好唔好食又睇落去特別篇:全港二十間迴轉壽司拖羅大戰全紀錄! 第九位壽司正第九位壽司正:  唔好諗! 我掛住拖羅掛到 C 咁滯! 一黎即 order 大拖羅壽司: 雖然未完全解凍, 不過已經好過好多回轉既 "雪條" 大拖羅! 不是薄切, 加上要 "解涷", 在咀內散油速度頗慢, 魚油度正常, 拖羅水準屬同級回轉壽司中間。http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=33967

2009-12-14 52 瀏覽
the selection here is goodthe menu also has pictures so if you don't know what your doing you can point and ask for the waiter/ waitress to mark it down for youthe rice is moist, and not too stodgy, loose but doesn't fall apartthe sushi itself is very good specially the taro...however when we ordered a second lot of taro, it wasn't cut very nice and they happily exchanged it for usbesides wasabi and soy sauce they also have a sweeter soy sauce for white fishi'd definately come back here again!!
the selection here is good

foie gras- excellent!!!
2009-11-24 28 瀏覽
日日都帶飯,今日一定要出去搵野食!次次lunch都諗起日本野,今日都係食日本野!是日午餐:- 壽司飯套餐這個套餐我認為是全場最平靚正的一個.剩係個飯都值回票價!先上中華沙律,一啖食完,冇特別.跟住野菜沙律就到喇,沙律醬超多,食完一定肥死!主菜壽司飯出場!!!望落去大滿足~細粒得黎有咬感架!好足料.唔才得既三文魚,吞拿魚.仲有北寄貝,蟹籽,牛油果....每一啖都有唔同feeling,真係可以食多一碗.不過今次個面豉湯黎得超慢.話說哥哥仔送0左個飯黎欠一個湯轉頭黎.跟住冇0左影.之後我問另一個人,入完去又係冇0左影.要我問到條西裝佬,先嗱嗱聲拎黎,不過飲唔晒.我會繼續支持,希望佢唔好加價加得咁快就好喇~

是日午餐:-
壽司飯套餐
這個套餐我認為是全場最平靚正的一個.剩係個飯都值回票價!
先上中華沙律,一啖食完,冇特別.
跟住野菜沙律就到喇,沙律醬超多,食完一定肥死!
主菜壽司飯出場!!!

我會繼續支持,希望佢唔好加價加得咁快就好喇~
2009-11-11
  • 壽司飯
2009-11-05 17 瀏覽
第一次光顧, 是因為想起平日晚上這裡定必出現長長人龍, 於是趁著中午這不用等位的時間來試試!! 和友人們四人, 點了四個不同的午餐: 鮭魚壽司飯、手握壽司(竹)、親子飯、牛肉火煱定食(白飯任添)! 餐牌就這樣寫著(白飯任添), 感覺很抵食, 即使是二人Share也夠吃! -w- 除火煱定食外, 都附Miso Soup! 而且餐飲是高級綠茶, 不知道是否真的較高級, 不過的確挺有綠茶的甘香味道, 跟平常喝到的不同! 食物全都很棒, 賣相和味道, 材料新鮮, 造得一絲不拘! 份量適中! 不詳細形容啦~ 我會以「完美」來總結這個午餐! 就是連點Sushi的醬油和芥辣都很「完美」!! 如果覺得不夠, 也可另加 $10 配讚岐烏冬, +$6有雪糕!! >v< 最後我們多點了兩個雪糕--綠茶和芝麻味, 為這悠閒下午劃上完美句號!!我們坐在那四人雅座, 環境舒適得很, 服務也不錯!!值得再來, 不過向來討厭等位的我, 會選擇較人少又抵食的午餐或茶餐時間再來囉!

我們坐在那四人雅座, 環境舒適得很, 服務也不錯!!

手握壽司(竹)
我地叫既四個午餐
手握壽司(竹)
我地叫既四個午餐
2009-10-24 32 瀏覽
突然想食日本野 尖沙咀一帶的sushi度排長龍經過呢間正壽司 唔太多人 又做緊shabu shabu放題就走左入去試有2款牛可以揀, 再可以另加$60任點佢既指定小食&sushi$130 - 澳洲牛$250 - 日本牛我同男友對食牛都唔太有研究 就揀左隻平既澳洲牛喇湯底有兩款: 昆布湯 & 豆乳豆乳聽落怪怪... 昆布安全d! 再加左$60...其實指定sushi款式好少 加$60真係不太抵小食得枝豆 & 蟹子沙律最後只係叫左兩個人4-5款sushi咋 咁就$120 個湯底幾好味 但應該味精好重 dinner之後 同男友都極口渴...每人有一碟牛 牛既質素ok啦 之前都講過 我地對牛都無乜研究.. 唔難食囉 再有一碟配料: 少少菜, 烏冬, 幾件冬菇, 豆卜,芋絲, 豆腐, 魚旦, 牛丸. 白羅白因為我地2個都唔太大食 2人share左呢碟配料 再加自己碟牛 & 幾件sushi都飽曬無叫過任何refill 所以唔知佢點運作呢個價錢包每人一scoop雪糕: 4隻味 - vanilla, green tea, 芝麻 & tofu埋單每人$209如果有得揀 應該唔會再黎... 試一次就夠!
突然想食日本野 尖沙咀一帶的sushi度排長龍
經過呢間正壽司 唔太多人 又做緊shabu shabu放題
就走左入去試

$130 - 澳洲牛
$250 - 日本牛

我同男友對食牛都唔太有研究 就揀左隻平既澳洲牛喇

湯底有兩款: 昆布湯 & 豆乳

豆乳聽落怪怪... 昆布安全d! 再加左$60...

其實指定sushi款式好少 加$60真係不太抵
小食得枝豆 & 蟹子沙律
最後只係叫左兩個人4-5款sushi咋 咁就$120

無叫過任何refill 所以唔知佢點運作

埋單每人$209

如果有得揀 應該唔會再黎... 試一次就夠!
2009-10-23
2009-09-20 18 瀏覽
價錢偏貴 無滿足感環境可以 服務一流 試完唔會再去蟹籽沙律 :放耐左出水之餘 , 唔夠味希靈魚籽壽司 :嚴重偏酸
2009-09-16
2009-09-04 2 瀏覽
想食壽司的我, 在金馬倫道見到一壽司排隊排餐死, 於是走過隔離食壽司正便算, 之前未食過, 試吓新野都好間舖感覺上唔係好舒服, 可能係因為舖頭係長方型的, 連枱都唔可以擺得好闊落, 有點焗促的感覺, 裝修就唔錯, 幾有日本feel的壽司的味道唔算好地道, 手卷的紫菜一d都唔脆, 已經令我對其他的食物無好大期望lu, 曾經在大阪一間壽司店食過一流的手卷, 首要係紫菜係好新鮮好脆的, 但在香港真係好難搵到....最欣賞的食物要數到個燉蛋, 雞蛋好滑, 又夠熱, 味道幾好!試過一次, 唔太差, 但又無特登要去的理由

試過一次, 唔太差, 但又無特登要去的理由
2009-08-27 8 瀏覽
三文魚壽司 $9、帶子壽司 $20 、海膽軍艦 $30、三文魚親子海膽 $45、吞拿魚沙律軍艦 $9、海膽蒸蛋 $25、特大虾天婦羅 $55、麵豉湯 $9、蟹子沙律 $15沙律的沙律醬不足整體魚生尚算新鮮、特別海膽好甜美又供應2款豉油選擇蒸蛋夠滑。天婦羅炸粉略厚但個人認為飯握得不太實淨,筷子一夾就已經鬆開飯質略硬Wasabi內有碎粒,有鮮磨感覺壽司巴只得3個在師傅做壽司,所以壽司上枱速度比較慢但勝在不用等位,可能附近已經有好幾間競爭,所以一去到已經可入坐

三文魚壽司 $9、
特大虾天婦羅 $55、
麵豉湯 $9、
蟹子沙律 $15
沙律的沙律醬不足
整體魚生尚算新鮮、特別海膽好甜美

又供應2款豉油選擇
蒸蛋夠滑。天婦羅炸粉略厚

但個人認為飯握得不太實淨,筷子一夾就已經鬆開
飯質略硬

Wasabi內有碎粒,有鮮磨感覺

壽司巴只得3個在師傅做壽司,所以壽司上枱速度比較慢

2009-08-26
2009-07-23 12 瀏覽
今日同友人食lunch, 要了鮭魚定食, 慣常好食, 只是今次多了看似癩尿蝦斬件的?魚生口感不好.友人強烈要求燒三文魚"教", 結果只有燒三文魚頭.意料之外!!!三文魚頭燒得好! 既大件, 又有很多魚油, 仲有一件魚"教" (魚鰭位)!以$30來說, 實在物有所值還有$20cash coupon 送 (10日內用)
友人強烈要求燒三文魚"教", 結果只有燒三文魚頭.

意料之外!!!
以$30來說, 實在物有所值

還有$20cash coupon 送 (10日內用)
燒三文魚頭
2009-07-22
燒三文魚頭
2009-07-02 2 瀏覽
跟朋友到了尖咀吃壽司, 到一壽司門前俾條龍嚇到傻左, 於是折返試試壽司正, 更何況食滿一百有三十蚊回贈店的面積不算很大, 枱的面積很少, 所以壽司碟都比較細碟醬油有兩種, 海台味比較淡, 而吟讓味就比較濃, 聽侍應講係食吞拿魚, 三文魚專用! 雖然醬油講究, 但壽司都比較一般, 手卷的紫菜不脆, 炸蝦天婦羅味道較淡, 牛油果卷就幾好食, 最少牛油果很新鮮, 很creamy, 只係壽司飯不夠酸, 這個就是我覺得他的壽司不夠好食的主要原因!侍應的服務態度很好, 所以貼士都俾多了幾蚊

店的面積不算很大, 枱的面積很少, 所以壽司碟都比較細碟

侍應的服務態度很好, 所以貼士都俾多了幾蚊
2009-06-30 3 瀏覽
星期一下午到尖沙咀的壽司正食lunch。店內地方不大,幸好在peak-hour之前已到達,否則需要花時輪候。我們四人被安排坐在卡位,雖桌子不大,但座位廷舒適。和其他壽司店不一樣,桌上每人有二隻豉油碟。及後得知原來有兩款豉油供應,一淡一濃,以配合不同食材,給人細心之感覺。此店雖有迴轉壽司供應,但因套餐價錢較實惠,大部份食客都選擇食套餐。前菜沙律賣相味道一般。麵豉湯唔係好濃,味道恰到好處。壽司拼盤有十三件,有甜蛋、三文魚卷物、蟹子軍艦、北寄貝沙律軍艦、蟹柳/鱈場蟹壽司、蝦壽司、墨魚壽司、三文魚壽司及鱆紅魚壽司。款式雖多,但品種偏向味淡,少了一些味濃款式如吞拿魚壽司等。總括來說,卷物及軍艦的紫菜腍了,要扣分。魚生刺身都唔錯,尤其是鱆紅魚,口感「爽脆」,good呀!最後加$6要多一杯豆腐雪糕,唔算特別好味,OK喇!

[29/6/2009; Mon]

豆腐雪糕
2009-06-29
壽司拼盤
2009-06-27 5 瀏覽
第一次去tea time 去食, 好少人裝修幾新~waiter waitress 都ok, 有2個特別好人三文魚, 帶子都好新鮮鰻魚好好食tea time, 3件3年咁上, 抵d3個人狂嗌 $430埋單p.s. 炸物海鮮薯餅嘛嘛地p.s. 綠茶雪糕very good~會再去~~
第一次去
tea time 去食, 好少人
裝修幾新~
waiter waitress 都ok, 有2個特別好人

三文魚, 帶子都好新鮮
鰻魚好好食
tea time, 3件3年咁上, 抵d
3個人狂嗌 $430埋單

p.s. 炸物海鮮薯餅嘛嘛地
p.s. 綠茶雪糕very good~

會再去~~
2009-06-25
  • 三文魚
  • 帶子
  • 鰻魚
  • 綠茶雪糕
(非會員)
2009-06-07 2 瀏覽
1. 服務差 望多眼餐牌都唔得,便要選擇$130定$2402. 擅自改飲料 冇芒果汁,屈我要橙汁益力多。3. 出菜慢 耍多番追單才出牛肉。非常失望!
1. 服務差
望多眼餐牌都唔得,便要選擇$130定$240
2. 擅自改飲料
冇芒果汁,屈我要橙汁益力多。
3. 出菜慢
耍多番追單才出牛肉。

非常失望!
2009-06-06
2009-05-04 4 瀏覽
雖然家在尖沙咀一直都未食過壽司正食物方面不錯特別覺得茶碗蒸蛋好好味 : D饅魚亦感覺比其他壽司店做得好不過今次寫食評主要主要想讚一下店員素來大頭蝦的我又又又又漏左電話係台面非常感激店員叫住我比番我 !!* a big thank you *結帳時的單據可以在下1次當$20用加埋食物質素和個人經歷一定會再去吃 : D
雖然家在尖沙咀
一直都未食過壽司

食物方面不錯
特別覺得茶碗蒸蛋好好味 : D
饅魚亦感覺比其他壽司店做得好

不過今次寫食評主要主要想讚一下店員
素來大頭蝦的我又又又又漏左電話係台面
非常感激店員叫住我比番我 !!

* a big thank you *

結帳時的單據可以在下1次當$20用
加埋食物質素和個人經歷
一定會再去吃 : D

2009-05-03
2009-04-03 11 瀏覽
係尖沙咀區想食個壽司lunc,,除咗常吃的元氣壽司,較好食的睇怕只有呢間,地點亦非常就腳,沿著尖東過咗大班馬線就望到...大大個牌扁寫著"壽司正"。已經係第二次來店吃午餐,上次是order雜錦魚生飯套餐$39要加一,細細碗魚生唔多,唔算低食,今次一行7人預早沖入去打算單叫壽司食。芥辣八爪魚:八爪魚口感煙韌,爽口彈牙,切得細細粒容易入口,芥辣亦恰到好處,不會太搶。蛙魚壽司:現$9兩件,依然鮮甜好味,但無咩特別。燒蛙魚壽司:被燒後的蛙魚,比前者淨蛙魚壽司來得好吃,感覺溫暖和入口即溶,值得一讚,以後無須再叫蛙魚吃了。帶子壽司:同元氣一樣水準,厚度及鮮甜都差唔多,可以接受。八爪魚壽司:普普通通,無咩特別。劍魚腩壽司:雖然新鮮,但很淡無晒鮮詌感覺,大失所望,相比元氣的大大件劍魚腩壽司無得比。希靈魚壽司:味道只屬一般,都算新鮮。海鹽左口魚壽司:第一次見呢隻白雪雪既魚,唔怪得要加鹽啦,因為魚本身只覺爽口而無味,有興趣可以試吓既。醃蛙魚壽司:貌似咸牛肉壽司,但食落係熟三文魚,魚本身好咸,再加咗啲沙律醬上面,又咸又甜,怪怪的,唔覺好食。炸蝦反卷+軟殼蟹卷:味道唔錯,同元氣相差唔多。軟殼蟹手卷+炸魚皮手卷

蛙魚壽司:現$9兩件,依然鮮甜好味,但無咩特別。

帶子壽司:同元氣一樣水準,厚度及鮮甜都差唔多,可以接受。
八爪魚壽司:普普通通,無咩特別。

希靈魚壽司:味道只屬一般,都算新鮮。

炸蝦反卷+軟殼蟹卷:味道唔錯,同元氣相差唔多。
軟殼蟹手卷+炸魚皮手卷:大大件的軟殼蟹/炸魚皮,不油不膩,配上青瓜絲加沙律醬,壽司飯加上脆卜卜紫菜,非常美味,一加再加,推介之選。

食物整體來說都ok,價錢都算貴少少,其中以軟殼蟹手卷最令人回味。服務方面,由於中午時段會比較忙,我哋想order的三文魚頭無得吃,幸好店員都回應是因為新鮮魚頭未返貨,至少沒有叫極唔應的情況。有舒適sofa椅,但坐位偏窄,地方又細,人多唔建議來這店,主要是三五知己,食完就走~
芥辣八爪魚壽司
好味
大大件軟殼蟹手卷
燒蛙魚壽司~激讚
炸蝦反卷+軟殼蟹牛卷
  • 燒蛙魚壽司,軟殼蟹手卷