2019-08-17 673 瀏覽
今期推薦~芝士撈通粉今天在元朗附近尋找午餐,見到有間新開的冰室,便走入去試一試午餐。這間餐廳的裝修10分有特色,另外最值得欣賞是這間餐廳的食物分量10分足料。一個$46的午餐,包括了芝士撈通粉,薯餅拼吉列魚柳再配上一整個奶油豬,香蔥滑蛋和飲品,一個男仔都會食得飽的常餐,其他餐廳的常餐通常都是吃不飽。最值得推薦的是芝士撈通粉,芝士的味道濃郁,配上通粉,10分美味。比較遺憾的是當天餐廳的冷氣壞了,所以吃得10分狼狽,滿頭大汗。和職員反映後他們也接受意見,會盡快安排師傅整冷氣。
今期推薦
~芝士撈通粉

2019-08-03 287 瀏覽
星期六朝早11點幾去到門口企左一陣,問有冇一個位,兩個女侍應都木口木面,無答到,我好肯定佢哋聽到我講嘢,我特登等其中一個收完錢問多次都係無反應,我諗我喺咪透明左,無人見到我?迎面而來嘅侍應又係咁,然後借啲意睇下枱上啲紙,我知道好忙,早餐時段很多人,不過就算好忙都會答下個客人掛,叫人等等,或者話可能要等多一陣呀,我企左成5分鐘,都無人問我/答我,直頭當我透明,未見過服務差到咁嘅餐廳,以後都唔會幫襯!
2019-07-27 250 瀏覽
話說小妹星期六日得閒都鐘意落街食個靚早餐 前提係要搵11:00am之後仲有得食既地方😩今次呢間係屋企人話五錯所以先去試下😛呢份早餐真心大件夾抵食😋叫左番茄豬軟骨公仔麵 蔥花滑蛋拼腸仔 ($35)加$4仲可以由多士轉原個奶油豬🤔推介大家一定要轉黎食 奶油豬好正 好少見有餐廳會轉到大版嗰隻👍🏾👍🏾👍🏾❤️蔥花滑蛋雖然蛋味五夠重 不過都夠滑 腸仔其實可以轉食煎雞翼🤗豬軟骨都幾入味下 住元朗嘅朋友仔都可以試吓
2019-07-07 243 瀏覽
早上來試試這間朋友推薦的小茶餐廳,早餐價錢經濟,平凡的常餐出奇地好味、多元化、大份,有心思!奶油豬、雞扒、蔥花炒蛋好出色👍👍👍裝飾有心思,以香港六十年代為題。
裝飾有心思,以香港六十年代為題。
7月1號叫左2個常餐,其中一碗 有2隻蟻 + 發泡膠粒.... 2碗叉燒完全無味。。乾如拆,真係好難食。。其實不如唔好做啦呢間嘢職員態度 (2個女仕)態度奇差,又西面,好唔想返工咁。。永遠唔會再幫襯。
7月1號
叫左2個常餐,其中一碗 有2隻蟻 + 發泡膠粒....

常餐叉燒螺絲粉
難得放假 陪母親落去元朗順便食下好耐無食過既喜友此里!好耐之前曾經食過佢既蔥花滑蛋 真係好好味 所以決定今次要帶埋母親來試一試見其他人大推埋佢既瑞士雞翼 早餐亦有呢個選擇 所以就揀左蔥花滑蛋,瑞士雞翼再加多個雪菜肉絲米!prefect滑蛋唔夠滑 不過仍然好香蛋味😍 加埋蔥花真係好夾 瑞士雞翼亦都非常入味 唔會太咸 讚 多士有烘過 加埋牛油👍🏻👍🏻👍🏻雪菜肉絲米用既肉不是平時好乾曾曾的肉 味道亦都濃郁 不會太咸最後要講既係 呢個價錢 有瑞士雞翼揀😍 真係幾抵 而且佢個炒蛋真係好好味

蔥花滑蛋 瑞士雞翼

雪菜肉絲米

蔥花滑蛋 瑞士雞翼
雪菜肉絲米
  • 瑞士雞翼
  • 蔥花滑蛋
2019-05-19 419 瀏覽
餐廳位於元朗教育路,近元朗廣場那邊。餐廳裝修很特別,尤其是牆上壁畫和九龍皇帝字跡。餐廳不算大,週末下午茶時段,這裡坐滿人,要搭枱。坐位比較狹窄,一不小心便會踫到坐在背面的顧客,要注意。餐廳用了些特別的名稱把食物分類,例如,滑不溜口蛋蛋飯(滑蛋飯),豬蘿包(奶油豬/菠蘿包),襟撈一丁(撈丁)。。本來想試撈丁, 見到餐牌標榜這裏的麵包是元朗手工麵包, 為了試試它們的手工麵包,所以改了個下午麵餐跟麵包的。雪菜肉絲公仔麵配蔥花滑蛋連飲品(另加$4牛油多士轉菠蘿包)。菠蘿包的確不錯,熱的,而且外層是脆脆的。麵包很香,而且軟熟。雪菜肉絲比較麻麻地,沒有雪菜的香味,而且有點辣。還有滑蛋,蛋不算非常滑但有蛋香,加入了很多蔥花,味道很香。大大黑椒雞扒飯配腸仔連飲品 ($45)雞扒非常大, 而且好厚身。黑椒汁味道很濃,微辣,配雞扒飯一流。雞扒飯是午餐,份量很大。抵食!總結,餐廳食物很好,又大份又抵食,服務也不差。只是餐廳較細,座位較狹窄,但仍是值得推介的餐廳, 有興趣不妨去試試!

雪菜肉絲比較麻麻地,沒有雪菜的香味,而且有點辣。
還有滑蛋,蛋不算非常滑但有蛋香,加入了很多蔥花,味道很香。
蔥花滑蛋菠蘿包

雪菜肉絲公仔麵

奶茶

大大黑椒雞扒飯配腸仔連飲品 ($45)
大大黑椒雞扒飯配腸仔

2019-05-18
蔥花滑蛋菠蘿包
大大黑椒雞扒飯配腸仔
2019-05-13 180 瀏覽
今天是母親節,下午茶時間跟家人去地道茶餐廳吃下午茶😊我點了一份炸雞脾拼沙律,母親大人吃公司三文治。雞脾是生炸的,所以等了15分鐘才到。雞脾肉質鮮嫩多汁,雞皮脆而不油,可以一試👍🏻最特別的是紅荳鴛鴦,不會太甜,好喝😊
今天是母親節,下午茶時間跟家人去地道茶餐廳吃下午茶😊
2019-05-12
  • XO雞扒撈丁
  • 紅荳鴛鴦
  • 生炸雞脾
2019-05-06 191 瀏覽
(由於無拍照 只好用文字表達)我食了洋蔥豬扒包加薯條豬扒包食落正常 但洋蔥太焦 薯條全部都是油 懷疑放耐左番炸 但炸到咬落好口多油 依個都可能是肚痾既其中一個原因 我是食完無耐就肚痛去toilet我女友食了豬扒面加蔥花滑蛋加多士食落都正常 面有cream湯 但淡d 蛋都算滑ok但佢食完夜晚都肚痛我只是覺得如果自己肚痛就無想過寫依個post 但我女友都夜晚肚痛 所以先劣評希望餐廳注意下 因我唔希望有其他人會同我地一樣中招最後我唔會再去依間野食 雖然下午茶價錢幾平 但怕再會肚痛!謝謝🙏
(由於無拍照 只好用文字表達)

我食了洋蔥豬扒包加薯條

我女友食了豬扒面加蔥花滑蛋加多士

食落都正常 面有cream湯 但淡d 蛋都算滑ok

但佢食完夜晚都肚痛

希望餐廳注意下 因我唔希望有其他人會同我地一樣
中招

最後我唔會再去依間野食 雖然下午茶價錢幾平 但怕再會肚痛!

謝謝🙏
2019-05-05
2019-05-02 192 瀏覽
原先入元朗打算行山,遇著不穩定天氣,唯有取消。但剛巧遇到天后誕慶祝活動,可以欣賞大場面既舞龍舞獅,順便排隊食下午茶。下午茶既選擇多到不得了,令到我地出現暫時性選擇困難症最後我地3人都同時選擇左一蛋一窩心系列,因為大家係網絡好多人推介蛋既菜式。瑞士雞翼煎雙蛋奶油豬 - 雞翼入味唔會太鹹,而且雞肉亦唔會老。奶油豬夠脆,好味咸牛奄列拼牛油多士 - 稍為普通,不過不失黑松露蘑菇滑蛋拼奶油豬 - 有驚喜,松露磨菇好香,滑蛋亦炒到剛好店內設計亦好有特色
下午茶既選擇多到不得了,令到我地出現暫時性選擇困難症
咸牛奄列拼牛油多士 - 稍為普通,不過不失
店內設計亦好有特色
下午茶,瑞士雞翼煎雙蛋奶油豬
下午茶,黑松露蘑菇炒滑蛋奶油豬
下午茶,咸牛奄列配牛油多士
下午茶,瑞士雞翼煎雙蛋奶油豬
下午茶,黑松露蘑菇炒滑蛋奶油豬
2019-04-30 107 瀏覽
由於店舖不大所以有點迫夾😖店內裝潢充滿懷舊情懷,好似回到七十年代的光境!牆身以唔同圖案嘅塗鴉形成,睇得出店主花咗唔少心機落呢一間鋪頭,無論係裝修或者係食物名稱嘅設計總括而言,呢一間茶餐廳可以值得一試,特別係佢嘅招牌喜友叉燒!叉燒蔥蛋飯,個滑蛋非常之滑,自家製嘅喜汁叉燒十分惹味,色澤較光鮮,喜汁帶甜味,用嚟撈飯十分適合。角切鰻魚蔥花滑蛋飯,蔥花滑蛋依然掂👍🏼,蛋香滑溜,一樣咁好食🤤🤤🤤瑞士🐔翼,味道唔夠味,有點失望

由於店舖不大所以有點迫夾😖

瑞士🐔翼,味道唔夠味,有點失望
  • 叉燒蔥蛋飯
  • 角切鰻魚蔥花滑蛋飯
2019-04-22 116 瀏覽
每次出街都唔知食咩好,行行下經過門口比‘喜友此里’既霓虹燈招牌吸引住再望吓餐牌,見到有招牌喜友黯然銷魂飯(即係自家製嘅叉燒飯),雞扒豬扒或者瑞士雞翼嘅撈丁,可以配芝士蝦汁/XO醬蔥油/喜汁,見到餐牌上邊嘅嘢唔錯我哋就入咗去食。一行入去餐廳入面,老闆娘就非常熱情款待我哋,餐廳入邊嘅位置都非常寬闊,人唔算太多所以我哋就好快有位置。我哋叫咗個雙拼蝦仁叉燒蔥蛋飯,個滑蛋非常之滑,自家製嘅喜汁叉燒十分惹味,色澤較光鮮,喜汁帶甜味,用嚟撈飯十分適合。另外我哋仲嗌咗個XO醬蔥油配雞扒撈丁,口感非常特別,香氣十足,但XO醬蔥油比較少,如果多番啲XO醬,成個面就會比較入味少少飲品方面,我就嗌咗杯奶茶,都出乎意料之外,味道非常濃郁,茶味同奶味都非常突出,同一般嘅茶餐廳非常之唔同,值得推介餐廳環境方面,成個環境打造成為一個~80年代嘅餐廳,牆身以唔同圖案嘅塗鴉形成,睇得出店主花咗唔少心機落呢一間鋪頭,無論係裝修或者係食物名稱嘅設計總括而言,呢一間茶餐廳可以值得一試,特別係佢嘅招牌喜友叉燒!

雙拼蝦仁叉燒蔥滑蛋飯
2019-02-22
雙拼蝦仁叉燒蔥滑蛋飯
2019-03-30 212 瀏覽
1.角切鰻魚蔥花滑蛋飯($75),蔥花滑蛋依然掂👍🏼,蛋香滑溜,賣相也不錯2.喜友瑞士雞翼6隻($38),味道👌🏼3.蔥花滑蛋咖喱安格斯牛腩飯($55),上次我讚牛筋淋,但今次很失望,牛筋不但不淋,且完全咬不開的☹️牛腩方面,質感有淋的,但也有「鞋」的🙁4. 軟骨棒餃子4隻($28),餃子皮面很多油😩,連醬料都有浮油,吃一口時,很油膩,沒有再吃下去備註:已將咬不開的牛筋,和太多油的軟骨棒餃子意見反映給職員知食物出品前,廚師或有關人士應該品嚐,避免將不理想的食品上桌呢進食過程中,不斷有一隻小蚊滋飛來飛去,很騷擾
角切鰻魚蔥花滑蛋飯

2.喜友瑞士雞翼6隻($38),味道👌🏼
喜友瑞士雞翼

牛腩方面,質感有淋的,但也有「鞋」的🙁

軟骨棒餃子

進食過程中,不斷有一隻小蚊滋飛來飛去,很騷擾
2019-03-29
角切鰻魚蔥花滑蛋飯
2019-03-18 141 瀏覽
喜友此里的裝潢充滿昔日香港的情懷,尤其是店內一邊牆身的字句,充滿鼓勵和香港的回憶💬食物系列名也別具創意,如襟撈一丁、來佬午寶、蛋蛋有喜⋯有些食品很抵吃,如今次的蔥花滑蛋咖喱安格斯牛腩飯($55),上桌時,有點驚訝這麼大碟😲蔥花蛋如以往香滑、蛋蓋着的是白🍚,牛筋淋、牛腩嫩、咖喱好送飯👍🏼,實在性價比高配一杯好飲的凍檸茶,飲時感覺清新,充滿茶香,飲到尾都是好飲的,相信是優質的茶和🍋結合而成溫馨提示😉,繁忙時段除了很多人,還坐得頗擠迫,沒有獨立二人枱,大部份是四人枱,故許多時需搭枱

食物系列名也別具創意,如襟撈一丁、來佬午寶、蛋蛋有喜⋯

凍檸茶

2019-03-17
凍檸茶
2019-03-09 201 瀏覽
👆餐廳環境餐廳內外都充滿了港式懷舊感覺,讓人吃起碟頭飯格外回味!1人餐單參考(飽足程度:★★★★★):常餐D x1-番茄豬軟骨螺絲粉-蔥蛋-多士-瑞士雞翼-凍檸茶 一共HK$45👆常餐D(推薦指數:★★★☆☆)以$45的價格來說,能夠吃到那麼豐富算不錯了!豬軟骨膠質滿滿,軟得不得了!但是整體來說偏鹹,本身豬軟骨應該是燜煮很久了,已經非常入味,湯底配上輕口味的番茄湯🍅就夠了!不然就越吃越乾。。。再配瑞士雞翼就更不得了。。。但是骨肉分離很好吃!就是鹹。👆餐廳環境

👆餐廳環境

餐廳內外都充滿了港式懷舊感覺,讓人吃起碟頭飯格外回味!

1人餐單參考(飽足程度:★★★★★):
常餐D x1
-番茄豬軟骨螺絲粉
-蔥蛋
-多士
-瑞士雞翼
-凍檸茶
 一共HK$45

👆常餐D(推薦指數:★★★☆☆)

👆餐廳環境
2019-03-08