2020-06-11 215 瀏覽
今日經過夢工房其門如市,見到人氣甚高就去吃一次晚餐。用QR code點餐,刺身壽司卷物有多款選擇,我最喜歡甜蝦刺身和辣味八爪魚手卷,象拔蚌和螺都不錯!炸物有驚喜,點了再點,天婦羅即炸即上,炸漿不會太厚,又脆又熱,掂!蒜味單骨雞翼有肉汁,蒜蓉都入味芝士牛油雜菌的牛油味夠濃,與表面的芝士很匹配雞肉串有明顯的炭燒味,燒汁也非常惹味牛肉拉麵的洋蔥牛肉是先炒過的,口感配上拉麵很滿足原來還可以打邊爐,我們選了較少見的蟹膏粥底,味道清甜,再加入菜,丸和海蜆就錦上添花最後吃幾塊新鮮菠蘿,韓國Melona雪條~

芝士牛油雜菌的牛油味夠濃,與表面的芝士很匹配
雞肉串有明顯的炭燒味,燒汁也非常惹味

牛肉拉麵的洋蔥牛肉是先炒過的,口感配上拉麵很滿足

最後吃幾塊新鮮菠蘿,韓國Melona雪條~
2020-06-10 182 瀏覽
約朋友敘舊,吃放題最啱,食品飲品選擇多,座位寬敞,二人坐一張大枱,邊食邊閒談,很輕鬆。午市任食任飲,每位163元,超值。甜蝦刺身鮮甜肉爽。大蝦天婦羅外脆內軟熱辣辣。兩款焗生蠔蒜蓉味香芝士味濃。燒汁炒牛肉味濃肉嫩。瑞士雞翼惹味肉嫩值得推介。火鍋選了蟹膏粥底,粟米甜,蔬菜新鮮,牛肉不韌,蟹柳甜,芋絲爽脆。飲品有梅酒、清酒、花茶、紙包飲品、罐裝飲品、樽裝無糖茶及綠茶,多不勝數。甜品有啫喱、蛋糕、雪糕、雪條,任君選擇。總結:坐得舒服,任食任飲,超值。

午市任食任飲,每位163元,超值。
甜蝦刺身鮮甜肉爽。

大蝦天婦羅外脆內軟熱辣辣。

兩款焗生蠔蒜蓉味香芝士味濃。

燒汁炒牛肉味濃肉嫩。瑞士雞翼惹味肉嫩值得推介。

甜品有啫喱、蛋糕、雪糕、雪條,任君選擇。

總結:坐得舒服,任食任飲,超值。
2020-06-07
2020-06-09 163 瀏覽
周末和家人引葵芳新都會廣場購物,到附近好爵中心夢工房西日料理食吓放題,座位闊落舒適。放題食物多元化,先點了刺身,三文魚和魚都很新鮮,厚度適中,拍得住日式刺身店嘅質素,希靈魚口感特别,酸酸甜甜好爽脆。天婦羅亦很有水準,蝦夠大隻肉質爽甜,脆漿啱啱好,南瓜和茄子都很好味,榴槤球餡料很香濃。炸多春魚很香口,魚春爽脆,真係要食多幾條。之後到火煱煮番包即食麵,加D唐生菜金菇菜,幾有家庭風味。冰凍飲品款式又多,更加有美味嘅榴槤雪條和蜜瓜雪條,很滿足嘅午餐。
放題食物多元化,先點了刺身,三文魚和魚都很新鮮,厚度適中

,拍得住日式刺身店嘅質素,希靈魚口感特别

,酸酸甜甜好爽脆。

炸多春魚很香口,魚春爽脆,真係要食多幾條。

之後到火煱煮番包即食麵,加D唐生菜金菇菜,幾有家庭風味。

冰凍飲品款式又多,更加有美味嘅榴槤雪條和蜜瓜雪條,

很滿足嘅午餐。
2020-06-09 179 瀏覽
食午市放題,漏單漏到七彩,叫左幾次羊排 牛排 d 貴價熱食,全部無到,但奇怪叫壽司就快而準,之後等左1粒鐘,真係要揾經理嘈,先有得食。上個月來時,有cake食,今次就乜都無,唔知係咪睇心情。食物質素就不要有期望,$136位係咁上下,不過漏單漏到咁,好難令人不懷疑是否故意,應該無下次。

上個月來時,有cake食,今次就乜都無,唔知係咪睇心情。

2020-06-08
用餐優惠
優惠券
2020-06-07 215 瀏覽
好野🥳今晚食放題,我地都已經有一段時間冇食過放題喇🤤6點半前入場$158蚊,好彩未過時,🤭又可以慳返d餐廳防疫措施充足,每個座位用左d隔板,加高枱與枱之間嘅高度,食得更放心。呢度冷氣充足,好彩豬有帶外套嘅習慣😊店內環境佈置別具一格,貼滿不同路牌,而且裝修及櫈加入彩色鐵藝元素,濃濃嘅工業風格特色。放題係用電話apps黎order食物,食物種類都幾多,鐵板燒、串燒、燒物、刺身、壽司、手卷、拉麵、沙律、唔夠飽仲可以打邊爐,冷氣強勁打邊爐就真係正,不過豬食唔到咁多,可惜呀😫D刺身好新鮮,三文魚油脂細膩分明,肉質緊實,咬落十分有彈性;帶子口感鮮嫩,味道鮮甜。仲有象拔蚌同甜蝦,新鮮肥美,肉質結實彈牙,口感一流!豬encore左一次,第2次黎嘅三文魚刺身,仍然好靚👍壽司份量細細件,咁就可以試多幾款喇,鰻魚、黑松露帶子、中拖羅、火焰芝士三文魚壽司等,賣相味道都😋帶子,拖羅好肥美;壽司飯好軟熟,醋嘅香味適中。串燒雞軟骨,外酥內脆嘅雞軟骨口感豐富。熱辣辣嘅蟹粥,粥底綿綿的,蟹肉都幾多。清酒煮蜆,清酒帶出蜆嘅鮮甜味,豬食得太慢,俾老公食晒😂唔緊要,再encore炸物炸得非常香脆,炸餃子外皮鬆脆,內裏juic

放題係用電話apps黎order食物,食物種類都幾多,鐵板燒、串燒、燒物、刺身壽司、手卷、拉麵、沙律、唔夠飽仲可以打邊爐,冷氣強勁打邊爐就真係正,不過豬食唔到咁多,可惜呀😫

火焰芝士三文魚壽司

鰻魚、黑松露帶子、中拖羅壽司

串燒雞軟骨,外酥內脆嘅雞軟骨口感豐富。
熱辣辣嘅蟹粥,粥底綿綿的,蟹肉都幾多。

串燒雞軟骨,蟹粥,清酒煮蜆

炸物炸得非常香脆,炸餃子外皮鬆脆,內裏juicy。炸天婦羅蝦好靚,脆卜卜,薄脆嘅炸衣包住肉質彈牙嘅蝦肉,又係encore之選。炸芝士竹輪係老公專登order俾豬食,竹輪裏面係流心芝士,會有少少膩,不過可以食返d沙律中和一下油膩感,沙律菜好新鮮,醬汁份量適宜,整體配搭剛好。

小食及沙律

燒羊架肉質很嫩滑,香而不羶,又唔會太油,燒得岩岩好。

燒羊架

飲品、甜品都係自取,另外有爆谷機、雪糕機,花多眼亂,可恨肚子不爭氣😂😂

火焰芝士三文魚壽司
鰻魚、黑松露帶子、中拖羅壽司
串燒雞軟骨,蟹粥,清酒煮蜆
小食及沙律
燒羊架
2020-06-07 123 瀏覽
今天一早便要到葵芳,连早餐也没吃,到了接近中午已极饿。幸好就在港铁站旁就有这间放题,太好了。点了好几样刺身:三文鱼,希灵鱼,甜虾,鲍片,八爪鱼片,立鱼,象拔蚌。这里的各样刺身都新鲜,好味。三文鱼刺身点了两三次。希灵鱼,甜虾也点了两次,鲍鱼片刺身亦不错。甲罗蟹肉手卷特别,蚝都有三样,吉列蚝香口,黄金烧蚝带有沙律酱开胃,蒜香烧蚝我最喜爱。脆香三文鱼头骨可口,炭烧鸡肉串美味,新鲜菠萝香甜。西冷牛扒,汉堡扒也不错。流心芝士虾丸,紫芯香芋丸,榴梿炸弹要吃。甜品点了益力多绵绵冰和海盐雪糕,在大热天时这些真是一乐也。

甜品点了益力多绵绵冰和海盐雪糕,在大热天时这些真是一乐也。

• 炸彈榴槤
  • 刺身
  • 燒蠔
  • 焗蠔
  • 魚生
2020-06-05 164 瀏覽
終於等到星期四,放工約埋朋友一齊去食日本放題,同朋友好耐冇見,一路食,一路傾偈係最好嘅選擇。落單係用自己電話落嘅,一開始梗係叫刺身,各樣嘅炸物。上菜上得超級快,好似一落完單轉個頭就即刻送來。 我哋樣樣野都試啲,質素唔錯,好快就叫第2 round. 我特別鍾意炸榴槤,唔係度度都食到㗎。黑松露帶子壽司同埋赤燒三文魚壽司,都幾有水準! 羊架同西冷扒都冇令人失望。當然唔可以唔記得留肚食雪糕甜品啦! 我哋一人叫咗一個海鹽雪糕,原來係香港製造嘅。再出去一人攞咗一支雪條,但我仲未夠,試埋佢個藍莓芝士蛋糕,滿足晒。
2020-06-02 193 瀏覽
餐廳位於葵芳港鐵旁,出閘後行係2分鐘就到,非常方便! 以前任食放題要用紙Tick,而家落單就唔同,只要用電話掃瞄QR Code,所有食品係晒電話裏面Show 晒出黎,有圖有文字,落單以每件計,食幾多點幾多,呢個落單System 既環保又唔浪費,有點過既記錄知道食過d 咩食物! 餐廳食物選擇有很多款式,刺身、火鍋、燒烤、炸物、日式小食、甜品樣樣齊! 點了芝士/蒜蓉燒蠔及吉列蠔,三款蠔都大大隻又多汁,尤其吉列蠔,外脆內軟,必食! 多款壽司選擇,特別推介: 油金魚、中拖羅、虎蝦及黑松露帶子;刺身也有很多,本人就最愛食甜蝦,它有一隻食指子長及厚,肉質彈牙鮮甜,可以話係回本食品! 火鍋湯底都有三款選擇︰豬骨湯、壽喜燒及蟹粥底,配料有肥牛、墨丸、牛丸、芋絲... 甜品方面,竟然有新出既煉奶雪條,牛奶公司既芒果三文治,鐘意食榴槤既朋友注意📢📢有榴槤雪條同炸榴槤,兩者都好濃味道,好正!呢個價錢,有咁多款不同種類,質數又不錯,性價比正常。芝士燒蠔 / 蒜蓉燒蠔: 大大隻蠔,食落多汁,叫左三轉!
餐廳位於葵芳港鐵旁,出閘後行係2分鐘就到,非常方便
! 餐廳食物選擇有很多款式,刺身火鍋、燒烤、炸物、日式小食、甜品樣樣齊
呢個價錢,有咁多款不同種類,質數又不錯,性價比正常。

芝士燒蠔 / 蒜蓉燒蠔

芝士燒蠔 / 蒜蓉燒蠔: 大大隻蠔,食落多汁,叫左三轉!

芝麻八爪魚 / 辣筍 / 柚子沙律
甜蝦 / 象拔蚌刺身
炸榴槤
牛奶公司 - 煉奶味雪條
2020-05-31 191 瀏覽
一個平日的中午,和同事走到葵芳地鐵站旁的「夢工房西日料理」,見店前的餐牌甚是吸引。同事說:「我們反正有幾個人,可以嘗試多一些款式呀!」。於是我們便進了去,在門口有潔手液和白信封供食客使用,真貼心。一看餐牌,令我們驚喜的是原來選擇比門口看到的還要多幾倍。我們在各大類中剔呀剔,務求吃到不同的款式。因為實在太多了,我印象比較深刻的有大蝦刺身,蟹籽壽司,吞拿魚壽司,羊架,和牛,牛肉烏冬和一眾炸物......。蝦刺身的鮮味,烏冬的湯底,令人回味無窮。還有......還有飲品任飲,雪糕任食,在人均消費不足100元下,能夠盡情地吃,真暢快啊!

2020-05-30 171 瀏覽
過來葵芳行街購物,便揀了這家可以說是放題,但價錢其實只是一個午餐😂這個放題可以說是附近居民的聚腳點,因為有好多嘢食之餘,價格簡直係划算到難以置信!我喜歡吃三文魚魚腩,點了兩個,我一人清光。焗蠔也不錯,仲有蒜香焗和芝士焗😋刺身都幾新鮮,所以份量比較少,不過咁嘅價錢其實已經好公道。飲品是在雪櫃任飲,我飲了蘆薈飲和綠茶🍵忘記一提的是下單是用QR code入,想食咩即刻入,超方便!

飲品是在雪櫃任飲,我飲了蘆薈飲和綠茶🍵

2020-05-29 3216 瀏覽
很久沒有跟媽媽吃過日本菜, 沒想到葵芳竟然有一家性價比很高的放題店而且地理位置很方便, 在港鐵站步行3-5分鐘左右便到達我們到達餐廳時大概是晚上7時多, 想不到已經有這麼多客人一踏進門口就看到了自助取餐的區域首先會看見花茶區域,沒想到竟然有不同的種類可以自行配搭因為一般都只會準備幾個不同口味的茶包, 確實很有心思花茶區旁邊就供應清酒及梅酒, 梅酒絕對可以一試因為甜甜的, 酒味不會太過濃烈, 最適合女仕飲用我欣賞夢工場另一處是甜品的區域,有兩款不同口味的雪米糍,還有最少七至八款不同口味的冰條,更有新推出的煉奶味冰條,另外還有冰菠蘿、冰荔枝、冰西瓜、果凍、小蛋糕等等,實在是太吸引了這裡是掃描二維碼點菜,首先要點的當然是刺身,點刺身時令我再感驚喜,刺身竟然可以點三文魚腩,肥美的三文魚腩令我胃口大開,甜蝦非常鮮甜,另外還有八爪魚、墨魚、蟹棒及仿鮑片等等刺身可選蒜香生蠔這個也是回本的食物之一,蠔肉都鮮味,配上蒜蓉更惹味黑松露帆立貝壽司帆立貝很大粒,上面加了一點黑松露醬,鮮甜的帆立貝增添香濃黑松露的味道吞拿魚壽司味道也令我十分意外,跟拖羅的味道有點接近吃了這麼多冷盤,是時候吃一點熱的食物暖暖胃夢工
而且地理位置很方便, 在港鐵站步行3-5分鐘左右便到達

我們到達餐廳時大概是晚上7時多, 想不到已經有這麼多客人
一踏進門口就看到了自助取餐的區域

首先會看見花茶區域,沒想到竟然有不同的種類可以自行配搭
因為一般都只會準備幾個不同口味的茶包, 確實很有心思
花茶區

花茶區旁邊就供應清酒及梅酒, 梅酒絕對可以一試
因為甜甜的, 酒味不會太過濃烈, 最適合女仕飲用
清酒/  梅酒

冰條
冰荔枝/  果凍

蒜香生蠔
這個也是回本的食物之一,蠔肉都鮮味,配上蒜蓉更惹味

黑松露帆立貝壽司

吞拿魚壽司
味道也令我十分意外,跟拖羅的味道有點接近
黑松露帆立貝壽司/  吞拿魚壽司

吃了這麼多冷盤,是時候吃一點熱的食物暖暖胃

夢工房除了日式放題以外還有火鍋供應,配料必點的一定是蜆,蜆肉飽滿唔有沙,很鮮甜
火鍋

蟹粥
很足料,除了蟹肉還有瘦肉跟蛋花,粥底很綿
蟹粥

天婦羅
天婦羅當中我最愛的就是蕃薯,天婦羅即叫即炸,蕃薯很甜,薄薄的很容易吃
番薯天婦羅

媽媽對於今天的晚餐表示滿意,還說下次要跟朋友一齊來
2020-05-18
  • 生蠔
  • 甜品
2020-05-29 152 瀏覽
往往食放題都去旺區,其實葵芳都有間好野🥰係葵芳地鐵板長壽司隔離上一層就到,果然係隱世放題🤪🤪🤪🤪🤪🤪飲品真係4枱雪櫃任飲。梅酒都任飲😊😊😊😊😊爽環保意識高。唔用咁多紙點餐,一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻只雖入驗證碼就可以睇晒所有食品所有食品都好新鮮,點了炸蝦,熱熱的,又快,十分鐘內就到。先講蝦。翠口爽甜,唔會多粉,真不錯,蕃薯🍠,黃心蕃,好好味推介,炸生蠔,望到都知好野,蠔🦪鮮甜無比,我都食左數隻😂呢度壽司都你要推介下,由其油甘魚壽司,真係大大件,新鮮,肥其次係帶子壽司都好正多春魚,好味,唔腥,雪糕🍦多選擇榴連雪糕及榴連炸彈都有。真係一間好好選擇
往往食放題都去旺區,其實葵芳都有間好野🥰
飲品真係4枱雪櫃任飲。梅酒都任飲😊😊😊😊😊爽
推介,炸生蠔,望到都知好野,蠔🦪鮮甜無比,我都食左數隻😂
多春魚,好味,唔腥,
雪糕🍦多選擇榴連雪糕及榴連炸彈都有。真係一間好好選擇
呢一間日式放題,之前都食過,勝在款式多,環境好,黃金時段價錢都唔貴。日式放題好唔好食,第一大重點就係睇過刺身,呢度嘅刺身你take幾多件,佢就會嚟幾多件,全部都好新鮮又夠厚切。我最鍾意食嘅甜蝦就係原隻上。咁嘅價錢有新鮮嘅刺身食已經值回票價。其他好多放題有嘅食物,呢度全部都有。我就講吓啲比較特別嘅,呢個燒汁肥牛十足有牛丼的感覺,份量唔會好多,牛又唔會太油膩。呢度嘅壽司同埋卷物都係有平均嘅水準以上嘅,推薦炙燒和牛壽司,鰻魚壽司,左口魚壽司,同埋佢最出色嘅松露帶子壽司,松露味夠香帶子又夠厚切。全部嘅壽司同埋手卷飯量唔會太多,唔會食到大家飽飽濟濟。炸物亦都係放題嘅另一大重點,除咗有必食嘅蝦天婦羅同蔬菜天婦羅之外,佢有幾樣特別嘅例如炸餃子,炸雞翼,炸紫薯波波,炸蘿蔔絲等。好多放題嘅甜品都係普通雪糕任食,呢度就唔同啦有好多款唔同嘅牌子嘅雪糕雪條,包括呢隻香港品牌嘅雪糕就唔係度度都有得食啦,我最鍾意就係呢隻海鹽味嘅雪糕。另外任叫任食嘅仲有綿綿冰,牛奶味上面仲有啫喱同埋朱古力幾特別。

好多放題甜品都係普通雪糕任食,呢度就唔同啦有好多款唔同嘅牌子嘅雪糕雪條,包括呢隻香港品牌嘅雪糕就唔係度度都有得食啦,我最鍾意就係呢隻海鹽味嘅雪糕。另外任叫任食嘅仲有綿綿冰,牛奶味上面仲有啫喱同埋朱古力幾特別。

2020-05-23 218 瀏覽
太耐無食放題,同事推薦葵芳這間,地鐵站一分鐘路程,非常方便甜品選擇很多,還有冰凍的水果:西瓜、哈密瓜、荔枝比較少見又特別飲品都有5個雪櫃,有韓國飲品、冬瓜茶、烏龍茶之類,還有啤酒任飲,最特別有梅酒和清酒呢!全程用手機落單,環保又方便刺身選擇還可以,甜蝦是有頭的,比較新鮮份量和點的一樣,不會漏單吞拿魚壽司油花均勻,黑松露帶子壽司厚切,超有滿足感拉麵size迷你,可以試多d其他食物濃湯煮蜆份量很夠,蜆肉大粒雞肉串燒、雞軟骨串燒醬汁惹味香蒜焗蠔蒜香雞翼尖煮得入味,不會太辣小甜薯蜜糖烤的,很好味,軟糯好咬口
太耐無食放題,同事推薦葵芳這間,地鐵站一分鐘路程,非常方便

甜品選擇很多,還有冰凍的水果:西瓜、哈密瓜、荔枝
比較少見又特別

全程用手機落單,環保又方便
刺身選擇還可以,甜蝦是有頭的,比較新鮮
份量和點的一樣,不會漏單

吞拿魚壽司油花均勻,
黑松露帶子壽司厚切,超有滿足感

拉麵size迷你,可以試多d其他食物
濃湯煮蜆
份量很夠,蜆肉大粒

雞肉串燒、雞軟骨串燒
醬汁惹味

香蒜焗蠔

蒜香雞翼尖
煮得入味,不會太辣
小甜薯
蜜糖烤的,很好味,軟糯好咬口
2020-05-20
2020-05-22 2341 瀏覽
成日在油尖旺區揾食,其實在葵芳shopping之後都非常多餐廳選擇。但如果係類似放題之類真係未試過。今日同媽咪一起黎到地鐵站外出一個簡單的商場見到有個放題餐廳。以西日為主的放題媽咪摯愛呀,所以今次就試一試。門口擺住的招牌吸引住。當時差不多18點幾應該剛剛收工時間未算好多人。疫情關係,仍然是排隊等候入座的時候需要測量體溫,食客放心。窩心的是,原來有提供信封給客人裝口罩呢。🤔內在環境如此。呢個係可以自己調教DIY茶類的吧檯啦。我地整左杯洛神花玫瑰茶。因為太熱,所以將三文魚刺身的冰留住降溫啲茶😊。點單系統沒有劃紙仔之類,而係其實係會埋座的時候給一張有QRCODE的二維碼點單,之後網絡上面選擇食物。火炙壽司累好好味道,材料足夠飯夠熱。呢個燒蠔系列係最多人點的,幾乎每張台都有,不過如果你寫4份真的黎4份。而不會因為數量而減少。相信試過其他放題餐廳都知。呢個好特別的雪糕係外面水吧臺的雪糕沒有的。。。因為佢特別在好似有鹽的味道而且留作用甜品一流。拉麵沒有做得好大碗。其實有不同的選擇。刺身亦是媽咪摯愛的食物。腩位都好清楚而且不會好細塊。最後埋單人均不超過200。對於已經食飽飽的我地真係滿足而有意義的一

疫情關係,仍然是排隊等候入座的時候需要測量體溫,食客放心。

窩心的是,原來有提供信封給客人裝口罩呢。🤔

內在環境如此。

呢個係可以自己調教DIY茶類的吧檯啦。
洛神花加玫瑰茶
我地整左杯洛神花玫瑰茶。
因為太熱,所以將三文魚刺身的冰留住降溫啲茶😊。

火炙三文魚壽司

火炙壽司累好好味道,材料足夠飯夠熱。

燒蠔

呢個燒蠔系列
餐單上的特點雪糕

豬扒拉麵
拉麵沒有做得好大碗。其實有不同的選擇。

三文魚刺身
刺身亦是媽咪摯愛的食物。腩位都好清楚而且不會好細塊。

最後埋單人均不超過200。對於已經食飽飽的我地真係滿足而有意義的一餐。
用餐過程中留意好多街坊客人帶小朋友一家大小小聚。其實都適合,因為佢提供的還有打邊爐,串燒,甜品雪糕等等。完全符合家庭聚餐呢。

2020-05-21
燒蠔