2021-09-19 361 瀏覽
餐廳佈置簡潔優雅, 座位舒適 寬敞, 九月份蟹隻肥美當造, 餐廳推出11道蟹粉宴, 喜歡吃蟹的我,怎會錯過。11 道極品蟹粉宴 蟹粉是由人手拆新鮮江蘇蟹得來, 將蟹肉+蟹黃+蟹膏拌炒而成, 人手拆蟹肉,手工費事, 啖啖肉的蟹粉, 認真得來不易, 十分矜貴, 色澤金黃的蟹粉 , 質感濃稠,鮮味突出, 絕對是提鮮最佳材料。 酸辣湯兩位酸辣湯材料豐富, 有冬菇絲、瘦肉絲、木耳絲、竹筍絲和豆腐絲, 酸酸辣辣, 越吃越開胃,充滿地道風味。涼菜五小碟分別有:▪蒜香四季豆▪鎮江水晶肉▪雞絲粉皮▪糖醋小排 ▪虎皮素鵝蒜香四季豆, 清新又爽脆, 啖啖惹味蒜香。 鎮江水晶肉, 是江蘇經典名菜之一, 水晶肉一層豬皮、一層豬肉、 再一層透明啫喱, 又香又滑溜 ,吃時先沾上鎮江醋, 特別滋味,亦可平衡豬的肥膩感。滑溜的雞絲粉皮加上胡麻醬一起吃,開胃的餐前小吃。 糖醋小排, 酸酸甜甜, 十分醒胃。 虎皮素鵝, 酥脆可口。哆唻咪一份哆唻咪用上一両濃郁蟹黃+ 二兩滋味蟹粉 +三兩鮮味蝦仁, 味道更有層次感,格外鮮味, 讓人食指大動。蟹粉菜心翠綠的菜心, 掛滿金黃鮮味的蟹粉, 更加爽甜。蟹粉小籠包兩隻 飽滿的小籠包,皮

11 道極品蟹粉宴

▪糖醋小排
▪虎皮素鵝

哆唻咪一份

蟹粉菜心
翠綠的菜心, 掛滿金黃鮮味的蟹粉, 更加爽甜。

蟹粉小籠包兩隻
飽滿的小籠包,皮薄餡靚 , 先沾上陳醋、薑絲,大口咬下去, 鮮味的蟹粉湯汁洶湧而, 師傅做得出色。

烏金蟹粉拌麵
烏卒卒的墨魚汁麵,上面放著我最喜歡的金黃色蟹粉, 賣相變得矜貴, 先將蟹粉拌勻幼滑麵後一起吃, 令每條意粉意粉掛滿稠密鮮味蟹粉, 啖啖是幸福的滋味。

薑茶湯圓兩碗
雪白剔透的湯圓, 完全浸泡在 熱燙燙的薑茶裏, 充滿陣陣 薑的香味, 湯圓軟綿Q彈, 咬下去,滿滿芝麻餡流出來, 香濃細膩, 薑茶亦可驅走蟹的寒 涼, 飲後好有溫暖的感覺 。

下星期便是中秋節,近日偶然也會感到涼風起,金風送爽,氣溫宜人,可知又是吃大閘蟹的季節!BeautySearch 最愛吃爆蟹膏的大閘蟹,加上鮮甜蟹肉真的十分美味。現時坊間有很多大閘蟹放題和套餐,也有人會買大閘蟹,在家中慢慢享受,但懶隋的 BeautySearch 有時連拆蟹也覺花時間......最近發現《夏麵館》推出「十一重蟹粉宴」,當中不少菜餚均選用100%手拆江蘇蟹粉,金黃色的蟹粉搭配鮮味蟹肉及蟹油,香濃滋味,令人回味無窮。先來涼菜五小碟,當中包括:鎮江水晶肉、雞絲粉皮、蒜香四季豆、虎皮素鵝及糖醋小排,全是上海有名小菜,各有特色,非常適合作為夏天的開胃前菜。再來是酸辣湯,入面有豐富的肉絲、冬菇絲、荀絲等配料,口感十足,帶微酸,但辣度十分強勁,怕辣的 BeautySearch 只淺嚐了一口便宣佈投降!蟹粉小籠包一向是我的最愛,甫上桌熱烘烘的,雖然只有兩隻,但份量絕不能輕視,大大隻的,最讚的是小籠包入面注滿濃濃的湯汁,混入蟹粉份外鮮味,搭配肉餡,滋味滿分。小籠包當然要襯熱吃,但吃這蟹粉小籠包時一定要小心,小心湯汁爆出來喔!多吃蔬菜有益健康,為身體健康著想,最近 BeautySearch
多吃蔬菜有益健康,為身體健康著想,最近 BeautySearch 開始多菜少肉,但有時平淡的青菜難免令有感到乏味...... 生拆蟹肉蟹粉菜心在爽嫩翠綠的菜心上鋪上滿滿的生拆蟹肉蟹粉,猶如鋪上金衣,即時令味道提鮮。
大大碗的烏金蟹粉拌麵,麵底選用了墨魚汁手工切麵,口感彈牙,拌入金黃的蟹粉,觸目度提升。
多唻咪 -- 好特別的名字!

原來多唻咪是選用了一両濃郁蟹黃、加上兩両蟹粉、搭配三両清甜鮮美的河蝦,組成的黃金比例,吃時每一口都充滿香濃的蟹黃蟹粉,還有河蝦的清甜爽口,如此鮮味,令人垂涎三尺。
其實,不少食客也愛把多唻咪拌饅頭同吃,而我更愛把多唻咪添加進烏金蟹粉拌麵中,不但更鮮味,而且更有層次。
大閘蟹性味寒涼,為免傷及脾陽,進食後應飲用薑茶以幫助驅寒解毒,但薑茶辛口單調,夏麵館以薑茶湯丸代替薑茶,作為甜品,薑茶薑味辣味十分,搭配口感煙韌的湯丸,份外滋味。
題外話/補充資料: 點菜後先發現 11道菜矜貴蟹粉宴於togetda訂購,可享限時優惠 買一送一 ! 下次再來,一定上網預訂:https://bit.ly/2Y5ykBu
2021-09-15 73 瀏覽
今日阿囝話想食上海菜,見佢平時成日食西餐,試下中餐都好喎!咁啱知道🌟夏麵館🌟有個蟹粉宴,真係要試下......🦀夏麵館蟹粉宴🦀所有蟹粉均採用百份百人手手拆江蘇蟹粉,蟹粉, 蟹肉及蟹油比例皆由廚藝團隊經過多番試驗調配出黃金比例,充滿著又香又濃的蟹膏味。..🌟11道菜矜貴蟹粉宴🌟🧡酸辣湯足料,夠酸辣🧡前菜五小碟雞絲粉皮, 鎮江水晶肉, 虎皮素鵝糖醋小排, 蒜香四季豆款款充滿上海菜地道風味🧡蟹粉小籠包1人1粒大大料肉味肉汁夾雜蟹肉蟹粉,夠曬鮮甜🧡生拆蟹肉蟹粉菜心菜心幾甜,蟹肉蟹粉份量夠多🧡哆唻咪廚師推介菜式,名人張曼玉提名,材料為蟹黃、蟹粉、河蝦,品嚐河蝦清甜鮮美的同時,亦有蟹黃的味道濃郁。🧡烏金蟹粉拌麵超人氣新菜式,口感豐盈的蟹粉配上層次分明、筋道爽滑的墨魚汁手工切麵,融合江鮮海味。🧡薑茶湯丸薑味濃帶微辣,一解蟹肉嘅寒涼感。..矜貴蟹粉宴濃郁滋味🦀絕對令人回味無窮 💞

🦀夏麵館蟹粉宴🦀
🌟11道菜矜貴蟹粉宴🌟
🧡酸辣湯
足料,夠酸辣

🧡前菜五小碟
雞絲粉皮, 鎮江水晶肉, 虎皮素鵝
糖醋小排, 蒜香四季豆
款款充滿上海菜地道風味

🧡蟹粉小籠包
1人1粒大大料
肉味肉汁夾雜蟹肉蟹粉,夠曬鮮甜

🧡生拆蟹肉蟹粉菜心
菜心幾甜,蟹肉蟹粉份量夠多

🧡哆唻咪

🧡烏金蟹粉拌麵

🧡薑茶湯丸
薑味濃帶微辣,一解蟹肉嘅寒涼感。
矜貴蟹粉宴濃郁滋味🦀
絕對令人回味無窮 💞
大閘蟹季節又返黎啦 早兩日係Togetda見到限時優惠11道菜矜貴蟹粉宴 買一送一之後唔洗$200就食到首先係酸辣湯 口入面有飛滋的我表示好L刺激啊夠酸夠辣 互相平衡得不錯🌶之後係前菜五小碟 當中水晶肴肉出色厚實得黎肉同透明「啫喱」比例剛好雞絲粉皮同糖醋排骨都好食☺️新鮮出籠蟹粉小籠包🥟熱辣辣肉汁juicy又大粒然後係架勢堂張曼玉提名的哆唻咪 必食推介🦀蟹粉蟹黃蟹肉仲有鮮蝦仁 極濃鮮!用左黎撈烏金蟹粉拌麵 蟹粉Double Up!!用黎沾麵包或者撈飯食都實勁正!最後係生拆蟹肉蟹粉菜心同重薑勁正的薑茶湯丸整體係性價比超高的上海菜 唔洗$200就食到🤤
大閘蟹季節又返黎啦 早兩日係Togetda見到限時優惠

雞絲粉皮同糖醋排骨都好食☺️

新鮮出籠蟹粉小籠包🥟
熱辣辣肉汁juicy又大粒

然後係架勢堂張曼玉提名的哆唻咪 必食推介🦀
蟹粉蟹黃蟹肉仲有鮮蝦仁 極濃鮮!

用左黎撈烏金蟹粉拌麵 蟹粉Double Up!!

用黎沾麵包或者撈飯食都實勁正!
最後係生拆蟹肉蟹粉菜心同重薑勁正的薑茶湯丸

整體係性價比超高的上海菜 唔洗$200就食到🤤
2021-09-09
  • 哆唻咪
2021-09-11 65 瀏覽
好味 #晚餐 分享 ~ 上海菜正😋😋在荃灣工作完便在這家夏麵館食晚餐餐廳裝修感覺懷舊feel座位寬敞舒適的😊~砂鍋雲吞雞128有半隻雞及6大隻雲吞很大份量的😁😁熱辣辣的湯很鮮味又不油膩😋😋雞肉又能保持好嫩滑唔會鞋颯颯👍👍~豆沙鍋餅38外脆內軟,綿綿嘅紅豆蓉少甜不膩😋😋我每次食上海嘢都會叫的甜品~回鍋肉粗炒68傳統味道係我鍾意的掛汁不油膩,好味嘅😋~凍豆漿15~夏伯伯酸梅湯15~油菜48~XO醬拌雲吞40~兩位茶 8加一服務396/2人
好味 #晚餐 分享 ~ 上海菜

很大份量的😁😁
熱辣辣的湯很鮮味又不油膩😋😋
雞肉又能保持好嫩滑唔會鞋颯颯👍👍

~豆沙鍋餅38
外脆內軟,綿綿嘅紅豆蓉
少甜不膩😋😋
我每次食上海嘢都會叫的甜品

~回鍋肉粗炒68
傳統味道係我鍾意的
掛汁不油膩,好味嘅😋

~凍豆漿15
~夏伯伯酸梅湯15

~油菜48

~XO醬拌雲吞40

~兩位茶 8

加一服務
396/2人
2021-09-06 77 瀏覽
這間位於荃灣的夏麵館,主打上海菜,晚市茶位$4/位及另收加一費,食物款式都很多。酸辣湯酸度適中,辣度尚可,有很多爽口木耳。涼菜五小碟拍青瓜加了些蝦米仔,爽脆開胃。雞絲粉皮花生醬濃香粉皮又爽滑。鎮江水晶肉骨膠原豐富。素鵝金黃香脆,中間爽口。海蜇帶酸十分開胃。蟹粉小籠包小籠包皮較厚,蟹粉鮮甜,肉汁豐富。鮮肉小籠包味道不及蟹粉,頂部埋口位較厚。哆唻咪蟹王味濃郁,還有些爽口蝦仁,醬汁較濃稠,配炸銀絲卷食可以吸收醬汁味。擂沙湯丸中間很香的芝麻味,不會太甜。
酸辣湯
酸度適中,辣度尚可,有很多爽口木耳。

涼菜五小碟

拍青瓜加了些蝦米仔,爽脆開胃。
雞絲粉皮花生醬濃香粉皮又爽滑。

鎮江水晶肉骨膠原豐富。

素鵝金黃香脆,中間爽口。

海蜇帶酸十分開胃。

蟹粉小籠包
小籠包皮較厚,蟹粉鮮甜,肉汁豐富。

鮮肉小籠包
味道不及蟹粉,頂部埋口位較厚。

哆唻咪

擂沙湯丸
中間很香的芝麻味,不會太甜。
買左openrice 團購嗌左5小碟,雞絲粉皮,鎮江水晶肉,糖醋排骨,蒜香四季豆,海蜇另外仲嗌左花雕醉雞,小籠包,紅油抄手,茄子,同溏心蛋所有野都好重味,水晶肉,茄子,海蜇同溏心蛋都勁鹹,食完好口渴花雕雞個酒好苦,小籠包同紅油抄手d 餡好難食,明顯係用d 唔新鮮既豬肉,一d 豬肉鮮味都冇最好食係個四季豆同糖醋骨,但都只係合格水平好差既用餐體驗,就算有團購都唔係平,埋單$300+星期五晚7點幾時間,入座率都唔夠一半就知呢間野既質素荃灣絕對有好多更好選擇呢間冇下次
買左openrice 團購
另外仲嗌左花雕醉雞,小籠包,紅油抄手,茄子,同溏心蛋
最好食係個四季豆同糖醋骨,但都只係合格水平
好差既用餐體驗,就算有團購都唔係平,埋單$300+
星期五晚7點幾時間,入座率都唔夠一半就知呢間野既質素
荃灣絕對有好多更好選擇
呢間冇下次
2021-07-23
2021-06-25 335 瀏覽
只會點黃魚煨面,等到二點下午茶、仲加20蚊點了小籠包。煨面湯底算是少數外出食飯我會飲的,但呢個真的不錯,面份量就多左點,永遠食不哂。另外佢杯豆漿也不錯👍🏻小籠包一籠四粒都好飽肚的,如平時只點一碗面都足夠。但真的好好味,食足十年了😂
只會點黃魚煨面,等到二點下午茶、仲加20蚊點了小籠包。
小籠包一籠四粒都好飽肚的,如平時只點一碗面都足夠。
但真的好好味,食足十年了😂
黃魚煨麵
小籠包
黃魚煨麵
小籠包
2021-06-02 373 瀏覽
五、六年前曾經幫襯過,亦因服務態度差劣而沒有再光顧,整體運作都出現問題,午飯時段時常一片混亂,要客人不斷摧單,到了13:45才端出一碗熱騰騰的麵,教人如何能準時回到工作崗位。今天看到開飯有外賣自取股務,那即管再試試看,估不到服務水準貫徹一樣的差,連外賣自取都不準時,員工服務態度極其差劣,食物質素也強差人意, 不值這個價錢,永不會再光顧,絕對是一間不應再存在的食肆!
2021-06-01
10 分鐘 (外賣自取)
2021-04-14 519 瀏覽
有時真係覺得兩個人好難去食中菜碟碟野份量都咁大 食一兩個餸就飽左食唔到好多種類既野但夏麵館d份量恰到好處我地兩人叫左四樣野 都岩岩好最開心就係呢個五小碟 一次過可以食到曬五份冷盤 兩個人食岩岩好呢份擔擔面冇想像中咁濃郁但味道麵質都唔差鱔糊一向都係小編既至愛唔係度度都有得食嫁最後食埋個銀絲卷配搭上煉奶 好滿足
有時真係覺得兩個人好難去食中菜

配搭上煉奶 好滿足
2021-04-14
  • 擔擔麵
2021-04-12 350 瀏覽
今日突然好想食上海野就SEACH下附近有咩上海菜食啦, 見到附近有間夏麵館, 之前食過一次印象中都唔錯就去食下啦, 我同朋友就叫左炸雞扒擔擔麵]。個擔擔麵算係OK, 但味道可以再濃返少少, 個四季豆有D肉碎都幾惹味, 但D豆唔入味, 年糕就食左一半放棄, 麻麻地, 小籠包就個皮太厚。最尾叫左個食左一淡, 個外皮唔脆既, 都唔知食緊D乜, 之後淨係食D餡...下次唔會再幫襯了。
今日突然好想食上海野就SEACH下附近有咩上海菜食啦, 見到附近有間夏麵館, 之前食過一次印象中都唔錯就去食下啦, 我同朋友就叫左[酥炸雞扒擔擔麵][蒜香四季豆][鮮肉小籠包][XO醬炒年糕]。個擔擔麵算係OK, 但味道可以再濃返少少, 個四季豆有D肉碎都幾惹味, 但D豆唔入味, 年糕就食左一半放棄, 麻麻地, 小籠包就個皮太厚。最尾叫左個[豆沙鍋餅]食左一淡, 個外皮唔脆既, 都唔知食緊D乜, 之後淨係食D餡...下次唔會再幫襯了。
2021-04-06 1369 瀏覽
呢幾日食得有啲熱氣, 突然想食啲湯湯地嘅嘢但難得放長假, 又唔想頹食, 於是就揀咗呢間上海菜-夏麵館<哆唻咪>大家可能對哆唻咪呢道菜唔係好熟悉, 簡單來講就係蟹黃混合蟹粉, 在加入蝦仁口感濃稠, 味道鹹鹹地, 但又食得出蟹粉同蝦仁嘅鮮味係一道非常特別嘅菜式<鎮江水晶肉>天氣有啲熱, 想食啲凍嘢, 所以嗌左份鎮江水晶肉但有啲失望, 夏麵館嘅鎮江水晶肉味道有啲淡, 肉嘅成份都偏少<鮮肉小籠包>大食妹同朋友都嗌左食上海菜必食嘅鮮肉小籠包可惜同樣有少少失望, 小籠包外皮偏厚, 但正宗嘅小籠饅頭外皮都係咁厚, 應該係門派關係而且裏面都冇咩肉汁, 普普通通<上海擔擔麵>主食方面我哋嗌左上海擔擔麵擔擔麵麵質彈牙, 都算掛湯肉碎唔係好多, 但都可以接受湯頭啱啱好, 唔會過濃好難攪拌, 亦唔會過淡<高力豆沙>食完晚飯, 再食多份高力豆沙就最圓滿啦夏麵館嘅高力豆沙值得一讚嘅係即叫即炸, 超級熱辣辣外面灑上糖霜, 望落就超有胃口, 如果多番少少豆沙就更好啦
呢幾日食得有啲熱氣, 突然想食啲湯湯地嘅嘢
但難得放長假, 又唔想頹食, 於是就揀咗呢間上海菜-夏麵館
<哆唻咪>
口感濃稠, 味道鹹鹹地, 但又食得出蟹粉同蝦仁嘅鮮味
係一道非常特別嘅菜式

<鎮江水晶肉>
天氣有啲熱, 想食啲凍嘢, 所以嗌左份鎮江水晶肉

<鮮肉小籠包>
大食妹同朋友都嗌左食上海菜必食嘅鮮肉小籠包

而且裏面都冇咩肉汁, 普普通通

<上海擔擔麵>
主食方面我哋嗌左上海擔擔麵
擔擔麵麵質彈牙, 都算掛湯

肉碎唔係好多, 但都可以接受

湯頭啱啱好, 唔會過濃好難攪拌, 亦唔會過淡

<高力豆沙>
食完晚飯, 再食多份高力豆沙就最圓滿啦
夏麵館嘅高力豆沙值得一讚嘅係即叫即炸, 超級熱辣辣

外面灑上糖霜, 望落就超有胃口, 如果多番少少豆沙就更好啦
  • 高力豆沙
  • 哆唻咪
2021-02-09 737 瀏覽
夏麵館的午市套餐有質素,我哋二人選了涼菜四喜烤夫和點心鮮肉小籠包作頭盤,烤夫大大碟而且非常入味,有嚼口,小小的香菇和木耳同樣美味,小籠包熱辣辣有肉汁。黃魚煨麵重點在個魚湯,非常濃郁有鮮味,黃魚塊也很嫩滑,麵條吸收了黃魚湯精華很好味,湯汁一定唔可以放過。雞排擔擔麵 雞扒入味但個脆漿稍為多油,湯底濃郁有著濃厚的花生香氣,份量也頗多,可以吃得飽飽的。另外我哋加咗一份高力豆沙(兩件)作飯後甜品,中間的豆沙餡不會太甜,要盡快食更加美味。

2020-11-08 1039 瀏覽
砂煲雲吞雞,份量多,雲吞皮薄餡多,雞肉肥瘦適中,肉質嫩滑,肉汁飽滿,小棠菜口感爽脆,湯底飲落鮮味十足,味道正宗。酸辣湯麵,好足料,採用大量荀絲、冬菇、肉絲、木耳、豆腐、香蔥、蛋花製作,味道酸辣適中,淮山麵口感幼身、爽滑,食落有咬口,容易掛湯。津白肉絲湯年糕,寧波年糕口感軟糯,津白菜、菜芯口感鮮嫩,味道清甜,肉絲口感厚實,冬菇食落好Juicy。豆沙鍋餅,口感外香脆內軟綿,紅豆起沙,味道香甜,食落好香口。

• 豆沙鍋餅
  • 酸辣湯麵
1K
2020-10-19 906 瀏覽
之前同朋友去咗夏麵館 食上海菜👭🏻.川味口水雞🐔雞肉嫩滑扎實,雞皮爽口😙下方有層啫喱😆口水汁香辣惹味😋埋啲芫荽一齊食都幾好味🌿.蟹粉小籠包(4 隻)🥢小籠包頂部有少量蟹粉🦀皮嘅厚度適中,餡料新鮮飽滿😬湯汁鮮甜😛都幾高質👍🏻.酸辣湯(例)🥣估唔到咁大煲😱入面有冬菇、筍絲、豆腐等😍酸味同辣味平衡得尼又好出😉.涼拌小木耳🖤食落主要係麻辣味加少少醋🌶口味比較重🤤.香煎南瓜餅🎃南瓜餅煎到金黃色💛唔太甜
之前同朋友去咗夏麵館 食上海菜👭🏻
涼拌小木耳🖤食落主要係麻辣味加少少醋🌶口味比較重🤤