2024-05-20 146 瀏覽
SOGO做特價週🥰精打細算嘅我😎點少得我去掃平貨㗎😏⋯⋯買咗好多嘢又非常攰,又勁肚餓😅突然好想食燒臘!知道銅鑼灣有燒臘飯店有我老公最鍾意嘅燒鵝⋯⋯叉燒都好出名添😋不過今日晏咗食唔到燒腩仔有啲失望😅所以鍾意食燒腩仔嘅朋友記住要早啲啦⋯⋯餐廳設備齊全,有紙巾👍唔係散裝嘅牙籤🤩我就最鍾意啦👍⋯⋯燒味雙拼因為冇燒腩仔嘅關係,店員介紹我哋食燻蹄最出名嘅叉燒!燻蹄外皮非常爽口!肉質腍滑!特製嘅醋汁帶出鮮味!叉燒肉質嫩滑軟腍!非常鬆化!半肥瘦嘅叉燒,我就最鍾意!餐廳選用五花腩食落非常甘香!一人餐超級抵食!有白飯、例湯、油菜仲可以加埋飲品添⋯⋯燒鵝皮脆有光澤!肉質仲好多添!肉味非常香濃!我老公話最出色!油雞肉質鮮嫩⋯⋯油脂相當豐富!唔使點薑蓉都覺得好味!另一個一人餐叉燒加豉油雞⋯⋯一人餐真係超級優惠⋯⋯加咗鹹檸檬七喜可以解膩⋯⋯老公就最鍾意嘅凍咖啡啡🥰😋⋯⋯
SOGO做特價週🥰
精打細算嘅我😎
點少得我去掃平貨㗎😏⋯⋯
買咗好多嘢又非常攰,又勁肚餓😅突然好想食燒臘!
不過今日晏咗食唔到燒腩仔有啲失望😅
所以鍾意食燒腩仔嘅朋友記住要早啲啦⋯⋯

餐廳設備齊全,有紙巾👍唔係散裝嘅牙籤🤩我就最鍾意啦👍⋯⋯

燒味雙拼

因為冇燒腩仔嘅關係,店員介紹我哋食燻蹄最出名嘅叉燒!

燻蹄
外皮非常爽口!
肉質腍滑!特製嘅醋汁帶出鮮味!

叉燒

肉質嫩滑軟腍!非常鬆化!
半肥瘦嘅叉燒,我就最鍾意!
餐廳選用五花腩食落非常甘香!

一人餐

超級抵食!
有白飯、例湯、油菜
仲可以加埋飲品添⋯⋯
燒鵝
皮脆有光澤!肉質仲好多添!
肉味非常香濃!我老公話最出色!
油雞
肉質鮮嫩⋯⋯
油脂相當豐富!
唔使點薑蓉都覺得好味!

另一個一人餐

老公就最鍾意嘅凍咖啡啡🥰😋⋯⋯
  • 燒鵝
  • 大壹燒鵝套餐
2024-01-31 1353 瀏覽
等到頸都長… 呢晚終於輪到我哋去睇 #Mirror演唱會 🕺🏻為咗隆重歧視,#小秘書 專登請咗半日假整裝待發😄 本來諗住喺 #銅鑼灣 行一陣食啲嘢就出發,點知搞到過晒鐘😅 喺 #香港 想食得有風味又想慳時間,似乎非 #茶記 莫屬😏 朋友仔知我一向鍾意食 #燒味,提議可以試吓 #登龍街 裡面嘅「大壹燒鵝」,話包保可以一次滿足晒我兩個願望☺️餐廳地方細細,但就五臟俱全。入到餐廳,#小秘書 第一眼已經玻璃房裡面排排企(掛)嘅鵝身吸引住👀 睇嚟佢哋嘅 #燒鵝 都係真材實料同自家製,唔係行貨🤩 我哋呢日被安排坐喺卡位上,感覺整體環境都乾淨企理☺️ 為咗可以早啲入場打卡,我哋突然變得好有主見😁 每人叫咗個 #燒味茶餐,另外加咗份#燒味三拼(肥叉燒、燒鵝、燒肉)開心share🤩 茶餐份量比一般餐廳重手,#瀨粉 配 #燒鵝 當然係招牌菜,燒鵝皮唔會太肥,仲有淡淡鵝油香,唔錯唔錯!而另一份茶餐我哋要咗 #叉燒油雞河,雖然睇起嚟簡單,但係味道都一樣出色,叉燒肥瘦均勻、油雞都被醃製得好有味道🤤 不得不提係燒味三拼裡面嘅 #燒腩仔,一層肥一層瘦嘅冰燒五層肉,皮燒得脆脆的,肥肉夾埋腩肉一齊入口,完全唔會感覺油膩,口

茶餐份量比一般餐廳重手,#瀨粉 配 #燒鵝 當然係招牌菜,燒鵝皮唔會太肥,仲有淡淡鵝油香,唔錯唔錯!而另一份茶餐我哋要咗 #叉燒油雞河,雖然睇起嚟簡單,但係味道都一樣出色,叉燒肥瘦均勻、油雞都被醃製得好有味道🤤 不得不提係燒味三拼裡面嘅 #燒腩仔,一層肥一層瘦嘅冰燒五層肉,皮燒得脆脆的,肥肉夾埋腩肉一齊入口,完全唔會感覺油膩,口感非常滿足🤤

唔係伙記提醒,我都唔記得個茶餐加$5就可以配個熱飲🤪 雖然嗰刻已經飽到上心口,但係總係心思思想擺埋杯 #奶茶 落肚🤪 唯有今個星期比心機跳多兩堂舞,消耗返我食咗上身嘅豬腩肉啦😅😅

📍 大壹燒鵝 (銅鑼灣) 登龍街36-48號登輝大廈地舖
2024-01-29
$140 (其他)
5天前 0 瀏覽
今日在登龍街附上做完facial ,咁岩行過燒味舖,都係嚟個快食,就一於入去食吓😂😂入到去餐廳裝修正正常常,企門口位就見到一隻隻鵝吊在玻璃櫃上面,準備即燒,變做燒鵝,超新鮮出爐👍🏻👍🏻我都八卦問左職員,原來一日大概可以買到5,60 隻燒鵝,超強勁!但今次我因為快食原因,就叫左✅叉燒,燻蹄雙併米粉叉燒肥瘦適中,外脆內淋,甜度適中燻蹄爽口彈牙,好有𡁻口溫馨提示:每日燒鵝都好快賣晒,所以早啲去👍🏻👍🏻

但今次我因為快食原因,就叫左
✅叉燒,燻蹄雙併米粉

叉燒肥瘦適中,外脆內淋,甜度適中

燻蹄爽口彈牙,好有𡁻口

溫馨提示:每日燒鵝都好快賣晒,所以早啲去👍🏻👍🏻
  • 燻蹄
2024-05-28 0 瀏覽
今晚想食得簡單,粉麵最適合不過。想起銅鑼灣登龍街有一間主打燒鵝專門店。之前食過燒鵝,確實皮脆肉嫩,今晚就試吓其他,友人推介义燒也不錯。义燒油雞配瀨粉义燒半肥瘦厚度適中,肉質鬆化,油香突出。邊位微微焦燶,蜜糖焦香甜香。甜味自然。油雞一層薄薄嘅皮,沒有多餘嘅脂肪,啖啖肉香。瀬粉粗細一致,口感順滑無粗糙,湯底清甜。套餐包油菜和老火湯。老火湯火喉十足,材料豐富,味道濃稠,順喉滋補。套餐只是八十元,性價比高。

义燒油雞配瀨粉
油雞一層薄薄嘅皮,沒有多餘嘅脂肪,啖啖肉香。
瀬粉粗細一致,口感順滑無粗糙,湯底清甜。
套餐包油菜和老火湯。
老火湯火喉十足,材料豐富,味道濃稠,順喉滋補。
套餐只是八十元,性價比高。
2024-05-28
2024-05-20 45 瀏覽
今日經過呢度食叉燒飯,以銅鑼灣嚟講咁嘅價錢應該唔算貴$60叉燒都做得幾香甜,不過不失啦!另外佢嘅配搭有啲榨菜,但又估唔到叉燒白飯又幾夾喎!午市時間都稍為多人,可以一試!
My families and I went to a restaurant called "Kitchen One Roast Goose"(大壹燒鵝)located in G/F, Tang Fai Building, 36-48 Tang Lung Street, Causeway Bay銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖..This restaurant is specialized in roasted goose and Chinese BBQ...Kitchen One Roast Goose Rice Double Combo+$5)大壹燒鵝飯 $60 雙拼加$5HKD$65..just this price you can taste the nice smokey flavour of roasted goose..value for money.crispy skin pork (燒腩仔) pairing with roasted goose.there are also BBQ pork, sliced pork knuckle,crispy skin por
銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖

大壹燒鵝飯 $60 雙拼加$5
HKD$65

value for money

there are also BBQ pork, sliced pork knuckle,crispy skin pork to choose from.customers can mix and match according to their own preferences
served with perserved veggie

Char siu/BBQ Chinese pork
叉燒例牌
HKD$78
the char siu with right amount of luscious fat
char siu is so juicy,moist and succulent

Roasted goose rice set
燒鵝飯套餐
HKD$80
served with Double boiled soup,veggie
the Double boiled soup has a lot of ingredient.sweet yet not over seasoned!delectable
#香港美食 #香港探店 #香港 #香港生活 #香港旅游攻略 #香港打卡
2024-04-25 127 瀏覽
放lunch,次次都要排隊,今次去到 唔洗排更係食咗先講好𡃁仔嘅叉燒半瘦半肥,食落去好腍啲肥膏係爽嘅!!!依個叉燒偏甜嘅個油雞好滑,唔鞋!嚟到可以一試佢地嘅口水雞口水雞上面啲辣椒都好好味,好易送飯,雞肉唔鞋!(重點:俾咗個髀位我)燒肉啲皮食落仲係脆嘅,凍咗都好食,完全無肉臊味。 最特別係有埋炸菜,甜甜地,成碟飯都可以食哂佢!
放lunch,次次都要排隊,今次去到 唔洗排更係食咗先講

好𡃁仔嘅叉燒

半瘦半肥,食落去好腍啲肥膏係爽嘅!!!
依個叉燒偏甜嘅
個油雞好滑,唔鞋!

嚟到可以一試佢地嘅口水雞

口水雞飯

燒肉啲皮食落仲係脆嘅,凍咗都好食,完全無肉臊味。
雙併

最特別係有埋炸菜,甜甜地,成碟飯都可以食哂佢!
2024-04-23
口水雞飯
2024-04-08 189 瀏覽
12點前已到登龍街,剛好未到放飯時間所以餐廳有大把位~比起出名嘅燒鵝,會想先試最基本嘅叉燒油雞飯,亦係我去燒味店必食嘅選項好開心師傅俾咗隻油雞髀我😆 溫度剛好,肥瘦比例幾好,肉質嫩滑,骨髓位亦唔會有紅色血水!叉燒亦咁啱俾半肥瘦位我😆 唔會太甜,脂肪同肉嘅比例剛好,外少焦內軟,的確幾唔錯~略嫌唔夠汁撈埋,下次可以叫多汁⋯⋯ 飯可以再軟身啲就好 (不過呢個好睇個人口味)至於嘢飲就好一般,可以唔使嗌
12點前已到登龍街,剛好未到放飯時間所以餐廳有大把位~
叉燒油雞飯

至於嘢飲就好一般,可以唔使嗌
2024-04-04
叉燒油雞飯
2024-03-16 324 瀏覽
之前聽講唔差,今日經過就買外賣試下啦!雙併飯:叉燒併燒腩仔 $60+凍奶茶$8一打開狗飯般叉燒肥到極致,肥膏多過肉!燒肉一樣肥,慶幸唔so奶茶係好飲嘅~真係冇下次!
之前聽講唔差,今日經過就買外賣試下啦!
雙併飯:叉燒併燒腩仔 $60+凍奶茶$8
一打開
狗飯般

叉燒肥到極致,肥膏多過肉!
燒肉一樣肥,慶幸唔so
奶茶係好飲嘅~
真係冇下次!
外賣自取
2024-03-13 293 瀏覽
最鍾意周圍食叉燒🤪呢間大壹燒鵝嘅叉燒,絕對可以用‘平靚正’嚟形容👍~叉燒飯 $60😚蜜糖汁非常香濃 叉燒肉質嫩滑 🥰半肥瘦 小燶邊 $60嚟講份量算超多👍👍👍~燒鵝燻蹄飯套餐 $80😋燒鵝夠汁 肉質幾好 😚唔知出面嗰啲燒味舖咁鞋 燻蹄入口即溶 🤭加埋個菜同嘢飲都係$80 非常抵玩 👍👍👍總括嚟講 呢間大壹燒鵝性價比超高 極力推薦大家嚟食叉燒同燒鵝😃另外店員服務態度都幾好 👍👍環境都算坐得舒服👍

~叉燒飯 $60😚

~燒鵝燻蹄飯套餐 $80😋

2024-03-08 220 瀏覽
銅鑼灣睇完專科後, 已近晚飯時間, 就在附近找地方吃晚飯, 看到這裡的套餐很抵吃, 可單拼或雙拼燒鵝及多款燒味, 並附送例湯, 油菜及加少少錢有飲品我們點了一份燒鵝+燻蹄, 一份燒鵝+油雞, 另加了一份燒味雙拼, 選了叉燒及燒腩仔首先來個例湯, 材料有木瓜、雪耳、雞腳、南北杏、瘦肉, 滋潤又好味油菜為生菜, 新鮮香脆爽口到主角燒味了,燒鵝 ~ 皮脆肉嫩兼多汁, 鵝皮散發酥香, 入口油香豐腴油雞~ 為髀的部份, 熟度剛好, 嫩滑美味燻蹄 ~ 皮爽肉彈夠腍香叉燒 ~ 賣相極美, 用上桂花蜜汁, 做到焦香的燶邊效果, 再灑上金黃色的桂花, 很吸睛.  叉燒肥瘦均勻又不膩口, 入口鬆軟得來有咬口燒腩仔 ~ 外皮卜卜脆, 肥瘦相間, 口感香嫩有嚼勁, 味道香濃瀨粉老公話食燒鵝又點可以少得瀨粉?瀬粉晶瑩通透滑嘟嘟, 吃完一碗忍不住要點多碗好吃抵吃之餘, 招呼又好, 坐低後姐姐問我們是否怕冷氣吹著, 主動提議我們轉到另一邊沒出風的卡位~

油菜為生菜, 新鮮香脆爽口

到主角燒味了,
燒鵝 ~ 皮脆肉嫩兼多汁, 鵝皮散發酥香, 入口油香豐腴
油雞~ 為髀的部份, 熟度剛好, 嫩滑美味
燻蹄 ~ 皮爽肉彈夠腍香

瀨粉

2024-02-20 312 瀏覽
去到拉麵街,行過大壹燒鵝,你可能以為呢度就得燒鵝好食,點知叉燒飯($60) 都有得一戰!呢度啲叉燒真係可以話係好食到出奇!肥瘦剛好,唔會令人覺得太肥膩,每塊叉燒都燒到外皮微微焦脆,香味四溢,令人一口接一口,完全停唔到口!更加出色嘅係,佢哋將叉燒一切成小方塊,一啖一舊,唔單止方便食,每一件叉燒都可以完美配合飯粒,令每一啖都甘香而不膩。份量方面,真係可以話係「大碗滿足」,對於飯量大嘅朋友來講,絕對係一大福音。每一件叉燒,都令人覺得呢個價錢同每個卡路里都係十分值得!去到記得唔好只顧埋頭燒鵝,叉燒都絕對絕對值得一試!

叉燒飯

去到記得唔好只顧埋頭燒鵝,叉燒都絕對絕對值得一試!
2024-02-20
叉燒飯
2024-01-24 289 瀏覽
店員態度奇差,感覺在乞食,只是問了一個問題,回覆是非常不好聽的答案,終於明白為什麼那麼少客人了,以後也不會再光顧了!燒味餐廳那麼多為什麼要去他家的,不建議幫襯!
燒味餐廳那麼多為什麼要去他家的,不建議幫襯!
外賣自取
2024-01-20 269 瀏覽
朝朝暮暮,湊巧行過登龍街嘅燒味界寶藏,心諗今晚唔煮喇!咁我就入去呢家口碑掂掂嘅燒味鋪頭嚟個大啖!💥入嚟環境整齊潔淨,坐低唔耐已經決定落雙拼一人飯。叉燒選咗半肥瘦,色澤叫人垂涎,嘗一口,豈止垂涎,肥而不膩嘅質感喺口中融化,霎時一陣香甜過喉,肉汁四溢,食得出師傳功夫。旁邊嘅燒腩仔,起皮脆得嚟唔夠油膩,紮實嘅肉感夠晒滿足😋。想唔平凡啲,就加個燒鵝腿上餐吧!脆皮、肥薄適中嘅燒鵝,每啖都有酥脆同香潤輪流上陣,簡直太過癮!湯水配得好,一碗清甜滋味嘅湯品,飲落暖笠笠,溫潤全程。仲有,升級餐飲加個瀨粉,白滑得黎喱度喱度,啖啖夠晒力。最終一餐,飽得自在,質素價錢真係心心相印!這裡嘅燒味,每款都有嘅講究,回憶起今晚,呢一餐真係等於一場味蕾上嘅長假旅行🍽️🍗。下次,帶埋屋企人繼續食遍每樣!

2024-01-18 270 瀏覽
今日去咗間平民化燒鵝店,真係一試難忘🤤!一入去,燒鵝嘅香味就揮攻過來,正!點咗份【油雞/燒鵝雙拼飯】,梗係要一試!燒鵝嘅皮啖啖脆口,肉質滑溜溜,塗上啲梅醬,嗜口得滯!油雞肌膚白滑,咬落去帶點迷人玫瑰露香,添幾滴蔥油更顯鮮味。同埋,飯後嘅老火湯,一啖滋味滿分,溫潤進心!又食咗例牌叉燒,蜜汁味甘淋淋,外皮微焦香脆,真係想再加碟!口感層次豐富,肥瘦比例恰到好處😋。整餐落去,覺得與眾不同又實在,經典港味,一試再試好難頂啊!飲品方面,凍奶茶順滑得來唔膩口,涼爽解渴。食完飯行下消化,真係講到口水直流。下次約埋三五知己,又可以再嚟打個飽仔啦!讚啦👍👍👍。