2024-05-29 215 瀏覽
之前睇youtube見人介紹上環呢間小店,無論午市定晚市都好多人光顧,又話炸髀大大隻、性價比高等等好評,即刻吸引左我嘅興趣😆。難得要去港島做野,收左工登特坐幾個站嚟潮聖一下。星期四晚上6點嚟到,當時客人唔多。不過差唔多7點,每枱都坐哂人,門口仲有人等位。如果唔介意坐得迫夾D,搭枱嘅應該可以直入。炸雞髀配冬陰功河粉 $84由於呢度炸髀出名,加上自己同友人都中意食啖啖肉嘅雞髀,所以每人叫左一隻😏。友人隻炸髀SIZE正常,佢話算唔錯。至於冬陰功湯就太酸、唔辣、甜味唔夠,得個酸字,河粉偏碎,麻麻地。炸雞髀配日式咖哩撈鳥冬 $84我自己果隻雞髀比友人果隻更細隻,再同包紙巾比較,好明顯只係1.5包紙巾嘅SIZE….好失望,根本就唔係大隻…🙄除左SIZE之外,雞髀炸到有少少苦,而且醃到好鹹!!! 😫日式咖哩有D甘筍同薯仔,但一D都唔日式,唔甜之餘,仲要好鹹!!😑基本上髀同咖哩都唔OK,唯一優點係雞髀即炸出嚟,熱辣辣。總體食物唔啱我口味,調味過鹹,全餐最好係杯咖啡😂餐廳無加一,支持電子支付方式。

炸雞髀配冬陰功河粉 $84
炸雞髀配冬陰功河粉

炸雞髀配日式咖哩撈鳥冬 $84
炸雞髀配日式咖哩撈鳥冬

除左SIZE之外,雞髀炸到有少少苦,而且醃到好鹹!!! 😫
基本上髀同咖哩都唔OK,唯一優點係雞髀即炸出嚟,熱辣辣。

總體食物唔啱我口味,調味過鹹,全餐最好係杯咖啡😂

餐廳無加一,支持電子支付方式。
2024-05-23
2023-12-24 8243 瀏覽
上環的店舖通常是只做閒日早上至中午時段,今晚和朋友在文娛中心看完劇場,就在附近見到這間小店,價錢都算幾親民,店內聚滿人很熱鬧。【炸雞髀配泰式冬陰功河粉】炸雞髀外脆內嫩,咬落去吃到雞髀的鮮嫩又鎖着肉汁,搭配辣味的泰式冬陰功湯,帶來了一種辛辣和酸爽的口感。【越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯】豬扒經過調味後煎至金黃色,搭配香茅和蔥油的調味,帶來了一種香氣四溢的口感,加上店家特製的醬油,味道不會太鹹但又令整體感覺提升。太陽煎蛋的加入使整道菜更加豐富,增添了一份柔軟滑流流的口感。【泰式炭燒豬肉串】這道泰式炭燒豬肉串是一道美味的燒烤小吃。豬肉經過調味後串在竹籤上,經過炭火燒烤後,外層呈現炭燒的香脆,內部保持著豬肉的嫩滑口感。泰式調味的醬汁帶來了一種甜辣的風味,配搭沙嗲醬更有口感。【泰式凍奶茶】以泰國特有的茶葉和香料混合而成,加入冰塊和牛奶後攪拌均勻,形成一種濃郁的奶茶口感。泰式凍奶茶的味道香濃而微甜。【青檸檬梳打】青檸檬的酸味和梳打水的氣泡結合在一起,非常適合在炎熱的天氣中飲用,能夠解渴並提供一份清新的口感。

炸雞俾配泰式冬陰功河粉

2023-12-23
炸雞俾配泰式冬陰功河粉
2023-12-22 4293 瀏覽
朋友話帶我去隱世泰菜小店😋但冇我想像中咁隱世,地鐵站出黎行兩分鐘就到拉,只係條橫街比較幽靜,其實地點都好方便。餐廳店舖吾大,但設計節約舒適,仲有門口bar 枱位置,寵物friendly, 可以同主子🐕一齊食嘢😆餐廳menu 主打泰式粉麵飯,價錢由$70-85, 已經包埋飲品,好經濟。食物整體感覺係超級香!口!惹!味!🤤🐷越式香茅葱油豬排煎蛋飯香茅豬排好香酥惹味,香茅味重,炸得酥脆可口,一點都不會乾柴。一大堆葱油好慷慨,仲有個流心煎蛋,份量十足。🍗炸雞脾配泰式冬陰公河炸雞脾真係不得了🤤大過我手掌,即叫即炸,雞皮好薄又脆,肉質嫩滑,真係想叫多一隻😍冬陰公小小酸辣,奶味吾會好重,主要係香料味濃,食完立即暖笠笠☺️🍖泰式炭燒豬肉串(6串)豬肉夾左小量肥肉,燒得香口juicy ,配埋沙嗲醬真係重口味之選🤤🧋泰式奶茶🧋青檸梳打食泰國菜必叫呢兩杯飲品,不得不贊呢間泰奶真係好飲,甜度剛剛好,茶味香濃👍🏻總括黎講,超級有驚喜的小店,必食炸雞髀同香茅豬排😍👍🏻店舖雖小,但店員好親切有禮,有種好warm的感覺🫶🏻

🐷越式香茅葱油豬排煎蛋飯

🍗炸雞脾配泰式冬陰公河

🍖泰式炭燒豬肉串(6串)

🧋泰式奶茶
🧋青檸梳打

2023-12-21
  • 炸雞髀冬陰公河
  • 越式香茅葱油豬排煎蛋飯
2024-06-08 2 瀏覽
The young manager constantly harassed us to force us to move to another shared table when there were vacant tables available throughout our visit, giving us pathetic reasons why … he did this for other customers who arrived too, until a westerner arrived, for which he allowed the westerner to sit on a 4 person table by himself !!! This is precisely the sort of poor service which gives Hong Kong local businesses a bad reputation … out of principle I will never visit this restaurant again !!!
2024-06-05 0 瀏覽
身為港島人嘅我終於試到上環非常出名嘅「味道」,小店無論中午同夜晚都非常爆滿,可見係幾咁受歡迎👍🏻主打生炸雞肶同蔥油豬扒飯等,我同朋友仔梗係嗌呢兩款必點嘅招牌啦😋生炸雞肶配泰式冬陰功米粉必食👍🏻👍🏻大大隻嘅生炸大雞肶,即叫即炸皮脆肉嫩,雞肉非常juicy,咬落去脆卜卜裏面軟滑,夠晒入味,入口啖啖肉超級滿足😋冬陰功米粉正宗泰國風味,酸辣香濃,味道豐富而有層次越式香茅蔥油豬扒蛋飯必點👍🏻👍🏻超大塊嘅豬扒配上太陽蛋同蔥油,再喺米飯上加上濃稠嘅黑豉油,豬扒比我嘅手掌更加大塊,肉質鬆化軟腍,將太陽蛋蛋黃篤穿,加入香味撲鼻嘅蔥油,撈入米飯之中,每粒飯都裹滿蛋汁,滋味無比泰式炭燒豬肉串豬肉串充滿炭燒嘅香氣,外面燒得焦香焦香,豬肉仍然充滿肉汁,店家嘅沙嗲醬濃郁香甜,入口仲食到粒粒嘅花生,兩者配搭無得頂👍🏻📍味道 (上環)上環畢街15號地舖人均消費:$100-150食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

越式香茅蔥油豬扒蛋飯

泰式炭燒豬肉串

📍味道 (上環)
上環畢街15號地舖

人均消費:$100-150
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
炸雞髀冬陰功炸雞髀有啲功力!炸雞髀外皮酥脆多汁,入口即化,內裏的鮮嫩雞肉更是突出。這道泰式冬陰功酸辣湯頭既濃郁又清爽,酸中帶甜,回甘無比。泰式炭燒沙嗲豬肉串本身豬肉串已經甜甜地!肉質鮮嫩多汁,散發出濃郁的香料風味。烤至微微焦香的表皮,搭配上超級濃郁花生味的醬料調味!好還原泰國食到嘅串燒!越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯香茅蔥的清新氣息撲面而來,酥脆鮮嫩的豬扒搭配上流心邪惡的煎蛋,再配上粒粒分明的白米飯!啲豉油都幾好食!泰式奶茶睇個顏色就知濃郁!飲落覺得順滑同有奶香,恰到好處的甜度,回甘適中,清新怡人,實在是解渴消暑的好選擇。喝上一口,濃郁醇厚的奶香迅速在口腔擴散開來,令人如沐春風。青檸梳打清爽近乎沒有甜味的檸檬風味,帶有適當的酸香,碳酸泡沫輕快爽口,對於炎熱的夏日來說無疑是最佳解渴良伴。

炸雞髀冬陰功

酸辣湯頭既濃郁又清爽,酸中帶甜,回甘無比。

泰式炭燒沙嗲豬肉串

好還原泰國食到嘅串燒!

越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯

啲豉油都幾好食!

泰式奶茶

青檸梳打
今天來到上環,與友人討論着這裏有什麼餐廳是值得一試的,正當我們尋尋覓覓之際,發現在小巷中有一間低調的東南亞餐館 @yumyumhongkong 。肚子呢呢喃喃地催趕著,我們便決定一試。小店格局並不大,只有數個店員在忙碌地應酬客人,我們看看餐牌便洋洋灑灑地點了數樣菜式。➡️泰式炭燒豬肉串(4串)串燒一共有四串,外表呈深紅色,邊邊角角會微微地烤焦,讓人食指大動。串燒本身的醃料帶微微鹹香和甜味,豬肉算不上嫩滑多汁,但也未至於難咬。店家亦會附上一小碟沙嗲醬,沙嗲醬混和大量花生,口感豐富之餘,能讓人口腔充滿花生和香料味道。味道:7.5/10➡️炸雞髀配泰式冬陰功河粉$84這間小店有一個怪現象,就是每台客人都會貪婪地撕咬著炸雞腿,吸啜著手指上殘留的味道。因此我想這道基本上是這裏的招牌,也是每枱必點的品項。果然炸雞腿有如小編的手掌般大(甚至更大),外表呈啡色。外皮非常之脆,而且沒有多餘的油脂,單吃雞皮也不會覺得油膩和罪惡。內裏的雞肉嫩滑多汁,調味較重,能讓人吃到明顯的香茅味。至於冬陰功河粉也讓人感到驚喜,除了因為面頭放上大量芫荽,深得小編喜愛。也是因為他的湯底非常濃郁,雖然他沒有餐館冬蔭功湯那種濃郁的蝦

➡️泰式炭燒豬肉串(4串)

味道:7.5/10

➡️炸雞髀配泰式冬陰功河粉$84

至於冬陰功河粉也讓人感到驚喜,除了因為面頭放上大量芫荽,深得小編喜愛。也是因為他的湯底非常濃郁,雖然他沒有餐館冬蔭功湯那種濃郁的蝦膏香味,但它也不會像一般粉麵湯底般淡口。他的濃郁在於用了不同香料,酸酸辣辣非常開胃,加上椰奶讓它有一定厚度,作為粉麵的湯底,絕對是心機之作。

味道:8.5/10

➡️越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯$70

一開始小編還小覷它,覺得不過是一碟蔥油豬扒飯。他確實也是蔥油豬扒飯,但味道貫徹水準,非常濃味。蔥油加上蛋汁和店家的甜豉油,乳化成一個鹹鹹甜甜,帶有濃郁蔥油香的醬汁,非常好下飯。豬扒亦有微微煎香,帶極重香茅味道,肉質軟腍。

味道:8/10

➡️特飲 +$12
泰式奶茶
青檸梳打

飲品不算突出,是經典的味道。唯獨泰奶對小編而言,奶味稍重了一點,個人喜歡重茶味的奶茶。但只是+$12,也算很不錯了。

味道:7/10

整體而言,小編認為這間越南餐館製作用心食物有特色之餘,味道也相當不錯。唯調味偏重,會讓人想小酌兩杯。😂

抵食:8/10
環境:7.5/10
  • 泰式炭燒豬肉串
  • 炸雞髀配泰式冬陰功河粉
2024-05-15 67 瀏覽
🇭🇰味道·呢間我之前見過好多人食㗎啦 佢個炸雞髀望落超吸引🤩🤩·越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯$70 l 炸雞肶配泰式冬陰功米粉$84 l 泰式炭燒豬肉串(6串) $95不過食完之後我自己個人就鍾意佢個蔥油豬扒多啲😍🤤佢個豬扒肉質好好 超級juicy 配埋個蔥油同太陽蛋勁送飯🍳之後個炸雞髀都唔錯 真係熱辣辣新鮮炸起 個冬陰功米粉都入味🐤之後個豬肉串都唔錯 不過都係豬扒最好味🤩🤩·#rbyeat#rby東南亞菜#rby上環·📍上環畢街15號地舖
🇭🇰味道
呢間我之前見過好多人食㗎啦 佢個炸雞髀望落超吸引🤩🤩
不過食完之後我自己個人就鍾意佢個蔥油豬扒多啲😍🤤
炸雞肶配泰式冬陰功米粉
泰式炭燒豬肉串(6串)
之後個豬肉串都唔錯 不過都係豬扒最好味🤩🤩
#rbyeat
#rby東南亞菜
#rby上環
📍上環畢街15號地舖
炸雞肶配泰式冬陰功米粉
泰式炭燒豬肉串(6串)
2024-05-13 64 瀏覽
星期六去上環食飯, 之後去灣仔睇無人機演出。餐廳主打泰越菜, 位於上環小巷, 坐位唔多, 但經常大排長龍。我哋叫左炸雞脾泰式冬蔭公湯河粉, 雞脾好大隻, 炸得香脆嫩滑, 咬落去好多汁, 配合冬蔭公酸辣湯底, 十分開胃好食。越式豬扒煎蛋飯, 豬扒香茅味突出, 加上自家製葱油十分好食。泰式炭燒豬肉串, 燒得好嫩滑, 配上花生沙嗲醬十分惹味。另外, 餐廳提供套餐配以飲品選擇, 而且份量十足, 十分抵食, 如果下次去開中上環下次可以再試。
越式豬扒煎蛋飯
炸雞脾泰式冬蔭公湯河粉
越式豬扒煎蛋飯
炸雞脾泰式冬蔭公湯河粉
  • 炸雞髀配泰式冬陰功河粉
2024-05-12 51 瀏覽
朋友介紹上環有間平靚正既餐廳,晚上時間去到,門口已經有人龍,不過等左陣就有位。餐牌提供多國美食,包括越南、泰國、韓國、日本,跟餐送熱飲,加$12仲可以轉特飲,相當抵食。泰式炭燒豬肉串x4:豬肉燒得唔乾,帶炭香味道,豬味突出,微彈帶爽,配絕配既沙嗲醬汁,簡直無得輸。越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯:香茅豬扒煎得香口,肥美肉厚,蔥油爆香左,撈埋豉油、太陽蛋,拌飯一流,超級惹味。炸雞脾配泰式冬蔭功米粉:雞脾炸到外面金黃鬆脆,內裡既雞肉仍能保持嫩滑;冬蔭功湯底,帶有一絲酸酸既口感,同時散發著淡淡既辛辣風味;米粉索滿湯汁既精華,實在令人無法抗拒。泰式奶茶:茶同奶既比例剛好,茶味濃郁。青檸檬梳打:泰國鮮青檸,冰涼清爽。總結,每款食物都好味,而且價錢合理,絕對有驚喜。

泰式奶茶:茶同奶既比例剛好,茶味濃郁。

青檸檬梳打:泰國鮮青檸,冰涼清爽。

總結,每款食物都好味,而且價錢合理,絕對有驚喜。
  • 炸雞脾配泰式冬陰功米粉
  • 泰式炭燒豬肉串
2024-05-11 30 瀏覽
呢日收工行過上環 醒起味道yumyum喺附近平日lunch time大排長龍 難得4點幾唔洗排隊 即刻入去食入到去發現呢啲時間都坐滿咗一半 果然夠晒人氣餐牌台式日式韓式泰式都有 超勁日式咖喱、韓式拌飯、台灣牛肉麵、泰式冬陰公都好吸引有選擇困難症嘅朋友應該會揀好耐🤣最後揀咗最多人食嘅炸雞髀配泰式冬陰公河$84炸髀勁大隻 有成隻手咁大而且係即叫即炸 上枱時熱辣辣外皮炸得香脆 入面雞肉勁嫩勁juicy 肉汁鎖返晒喺入面好好食😋好高質👍🏻冬陰公份量都好大 顏色好靚好吸睛湯底濃而不膩 帶少少辣配河粉食一流 可以吸滿到湯汁而且入面仲有魚片頭、魚腐 冬陰公必備🫶🏻泰式樽仔奶茶 食冬陰公嘅絕配😋用樽仔裝起 風味十足奶茶夠濃夠滑 飲得到茶香
呢日收工行過上環 醒起味道yumyum喺附近

入到去發現呢啲時間都坐滿咗一半 果然夠晒人氣

餐牌台式日式韓式泰式都有 超勁
日式咖喱、韓式拌飯、台灣牛肉麵、泰式冬陰公都好吸引
有選擇困難症嘅朋友應該會揀好耐🤣

好好食😋好高質👍🏻

冬陰公份量都好大 顏色好靚好吸睛
湯底濃而不膩 帶少少辣

配河粉食一流 可以吸滿到湯汁
而且入面仲有魚片頭、魚腐
冬陰公必備🫶🏻

泰式樽仔奶茶 食冬陰公嘅絕配😋
用樽仔裝起 風味十足
奶茶夠濃夠滑 飲得到茶香
2024-05-05 57 瀏覽
不嬲都好鍾意食泰國菜😝較早之前就去咗上環區一間價錢實惠但味道超好食嘅泰國菜🫶🏻炸雞肶配泰式冬陰功隻炸雞比超大隻🥺炸得好香脆,但入面嘅肉質依然好滑👍🏻仲要咬落去都好多汁 再配埋冬陰功嘅面,酸酸辣辣非常開胃❤️而佢哋嘅冬陰功都係偏酸嘅我自己就幾鍾意❤️香茅蔥油豬扒煎蛋飯分量一樣係超多🥹豬扒經過蔥油同埋香茅嘅調味~ 食落去個味道更加豐富🙆🏻‍♀️再有店舖秘製嘅醬汁非常好食 但又唔會太鹹👍🏻泰式炭燒豬肉串我自己最鍾意食呢一個😎有時食豬肉串燒出邊都會比較硬 但佢哋嘅肉質做得好好食超級惹味☺️泰式凍奶茶青檸檬梳打

炸雞肶配泰式冬陰功

香茅蔥油豬扒煎蛋飯

2024-04-29 97 瀏覽
✨上環·味道✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯,這道菜將豬扒用特製的香茅蔥油醃製後,煎熟至香嫩多汁,再搭配上一顆炒至金黃的煎蛋,營養豐富,口感絕佳。雞髀配泰式冬陰功米粉這道菜絕對能滿足喜愛辣味的人。炸雞髀肉質鮮嫩,外皮酥脆,炸至金黃色,香氣四溢。搭配上泰式冬陰功米粉,辣椒和酸味的平衡恰到好處,讓人難以忘懷。泰式炭燒豬肉,這道菜非常適合當作小食或下酒菜。豬肉串經炭燒,燒烤出了香氣四溢,吃起來口感鮮嫩多汁搭配上特製的泰式醬料,更增添了菜品的風味。最後是青檸檬梳打和泰式奶茶。青檸檬梳打是一種清新又酸甜的飲品,搭配泰式奶茶,味道更加豐富。青檸檬梳打的檸檬味道十分濃郁,配上氣泡水的口感,非常渴。而泰式奶茶則是用特殊的泡茶技巧和配方調製而成,奶茶濃郁香醇,讓人回味無窮。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨上環·味道✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-04-27 76 瀏覽
去咗上環人氣排隊小店「味道」,去到見到個餐牌就會有選擇恐懼症,因為有齊日韓泰越嘅菜式選擇,仲有一個係港式嘅主食,最多人推薦嘅係佢哋嘅招牌菜炸雞髀配泰式冬陰功河粉同埋越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯。星期五晚去到舖頭都仲好多人排隊,人氣都好高。我哋食咗兩個 signature主食 ,一杯泰式奶茶,再飲返杯青檸檬梳打平衡下冬陰功湯嘅味道,另外仲有一個炭燒豬肉串燒做小食。炸雞髀配冬陰功河係一個幾特別嘅配搭,本身生炸雞髀係好港式嘢感覺,冬陰功係泰式嘢,滿足到兩個願望都唔錯,個炸雞髀手掌咁大隻,雖然自己衰鍾意食嘅嘢擺到最尾先食,但係隔咗大半個鐘頭先食都依然都仲好 juicy,佢嘅外皮唔係厚厚炸漿炸出嚟嗰隻,而係薄脆嘅生炸外皮,佢嘅肉質因為生炸嘅關係保持到嫩滑,冬陰功同炸雞髀好似有啲南轅北轍嘅感覺,但係食落又冇咩違和感,冬陰功微辣,所以飲過梳打水中和下就啱啱好,個河粉唔係闊河粉有少少可惜,因為我去過泰國之後愛上左闊河粉,不過始終傳統河粉配湯應該都係match啲,而佢個河粉配冬陰功都係好味嘅,食完之後覺得如果一啖河粉一嚿雞髀咁樣食好似有風味啲。至於個香茅蔥油豬扒煎蛋飯,蛋係太陽蛋輕微煎個燶邊,我覺得再燶啲會更好,蔥油幾香,個豬扒超腍,外皮都係煎到微脆,邊邊有少少脂肪嘅仲好食,好多出面啲香茅豬扒都會煎得比較乾身冇咩肉汁,佢個香茅豬扒就整得啱啱好,佢另外有支豉油俾你自己加,其實係好事,因為重口味啲定係淡啲都可以自己揀,不過如果廚師佢可以調埋一個最建議嘅份量就最好,因為我自己落豉油成日都會重手咗,好彩今次冇失手,食蔥油,香港人就最鍾意加埋豉油同蛋黃撈埋一齊先至夠惹味,所以只要蔥油做得好,加埋豉油同蛋就已經好正,餸已經係bonus,今次個香茅豬扒就係一個bonus。泰式奶茶唔錯,係有泰味嘅奶茶,不過我鍾意甜啲,最後個串燒,反而係個高潮,唔使點過沙嗲醬,本身個串燒都係好味,肉同脂肪嘅比例又係啱啱好,但係記得要一開始就食,因為擺得耐會變得乾身,呢一餐個價錢唔算貴,特別係喺上環呢啲港島地方,真係算唔錯,至於用餐環境,啲位就真係比較窄,但係其他人都好守規矩,同夥計都叫做有講有笑,依啲都係小店嘅特式,環境燈光打卡都係唔錯。
炸雞脾配泰式冬陰功
炸雞脾配泰式冬陰功
2024-04-24 65 瀏覽
🐻早排睇youtube介紹上環美食,作為中環扮工一員梗係要留意下👀,見到呢間餐廳,介紹佢嘅炸髀🍗配冬陰公好似唔錯,今日終於的起心肝冒住排隊🚶🏻‍♂️嘅心情12:30分到達,前面大概有6-8人左右,估唔到排左10分鐘都可以入坐 🐻差唔多到嘅時候會比定餐牌落單先,所以坐低都好快有得食,見到都keep住出入,輪侯時間一d都唔算長 🐻意想不到嘅係佢原來唔係食泰國嘢,基本上係咩菜式都有,泰越韓中😹太多選擇不過我都係冒住佢個炸髀冬蔭公面而來,所以都係堅守住呢個信念🤖 🐻冬蔭公湯唔算太辣, 味道比平時飲嘅順喉D, 但就好夠味, 佢有得簡🍜米粉/粉絲/河粉, 食落米粉唔算好掛湯, 應該另外兩款會夾D, 炸脾冇厚厚嘅粉漿, 雞皮都好香脆, 入面肉質好JUICY, 唔算好大隻但我都唔係好食得晒 (因為食晒碗面)….連埋一杯凍飲 (+$4), 埋單$88, 中上環基本上一個餐都係差唔多價位, 下次再黎試其他🙆🏾‍♀️
🐻早排睇youtube介紹上環美食,作為中環扮工一員梗係要留意下👀,見到呢間餐廳[味道],介紹佢嘅炸髀🍗配冬陰公好似唔錯,今日終於的起心肝冒住排隊🚶🏻‍♂️嘅心情12:30分到達,前面大概有6-8人左右,估唔到排左10分鐘都可以入坐