2017-08-28 934 瀏覽
打完風幾個friend諗住一齊去食晚飯聯誼下,簡簡單單搵返間屋邨酒樓,嚟咗山景邨山景商場呢一間-喜讌好廚。慳慳哋叫咗個優惠孖寶,有海皇冬瓜盅同半隻一品蒜香脆皮雞,再加多一個優選優惠三小菜嘅晚飯優惠,我哋叫咗三個小菜包括椒鹽鮮魷豆腐、鮮茄珍菌泡青蔬、仲有酥炸廣島蠔。冬瓜盅,有蓮子有肉粒有火腿粒,非常清甜,消暑嘅好選擇。一品蒜香脆皮雞,雞皮炸到好脆好香,肉質好新鮮。鮮茄珍菌泡青蔬,番茄好鮮味,真菌同菜都煮得好”林”,清清地食番啲菜都唔錯。廣島蠔,蠔非常大隻,加上酥炸得非常香口,加喼汁酸酸地非常美味。椒鹽鮮魷豆腐,豆腐炸到好脆,鮮魷除咗外面脆之外,入面好”林”,加埋白飯飲杯茶呢個晚飯都有80分。

冬瓜盅,有蓮子有肉粒有火腿粒,非常清甜,消暑嘅好選擇。
海皇冬瓜盅
一品蒜香脆皮雞,雞皮炸到好脆好香,肉質好新鮮。
一品蒜香脆皮雞
鮮茄珍菌泡清蔬

酥炸廣島蠔

椒鹽鮮魷豆腐

加埋白飯飲杯茶呢個晚飯都有80分。
2017-08-27
海皇冬瓜盅
一品蒜香脆皮雞
鮮茄珍菌泡清蔬
酥炸廣島蠔
今日和寶貝參與新學校的迎新活動,活動完結後時間尚早,和上星期一樣,寶貝提出要去飲茶。邨內只有一家酒樓。反正未試過在那裡堂食飲茶,一試無妨。真的,從未在這裡堂食飲茶,原因是不想跟人搭檯,另加這裡每天早上0630-0930有極地獄價錢的外賣點心供應,當然提供的款式有限。除了燒賣、腸粉及盅頭飯外,其他一律$10。堂食的點心選擇和一般酒樓相若,相對上星期去百樂的價錢,這裡茶錢連加一,七個大點約一百六十元,平易近人很多。就算要叫炒粉麵,價錢和樓下茶記相若。在屋邨酒樓飲茶就不要過度期望服務的部份,但基本上是有禮貌的。這次來的目的也是想試平時在外賣時吃不到的東西,結果除了應寶貝要求點的叉燒包和叉燒腸外,叫了鵪鶉蛋燒賣,咖喱魷魚、鮮竹卷、蝦餃及鮮蝦腐皮卷。劃了點心紙,十分鐘後,食物一大堆的來了。鮮蝦腐皮卷,新鮮做好不會有難吃的理由,不過鮮蝦饀較少,而且賣相有點油膩。蝦餃,賣相尚可,但熱度一般,蝦肉饀沒鮮味可言。鮮竹卷,以前可以在外賣部買到,但現時只能堂食的食物,由於它是以肉饀為主導,所以咬下去是軟軟的,雖不致於有前人所說的難吃,但其中一件看得出師傅包的有點馬虎了事。叉燒腸粉:腸粉皮偏厚,饀料不多,食味

邨內只有一家酒樓。反正未試過在那裡堂食飲茶,一試無妨。

就算要叫炒粉麵,價錢和樓下茶記相若。

劃了點心紙,十分鐘後,食物一大堆的來了。

蝦餃,賣相尚可,但熱度一般,蝦肉饀沒鮮味可言。
叉燒腸粉:腸粉皮偏厚,饀料不多,食味一般。

咖喱魷魚:聽侍應所言是近期新增的點心,咖喱味香濃惹味,魷魚爽口,想不到這是今天最滿意的點心。
鵪鶉蛋燒賣:相對八月的同一款點心,這裡的鵪鶉蛋看來「營養不良」,口感極乾,肉饀淡而無味,浪費了本來一個不錯的點心。
叉燒包:不過不失
只能說,水準只是一般,在屋邨酒樓,只要沒有不切實際的期望,就不會有失望。

至於前人所言這裡的晚飯,之前也曾吃過一兩次,個人覺得會比茶市好得多,不過不要在這裡吃火窩,款式不多價錢也偏貴。

另外,前人提及的特價餐,星期六日、傳統節日前後是沒有提供的,如果是衝著這些部份而來的,請看清楚價錢,以免有不必要的紛爭。

看來,還是認份的偶爾想吃點心早餐時在樓下買外賣好了。
2016-12-10
因為媽媽習慣左,每天早上必落樓下飲茶,只好選擇呢間酒樓,貪佢就腳。飲左咁耐,唔單止冇改善,仲越做越差,好似趕客咁,難怪而加只得小貓3、4隻,好彩附近有幾間學校,lunch time冇得揀,仲有啲學生幫襯。真心說,我未食過咁難食咁差嘅點心,排骨,價錢比出而大酒樓還要貴都算,食物質素仲要差到咁,一次又一次心軟,陪媽咪飲下茶,結果都係失望,大家可以去試一次便知一二。😞😞😞我媽最愛食嘅燒攬仔飯配薑蓉,以前仲食得下,而加,見到碟燒攬仔就知唔係隔夜,乾真真,皮又un,完全食唔落。。點心仲離譜,排骨,鳳瓜,鮮(足)卷,勸大家唔好叫,蒸到結tata,見到都唔想食。。中午去食炒野,仲離譜,大家先睇價錢牌,一間咁嘅質素的酒樓,唔值呢個價。總結:茶唔香,價錢貴,點心太難食,酒樓做到咁,都真係差無再差。。

2015-08-21 666 瀏覽
約咗屋企人食飯諗住近近哋,所以去咗樓下酒樓食.  見到餐牌有個$888既6人套餐都幾好,嗰侍應都話好抵食,有燒味拼盤,龍蝦伊麵,黃金海鮮卷,西蘭花花枝,湯,鮑汁鴨腳生菜,脆皮雞,炒飯,糖水及汽水喱啲一定有, 都幾豐富所以點咗一個套餐.燒味拼盤,叉燒好咸,燒鴨好似啲橡根咁咬唔爛,分蹄幾好味,海哲就好辣但辣得好繼續想食,不過份量唔多. 其他餸都不過不失,但份量足夠6個人食 (5成人1小童),最好味係雞及炒飯,雞炸得剛剛好,皮係脆,而飯就炒得好乾身有咬口,唔會淋巴巴.食飽賣單,全間酒樓只得2-3台人食飯,但唔知點解侍應好耐都俾唔到張單我哋,我哋覺得有啲唔妥,終於單嚟到我發現貴咗$110,追問點解貴咗係唔係有加一,侍應又話唔係,嗰套裝係喱個價錢,我哋立即揾張餐牌睇,上面寫住係$888,個侍應居然話餐牌係錯,價錢未調整,我哋當場呆咗,食完先話俾我哋知餐牌寫既野唔代表係真.

題外話/補充資料: 去喱間酒樓食,要問清楚價錢先好點餸
2015-08-06
2015-04-26 503 瀏覽
琴晚訓唔著決定出去陪屋企人飲茶附近只係得呢間酒樓,無得選擇叫左D點心 有蟹籽燒賣,蝦餃,鳳爪排骨飯,牛肉球,叉燒包,牛肉腸逐樣點評下啦燒賣唔錯既 幾大粒幾有味 份量算唔錯蝦餃既話塊皮幾好食 不過蝦就好似唔多新鮮啦排骨飯因為係特價 所以就一定無平時咁大碗架啦咁架我同屋企人都細食 份量算適中架啦 不過鳳爪有D辣牛肉球幾好味 新鮮熱辣 好有牛肉味叉燒包都唔錯 係正常既味道啦牛肉腸味道唔錯架 不過可惜個姐姐倒好少豉油啦搞到有D乾整體感覺都唔錯既不過味精有D重 同埋好油 不過都叫正常啦2個人食左118蚊 飲茶差唔多價錢啦始終叫左D特點 係貴D架啦
琴晚訓唔著
決定出去陪屋企人飲茶
附近只係得呢間酒樓,無得選擇

叫左D點心
有蟹籽燒賣,蝦餃,鳳爪排骨飯,牛肉球,叉燒包,牛肉腸
逐樣點評下啦

不過味精有D重 同埋好油 不過都叫正常啦
2個人食左118蚊 飲茶差唔多價錢啦
始終叫左D特點 係貴D架啦
2015-04-26
$59 (早餐)
2012-09-08 196 瀏覽
好耐之前係度打過一次邊爐, 印象麻麻.. 今次因為收工返黎, 突然好想打邊爐, 但又唔想去到咁遠,所以就近近地, 諗住比多次機會佢 !!!! 星期六既6pm-9pm食, $108/位, 任飲任食, 睇落價錢其實都ok! 咁就決定再黎多次啦 !!! 星期六既晚飯時間, 居然成間大酒樓唔計包房既, 打邊爐同叫小菜夾夾埋埋都係得個5,6 台, 所以一入到去已經覺得d冷氣好凍好凍...火鍋話就話有幾十款配料比你揀, 但當拎起張紙睇睇, 其實可以選擇既野真係唔多... 燒賣、炸魚蛋、午餐肉、芝士腸........etc墨魚丸同芝心丸 -> 根本已經唔知擺左幾耐, 雪到都無哂味. 通菜 -> 爛到七彩, 成兜裡面食得既只有三數條.... 鵝腸 -> 一點二點黑媽媽既, 都唔知係洗得唔乾淨定係根本無洗到.. 黑豚豬肉片 -> 其實佢已經切到好薄薄, 但食落去一樣鞋到咬都咬唔到..魚皮餃 -> 唔係平時食既正宗魚皮餃, 個樣睇落去似普通菜肉餃, 食落去有陣怪味, 我都唔知用咩黎包!!整體黎講, 除左生魚片, 肥牛同金菇係正常d既之外, 兩個鐘裡面, 我真係唔知自
好耐之前係度打過一次邊爐, 印象麻麻..
今次因為收工返黎, 突然好想打邊爐, 但又唔想去到咁遠,
所以就近近地, 諗住比多次機會佢 !!!!

星期六既6pm-9pm食, $108/位, 任飲任食,
睇落價錢其實都ok! 咁就決定再黎多次啦 !!!

星期六既晚飯時間, 居然成間大酒樓唔計包房既,
打邊爐同叫小菜夾夾埋埋都係得個5,6 台,
所以一入到去已經覺得d冷氣好凍好凍...

火鍋話就話有幾十款配料比你揀,
但當拎起張紙睇睇, 其實可以選擇既野真係唔多...

燒賣、炸魚蛋、午餐肉、芝士腸........etc

通菜 -> 爛到七彩, 成兜裡面食得既只有三數條....

整體黎講,
除左生魚片, 肥牛同金菇係正常d既之外,
兩個鐘裡面, 我真係唔知自己食左d咩 !!!! =3="

唉... 好心啦.... 對於一間酒樓黎講,, 星期六晚飯時間都無人, 真係好誇張!!!
2012-09-08
2012-05-26 85 瀏覽
我同我D屋企人去慶祝 Mother's Day , 所以book 咗間房去唱卡啦OK ! 果然冇令我失望 !D野好OK !!!!!!!!如果係一大班人去慶祝既話,唔使諗肯定係首選la !!!!!!!!!!!!!!!
2012-04-30
芥辣茄子牛柳粒!好特色
鬆脆可口
有匙羹咁大架
2012-02-19 62 瀏覽
今年新年選咗內山景一間酒樓作團拜,原來可以訂房我們一家有兩圍,房間幾大幾舒服有電視重可唱K。重有個西米紅豆沙我最喜愛的,唔大甜.正!正!正!
2012-01-27
團年飯
用餐優惠
其他
好大隻蝦,好新鮮,好鍾意!
好脆皮吓!
味逍唔錯!
正!
大蝦球,好香口!
我姐姐的最愛!
金山!
2012-01-31 35 瀏覽
嫲嫲請飲茶, 老人家唔方便走來走去所以喺舖頭附近飲12pm上到酒樓剛好有枱唔洗等唔洗搭枱嫲嫲叫普洱茶, 一飲之下發覺竟比其他連鎖酒樓的好, 顺喉舒暢, 濃得來沒有苦味由於不想驚動嫲嫲所以叫了幾款點心都没有拍照(老人家實會怪我多事)點心質數都幾好, 例如: 煎蝦米腸粉有很多青葱, 腸粉帶米香而且不是像膠管般硬的條狀, 蝦米煎後帶鹹香, 甜豉油也很美味蝦餃的餃皮不容易破, 蝦肉爽並有少許肥豬肉, 蝦餃大小適合一口一粒雞扎一碟有兩件, 冬菇、火腿扒條、魚肚(不是豬皮)、雞脾肉被腐皮扎住;魚肚唔腥,又腍又滑又嗦飽汁, 雞脾肉有「嗱」過但唔誇張, 還有肉味及咬口三個人六碟點心, 合共$125
嫲嫲請飲茶, 老人家唔方便走來走去所以喺舖頭附近飲

12pm上到酒樓剛好有枱唔洗等唔洗搭枱

三個人六碟點心, 合共$125
2012-01-30
$41.70 (午餐)
  • 煎蝦米腸粉
2011-12-24 43 瀏覽
一家人食生日晚飯共兩圍枱,有房間供應又有卞啦OK提供.之前都來過晚飯食評一般啦.今次再來真係一大驚喜,味道非常滿意.其中我最喜歡的灼蝦又大又新鮮,乳豬皮脆唔肥,其他菜式都OK美味,另外直得一提就昰那味大壽包,外形很特別,中閰一個超大包,中間包住多個小包,外面重有多個小包圍邊,見到都非常開心.當晚飯後重可繼續唱歌.氣氛很好,有機會會再來!
一家人食生日晚飯共兩圍枱,有房間供應又有卞啦OK提供.
外面重有多個小包圍邊,見到都非常開心.
當晚飯後重可繼續唱歌.氣氛很好,有機會會再來!

題外話/補充資料: [
2011-12-17
生日
2011-04-20 40 瀏覽
入到去靜休休,小猫三四枱,都覺得唔妥,姑且博一博叫个二人歺加二个小莱 炸珍寶桶蠔 -- 變就珍蠔又小又干又硬又苦, 蒸蟹砵 -- 一隻冇半隻手掌咁大,冇膏冇肉嘅蟹仔加大量肥猪肉蒸蛋碎兩隻乳鴿 -- 又干又硬又冇味 ...........
入到去靜休休,小猫三四枱,都覺得唔妥,姑且博一博
叫个二人歺加二个小莱

炸珍寶桶蠔 -- 變就珍蠔又小又干又硬又苦,
兩隻乳鴿 -- 又干又硬又冇味
......
.....
2011-04-10
2010-12-19 30 瀏覽
今日阿婆屋企做節,去左山景樓下既酒樓食飯,本來都冇咩野,去到見到佢新裝修比較新(比起同村其他食肆),咁我諗都應該唔錯丫~~點知真係火都黎我地book左枱1900,去到就有位,因為做節既關係枱枱都係book位,咁我地去到就坐低啦,跟住就大概19:15就叫佢起菜,第一道菜等左大概10分鐘左右啦,都冇咩野,跟住黎多2味菜,咁味道都唔錯既~~開頭都覺得唔錯~!!點知過左3道菜之後第4道菜等極都未黎,我就睇下菜單啦,原來佢D菜唔係跟次序咁上,燒味拼盤仲未上,跟住就問D阿姐啦,D阿姐就話追下啦,點知等左20分鐘都仲未黎,(因為我一路玩電腦一路等冇咩感覺),最嬲係隔離枱遲過我地黎但係都已經食左拼盤喇,咁即係算點先!!?等左足足30分鐘,個拼盤終於黎喇,但係惡夢而家先開始!! 之後每一道菜都勁耐先到,每一道菜都起碼5-10分鐘先黎,結果我食到2230先走!!!....如果大家有好多時間既話,去呢度食飯都唔錯,不過如果時間唔多既話就唔好喇~!!!相就冇咩點影喇~!! 有興趣既話就自己去啦~!!

相就冇咩點影喇~!! 有興趣既話就自己去啦~!!
2010-12-19
2010-08-29 17 瀏覽
入到大堂寒風陣陣,坐低後食客疏落,服務員更加罕見,十足十荒島一樣,打邊爐俾佢收走左個煲蓋,想拎返?無問題,好似嗌SOS咁,佢地就會聽到架喇!火煱 (位位$98全包)張火煱料點菜單都好多野食,有魚蛋啦,燒賣啦,韌過樹皮既豬皮啦,豆卜啦,豆腐啦,一煮即散既魚皮咪搞啦,仲有一系列既丸:豬肉丸,墨魚丸,牛肉丸,黑椒牛肉丸,唔願意承認佢係龍蝦丸既蟹柳丸,下刪十項。係咪好多野食呢? 睇見到覺得物超所值。D火煱料黎得又快又足點10樣火煱料,佢開心既話會黎5樣,佢唔開心你等到湯底乾哂都未到,講錯,唔係未到,係永遠都唔會到,如果你係有耐心有詩意既話,即管繼續幻想呢d不切實際既盼望!如果唔夠喉既話,可以俾多少少錢,叫d好野食喎!炸魚皮 ($9)雞子 ($28)啤酒 ($10)**另叫佳餚要加一食到一半個肚已經唔舒服,我唔會屈係佢d食物唔新鮮令到我肚痛,唔會記得好大隻蒼蠅嬲住d生菜趕極都唔走,又唔會話佢d冷氣太勁令到我起哂雞皮打冷震好想走,亦都唔會怪佢地服務態度差搞到我唔想再黎。
入到大堂寒風陣陣,坐低後食客疏落,
服務員更加罕見,十足十荒島一樣,
打邊爐俾佢收走左個煲蓋,想拎返?
無問題,好似嗌SOS咁,佢地就會聽到架喇!

火煱 (位位$98全包)

張火煱料點菜單都好多野食
,有魚蛋啦,燒賣啦,韌過樹皮既豬皮啦,
係咪好多野食呢?
 睇見到覺得物超所值。

D火煱料黎得又快又足

講錯,唔係未到,係永遠都唔會到,如果你係有耐心有詩意既話,
即管繼續幻想呢d不切實際既盼望!

如果唔夠喉既話,可以俾多少少錢,叫d好野食喎!

炸魚皮 ($9)
雞子 ($28)
啤酒 ($10)
**另叫佳餚要加一

食到一半個肚已經唔舒服,
我唔會屈係佢d食物唔新鮮令到我肚痛,
唔會記得好大隻蒼蠅嬲住d生菜趕極都唔走,
又唔會話佢d冷氣太勁令到我起哂雞皮打冷震好想走,
亦都唔會怪佢地服務態度差搞到我唔想再黎。
2010-08-28
  • 魚蛋
  • 豬皮
  • 豬紅
2010-04-20 24 瀏覽
本來開開心心諗住自助火鍋,未食已經'興合合'小童收費唔清楚,問三次點計會有三個答案大部份員工態度勁差,一d都唔覺得自已有問題,連所謂經理果位白先生都無諗客人感受,其實大人同小童價錢只係差$30,駛唔駛咁呀,谷到一肚氣而家仲要投訴無門,以後無唔會再幫襯唔係o既,如果農曆新年期問,你有利是派俾佢地,佢地會好殷勤架,相反,就無人願理你,呢個係今年年頭我同朋友親眼見到好似劉德華話齋,今時今日咁o既服務態度唔得架喇
本來開開心心諗住自助火鍋,未食已經'興合合'
小童收費唔清楚,問三次點計會有三個答案
而家仲要投訴無門,以後無唔會再幫襯

好似劉德華話齋,今時今日咁o既服務態度唔得架喇
2010-04-19
有朋友介紹話山景開左間幾正既酒家打邊爐正喎...見又未試過都算方便就去試下~~系呢區有咁裝修既酒家真係唔多,但野食一D都唔得....最抵都算係任飲汽水勉強講比較特別既係小籠飽算OK我估都唔會再黎lu
勉強講比較特別既係小籠飽算OK

我估都唔會再黎lu