2023-03-29 155 瀏覽
小店而家喺薄扶林道29號地下,想食蝦湯可以過黎試下除咗蝦湯,仲有新推出嘅雞白湯,同樣都係自家5-6個小時熬製,好鮮甜但小店坐位唔多,大家多多包涵營業時間11:30至9:00(紅日休息)
小店而家喺薄扶林道29號地下,想食蝦湯可以過黎試下

但小店坐位唔多,大家多多包涵
營業時間11:30至9:00(紅日休息)
  • 蝦湯拉麵
  • 雞白湯拉麵
  • 滑蛋豬扒飯
2021-10-28 431 瀏覽
開業8年 但我今年年中先發現依間拉麵店😕我本身係一個好中意食拉麵既人第一次去就試左佢個蝦湯麵🍜一次就愛上了💕💕💕蝦味好濃同拉麵配合得好好🍤🍲吸每一注麵都連埋濃濃既蝦湯味送入口每位帶去食既朋友都好中意依個味因為好好食每次都keep到個水準我食完走果陣都會大大聲咁講 「今日都好好味呀」 老闆娘就會話 「好食咁下次再黎食啦!」然後我就會好滿足咁離開不過商場唔肯續租所以冇得營運希望店主之後都幸福咁生活😆💕
開業8年 但我今年年中先發現依間拉麵店😕
希望店主之後都幸福咁生活😆💕
2021-10-26
  • 濃蝦湯拉麵
2021-09-24 445 瀏覽
觀塘美食攻略 日式風格小店 供應拉麵 日式小食,便當等選擇價錢平價實惠,味道亦唔錯,係觀塘人推介既小店之星自家豬骨濃湯拉麵/烏冬 咪睇佢小店,堅持自家煲湯底用上大骨敖足一日,平價都可以食到出色用心既食物湯底濃香鮮甜,啖啖豚骨味道 配以厚切叉燒, 海帶椰菜,粟米粒賣相平實,但味道出色既一碗拉麵 麵條係用曲身麵條好掛湯同幾有韌性咖哩汁配烏冬炸蝦  自家製既日式甜咖哩汁配烏冬,煙韌彈牙2隻炸蝦夠脆口爽甜,個咖哩汁濃而香甜日式章魚小丸子 焗香再灑沙律醬同大量鰹魚碎絲,味道豐富又脆口凍飲2杯消費$150觀塘成業街7號東廣場地下G08舖
觀塘美食攻略 日式風格小店 供應拉麵 日式小食,便當等選擇
價錢平價實惠,味道亦唔錯,係觀塘人推介既小店之星

自家豬骨濃湯拉麵/烏冬 咪睇佢小店,堅持自家煲湯底
用上大骨敖足一日,平價都可以食到出色用心既食物
湯底濃香鮮甜,啖啖豚骨味道
配以厚切叉燒, 海帶椰菜,粟米粒

咖哩汁配烏冬炸蝦  自家製既日式甜咖哩汁配烏冬,煙韌彈牙
2隻炸蝦夠脆口爽甜,個咖哩汁濃而香甜
凍飲2杯

消費$150
觀塘成業街7號東廣場地下G08舖
2021-09-23 242 瀏覽
鋪頭係相連小舖,一邊有廚房收銀,另一邊只有幾張枱,員工都唔多,今次叫咗明太子豬骨湯拉麵,套餐配飲品只係相差兩蚊,所以我叫咗熱咸柑桔蜜小店要等店員過來先可以落單,不過都唔算耐,落完單佢會報價,之後轉頭畀咗錢先。食物好快嚟到,啱啱見到嘅時候我仲以為係一條長蟹柳,原來係一條明太子明太子淨食比較濃味,撈勻入湯底後明太子味唔太出,豬骨湯普通,拉麵麵質正常,有少量椰菜,5大片叉燒同埋一隻流心全蛋,以觀塘區呢個價錢相當抵食,雖然食物味道同環境唔算非常出眾,但性價比搭夠,非常適合好好填飽個肚

2021-09-08 190 瀏覽
唔少人都會响觀塘東廣場揾食,依間麵店細細間,座位唔多,是晚獨個兒來試試。我order左黑蒜油豬骨湯叉燒手打烏冬,可以選擇拉麵,老闆會問加唔加蛋。先喝一啖湯,好濃郁,好惹味,蒜香重。烏冬係粗烏冬,沾上黑蒜油,入口好滑。叉燒大大片,好淋又入味,都只係$56, 點解唔試吓?
2021-06-04 1278 瀏覽
今日LUNCH TIME 突然很想吃拉面,即時想起了東廣場的味山田。可以支持黃店之餘又好味。今次試了黑蒜油拉面,只需要$54,而且有一杯飲品。由於是買回公司吃的關係,有有點擔心面質會過林。回到公司一打開盒子,黑蒜味道飄香,吸引了其他同事都問我在那裡買。舛開後幸好面質沒問題,軟硬度適中,入面有三片叉燒,但今次不夠軟滑。另外並有粟米、海帶及椰菜,其實是一個大分豐富的拉面餐。湯底味道十分濃郁,除了豬骨亦有大量黑蒜,非常吸引。

2021-06-03
外賣自取
自製特濃蝦湯叉燒拉麵🍜 第一眼就比特濃蝦湯吸引住蝦味好濃郁 而且湯底無乜油光唔油膩 食落好順口~ 叉燒係薄片既路線 唔肥但肉質嫩滑 後加既木耳絲份量60幾蚊既拉麵仲要包一杯野飲 呢個價錢有呢個質素 咁濃郁既湯底真係好surprise!
自製特濃蝦湯叉燒拉麵🍜 第一眼就比特濃蝦湯吸引住
2021-03-16
2020-12-22 2385 瀏覽
這家黃店拉麵位處東廣場, 內裡黃店雲集, 但主打菜式各有有不同, 例如明記主打黑山羊, 阿土伯主打鹽水雞, 素食譜主打素食, 就算同樣是日本菜, 橫濱水手主打的是海鮮丼及手卷, 大家互補長短, 不會互相蠶食是一件好事.拉麵六十多元, 份量不少, 湯底點了辣味豬骨, 辣勁十足但不會令人口乾, 還帶點鮮咁味. 拉麵就是基本的黃麵, 掛湯能力一般但口感爽彈. 叉燒偏瘦沒有太多焦香味, 吃下去口感還可以, 沒有起渣也不會韌. 有驚喜的是其雞蛋, 咬下去流心度十足, 甜蛋香再加辣味也蠻配合的. 炸蠔四塊也是二十多元, 不是很大塊的但咬下去很燙很脆, 新鮮炸起就是簡單的美味, 更重要是蠔汁滿載, 又再令人驚喜.

2020-12-15 1129 瀏覽
商場中的小店,一個相連舖面,一邊主要是廚房和外賣,而另一邊為堂食。食物方面,主打日式湯麵和飯。餐牌上標明自家製濃豬骨湯,於是點了黑蒜油豬骨湯义燒手打烏冬,另加溏心蛋。胡麻豬骨湯底,然後淋上黑蒜油,單看就覺得名其符實。湯底是鮮甜的濃骨湯,很清的。黑蒜油份量亦多,可吃起未不油膩,淡香的蒜味。义燒大大片又腍又入味。手打烏冬是粗身烏冬,每條都沾上黑蒜油,吃起來特別滑溜溜。溏心蛋原隻上,流心的,拌湯麵吃一流。咸柑桔蜂蜜,足料暖胃。

食物方面,主打日式湯麵和飯。餐牌上標明自家製濃豬骨湯,

於是點了黑蒜油豬骨湯义燒手打烏冬,另加溏心蛋。

胡麻豬骨湯底,

然後淋上黑蒜油,單看就覺得名其符實。

义燒大大片又腍又入味。

手打烏冬是粗身烏冬,每條都沾上黑蒜油,吃起來特別滑溜溜。

溏心蛋原隻上,

流心的,拌湯麵吃一流。

咸柑桔蜂蜜,足料暖胃。
  • 黑蒜油豬骨湯义燒手打烏冬
2020-12-15 719 瀏覽
成日去到東廣場都有選擇困難症,唔知食咩好,因為實在太多選擇。今次就試下味山田,因為見佢門口都好多人幫襯咁。可能大家都係年青人,女店員都比較豪邁地招呼客人。坐低之後我好保守咁叫咗個吉列滑蛋豬扒飯,應該唔會伏。個飯轉個頭就到,好快,確實都唔算伏。但當然$50個飯唔好期望太高啦,肉同蛋都偏少,反而飯就超級大碗,所以唔駛擔心食唔飽。亦唔會話唔好味,不過個吉列豬扒唔好期望佢仍然吉列。不過而家疫情期間,我會建議大家坐入舖頭。因為我貪方便坐最出嘅商場位置,好多人行過都會停低睇下食咩,所以變相食得無咁自在。

吉烈滑蛋豬扒飯
2020-08-27 1881 瀏覽
因為沒有堂食,所以買了2個餐外賣回公司食。一個餐系,豬骨濃湯义燒拉麵+凍檸茶($54),個湯好濃烈及鹹左少少,拉麵就因為外賣嘅關係,淋左d。另一個滑旦吉列豬扒飯+凍檸水($52)其實,外賣並不能試到真功夫,因為返到公司再開始進食,點都要拾多弍拾分鐘,下次應該試吓堂食至試到真功夫!
因為沒有堂食,所以買了2個餐外賣回公司食。
另一個滑旦吉列豬扒飯+凍檸水($52)
2020-08-27
2020-06-13 2198 瀏覽
今日去左觀塘食黃店💛揀左味山田,叫左個外賣🥡滑蛋吉列豬扒飯+加黑蒜豬骨叉燒烏冬1.滑蛋吉列豬扒飯 - 飯既份量非常多🤣滑蛋汁味道唔錯👍🏻可能因為外賣既關係,吉列豬扒林咗少少🤏但係味道都係ok ge 👍🏻😊2.黑蒜豬骨叉燒烏冬 - 黑蒜豬骨湯味道唔錯,唔會太重口味,叉燒同烏冬份量都好多! 飲品叫左杯熱鹹柑桔蜜同凍鹹柑桔蜜,味道香甜 🤗🤗👍🏻 整體來講外賣同堂食既話,以堂食經驗堂食味道會好味好多 👍🏻👍🏻🥰

飲品叫左杯熱鹹柑桔蜜同凍鹹柑桔蜜,味道香甜 🤗🤗👍🏻

2020-06-13
2020-05-24 1229 瀏覽
雖然睇落噏耷、餐牌選擇唔算好多,都係五十幾蚊日本飯麵,叫左滑蛋雞、咖哩牛肉飯,落單上菜都好快,個飯都夠料飽肚,質素唔錯,滑蛋唔會太熟,下次有機會再黎想試埋個拉麵。
2020-05-23
2020-05-22 927 瀏覽
觀塘既東廣場地下全層都係食店 當中黃店都有幾間💛坐就坐得唔太舒服架啦 地方細就將就下啦🙉---------------------------滑蛋吉列豬扒飯 套餐$52 單點$50 (可加$6轉撈手打烏冬)塊豬扒本身唔算好厚肉 炸皮比滑蛋整淋左少少所以無咁酥脆 不過幾薄身唔會食到成層粉漿 白飯雖然唔係用珍珠米 但我認為影響唔大 有滑蛋一樣好好送飯😋由於飯量都唔少 建議滑蛋可以多返啲 咁就可以每啖飯都食到啦😛套餐包一杯冷/熱飲品 普通汽水奶茶檸茶檸水果啲 但有野飲都只係比多$2 都抵啊🤓
---------------------------

滑蛋吉列豬扒飯  連飲品
滑蛋吉列豬扒飯  連飲品
2020-01-19 2105 瀏覽
東廣場有好多食店,這是其中一間黃店,店面雖然不大,但排隊都好快安排到入座,menu有拉麵有飯有小吃,佢拉麵可以加溫泉蛋,有拉麵或烏冬選擇,我就食了豬骨湯烏冬,也不錯。同行朋友食了炸豬扒飯,他說挺好食,岩佢口味,軟軟的飯。