2012-07-05 149 瀏覽
這裡款式算多,特別創作亦比較多,大家想食新創作,可試下這間。裝修簡單,但整間店舖以全木版為主調,加上燈光偏暗,雖然一般壽司店裝修亦如是者,但略為暗,似西餐廳。不過座位夠大,坐得很舒服。不過,這次食的時候,店舖有缺貨現象,叫左幾樣野都無哂,有些不足,價錢亦算不便宜。
蟹子芝士幾特別 咸咸地 蠔仔壽司熟得濟 無咩蠔味
蛋滑而些微芝士味 未食過 推薦!!
黑墨子壽司味道咸
推薦 芝士年糕 $25/2 即炸夠熱 好軟滑 一定要ENCORE
特別WASHABI 唔辣但勁香
今天接老婆放工一齊去食飯, 老婆想食刺身飯/魚生飯, 本來諗住去"怪物壽司"食, 點知星期六係無 lunch set, 殘念.結果最後去咗和花亭.星期六中午 12:30, 店內人客不多, 大把位揀.坐底後, 心目中已經有選擇了刺身飯+牛肉烏冬定食, $128魚生飯+天婦羅定食, $98定食包前菜, 麵鼓湯, 及飲品, 我哋都要咗蜂蜜柚子茶刺身飯 - 有很多款, 如刺身蝦, 帶子, 三文魚, 吞拿魚, 墨魚, 海膽, 魚子多款刺身都十分新鮮, 味道雖不至於入口難忘, 但都十分鮮甜味美.牛肉烏冬 - 牛肉唔'鞋'唔un, 烏冬尚算滑流, OK.魚生飯 - 種類雖不及刺身飯多, 但都有很多不同款的角切魚生, 如刺身蝦, 三文魚, 吞拿魚, 魚子, 蟹子, 玉子, 而且味道都不錯.天婦羅 - 新鮮熱辣炸起, 炸粉唔厚, 又唔肥膩, 好味道.和花亭真是很久沒幫襯了, 回想已經係海港城年代 (已結業了), 今次再次光顧, 質素都十分不錯, 值得再次幫襯.本店收加一, 可簽 VISA, 埋單 $248.6.
今天接老婆放工一齊去食飯, 老婆想食刺身飯/魚生飯,
結果最後去咗和花亭.

星期六中午 12:30, 店內人客不多, 大把位揀.

坐底後, 心目中已經有選擇了
刺身飯+牛肉烏冬定食, $128
魚生飯+天婦羅定食, $98
定食包前菜, 麵鼓湯, 及飲品, 我哋都要咗蜂蜜柚子茶

牛肉烏冬 - 牛肉唔'鞋'唔un, 烏冬尚算滑流, OK.

今次再次光顧, 質素都十分不錯, 值得再次幫襯.

本店收加一, 可簽 VISA, 埋單 $248.6.

前菜, 麵鼓湯
刺身飯
牛肉烏冬
魚生飯
天婦羅
2012-04-14
$124.3 (午餐)
2012-04-22 33 瀏覽
朋友生日,由她決定吃什麼。在isquare覓食。未夠七點來到,只有一枱客。不久坐滿,但人手只得兩名侍應。我們吃至中途,加單兩次,order也難叫人。這次兩人吃,可是大食啊!吃了如下:三文魚子軍艦$36、咖哩鹽三文魚火炙$20、柚子酸汁鱆紅魚$30、劍魚腩火炙$32、汁煮蠔壽司$25(太咸)、鱆紅魚壽司$25、三文魚親子壽司$28。壽司刺身用料新鮮,壽司idea口味配搭也不錯。蒲燒海鰻魚飯$65,很少鰻魚,又薄片,鰻魚有腥味,飯極多。芝士玉子壽司@$16,預期有蛋汁,但無。芝士味是日式甜甜地的芝士,芝士也不夠多又不均勻,包著的紫菜,有調味作用,但細細片,不夠囉。醬燒血三文魚壽司$15,不知是三文魚哪一部份,因為被醬汁醃過晒魚身,總之肉質很滑又香,勁正!肉嫩抵吃!芝士花之戀$32,三文魚重搭搭的,但芝士蟹籽怪怪的,不好吃。吃至這裡,想吃個甜品"和花亭雪糕伴紫薯”也叫不下了。
朋友生日,由她決定吃什麼。在isquare覓食。
這次兩人吃,可是大食啊!吃了如下:
壽司刺身用料新鮮,壽司idea口味配搭也不錯。
蒲燒海鰻魚飯$65,很少鰻魚,又薄片,鰻魚有腥味
,飯極多。
!
吃至這裡,想吃個甜品"和花亭雪糕伴紫薯”也叫不下了。
蒲燒海鰻魚飯、芝士玉子壽司、芝士花之戀
醬燒血三文魚壽司
2012-04-10
醬燒血三文魚壽司
2012-04-20 25 瀏覽
是日闖進了和花亭, 在逛著isquare之際, 真不知吃什麼才好, 真的是路過這店又不用排隊才進去一試的很令人開胃的沙律, 鮮味爽口的青瓜絲是一讚, 配上醬及少量蟹籽, 算是不錯的前菜彈牙麵條, 甜的薄片肥牛, 加上芝麻醬十分香口美味 服務中規中矩, 不夠好但又沒有任何對客人特別好的, 價錢ok, 環境ok
蟹籽沙律
所有壽司都新鮮美味
雞骨腸
肥牛冷麵
彈牙麵條, 甜的薄片肥牛, 加上芝麻醬十分香口美味

2012-04-05
蟹籽沙律
所有壽司都新鮮美味
雞骨腸
肥牛冷麵
2011-08-22 16 瀏覽
本人一向都有幫襯和花亭, 價錢和味道中規中矩.早兩個月食過一次, 已發覺味道和新鮮程度已有所不同.今日lunch再去惠顧, 點了一個魚生飯set, 味道, 新鮮程度, 份量, 價錢都不能接受.魚生飯set 包括:麵豉湯 ---- 簡單講係一碗加了蛋花的鹽水魚生飯 ---- 從味如此吃過這麼實"的""的" 的魚生飯, 最恐怖的是90%是飯, 只有幾粒碎濕濕不新鮮的三文魚, 劍魚, 十粒都沒有的三文魚子, 又黑又細粒的甜蛋, 生菜仲多過魚生, 魚生冇味, 冇光澤,真係過份天婦羅-- 一隻細蝦, 一片魷魚仔 , 一小片南瓜這個set 成為$98另外, 酸薑都要問侍應入廚房裡取, 簡直係一間不完善的壽司店.本人在黃金時間惠顧, 但只有5枱客我諗我以後唔會再幫襯, 就算請我都唔去, 要我俾$98食這些垃圾, 太過份
本人一向都有幫襯和花亭, 價錢和味道中規中矩.
早兩個月食過一次, 已發覺味道和新鮮程度已有所不同.

魚生飯set 包括:

麵豉湯 ---- 簡單講係一碗加了蛋花的鹽水

天婦羅-- 一隻細蝦, 一片魷魚仔 , 一小片南瓜

這個set 成為$98

本人在黃金時間惠顧, 但只有5枱客

2011-08-22
$107.8 (午餐)
2011-06-20 9 瀏覽
又係食日本野既時間啦今次係isquare既和花亭其實我唔係好据無得電話book木台但又見到有木台reserve左-.-不過bar台都okay啦.....講真...我比較肚餓....呢個份量既刺身真係唔夠我食囉-_-新鮮程度一般般嘛.....壽司比較多...逐樣講....三文魚壽司...都幾鮮味既吞拿魚....kai子話有筋 Orz波子壽司...整到成個波咁...其實係海膽+蝦+膏...好腥海膽壽司...我最鐘意就係食海膽..但呢度既海膽腥+唔鮮甜...重要$45蚊 =0=帶三味壽司....就是三種帶子crossover.....都幾好食既~三文魚親子.....d魚子要逐粒夾.....不過都新鮮....左口魚邊...我唔知我原來我食緊左口魚邊 Orz簡單黎講...一次就夠....=0=埋單$440...我又唔覺得抵喎=0=不過多謝呢餐生日飯wakaka~~~
又係食日本野既時間啦
今次係isquare既和花亭
其實我唔係好据無得電話book木台
但又見到有木台reserve左-.-
不過bar台都okay啦.....
刺身
講真...我比較肚餓....
呢個份量既刺身真係唔夠我食囉-_-
新鮮程度一般般嘛.....
壽司比較多...逐樣講....
三文魚壽司...都幾鮮味既

吞拿魚....kai子話有筋 Orz

重要$45蚊 =0=

左口魚邊...我唔知我原來我食緊左口魚邊 Orz
簡單黎講...一次就夠....=0=
埋單$440...我又唔覺得抵喎=0=
不過多謝呢餐生日飯wakaka~~~
2011-06-20
生日
刺身
2011-06-12 3 瀏覽
今日同舊同事食飯,去左呢間日本餐廳---和花亭本身以為係好似和民個d咁,除左sushi仲有其他小食、熟食,但係原來佢mainly都係sushi既。一坐底就即刻叫野食喇,因為太肚餓了!!!有好多sashimi 同sushi呀!!!我地叫左他他牛壽司、三文魚壽司、柚子酸汁左口魚邊壽司、檸檬鹽三文魚火炙壽司、甜蝦壽司、蟹子壽司三文魚子壽司、帆立貝壽司,仲有三文同帆立貝魚生!!!全部都好好味好新鮮呀!!!!>3<柚子酸汁左口魚邊壽司:真係入口即溶,同板前個d一樣!!正!!!!檸檬鹽三文魚火炙壽司:最鐘意火炙壽司,口感幾好仲有檸檬味三文魚壽司:好肥美!!!!帆立貝壽司:My Favourite!!!!!!!!!<3 <3超肥美同厚肉,爽口彈牙!!!!本人都係$1XX,價錢都OK!!
今日同舊同事食飯,去左呢間日本餐廳---和花亭
但係原來佢mainly都係sushi既。

一坐底就即刻叫野食喇,因為太肚餓了!!!
有好多sashimi 同sushi呀!!!

三文魚子壽司、帆立貝壽司,仲有三文同帆立貝魚生!!!
全部都好好味好新鮮呀!!!!>3<

檸檬鹽三文魚火炙壽司:最鐘意火炙壽司,口感幾好仲有檸檬味

三文魚壽司:好肥美!!!!

本人都係$1XX,價錢都OK!!
2011-05-31
2011-04-10 8 瀏覽
這晚約了老朋友在尖咀聚舊, 我地就去左MTR~(iSquare)果度搵食, 我老友知道我係日本食使(鍾情日本菜), 佢二話不說就帶我到這間他經常來既和花亭壽司晚膳, 我們點了~三文魚壽司, 貝三味壽司, 松葉蟹壽司, 北海道牡丹蝦壽司, 柚子酸汁左口魚邊壽司和一客小食炸芝麻雞翼. ~ 雖然有些食材缺貨,所以我們未能夠品嚐到, 但我們異口同聲咁講~下次再來

~三文魚壽司, 貝三味壽司,
松葉蟹壽司,
北海道牡丹蝦壽司, 柚子酸汁左口魚邊壽司和一客小食
2011-04-08
  • 貝三味壽司~炸芝麻雞翼~
2011-03-19 8 瀏覽
睇話劇前去左醫肚先,想去食sushi,所以揀了去呢到,坐下點了幾款壽司同一個沙律,可惜點左棒棒蝦就沒有,只好食壽司算了,其實味道不過不 失,但好想說壽司飯握得食差,一夾就散了。實在很失敗呢!
2011-03-18
1K
2011-01-11 6 瀏覽
同食之戰友fd去食飯,好耐未食過和花亭呀,因為比較早去食飯之下唔洗等位了~!叫左幾款壽司,雖然普通野,不過幾好食,照介紹下呀~!柚子胡燒三文魚火炙壽司,食落真係幾勁柚子味,因為係半熟既三文魚之下食落有點鞋口,味道亦一般呀~!檸檬鹽三文魚火炙壽司,因為又係半熟三文魚,口感一樣呀,檸檬味又唔算濃,一般呀~!厚燒玉子壽司,必食呀,喱到既玉子壽司真係好美味,好厚既玉子再包住少少少既飯,食落好滿足呀~!魷魚海膽軍艦壽司,海膽太貴之下揀左海膽魷魚食,海膽味幾濃魷魚又幾爽口唔錯呀~!三文魚壽司,汁煮蠔壽司,我又要講多次本身鍾意食蠔呀,個賣相有點怪,飯大過粒蠔,食落又唔錯既粒蠔幾肥美又幾新鮮呀~!芝士鰻魚板壓壽司,見係芝士即叫左呀,加上又未食過板壓壽司想試下,個賣相似長方形,食落既飯比較黐同實,都係平時既壽司好食點呀,個鰻魚同芝士都幾夾以好味~!炸雞軟骨,多數會叫既小食,唔錯呀~!

叫左幾款壽司,雖然普通野,不過幾好食,照介紹下呀~!

炸雞軟骨,多數會叫既小食,唔錯呀~!

2010-12-20 4 瀏覽
第一次真正去行個商場選擇去試呢間食物其實是完全OK特別係個蟹子沙律比任何一間餐廳都大, 抵食同埋都好新鮮魚生也不錯不過服務員的態度實在差!食物好似都掉落張枱咁當對菜式有疑問時回答後會講句"咁你係咪要?" *囂張態度*最不幸的是我見到個waitress轉頭反白眼生氣十分奈何感覺投訴也是浪費氣力從未被如此對待過直至今日我都隠約記住我只希望個妹妹可以明白I am your boss's boss!不太貴的餐廳不代表要有不太好的服務因此我也有不太滿意的食後感不會再食了!
第一次真正去行個商場選擇去試呢間
食物其實是完全OK
特別係個蟹子沙律
比任何一間餐廳都大, 抵食同埋都好新鮮
魚生也不錯

不過服務員的態度實在差!
食物好似都掉落張枱咁
當對菜式有疑問時
回答後會講句"咁你係咪要?" *囂張態度*
最不幸的是我見到個waitress轉頭反白眼
生氣十分奈何感覺投訴也是浪費氣力
從未被如此對待過
直至今日我都隠約記住

我只希望個妹妹可以明白
I am your boss's boss!
不太貴的餐廳不代表要有不太好的服務
因此我也有不太滿意的食後感

不會再食了!
2010-11-01
2010-12-11 5 瀏覽
呢間既和花亭係第一次食的睇完早場, 可能時間尚早, 不單店內非常少,. 而且商場內人流都好少, 好冷清.兩個人叫了好幾款壽司醫肚, 三文魚柚子胡椒火灸壽司; 三文魚壽司; 天婦羅蝦壽司...等等而有仲有大大碟既魚生沙侓啲魚生同壽司好新鮮,好好食, 份量都OK呀.員工服務又有禮貌, 比起始創店好得多了
呢間既和花亭係第一次食的

兩個人叫了好幾款壽司醫肚,
三文魚柚子胡椒火灸壽司;
三文魚壽司;
天婦羅蝦壽司...等等
而有仲有大大碟既
魚生沙侓

啲魚生同壽司好新鮮,好好食, 份量都OK呀.

員工服務又有禮貌, 比起始創店好得多了
2010-11-06
2010-12-10 6 瀏覽
第1次食和花亭,黎到Isquare 6樓既分店...下晝3點鐘無咩人,同2個frd都坐到張好大既卡位。台同餐具都好整潔,環境令人舒適。Lunch set好少選擇,得6款,朋友叫左海鮮烏冬配鰻魚芝士卷 ($48)豚肉生姜燒飯($48)。2個都配麵豉湯。朋友話味道OK同埋食到好飽。我點左一個小食套餐(蒸蛋+珍味小食(螺肉)+麵豉湯) ($15)同埋7客單點壽司,如下(價錢係1件計):厚燒玉子 ($4) 夠晒厚,微暖,甜,但無蛋香...蟹籽 ($4) 紫菜夠脆!三文魚 ($4) 無特別!魚立魚 ($8) 新鮮!鰻魚 ($8) 鰻魚汁有d酸!沙甸魚 ($8) OK! 唔腥!三文魚籽 ($12) 雖然唔夠MENU入面既多魚籽,但都好好味!Lunch時段壽司可以單點,即係1客1件,同埋會平d。就算無朋友同你share都可以自己叫!總體黎講壽司選擇都算多,材料都算新鮮, 軍艦紫菜夠脆。可惜壽司飯比較黏同握得比較實,口感唔得! 落醋既分量同埋握既功力要改善!!!同埋希望佢Lunch set可以多d!
第1次食和花亭,黎到Isquare 6樓既分店...
下晝3點鐘無咩人,同2個frd都坐到張好大既卡位。
台同餐具都好整潔,環境令人舒適。
Lunch set好少選擇,得6款,朋友叫左
海鮮烏冬配鰻魚芝士卷 ($48)
豚肉生姜燒飯($48)。
2個都配麵豉湯。朋友話味道OK同埋食到好飽。
我點左一個
小食套餐(蒸蛋+珍味小食(螺肉)+麵豉湯) ($15)
同埋7客單點壽司,如下(價錢係1件計):
厚燒玉子 ($4) 夠晒厚,微暖,甜,但無蛋香...
蟹籽 ($4) 紫菜夠脆!
三文魚 ($4) 無特別!
魚立魚 ($8) 新鮮!
鰻魚 ($8) 鰻魚汁有d酸!
沙甸魚 ($8) OK! 唔腥!

Lunch時段壽司可以單點,即係1客1件,同埋會平d。
就算無朋友同你share都可以自己叫!
總體黎講壽司選擇都算多,材料都算新鮮, 軍艦紫菜夠脆。
同埋希望佢Lunch set可以多d!
準備開餐

白身&光物!
  • 三文魚籽軍艦
  • 沙甸魚壽司
2010-11-07 1 瀏覽
有一天我去依度食下午茶,一個人食都係五十幾蚊炸~~仲要食飽飽,,,真係好抵我對和花亭既自家玉子是特別喜愛食果日全場就得我一個人,但係服務都非常好~我仲好過分咁係度做功課,,,不過我真係好想知道點解咁多分店都結業?本來APM有,,,但係又冇左海港城又係,,,,<----真係好好味嫁依一間整既壽司,,,價錢平ISQUARE果間少少嫁~~真係好想再去食多次~
有一天我去依度食下午茶,
一個人食都係五十幾蚊炸~~
仲要食飽飽,,,真係好抵
我對和花亭既自家玉子是特別喜愛

食果日全場就得我一個人,
但係服務都非常好~
我仲好過分咁係度做功課,,,

不過我真係好想知道點解咁多分店都結業?
本來APM有,,,但係又冇左
真係好想再去食多次~
  • 玉子壽司
因為無得book 枱, 所以7點就o黎到, 唔駛等位, 被安排坐o係門口o既卡位.service 好好, 由7點坐到差唔多10點, 都無人趕我地走, 仲不停加水.4個人, 點o左:sushi: 1. 玉子: 熱辣辣, 好厚身, 大大件又抵食, $10 jar, 果然係招牌菜 2. 柚子火炙左口魚: 本身左口魚好多魚油, 但加o左袖子, 好fresh, 解o左油膩o既感覺3. 三文魚: 4. 小龍蝦沙律: 個沙律醬好味, 食唔出o係小龍蝦 or 甜蝦, 紫菜唔夠脆5. 鰻魚: 唔掂! 超腥 6. 蟹膏蟹肉壽司: 是我的至愛, 但我覺得"板長" 好食d7. 劍魚腩: 8. 他他牛: 我無食, 友人話超"un"9. 三文魚柚子胡椒火灸壽司: 怪怪的10. 海膽: 好鮮甜蟹籽salad: , 青瓜好乾身, 沙律醬over o左少少蜆肉湯: 一般鹽燒三文魚頭: 醬燒帆立貝: 超咸, 味道一般同是和花亭, 呢間係綠色logo, 太子始創係橙色logo, menu 唔同, 價錢都有少少分別.menu 食物方面:橙色: 多元化d, 種類多d綠色: 好少選擇橙色: 一定要過半數先可以入座綠色:

4個人, 點o左:

sushi:
1. 玉子:
2. 柚子火炙左口魚:
3. 三文魚:

5. 鰻魚: 唔掂! 超腥

7. 劍魚腩:

8. 他他牛: 我無食, 友人話超"un"
9. 三文魚柚子胡椒火灸壽司: 怪怪的
10. 海膽:
好鮮甜

蟹籽salad:
, 青瓜好乾身, 沙律醬over o左少少
蜆肉湯: 一般
鹽燒三文魚頭:

醬燒帆立貝: 超咸, 味道一般

menu 食物方面:
橙色: 多元化d, 種類多d
綠色: 好少選擇

橙色: 一定要過半數先可以入座
綠色: 無限制

咁多間分店, 我都係最鐘意太子始創果間.
2010-08-26
  • 柚子火炙左口魚