寬敞的就是舒適,相對地比它還要狹窄的就是不快。除此之外,價格比這裡還要高的就是昂貴,相反就是便宜;比這裡清潔的就是衛生,相反就是不潔。想到這裡,一把親切的聲音叫出發票上的號碼把我喚醒,我連忙出去,把那精美的定食取回來。賣相看來有點正常,比起下午餐已經好很多了,我不假思索就開始用餐。下一刻,我卻感受到原來一切也不是標準。 而是底線。 我的天啊!為何天下間會有這樣的「美食」啊!首先是那個所謂「不知什麼拉麵」,其實本人對拉麵並不抱好感,但不代表我不喜歡它,只是因為它的門檻太低了,要造個難吃的拉麵實在太簡單了,聽聞好的我又

下一刻,我卻感受到原來一切也不是標準。

而是底線。

我的天啊!為何天下間會有這樣的「美食」啊!
首先是那個所謂「不知什麼拉麵」,其實本人對拉麵並不抱好感,但不代表我不喜歡它,只是因為它的門檻太低了,要造個難吃的拉麵實在太簡單了,聽聞好的我又吃不起,所以盡量都會避免與它接觸。
然後這個拉麵的存在也非我本願,因為它是定食的一部份,所以我不得不與它來一場直接的接觸。
第一口吃一下,麵淋粉漲,有一種工友食堂獨有的意粉口感,而且每條麵也帶著淡如清水的湯汁,完全突出了於同碗中的劣質叉燒(自稱)的豬腥味,簡直「奇味無窮」,使人卻步千里。
我馬上停口,再匆忙地嘗嘗那個所謂的「日式咖哩飯」,雖然伴飯的黑汁怎看也不像咖哩,但我還是一口就吃一下去。
啊?
為什麼是甜的?
對不起,對於這個飯,我無法作出任何形容,因為除了一股死甜之外,我感受不到其他味道。
被逼急了的我,只有將最後的希望投放到三款炸物身上。
首先我試一下炸蝦,因為野性的直覺告訴我,這是最安全的,要是再吃些奇怪的東西,就不定馬上就會棄餐而逃。
果然皇天不負有心人,第一口就讓我感受到炸物應有的口感,外層脆得很,內裡的蝦淡而無味,這也是意料中事。
也罷,只要點一下蛋黃醬,一切都會迎刃而解了。
噢?
我找了約三十秒,完全不見任何醬的蹤影,唯一找到的,就只有一塊檸檬。
「嗶!」
你當自己是什麼!?
打算單靠檸檬汁吊出食物的鮮味還是想作個提味嗎!?
「鮮?邊度鮮啊?睇下,睇下?邊度鮮啊?」
有人可以告訴我…這是哪裡來的自信嗎…?
也罷,這炸蝦也比之前兩味菜好,之後讓我試試那個不知炸什麼。
吃下去我才知道這是炸蠔,脆感與之前的炸蝦差不多,內容也有蠔的味道,僅僅合格。
然後去到最後一款了,由外型所見,應該是炸魚手指吧?
這樣想的我,實在太天真了。
一心想把筷子插進去的我,馬上就被它的堅硬度嚇了一跳,我驚奇這究竟是什麼一回事,所以連忙就夾起它,一口咬下去,經過表層的麵包糠,我的牙到內容止步。
用力一咬,經過一番咀嚼,才知道是一條炸肉條,肉味不足,起初還有在吃雞肉的幻覺,想清楚才知道應該是豬肉來的,口感異常結實,沒有絲毫油份與脂肪,絕對是健康之選。
經過一番折磨,我才緩緩拿出相機,拍下此等美食。

經過了一場激烈的戰鬥,我總算又再次重拾作為一個人的底線。同時,一想到這樣的一餐,居然值六十多元,觸發了我審視心中另一個標準,也許我們這個城市,真的病了。
2013-08-14
2013-05-16 126 瀏覽
本來就應該不要有期望的念頭去喝套餐的“珍珠奶茶”,果然,那硬硬的珍珠呀,吃得我好辛苦! 不甜又不香,很怪的珍珠,煮得不熟!不過碗仔翅很好吃,還能保持水準! 不過以前加$5, 現在要加$10才有了!
2013-04-27
2012-05-29 104 瀏覽
平時食早餐都係買個包就算, 難得早上有時間就坐得嘆個早餐先.今日早餐: 蕃茄餐肉米粉+檸茶.估唔到這個米粉旁邊都有少量既蔬菜十分健康, 可惜d蔬菜灼得過淋有點可惜蕃茄都係新鮮打成醬酸酸甜甜..至愛就係餐肉唔會切到薄片加上餐肉略煎香過唔錯唔錯.雖然簡單, 但都算一個健康又豐富既早餐

今日早餐: 蕃茄餐肉米粉+檸茶.

蕃茄都係新鮮打成醬酸酸甜甜..

至愛就係餐肉唔會切到薄片加上餐肉略煎香過唔錯唔錯.

雖然簡單, 但都算一個健康又豐富既早餐
2012-01-23 84 瀏覽
是日路過,唯一會幫襯快餐店的原因就是 ﹣ 時間有限,極快醫肚!選大快活,是偷佢無落味精。「滷水牛展炸蝦條金邊粉」選了清湯,味道是淡出個了鳥來,金邊粉好硬,奶茶苦,點解可以難食到咁?!後悔!

選大快活,是偷佢無落味精。

「滷水牛展炸蝦條金邊粉」
2012-01-07
2010-12-12 78 瀏覽
今日遲左食lunch,,,間間轉哂下午茶,,,咪去左大快活囉,,,還掂咁耐冇去食過,,,餐蛋公仔麵+雞全翼+熱奶茶好抵食,,,既下午茶,,,$18.5唔係得半舊麵餅架!!!仲有隻雞翼,,,十足午餐,,,所以真係好抵食!!!by woody
今日遲左食lunch,,,間間轉哂下午茶,,,
咪去左大快活囉,,,還掂咁耐冇去食過,,,

好抵食,,,既下午茶,,,$18.5
唔係得半舊麵餅架!!!
仲有隻雞翼,,,十足午餐,,,
所以真係好抵食
!!!

by woody
2010-11-09
5 分鐘 (外賣自取)
$18.5 (下午茶)
2010-10-15 66 瀏覽
清清銀包, 順便睇下有咩coupon 未用 咁岩山窮水盡之制, 又有幾張大快活的送紅豆凍coupon 有我最愛的紅豆冰當然唔可以錯過 咖哩牛腩飯 : (中辣) 咖哩汁香料十足辣度也交足.十分野味 牛腩還有牛根夠腍夠香又入味, 可惜薯仔欠小小未入味汁未撈晒已清了碟上的飯, 下次一定要多飯 焗豬扒飯 : 無疑會與他大佬大家樂黎個較量第一次試大快活的焗豬, 先睇賣相, 足料芝士加上大大件豬扒, 還有波羅,蕃茄等用料十足, 有誠意喎味道方面亦真係唔差 : 蕃茄醬酸甜味十足, 很醒胃豬扒雖然沒有大家樂的厚切和用雞蛋醬炸過, 但份量足足有兩大件, 可能豬扒沒有用太多的鬆肉粉加工, 所以肉過份地有咬口而且鞋, 但汁底也難分勝負, 兩間都是小女子的心水 但整體也是水準之上的豬扒飯再加一杯(多豆) 紅豆冰 真係飽到上心口
清清銀包, 順便睇下有咩coupon 未用
咁岩山窮水盡之制, 又有幾張大快活的送紅豆凍coupon
有我最愛的紅豆冰當然唔可以錯過

咖哩牛腩飯

牛腩還有牛根夠腍夠香又入味, 可惜薯仔欠小小未入味
汁未撈晒已清了碟上的飯, 下次一定要多飯

焗豬扒飯
焗豬扒飯 : 無疑會與他大佬大家樂黎個較量

味道方面亦真係唔差 : 蕃茄醬酸甜味十足, 很醒胃
豬扒雖然沒有大家樂的厚切和用雞蛋醬炸過,
但汁底也難分勝負, 兩間都是小女子的心水
但整體也是水準之上的豬扒飯再加一杯(多豆) 紅豆冰

超好飲 紅豆冰
  • 咖哩牛腩; 焗豬扒飯
  • 紅豆冰
2010-10-06 64 瀏覽
sai dor sifreshly prepared, not too oily, and there's peanut butter inside, there's some tiny peanut cube also, outer layer is not too oily, and the butter floating on the top melt due to the heat, that's amazing! the syrupt provide is quite good, not very sweet at all.coffeenot bad, i can smell the coffee taste from far away! it's freshly brew from the coffee machine, but milk may be too much, next time can tell them not to add too much milk.... too much ppl in tea time and waitress's service
sai dor si

coffee

too much ppl in tea time and waitress's service is ok, the shum shum not tidy up the table in a fast way so that i can't take the seat......