2024-04-18 29 瀏覽
平時好少去九龍城,今次約咗朋友就特登搵吓有咩食,唔係次次都食泰國菜咁悶,見到九龍城廣場有間小菜門面好似好唔錯,就同朋友過嚟試吓,入到去佢哋個位都好闊落,坐得都好舒服睇佢哋餐牌都有好多小菜,不過你今次得兩個人,所以就試得唔多嘢,佢哋嘅乳鴿都係$58隻就叫咗一隻試吓,然後叫埋個金沙蝦球同埋魚米龍躉泡飯隻乳鴿真係好顯師傅嘅功架 ,外皮好脆,肉質好嫩非常好食金沙蝦球非常惹味鹹蛋黃唔會好鹹,蝦球好彈牙都好鮮味魚米龍躉泡飯個底係魚湯嚟唔係好濃味,但都好鮮味,配埋啖啖肉嘅龍躉鍾意食泡飯嘅唔可以錯過

隻乳鴿真係好顯師傅嘅功架 ,外皮好脆,肉質好嫩非常好食

金沙蝦球非常惹味鹹蛋黃唔會好鹹,蝦球好彈牙都好鮮味

2024-04-18 22 瀏覽
去開九龍城探朋友,順便一齊食埋晚飯,本身自己對呢頭都唔熟路,所以就直接由朋友帶路去搵食啦😝🌿香葉風味雞煲一上枱就香氣四溢,而且熱辣辣😍味道唔算好濃,如果怕重口味嘅話呢款就岩哂喇,雞肉肉質嫩滑,加上香葉做配料,特別有風味🌿菜甫蠔仔煎蛋呢款味道調配得好好,菜甫配合蠔仔,令蠔仔句果更突出,煎蛋沒有任何油膩感,若可以更香脆就更完美了🌿城寨風味炒飯呢款炒飯份量真係好足夠,相信如果係一家大細都絕對夠食,內裡配料非常多,炒飯係色澤鮮艷嘅金黃色🤩味道偏向清淡,用黎配合餸菜食用就岩岩好了☺️餐廳位於商場內,真係好彩有朋友帶路搵食😚

🌿香葉風味雞煲

🌿菜甫蠔仔煎蛋

🌿城寨風味炒飯

餐廳位於商場內,真係好彩有朋友帶路搵食😚
2024-04-18 20 瀏覽
佢哋嘅蒜蓉開邊蒸龍蝦🦞,真係好正!龍蝦肉質彈牙鮮甜,同埋蒜蓉嘅香味同佢融合得好好,每一口都飄返佢地獨特嘅蒜香。蒸煮嘅方法亦都保留佐龍蝦嘅原汁原味,每一口都係滋味十足嘅海鮮風味。如果升級到西澳龍蝦,就更加豪華添,口感更加豐潤,味道更加濃郁!紅燒花膠絲生翅,真係一款鮮美到讓人垂涎欲滴嘅菜式!紅燒嘅花膠絲滑嫩得嚟,散發住濃郁嘅海鮮香氣,同佢嘅生翅結合得完美。紅燒醬汁滲透入花膠絲同翅中,令味道更加入味。每一口都能夠品嚐到花膠嘅鮮美同埋生翅嘅爽脆口感,真係令人滿足!油泡斑球,係一款獨特口感嘅菜式!斑球嘅肉質鮮嫩,油泡嘅烹調方式令魚肉保持住佢嘅鮮美,同時帶嚟一種濃郁嘅香氣。油泡嘅調味使得魚肉更加入味,每一口都能夠感受到魚肉嘅鮮嫩同油泡嘅香味,真係好特別嘅口感體驗!砵酒炸日本生蠔,係一道絕對唔可以錯過嘅菜式!生蠔新鮮而滑嫩,帶有微妙嘅海洋味道。砵酒嘅加入令生蠔更加香濃美味。每一口生蠔都能夠帶嚟豐富嘅口感,同時都能夠享受到清新嘅海洋味同砵酒嘅風味。清炒田園菜苗,係一道健康又平衡嘅選擇!新鮮嘅田園菜苗保留佐佢地嘅原汁原味,口感嫩脆同埋清爽。簡單嘅清炒方式令菜苗保持佐自然嘅風味,每一口都能夠品味到菜苗嘅鮮

清炒田園菜苗,係一道健康又平衡嘅選擇!新鮮嘅田園菜苗保留佐佢地嘅原汁原味,口感嫩脆同埋清爽。簡單嘅清炒方式令菜苗保持佐自然嘅風味,每一口都能夠品味到菜苗嘅鮮美同清爽。呢道菜給人一種健康又均衡嘅感覺,令整餐更加豐富多樣。

城寨風味 (九龍城)
地址:九龍城賈炳達道128號九龍城廣場1樓126號舖
2024-04-17 21 瀏覽
九龍城一直都美食雲集,除左泰菜,火鍋外,都隱藏唔少唔同地方既美食,好似今日食既城寨風味,就係一間精緻既中餐館。走入城寨風味,彷彿置身舊日九龍城寨,牆花裝潢都一副仿古味道。打開餐牌,每道菜式都感覺毫不簡單,好多款都吸引到我哋,可惜只有兩個人,食完好食下次一定揾埋三五知已來食,最後我哋點左一隻秘製紅燒乳鴿,金沙蝦球同魚米龍躉泡飯,足夠我哋兩個食飽有餘。秘製紅燒乳鴿,表皮炸到油光四射,碟上無多餘既油,咬一口感受到乳鴿外皮香脆,肉嫩鮮美,連骨都食得落肚,可見乳鴿之幼嫩。金沙蝦,上到枱時嚇一嚇,蝦球大粒粒,炸得好酥脆,外皮滿滿咸蛋黃,食落蝦肉彈牙,份量十足。魚米龍躉泡飯,脆米啱啱炒好,埶辣辣好香米味,泡飯魚湯底鮮甜,龍躉肉細切成粒,同泡飯一啖食啱啱好。估唔到城寨風味每份餸菜都咁大份,呢度應該3個人都足夠有餘,埋單都係500零,咁既質素真係算得上價廉物美,值得推介。

2024-04-16 21 瀏覽
平日去開九龍城多數都是吃泰菜,今次特別一點到九龍城廣場吃中菜,換換口味。餐廳門口裝飾充滿城寨風味,店如其名,內部設有卡位,方便少人聚會。我們點了黃金炸魚皮,豬腳仔,蠔仔煎蛋餅和銀芽豉油皇炒麵。首先上桌的黃金炸魚皮香口味美,魚皮被咸蛋黃醬包圍,每一口都充滿鹹香,冒着喉嚨痛嘅風險都要食!豬腳仔十分有驚喜,我哋以為凍食,原來是熱辣辣。滷水汁調得入味,豬腳仔充滿骨膠原,連埋墊底嘅豆腐一起吃,十分滿意。主菜的豉油皇炒麵鑊氣十足,調味得宜,不會太油,是今晚最出色的菜式。蠔仔煎蛋餅份量十足,蠔仔飽滿,只係略嫌未夠香脆,中間個心有少少濕軟,但整體味道到位。

我們點了黃金炸魚皮,豬腳仔,蠔仔煎蛋餅和銀芽豉油皇炒麵。

2024-03-21
2024-04-14 23 瀏覽
去九龍城食多數都係食泰國野或者打邊爐,今次想食啲唔同啲既,好彩朋友介紹比我搵到間咁好食既中菜餐廳。睇佢個餐牌好多菜式都好特別好吸引,不過奈何今次我地得兩個人,叫唔到太多餸黎試。最終我就揀咗一份乳鴿, 一份拔絲咕嚕肉同埋炒四季豆。乳鴿叫咗佢一開4方便可以分黎食,唔怕太大舊。雖然賣相一般但一咬落就知與眾不同,佢個皮比起一般更脆,更厚身,有D似片皮鴨既feel。皮脆肉嫩而且味道都岩岩好,唔會太咸。另外一樣好有驚喜既就係佢既拔絲咕嚕肉。 相信咕嚕肉大家都食唔少,但今次食既呢個咕嚕肉加上拔絲既整法令到佢d肉有層脆既外層,醬色既酸甜平衡拿挰得恰到好處,簡直係接近完美既配合,配白飯真係一流!3個餸入面竟然有兩樣都超出我所想,超級好食,推介比大家!
3個餸入面竟然有兩樣都超出我所想,超級好食,推介比大家!
2024-04-09 31 瀏覽
城寨風味原來都有好多粵式菜式可以食!燒鴨,片皮豬,鮑魚,蛋餅,手撕雞,蒸炸饅頭等等都有🥹-今次食飯叫左三樣嘢食上菜速度都好快就有得食!位置都坐得幾舒服👍🏻-極上櫻花蝦炒飯 $158以呢個價錢黎講呢個份量一啲都唔貴🥹大大碟夾抵食呀✨✨✨櫻花蝦幾脆又香有其他蔬菜一齊炒,而且蝦同帶子?粒粒嘅海鮮份量都好多簡直超抵食👍🏻-小菜涼伴海蜇 $78調味偏向甜甜地但個人覺得好啱我口味好爽而且有芝麻喺面,而且唔會好油帶有少少麻油香✨-香葉風味雞煲 $198一上菜新鮮滾熱辣🤣要小心個煲好熱仲出煙同聽到「咋咋」聲有洋蔥,香料葉,三色椒,冬菇一齊整增添香味雞肉唔會淨係得骨,可以見到都係啖啖肉咁而且唔會好油又唔會太鹹👍🏻👍🏻👍🏻-經過九龍城除左食泰國野之後下次繼續試下其他粵菜都唔錯😚😚
城寨風味原來都有好多粵式菜式可以食!
燒鴨,片皮豬,鮑魚,蛋餅,手撕雞,蒸炸饅頭等等都有🥹

今次食飯叫左三樣嘢食
上菜速度都好快就有得食!位置都坐得幾舒服👍🏻

極上櫻花蝦炒飯 $158

以呢個價錢黎講呢個份量一啲都唔貴🥹
大大碟夾抵食呀✨✨✨
櫻花蝦幾脆又香
有其他蔬菜一齊炒,而且蝦同帶子?粒粒嘅海鮮份量都好多
簡直超抵食👍🏻
小菜涼伴海蜇 $78

調味偏向甜甜地但個人覺得好啱我口味
好爽而且有芝麻喺面,而且唔會好油帶有少少麻油香✨
香葉風味雞煲 $198

一上菜新鮮滾熱辣🤣要小心個煲好熱
仲出煙同聽到「咋咋」聲
有洋蔥,香料葉,三色椒,冬菇一齊整增添香味
雞肉唔會淨係得骨,可以見到都係啖啖肉咁
而且唔會好油又唔會太鹹👍🏻👍🏻👍🏻

經過九龍城除左食泰國野之後下次繼續試下其他粵菜都唔錯😚😚
2024-04-09 27 瀏覽
九龍城廣場食飯發現一間幾有特色嘅中菜餐廳位置都幾多!茶位費每人$15-兩個人叫左一款前菜,一個主菜,一款飯都十分夠飽!涼拌海哲份量適中,調味唔錯唔會好鹹而且好爽口彈牙,仲帶有麻油香味主菜揀左香葉風味雞煲雞肉有好多舊而且仲有d洋蔥🧅三色椒🫑一齊整味道十分之香雞肉嫩滑又大件,調味啱好,真係唔錯👍🏻!最後嘅飯係櫻花蝦炒飯超級大碟🤣🤣🤣2-4個人share的話都足夠飯粒分明而且炒得夠乾身夠香櫻花蝦都好多添!仲有其他套餐價,片皮鴨,片皮豬嗰d都有!如果同屋企人食飯都唔錯,選擇多又大份!
九龍城廣場食飯發現一間幾有特色嘅中菜餐廳
位置都幾多!茶位費每人$15
兩個人叫左一款前菜,一個主菜,一款飯都十分夠飽!
涼拌海哲份量適中,調味唔錯唔會好鹹
而且好爽口彈牙,仲帶有麻油香味

主菜揀左香葉風味雞煲
雞肉有好多舊而且仲有d洋蔥🧅三色椒🫑一齊整
味道十分之香
雞肉嫩滑又大件,調味啱好,真係唔錯👍🏻!

最後嘅飯係櫻花蝦炒飯
超級大碟🤣🤣🤣2-4個人share的話都足夠
飯粒分明而且炒得夠乾身夠香
櫻花蝦都好多添!

仲有其他套餐價,片皮鴨,片皮豬嗰d都有!
如果同屋企人食飯都唔錯,選擇多又大份!
今日同朋友喺九龍城廣場,無意中發現咗呢間中菜小館,決定入去幫襯吓!餐廳座位幾多,當日兩個人食,無試太多小菜~ 一坐低已經聞到隔離枱傳來嘅香氣,見到佢哋叫左啫啫芥蘭煲,即刻決定叫返個!一上枱渣渣聲,超香!芥蘭新鮮爽口,加入肉碎炒~ 好夠味!另外仲試咗乳豬,可以1/4咁叫,二人分享都唔怕太多~ 乳豬皮烤到非常香脆,而肉質嫰滑,肥瘦適中,不愧為店內招牌菜!最後喺OpenRice見到好多人介紹試左芥末蝦球~ 蝦肉爽身又彈牙,被金黃香脆嘅炸皮包裹住,唔會過厚,點上微辣嘅芥末醬,清新開胃,不錯

2024-04-06 40 瀏覽
When I'm in Kowloon City, I never need to worry about what to eat because this place is packed with decent restaurants.This time my old schoolmate took me to Wall City Flavor, a restaurant that features a variety of Chinese cuisine ranging from Cantonese siu mei to seafood delicacies.Lunch sets start from $55. Soup of the day was carrot corn pork bone soup which was sweet without MSG at all. Ordered the suckling pig set $128 which was a great deal. Suckling pig was crispy and not too fatty. Tend

Lunch sets start from $55. Soup of the day was carrot corn pork bone soup which was sweet without MSG at all. Ordered the suckling pig set $128 which was a great deal. Suckling pig was crispy and not too fatty. Tender soy sauce chicken and savory barbecue pork. Crunchy jellyfish.

Shark Fin Rice Set $198 included appetizer, shark fin soup, main course of your choice and a bowl of rice. The steaming hot soup included not only shark fin but also fish maw. For the main course we picked black bean chicken which was was served in a clay pot. Flavorful chicken. Large portion.

All dishes were delicately flavored. Beer was served in a bowl which somehow made it tastier!
2024-04-05 29 瀏覽
城寨風味 (九龍城)九龍城賈炳達道128號九龍城廣場1樓126號舖蒜蓉開邊蒸龍蝦+100元升級西澳龍蝦🦞:龍蝦肉質鮮嫩彈牙,蒜蓉的味道與龍蝦相互融合,帶來濃郁的蒜香。蒸煮的方式保留了龍蝦的原汁原味,每一口都充滿了鮮美的海洋風味。而升級的西澳龍蝦更是品質上乘,帶來更加濃郁的味道和肉質的豐潤口感。紅燒花膠絲生翅:紅燒的花膠絲鮮嫩滑爽,散發出濃郁的海鮮香氣,與鮮嫩的生翅相得益彰。紅燒的調味汁滲透入花膠絲和生翅中,使其更加入味。每一口都能品味到花膠的鮮美和生翅的彈牙口感,給人帶來滿足感和享受。油泡斑球:斑球肉質鮮嫩,油泡的烹調方法使其保持了魚肉的鮮美,並帶來了一種濃郁的香氣。油泡的調味使得魚肉更加入味,每一口都能感受到魚肉的鮮嫩和油泡的香氣,給人一種獨特的口感體驗。砵酒炸日本生蠔:生蠔新鮮嫩滑,帶有微妙的海水味道。蠔砵酒的加入為生蠔提供了一種酒香的調味,使其更加美味。每一口生蠔都能帶來豐富的口感,同時享受到海洋的清新和蠔砵酒的風味。清炒田園菜苗:這道菜以新鮮的田園菜苗為主料,清炒的方式保留了蔬菜的原汁原味。田園菜苗的嫩脆口感和清爽的味道給人一種健康的感覺。簡單的清炒方式使得菜苗保持了自然的風味
城寨風味 (九龍城)
九龍城賈炳達道128號九龍城廣場1樓126號舖

蒜蓉開邊蒸龍蝦+100元升級西澳龍蝦🦞:

紅燒花膠絲生翅:

油泡斑球:

砵酒炸日本生蠔:

清炒田園菜苗:
這道菜以新鮮的田園菜苗為主料,清炒的方式保留了蔬菜的原汁原味。田園菜苗的嫩脆口感和清爽的味道給人一種健康的感覺。簡單的清炒方式使得菜苗保持了自然的風味,每一口都能品味到蔬菜的鮮美和清爽。這道菜提供了一個平衡和健康的選擇,使整餐更加豐富多樣。
2024-04-02 32 瀏覽
今日同朋友嚟咗九龍城廣場城寨風味食懷舊粵菜午餐,餐廳地方闊落,菜單好多款式,有套餐、小菜、燒味、鮑參翅肚都有。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻兩個人叫咗一個魚翅撈飯餐,同一個燒味拼盤餐。🥳🥳🥳🥳🥳魚翅撈飯餐有兩款餐前小食,鮑汁仿鮑魚,同麻油海蜇,例湯同醬菜。🥰🥰🥰🥰🥰主菜魚翅撈飯,用石碢裝住出,熱辣辣,先食一啖有大大條銀芽墊底,味道清爽有層次。🤤🤤🤤🤤🤤再整一啖魚翅撈飯加少少醋,加埋白飯成碗嘢即刻囂張晒。🤣🤣🤣🤣🤣套餐附送一個小菜豆豉滑雞煲,夠鑊氣,豆豉連青紅椒炒得好香,雞肉一口size嫩滑入味。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻吃重味嘢梗係飲啤酒啦!🍻🍻🍻🍻🍻燒味拼盤有油雞好彩有髀位,乳豬燒到脆皮皮下無乜脂肪,叉燒用梅頭肥瘦適中,同又有海蜇。🥰🥰🥰🥰🥰各樣菜式賣相唔花巧味道都好好,價錢豐儉由人種類多,下次可以再識下晚飯先。💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻🙏🏻

兩個人叫咗一個魚翅撈飯餐,同一個燒味拼盤餐。🥳🥳🥳🥳🥳

吃重味嘢梗係飲啤酒啦!🍻🍻🍻🍻🍻

💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻🙏🏻
2024-03-23 39 瀏覽
放工無嘢做約個朋友食餐飯。去到九龍城一間餐廳 "城寨風味" 。一入餐廳見到裝修別緻,有古式城塞風味。坐低張二人枱,點左最愛遍地黃金脆魚皮,魚皮賣相吸引,每塊魚皮包都有咸蛋汁均勻包住,塊塊金黃色十分香脆可口,令人食過不停。第二道菜鹵水豬仔腳,鹵水香甜豬仔腳夠哂入味同軟滑得黎有口感,飯前小食一流。之後食左蠔餅,蛋味香濃,表皮煎到金黄色,蠔仔新鮮肥美無腥味,加埋少許胡椒粉,味道得到加持。最後食個豉油王炒面, 面質爽囗彈牙唔,乾身唔油膩,每條面顏色均勻, 鑊氣十足,鹹度恰好。係好有城寨風味嘅晚餐,值得推介

係好有城寨風味嘅晚餐,值得推介
2024-02-29 89 瀏覽
昨晚在同一酒樓飽餐一頓之後,今晚又懷着期待的心情到來。同樣是7-8位,同樣是菜肉均衡的菜式,但因為今晚的親朋有一半是對蝦蟹和殼類海鮮食物敏感,所以特別點了以下的菜式:第一道是甜糯糯的新菜「桂花山藥」接着是爽脆的手拍黃瓜,再來特別受年輕的幾個歡迎的熱騰騰香噴噴的椒鹽豆腐粒之後的脆皮乳豬單憑外表,也看得出是皮薄肉軟,入口果然給人香脆可口(皮)和嫩滑(肉)的感覺,接著的「香珠海韻」用的是一條兩斤多的虎杉班,白色的部分是完全去骨,新鮮彈牙的魚肉,炸的部分是骨香的做法,十分惹味可口。燒雞皮脆肉嫩,所以雖然大家已經很飽了,仍然禁不住多吃一兩件,吃了不少魚和肉,來個翠綠的「啫啫芥蘭煲」最適合不過。最後是香糯有咬口的蒸紅棗糕。不用說,又是吃到肚子撐的一餐!
桂花山藥
接着是爽脆的手拍黃瓜,
手拍青瓜
再來特別受年輕的幾個歡迎的熱騰騰香噴噴的椒鹽豆腐粒
椒鹽豆腐粒
脆皮燒乳豬半隻
雙珠海韻
燒雞半隻
吃了不少魚和肉,來個翠綠的「啫啫芥蘭煲」最適合不過。
啫啫芥蘭煲
最後是香糯有咬口的蒸紅棗糕。
蒸紅棗糕
不用說,又是吃到肚子撐的一餐!
桂花山藥
手拍青瓜
椒鹽豆腐粒
脆皮燒乳豬半隻
雙珠海韻
燒雞半隻
啫啫芥蘭煲
2024-02-29 58 瀏覽
兩羣不同組合的親朋自海外過來探訪,相約晚飯一聚,由於大家都比較喜歡粵菜,又要環境舒適又要食物味美,而且要迎合「好兩杯」的,結果選擇連續兩晚到同一酒樓,每晚人數也是7-8位,幸好這𥚃的菜不但款式繁多,而且廚師也十分用心,為食客創出不同的既香又味美的菜餚,所以我們毫無困難地點了兩餐完全不一樣的八人餐,而且有魚有菜有肉,大家都十分讚嘆。第一餐分別點了桂香良影,爽脆的涼瓜釀入軟糯的香蕉,真的十分清新然後是香口的拔絲咕嚕肉當第三道菜「不是粟米」上枱時,大家都十分好奇,入口後都讚不絕口接著另一道吸睛菜「東方之珠」同樣引來大家的讚賞,不難想像,香脆的蛋黃蝦球這鍾「邪惡」的食物一上枱便被大家秒殺,之後的兩道青菜恰好給大家清新的感覺,特別是爽脆的勝瓜配上腐竹和雜菇,是別的地方很少見到的最後每人一碗潮州蠔仔粥,真的吃撐肚!離開時已經有人期待明晚的晚餐了!
桂香良影
然後是香口的拔絲咕嚕肉
拔絲咕嚕肉
不是粟米
接著另一道吸睛菜「東方之珠」同樣引來大家的讚賞,
東方之珠
鹹蛋黃蝦球
金銀蛋莧菜
腐竹雜菇浸勝瓜
最後每人一碗潮州蠔仔粥,真的吃撐肚!
潮州蠔仔粥
離開時已經有人期待明晚的晚餐了!
桂香良影
拔絲咕嚕肉