2023-12-04 3261 瀏覽
星期六過灣你探同事,見完面正好都到下午茶時間,見到品粵居有下午茶8折,入去食返個點心。金邊品粵蝦餃蝦肉爽口彈牙,皮薄,封口配以金箔做點綴,有外觀亦有內涵。黃金炸蝦餃香脆嘅炸蝦餃,內裏係爽滑彈牙嘅蝦肉,配上少量炸蒜,實在美味。西施蟹肉餃飽滿嘅蟹肉加上蟹籽作點綴,配上金黃色的外皮,實在讓人垂涎欲滴。黑椒金錢肚爽口彈牙嘅金錢肚,配上特製醬汁同鬆軟嘅蘿蔔,太美味了。原隻鮑魚燒賣大大隻的鮑魚放在香口的燒賣上,又怎可以令人錯過。品粤三色腸粉蝦腸,牛肉腸,叉燒腸共冶一爐,款款都係皮薄餡靚,滿足有選擇困難症的我。響鈴鮮蝦腸粉響鈴內裏竟然是由新鮮蝦肉打成的蝦膠,外皮是紅色腸粉,再以蝦子作為點綴,色香味俱全。楊枝甘露新鮮芒果甘柚所打成嘅楊枝甘露,不甜不膩,絕對是糖水的上品。黑金流沙飽熱辣辣嘅流沙包,黑漆漆嘅外皮配上金黃色的流沙奶黃,我唔客氣啦。奶黃兔仔餃奶黃餃配上可愛的兔仔造型,為呢一餐畫上完美的句號。

金邊品粵蝦餃
蝦肉爽口彈牙,皮薄,封口配以金箔做點綴,有外觀亦有內涵。
黃金炸蝦餃
西施蟹肉餃
黑椒金錢肚
爽口彈牙嘅金錢肚,配上特製醬汁同鬆軟嘅蘿蔔,太美味了。

原隻鮑魚燒賣
大大隻的鮑魚放在香口的燒賣上,又怎可以令人錯過。
品粤三色腸粉
響鈴鮮蝦腸粉
楊枝甘露
新鮮芒果甘柚所打成嘅楊枝甘露,不甜不膩,絕對是糖水的上品。
黑金流沙飽
奶黃兔仔餃
奶黃餃配上可愛的兔仔造型,為呢一餐畫上完美的句號。
2023-11-11
2024-04-27 101 瀏覽
啲嘢食好好食,叫晚飯嘅時候因為沒有點心店員打給我哋,幫我哋轉其他餸菜,服務好好,之後再嚟牛柳粒好出色,酥炸魷魚炸得好好味,楊枝甘露都好好食,仲有咗個杞子,桂花糕都好出色
外賣自取
2024-02-06 258 瀏覽
七點半食團年飯,叫了白飯說沒有,要等一等,最後等了半個鐘也沒有!最後要order 200 多元的炒飯!一間中式餐館竟然沒有白飯….!雖然大部份食物的水準都不錯,但團年晚飯沒有白飯實在有點過份,也不能理解。為什麼不一開始跟我們提議轉炒飯或其他粉麵呢?
2024-02-06
2024-01-19 352 瀏覽
品粵居位於灣仔摩理臣山道樂天廣場1樓,主打精緻點心及中式鑊氣料理餐廳裝修清雅加上落地大玻璃窗設計,可以欣賞窗外美景,環境舒適雅致鐵板A級牛小排牛小排油脂豐腴,肉味濃郁而且口感鬆軟,配搭洋蔥及秘製醬汁非常美味大澳蝦醬海珊骨海珊骨是無任何配料的傳統粵菜,主要以蝦醬醃製排骨後再炸,味道鹹鮮,外酥肉嫩,入口充滿蝦醬獨有的風味椒鹽魷魚鬚椒鹽魷魚鬚粉漿薄脆,酥化而不油膩,魷魚鬚彈牙而不韌,惹味到極椒鹽金磚滑豆腐外層粉漿炸得金黃酥香,內裡豆腐仍然滑溜,做到外脆內嫩,加上椒鹽味道更加惹味魚香圍蝦豆腐煲圍蝦鮮甜爽彈,配搭嫩滑豆腐加上惹味魚香醬汁撈飯一流窩燒鮑魚雞粒飯鮑魚軟腍夠味、蝦仁爽口加上嫩滑雞粒,以沙窩燒上,令到炒飯增加香氣蛋黃蓮蓉壽桃壽桃包子挺大,內裡餡料充足,蓮蓉香滑不太甜,加上流油咸蛋黃,味道香而不膩

鐵板A級牛小排

椒鹽魷魚鬚

魚香圍蝦豆腐煲

圍蝦鮮甜爽彈,配搭嫩滑豆腐加上惹味魚香醬汁撈飯一流

窩燒鮑魚雞粒飯

蛋黃蓮蓉壽桃

2023-12-12
  • 窩燒鮑魚雞粒飯
2024-01-14 180 瀏覽
品粵居位於灣仔以及銅鑼灣交界摩理臣山道天樂廣場樓上舖品悅居主打中式粵菜以及廣東點心需要收取茶芥以及服務費椒鹽金磚滑豆腐漿粉經過油炸金黃鬆脆同時豆腐軟嫩滑溜口感層次豐富椒鹽魷魚鬚魷魚鬚口感柔韌鮮嫩配搭椒鹽爆炒酥脆上癮適合佐酒大澳蝦醬海珊骨蝦醬海珊骨屬於傅统粵菜選用大澳蝦醬醃製排骨酥炸味道鹹鮮濃醇鐵板A級牛小排牛小排肉質粉嫩柔軟同時脂肪豐腴油花細密甘簡單配搭鐵板洋蔥已經足夠惹味魚香圍蝦豆腐煲新鮮圍蝦肉質清爽鮮甜配搭豆腐以及魚香醬料啱哂撈飯窩燒鮑魚雞粒飯鮑魚肉質厚實同時口感彈嫩配搭蝦仁及雞粒窩燒個人真心推薦蛋黃蓮蓉壽挑壽桃包鬆軟配搭蓮蓉質感綿密順滑同時鹹蛋黃起沙流油超級邪惡

品粵居位於灣仔以及銅鑼灣交界摩理臣山道天樂廣場樓上舖

• 大澳蝦醬海珊骨
  • 魚香圍蝦豆腐煲
  • 窩燒鮑魚雞粒飯
2024-01-12 224 瀏覽
精緻粵菜推介❤️每日新鮮製點心,提供矜貴的海味料加上集合傳統及創意款式,選擇多元化,乃屬岀色既中式料理!蜂巢柚子脆帝皇蝦球薄薄的炸漿包裹著新鮮的大蝦,蝦肉鮮嫩彈牙,配上甜酸柚子醬,清新不油膩椒鹽金磚滑豆腐 一口豆腐精緻嫩滑香口,炸至金黃酥脆,除了保留了豆腐既鮮嫩口感外,每一口都能品嘗到豆腐既豆香細膩和椒鹽既惹味窩燒鮑魚雞粒炒飯炒飯配料足,有鮑魚、蝦仁、雞柳,口感豐富且鮮味十足,炒飯炒至乾身鑊氣足,且粒粒充滿蛋香,再以窩燒盛載,有助保溫
精緻粵菜推介❤️

蜂巢柚子脆帝皇蝦球

窩燒鮑魚雞粒炒飯
2023-11-14
2024-01-09 130 瀏覽
平時好少過海食飯,因為就朋友所以就上OpenRice搵下Times Square附近有咩好食,見品粵居咁多笑哈哈就膽粗粗試下。我地聽經理介紹叫左幾樣佢地出名小菜,每樣都幾高質,份量好足料,海鮮都冇偷工減料。而且服務都幾周到,會了解下客人口味先推介。唔怪之得佢平日夜晚都幾多人,睇嚟好多回頭客同熟客幫襯。我最中意佢個瑤柱螺頭燉花膠,花膠好入味,又煮得岩岩好,冇煮到過淋。仲有佢個脆皮雞同乳鴿,個雞係堅脆皮!!但裡面d肉都仲keep到肉質嫩滑。 乳鴿都燒得好好,唔會乾柴同冇肉食咁。平時我麻麻地食皮蛋,但朋友叫左佢個炸釀皮蛋又幾好食,冇我唔中意個種怪味,幾香口,叫黎做小食前菜幾好。我地跟經理recommend叫左個煲仔飯,但一d都唔煲仔,好大煲!!雖然佢大煲得黎都做到個種甘香,飯唔會硬身又唔黏牙,但真係好大煲,要多人食先好叫。

脆皮雞&乳鴿
  • 炸釀皮蛋
  • 乳鴿
1K
2023-12-19 164 瀏覽
《灣仔地道街坊老店》呢間酒樓望落都有啲懷舊嘅感覺,主要都係街坊生意,晚市唔多人,午市熱鬧啲🍆魚香茄子煲 $98好入味,茄子煮得好腍🥢椒鹽魷魚鬚 $78最正係呢碟,好香酥,好脆,呢間必食💛椒鹽金磚滑豆腐 $68好多炸豆腐都做得出色,呢到都唔差,炸到金黃色少少脆口🥢櫻花蝦珍珠貝炒新竹米 $138有鑊氣,成碟配搭都幾好食,有櫻花蝦香氣,珍珠貝就幾爽,可一試🚩品粵居 (灣仔) 📍灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓
《灣仔地道街坊老店》

🍆魚香茄子煲 $98
好入味,茄子煮得好腍

🥢椒鹽魷魚鬚 $78
最正係呢碟,好香酥,好脆,呢間必食

💛椒鹽金磚滑豆腐 $68
好多炸豆腐都做得出色,呢到都唔差,炸到金黃色少少脆口

🥢櫻花蝦珍珠貝炒新竹米 $138

🚩品粵居 (灣仔)
📍灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓
2023-12-14 157 瀏覽
係呢個味啦!呢間粵菜水準真係好穩定!要讚下!碟碟餸上菜個下都係熱辣辣,呢個真係重中之重!叫左四個菜,都有種,嗯,就係要呢個味既感覺👍🏻👍🏻菠蘿咕嚕肉個皮係脆脆地,啲肉又爽口魚香茄子煲有少少油,但真係好惹味🤤有少少肥豬肉粒好香,食到最後都仲係好燙口西蘭花炒鮮魷蝦仁係見到隔離叫左好似好好食所以叫埋😂魷魚同蝦仁好爽脆,個魷魚有蒜香味好正呀媽指定要叫百合糖豆炒淮山。呢個清清淡淡,大魚大肉既時候叫一碟,呀媽表示好滿意😌
係呢個味啦!

叫左四個菜,都有種,嗯,就係要呢個味既感覺👍🏻👍🏻

菠蘿咕嚕肉個皮係脆脆地,啲肉又爽口

2023-12-03 228 瀏覽
在山頂行完山,坐車回到灣仔,正好是午飯時間。路過這間品粵居,見到下午茶兩點有八折,便直接入去坐低飲茶食點心。點了這裏招牌點心,包括:金邊品粵蝦餃,晶瑩的蝦餃皮上有條金邊,幾搶眼。蝦肉爽彈,皮薄餡靚。西施蟹肉餃蟹肉好飽滿,蟹子卜卜脆。品粵三色腸粉,腸皮軟滑又足料。黑金流沙包,奶黃唔算好澎湃,但熱辣辣好好食。原隻鮑魚燒賣,造型滿分。鮑魚爽彈,燒賣亦啖啖肉。精品棉花雞,豬皮蒸得好腍,吸晒冬菇啲香味。黑椒金錢肚,入味又爽口。奶黃兔仔餃,造型好可愛,滿滿的奶皇好香甜。楊枝甘露夠足料。整體來講,呢度主要做街坊生意,點心做得唔錯,而且都有造型,難怪下午茶都坐滿人。

點了這裏招牌點心,包括:

西施蟹肉餃
蟹肉好飽滿,蟹子卜卜脆。

品粵三色腸粉,腸皮軟滑又足料。

黑金流沙包,奶黃唔算好澎湃,但熱辣辣好好食。

原隻鮑魚燒賣,造型滿分。鮑魚爽彈,燒賣亦啖啖肉。

精品棉花雞,豬皮蒸得好腍,吸晒冬菇啲香味。

黑椒金錢肚,入味又爽口。

奶黃兔仔餃,造型好可愛,滿滿的奶皇好香甜。楊枝甘露夠足料。

2023-11-11
下午茶
餐廳位於灣仔及銅鑼灣之間,交通方便,小菜鑊氣十足,色香味俱全,更以矜貴的海味料理入饌,加上集合傳統及創意款式,選擇多元化。餐館內在環境以中式裝潢加上特大玻璃窗設計,觀景佳,光線充足,絕對係聚餐及設宴之首選。蜂巢柚子脆帝皇蝦球以柚子入饌,混入柚子醬和柚子肉,清新輕盈,蝦肉肥美厚實且非常鮮甜彈牙,令人一試難忘大澳蝦醬海珊骨海珊骨用了豬腩部位,肉質肥瘦均勻和軟腍,外層炸至香脆,內層肉味香濃,輕咬一口已散岀陣陣蝦醬咸香,相當惹味秘製鮮魚湯雜菌手打魚腐魚腐是自家手打,質感跟坊間的全不一樣,入口腍滑且魚味濃郁,以雜菌、白菜仔滾湯,令魚湯底更清甜更鮮味窩燒鮑魚雞粒炒飯熱騰騰砂鍋中盛著的香口既炒飯,飯粒飽滿且粒粒分明,配料相當豐富,有鮑魚,蝦仁,雞肉,伴隨著葱花和蛋花,令炒飯更香口、更惹味,令人回味無窮薑汁千層糕超級夠薑,薑味特濃,千層糕口感非常軟糯,大愛品粵居📍灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓

蜂巢柚子脆帝皇蝦球

秘製鮮魚湯雜菌手打魚腐

窩燒鮑魚雞粒炒飯

薑汁千層糕
超級夠薑,薑味特濃,千層糕口感非常軟糯,大愛

品粵居
📍灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓

2023-12-01 123 瀏覽
今日同兩位好朋友放工相聚,揀左大家中間點「品粵居」!「品粵居」係粵菜餐廳!餐廳的菜色豐富,其中鐵板A級安格斯牛小排、鮮菠蘿咕嚕肉、古壇酸菜海鱸魚、私房雞從小炒皇和石岐燒乳鴿都是非常受歡迎的菜色鐵板A級安格斯牛小排肉質鮮嫩多汁,鐵板燒烤的方式讓肉質更加入味,而且份量十足,可以同朋友一齊share 鮮菠蘿咕嚕肉醬汁甜酸可口,肉質酥脆,口感十分爽口。菠蘿的加入讓整道菜更加清新!古壇酸菜海鱸魚酸菜味道十分突出,海鱸魚肉質鮮嫩,口感清爽,非常適合作為開胃菜的菜色私房雞從小炒皇雞肉口感十分嫩滑,送飯一流!非常適合和家人一起享用的菜色!石岐燒乳鴿乳鴿肉質鮮嫩,口感十分豐富。乳鴿的肉質入味,配料的搭配也十分恰到好處,味道十分濃郁!如果你哋都鍾意同朋友相聚,又鍾意食粵菜,呢間就啱晒你啦品粵居 (灣仔)灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓

鐵板A級安格斯牛小排

鮮菠蘿咕嚕肉

古壇酸菜海鱸魚

私房雞從小炒皇
雞肉口感十分嫩滑,送飯一流!非常適合和家人一起享用的菜色!

石岐燒乳鴿

如果你哋都鍾意同朋友相聚,又鍾意食粵菜,呢間就啱晒你啦

品粵居 (灣仔)
灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓
2023-11-28 103 瀏覽
餐廳晚市以中菜為主,有套餐外,還有多款單點小菜,價錢合理。小食幾十蚊起有交易,小菜由百元起,份量十足。椒鹽魷魚鬚:魷魚鬚炸至金黃色,入口表面香脆,而且粉漿很薄,魷魚鬚彈牙。糖心宮爆蝦球:蝦球表面有層薄薄的粉漿,炸至外脆肉彈牙,而且酸甜惹味,溏心皮蛋配上爽脆的醃蘿蔔。薑葱海參豚肉煲:豚肉切片,十分爽口,有點似豬頸肉,海參爽彈,膠質豐富,加上大量的薑蔥更香。櫻花蝦珍珠貝炒新竹米:表面灑上又香又鮮的櫻花蝦及雞蛋碎,令新竹米色彩繽紛,而且十分爽口。

2023-11-27 90 瀏覽
這間位於灣仔的【品粤居】,晚市主打中式小菜,有多款特式小菜及套餐供應,茶位每位$15。餐廳有散座還有獨立房間,私隱度高。椒鹽金磚滑豆腐豆腐炸至金黃香脆,外脆內滑。大澳蝦醬海珊骨海珊骨用了豬腩部份,炸至金黃香脆,有陣陣的蝦醬香味,但不會過咸,豬腩半肥瘦,有油脂甘香。秘製魚湯雜菌手打魚腐魚腐是自家製,入口腍滑,白菜仔夠腍,魚湯底清甜。櫻花蝦珍珠貝炒新竹米米粉十分爽口,有櫻花蝦鮮味,還有粒粒帶子仔及雞蛋,加些辣椒醬更添惹味。

餐廳有散座還有獨立房間,私隱度高。

椒鹽金磚滑豆腐
豆腐炸至金黃香脆,外脆內滑。

秘製魚湯雜菌手打魚腐
魚腐是自家製,入口腍滑,白菜仔夠腍,魚湯底清甜。

櫻花蝦珍珠貝炒新竹米

2023-11-27 60 瀏覽
有朋友食過此間的點心,推介我去試吓,今晚剛巧在附近shopping 完,幸好早一點到,遲啲也沒有位了!🎖️藍莓鮮淮山 $58呢款配搭很新鮮,中西合璧,淮山很爽口,藍苺醬有提升味道的感覺。🎖️厚切馬友花菇蒸肉餅 $168馬友真心厚切,肉餅嫩滑多汁,餸飯一流。🎖️砂鍋生啫文昌雞煲 $288鷄不是太大隻,因為是文昌鷄,所以肉會比較結實,但好夠「穫」氣,一放低在枱上,已經感受到香噴噴、熱辣辣的味道!🎖️金獎燕麥海生蝦 $288全晚我最愛的款式,難怪叫「金奬」,燕麥吸去了油份,加上咸蛋更加惹味,入口完全不覺油膩,蝦新鮮夠爽,值得推薦💯💯🎖️薑汁千層軟糕 $36/4件好夠「薑」味的千層軟糕,口感煙煙韌韌又不太甜,這個甜品沒有揀錯!
🎖️藍莓鮮淮山 $58
🎖️厚切馬友花菇蒸肉餅 $168
馬友真心厚切,肉餅嫩滑多汁,餸飯一流。
🎖️砂鍋生啫文昌雞煲 $288
🎖️金獎燕麥海生蝦 $288