2022-06-30 83 瀏覽
圓苑 地址:尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖山林道餐廳林集 ,難得是唔同國家架菜系都搵到,有時係無BOOK 位, 心大心細唔知食乜, 行幾間望下MENU再作決定先, 是日好好彩, 街頭行左幾間女朋友便決定好食中菜。$168 荔枝蜜汁叉燒好腍,好多蜜汁$238 野菌百合炒龍躉球,好大片魚肉,西芹爽口無渣,$148 鮮露筍黑木耳炒淮山,正氣養生,清爽不油膩架菜式,加三色椒炒賣相更精美。最後仲有送嘅糖水:環境舒適雅致
圓苑

地址:尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖

$168 荔枝蜜汁叉燒好腍,好多蜜汁

$238 野菌百合炒龍躉球,好大片魚肉,西芹爽口無渣,

最後仲有送嘅糖水

環境舒適雅致
1K
隨著相機食先的潮流,以味行先的傳統粵菜近年已漸漸被其他新派中菜所替代,今次就難得找到一間仍有盛載鮮活海產大魚缸的舊式經典廣東菜館 - 圓苑。裝修走舊式酒樓的傳統格局,環境整潔光猛,坐得寬敞舒服。茶錢 $15 一位,餐前小食收費為 $15一碟。廣府菜風味崇尚清鮮爽口,賣相看似簡單,其實極講求工夫,正是粵菜堅持食材本味的真實寫照。紅燒妙齡鴿 $108紅燒乳鴿是廣東省傳統名菜之一,即點即炸,外皮泛着閃閃的油光,色澤紅亮,上枱時仍是熱辣辣。採用妙齡BB鴿羶味更少,用手撕開,脆薄的外皮馬上就和滑嫩的肉分離,油溫炸得剛好,肉汁順勢滴下來,肉香四溢。香煎蓮藕餅廣東順德名菜煎藕餅雖然外型平實,但其實格外花功夫,將蓮藕切粒刨絲,再用人手將豬肉打至起膠。外層煎至金黃,帶有顆料感的爽口蓮藕揉合於結實彈牙的肉餅之中,不易鬆散,是老少咸宜的佐飯家常菜。鮮露荀黑木耳炒鮮淮山 $148吃完連續兩道肉食後,是時候來一個清淡一點的蔬菜,淮山益氣養陰,補脾肺腎,除了常見於煲湯食材之外,也可用來切片清炒。顏色潔白的鮮淮山口感爽脆,配合鮮露荀、黑木耳、紅椒及黃椒等素菜,炒得鑊氣十足。最後每人送上一碗海帶綠豆沙,在炎夏高溫天氣

裝修走舊式酒樓的傳統格局,環境整潔光猛,坐得寬敞舒服。

茶錢 $15 一位,餐前小食收費為 $15一碟。

餐前小食

紅燒妙齡乳鴿

紅燒妙齡鴿 $108

鮮露荀黑木耳炒鮮淮山 $148

鮮露荀黑木耳炒鮮淮山
最後每人送上一碗海帶綠豆沙,在炎夏高溫天氣下可以清熱解暑。
海帶綠豆沙

綠豆沙入口綿滑無渣,豆香純粹,清甜而不膩口。

海帶綠豆沙
2022-06-28
2022-06-29 61 瀏覽
今天約了朋友到山林道圓苑午餐,我們12時入座的時候當時客人也不算多,但到了12點半後就已經差不多坐滿人,餐廳座位舒適寬敞,而且侍應服務態度很好,招呼周到有禮貌。圓苑蝦餃皇 蝦餃皇應是這店必點的鎮店食品,裏面的蝦仁全部大大隻,新鮮彈牙,係我哋食過最好食的蝦餃。北菇棉花雞朋友特別喜歡吃魚肚,所以專登點了這款蒸點,雞肉新鮮而且嫩滑,魚肚一件件唔會好似之前在其它地方試過散哂,調味方面也做得不錯,十分滋味。蜜汁叉燒皇厚切的叉燒,肉質唔會韌,肥瘦適中,軟淋淋,以蜜糖醃得十分惹味,一口咬下去超級滿足,值得推介。米網得意腸腸粉包著炸米網,中間夾著新鮮的蝦肉,嫩滑的腸粉配合炸得香脆的米網及爽口彈牙的蝦肉,加起來的味道十分夾,而且蝦肉的分量也確實不少,口感豐富。煎釀雙寶新鮮的鯪魚肉釀在青椒及茄子上,新鮮好味,這店的其中一個特點是豆豉汁分開上,客人可按自己個人喜好醮適合自己份量的豆鼓汁來吃。蓮子紅豆沙最後待應送上蓮子紅豆沙,甜度適中,為這一餐畫上一個完美的句號。

圓苑蝦餃皇

北菇棉花雞

蜜汁叉燒皇

米網得意腸

煎釀雙寶

蓮子紅豆沙
2022-06-29 46 瀏覽
今日放假出咗尖沙咀,好似好耐無同🐽🐽飲茶嘆番一盅兩件。行到山林道見到有間酒樓,入去嘆番杯茶先。坐底叫咗壺菊花飲,清吓熱氣。水晶蝦餃皇嘩粒蝦餃有金邊😍食落好多大大粒蝦肉啲皮又薄好味呀。蜜汁叉燒皇嘩呢個蜜汁叉燒皇 超好食,咬落啲肉軟淋淋,真係無叫錯,啲蜜汁又入味好好食😋蘿蔔絲酥餅食落一條一條蘿蔔絲個酥皮好鬆軟正呀!雪影焗餐飽餐飽熱辣辣岩岩焗起,特別好食啲叉燒餡多到流哂出嚟😋鮮蝦雲吞時蔬蝦肉大大粒食埋飽哂!超滿足😋
入去嘆番杯茶先。
坐底叫咗壺菊花飲,清吓熱氣。

嘩粒蝦餃有金邊😍
食落好多大大粒蝦肉啲皮又薄好味呀。

蜜汁叉燒皇

嘩呢個蜜汁叉燒皇 超好食,咬落啲肉軟淋淋,
真係無叫錯,啲蜜汁又入味好好食😋

蘿蔔絲酥餅

食落一條一條蘿蔔絲個酥皮好鬆軟正呀!

雪影焗餐飽

餐飽熱辣辣岩岩焗起,特別好食
啲叉燒餡多到流哂出嚟😋

鮮蝦雲吞時蔬
蝦肉大大粒食埋飽哂!
超滿足😋

• 蜜汁叉燒皇
  • 雪影焗餐飽
  • 水晶蝦餃皇
2022-06-29 80 瀏覽
呢日約左附近返工嘅屋企人一齊食lunch,唔想食到咁飽,所以就去左食點心,呢間餐廳其實之前公司聚餐都有食過,d燉湯好好飲,點心都好食,所以一路都想再試埋堂食餐廳唔算非常大,但枱櫈都唔會放到密麻麻,坐落舒服我地都怕食太飽返公司做野會眼訓,所以只叫點心,無叫飯麵😂韭黃鮮蝦腸腸粉好嫩滑,蝦好爽,豉油唔會太咸搶左腸粉嘅鏡水晶蝦餃皇每件都大大粒,但皮唔厚,食到啖啖嘅爽鮮蝦味蠔皇叉燒包包好香軟,叉燒同汁嘅比例亦都剛剛好,因為好多時食到嘅都係蒸定,個包好濕、汁多過叉燒🥲龍蝦湯鮮竹卷驚喜在後頭,鮮竹卷配龍蝦湯,平時鮮竹卷唔會飲埋d湯,但呢個可以清到見碗底👍🏻冰燒三層肉平時食開d燒肉皮脆但太硬,呢個我會用鬆脆黎形容,平時我對燒肉一般般,但呢碟連我都一而再再而三咁夾多舊黎食😋總結:睇落簡單嘅野其實就最考功夫,欣賞佢地服務好,點心又即叫即蒸,睇落我地2個人唔係叫左好多野食,但都飽飽地。最後侍應仲話送甜品,食埋個紅豆沙,大滿足!
呢日約左附近返工嘅屋企人一齊食lunch,
唔想食到咁飽,所以就去左食點心,

餐廳唔算非常大,但枱櫈都唔會放到密麻麻,坐落舒服

我地都怕食太飽返公司做野會眼訓,所以只叫點心,無叫飯麵😂

韭黃鮮蝦腸
腸粉好嫩滑,蝦好爽,豉油唔會太咸搶左腸粉嘅鏡

水晶蝦餃皇
每件都大大粒,但皮唔厚,食到啖啖嘅爽鮮蝦味

蠔皇叉燒包

龍蝦湯鮮竹卷

冰燒三層肉

2022-06-27
  • 龍蝦湯鮮竹卷
2022-06-28 61 瀏覽
星期六同亞媽去尖沙咀行街,同事介紹山林道嘅圓苑,有最出名爐燒味,梗係要繼續我嘅 #同亞媽飲茶系列  !餐牌主打中式點心,巧手小菜,時令海鮮🦞,其他菜式仲有涼伴小菜、廚師推介,例如冬瓜盅 🥣 等,選擇都幾多。餐廳座位濶落舒適,店員有禮,讚👍 野菌百合炒龍躉球(例)$238媽咪最愛嘅炒龍躉球,炒得好有獲氣🔥龍躉肉好嫩仲幾厚肉,肉汁豐富,雖然炒都唔油膩,配菜有2種野菌、百合,同西芹,色香味俱全!荔枝蜜汁叉燒(例)$168荔枝蜜汁叉燒,色澤亮麗,蜜汁好多,叉燒熱辣辣而且肉質唔肥,食落好juicy又夠腍身,必點! 🥬鮮茨實濃雞湯浸菜苗雞湯清甜無比,粒粒鮮茨實可愛又爽口,漏住超新鮮嘅白菜🥬,清清甜甜啱哂夏天食!🍮最後仲有飯後甜品~~~紅豆沙,唔會太甜,係正宗紅豆沙的味道!正!圓苑地址 📍:尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖

野菌百合炒龍躉球(例)$238

• 鮮茨實濃雞湯浸菜苗
  • 野菌百合炒龍躉球
  • 荔枝蜜汁叉燒
2022-06-28 60 瀏覽
平日喜歡在圓苑飲茶,貪佢啲點心都係自家出品,所以點心都非常有品質,而且很新鮮。今天頭一次來這裡晚膳,2⃣️個人,叫了三樣餸菜,清淡又好吃,尤其是鮮蘆筍黑木耳炒鮮淮山,非常適合炎炎夏季,清新又好味。《蜜汁叉燒皇》機乎每次來必點,叉燒軟腍帶一丁點肥,醬香入味,不會死甜,很出色的叉燒。《野菌百合炒龍躉球》龍躉片鮮甜彈牙,龍躉皮更是女士恩物,充滿骨膠原,百合清甜爽口,野菌濃郁芳香兼煙韌爽口,很適合這季節。《鮮蘆筍黑木耳炒鮮淮山》吃再多也不怕胖的鮮蘆筍黑木耳炒鮮淮山,蘆筍清甜,黑木耳清腸胃,新鮮淮山養生爽脆,非常喜歡這配搭。

• 野菌百合炒龍躉球
  • 蜜汁叉燒皇
  • 鮮蘆筍黑木耳炒鮮淮山
2022-06-27 48 瀏覽
座落山林道這美食之街,這家新開的中菜館門面光鮮,服務不俗,沒後悔來訪一試!鮮蘆筍百合木耳炒鮮淮山$148有驚喜!鮮淮山非常爽脆,不會太過粉;木耳口感彈牙,百合爽口,整道菜色都不油膩有清新感枝竹火腩炆龍躉頭腩煲$238龍躉頭腩相當煙韌,魚皮充滿着骨膠原,火腩入口肥瘦均勻,枝竹非常入味,而且用煲仔上keep住熱,不錯叉燒例牌這個五花腩製作而成的叉燒非常好吃,味道就像比較爽口的叉燒肉,起級好下飯最後還點了一個芝麻鹽焗雞$228半隻外皮超級爽脆,肉質鮮嫩,䯐下飯的值得再吃餐廳額外送了些紅豆沙給我們每人一碗,物輕情意重,下次再來吧~

鮮蘆筍百合木耳炒鮮淮山$148

枝竹火腩炆龍躉頭腩煲$238

叉燒例牌

最後還點了一個芝麻鹽焗雞$228半隻
外皮超級爽脆,肉質鮮嫩,䯐下飯的值得再吃

2022-06-26 51 瀏覽
🏮位於山林道有一間隱於市嘅中餐廳,環境舒適,光線明亮。喺一個同長輩食飯唔錯嘅地方。是晚只有兩人,所以只喺嗌咗三個餸。🐟子薑蒸魚雲:呢一道菜並唔喺間間餐館都有,要喺傳統嘅粵菜餐廳先有機會搵到。魚雲喺魚腦嘅腦髓部份,有豐富嘅不飽和脂肪酸,充沛嘅膠原蛋白。家人形容口感軟綿香滑,配以子薑蒸煮,入口鮮香。🥩荔枝蜜汁叉燒:瘦叉燒配以少部分肥油位,呢個係小編最鍾意嘅配搭。有油脂香但又唔會油膩,啖啖肉。蜜汁香甜,叉燒纖維明顯。小編最鐘意將叉燒沾滿醬汁再享用。🥒魚湯鮮竹勝瓜浸魚腐:勝瓜新鮮幼嫰,完全無菜渣。魚腐充分地吸收鮮甜魚湯。配以白米飯作泡飯般享用都很不錯。為是晚第一道光盤嘅菜式。🫘紅豆沙:於結帳之時,侍應表示有紅豆沙甜品贈送。紅豆輕壓便化蓉,偏甜。☺️整體而言:1. 座位舒適,環境恬靜。適合慢食,嘆杯茶嘅食客。2. 傳統菜式,年長一輩應該喜歡~3. 侍應有善,細心留意食客需求,主動添加茶水及更換骨碟。圓苑 (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖電話:23685420營業時間:11:00-15:30;18:00-23:30#香港食好西 #山林道 #圓苑 #尖沙咀 #香港 #野生代言人

☺️整體而言:
1. 座位舒適,環境恬靜。適合慢食,嘆杯茶嘅食客。
2. 傳統菜式,年長一輩應該喜歡~
3. 侍應有善,細心留意食客需求,主動添加茶水及更換骨碟。

圓苑 (尖沙咀)
地址:尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖
電話:23685420
營業時間:11:00-15:30;18:00-23:30

2022-06-25 67 瀏覽
唸起山林道,就唸起謝安琪歌。當然唸起尖嘴山林道既美食。今次同大家去品中菜-圓苑中菜。去到餐廳,感覺寬敞舒適。家鄉小炒皇食材豐富,有韭菜、鮮蝦,芋頭條和腰果,炒得香噴噴,蝦肉彈牙,韭菜味鮮,腰果蘇脆。刀削麵剁椒蒸大魚頭魚頭面上以剁碎嘅紅椒調遮蓋, 雖然紅椒多,但又唔會好辣。魚頭蒸得熟度剛好,好有膠質感,入口滑溜溜。呢蝶魚頭驚喜有刀削麵拖底,刀削麵香滑微辣。香煎蓮藕餅外層粉薄,更能品嘗到肉香,都可以食到蓮藕肉粒,口感佳。最後都有碗紅豆沙作為飯後甜品,呢碗只有淡淡嘅甜,為晚餐畫上滿足句號!整體而言,環境舒適,服務體貼好,食物滋味,值得舌尖一遊。

去到餐廳,感覺寬敞舒適。

家鄉小炒皇

刀削麵剁椒蒸大魚頭

香煎蓮藕餅
外層粉薄,更能品嘗到肉香,都可以食到蓮藕肉粒,口感佳。

整體而言,環境舒適,服務體貼好,食物滋味,值得舌尖一遊。

2022-06-25 46 瀏覽
尖沙咀好味中菜今日放工想去食中菜,發現自己超級耐冇食了。行行下見到呢間個名幾高級,而且乳豬好似幾高質,就嚟咗試吓~環境寬敞舒適,裝修傳統酒樓感覺。晚上很熱鬧,記得book枱。茶位$15@位,前菜小食另收$,另收+1服務費。絲苗白飯 $15,服務態度不錯,上菜快,收碟快,友善。鴻運乳豬件 $238超香脆皮,配上肥美厚肉而且好香,肉質軟腍唔會太咸,咬落去油香出晒嚟,沾糖吃更調味~鮮茨實濃雞湯浸菜苗 $168綠油油的爽口小白菜配上清甜雞湯,非常健康龍眼咕嚕肉 $138酸甜無骨咕嚕肉好香口,還有4-5粒酸甜冇核龍眼,還有三色椒🫑和脆片,送飯一流
尖沙咀好味中菜

前菜小食另收$,另收+1服務費。
絲苗白飯 $15,服務態度不錯,上菜快,收碟快,友善。

鴻運乳豬件 $238

鮮茨實濃雞湯浸菜苗 $168
綠油油的爽口小白菜配上清甜雞湯,非常健康

龍眼咕嚕肉 $138

送飯一流

2022-06-23
2022-06-24 92 瀏覽
是日黎到山林道交收,時間尚早同事提議去飲茶,上網search下搵到圓苑,睇相唔錯咁喎就食佢啦。兩點半鐘黎到全場仲滿座,嘩嘩,平日都咁旺場嘅,望一望,原來仲有二樓添,間店都幾大吓。先開了壺鐵觀音,茶好香好純勁好飲,同一般街坊茶樓真係差天共地呀,咁正嘅茶梗係要飲多幾壺啦。鮮蝦腐皮卷又香又脆,仲要唔油膩喎,入面爆多蝦肉㗎。蜜汁叉燒腸腸粉皮薄又滑,仲好有咬口,夾起唔會爛又唔會黏筷子。叉燒醃得入味,切得大細剛好又平均舖滿腸粉。最貼心係啲豉油都暖過㗎,抵讚。水晶蝦餃皇蝦餃粒粒飽滿,皮薄又煙韌,上面塗咗金線好靚。蝦肉極鮮味,咬落一啲都唔肥膩無乜肥豬肉喎,但個蝦肉都好滑。醬汁蒸鳳爪雖然普通但個醬汁調味得唔錯,鳳爪吸滿醬汁鹹鹹甜甜好惹味,仲有啲蒸都淋哂嘅花生,正呀。上湯灼鯪魚滑時蔬有芹菜同唐生菜,湯底鮮甜,鯪魚滑爽口彈牙,最正係啲炸蒜頭,好香呀~紅燒妙齡鴿仲嗌咗隻燒乳鴿,細細隻燒皮脆肉嫩,醃得鹹香鮮味,即叫即炸勁新鮮,連上面啲薯片都好似係店家自己炸㗎,薯味特別濃。大菜糕冰凍嘅大菜糕好爽口,滑滑的唔錯喎,一向唔鍾意食大菜糕都覺得佢好食。陳皮紅豆沙紅豆沙真係要大讚,煲得好綿啲紅豆真係爛晒㗎,唔會紅豆還紅豆水

鮮蝦腐皮卷
又香又脆,仲要唔油膩喎,入面爆多蝦肉㗎。

蜜汁叉燒腸

醬汁蒸鳳爪

上湯灼鯪魚滑時蔬

大菜糕

陳皮紅豆沙
紅豆沙真係要大讚,煲得好綿啲紅豆真係爛晒㗎,唔會紅豆還紅豆水還水咁,仲有唔少蓮子百合,同埋個陳皮味好香,微甜,好好食!

雖然價錢唔平但物有所值,茶靚食物高水準,店內環境唔錯,仲有一班有禮貌嘅侍應
2022-06-22
2022-06-22 45 瀏覽
想搵間環境舒適,坐得舒服又唔嘈既酒樓可以推薦呢間係山林道既圓苑😀菜品選擇豐富,又有游水海鮮食而且價錢都唔貴😲平均都只係百幾蚊一個菜單單個環境都值得既🔥子薑蒸魚雲 $168第一次食子薑,原來唔會好似老薑咁辛辣,反而酸甜開胃🤭配上滑溜溜既魚雲,夏天都唔怕冇胃口🔥大芥菜咸豬骨煮沙白蜆 $168鹹豬骨同大芥菜骨係好partner,湯底濃郁既豬骨鹹鮮味被芥菜吸收曬,鮮甜淋滑,十分好味。加上白蜆令個湯底更加鮮甜🔥香蝦啫啫通菜煲 $128每次出街食粵菜,都會想叫呢味,超級惹味送飯。呢間都做得好香好有鍋氣最後仲送左個糖水

想搵間環境舒適,坐得舒服又唔嘈既酒樓
可以推薦呢間係山林道既圓苑😀
菜品選擇豐富,又有游水海鮮食
而且價錢都唔貴😲
平均都只係百幾蚊一個菜
單單個環境都值得既

🔥子薑蒸魚雲 $168

🔥大芥菜咸豬骨煮沙白蜆 $168

🔥香蝦啫啫通菜煲 $128

最後仲送左個糖水

2022-06-22 33 瀏覽
#尖沙咀美食 #小蓮星吞食尖沙咀🔻 圓苑 尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖/🧃水晶蝦餃皇大大隻,漲卜卜,仲有金薄包邊,非常精緻,餃皮煙韌,蝦肉大粒,爽口彈牙/🧃鮮蝦腐皮卷新鮮炸起,脆皮香口/🧃豉汁蒸排骨排骨肥膏偏多,好香好正,下面墊左腸粉,索哂啲汁,仲好煙韌/🧃蜜汁叉燒皇超級大推!好耐無食過咁好食嘅叉燒!蜜汁包住成舊叉燒, 半肥瘦,外硬內軟,非常好食/🧃蜆芥鯪魚球鯪魚球外圍包咗一啲脆脆,食嘅時候有脆口嘅口感,肉質唔會鬆散,好香鯪魚味,非常鮮味///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#尖沙咀美食 #小蓮星吞食尖沙咀
🔻 圓苑
尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖
🧃水晶蝦餃皇

🧃鮮蝦腐皮卷
新鮮炸起,脆皮香口

🧃豉汁蒸排骨
排骨肥膏偏多,好香好正,下面墊左腸粉,索哂啲汁,仲好煙韌

🧃蜜汁叉燒皇

🧃蜆芥鯪魚球

///
2022-06-14 58 瀏覽
今次食Lunch嘅體驗,自己都有少少喜出望外;餐廳員工非常體貼,會主動建議有咩好食;呢到有唔少名人出沒,餐廳嘅裝修亦都非常光鮮;座位亦都非常寬敞;咁多個餸,我最想食佢呢度嘅叉燒;因為一間中菜館,叉燒好壞可以反映出廚師的真實功夫;呢度嘅叉燒厚切,晒上蜜糖,肉質唔硬,軟稔稔,油香豐富,我非常推介這一個菜式;之後就係呢度嘅灌湯餃,用上竹笙、瑤柱整成,相比起其他地方淨係用一舊豬肉,呢度好明顯有更重的鮮味;珍珠雞亦都有好豐富嘅材料同埋清新嘅葉香味;最後以一碗紅豆沙作結。總括而言,我覺得這裏的小食、點心,都非常有質素。餐廳仲有一條2斤的皇帝星,可以起肉炒球兩食,不錯。

珍珠雞亦都有好豐富嘅材料同埋清新嘅葉香味;

餐廳仲有一條2斤的皇帝星,可以起肉炒球兩食,不錯。

2022-05-30