2009-03-10 57 瀏覽
晚上回家時,想吃點甜點,便到了此餅店選購,貪其接近巴士站。想也不用想,便選了每次也會留意的蛋白芝士球。芝士是一個半球,質感像mousse,芝士味也夠濃。半球芝士下是海棉蛋糕,像咖啡味,夾着芝士來吃不錯。最差的是外面裝飾的脆米,因為此款脆米很易受潮,所以早已變成又硬又韌。撇除那些「硬米」,下次還會encore的。

撇除那些「硬米」,下次還會encore的。
2009-03-02
$6.5
2008-08-09 13 瀏覽
收工經過,本只想買個菠蘿包回家,到收銀處付錢時,瞄一瞄旁邊的芒果pancake...店員說$12兩件,還說拿兩盒凍的給我...又好wor薄薄的pancake皮,入面有層薄薄的cream,不會太漏,下面再有一層蛋糕,軟軟的..慢慢食到pancake的中心,有芒果肉了鮮甜的芒果肉...外皮,cream,果肉配合得剛好,有蛋糕在中間中和一下,比傳統的只有一大舊cream在中間,來得清新貪心一點,當然再多一點果肉就好,但$6一件,水準算交出功課有餘了

$15 (其他)
2008-08-01 6 瀏覽
去完library口痕, 買d野頂下癮合桃酥$2.2:大大塊...但係........無合桃..算la一分錢一分貨- -不過很脆..好似曲奇咁雖然唔係我想要既野, 但係好味放過入雪櫃拎返出唻都咁脆!豆蓉餅$2:好好好好好好好好味ar超水準之作一咬開, 少少脆,鬆化!!係豆沙餡, 有2層咁多, 好足料~好好味~係面d黑芝麻生色不少, 加左口感好想再吃......好鍾意e個草莓包$3:因為係第2度未見過所以試下,ok... 甜左d其實係糖霜加果jam包....口感都ok鬆軟總括而言e間d包ok好味又抵值得試!我有機會再唻的話一定再吃,,,再試更多中式餅
去完library口痕, 買d野頂下癮
合桃酥$2.2:
大大塊...但係........無合桃..
算la一分錢一分貨- -
不過很脆..好似曲奇咁
雖然唔係我想要既野, 但係好味
放過入雪櫃拎返出唻都咁脆!

豆蓉餅$2:
好好好好好好好好味ar

超水準之作
一咬開, 少少脆,鬆化!!
係豆沙餡,
有2層咁多, 好足料~好好味~
係面d黑芝麻生色不少, 加左口感

好想再吃......

好鍾意e個

草莓包$3:
因為係第2度未見過所以試下,
ok... 甜左d
其實係糖霜加果jam包....
口感都ok鬆軟

總括而言
e間d包ok好味又抵
值得試!
我有機會再唻的話一定再吃,,,再試更多中式餅
上:豆蓉餅, 下:合桃酥
草莓包
上:豆蓉餅, 下:合桃酥
草莓包
  • 豆蓉餅
2008-03-30 2 瀏覽
胡亂在蘭香吃過B餐後繼續遊蕩,本來板著臉孔的月巴人在餅店附近看到兩頭可愛金毛犬後,心情開始放鬆,購買欲又開始......位處街角的餅店傳來陣陣香氣,在店外看到出爐的蛋撻不是酥皮後,轉眼就在餅櫃裡發現了這個很漂亮的芒果蛋糕($45),金黃色的芒果像在告訴我:"我很sweet的!",那我就決定將這個甜姐兒帶回家了。上層的鮮果種類很多,除坊間餅店會用上的罐頭桃、草莓、菠蘿外,還有火龍果、兩款蜜瓜和葡萄,以這個價格有這樣陣容算很OK了!除了菠蘿、火龍果較淡味和罐頭桃的極甜味外,其他的鮮果也很甜美,選材不俗!只是用作潤澤鮮果的大菜用量較多,像多送一層大菜糕給客人吃而已。蛋糕以是一層蛋糕一層芒果片相隔而成,連同外層的芒果片,喜歡吃芒果的我們真的超滿意!清蛋糕很有蛋香,淡黃色的蛋糕新鮮鬆軟,不錯!忌廉甜度適中,最重要吃後沒有kiu喉感覺嘛!蛋糕和忌廉比例很好,沒有過量蛋糕或忌廉的情況出現。個人認為這個芒果蛋糕是超值之選,又真的很好吃!套用老一輩的說話:廟細都有靈神!真的沒錯。

2007-11-29 5 瀏覽
5蚊半打鮮奶包細細個好軟熟唔太甜而且不時新鮮出爐唔差叉燒酥就差得多酥皮幾鬆化可以但d餡得d汁同肥豬肉份量又少差得遠都係包好味得多
5蚊半打鮮奶包細細個
份量又少
差得遠
都係包好味得多
2007-10-20 2 瀏覽
黑森林蛋糕賣相幾靚面頭雜果夠多但奇異果有陣味好似變左蛋糕夠鬆軟中間夾左o者喱但用左太多魚膠粉整結果太硬無乜味cream幾滑又唔太甜唔差
黑森林蛋糕賣相幾靚
面頭雜果夠多
但奇異果有陣味好似變左
蛋糕夠鬆軟
中間夾左o者喱但用左太多魚膠粉整
結果太硬無乜味
cream幾滑又唔太甜唔差
2007-01-22 3 瀏覽
我覺得依個質素咁's價錢, 真係好ok wor~~~夜ma ma佢都有新鮮出爐真係好ok wor,$5 6個鮮奶球熱辣辣立即食番個,皮少少脆, 有d牛奶味, 細細個, nice.之後o個日心思思再食包, 菠蘿奶皇包個皮又脆又厚,奶皇餡暖暖地, 雖然少d, 但都ok.葡式薄餅船, 係包上面有層sauce, 佢個包真係好軟"淑", 葡式sauce都ok la, $4個真係超平ar.
我覺得依個質素咁's價錢, 真係好ok wor~~~
2007-01-04 5 瀏覽
臨整牙想食野打底...行過粥鋪見炸緊油炸鬼, 好想食, 但好熱氣...行過兩步見到有蛋tart, 就要左一件, $2, tart 底係牛油皮, 中間蛋心有縮, 唔靚仔, 而且又唔係熱既, 只有餘溫, 我食唔到好好味既一刻!
2006-03-01 7 瀏覽
早前因為番學每次都要o係呢頭轉車所以好多時都會經過雖然夜麻麻但都仍然會不停出爐新鮮麵包芒果pancake仲係不停咁整所以全部都幾新鮮試過幾種唐餅雖然味道唔係特別好但勝左幾平又新鮮所以都值得幫襯
早前因為番學每次都要o係呢頭轉車
但勝左幾平
又新鮮
所以都值得幫襯
2005-12-06 5 瀏覽
臨離開荃灣前經過呢間餅店見到朱古力scone大大個, 忍唔住買左兩個返屋企. scone較乾身, 朱古力味唔算好重, 但係口感都唔錯. $5兩個幾抵!
2005-04-01 3 瀏覽
今晚再光顧此店,試了店員表示是鮮製的芒果糯米滋(一盒$6/三個),每個份量都幾大,個皮是非常軟滑,不"un"。至於餡,雖用新鮮芒果,但份量略少!不過,整體來說,味道都不錯。
2005-03-31 10 瀏覽
此店晚上都有蛋撻出爐,雖然牛油味沒有中環泰昌的那麼強烈,但比後者鬆脆很多,而且味道都不比後者遜色。$2一個(買5個送1個),正!