2024-01-03 768 瀏覽
Fashionistas, like my cousin, love shopping at the Lai Chi Kok Hong Kong Industrial Centre, I just found that there is a food court at the UG level, just take the escalator down and you’ll see it. Let’s try this new Japanese eatery, their menu features a variety of staple bentos and udons. We decided to get the curry rice with chicken karaage, and the pork cutlet rice with egg. Very delicious curry: the flavour has depth, it is a combination of sweet and savoury, a little darker in colour, with

Very delicious curry: the flavour has depth, it is a combination of sweet and savoury, a little darker in colour, with bits of carrots and mushrooms. Chicken karaage was very crispy, and I appreciated the red pickled radish!

Both sets come with a red miso soup, with enoki mushrooms and seaweed, it’s a very hearty soup and red miso is relatively uncommon in the soups we found in local Japanese restaurants, a decent surprise!

Pork cutlet and egg on rice was good, served with nori slices and onions, a staple Japanese dish. Of course we also took a plate of stir fried cabbages for a balanced diet, it’s flavoursome and cooked with bonito/ soy sauce, finished with a sprinkle of pork floss/ furikake.

Friendly reminder that it closes on Saturdays, drop by on weekdays or during Sunday afternoon if you’re keen.

• Curry  rice
哥哥鐘意食咖哩嘅程度😂已經去到係人都知..早排有fd介紹我,話香工地下有咖哩飯同烏冬都好正!可以同個仔去試下😀食物吉列黑豚肉咖喱飯我真係要好多謝靚仔廚師🥹哥哥話個咖哩好特別,好好食,我試咗一啖,真係同岀面日式咖哩有啲分別!我知啦😙平時條友唔食紅蘿蔔,今日個咖哩係勁多紅蘿蔔粒!令到個咖哩甜甜地🩷佢都食得晒👍🏻👍🏻👍🏻唐揚炸雞湯烏冬炸物真係要即炸即食😋吉烈黑豚肉外面係好鬆脆!但入面啲肉係勁juicy,唐揚炸雞都係!啲肉仲好嫩滑🩷🩷食得岀師父好有心處理個雞湯烏冬又夠濃湯,又夠滑!正😄其他小記:我哋完全唔知地庫點落😂😂😂好彩都有啲指示,原來呢個有food court 😀我哋點完餐有個機仔,哥哥就問要黎做咩🐒講完,個機就係到震😂嚇死佢哥哥仔問:你知唔知我幾個開始鐘意食咖哩😀?😂😂😂打從你係我個肚嘅時候已經係咖哩仔…食一餐大一個碼…一索到咖哩味就狂踢#荔枝角美食 #香工 #美食探店
哥哥鐘意食咖哩嘅程度😂已經去到係人都知..

食物

吉列黑豚肉咖喱飯

唐揚炸雞湯烏冬
個雞湯烏冬又夠濃湯,又夠滑!正😄

其他

哥哥仔問:你知唔知我幾個開始鐘意食咖哩😀?

#荔枝角美食 #香工 #美食探店
2023-12-27
  • 唐揚炸雞湯烏冬
  • 吉列黑豚肉咖喱飯
2024-04-29 55 瀏覽
荔枝角打工仔飯堂的定食位於工商業區地庫人頭湧湧的大飯堂,集合各路美食。今日午餐特別想來吃價錢相宜的日式料理,填飽肚子才有力氣繼續上班去🤭🥰。🍗🐣唐揚炸雞定食 $55貓太太很欣賞❤️六件即點即炸的Juicy香脆唐揚炸雞,清爽椰菜絲,加金針菇麵豉湯,配日本米飯🍚。🍜咖哩牛舌拌烏冬 $68是急凍日本烏冬,彈牙軟糯。日本咖哩夾雜蔬菜🧅🥕,甘甜不辣。牛舌🥩主要是靠咖哩汁來提味,一碗也有7-8塊哦。

荔枝角打工仔飯堂的定食

🍗🐣唐揚炸雞定食 $55

🍜咖哩牛舌拌烏冬 $68

2024-04-18 56 瀏覽
今日去荔枝角工業中心附近做facial , 因有啲趕時間, 又未食lunch , 治療師介紹我落樓下地庫食, 佢話咗到有個food court, 好多野食.我就即管試下, 去到見到選擇都多, 價錢又唔貴, 最後揀咗食烏冬.職員態度都好好, 出餐速度快,約10 分鐘已經有得食.鹽燒三文魚湯烏冬(加$5 轉三文魚濃湯烏冬): 餐廳好細心, 三文魚同湯烏冬分開上, 個鹽燒三文魚好新鮮, 煎到外脆內軟, 啲肉質-啲都唔鞋口, 個面加咗少少鹽, 味道更可口, 個三文魚濃湯值得加$5 轉, 好香魚湯味, 應該幾足料, 差唔多飲晒下次再嚟可以試吓其他野食

職員態度都好好, 出餐速度快,約10 分鐘已經有得食.

下次再嚟可以試吓其他野食
2024-04-11
2024-04-10 51 瀏覽
我今日去荔枝角辦事,順道約同好友去位於茘枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫美食廣場CB1-B3 的《壽定食屋》食日本菜,美食廣場是食街型式,先購票,再等食物出籠,自己找空位入座。我點左三文魚炒飯$72,配味噌湯;好友點左鹽燒鯖魚湯烏冬$53。取三文魚炒飯時,已經聞到三文魚味香濃,飯炒得夠乾身,三文魚份量都好多,每口飯都食到,味道不錯;味噌湯有金菇和紫菜,好飲呀;鯖魚煎得皮脆肉嫩,好好味;鰹魚湯烏冬好好食。

• 三文魚炒飯
  • 鹽燒鯖魚湯烏冬
2024-03-23 69 瀏覽
壽定食屋餐廳位於荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖。由荔枝角站B1出口,行去大約5分鐘香港工業中心C座地庫類似food court形式有食素菜既,食薄餅,西餐既,食韓國菜既,同埋今晚我食日本料理既環境都幾舒服同衛生因為冷氣足夠同餐車位置都好整潔餐廳標記雞肉用鹿兒島南國元氣雞 豬肉用鹿兒島黑豚 珍珠米用新瀉久保田提供高質素食物給顧客我係七點左右到達在場有幾個顧客等定提到日本料理一定會諗起咖哩因為每位媽媽都會煮咖哩月見咖哩配牛肉$62牛肉份量多每粒都好大塊似麻雀咁大粒每粒都好淋咬落充滿肉汁咖哩香而不辣白飯係珍珠米非常飽滿味噌湯金菇,海帶 非常足料幾十蚊分量多又夠飽肚果然係場內既人氣餐廳
壽定食屋

由荔枝角站B1出口,行去大約5分鐘

香港工業中心C座地庫類似food court形式
有食素菜既,食薄餅,西餐既,食韓國菜既,
同埋今晚我食日本料理既

咖哩香而不辣
白飯係珍珠米
非常飽滿

味噌湯
金菇,海帶 非常足料

幾十蚊分量多又夠飽肚
果然係場內既人氣餐廳

2024-03-22
  • 月見咖哩
2024-03-23 39 瀏覽
前排去完荔枝角工廈上邊嘅嘅桌遊店玩完之後,我就落咗去樓下搵飯食,估唔到樓下有個美食商場,裏面仲有好多唔同嘅嘢食添,而且價錢亦都好合理。我去嘅壽定食屋,一個主食最低只係$42,仲包埋一碗麵豉湯。我就叫咗一個滑蛋雞肉親子丼同埋日式咖喱牛肉飯,兩個嘅份量都好夠親子丼嘅蛋都幾滑下。而佢嘅咖喱甜鹹甜鹹,完全唔辣,而且佢哋嘅咖喱汁都好夠,完全唔驚唔夠汁去配飯。而成個場地都好大,因為係美食廣場所以都好多位,不過食完之後就要自己擺番啲餐具🤣

2024-03-18 37 瀏覽
.今日午餐去左公司附近一個foodcourt 搵野食💁🏻‍♀️見到一間出名食日式咖哩嘅餐廳 - 壽定食屋 老闆推薦我食牛舌🧡..日式咖哩牛舌飯 $62咖哩汁份量多,牛舌份量大概有8-9件,牛舌肉質嫩滑,當中有幾件帶d咬勁,不論淋身或爽口嘅我都覺得幾唔錯,而且價錢都真係幾抵食,跟一碗味增湯,飯量都好足夠..餐廳價格介乎$48-$120,感覺價格幾親民,而且選擇都唔少,可以試下💁🏻‍♀️..地址:壽定食屋 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖..
見到一間出名食日式咖哩嘅餐廳 - 壽定食屋
老闆推薦我食牛舌🧡
日式咖哩牛舌飯 $62
地址:

壽定食屋 (荔枝角)
日式咖哩牛舌飯
2024-03-14
日式咖哩牛舌飯
2024-03-18 23 瀏覽
超方便外賣之選!日式咖喱飯(牛肉/豚肉/牛舌/雞扒) $62我今次揀咗豚肉~份量都好多!咖哩汁係自己烹調🥘食落係日式嘅味道,完全唔辣仲配搭紅蘿蔔粒,健康之選!【南国元気雞】唐揚炸鷄咖喱飯$62炸雞份量都好多,食落外皮好脆口份量都好充足。大概有6-8粒!飯係採用日本米,超有咬口,粒粒分明跟餐仲有麵豉湯顏色好深色,但飲落唔會好鹹!📍 壽定食屋 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1-B3號舖#荔枝角美食 #荔枝角外賣 #外賣店 #日本菜 #日式餐廳 #咖哩控

超方便外賣之選!

日式咖喱飯(牛肉/豚肉/牛舌/雞扒) $62
我今次揀咗豚肉~份量都好多!
咖哩汁係自己烹調🥘食落係日式嘅味道,完全唔辣
仲配搭紅蘿蔔粒,健康之選!

【南国元気雞】唐揚炸鷄咖喱飯$62
炸雞份量都好多,食落外皮好脆口
份量都好充足。大概有6-8粒!
飯係採用日本米,超有咬口,粒粒分明

跟餐仲有麵豉湯
顏色好深色,但飲落唔會好鹹!

📍 壽定食屋 (荔枝角)

2024-03-17 27 瀏覽
雖然我平時返工都係帶飯多,但有時候懶又唔想煮,lunch time 就鍾意去香港工業中心嘅地庫搵食,因為佢呢個迷你 food court 選擇好多,而且又平又好食,今次就去咗壽定食屋,平平地選擇又多 😋滑蛋雞肉親子丼厚厚嘅滑蛋加入咗洋蔥,雞肉嘅份量都好多,又夠厚身又唔會好乾 😆 淋埋個汁味道剛剛好 🫶🏻日本黑豚炒野菜份量好多 🤩 野菜夠新鮮,黑豚肉口感都唔錯,炒得剛剛好,啖啖都有配料好唔錯 😋配埋個麵豉湯好滿足 😋 呢度嘅飯、烏冬或者定食、丼都係大約四十幾至六十零蚊左右,大大份好抵食,所以我都幾鍾意過嚟呢度食lunch 😋

滑蛋雞肉親子丼

日本黑豚炒野菜

每星期自己有幾日要上堂學野,收工上堂之間真係好趕,差唔多荔枝角附近嘅外賣都食晒試過晒,今次試呢間日本丼,佢個牛肉飯好吸引,之前朋友食過咖喱牛肉丼,好香想試好耐!今次可以試到快靚正🤩!🍛月見牛肉丼-呢個牛肉飯加咗雞蛋,最鍾意牛肉半熟雞蛋,再撈落啲飯度超級好食!佢個汁唔太多,啱啱好又有洋蔥配搭!唔錯唔錯好食👅👅👅👅👅🐟鹽燒鯖魚-見到鯖魚我就會叫因為鍾意食,呢間唔錯,燒起嚟好香,所以更吸引!真係要點呢個小食!👍🏼👍🏼好食👅👅👅👅🐔【南国元気鹅】唐揚炸鹅-炸雞都唔錯,仲有沙律醬配搭,又係可以一叫嘅小食之一!好食👅👅👅👅回頭率🉐🉐🉐🉐🉐👍🏼方便快捷,外賣堂食都超級方便!平靚正推介👍🏼🪑位置喺香港工業中心地庫食堂,目測座位都60人以上任坐!🚇荔枝角步行5分鐘到=======================月見牛肉丼$62美國肥牛牛肉丼$58鹽燒鯖魚$48【南国元気鹅】唐揚炸鹅$60跟餐有麵豉湯各一客---------合$228/2人,每人$114

好食👅👅👅👅👅

好食👅👅👅👅

好食👅👅👅👅

回頭率🉐🉐🉐🉐🉐👍🏼
方便快捷,外賣堂食都超級方便!平靚正推介👍🏼

🪑位置喺香港工業中心地庫食堂,目測座位都60人以上任坐!
🚇荔枝角步行5分鐘到
【南国元気鹅】唐揚炸鹅$60
跟餐有麵豉湯各一客
---------合$228/2人,每人$114
2024-03-11 23 瀏覽
是日到荔枝角出差,來到香工發現呢個地庫food court,中日韓西餐都有得食,揀咗一陣決定試下呢間日式定食屋。餐廳雖然唔大,但嘢食種類都幾多,咖喱、丼物、烏冬都有,價錢亦親民,每個餐都送麵豉湯,都算抵食。鰻魚粒炒飯 :上碟時已經聞到好香鰻魚味,炒飯炒得夠乾身,鰻魚份量都幾多,每一口都食到,味道唔會太鹹,加埋蔥花食落更香口。照燒雞扒飯 :雞扒煎到金黃色,賣相相當吸引;雞扒皮煎得香脆,內裡肉質依然保持嫩滑,食落好多肉汁,加埋甜甜地嘅照燒汁,一碗白飯話咁快就清晒。

鰻魚粒炒飯 :

照燒雞扒飯 :
2024-03-08
2024-03-11 14 瀏覽
晚餐家裏沒有煮飯 決定同屋企人嚟過簡單食~ 喺荔枝角地鐵站出嚟 香港工業中心嘅地庫原來有個小型food court,入邊有好多唔同美食 價錢都非常便宜~仲有夜晚時間都位置,唔怕要等😎 有自助水機 相當方便🥰環繞一周後揀咗呢一間 壽定食屋 ,係做日式定食熱食為主 每個定食套餐都已經包咗麵豉湯~等咗一陣就攞得😆滑蛋雞肉親子丼 用上洋蔥 炒滑蛋再加上厚切雞肉 好Juicy 上邊仲放咗啲紫菜增加口感 不錯吃呢!日本黑豚肉丼 中間有個溫泉蛋 非常誘人 豚肉切得薄片 非常彈牙再配上溫泉蛋汁一齊食,簡單嘅美食🤩麵豉湯唔會過鹹 內裏有金菇 飲落去好舒服💯
晚餐家裏沒有煮飯 決定同屋企人嚟過簡單食~

環繞一周後揀咗呢一間 壽定食屋 ,
係做日式定食熱食為主 每個定食套餐都已經包咗麵豉湯~

等咗一陣就攞得😆

麵豉湯唔會過鹹 內裏有金菇 飲落去好舒服💯
喺荔枝角呢頭返工,成日都唔知食咩好,撞正今日落雨,走咗去香工呢度行吓,意外見到地庫有個food court,都有唔少人黎食,即管一試!😹叫咗兩個餐:麵豉湯睇落深色,但其實一啲都唔鹹,材料豐富,唔錯!🤭唐揚炸雞咖喱飯 $53先講一講個咖喱,相信係自己烹調,因為配料有蘑菇,有蘿蔔,口感十足。味道係幾好食!😝炸雞方便,本身好脆,而且就算有咖喱汁都唔會淋晒,同埋唔鹹,好味!🤩另外炸雞唔係得幾件咁少,份量都好充足👍🏼呢個價錢都幾抵食😍美國肥牛牛肉丼 $48呢個牛肉飯,我覺得好食過吉野家同埋日本過龍江嗰間!鍾意食牛肉飯嘅朋友應該一試!佢嘅珍珠米煮得剛剛好,軟硬適中,有埋牛肉汁加持,唔會太乾又唔會太鹹!而且牛肉有微微煎香過,配埋飯,簡直一流!強烈建議喺荔枝角返工嘅朋友可以過嚟一試🤭

叫咗兩個餐:

麵豉湯睇落深色,但其實一啲都唔鹹,材料豐富,唔錯!🤭

唐揚炸雞咖喱飯 $53

另外炸雞唔係得幾件咁少,份量都好充足👍🏼呢個價錢都幾抵食😍

美國肥牛牛肉丼 $48

而且牛肉有微微煎香過,配埋飯,簡直一流!

強烈建議喺荔枝角返工嘅朋友可以過嚟一試🤭
2024-03-05 31 瀏覽
收工荔枝角簡單吃,來個food court 定食也可以食到美食架。荔枝角香港工業中心C座地庫就係一個小食堂,下面有好多不同餐可以挑選,美食平民價,真係讓附近上班的打工仔受惠不少。如果講定食,我一定會揀呢間壽定食屋的日本料理🇯🇵,呢度出名湯面🍜同咖喱飯🍛,兩個人當然一定happy share 食兩款啦:1. 牛肉鰹魚湯烏冬 $66 牛肉份量算多,湯底也好好喝👍🏻喝完熱騰騰的烏冬面🍜整個人都暖和了。2. 南國元氣雞唐揚炸雞咖喱飯🍛$74 必食咖喱飯🍛,炸雞香脆,值得嘗試。3. 玉子燒🔥$32 唔夠飽食份玉子燒,多吃蛋身體健康。
3. 玉子燒🔥$32 唔夠飽食份玉子燒,多吃蛋身體健康。
2024-02-19