2019-04-03 323 瀏覽
今日特登過嚟山林道食晏,因為朋友話呢度有一間日本嘢好靚好好食😍😍聽講呢度嘅晚餐都好多人食一定要book枱🙈🙈🙈 今日就黎試下個lunch set先😆難得晏晝得閒過到嚟當然要對自己好啲😝😝我哋嗌左咗刺身,串燒同埋一個熱食餐,實行試曬佢所有款式😂 重點係佢嘅lunch menu相對係超抵食!!! 全部餐都配有前菜🌿/沙律🥗/日式蒸蛋🥚/麵豉湯🍵/白飯🍚首先要讚下個日式蒸蛋,十分香甜滑溜😍😍 上層配以香菇,底層有蟹柳,相襯致極,絕對係高質蒸蛋🥚🥚🥚五點刺身定食 🐬🐟🐠5款刺身包括左口魚/吞拿魚/三文魚/油甘魚/凡立貝🍣🍣🍣通常食開嘅左口魚都係火炙, 今次終於食到刺身, 肥美多脂,口質爽滑😍三文魚超厚切300%鮮味非常😋😋😋而帆凡立貝配搭咗青檸上碟食落非常清新鮮甜😆OMG 5款都好想encore!!! 就連跟餐沙律蟹子沙律都好新鮮!!!😍 蟹籽落得好大方超多!!!正💯💯💯牛肉串燒定食 🐂🐃有兩款牛肉加牛舌,海蝦,香菇同小蕃薯, 白飯仲可以轉做燒飯糰,脆脆紫菜包住飯糰,飯焦味香噴噴! 大推😎豚肉炒金菇露筍🐖🐗豚肉嘅份量十足,炒得香口唔油膩😋用嚟送飯真係忍唔住一啖接一啖!是日甜品係蜜瓜福餅,冷凍口

五點刺身定食 🐬🐟🐠

牛肉串燒定食 🐂🐃

豚肉炒金菇露筍🐖🐗

是日甜品係蜜瓜福餅,冷凍口感,非常煙韌,食落淡淡嘅蜜瓜香味,絕對係日本嘅味道 😍😍 簡直係完美地結束咗呢一餐💯💯💯

呢間餐廳咁受歡迎真係名不虛傳😝😝😝 回頭率一百!!!

2019-04-02
2019-04-01 52 瀏覽
成日經過佐敦都想試呢一間野今日lunch特登過嚟食門口個裝修都幾特別睇下個Menu先有lunch set所以就叫咗一個係食刺身嘅丼前菜會有麵史湯湯同埋蒸蛋同埋螺肉個蒸蛋好滑呀北海丼~ 上面有牡丹蝦,帶子,三文魚子,三文魚子,海膽同魚刺身全部都好新鮮正呀~仲有蟹子沙律另一個餐比較特別係串燒定食~ 牛肉牛肉好味呀~仲有燒蝦燒菇同燒甜蕃薯仔我好鐘意lee 個味噌既燒飯團另外仲叫左兩個小食燒明太子~ 份量都算多同埋清酒煮硯一口一隻~
成日經過佐敦都想試呢一間野

正呀~
仲有蟹子沙律

另一個餐比較特別
係串燒定食~
牛肉牛肉好味呀~
仲有燒蝦燒菇同燒甜蕃薯仔

份量都算多

同埋清酒煮硯
一口一隻~
2019-03-11
撞正lunch hour,要喺尖沙咀搵間價錢相宜,又唔洗排哂長龍嘅餐廳實在唔易,所以決定行遠啲黎山林道搵食。一入黎就係omakase嘅格局,本身以為好」貴,點知啲lunch set係超超超抵食!$150有找就有一整set定食。前菜嘅沙律好新鮮爽口,但唔記得影就食左😂 茶碗蒸超滑好好味。牛肉丼質素唔錯,撈埋黑松露夠哂香。白飯用珍珠米,口感豐當。試左佢地幾款刺身,質素不錯,有信心下次黎試晚市omakase😆😆P.S. 山林道上午人流不算多,但泊車異常地難,所以還是建議搭港鐵。

2019-03-26 30 瀏覽
終於考完畢業試,有時間同媽咪食下lunch。喺Openrice search左一大輪,最後揀左山林道呢間<味一番>食lunch,食完連媽咪都大讚!!我地想試多啲野,所以share左兩個定食同一個牛肉丼,飽到不得了😂我超推介佢地嘅五點刺身盛,只係$148,就有幾款超高質嘅刺身。全部非常新鮮,油脂豐腴,而且好抵食!豚肉串燒丼都好正,比想像中更大份。豚肉肥瘦相間,當中荔枝豚肉丸好特別,食落清甜,中和左豚肉較油膩嘅口感👍🏻黑松露牛肉丼好香松露味,牛肉份量相當豐盛,有西日fusion嘅感覺👍🏻總括黎講,我地都好滿意呢餐lunch,一定會再黎!!

總括黎講,我地都好滿意呢餐lunch,一定會再黎!!
  • 五點刺身定
  • 茶碗蒸
難得朋友係尖沙咀整d 野☀️ 就搵埋係尖沙咀番工既姊妹😌黎個享受午餐既快聚會🥳位於山林道既味一番🤔朋友話佢帶我地去威威!無問題啦!有食就能帶我去了🤣🤣🤣🤣為咗更加接近一半感覺我哋選擇坐吧枱🥳 一邊睇住師傅整嘢食一邊享受美食☺️三個女人都未食早餐就決定一人一個set🥳👍🏻刺身定食跟什菜沙律,熟食跟蟹籽沙律!份量啱啱好嘅開胃菜🥳茶碗蒸亦非常出色滑蛋入邊仲有小蟹柳😋😋😋🎈農場炸雞定食($88)👍🏻👍🏻👍🏻炸粉好薄,外脆而且雞肉食得出非常鮮嫩,絕對唔會因為炸而乾!!果然係有質素嘅☝🏻☺️絕對唔係老雞雞配埋隔離嘅沙律醬好食得落飯🤤🤤🤤食炸野是最怕佢厚炸粉!怕熱氣咩咩唔緊要架你啊青瓜沙律平衡返😋🎈香煎牛舌飯($88)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻對我來講牛舌最緊要就係唔會太硬!厚切牛舌!做得好!必須要係唔會太生之餘,中間啱啱好少少熟軟林林😋(我唔會想食擦膠😂)佢哋呢個絕對係好食份量💓多嘅牛舌定食🥳🥳🥳💓💓個醬汁🥳唔會好鹹好好送飯🎈壽司8 貫細魚生定👍🏻👍🏻👍🏻($198)三文魚🍣、吞拿魚、海膽、赤蝦、迷你三文魚🍣丼果然係名不虛傳!呢間嘅魚!非常新鮮,吞拿魚入口即溶唔會有渣! 海膽壽司亦都非常鮮甜紫菜夠脆!甜品係黃豆粉

難得朋友係尖沙咀整d 野☀️ 就搵埋係尖沙咀番工既姊妹😌

無問題啦!有食就能帶我去了🤣🤣🤣🤣

為咗更加接近一半感覺我哋選擇坐吧枱🥳
一邊睇住師傅整嘢食一邊享受美食☺️

三個女人都未食早餐就決定一人一個set🥳👍🏻

刺身定食跟什菜沙律,熟食跟蟹籽沙律!

份量啱啱好嘅開胃菜🥳

茶碗蒸亦非常出色滑蛋入邊仲有小蟹柳😋😋😋

🎈農場炸雞定食($88)👍🏻👍🏻👍🏻

🎈香煎牛舌飯($88)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個醬汁🥳唔會好鹹好好送飯

🎈壽司8 貫細魚生定👍🏻👍🏻👍🏻($198)
三文魚🍣、吞拿魚、海膽、赤蝦、迷你三文魚🍣丼

甜品係黃豆粉蕨餅😋😋😋
黃豆粉好香一放上枱已經聞到陣味💓😋
蕨餅就係要食嗰種qq 有咬口既感覺
蕨餅中間仲係滑滑嘅口感😋係高質蕨餅🤩

而且店員亦都好勤力不停加水啊收野
服務態度一流👍🏻☝🏻

尖沙咀山林道真係有好多嘅美食

2019-03-20 36 瀏覽
今日咁啱朝早出開去尖沙咀做嘢就搵埋另外兩位好姊妹都係尖沙咀翻工嘅食lunc其中一位介紹我哋去到山林道呢一間日本餐廳食嘢環境都幾舒服 最特別就係廚房係開放式主廚同其他廚房嘅幫手全部都睇到晒個廚房超乾淨 分分鐘仲乾淨過我屋企自己個廚房好多可以睇到廚師佢哋點樣烹調美食發現佢個午餐餐牌都幾抵食我哋三個決定嗌三個sets share分別係農田炸雞定食 香煎牛舌飯 同八件壽司set每個set都會跟咗前菜、沙律、湯同蒸蛋真心性價比好高估唔到尖沙咀呢啲旺區都做到呢個價位味道方面個炸雞係一啲都唔厚粉所以一啲都唔熱氣呢個要俾個讚佢因為女士實在太怕熱氣嘅食物個人來講好鍾意食牛舌呢個牛舌厚肉得來又好入味搞到我哋三個都爭黎食特別一提要講吓跟餐嗰個蒸蛋超級無敵滑 淨係加蒸蛋都已經完勝 必食必食壽司上面啲刺身好新鮮 尤其個海膽同帶子超級正舊飯又唔會好大舊最後仲食埋個日式甜品煙韌蕨餅畫上完美嘅句號
今日咁啱朝早出開去尖沙咀做嘢
可以睇到廚師佢哋點樣烹調美食
發現佢個午餐餐牌都幾抵食
我哋三個決定嗌三個sets share
分別係農田炸雞定食 香煎牛舌飯 同八件壽司set
每個set都會跟咗前菜、沙律、湯同蒸蛋
真心性價比好高
最後仲食埋個日式甜品煙韌蕨餅
畫上完美嘅句號
2019-03-20
2019-03-19 99 瀏覽
平日鍾意食日本菜嘅我,見呢排返工咁忙一定搵返那麼多日同朋友放工去食好西,最後book左尖沙咀味一番食日本菜,一黎到就被安排坐咗喺吧枱,可以望住師傅整壽司刺身嘅過程,侍應細心介紹左今天有什麼值得推介。油菜花沙律,望落好翠綠又有refresh既感覺,加咗木魚碎恰到好處。左口魚刺身同特上錦繡刺身嚟食,分別有海膽,拖羅,帶子,牡丹蝦等等...全部都好新鮮,好似去咗日本食一樣,特別係海膽非常鮮甜,好想再encore!左口魚刺身配鯛魚汁又係好夾,加左之後魚嘅鮮味更加提升。跟住師傅就揀咗2款壽司俾我哋食,分別係金目鯛同白蝦壽司,呢兩款都係被香港比較少見嘅壽司,雖然係比較貴,但係值得嘅,我地一食就愛上!之後再上左幾款串燒,分別係牛舌,白菌,煙肉蠔卷同埋大葱煙肉,串燒全部都得好香,香脆多汁唔乾又好味,最推介牛舌同白菌,因為白菌平時比較少見,而牛舌一d都唔韌非常嫰滑,值得推介!最後仲嗌左叫鯛魚味稻庭烏冬,有好香濃魚湯嘅感覺,稻庭烏冬非常掛湯,湯頭亦都非常鮮甜好飲,就算食到好飽都可以清晒。食到好飽就以柚子雪芭作為甜品,為呢一餐晚飯做出完美嘅句號。

食到好飽就以柚子雪芭作為甜品,為呢一餐晚飯做出完美嘅句號。

• 刺身
2019-03-18 35 瀏覽
不嬲都好鍾意食日本野,但呢輪太多新聞講刺身有蟲,令人有啲卻步。今晚朋友生日,避不了日本餐,但食完實在太有驚喜。佢嘅前菜已經夠特別,係淮山芥末八爪魚,好開胃。同朋友叫咗左口魚同特上錦繡刺身,佢嘅刺身全部都係即叫即切,勁新鮮勁甜。壽司我哋試咗白蝦同池魚(上面有蟹膏),有油香但一點都不膩!串燒就試咗牛脷同埋煙肉蠔;前者厚薄適,燒得剛剛好所以好Juicy,而香口嘅煙肉包住肥美嘅蠔,都同樣出色。最後一定要提嘅係鯛魚湯稻庭烏冬,零味精,湯底好鮮甜,烏冬又彈牙,呢間餐廳絕對值得encore。
佢嘅前菜已經夠特別,係淮山芥末八爪魚,好開胃。

壽司我哋試咗白蝦同池魚(上面有蟹膏),有油香但一點都不膩!
山林道,是一條好街。餐廳和酒吧,各種風格價錢都由自己決定。是日重遊舊地,這裏是我的選擇。在香港食omakase,總是不太好坐,個人空間不多。眼前壽司有多美味,都被旁邊的是非聲打斷。而這裏,卻是個好地方,給客人極多的個人空間。一進門已經感覺到經理的熱情,也不會過分打擾自己,服務得相當合宜,不像一些過於熱情的經理。下午時段時間有點倉促,吃壽司的話也許不太合適,是一隻點了一個魚生飯,用上的刺身是能夠感受到的新鮮,這裏的魚肉10分柔軟,比外面許多的壽司店都不同。 收得起一個不錯的價錢,自然是有着不錯的水準,也能感受到店家的大方。不得不提的是,魚生飯上影溫泉蛋是最好的質感,真的是極之出色,也不會有蛋腥味,有時就是這種簡單的配菜,才能顯得出店家的認真和誠意。要是微小的事就越值得認真去做。朋友的熱食點了蒜片牛柳粒,一開始聽到反了一下白眼,結果上來的成果卻是令人驚喜。肉質柔軟自然不在話下,各種配料都調味得宜,連味噌湯的岀汁做得非常好。下次再來一定會嘗試一下他的omakase

下次再來一定會嘗試一下他的omakase
昨晚約朋友到尖沙咀山林道吃晚飯,工作左一天甘辛苦,來味一番吃吃日本菜奬勵下自己是必須的味一番居洒屋裝置,環境舒適座位宽闊是三五知己聚腳的好地方。店長好有耐性介紹今晚好吃的新鮮特產,經他的推薦,好快點左好幾樣:有安康魚肝,安康魚肝今次我是第一次吃的它同平时吃的不一樣,好特別,它是帶甜味的好新鮮有口感,無腥味,聽說對人體好有益處特上錦繡刺身期待已久的超新鮮海膽,還帶著海水味,在口腔里散發它的鮮甜,好令人回味還有厚切拖羅油脂甘香、肉質鮮嫩多汁,帶子鮮味十足,立魚三文魚一樣甘新鮮好味還點左一個北海道油菜花,油菜花好翠嫰,加上木魚碎,味道好夾還是有四件壽司🍣有池魚壽司、針魚壽司都是第一次吃,幾特別,赤貝爽口鮮甜,牡丹蝦爽而滑鮮味十足最后吃甜品北海道綠茶雪膏十分美味滿足,好完美的晚餐
味一番居洒屋裝置,環境舒適座位宽闊是三五知己聚腳的好地方。

還點左一個北海道油菜花,油菜花好翠嫰,加上木魚碎,味道好夾
最后吃甜品北海道綠茶雪膏十分美味滿足,好完美的晚餐
2019-03-11 32 瀏覽
每次食師傅發板都有一種非常驚喜嘅感覺,因為師傅未拎出嚟你永遠都唔會知道係乜嘢!今次去到尖沙咀呢間人世嘅日本菜餐廳, 同樣係非常滿意。上菜之前我有睇過餐牌,第一味餸係冰菜蕃茄沙律,小弟見識少,未食過冰菜,點知原來咁好食! 師傅將啲菜說都好冰硬,食落去好脆好爽口,第一次食,非常驚喜!之後就係赤幹刺身。師傅嘅刀工非常一流,刺身切得好薄好晶瑩剔透再加上秘製醬汁,將魚嘅鮮味帶出來然後就去壽司嘅時間,今次我哋食咗三款壽司,分別係中吞拿魚腩壽司、油金魚腩壽司同金目鯛壽司。雖然係魚腩,但食落去一啲都唔會過到肥你好多肥肉,反而口感非常之好,非常新鮮,非常開胃。最後我哋食咗一碟好好味嘅熟食,明太子炒蘆筍。我本身做對蘆筍感覺一般般,但原來配買明太子,非常香口,而且淡淡爽脆。最後我同朋友每人都食咗個雪糕,成餐都好豐富好滿足!

再加上秘製醬汁,將魚嘅鮮味帶出來

最後我同朋友每人都食咗個雪糕,成餐都好豐富好滿足!
2019-03-09 34 瀏覽
好多朋友都推介呢間日本野 早收工一於同男朋友黎試試坐bar枱位 全程都見到師傅點整野食😍😍軟殼蟹沙律($98):份量好足 菜都好新鮮 不過我都係鐘意食熱辣辣既炸軟殼蟹😣 沙律麻麻地呢個搭配金目鯛壽司($58) 白蝦壽司($68):聽師傅推介 之前都無食過 不過一試愛上 好鮮甜赤幹刺身($125):每片都切都好薄,好新鮮,食落好清爽,不過味道比較清淡黑龍牛油果卷($148):好鐘意🙆🏻‍♀️ 牛油果加鰻魚非常搭,無論口感定味道都好出色鯛魚奶湯($68):重頭戲黎喇!全晚最最最鐘意!超鮮甜,好香好好飲,大家一齊要試!厚燒牛舌($58) 荔枝豚肉卷($32):仲叫左串燒,好滿足
好多朋友都推介呢間日本野 早收工一於同男朋友黎試試

坐bar枱位 全程都見到師傅點整野食😍😍

2019-03-07 252 瀏覽
在放假期間跑了澳門一趟逛逛,回到尖咀感到肚子餓,想起之前附近的《味一番》就立即過去了! 環境有bar 檯也有2人以上,多人更可包房!職員對於食材有豐富知識,是個活字典,服務態度良好。進入的客人仿似朋友搬,熟悉了很久很久!前菜 HKD 15 肉質好入味,開胃之選冰菜蕃茄沙津 HKD 88 表層呈好多水珠搬的冰菜!口感滑嘟嘟又爽脆!海鰻苗 HKD 64即是海鰻的BB , 是春季限定食材, 是必點之一! 口感煙韌,口感過癮,特上錦繡刺身 HKD 269 有拖羅、金目鯛、帆立貝、海膽等全都是深海魚,其中金目鯛脂肪多,聽媽說要野生釣上來,屬上級魚材。油香四溢。這裡的海膽有別於外面。 每次細嚼都有海膽味溢出來,總是吃不完,直至完全溶化。 拖羅乃是其中一種豐富魚油既魚! 這片沒有根(血管)所以每口都慢慢口內溶化。 帆立貝、蝦鮮甜美味,色澤光亮!櫻花蝦豆腐HKD 39很吸引! 用炸形式烹調,但一點都不覺得油膩。放在調製汁內又不會感到太熱氣。 口感脆口有櫻花蝦香味! 舞茸天婦羅 HKD 49 是日本其中一種菇類而且有很多好處增強免疫力、降血壓等。 而這裡製作成天婦羅再配上汁後把味道提升。 自家制雞肉棒

環境有bar 檯也有2人以上,多人更可包房!

前菜 HKD 15
肉質好入味,開胃之選

冰菜蕃茄沙津 HKD 88
表層呈好多水珠搬的冰菜!口感滑嘟嘟又爽脆!

海鰻苗 HKD 64

特上錦繡刺身 HKD 269
有拖羅、金目鯛、帆立貝、海膽等

帆立貝、蝦鮮甜美味,色澤光亮!

櫻花蝦豆腐HKD 39

舞茸天婦羅 HKD 49

自家制雞肉棒 HKD 38
欣賞自家製出品! 這份雞肉跟日本雞蛋混合再食!質感有蛋香味又啖啖肉不鞋口

大蔥豚肉 HKD 32
烤得好香特別用了大蔥更可減去油膩感! 一口豚肉細細粒岩哂

最後就是柚子雪芭,夠凍又沒有大大舊冰粒,內裡仲有柚子肉! 美味!

2019-03-07 215 瀏覽
前年曾經在這家居酒屋「味一番」跟朋友慶生,印象不錯,所以今年朋友主動建議再來。當晚店內很熱鬧,同樣有一班食客在慶生。前菜 《麵豉青瓜 $15》- 喜歡日本麵豉的咸香,平時自己會用來拌粥,今次配搭青瓜味道多了份清新。《油茶花沙律 $78》- 吃過類似的中式菜,日式的還是第一次,油茶花十分嫩綠清甜,灑有滿滿的木魚很提味。《三刀魚刺身 $128》 -刺身薄身剔透,味道甜美魚味濃,刺身配上鯛魚汁,汁酸醒胃又提味。《海鰻苗刺身 $128》 - 看似水晶粉,但其實仔細看會看到小小的眼睛 - 那是海鰻苗的眼睛哦!海鰻苗切成水晶粉般,味道偏淡所以配上帶有薑味的醬汁提味。《金目鯛刺身 $110》 - 魚皮火炙帶微微焦香又煙韌,肉身厚身有口感,微熟令魚味更出。《赤貝刺身 $116》- 用小蒸籠盛載,賣相吸引,有澎湃感。味道厚身鮮爽,輕蘸芥末及醬油更提鮮。壽司有三款:《三文魚腩壽司 $28》 - 三文魚腩長身兼拖著一片魚脂,入口脂香豐富。《油甘魚壽司 $32》 - 同樣入口鮮味清甜帶脂香。《火炙鰈魚壽司 $48》 - 火炙過迫出魚脂,入口嫩腍有溶化感,很脂味。《梅子小卷 $48》梅子做餡酸酸的不會膩。另外

當晚店內很熱鬧,同樣有一班食客在慶生。

壽司有三款:

《油甘魚壽司 $32》 - 同樣入口鮮味清甜帶脂香。

《梅子小卷 $48》
梅子做餡酸酸的不會膩。

另外多點一碗《鯛魚湯稻庭烏冬》-
湯奶白濃郁並且魚味香濃,黏口有膠質!稻庭烏冬幼扁身,掛湯彈牙。
2019-02-19
2019-03-05 35 瀏覽
週末想食日本菜🥰🥰行過左尖沙咀就試食番呢間新裝修好味一番入到去個環境係舒適既服務員都會全動會問你想食啲咩既態度一流先黎左個冰菜第一次食口感唔錯再之後叫左個特上雜錦刺身呢間刺身真係好想特別推介一下真係取材係新鮮,你食會食得出係與眾不同真心推介之後我好特別我單點左個牛舌試下又係好得👍🏻👍🏻👍🏻特別之處牛舌佢係厚切但佢燒完出黎係無燒焦同食落係外脆內軟鍾意食牛舌嘅朋友可以試一試之後就食左火炙碟魚邊壽司日本馬糞海膽壽司(呢個一般)島池魚腩壽司呢個又係特別既針魚身刺身口感係好好咬幾有(銀力)
週末想食日本菜🥰🥰

先黎左個冰菜
第一次食口感唔錯

再之後叫左個特上雜錦刺身
呢間刺身真係好想特別推介一下
真係取材係新鮮,你食會食得出係與眾不同
真心推介

同食落係外脆內軟
鍾意食牛舌嘅朋友可以試一試

之後就食左
火炙碟魚邊壽司
日本馬糞海膽壽司(呢個一般)

島池魚腩壽司

呢個又係特別既針魚身刺身
口感係好好咬幾有(銀力)

• 刺身