2023-05-09 747 瀏覽
平日中午在附近吃完湖南粉面,感覺肚子仍有空間吃點小食甜品,便在網上找尋附近合眼緣的小店,畢竟難得來到太子這美食集中地🤡。搜尋期間看到這間不起眼、門面昏暗面包店的包餅照片,看起來水準不俗,便走去一探究竟。店子是一間比普通面包店更舊式的包餅鋪,行人在路上走過確實不太會注意到它,不過這正正是禾稈冚珍珠呢。店外擺放了琳瑯滿目的中式餅食,包括光酥餅、花生糖、蛋捲、鳳凰蛋捲、雞仔餅、香蕉糕、笑口棗等,還有西式曲奇、蛋糕仔,看得出每種都絕不是現成貨,而是自家製的,非常有誠意🫶。至於店內一磚一瓦都十分有歷史痕跡,放滿港式面包和蛋糕西餅,價錢彷彿回到10年前,十分便宜。最後買了鳳凰蛋捲和雞仔餅解饞,蛋捲每件都是手工製作,然後包入炒香花生碎,椰絲,砂糖,非常鬆脆香口。雞仔餅外層薄脆,咬後南乳餡及豬油交織出濃香滋味,令人一口接一口停不下來☺️。這些樸實美味的舊式包餅店已在香港漸漸消失了,取而代之就是毫無靈魂的連鎖店,或是網絡火紅的新式包餅店。希望這些沒有購買網絡流量、沒有被KOL過度吹捧,只憑實力及人情味的街坊小店,能在時間鴻流中讓一眾老顧客仍能品嚐老香港手工滋味🤎。

手工椰絲花生鳳凰卷,手工雞仔餅
2023-05-09
1 分鐘 (外賣自取)
手工椰絲花生鳳凰卷,手工雞仔餅
  • 雞仔餅
  • 鳳凰蛋捲
2023-04-01 467 瀏覽
我今日去咗太子站附近嘅嘉美餅店,佢哋喺香港嘅舊式餅店,有佢哋嘅工場,賣既都係好多懷舊美食,好似光酥餅啊、海綿蛋糕、鳳凰卷、雞仔餅、杏仁餅、砵仔糕、豆沙餅,當然仲有唔少麵包😉雖然店面有啲殘舊,但係呢啲只此一家既餅店,而家真係買少見少咧,如果你以前細細個喺呢啲地方買過餅食,而家仲見番、諗番當年,其實都係有唔少嘅人情味同回憶。佢哋買嘅價錢,真係平㗎,唔貴,大家可以睇吓:我就買咗佢哋嘅光酥餅,懷舊一番呢個就係$14大大個光酥餅,在街好放肆咁食左1/4😆😆食食下有兒時的味道,想起以前細個屋企有買過的感覺😩😩

佢哋買嘅價錢,真係平㗎,唔貴,大家可以睇吓:

我就買咗佢哋嘅光酥餅,懷舊一番

呢個就係$14大大個光酥餅,在街好放肆咁食左1/4😆😆

食食下有兒時的味道,想起以前細個屋企有買過的感覺😩😩
2023-04-01
$14 (宵夜)
不得了!! 好耐冇食過咁好食既鳳凰卷!出面大牌子既唔係皮太厚,就係椰絲太少,又或者超甜。總之,好難搵到ratio 岩岩好既鳳凰卷,隨著小店同整呢d傳統餅店愈來愈少,過去幾年都真係冇再買鳳凰卷食,轉戰食蛋卷今次,朋友係深水埗買左2盒傳統小食請我食,見到鳳凰卷已經開心,食埋入口真係超驚豔,佢既皮薄餡靚 +微甜, 真係一絕。實而不華既包裝,同貼地價錢,嘩!!!! 真係直入我pocket list.另外既花生糖,係用脆黎形容! 唔係一般咬到牙都爛既硬! highly recommended 呢間老店

鳳凰卷

另外既花生糖,係用脆黎形容! 唔係一般咬到牙都爛既硬!

highly recommended 呢間老店

花生糖
花生糖
2021-11-28 769 瀏覽
無意中找到一間舊式的餅店,好多以前的餅和酥都可以找到,就算不是中秋節也有月餅售賣。我幫襯了買了一點光酥餅、老婆餅和曲奇餅,出乎我意料的好!而且價錢便宜,值得一讚!
2021-11-02 770 瀏覽
約咗朋友食飯早到咗, 因為有時限關係, 諗住等埋佢哋先入座。等候期間, 見到食店旁有間舊式餅店, 勁多嘢賣, 過去8 下先! 見到門口同入面都放咗好多嘢賣, 有曲奇、旦卷、月餅、卷旦、清蛋糕、酥餅等………………. 好多嘢都想試, 但係又唔想拎住去食飯。去到COUNTER 個餅櫃, 見到有芋頭酥賣, 只係$5, 芋頭控實在忍唔住, 買咗一件返去諗住第二日做早餐啦! 第二日拎到返公司, 叮咗20 秒左右, 熱熱哋, 本來諗住隔咗晚應該冇咁好食, 點知一食落口, 酥皮依然鬆軟! 而最驚喜嘅係芋頭酥裡面嘅芋頭蓉極多! 從側面睇, 正正就係皮薄饀多, 又唔甜! 超驚喜! 下次同狗狗覆完診之後, 一定會再去買其他嘢嚟試!

好多嘢都想試, 但係又唔想拎住去食飯。

下次同狗狗覆完診之後, 一定會再去買其他嘢嚟試!

2021-10-30
熊貓著實是位 #芋頭控,無奈自從決定踏上純素征途後,就幾乎跟香芋甜點絕緣了。主要因為坊間的店家為了令芋泥更香滑,大多會加入奶製品,更甭論有豬油成分的產品了。要吃到便宜的純素香芋甜點不容易啊~😩但深水埗有家麵包老店就可以滿足熊貓的慾望!🍡 #香芋燒餅 - $4 / 件營養估值:每件約160 Kcal 推薦指數(5分為滿):🐼🐼🐼芋泥燒餅本來在香港就很罕見,所以非常特別。燒餅約掌心大小,個頭不大但非常厚身,一口咬下馬上就嚐到滿溢的香甜芋泥,裡面還吃到芋頭粒本人,餅皮亦非常軟糯彈牙。以防萬一,熊貓跟老闆再三確認燒餅主要是用糯米粉、芋頭、花生油及糖等製成,不含動物成分。這下我就放心了!本來只買了一件來嚐鮮的我,結果回頭又多買兩件來吃 😋 熱量爆表了!OH NO 🙈🌟 店家每天早上十時左右新鮮出爐🌟 另有一款撒上黑芝麻的聽聞是紅豆餡,同樣純素可吃🌟 他們家還有芝麻砵仔糕跟紅豆砵仔糕,下次要來試看看!📍 嘉美餅店 🇭🇰地址:深水埗白楊街19號地下 #hkig #instaf

但深水埗有家麵包老店就可以滿足熊貓的慾望!

🍡 #香芋燒餅 - $4 / 件

營養估值:
每件約160 Kcal

推薦指數(5分為滿):🐼🐼🐼

芋泥燒餅本來在香港就很罕見,所以非常特別。

🌟 店家每天早上十時左右新鮮出爐

🌟 另有一款撒上黑芝麻的聽聞是紅豆餡,同樣純素可吃

🌟 他們家還有芝麻砵仔糕跟紅豆砵仔糕,下次要來試看看!

📍 嘉美餅店 🇭🇰
地址:深水埗白楊街19號地下

#hkig #instafood #veganfoodporn #hkfoodie #foodiehk #foodlover #hongkongvegan #hkfoodshare #veganfoodie #veganhk #plantbased #香港美食 #深水埗美食 #深水埗素食 #純素 #香港素食 #燒餅 #芋泥 #travelgram #飲食日記 #whatveganseat #veganfoodblog #hkfoodblogger #Taromochi #食評
2019-01-21 1462 瀏覽
去太子食完午飯,食完餃子,行過這間餅店,見有好多不同種類的老式餅類,有香蕉糕,五仁月餅,光酥餅,雞仔餅等等,對我這個愛食老餅的人,極吸引!入埋餅店,除老餅外,更有做麵包,各種麵包都好大個,睇落都好有質感,唔係空氣包,但種類太多,花多眼亂,睇左好耐,最後決定買香蕉糕俾阿仔食!十蚊三大條,好重手!放一晚,早餐食,仲好淋,好軟熟!食一條飽成朝!另外,仲買佐十字餅,咸切餅,五仁餅,綠豆餅,芝麻餅全是老式餅!同老闆傾左幾句,他是潮州阿叔,架己冷!做餅做左好多年!下次再行過,再試下其他!

香蕉糕

香蕉糕
2018-12-24 1005 瀏覽
之前都經常經過,但是到了這一天才第一次內進。看到這間麵包店,門面永遠都堆滿很多東西,而內進後,發覺內裏亦都有很多麵包,款式非常多,而且每一款的數量都不少,堆積如山,場面很壯觀。其實有一款太陽蛋餐包挺吸引,上邊一隻太陽蛋,有番茄,還有一塊餐肉,但這次不是即食,因此沒有試。試一試熱狗,體積非常大,麵包又是舊式非常結實的那款麵包,吃完會覺得非常飽肚,麵包質地又輕微乾。中間的腸屬於正正常常,亦有一片蕃茄以及青瓜。
,堆積如山,場面很壯觀。

其實有一款太陽蛋餐包挺吸引,上邊一隻
太陽蛋,有番茄,還有一塊餐肉,但這次不是即食,因此沒有試
試一試

早餐
2018-11-19 633 瀏覽
食飯經過見到間似係老舖餅店,諗住買個童年回憶~ 試下中間有一督朱古力既曲奇餅!點知⋯⋯ 曲奇完全沒有牛油味,亦無蛋香味!本來想買埋棋子餠,好彩最後無!中伏中到伏伏聲!
曲奇餅
2018-10-06 552 瀏覽
很喜歡舊式餅店, 前鋪後餅房, 新鮮出爐, 香氣四溢 . 首次路過此餅店是黃昏時候, 店面不起眼, 沒有華麗裝飾,但有傳統餅店的獅子山精神.本來已路過, 是門口擺放的合桃蛋糕把我視線吸引回來. 入了店內逛一會, 共買了合桃蛋糕,蝴蝶酥,燒餅和砵仔糕. 最有驚喜的是蝴蝶酥, 超合口味, 吃出傳統口味, 沒有多餘的添加劑, 很後悔買得少. 下次可自備食物盒, 買多些回公司了.
很喜歡舊式餅店, 前鋪後餅房, 新鮮出爐, 香氣四溢
最有驚喜的是蝴蝶酥
2018-10-05
  • 蝴蝶酥
2018-03-12 654 瀏覽
簡中會經過太子,但從來未經過餅店附近。尋日第一次發現呢間舊式餅店,立即被放滿店外的餅點吸引!有香蕉糕,芝麻卷,又有蛋卷,鳳凰卷,仲有雞蛋糕,乜都想試。睇完一大輪,最後超愛食鳳凰卷嘅我,買了一盒來試食。價錢唔平,要$30得12定14舊。食開的中國貨則是$12有8舊。但Made in HK呢個絕對係賣點,值回票價。鳳凰卷好脆,用料好足。好多芝麻沙糖,食下一舊食下又一舊,一日KO晒一盒。會再返去Encore!下次一定要試埋芝麻餅香蛋卷!
2018-03-11
2017-08-29 576 瀏覽
今日路過見到呢家老店就入去睇下 留意下有無燒餅賣 (本人好鍾意食) 見到分別有芝麻味同香芋味 見香芋味幾特別就試下啦無諗到個糯米粉係好軟熟 比我想像中好食同比其他老店更出色 同埋比較厚身 約1.5cm厚 所以口感非常好 而香芋有香芋味 同味道不算太甜我會再食!推薦比鍾意食燒餅既你
今日路過見到呢家老店就入去睇下
留意下有無燒餅賣 (本人好鍾意食)
見到分別有芝麻味同香芋味 見香芋味幾特別就試下啦
而香芋有香芋味 同味道不算太甜
我會再食!

推薦比鍾意食燒餅既你

2017-01-16 942 瀏覽
自從周圍收樓收地,周圍不停加租,小店就多左人留意。 呢間係舊式餅店, 有現製花生糖,不同款式蛋糕,砵仔糕,蛋卷,蛋撻,雞仔餅等。 我就買左清蛋糕同砵仔糕。 砵仔糕五元一個,有很多紅豆,喜歡佢啲紅豆唔係全熟,有咬口。 砵仔糕唔係屬於Q彈型, 但都好結實,偏甜,有啲清,唔會好漏。 另外清蛋糕都幾飽滿,唔會太dry,當然。。。。 平時有啲忌廉層的會更好啦。 唔太甜,可能我有啲鼻塞,唔覺得有咩蛋香味,下次要試真啲。 呢啲老店真係買少見少,希望得到大家愛護這些小店而令他們能屹立不倒啦!
自從周圍收樓收地,周圍不停加租,小店就多左人留意。

2017-01-15
2014-10-28 1373 瀏覽
是日,要去大南街的青松觀拜祭先人,一早一個人匆匆忙忙地跑出來太子,連早餐都未食,到埗之後,我發現了一家門面帶點古老的餅店。有天時、有地利、有人和,我在這《嘉美餅店》面前停步了,買兩個麵包,買一罐咖啡,為我的早上充飢。習慣性地,我是會選擇叉燒包的,大大隻的包子,看見會令人感覺份外的精神,入口,第一口已讓我吃到甜美的叉燒醬,包子很大,很空心,但在這一個空心的預留位內,是塞滿了叉燒粒同叉燒醬的,甜甜的,亦充滿肉感覺,是一個會令人得到滿足的包。另一個是簡單的香港 style 包子。由細食到大的香腸包,不知為何,小時候,父母買給我食的永遠是香腸包行先,到今時今日,當我要買包給自己的小孩子吃時,不知為何,潛意識也會買一隻香腸包給他...不過是日的包是我自己食的,入口時,包子帶鬆軟,香腸皮脆、很傳統,很好好味。《嘉美餅店》,做出了傳統港式麵包蛋糕的精神,感覺可嘉。
《嘉美餅店》,做出了傳統港式麵包蛋糕的精神,感覺可嘉。
外賣自取
$20 (早餐)
2008-11-27 589 瀏覽
今朝老公車返公, 時間尚早, 經過呢度....港式舊式麵包店, 已出爐既有菠蘿包, 雞尾包, 提子麥包, 餐包...(每個 $2.5), 上次買過雞尾包...好熱同好軟熟, 原本想買最鍾意既菠蘿包, 可惜唔太靚仔, 扁扁的, 轉過去買咗一個餐包同麥包, 兩個都勁熱, 同老公 Share, 雖然味道淡淡, 樣子當然無金華, 康年咁四正, 因為熱, 所以一切都變得唔重要!R8

R8
扁扁既菠蘿包