2008-09-20 693 瀏覽
餐馆在一个地下室里,环境是打不到高分了。冷盘点的醉鸡和烤麸,在香港的上海菜里算可以的,酿面筋百叶也还可以,馅应该更饱满一些。沙锅云吞鸡就不够格,价贵,云吞是广东式不是上海式的。高力豆沙也名过其实。人均二百多
  • 酿面筋百叶
2008-07-19 351 瀏覽
差不多一年無去, 大上海和一品香都是自小就去的店舖, 兩店結束又合併之後, 須然已經大不如前, 但是還有薰旦, 涼伴茄子等等好回憶...今日再去, 完全徹底失望... 薰旦無左, 個涼伴茄子由有葸花蒜泥既, 變成一碌碌然後淋個凍燒汁, 鴨舌係霉哂好似煲完湯咁加左d汁係解凍左既啫哩, 雞火乾絲和鍋貼都係勉勉強強, 最後既京醬撈麵就真係離哂大譜, 幅相有青瓜絲同深醬色既撈麵, 黎到係一堆熱棘棘既稀肉碎獻汁無味, 無料, 麵爛...個餐牌好多菜式都用貼紙盖住無供應, 好似讓人憑弔咁, 剩下的又做得咁差, 見到伙計又唔同哂, 佢倒不如換過招牌, 改過自己識住既菜牌...無謂勉強做落去啦!

2008-04-18 204 瀏覽
裝修較新式的上海鋪, 去到只有三四張枱坐了客, 招呼幾好但價錢略貴。可能客人唔多, 所有餸菜都即叩即煮熱辣辣。奶油津白~ 菜甜, 有少少奶的香味.宮保雞丁~ 辣辣地, 幾"野"味, 餸飯好味.上海粗炒~ 唔係好油, 炒得幾入味.煎鍋貼~ 見到師父即包即煎, 餡多皮唔太夠, 個底煎得香脆, 但配的醋唔夠醋味同.

奶油津白~ 菜甜, 有少少奶的香味.
宮保雞丁~ 辣辣地, 幾"野"味, 餸飯好味.
上海粗炒~ 唔係好油, 炒得幾入味.
2007-11-13 147 瀏覽
公司在附近,中午經常幫襯。小籠包皮薄餡靚,值得推薦。中午套餐連茶位$35,客飯或麵加包點2個。晚飯就不知道了。不過奉勸閣下中午要預多少少時間,因爲出餸較慢。服務態度不太好。尤其是經理全程安排上菜,叫到好似街市一樣,喜歡環境清靜千祈不要去。
2007-11-02 52 瀏覽
價錢貴,食物差(份量少、不好味、太咸),地方只是一般,服務嘛嘛,結賬時,不穿制服的女仕多謝都一句也沒有!總括來說,很多中價菜館都比它好!

總括來說,很多中價菜館都比它好!
2007-09-19 30 瀏覽
唔明點解上述人兄可以話d小籠飽皮薄多肉汁,我諗"大食"應該未食過好野!此店水準唔多掂,普遍上海小食店都好味過佢!最難食係炸醬面,d面同汁差到難以形容!
唔明點解上述人兄可以話d小籠飽皮薄多肉汁,
我諗"大食"應該未食過好野!
此店水準唔多掂,普遍上海小食店都好味過佢!
最難食係炸醬面,d面同汁差到難以形容!
2007-09-17 103 瀏覽
昨晚和朋友唱完K, 之後行過呢間鋪食飯, 點了八個餸:1.兩客小籠飽2.兩客鍋貼3.奶油津白4.上海粗炒5.胡同京醬拌麵6.回鍋肉7.賽螃蟹8.京醬肉絲(跟义子燒餅)味道OK, 由其是小籠飽及鍋貼, 小籠飽皮薄多肉汁, 鍋貼皮薄及脆, 非常好吃, 可以一試。
昨晚和朋友唱完K, 之後行過呢間鋪食飯, 點了八個餸:
1.兩客小籠飽
2.兩客鍋貼
3.奶油津白
4.上海粗炒
5.胡同京醬拌麵
6.回鍋肉
7.賽螃蟹
8.京醬肉絲(跟义子燒餅)
2007-09-11 23 瀏覽
諗住演唱會前食上海野,經過就試下這間.服務態度係好,不過價錢比'蜚翠'貴.小籠包唔少得,但皮唔簿,味度普通.叫左好多野,味道just OK,唔會令人有驚喜.總之食完都唔會一試難忘!
諗住演唱會前食上海野,經過就試下這間.
服務態度係好,不過價錢比'蜚翠'貴.
小籠包唔少得,但皮唔簿,味度普通.
叫左好多野,味道just OK,唔會令人有驚喜.
總之食完都唔會一試難忘!
2007-08-26 17 瀏覽
我第三次來呢度食飯,之前係roadshow睇過介紹呢度的上海菜,雖然唔可以話好正宗,但啱香港人口味囉...我覺得最好味係個糖醋魚同東波肉,我唔係好鍾意食魚同肥豬肉,不過呢兩味菜都整得好食...仲有一個龍井蝦仁我極力推介...其他菜一般啦,不過呢度食d唔太貴的菜都整得幾好架...貴的我就覺得麻麻。
2007-05-01 11 瀏覽
阿頭今日比頂頭兩個大小不良擺上台,在公司駁火,問左10條challenge佢工作操守的問題,仲要派小不良到我們dept.查核究竟(為了面子阿頭o個兩日會放假),最後3條友入左老細房對質,阿頭話如果兩位大小不良要質疑佢的工作,佢最多唔做(唔做?呢2個字從未會出自他口),在這非常時期,當我最需要阿頭出來穩定人心之時,佢兩條廢柴仲要做呢d小做作,係咪要攪跨我們才罷休?我從未見過阿頭出現過呢個無助的表情,點算?佢唔o係度我要擔大旗。。。調劑下工作壓力,約朋友出來飯聚,要了:素菜咸肉湯年糕- 調味適中、年糕煙un、湯底不錯醉雞- 重酒味、雞亦夠滑咸肉律白- 律白稍久清甜生煎包- 外皮不夠脆、只是微暖酒釀丸子- 丸子煙un、但太甜高力豆沙- d糖是粉紅色的沒有好感,所以無食本人並不咀掉,但都覺得食物質素只是一般,份量亦不是太多,個湯年糕太細碗了,但環境不錯,是飯聚傾計的好地方,待應加茶密,服務不錯。

素菜咸肉湯年糕- 調味適中、年糕煙un、湯底不錯
醉雞- 重酒味、雞亦夠滑
咸肉律白- 律白稍久清甜
生煎包- 外皮不夠脆、只是微暖
酒釀丸子- 丸子煙un、但太甜
高力豆沙- d糖是粉紅色的沒有好感,所以無食

2006-09-10 15 瀏覽
其實以上海菜黎講,呢間野真係唔多正宗,仲真係唔多好食,以呢個價錢,d食物只係廉價上海菜水準,我覺得真係好唔抵食。仲要係,佢地係好積極咁sell d水平低劣既貴價菜。本來我地想叫幾十蚊既糖醋魚既;點知個waitress係咁推介個成二百蚊既松子黃魚好味,咁我地諗住,黃魚,即係黃花魚喎(個waitress話係架),咁會好好味啦。點知,一上菜,就知出事。首先條魚一d鮮味都無,根本唔係黃花,只係桂花魚咋!仲有,個皮只係廣東菜既生沙骨做法.....師父係識唔識煮上海菜架!咁粗糙又貨不對辦既餸,收成二百蚊咁貴,有冇搞錯呀!無下次呀!我去d 平價上海菜仲好食過佢呀!

無下次呀!我去d 平價上海菜仲好食過佢呀!
2006-06-17 19 瀏覽
二人晚飯漫無目的, 行行下經過大上海一品香, 睇睇餐牌, 見到有咸蛋黃炒肉蟹, 便入去試試。餐前小食-咸花生: 略差, 不太香脆, 估計可能炸的時間不恰當油豆腐粉絲湯: 清清地, 粉絲爽口, 不錯的選擇咸蛋炒蟹: 蟹夠份量, 肉質尚可, 很惹味, 很滿足, 好好味!銀絲卷: 即叫即蒸, 新鮮熱辣軟綿綿, 可惜飽內銀絲不太幼細高力芝麻: 未曾試過, 很有新意! 蛋白團夠肋性, 配埋黑芝麻餡, 甜味恰當! 好味!總結: 滿意食店的服務及欣賞有水準的食物, 不過可惜店內不設非吸煙區, 要吸二手煙呢!

油豆腐粉絲湯: 清清地, 粉絲爽口, 不錯的選擇

2006-04-24 9 瀏覽
本來未諗食乜,但經過金巴利道見到有28蚊既上海野套餐,咪試下囉!又唔錯喎!要左個麻婆豆腐午餐,有麻婆豆腐之外仲有一個同一個飯,個菜唔錯,份量剛剛好唔會太少,亦唔太辣,如果多番少少豆腐會更好!可惜既係如果要菜飯要加5蚊,為左慳一些,就食白飯算數…另外個湯又唔可以轉飲品,除非加錢…我建議幾個人一齊食好些,每人要唔同菜,可以多些唔同種類,因為佢有不同菜式,如粟米魚塊,紅燒豆腐,銀芽鱔餬,松子魚片,東坡肉,醬爆雞丁等,睇落都唔錯!
2004-12-10 8 瀏覽
其實我係第一次去大上海一品香食野,去的原因係個fd 話好食喎..同埋去之前都有睇openrice,睇到好似都ok,咁咪去試囉!!地方:地方唔大,我星期三去都坐滿晒..食物:雞絲粉皮<..唔好食,好似無味咁!  燻魚<..唔好食,又細碟,我一直以來都好鍾意佷薰魚,去第二間都好好食,但係今次真係差差差.  小籠包<..個樣已經唔靚,仲要係唔好食!其實食完今次我一定唔會再去食囉..因為根本就唔好食~~d野細碟到不得了,又唔係平喎..叫左6,7樣野食,都好似食唔飽4個人咁~最後結果係4個人再去食糖水..poor
其實我係第一次去大上海一品香食野,

地方:地方唔大,我星期三去都坐滿晒..
食物:雞絲粉皮<..唔好食,好似無味咁!
  小籠包<..個樣已經唔靚,仲要係唔好食!

其實食完今次我一定唔會再去食囉..
一向都唔認為明星等同識食既理論,所以對明星開既食店都無甚好感,不過既然陳生出錢投資既係一間老店,加上食評又好似唔差,就破下費探探其虛實。進店坐低後發覺內籠唔係想像中既大,人亦唔係想像中既多,需知星期日晚八點鐘坐唔夠八成人都算幾失威的。先來冷盤xx咸雞($4x),一客大概有四分一隻,賣相奇差,雞皮啞色而碟底一點汁液都沒有,印象分大減。雞味欠奉不算意料之外,但連咸味都不足就比較出人意表了。一碟無雞味唔夠咸賣相差又唔係平既咸雞,點計都不能算合格了。湯水要了古式鴨血雞什湯($3x),湯底十分之清,不愛濃味者應該都幾對口胃。鴨血滑溜溜的,一點都不老,雞什等則過熟至無甚味道,女友唔多鐘意呢味野,後尾先知原來此湯水己經算係今晚比較ok既一味。自問都食過唔少小籠包,而自己要求一向都唔高,但今次既小籠包($28)都可算係食過的同等價錢食店中最差的了。小籠包扁埋一舊,有蒸過龍既現象,內裏既湯水未夾己經流精光,最可怕係內裏既肉實實的,差點沒以為自己食緊菜肉包。同女友都不習慣食飯時批抨菜式既差,以免影響心情,但不說還不說,睇表情都可略知一二了。擔擔麵($28)係少花生醬既一種,有少量蔥花等,個人來說就比較鐘意

擔擔麵($28)係少花生醬既一種,有少量蔥花等,個人來說就比較鐘意濃花生醬既一種,麵質ok,但邊食邊記起黃家沙既超多花生醬版。

金腿楊州炒飯($58)如其名係普通楊州炒飯加了金華火腿,係整餐飯中最好味既一款,飯炒得乾身,加上金腿十分之惹味,算不錯。

最後係蘿蔔絲酥餅($2x),實在係做得十分之不濟,外皮超級厚,咬一下都不能將之咬散,其厚度可見一班;內裏蘿蔔絲出奇地少,餅己經唔係大舊,但都要咬一兩啖先有料,真係唔到你唔服。唯一可取係耐熱,上檯到入口相隔十五分鐘仍熱到辣親條利,厲害厲害。

埋單$28x,食物質素好的話再貴一點都心甘情願,但若然是如斯質素就難免頂住條氣。
寫食評都有百餘篇,相信都係第一次咁一面倒批評一間食店了。