2021-10-20 129 瀏覽
.青衣城少野食真係眾所週知🙃今次就試左一間相對平平無奇既日本餐廳🗾定食黎講佢都算係平價少少.🥢 燒靖魚飯丼 $70我覺得呢但飯性價比算幾高👍🏻靖魚都有兩舊 食落都好有魚味🐠加埋溫泉蛋送飯好正🥚仲有埋麵豉湯 都算濃味既🥘.🥢安格斯牛肩 $138 (加$20轉拉麵)但牛食落幾好食🐮好重牛味 又唔太硬 岩岩好6-7成熟😋有埋前菜 蔬菜同小食🥗但拉麵唔建議加錢轉煮得太淋一啲都唔彈牙🍜.🥢牛舌串燒 $58呢但牛舌燒得幾好食🍡火喉岩岩好仲要幾彈牙不過夾埋得兩串六舊略嫌少左啲🍢.

青衣城少野食真係眾所週知🙃
今次就試左一間相對平平無奇既日本餐廳🗾
定食黎講佢都算係平價少少
🥢 燒靖魚飯丼 $70
我覺得呢但飯性價比算幾高👍🏻
靖魚都有兩舊 食落都好有魚味🐠
加埋溫泉蛋送飯好正🥚
仲有埋麵豉湯 都算濃味既🥘

🥢安格斯牛肩 $138 (加$20轉拉麵)
但牛食落幾好食🐮

火喉岩岩好
仲要幾彈牙
不過夾埋得兩串六舊略嫌少左啲🍢

2021-08-11 258 瀏覽
去青衣有很多食肆可以選擇,今次隨意走到這間,正值下午茶時間,第二份午餐半價,同行的都同意試試。我們點了招牌的燒汁牛肉丼($58)🍛和西班牙黑豚叉燒丼($62),每份丼都配以味噌湯、溫泉蛋🥚及熱飲。味道、賣相、熱度均不錯,以這個價錢來說是性價比算高。牛肉不是只有肥的、 黑豚叉燒更優勝,燒得軟骨也可以咬到但不太燶,唯一美中不足是飯底太腍,唔似日本食肆的珍珠米。如果是咖啡控,請不要 order 咖啡做餐飲,因為似是即溶咖啡😅。

西班牙黑豚叉燒丼
燒牛肉丼
2021-08-10
西班牙黑豚叉燒丼
燒牛肉丼
2021-07-07 258 瀏覽
Went to tsing yi this day, there were plenty of cafes to choose. We went to plaza II, this cafe was located at a corner. We chose two set lunch.Some set lunch had miso soup and a scrambled egg. Miso soup with tofu and seaweed, hot and not very salty. I didn’t eat the egg because it was quite raw. I better ask the waiter not to give me next time.The rice was a curry rice with beef. Curry taste was light, beef cooked well. The price was reasonable in a shoppigg mall.

2021-06-12 323 瀏覽
週末夜晚食晚餐,喺青衣尋找餐廳食飯我見到門面同菜單幾吸引一般菜式都係當飯以及烏冬,牛肉類150左右,一般餐80左右。可以選擇米飯、加錢換烏冬或者拉麵。自己畫單,晏咗一份鰻魚飯同埋牛舌、牛肉粒串燒上菜時間還可以不過食物的味道就差好多鰻魚飯的份量大跌眼鏡,成一舊水一個飯就得圖片咁多,4手指寬都比多佢。鰻魚比較^惺^,就是有股其他味,唔知道點形容。沙律唔新鮮苦嘅,啲菜都黃曬個定食唯一唔錯嘅就係個海草最後係用麵豉湯撈飯串燒,鞋到不得了,燒到硬晒。死鹹和過火總值超級無敵難食,性價比超低
週末夜晚食晚餐,喺青衣尋找餐廳食飯
我見到門面同菜單幾吸引
可以選擇米飯、加錢換烏冬或者拉麵。

自己畫單,晏咗一份鰻魚飯同埋牛舌、牛肉粒串燒
上菜時間還可以
不過食物的味道就差好多
沙律唔新鮮苦嘅,啲菜都黃曬
個定食唯一唔錯嘅就係個海草
最後係用麵豉湯撈飯

串燒,鞋到不得了,燒到硬晒。死鹹和過火
總值超級無敵難食,性價比超低
2021-04-05 527 瀏覽
今日難得入黎青衣城搵到依間日本餐廳 見佢有lunch set望落去好似唔錯就入去試吓Lunch set餐牌款式算多主要食丼飯或湯烏冬 亦可以加錢轉拉麵雖然佢啲丼飯好吸引 寫明用青森米 應該好好咬口 不過同時見啲海鮮好似幾特別 所以最後揀...什錦海鮮豚骨湯鍋燒烏冬 ($68)包飲品 叫凍檸水 (+$3)個賣相好精緻 個鍋細細個 份量啱啱好一個人食 啲海鮮料好多 有天婦羅🍤青口背 福袋🍢魚蛋🍥帶子先講湯底 採肉豚骨湯 味道算清少少 一啲都唔油 同時又好入味 鹹度適中🍜烏冬係讚岐烏冬 粗身嗰隻 所以食落超彈牙超滑 好好食!仲要好索湯天婦羅外面都脆 不過可能因為我將佢浸湯浸得耐 佢外面淋咗 同埋開始同隻蝦分開 隻蝦係好食嘅 咬落爽口有蝦味青口背 帶子 同魚蛋就相對普通 冇乜味 帶子比較實身咗啲福袋就幾特別 好大個 索咗湯脹卜卜 估唔到咬落入面有菇 有肉碎 有粉絲 難怪叫福袋😆整體味道幾好 杯檸水都ok 冇叫少甜但甜度適中服務都好 幾有禮貌👍🏻環境唔錯 錯得都舒服 雖然舖唔大 但係唔覺得逼仲要佢櫈底有欖可以放袋 好方便CP值黎講唔錯 雖然加一咗要 $78但係lunch set 份量夠食 配料足
今日難得入黎青衣城
搵到依間日本餐廳 見佢有lunch set
望落去好似唔錯就入去試吓
Lunch set餐牌款式算多
主要食丼飯或湯烏冬 亦可以加錢轉拉麵

什錦海鮮豚骨湯鍋燒烏冬 ($68)
包飲品 叫凍檸水 (+$3)
什錦海鮮豚骨湯鍋燒烏冬

個賣相好精緻 個鍋細細個 份量啱啱好一個人食 啲海鮮料好多
有天婦羅🍤青口背 福袋🍢魚蛋🍥帶子
青口背 帶子 同魚蛋就相對普通 冇乜味 帶子比較實身咗啲
整體味道幾好 杯檸水都ok 冇叫少甜但甜度適中
服務都好 幾有禮貌👍🏻
環境唔錯 錯得都舒服 雖然舖唔大 但係唔覺得逼
仲要佢櫈底有欖可以放袋 好方便
CP值黎講唔錯 雖然加一咗要 $78但係lunch set 份量夠食 配料足 味道好 有野飲 可以話合理價錢
什錦海鮮豚骨湯鍋燒烏冬
2021-03-20 354 瀏覽
點了牛小排定食、雞腎串燒、墨魚咀串燒、雞軟骨串燒。牛小排用鐵板上,能夠保存熱度,不錯。可惜,餐廳的致命傷是中央冷氣太冷,大部分座位頭頂都有直衝下來的冷氣,牛小排雖有鐵板,用青森米煮出來的白飯本也很好,但三分一未食完,牛小排已變冷變硬,串燒就更槽,更快變冷,加上完全沒底味,而從表面的顏色能看出,燒的時間不夠,本可被遮蓋的雪藏及內臟味便很明顯,可以說, 牛小排是非戰之罪,串燒的不合格是咎由自取。 吃罷, 一直被蓋著的那碗麵豉湯原來未喝,還熱騰騰的,埋怨暫停!
點了牛小排定食、雞腎串燒、墨魚咀串燒、雞軟骨串燒。

2021-03-20
2021-03-20 280 瀏覽
今日去迪士尼搭車搭到去青衣城食完午餐轉地鐵過去迪士尼,就睇吓青衣城有咩食喺二期就見到呢間日本野,午餐唔算貴日本嘢嚟講算平$60左右一個set,一碗丼飯,有麵豉湯有溫泉蛋有嘢飲,碗飯都算大碗,啲嘢都好快嚟到,可能閒日同我地11:30早冇乜人,我哋兩個人一個嗌左個日式叉燒飯令一個嗌咗個類似鰻魚炒飯咁既,兩碗都非常好食,撈埋隻溫泉蛋落啲飯到簡直一流,下次去迪士尼會考慮再去呢度食午餐,食完再入去迪士尼因為迪士尼裏面貴夾唔好食😂
2021-03-13 212 瀏覽
星期六放假去食個靚飯,朋友揀左呢間,佢話黎呢度要食丼☺️☺️因為用青森米午餐選舉好多,而且價錢好實惠,60令蚊起就可以有一set,包飯,玉子同飲品1杯。我點左個西班牙黑豚叉燒丼,真係超好味,黑豚肉叉燒又入味又淋身,食落去又吾乾又吾鞋口配埋日本青森米,鍾意食日本珍珠米既朋友一定喜歡那種軟軟糯糯既口感,突然有掛念去日本旅行既感覺先食了兩啖飯再把蛋加進飯內,加了蛋香又另一種滋味總之整體感覺I chi ban
星期六放假去食個靚飯,朋友揀左呢間,
佢話黎呢度要食丼☺️☺️因為用青森米

我點左個西班牙黑豚叉燒丼,真係超好味,
黑豚肉叉燒又入味又淋身,食落去又吾乾又吾鞋口

先食了兩啖飯再把蛋加進飯內,加了蛋香又另一種滋味

總之整體感覺I chi ban
2021-02-07 261 瀏覽
兩人限聚嘅情況下,入到餐廳被安排到八人嘅卡位,坐得好舒服👍一坐低侍應馬上奉上兩杯玄米茶,玄米味好香嗌咗個 黑蒜油豬手鍋拉麵 同 燒西班牙黑豚叉燒丼兩個餐都送熱飲,但其實可以唔洗,因為已經有茶拉麵稍嫌唔夠彈牙,湯底亦唔算出色,不過都可接受,因為始終唔係專做拉麵嘅拉麵店米飯用嘅係日本米,豚肉肥瘦適中,肉味亦都好濃郁價錢嚟講我覺得少貴,個人覺得可以唔洗要杯嘢飲但平返$10個價位就合理啲啦值得一讚嘅係我口罩條耳繩斷咗,諗住問職員拎釘書機釘返...但職員直接成盒口罩拎過嚟過「不如你拎過個新架啦」嗰刻即刻有好窩心嘅感覺🥰
兩人限聚嘅情況下,入到餐廳被安排到八人嘅卡位,坐得好舒服👍
一坐低侍應馬上奉上兩杯玄米茶,玄米味好香

嗌咗個 黑蒜油豬手鍋拉麵 同 燒西班牙黑豚叉燒丼
兩個餐都送熱飲,但其實可以唔洗,因為已經有茶
黑蒜油豬手鍋拉麵

米飯用嘅係日本米,豚肉肥瘦適中,肉味亦都好濃郁
燒西班牙豚肉叉燒丼

2021-02-06
燒西班牙豚肉叉燒丼
  • 燒西班牙黑豚叉燒丼
每次去青衣城都只在一期搵食,原來二期都有好多食肆,味之亭就係其中一間。餐廳地方潔淨,座位舒適,出名食牛,午市提供大眾化價錢的套餐。😊日式汁燒牛肉丼套餐,包麵豉湯及熱奶茶 $58✅ 店舖採用日本青森米🍚,飯上面鋪一層碎牛肉片和洋蔥絲。✅ 伴隨一隻溫泉蛋,撈落牛肉飯簡直是絕配,可以令牛肉更加嫩滑。✅ 牛肉飯好味的精髓當然在於秘製牛肉汁啦!牛肉同洋葱都吸足了秘汁,味道偏甜,很惹味可口。✅ 我同時鍾意加入七味粉,微微的辣度非常開胃。✅ 奶茶味道都不錯,茶濃奶滑。

😊日式汁燒牛肉丼套餐,包麵豉湯及熱奶茶 $58

✅ 店舖採用日本青森米🍚,飯上面鋪一層碎牛肉片和洋蔥絲。
✅ 我同時鍾意加入七味粉,微微的辣度非常開胃。
✅ 奶茶味道都不錯,茶濃奶滑。
2020-11-21 263 瀏覽
自從返左學之後食飯時間愈推愈遲番到黎青衣想食埋飯先返屋企。食物方面都很多選擇抗疫期間還有一些折扣優惠,齊來抗疫雞腎串燒口感唔韌,每粒都充滿水份並沒有流失。熱柑桔蜜味噌雞扒丼配溫泉蛋拌飯溫泉蛋拌落熱飯口感剛好,每粒米都能沾上蛋液雞扒皮煎得很脆,肉非常入味。成碗飯整體都很多。免治雞肉軟骨串燒口感非常鬆軟,有少少煙燻過的味道帶住兩個小朋友,店員都好細心,特別安排卡位座位。。
自從返左學之後食飯時間愈推愈遲
番到黎青衣想食埋飯先返屋企。

食物方面都很多選擇

抗疫期間還有一些折扣優惠,齊來抗疫

雞腎串燒
口感唔韌,每粒都充滿水份並沒有流失。

熱柑桔蜜
味噌雞扒丼

味噌雞扒丼配溫泉蛋拌飯
溫泉蛋拌落熱飯口感剛好,每粒米都能沾上蛋液

雞扒皮煎得很脆,肉非常入味。
成碗飯整體都很多。

免治雞肉軟骨串燒
口感非常鬆軟,有少少煙燻過的味道

帶住兩個小朋友,店員都好細心,
特別安排卡位座位。
2020-11-14 223 瀏覽
話說睇完Menu叫咗一碗日式燒汁牛腩飯,攞嚟嘅竟然係一碗茶餐廳都食到嘅蘿蔔牛腩飯,同佢Menu張相簡直天淵之別。仲要碗飯上面啲餸亂七八糟咁劈上去,好似廚房趕住收工咁,見到真係嚇一嚇。之後我即時叫個 waiter俾多次個Menu我check下我係咪自己點錯咗食物但係發現又冇錯喎。最後只好認命繼續食。當時已經心諗出事喇因為我亦都點左一份鮮蝦串燒,嚟到嘅時候賣相唔錯但係食落去口感係凍嘅,同埋似咬緊擦子膠。總之一句講晒大家去呢度食嘅話小心中伏。
2020-07-18 582 瀏覽
.性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑服務指數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境指數:🌕🌕🌕🌑🌑.性價比非常之高既餐廳,簡單食個晚餐定食係唔錯,味道對得住價錢,而且仲好飽😆..-.Set (共3個)✦美國和牛西冷 $168✦西京燒比目魚 $88 *2滿$300送燒鰻魚1客Total: $344 (包括10%service charge+9折).-✧ 西京燒比目魚 塊比目魚都算幾大塊、厚身,對於我呢啲唔多鍾意食腥味魚既人就最岩,滑嘟嘟,點啲沙律醬伴個飯,係簡單既滿足感🎶.❖評份:🌕🌕🌕🌗🌑.
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕
好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
服務指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
環境指數:🌕🌕🌕🌑🌑
Set (共3個)
✦美國和牛西冷 $168
✦西京燒比目魚 $88 *2
滿$300送燒鰻魚1客
✧ 西京燒比目魚
❖評份:🌕🌕🌕🌗🌑.
2020-06-16 448 瀏覽
疫情似乎緩和咗 work from home就寫咗落歷史啦 今日喺呢頭返工就嚟咗青衣城食lunch 見呢間餐廳做緊全日九折就同同事入咗去試一試🙊 lunch hour都唔算太多人 可能係因為餐廳流轉得好快啦午市套餐都有幾多選擇 有飯有烏冬 咁我地兩個都好肚餓 所以就叫咗兩個丼飯 兩個丼飯都配溫泉蛋 而溫泉蛋係分開上嘅 溫泉蛋一戳就穿 可以用埋蛋黃汁撈飯😺 仲有麵豉湯㗎咖喱牛肋肉丼 牛肋肉口感好好 唔會有筋 牛肉真係唔錯 咖喱就比較重鹹味 唔係好有咖喱味 覺得再辣啲會好啲😂燒西班牙黑豚叉燒丼 叉燒都幾厚切 不過飯就有少少乾身 冇乜汁 好彩有隻溫泉蛋中和吓 撈埋蛋汁就岩岩好喇 個人中意呢個飯多啲😻飲品就冇乜特別 都係正正常常嘅奶茶同檸茶啦😮都可以試下

飲品就冇乜特別 都係正正常常嘅奶茶同檸茶啦😮都可以試下
2020-06-15 357 瀏覽
原本男友約我食早餐點鬼知佢遲到,結果轉左依間提前食中午。十一點半去到剛營業,安排了餐廳最入角落的卡位,自成一角私人空間十足如包廂感覺好正。食完去樓上UA睇戲都幾方便的。看看餐牌食物選擇多價錢唔貴,點了兩款物味道都OK包埋飲品都幾化算。燒西班牙黑豚叉燒丼 $68賣相唔錯,有五塊叉燒,肥瘦適中都幾香口,碗飯本身漿油比較少欠了點味道,要加點豉油增味,幸好配以溫泉蛋拌飯,蛋撈埋飯食好食。鰻魚柳川丼 $64鰻魚切碎無咁美味有少許碎骨,滑蛋一般洋蔥帶出甜味,溫泉蛋撈埋飯食比較好,整體味道一般。凍奶茶+熱柑桔飲品正常~

燒西班牙黑豚叉燒丼 $68
燒西班牙黑豚叉燒丼