2024-04-20 149 瀏覽
砂鍋桃膠椰子🥥雪梨🍐一上枱滾滾來熱辣辣 鍋物可以加粉絲/准山面⋯個人選粉絲 盡吸湯內精華再加6蚊轉雞髀🍗(滑溜彈口好多)海底椰多到數唔晒 每一啖都有椰味雪梨就係乾身款式 但浸完遊個湯水都有咬口個人月事完 食飽飽飲完湯 好滿足😌既一餐
砂鍋桃膠椰子🥥雪梨🍐
一上枱滾滾來熱辣辣 鍋物可以加粉絲/准山面⋯
個人選粉絲 盡吸湯內精華
再加6蚊轉雞髀🍗(滑溜彈口好多)
海底椰
多到數唔晒 每一啖都有椰味
雪梨就係乾身款式 但浸完遊個湯水都有咬口

個人月事完 食飽飽飲完湯 好滿足😌既一餐
2024-03-02 390 瀏覽
天寒地凍,最想食返D熱辣辣嘅湯麵保暖,去嚐.雞湯點了,砂鍋佬米鮮淮山煮雞酒稻庭烏冬🍜香濃雞湯冇味精再加上雞酒煮烏冬,酒味幾香醇,飲完有幾分醉意,湯內有幾塊雞件,但肉質唔算滑,湯內有雲耳、龍眼肉及大量薑片,但又唔覺有鮮淮山🧐飲完湯夠晒驅風驅寒又暖胃,煲仔上熱辣辣又保溫,冬天首選。

天寒地凍,最想食返D熱辣辣嘅湯麵保暖,去嚐.雞湯點了,
砂鍋佬米鮮淮山煮雞酒稻庭烏冬🍜
香濃雞湯冇味精再加上雞酒煮烏冬,
酒味幾香醇,飲完有幾分醉意,
湯內有幾塊雞件,但肉質唔算滑,
湯內有雲耳、龍眼肉及大量薑片,
但又唔覺有鮮淮山🧐
飲完湯夠晒驅風驅寒又暖胃,
煲仔上熱辣辣又保溫,
冬天首選。
2024-02-18 326 瀏覽
天氣凍就想食熱辣辣嘅野,諗起尼間米線,今次試下佢個黃酒雞。晚黑來好多人,排晒隊。點個黃酒雞,上來嘅時候嚇親,成個煲咁樣拎上來,可想而之份量超足,黃酒味好濃,甜甜地,雞肉都好嫩滑。
2024-01-28 365 瀏覽
今個星期天氣好凍呀 得5度真係凍到騰騰震 最適合就係食番碗熱辣辣砂窩米線暖一暖身🔥🔥⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰▪️ 招牌砂鍋花膠雞鮑翅(鮑魚2隻)配米線$112砂鍋真係冬天必食 一上碟就聞到好香既雞湯味唔會覺得好多味精 湯底非常滋補 仲會食到好多翅仔 但份量比較少 同埋有好多花膠仔 口感唔錯 花膠唔會好靭 鮑魚煮得剛剛好 唔會太咬唔開 而雞件火侯剛好😋😋▪️砂鍋雲吞雞 $70湯底都係一樣 呢款配雲吞雞 雲吞件數適中 而且入面蝦都好新鮮彈牙 可以試一試整體食物溫度夠熱 而且份量適中 價錢唔算貴 值得一試👌🏼

今個星期天氣好凍呀 得5度真係凍到騰騰震
最適合就係食番碗熱辣辣砂窩米線暖一暖身🔥🔥

▪️ 招牌砂鍋花膠雞鮑翅(鮑魚2隻)配米線$112

砂鍋真係冬天必食 一上碟就聞到好香既雞湯味

▪️砂鍋雲吞雞 $70

整體食物溫度夠熱 而且份量適中 價錢唔算貴 值得一試👌🏼
2024-01-07 355 瀏覽
放假下午茶時間唔太肚餓,想落樓隨便去間餐廳食小小嘢暖胃,就入咗呢間主打雞湯醉雞嘅餐廳。餐牌有足料靚湯,仲寫明有雞件3件,覺得幾唔錯,所以叫咗碗桃膠椰子雪梨。點知黎到一撈,望落巳經好伏。桃膠搵唔到,啲雞件好似幅圖咁嘅樣。勁細舊嘅雞翼兼分兩件,件?雞胸仲要淨係斬淨小小肉。我問啲staff,咁樣都算足料?佢答我桃膠可能煮溶咗,雞件係碎件。嘩,我真係開眼界,唔怪之得隔離排曬隊,呢間咁冷清。48蚊換一碗廚餘。

足料靚湯

喺呢度除咗試過砂鍋雞之外,佢嘅醉雞都幾好食!價錢係$52 ,但係標明係醉雞髀!除咗雞髀之外亦都可以揀雞卷,入口好滑嘟嘟,而且醉雞好入味,好濃酒香。誠意推介必點之一!

經過見到星期日嘅晚幾多人排隊,主打無味精雞湯既食店。砂鍋雲吞雞 $72我哋叫咗 砂鍋雲吞雞 ,成個砂鍋咁樣上枱,咁啱開始有陣陣涼意,秋冬天食真係一流! 就算上枱一陣都keep得住個溫度,但係對無味精有少少保留,食完都會口渴~~~ 但係賣相同份量整體都唔錯。
經過見到星期日嘅晚幾多人排隊,主打無味精雞湯既食店。

砂鍋雲吞雞 $72

2023-11-11 363 瀏覽
砂鍋雲吞雞+轉刀削麵 🐓首先讚下佢用砂鍋上,上枱熱辣辣,始終湯一定熱嘅好飲啲,呢方面佢就做得幾好。個湯雞味濃嘅,亦有雞油香,而且店家落咗啲金華火腿,為碗湯添上一層鹹香。可惜湯主要鹹香為主,少咗啲甜味,亦冇其他舖頭會用大量雞腳煲出嚟嘅厚度,有改善空間。🤔配料有幾嚿雞、雲吞同菜。雲吞得兩粒,而且尺寸偏細,好在都有肉味同原隻蝦仔,味道尚可,但唔係好夠喉囉。刀削麵令我有少少失望,唔係我想像中厚厚哋、好彈牙嗰種,反而似台灣關廟麵,偏薄偏淋,勝在量多而已。🥲花膠雞湯+飯 🐓雖然話係花膠雞湯,但係飲落同普通雞湯冇分別,無花膠嗰種濃稠同黏口嘅感覺,花膠質素固然同價錢成正比,唔好期望係酒樓食到既質素🤣,但分量十足同偏爽口。值得一讚既係店家標榜無味精,食完成餐都唔會話口渴。雞方面要睇彩數,我哋分別嗌左兩個。一個有原隻雞髀,多肉易食,一個是胸跟背,碎骨會多啲。但整體都冇話好滑,而且味道偏淡。好彩店家有豉油同一甖辣椒油提供。辣椒油屬於麻辣嗰種,辣味慢慢攻上嚟,仲好香麻椒味,啲雞沾咗豉油辣油後,竟然有口水雞或者辣雞煲嘅味道,識食一定要沾嚟食。😆整體嚟講,食物質素尚可,同價錢成正比。但店家員工親切友善,環境亦光鮮
砂鍋雲吞雞+轉刀削麵 🐓

花膠雞湯+飯 🐓

整體嚟講,食物質素尚可,同價錢成正比。但店家員工親切友善,環境亦光鮮企理,相信開張冇耐同主打街坊生意,經過又想飲啖湯嘅,不妨一試。
2023-10-13 466 瀏覽
🐻無味精雞湯 | 嚐。湯雞🐻👩🏽👨🏽發掘梗雞地有咩好食,經過見到呢間主打無味精足料湯底好似不錯🐻試左雲吞沙鍋雞同口水雞配伊麵雞湯底🌼雞湯底超濃郁,好夠味飲完唔會頸渴,配麵如果湯底唔夠味絕對係會食唔晒啲麵,但我地係食到一條都無淨🌝口水雞就比較多碎骨,肉質算鮮嫩🌼湯底可以加錢轉胡椒雞湯都得,仲有好多唔同款式,呢間值得Encore🛎️
🐻無味精雞湯 | 嚐。湯雞

🐻試左雲吞沙鍋雞同口水雞配伊麵雞湯底
沙鍋雲吞雞

口水雞
2023-10-11
沙鍋雲吞雞
口水雞
2023-09-27 334 瀏覽
帶阿女去補習前,趁有時間去食埋個午餐先補習😬成日見呢間醉雞麵咁多人食,緊係要去試下啦!醉雞卷藥膳湯淮山麵真材實料的藥膳湯😍勁好飲配埋淮山麵超夾砂鍋雞湯鐘意飲湯既人岩哂!唔至得雞,仲有翅同金華火腿。大愛

真材實料的藥膳湯😍勁好飲配埋淮山麵超夾

砂鍋雞湯
鐘意飲湯既人岩哂!唔至得雞,仲有翅同金華火腿。大愛

2023-08-07 562 瀏覽
於26/7/2023用同一途叫過一次、當時寫低特別要求係雞胸、回到家完全係要求一樣同好好味、今日7/8/2023再叫時、特別要求都係雞胸同走餐具、點知取餐時見到外賣碗唔同咗、跟著員工話換咗外賣碗、回到家睇到有餐具、跟著打開碗湯得2/3、雞得3嚿全部係骨、湯又鹹、完全係唔值$66、打咗去餐廳詢問、佢話多人、如果真係做唔到就唔好接外賣單、以後都唔會再叫、辛苦工作回家買碗湯飲、點知完全失望、請餐廳好好檢討🙇🏻‍♀️
花膠雞湯
2023-08-02 359 瀏覽
今日同屋企人黎到近雞地食湯雞麵,我地叫左一碗砂鍋雲吞雞米粉、砂窩雞刀削麵同一份醉雞卷。湯麵既湯底十分惹味,會令人想飲哂佢。即使溝埋雞油都尚可接受。醉雞卷雞肉札實,味道同其他醉雞卷會有d唔同。
2023-08-02
2023-07-18 442 瀏覽
雖然天氣宜家比較熱但有時無胃口都係想食麵都多過飯經過依間幾次都好想試下食佢地既湯都話係真材實料,無味精🤩砂鍋花膠雞湯翅 $92超誇張,個砂鍋嚟到既時候重係滾緊♨️雞湯屬於鮮味但就無話好濃味雞同花膠既份量都好足醉雞卷藥膳湯淮山麵 $65個人大推藥膳湯底!!!🥰🥰🥰係我食過最濃味最足料既藥膳湯👍🏽真係飲哂D湯都唔夠喉醉雞卷份量都好足,又入味😋不過可以再滑少少~淮山麵就係比較硬身,未必個個都岩溏心醉蛋 $12/隻做到真正溏心又入味,好正!下次再嚟都一定揀藥膳湯底!🤤🤤同埋想試下佢地甜品~
雖然天氣宜家比較熱
但有時無胃口都係想食麵都多過飯
經過依間幾次都好想試下食
佢地既湯都話係真材實料,無味精🤩
砂鍋花膠雞湯翅

砂鍋花膠雞湯翅 $92
超誇張,個砂鍋嚟到既時候重係滾緊♨️
雞湯屬於鮮味但就無話好濃味
雞同花膠既份量都好足

醉雞卷藥膳湯淮山麵 $65
個人大推藥膳湯底!!!🥰🥰🥰
係我食過最濃味最足料既藥膳湯👍🏽
真係飲哂D湯都唔夠喉
醉雞卷份量都好足,又入味😋
不過可以再滑少少~
淮山麵就係比較硬身,未必個個都岩
溏心醉蛋

溏心醉蛋 $12/隻
做到真正溏心又入味,好正!

下次再嚟都一定揀藥膳湯底!🤤🤤
同埋想試下佢地甜品
砂鍋花膠雞湯翅
溏心醉蛋
2023-07-05 418 瀏覽
🧑🏻‍🦱一向鍾情於雞湯飯自己煲工序繁複 時間又長 出街食仲抵自從桂花小幸轉了menu 無左麻油雞湯飯🧑🏻‍🦱一直念念不忘於是上網搵下邊間雞湯飯好食見到呢間嚐•雞湯好多人讚好就決定去試下{溏心醉蛋(1隻)$12}入味~醉蛋配上蟲草花同幾粒杞子 十分有誠意{砂鍋姬松茸蟲草花螺頭干貝花菇配米線$75+$6轉脾位}一上枱 嘩左一聲 勁大鍋一滴油都無 雞味吾太濃 松茸味較出 比較清有啲似媽媽煲既湯可能經過長時間熬製 雞髀冇乜肉味 {砂鍋花膠雞湯翅配飯$92+$6轉脾位}這款雞湯味道濃郁好多 濃而不膩配料亦很多 食到尾聲翅同鱈魚膠食極都仲有總結:性價比高 無味精 飲哂全部湯都無口渴的感覺📍嚐•湯雞 (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下5號舖
🧑🏻‍🦱一向鍾情於雞湯飯

這款雞湯味道濃郁好多 濃而不膩
配料亦很多 食到尾聲
翅同鱈魚膠食極都仲有
總結:性價比高 無味精 飲哂全部湯都無口渴的感覺

📍嚐•湯雞 (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下5號舖
2023-06-25 300 瀏覽
平時食開重口味重咸重辣,最近天氣轉熱就想食清啲,上網睇人介紹呢間雞湯麵新開就試下。叫左個砂鍋花膠雞鮑翅配淮山麵同 砂鍋雞湯翅配粉絲! 送上枱熱辣辣, 兩大個煲都滿料同大兜粉麵!湯 ——濃甜,有少少花膠既「漲」咀 , 撈起麵底有幾塊金華火腿,咸清香,有4大塊花膠 魚翅細切都有十塊八塊, 再食埋兩個鮑魚配埋佢自家製麻辣醬、一流!飲埋湯再食晒啲料已飽一大半, 淨低少少麵。建議唔好叫飲品,純飲湯已夠。下次會再幫襯 試埋佢麻辣小食!食左佢麻辣醬已見功夫,其他麻辣野唔會差去邊。
飲埋湯再食晒啲料已飽一大半, 淨低少少麵。
建議唔好叫飲品,純飲湯已夠。

砂鍋花膠雞鮑翅
砂鍋花膠雞鮑翅