2024-04-26 62 瀏覽
地茂館糖水今晚好想食糖水,地茂館就有齊晒傳統同埋新型啲嘅糖水選擇😉我自己本身最鍾意食佢嘅芝麻糊$26 ,今次就加埋小丸子+$6 一如既往咁好食,亦都唔會太甜 不過就剩係得熱嘅,鍾意食凍嘅朋友可能要自己雪凍佢喇🤣🤣同行朋友嗌咗芒果西米露$30 味道不過不失,不過芒果就唔算太甜🙈可能要等當造會再好食啲仲有芒果紫米露小丸子$32 芒果都係一樣,唔算太甜,感覺上同紫米露個味又唔係好夾🙈下次應該唔會再揀呢一款仲有紅豆馬豆糕$6件 平時食開,味道真係唔錯!亦都係唔會太甜,好香好好味😛😛
地茂館糖水

今晚好想食糖水,地茂館就有齊晒傳統同埋新型啲嘅糖水選擇😉

芒果紫米露小丸子
芒果西米露
芝麻糊加小丸子
芝麻糊加小丸子
2024-04-26 34 瀏覽
就嚟收舖嘅時候( 晚上10:30 ),小編到該糖水舖買了以下三款糖水。可能由於快要關門的原因,今次的配料好似比平時特別多😍招牌蛋白杏仁茶 $36有巨量蛋白,但略嫌杏仁味不足。預期中既味道,不過不失。腐竹薏米白果 $25唔見有腐竹🤨,但有海量薏米。薏米都幾大粒,好煙靭!浸咗糖水好耐,好入味。白果都大約有五粒,唔苦👍🏻幾好食喎😋補腎合桃露 $27磨到有合桃嘅油脂出曬嚟,令合桃露都算滑身🥰合桃露非常之稠❤️,真係落重料磨出嚟😋。但亦因為係咁,所以如果一個人嗌一碗合桃露自己食晒,食到最後都會有啲膩同heavy,建議同人share或者嗌一個黎同其他Mix,例如mix杏仁茶會令成件事冇咁膩👍🏻紅豆馬豆糕$6味道普通,有幾粒紅豆,唔係好甜,口感彈牙,但糕本體味道冇咩味😌

招牌蛋白杏仁茶 $36

有巨量蛋白,但略嫌杏仁味不足。預期中既味道,不過不失。
招牌蛋白杏仁茶

腐竹薏米白果 $25

腐竹薏米白果

補腎合桃露 $27

補腎合桃露

紅豆馬豆糕$6

2024-04-25
外賣自取
$25 (宵夜)
腐竹薏米白果
補腎合桃露
2024-01-01 306 瀏覽
出街食完飯無耐,可能食唔飽既關係,開始有少少肚餓,但又唔想食太多,於是返屋企之前去左將軍澳中心既一間糖水鋪買外賣。堂食同外賣都好多人排,餐牌款式都唔少,我地兩個人揀左杏仁茶芝麻糊同桂花薑湯芝麻湯圓。杏仁味好濃,配上芝麻香味係好夾,芝麻糊入口順滑,唔會整到杰撻撻,好似一pat野咁。薑湯唔會太甜或者太辣,有桂花中和,而且芝麻湯圓皮薄餡靚,非常滑身。兩份糖水加埋都似50幾蚊,性價比好高,值得再黎試埋其他糖水。

2023-11-17 308 瀏覽
如果唔係朋友話我知,都唔知道原來呢度隱藏咗一間細細間嘅地茂館甜品店。佢嘅位置的確比較隱蔽,位於將軍澳廣場的小角落。雖然舖頭位置不大,但去到時亦都全場爆滿,亦有不少人等候外賣👍🏼芒果西米露小丸子 (加配榴槤雪糕+$12)榴槤雪糕好吃又大個👍🏼而且糖水份量適中,椰汁味好濃厚,配上小丸子好有口感,美中不足的就是,可能季節唔啱,芒果有啲酸😂不過代表佢係真材實料😂總結而言,呢間糖水店,平均都是30元左右,份量適中,適合當宵夜😂食過一次,應該會經常過來買

芒果西米露小丸子 (加配榴槤雪糕+$12)

2023-11-17
$30 (宵夜)
  • 芒果西米小丸子
點解會用快餐黎形容糖水店? 因為呢間店好快手🤩無論叫咩款都好快手就有得食。當然都要姐姐手腳夠快, 所以即使要排隊等位都好快就有位👍🏼店內既壁畫充滿香港懷舊氣息, 就連裝修都好有懷舊氣息🎞️芒果紫米露小丸子 $32一碗糖水可以食到4款食物, 芒果冇渣亦唔酸🥭 一啖可以食到芒果紫米露小丸子仲有西米, 令到成碗糖水口感層次分明。特別食到小丸子時🍡煙靭口感突出。芒果杏仁茶小丸子 $32估唔到杏仁茶同芒果都可以夾到, 杏仁茶好香濃🥭配上芒果一齊食味道唔會有衝突🍡小丸子更不用說, 除左增加口感亦同另外兩款食材好夾。

芒果紫米露小丸子 $32

芒果杏仁茶小丸子 $32
2023-02-22 442 瀏覽
本身一間傳統中式糖水舖,例如熱豆腐花都唔再賣,好失望,同滿記嗰啲咪西式糖水凍嘢冇乜分別。個人覺得如果佢可以再加返一些中色糖水,更好其他凍嘅糖水都冇乜特別,失去咗以前嗰種味道
本身一間
傳統中式糖水
,例如熱豆腐花都唔再賣,好失望,
其他凍嘅糖水都冇乜特別,失去咗以前嗰種味道
2023-02-20 375 瀏覽
呢間出名平靚正,所以好多人排隊不過排隊時間唔係好長,因為佢上菜快, 好快食完轉下一張枱坐低,即刻點餐基本上5分鐘後已經有得食,非常之有效率。 佢個湯圓我覺得同出邊食嘅唔同,應該唔係買現成返嚟,係新鮮自己做嘅。 口感好煙韌,而且有種好足料嘅感覺。 芒果西米小丸子不過不失冇話好驚喜嘅感覺, 正常好味喺將軍澳大商場入邊有位坐有得嘆冷氣仲要2-30 蚊個甜品,好難得啦。 裝修有主題:懷舊甜品店。抵佢開咁多分店做到咁大。
呢間出名平靚正,所以好多人排隊

不過排隊時間唔係好長,因為佢上菜快, 好快食完轉下一張枱

坐低,即刻點餐基本上5分鐘後已經有得食,非常之有效率。

芒果西米小丸子不過不失冇話好驚喜嘅感覺, 正常好味

抵佢開咁多分店做到咁大。
桂花薑湯、芝麻湯圓
桂花薑湯、芝麻湯圓
芒果西米小丸子
唔使搭車入九龍城,將軍澳廣場就有間地茂館分店,好方便!🤍軟滑糖不甩 $19係我哋食過最好食嘅糖不甩🥰又軟又滑,食落熱辣辣,撈埋自家花生/芝麻/砂糖粒粒,口感極好,食完即時感覺甜蜜蜜,仲夠晒懷舊!🧡 紫米杏仁茶小丸子 $313溝糖水,可以一次過滿足晒咩都想食嘅慾望,杏仁茶令到紫米露嘅味道昇華,更為香滑,一邊食紫米,一邊食到小丸子,令到成碗糖水更有咬口。💛 合桃杏仁茶 $28合桃露同杏仁茶本來就好夾,比起單獨食更有層次感,生磨嘅滋味,非一般中式糖水,希望可以繼續keep住高水準!🐷🛎️ 必試指數 : 9.5/10🌟
唔使搭車入九龍城,將軍澳廣場就有間地茂館分店,好方便!

🤍軟滑糖不甩 $19

🧡 紫米杏仁茶小丸子 $31

💛 合桃杏仁茶 $28

🐷🛎️ 必試指數 : 9.5/10🌟
2023-02-02
$30 (宵夜)
2022-08-09 547 瀏覽
地茂館🍨· 熱蛋白杏仁茶呢排雨季成日都落雨天氣潮濕不穩定,咁各位女士如果揀熱蛋白杏仁茶啱啱好可以幫皮膚抗氧化,滋潤肺部同埋促進腸道蠕動嘅,如果驚飯後食甜品太過Heavy咁可以選擇簡單版杏仁茶!同埋餐廳嘅蛋白杏仁茶唔會太甜同埋份量偏大,拎返屋企應該可以倒做兩個飯碗咁多嘅,同埋味道清淡,絕對唔係假甜😀· 榴槤雪糕拼椰汁西米露仙草呢一碗甜品我覺得似大雜燴,有雪糕椰汁西米露同埋仙草,但係味道唔會唔夾㗎!榴槤雪糕唔會太甜口感偏厚質,西米露住得適中唔會話有太粉或者太硬身情況,覺得最好食係個仙草因為佢質地清新軟熟有口感,絕對唔似平價涼粉散泡泡嘅口感✅.
地茂館🍨

· 熱蛋白杏仁茶

· 榴槤雪糕拼椰汁西米露仙草
將軍澳區嘅街坊想食港式糖水應該都有留意到呢間,喺將廣門電梯口嘅地茂館。而我每次買地茂館都會揀食芒西小丸子(獨孤一味)🤪因為係香甜無渣芒果粒、煙銀小丸子加滑溜西米🤤唔會季節限定,一年四季都有得食。有重覆食:▪️芒果西米小丸子 $28▪️芒果涼粉小丸子 $29▪️楊枝甘露 $31▪️紅豆馬豆糕 (每件)$6紅豆馬豆糕有時會賣晒,想食又食到就成為一個小確幸😆-總店喺九龍城,不過將軍澳、屯門同九龍灣都有。即興想食糖水?梗有一間喺左近✌🏻

有重覆食:
▪️芒果西米小丸子 $28
▪️芒果涼粉小丸子 $29
▪️楊枝甘露 $31
▪️紅豆馬豆糕 (每件)$6

紅豆馬豆糕有時會賣晒,想食又食到就成為一個小確幸😆

紅豆馬豆糕
地茂館除咗喺九龍城嘅舖頭之外喺將軍澳亦都開咗一間分店 長期都見到有人買外賣 非常受歡迎佢有好多款中式糖水賣 大致上都係$20-$30, 算係十分之抵!📣桂花薑湯芝麻湯圓 $25 - 佢嘅糖水底好香 有薑味 亦有淡淡的桂花味 ♥️湯圓一碗有五粒 外皮煙韌 芝麻餡甜度適中 唔會太甜Overall 我覺得呢個價錢來講 好唔錯 👍🏻另一樣好嘅就係 佢外賣非常快 💨每次落單都只係等1分鐘到就有得拎🍽 餐廳: 地茂館甜品 (將軍澳)🏠 地址: 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場商場1樓036號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram
地茂館除咗喺九龍城嘅舖頭之外
喺將軍澳亦都開咗一間分店
長期都見到有人買外賣 非常受歡迎

湯圓一碗有五粒 外皮煙韌 芝麻餡甜度適中 唔會太甜
Overall 我覺得呢個價錢來講 好唔錯 👍🏻

另一樣好嘅就係 佢外賣非常快 💨
每次落單都只係等1分鐘到就有得拎

🍽 餐廳: 地茂館甜品 (將軍澳)
🏠 地址: 將軍澳唐德街1號將軍澳廣場商場1樓036號舖

2022-07-07 242 瀏覽
將軍澳站附近嘅糖水舖唔算好多,呢間一直都keep住水準!好鍾意食佢哋啲芒果甜品,今日比佢哋餐牌個圖片吸引咗,試咗佢哋嘅「椰子雪糕芒果涼粉」$35,一上到枱都幾驚喜,因為比起餐牌個圖片個份量再多啲,椰子雪糕大大嚿!連啲芒果同涼粉都係大大嚿,食完覺得好飽😂真係估唔到椰子雪糕同芒果涼粉可以咁夾!另外幾鍾意呢度有一個自助水壩可以俾啲客人裝暖水飲,因為呢度冷氣都幾勁,食完甜品個人都凍咗,飲番杯暖水好好多!
將軍澳站附近嘅糖水舖唔算好多,呢間一直都keep住水準!

2022-06-27 171 瀏覽
Introducing one of Pan Pan🥞👼🏼’s favourite chinese dessert places !Price :~$25-40ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL:  offers a wide range of chinese dessert at a cheap price without compromising taste or portions! 👍🏼 not pretentious and capture HK local style well. Visited the TKO branch in  (other branches in Kowloon City & Tuen Mun). Love the green decor with cute drawings & descriptions of the desserts! 🎨DISHES:🥭🧊Grass jelly with Mango (

Price :~$25-40pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🥭🧊Grass jelly with Mango (芒果涼粉) - perfect for a hot summer day☀️Generous serving of mangos and the mango syrup is not too sweet, so you’re satisfied without feeling guilty. Grass jelly only served cold!

🥛🫓Beancurd sheet, ginkgo nuts and sweet barley dessert (腐竹薏米白果) - considered a healthier & nutritious choice of chinese dessert, again, generous servings of all ingredients and tastes hearty. Not too sweet 👌🏻

🥚🥛Steamed milk pudding (蛋白燉鮮奶)(not pictured) - a go to order for Pan Pan🥞👼🏼, super creamy and strong milky flavours. Served both hot & cold depending on your choice. Quite filling so recommended if you had a light meal before.
2022-04-20 224 瀏覽
唔好意思已經冇心機寫,但又想分享現速寫速評.港式甜品,覺得呢間甜度適中,服務態度OK.freidnly 環境衛生最重要係我會再幫襯. 甜不辣非常之滑.買咗一個杏仁糊加蓮子.杏仁糊磨得幾好.蓮子好多粒可能我分開加錢嗌.食友嗌咗個西米露.真係覺得好好食. 有啲難形容,唔覺得佢哋落咗好多糖水感覺幾健康.因為有啲甜品舖你覺得佢哋不斷更加糖得個甜字蓋過晒啲味道.Sorry folks,Very lazy to recommend these days,Going to be super details unless I got time. Craving for local dessert.This one is on Time out. Sceptical to try out coz they have few branches. Surprisingly it is very good, some places are just full of sugars. The level of the sweetness is just right for me and my friend.
唔好意思已經冇心機寫,但又想分享現速寫速評.

甜不辣非常之滑.

Sorry folks,

The Taiwanese dry dumpling with peanuts . OMG . Is so silky . Is the best I ever have ! Must try

Almond paste soup with louts seeds . Yummy . I really think they control the sweet level on point.

I would say as good as in those Fancy hotel Chinese restaurant.

Friend ordered a sago dessert with mango.
Very refreshing.

Worth to try or take away !

2022-04-09
2022-03-30 244 瀏覽
依家好多糖水舖都係西式嘅糖水 waffle / pancake 等既選擇多中式糖水嘅舖頭唔多將軍澳區更加少 。由於政府禁左晚市堂食 呢間糖水舖就做糖水特價 中式只係賣$20碗 好抵!!好鐘意呢間d糖水 甜度恰到好處 唔會甜椰椰 唔使驚食完起痰。而且都幾足料 唔係得啲水咋喎 我好鍾意佢嘅腐竹薏米糖水☺️ 食完有好滋潤嘅感覺之前都幫襯過杏仁茶 不過呢個係冇特價嘅要用正價買 $35係生磨屋企人就食紅豆沙 同埋薑茶湯圓 大家都係講啲湯圓好正!!
中式糖水嘅舖頭唔多
將軍澳區更加少 。
好鐘意呢間d糖水 甜度恰到好處
唔會甜椰椰 唔使驚食完起痰。
而且都幾足料 唔係得啲水咋喎
我好鍾意佢嘅腐竹薏米糖水☺️
食完有好滋潤嘅感覺
之前都幫襯過杏仁茶
不過呢個係冇特價嘅要用正價買 $35
係生磨

屋企人就食紅豆沙 同埋薑茶湯圓
大家都係講啲湯圓好正!!