2007-01-01 3391 瀏覽
Thank you for your pic. Hardee's gives me some good times about childhood. After I grow up, I only eat its Curly Fries. Each time can consume 2 or 3 bags.
2006-12-26 2685 瀏覽
小弟第八百個食評,就來個"灣仔哈迪斯最後一夜"作紀念吧.年少時吃得最多的,還是美式連鎖快餐.那年頭美式連鎖百花齊放,除獨大的老麥外,同類型對手的肯德基,哈迪斯,Wendy,s,Jack in the box等等.全部也有其捧場客.活在老麥底下,全部都是underdog.可惜老麥實在太霸道,恃著有龐大資源back up,季季出新廣告,周時吃飽加錢送公仔,單憑這些以本傷人之技倆,已經將同類型對手.逐一逼入窮巷.Jack in the box同Wendy,s一早退下,Burger King在更早時期退出,直到近年才低調回歸,在山頂同機場禁區內開店,選擇與普羅大眾,保持一段微妙的距離.剩下的,只得雞記能夠有抗衡之力,哈迪斯,直到十二月二十日,只剩下三間分店.當中灣仔道的龍頭店,只做到上星期四.眾哈迪斯迷哥迷姐,在灣仔店最後一天,拉大隊在此"做冬",七點多的黃金時段,人流不多,似乎真的氣數已盡.去到counter,有很多東西已經停止供應,包括可樂,茄汁,薯圈等等.幸好,還有炭燒漢堡,鮮魚堡,炸雞,同比老麥的空心貨好不知多少倍的薯條.炭燒漢堡扒,肉質比老麥的溝貨juicy,有肉味,鮮魚堡的炸魚柳,
小弟第八百個食評,就來個"灣仔哈迪斯最後一夜"作紀念吧.

活在老麥底下,全部都是underdog.

炭燒漢堡扒,肉質比老麥的溝貨juicy,有肉味,鮮魚堡的炸魚柳,香脆得來,魚肉亦很嫩滑,沒有未解凍的雪味同腥味.薯條啖啖薯仔,非老麥之空心貨可比.炸雞外皮粉漿不厚,色澤炸得金黃,雞皮香脆,肉質又嫩又滑,比賣雞的肯德基更好.

一個人獨吞兩個餐,再加兩件炸雞,抱著"有今生,無來世"之心理吃,肚皮同味蕾滿足,心靈上,依然填補不到的失落,空虛.這些食物,未來的日子,已化為其中一樣集體回憶.

眾人霸佔樓上的角落,邊吃雞邊談笑,嘻嘻哈哈笑聲之下,背後的失落感覺,有誰會知?

與招牌星星影過相之後,這間曾為大家帶來無數歡樂時光的哈迪斯,悄然地落幕.剩下的馬鞍山同中環店,營業到本月廿七日.想去緬懷一番的迷哥迷姐們,明天是最後機會.

在香港這個國際都會,美式快餐竟然比老麥打得落花流水,其他剩下來的"Underdog",在蝴蝶效應之下,只有繼續捱打.

哈迪斯,我們永遠懷念你.

To editor:此店已結業,請update,謝謝.

2006-12-21 1148 瀏覽
今日又幫襯完..終於明白點解佢\咁少人幫襯今次食10號餐\ 牛仔飯+2件細雞+可樂多冰=.=||另加6蚊要左星星麥樂雞一共34蚊食完真係好飽講下個味道先星星麥樂雞就同m記麥樂雞唔同佢\香味多少少,但就比較趣口,冇m記個d麥樂雞咁多肉牛仔飯真係好難食=_=||飯凍汁怪..以前食都唔係咁2件細雞..如果佢\新鮮炸起就真係一定好過kfc..可惜佢\保溫方面做得差..我係7點半食都唔夠熱..只可以叫做暖仲要編凍個隻..另一個境像就係..唔多見有人外賣食=.=||上到樓上7點半飯市繁忙時間竟然仲有4份3位冇人坐..得20幾人左右係度..仲有一半係坐係度冇叫食野既~連應該忙既時間都唔忙..真係執硬.. 炸雞如果可以叫佢\新鮮炸一隻比我食就好啦..真係幾好食kfc就唔同啦d雞次次食都好熱辣辣

今日又幫襯完..終於明白點解佢\咁少人幫襯
今次食10號餐\
牛仔飯+2件細雞+可樂多冰=.=||
另加6蚊要左星星麥樂雞
一共34蚊
食完真係好飽
講下個味道先
牛仔飯真係好難食=_=||飯凍汁怪..以前食都唔係咁
只可以叫做暖仲要編凍個隻..
另一個境像就係..唔多見有人外賣食=.=||
連應該忙既時間都唔忙..真係執硬..
炸雞如果可以叫佢\新鮮炸一隻比我食就好啦..真係幾好食
kfc就唔同啦d雞次次食都好熱辣辣
2006-12-21 1227 瀏覽
最近網上熱論灣仔哈迪斯就執,於是就去食下就快無得食的滋味。要左個兩件炸雞加薯圈的餐。雖然你可以話哈仔平均每個餐比老麥係貴幾蚊,但佢既野食一定跑贏老麥幾個馬位囉!炸雞依然出色,最鍾意哈仔炸雞唔會將D雞皮炸到得個油字,而係聞同食落都香,雞肉亦入味,唔會寡或者出現雪味。而我相信,哈仔一旦全線結業,我最MISS的,一定係佢既炸薯圈。哈仔既炸薯圈,暫時我在香港未搵到一間一樣咁好食既,就算係餐廳扒房都無。如果哈仔臨摺之前,講低整炸薯圈既秘方就好,等我地D為食精自己整黎憑弔下都好丫。
最近網上熱論灣仔哈迪斯就執,於是就去食下就快無得食的滋味。
2006-12-18 804 瀏覽
上個星期有一晚做了無主孤魂, 無目的地在街上浮遊, 遊到灣仔見到哈迪斯。唔, 據聞將會全線結業。終於完結了嗎﹖過去在哈迪斯的記憶不算多, 多數都是月尾糧盡時的辛酸, 哈哈。越想越多, 不如坐下吃完再算, 反正也肚餓了。要了兩件雞及蘑菇飯餐, 食物到手後邊便竄了上二樓在靠窗的位“開餐”。雞仍是熱辣辣的, 皮脆香口非常, 咬下去多汁得很, 當然, 油亦不少。去到今時今日, 居然保持到水準, 真的難得。而一隻雞翼加一件上髀, 仍是最佳組合。蘑菇飯則比以往失色, 主要是飯底明顯不及以前, 吃下去黏黏糊糊的, 花了點忍耐力, 才能夠把它吃完。餐中還有杯可樂...(唔...夠了, 這個不用講了吧?)望著窗外經過的巴士, 車身剛好倒影了哈迪斯的笑面星星。把這個留在食評中, 總會好看過兩件炸雞+ 可樂?
上個星期有一晚做了無主孤魂, 無目的地
在街上浮遊, 遊到灣仔見到哈迪斯。唔,
據聞將會全線結業。終於完結了嗎﹖過去
在哈迪斯的記憶不算多, 多數都是月尾
糧盡時的辛酸, 哈哈。越想越多, 不如坐
下吃完再算, 反正也肚餓了。

要了兩件雞及蘑菇飯餐, 食物到手後邊便
竄了上二樓在靠窗的位“開餐”。

雞仍是熱辣辣的, 皮脆香口非常, 咬下去
多汁得很, 當然, 油亦不少。去到今時今
日, 居然保持到水準, 真的難得。而一隻
雞翼加一件上髀, 仍是最佳組合。

蘑菇飯則比以往失色, 主要是飯底明顯不
及以前, 吃下去黏黏糊糊的, 花了點忍耐
力, 才能夠把它吃完。

餐中還有杯可樂...(唔...夠了, 這個不用
講了吧?)

望著窗外經過的巴士, 車身剛好倒影了哈迪
斯的笑面星星。把這個留在食評中, 總會好
看過兩件炸雞+ 可樂?
2006-11-30 341 瀏覽
(首先申報利益,本人並無對任何一間快餐店有偏好,這食評只是隨心所欲,唔合心意的話,請一笑置之.)2006年11月28日下午,晴,一條友到灣仔道哈迪斯hea tea,試下炭燒漢堡,未食之前心想,邊仲有快餐店會用炭燒漢堡扒黎做包比客食,間間快餐店都貪快脆,求其將漢堡扒煎兩煎,夾落塊包到就算.買左過tea set後(一個炭燒漢堡加一杯汽水),盛惠16個大(樣),就到樓上雅座,響用這個tea.食之前,一定要同個炭燒漢堡影番張玉照,各位請準備tempo(抹口水之用),打開包面,可以見到有兩三個洋蔥圈,小小茄醬,一片青瓜,心想除左個size大過m記漢堡包外,同包裝紙不同外,跟本就同一般漢堡包無分別.行動最實際,咬左個包兩啖,發覺點解同m記既唔係咁大分別既,唔同被人搵笨.但咬完整個包,步出哈迪斯後,我的咀唇及上鄂有一種刺熱的感覺慢慢滲出,這種刺熱的感覺,足足維持了整段50分鐘的地鐵車程, 我終於感受到乜野係炭燒漢堡扒,這種感覺係其他漢堡包不能模訪的,也只有這間哈迪斯可做到,(路邊社消息話全港得e間哈迪斯有咁大既炭爐來燒扒),真係估唔到,仲有咁高性價比(按:性價比一字翻譯自英文cost/perform

但咬完整個包,步出哈迪斯後,我的咀唇及上鄂有一種刺熱的感覺慢慢滲出,這種刺熱的感覺,足足維持了整段50分鐘的地鐵車程, 我終於感受到乜野係炭燒漢堡扒,這種感覺係其他漢堡包不能模訪的,也只有這間哈迪斯可做到,(路邊社消息話全港得e間哈迪斯有咁大既炭爐來燒扒),真係估唔到,仲有咁高性價比(按:性價比一字翻譯自英文cost/performance ratio意指性能與價錢成正比)既食物,簡單d來講,蔗渣既價錢,有燒鵝既味道;況且哈迪斯執下一間,執下又一間,真係要有食趁早,第時就食唔到.

最後,我再次感受到'凡事不能只睇表面'的道理.
2006-11-19 463 瀏覽
一直都覺得~ 包:好食過m記雞:juicy過kfc意粉0個d 就差d只係形象差... 愈執愈多愈來愈難搵倒Hardee's既蹤影真係好好味
一直都覺得~

... 愈執愈多
愈來愈難搵倒Hardee's既蹤影
真係好好味
2006-09-18 249 瀏覽
原來呢度下午茶有酥食個喎!由於無乜錢,要左個最平,11蚊既肉桂酥套餐,朋友叫我唔好叫呢個,因為快餐店既酥一定唔會好食喎,但係我食完又覺得OK喎,個酥有少少提子,肉桂味反而唔強,係脆個喎,都唔算太差啦!不過都係比較油囉!但係11蚊連埋飲品都算係咁啦!
2006-09-01 230 瀏覽
各位我無記錯灣仔呢邊,好以得番呢間(只此一間星店)!?因為工作關係,好幾次幫襯過呢間快餐。因為聽聞只有呢間星店,先可以食到炭燒漢堡飽!特別下午茶時間,梗會有無芝既burger出現。試過好幾次,真係好食過老麥既所謂漢堡…個人覺得比新開既burger king更食得舒服同平添!同樣係塊漢堡牛肉,雖然無漢堡王咁炭味同大塊,但反而無覺得咁乾淨淨較有咬口。
各位我無記錯灣仔呢邊,好以得番呢間(只此一間星店)!?
因為工作關係,好幾次幫襯過呢間快餐。因為聽聞只有呢間星店,
2006-08-27 182 瀏覽
昨晚我自己去搵食,想去哈迪斯好久沒吃見到新推介軟心脆芝士波套餐b$28.5-吃得芝士波ok,烤雞翼ok,粟米麻麻,吃得很飽~
昨晚我自己去搵食,想去哈迪斯好久沒吃
見到新推介

2006-05-31 199 瀏覽
哈迪斯真係執下又一間執下又一間,但係如果要我係M記/KFC/哈迪斯入面揀我實係放哈狄斯係第一位,以前好鍾意食佢個牛仔芝堡,但唔知點解無鬼o左,仲有個芝士肉醬意粉,同埋佢果d炸雞可能唔夠做雞專家KFC做得好,但我覺得好過M記果D垃圾脆香雞翼多多聲先,今次黎食呢個熱狗餐做下午茶,唔知點評好,唔係話太特別,對於我呢個鍾意食熱狗既人黎講算係滿意,同埋杯汽水夠晒凍,掂!
2006-01-10 122 瀏覽
昨晚大約九點去灣仔哈迪斯我選食磨茹飯-很ok脆薯圈-很好味,很夠多周打魚湯-很好味我打算買蜜汁雞翼,唔用買,因為我很飽,下次我會幫襯因為哈迪斯分店很少,多結業~~可惜我唔要炸雞,比男友食~.~
昨晚大約九點去灣仔哈迪斯
我選食
磨茹飯-很ok
脆薯圈-很好味,很夠多
周打魚湯-很好味
我打算買蜜汁雞翼,唔用買,因為我很飽,下次我會幫襯
因為哈迪斯分店很少,多結業~~可惜
我唔要炸雞,比男友食~.~
2005-12-15 89 瀏覽
吾知係咪世貿關係灣仔近排靜左好多,今日去左哈迪斯,好耐冇去過哈記幫親到十五十六都吾知食乜好,就叫左個三藩市芝保餐食,其實同M記個芝士漢保差吾多,但味道更係哈記好食好多,佢地個飽黎到起碼係有少少暖先呀,塊扒又有口感,吾會好似M記D飽咁好似食張紙咁乾"曾曾".
2005-11-29 96 瀏覽
tea 一te a先...佢地d tea set真係幾抵, 比起佢地一個combo要成$25以上, 一個tea有雞+fries + coke都係$16算係咁啦. d fries都係咁多, 所以有時經過都緊唔住入去tea 一tea啦.
2005-10-30 112 瀏覽
去完銅鑼灣食完熱狗和雪糕後,同仔仔行去灣仔行玩具街。路經這裡,仔仔話想食豬尾,即是脆薯圈。於是我就買了個兩件雞,一包脆薯圈和一杯汽水的餐。脆薯圈依然好味道,但那兩件雞就非常細件,特別是隻雞腿。只是高過尾指少少,真的一啖就已經食完。我平時去置富那間都冇咁細的,不過這間的味道又好似好過置富囉。