2019-07-08 665 瀏覽
因為太耐冇食壽司但又想食番啲有質素既,就係 openrice 搵左呢間唔算多負評既味一番,位於山林道佐敦D出口會近啲。其實呢條街係多野食,星期一先食呢度食完野。我哋今晚臨時打黎問有冇位,bar 枱都照殺,有得睇師傅整野食其實個 view 都幾唔錯。一坐低上左醋木魚洋蔥同芥辣尤魚先,呢兩樣都幾開胃。首先叫左個特上錦繡拼盤睇下有咩再單嗌,另外點左份燒鵝肝,呢個燒得太干,入面既油差唔多冇晒,中意鵝肝既朋友唔好點,會失望。拼盤有8件壽司,比較鮮甜好食既係蝦,赤身,但雕魚唔夠新鮮,set 入面既馬糞海膽好腥,一啖咬落去成口腥, 好慘丫中晒伏。其他壽司就不過不失,拖羅卷係食出拖羅味,所以我哋另外再叫左個加強版香蔥拖羅卷。單點左火炙三文魚腩同鰈魚邊壽司,鰈魚邊食落口油香四溢,口感似 jelly ,所以都 encore 左多件。黎呢度食都係單點壽司比較有質素,而且價錢都差唔遠。兩個人食左9百幾,所唔算太貴,下次要識嗌啲先。呢個好似好多舊客,會直接同師傅落單,但態度就麻麻啦,係咪人一有錢就會囂張既呢?

一坐低上左醋木魚洋蔥同芥辣尤魚先,呢兩樣都幾開胃。

• 火炙鰈魚邊壽司
  • 香蔥拖羅卷
2019-06-16 557 瀏覽
週末想食日本菜🥰🥰行過左尖沙咀就試食番呢間新裝修好味一番入到去個環境係舒適既服務員都會全動會問你想食啲咩既態度一流先黎左個冰菜第一次食口感唔錯再之後叫左個特上雜錦刺身呢間刺身真係好想特別推介一下真係取材係新鮮,你食會食得出係與眾不同真心推介之後我好特別我單點左個牛舌試下又係好得👍🏻👍🏻👍🏻特別之處牛舌佢係厚切但佢燒完出黎係無燒焦同食落係外脆內軟鍾意食牛舌嘅朋友可以試一試之後就食左火炙碟魚邊壽司日本馬糞海膽壽司(呢個一般)島池魚腩壽司呢個又係特別既針魚身刺身口感係好好咬幾有(銀力)
週末想食日本菜🥰🥰

先黎左個冰菜
第一次食口感唔錯

再之後叫左個特上雜錦刺身
呢間刺身真係好想特別推介一下
真係取材係新鮮,你食會食得出係與眾不同
真心推介

同食落係外脆內軟
鍾意食牛舌嘅朋友可以試一試

之後就食左
火炙碟魚邊壽司
日本馬糞海膽壽司(呢個一般)

島池魚腩壽司

呢個又係特別既針魚身刺身
口感係好好咬幾有(銀力)
2019-06-05 1397 瀏覽
今日去咗尖沙咀山林道食Omakase,今日有幸係呢度嘅大廚梁紹佳主理。今日揀咗中價位$900一位。有前菜一份,湯一碗,壽司八件,刺身五件,手卷一件,烏冬一碗同埋甜品一份。先來個前菜。湯係蜆肉麵豉湯。海鮮好足料。第一個刺身係金目鯛。先黎三塊薄切刺身。顏色係好似櫻花咁既粉紅色,味道鮮甜。鮟鱇魚肝。地上面就有鵝肝,海入邊就梗係有魚肝啊。魚肝軟綿綿,而且係低脂肪嘅珍貴食材。味道仲一啲都唔腥添。金線鯛,非常珍貴嘅食材,出邊好多日本餐廳都食唔到。魚味比金目鯛更濃。油金魚腩,油脂比較多,咬落軟綿綿。島池魚,係深海魚,油脂適中,有一層魚鱗,口感比較爽口因為啲肉比較實淨,魚味非常重。紫蘇花係可以食既,好清香。池魚,呢個用紫菜包起,同島池魚嘅分別就係,冇左一層魚鱗,口感係更加爽口。黑松露凡立貝,好甜好嫩滑,配上黑松露香,味道非常豐富。牡丹蝦,超大隻,鮮甜無比。先食咗啲蝦肉,然後用紫蘇葉包起個蝦腦,蝦腦上邊有芥末,紫蘇葉口感有啲似海帶,味道又有啲薄荷味,全部加埋一齊都幾容易入口。火灸金目鯛,用火燒過後又知更出,配上精緻嘅魚肝,軟綿綿,口感豐富。吞拿魚赤身,即係吞拿魚比較瘦嘅肉,雖然係瘦肉但係都係無比鮮嫩。活

先來個前菜。

湯係蜆肉麵豉湯。海鮮好足料。

油金魚腩,油脂比較多,咬落軟綿綿。

黑松露凡立貝,好甜好嫩滑,配上黑松露香,味道非常豐富。

活赤貝,本身調左未,配上海藻,爽口。

拖羅,油脂比例比較高,油潤,軟綿綿,正。

海膽,超滑,唔鞋口,又唔腥,打完卡已經差唔多滑落。

日本白蝦,口感係比較漿着咁樣。甜甜地。

蔥拖羅手卷,集合拖羅嘅油潤加上蔥嘅清甜,口感豐富。

食完刺身同埋壽司之後,就嚟個稻庭烏冬飽飽肚。

最後仲有一球椰子雪糕做甜品,食落一條條椰絲,作為呢餐完美嘅終結。

2019-05-30
2019-06-03 352 瀏覽
最近瘋狂迷上omakase,這天就約了朋友一齊黎試下呢間位於山林道既味一番。餐廳裝修高雅,而且有個巨大既壽司台,面前擺放著雪櫃,可以比客人睇到魚生而且經我觀察有好多都係熟客,相信一定幾出色先會留到咁多熟客呢omakase set有三款,分別是600、900及1200,價錢較貴的set有較多款式🙈今日我地試下600既set,就會有前菜,10貫壽司,手卷以及湯、烏冬同甜品其實都足夠豐富!前菜是和風蕃茄及赤貝裙邊食完前菜師傅就開始製作壽司,將會由淡味魚開始食,漸漸轉濃😌平目魚 - 爽口魷魚包著紫蘇葉,上面有梅醬,魷魚彈牙新鮮赤貝拍的時候還會郁,新鮮到爆👍🏻食左三件壽司之後上了碗蜆肉麵豉湯,蜆肉粒粒飽滿又冇沙,好飲金線鯛 - 師傅介紹因為有油分所以燒下,令魚油香味更出深海池魚-非常肥美伊佐目 - 第一次食呢種魚,口感軟身,魚香味濃,很讚池魚-比起前一款深海池魚濃味些食完幾款壽司之後,黎左碟日本冰菜沙律清清味蕾,冰菜非常多水份,又爽口牡丹蝦上加上了師傅特別調味的三文魚籽,三文魚籽完全不會腥,還有小小甜,和牡丹蝦好夾!吞拿魚雖然唔係大toro,但都令人滿足加拿大海膽比較creamy拖羅海鮮卷最後我

其實都足夠豐富!

前菜是和風蕃茄及赤貝裙邊
食完前菜師傅就開始製作壽司,將會由淡味魚開始食,漸漸轉濃😌

平目魚 - 爽口
魷魚包著紫蘇葉,上面有梅醬,魷魚彈牙新鮮
赤貝拍的時候還會郁,新鮮到爆👍🏻

食左三件壽司之後上了碗蜆肉麵豉湯,蜆肉粒粒飽滿又冇沙,好飲

金線鯛 - 師傅介紹因為有油分所以燒下,令魚油香味更出
深海池魚-非常肥美

伊佐目 - 第一次食呢種魚,口感軟身,魚香味濃,很讚
池魚-比起前一款深海池魚濃味些

吞拿魚雖然唔係大toro,但都令人滿足

加拿大海膽比較creamy

最後我地額外加左兩個小吃

黑松露 清酒焗野菌 有濃濃的黑松露香氣,一打開錫紙即刻香到成間餐廳都係黑松露味

鰻魚豆腐天婦羅好特別,紫菜卷著鰻魚及豆腐炸,然後浸落湯中食,口感豐富又層次,推薦!

最後還有烏冬以及甜品,烏冬爽滑彈牙,雖然已經好飽但都忍唔住繼續食呀..

甜品是雪糕,一個完美的完結!

最後我真係想讚下呢度既師傅同員工,全部人都親切有禮
老闆真係要加人工先得呀
2019-05-29 918 瀏覽
食壽司omakase,每次食都覺得是一種藝術。每樣食材的來源、食法跟處理方法都是獨特的。前菜 和風蕃茄、赤貝裙邊壽司由淡味食到濃味。1. 平目魚 - 一切由清淡開始2. 魷魚 - 上面有梅醬3. 赤貝 - 爽口中途上蜆肉麵豉湯,清清味蕾。蜆肉夠大粒。4. 金線鯛 - 即紅衫魚,有油分所以燒燒。5. 深海池魚 - 肥美肉厚,質感豐富。6. 依佐目 - 加了岩鹽7. 池魚 - 比深海池魚濃味,是兩種不同的魚。肉質細嫩,帶淡淡的甜味。冰菜 - 中場休息,清味蕾。8. 牡丹蝦 - 上面有特別調味的三文魚子,甘甜可口,味道討喜。9. 吞拿魚- 肥美10. 加拿大海膽 - 鮮甜拖羅海鮮卷 黑松露清酒焗野菌 - 濃郁黑松露鰻魚豆腐 - 豆腐香滑,要快吃,不然紫菜變淋。稻庭烏冬滿足的一晚。

前菜 和風蕃茄、赤貝裙邊
前菜

壽司由淡味食到濃味。

1. 平目魚 - 一切由清淡開始
平目魚壽司

2. 魷魚 - 上面有梅醬
魷魚壽司

3. 赤貝 - 爽口
赤貝壽司

中途上蜆肉麵豉湯,清清味蕾。蜆肉夠大粒。
蜆肉麵豉湯

4. 金線鯛 - 即紅衫魚,有油分所以燒燒。
金線鯛壽司

5. 深海池魚 - 肥美肉厚,質感豐富。
深海池魚壽司

6. 依佐目 - 加了岩鹽
依佐目壽司

池魚壽司

冰菜 - 中場休息,清味蕾。

牡丹蝦三文魚子壽司

9. 吞拿魚- 肥美
吞拿魚壽司

10. 加拿大海膽 - 鮮甜
加拿大海膽軍艦

黑松露清酒焗野菌 - 濃郁黑松露
黑松露清酒焗野菌

鰻魚豆腐 - 豆腐香滑,要快吃,不然紫菜變淋。
鰻魚豆腐

加拿大海膽軍艦
黑松露清酒焗野菌
鰻魚豆腐
2019-05-28 523 瀏覽
對我而言,我對山林道既印象只限於謝安琪首「山林道」歌曲,甚至歌詞都唔係好記得。不過今餐後,我知道山林道有一間出色既omakase 既日式餐廳。味一番既omakase套餐分別有$600,$900同$1200選擇。我作為「窮書生」就揀左$600既「一」,有兩款小食,十款壽司等等。我地坐係壽司枱,可以近距離一睹師傅製作壽司時既風采。壽司會逐件呈上。師傅替所有壽司塗上醬汁,所以味道一定足夠,無需自行塗上醬汁。首先有兩款小食,細細碟幾精緻。另外亦有麵豉湯,入面幾足料,包括豆腐粒同大蜆等等,非常清甜。左囗魚壽司本身肉質比較厚實,魚油香出色。上面放左少少梅同蔥,酸酸甜甜嘅味道令整體無咁膩。深海池魚肉質比較爽口,相反池魚肉質較嫩,上面仲放左少少薑,口感更豐富。魷魚本身落咗岩鹽,所以味道足夠。肉質晶瑩剔透,非常爽口。金木鯛魚肉夠爽,清中帶甜。魚皮有輕輕煎過,活化左皮下脂肪,令魚肉帶甘香。金木鲷魚味道比一般魚生更有層次。北海道帶子有輕輕燒過,增加左帶子香。另外帶子新鮮夠大隻,而且好鮮甜。甜蝦膠質十足,未試過咁「膠」真係超正。另外蝦籽作小小點綴。自己未見過吞拿魚腩可以咁肥美,從上向下望,吞拿魚腩覆蓋曬成件壽

魷魚本身落咗岩鹽,所以味道足夠。肉質晶瑩剔透,非常爽口。

甜蝦膠質十足,未試過咁「膠」真係超正。另外蝦籽作小小點綴。

自己未見過吞拿魚腩可以咁肥美,從上向下望,吞拿魚腩覆蓋曬成件壽司飯。用豉油葉制令本身肥美既拖羅加添少少醎香,而且完全無筋。

赤鹿一樣咁肥美,不過肉相比之下比較紮實。

蘆筍炒帶子係自己額外叫,自己不嬲都鍾意蘆筍。

最後食埋烏冬就非常完美。餐廳採用稻庭烏冬,麵條較幼,彈牙帶少少煙韌度。

「味一番」我一定會記住你,等我下次試「番」或「鮨」。
2019-05-16
  • Omakase
2019-05-22 543 瀏覽
係山林道見到一間裝飾幾靚既日式餐廳,向來鍾情於日本料理既我,梗係要試下叫左好多野食,平均一人六百令蚊,覺得食得過呀!💕叫左兩個前菜$30和風番茄同芥辣八爪魚,特別喜歡個八爪魚,爽口又辣辣地。😝特上錦繡壽司$538呢個刺身有:加拿大海膽、牡丹蝦、深海池魚 、金目鯛、帶子、拖羅。種類都有好多下,而且刺身都係好新鮮的。令我最深刻既刺身莫過於海膽同深海池魚,鮮甜厚肉,好正呀!🥰上錦繡壽司$328壽司有:油金魚腩、𩶘魚、甜蝦、雞魚、北寄貝、三文魚🍣今次叫既壽司係同刺身既款式唔同架,試到好多口味,好滿足。🥳🥳炸物就叫左舞茸天婦羅$98呢種菇係我第一次食,聽講係好健康,而且可以減肥,值得一試。哈哈😋串燒叫左厚燒牛舌$58、鹽燒黑豚腩$38、蘆筍豚肉卷$48。蘆筍必叫啦!!!呢間既串燒燒得唔錯,火喉、調味適中。😄😄最後仲有稻庭烏冬同麵豉湯$44今次真係好full,好滿足。特別想講下個麵豉湯,佢係用頭先食刺身既蝦頭落去煲,所以個湯都重蝦味。🤗而刺身剩既蝦頭可以揀做炸/麵豉湯。呢間餐廳有機會既話,我會再黎的另外仲要讚既係餐廳既服務一流,會成日換野,斟茶,茶凍會換。好nice 好好👍👍
叫左好多野食,平均一人六百令蚊,覺得食得過呀!💕

叫左兩個前菜$30
和風番茄同芥辣八爪魚,特別喜歡個八爪魚,爽口又辣辣地。😝

特上錦繡壽司$538
特上錦繡壽司

上錦繡壽司$328
壽司有:油金魚腩、𩶘魚、甜蝦、雞魚、北寄貝、三文魚🍣
上錦繡壽司

炸物就叫左舞茸天婦羅$98

蘆筍必叫啦!!!呢間既串燒燒得唔錯,火喉、調味適中。😄😄

最後仲有稻庭烏冬同麵豉湯$44

呢間餐廳有機會既話,我會再黎的
特上錦繡壽司
  • 串燒牛舌
2019-05-21 386 瀏覽
呢一間日本菜都唔例外❤️真係要bookmark 佢!值得再訪!1️⃣前菜(二品)和風蕃茄同埋芥辣八爪魚🐙後者好正,芥末唔會落得過多,八爪魚好彈牙😋2️⃣特上錦繡壽司($538) 包括加拿大海膽、牡丹蝦、深海池魚、金目鯛、帶子、拖羅😚深海池魚好爽口,好鮮甜,好濃郁,令人回味無窮🤤另外不得不提加拿大海膽,好新鮮,夠creamy❤️❤️牡丹蝦都好creamy,細綿帶爽嘅口感好正!3️⃣蝦頭煮湯($44, $22@1) 店員話牡丹蝦嘅蝦頭可以炸做天婦羅或者整麵豉湯,湯有鮮蝦味,蝦肉都唔錯😚4️⃣上錦繡壽司($328) 有油金魚腩、鱲魚、甜蝦、雞魚、北寄貝、三文魚🍣等。最令我有驚喜嘅都係蝦,甜蝦啖啖肉,膠質重,蝦味幾濃郁😋😋膠質超重當然仲有魷魚🦑好鮮味啊!5️⃣串燒 1.蘆筍豚肉卷 好清甜嘅蘆筍2.鹽燒黑豚腩 肥瘦適中,調味不錯3.厚燒牛脷 夠爽彈可口,可以落少啲鹽4.舞茸天婦羅🍤 健康之選,食落脆卜卜6️⃣湯稻庭好彈牙嘅麵,夠清😝好彩唔會令人好滯,因為頭先都已經食咗勁多野☺️7️⃣雪糕 柚子味佢係柚子蜜整咖🤤🤤好正!食唔停口!質感就似青檸味嘅雪糕🍦.呢一餐食得開心🥳可以一邊欣賞師傅嘅手藝,又可以食到新鮮美味嘅日本野❤️

1️⃣前菜(二品)

2️⃣特上錦繡壽司($538)
包括加拿大海膽、牡丹蝦、深海池魚、金目鯛、帶子、拖羅😚

3️⃣蝦頭煮湯($44, $22@1)

4️⃣上錦繡壽司($328)
有油金魚腩、鱲魚、甜蝦、雞魚、北寄貝、三文魚🍣等。

5️⃣串燒

• 加拿大海膽
  • 牡丹蝦
  • 甜蝦壽司
  • 深海池魚
今日午餐行遠少少走黎佐敦食下日本菜😂😂位置都幾入下~我都係因為鍾意附近嘅一間火鍋店所以留意到呢間日本餐廳~🤭🤭🤭《特上錦繡刺身》 $268 有七款唔同嘅刺身~全部都好新鮮呀其實❤️❤️❤️大拖羅: 不得了🤤🤤🤤油脂超豐盛,輕輕點一點豉油之後成碟豉油都充滿油脂金目鯛: 師傅用火槍輕輕咁燒一燒個皮~佢本身嘅口感好爽脆因為燒左個皮所以好香同埋feel到佢既油香😋😋😋加拿大海膽: 好大嘅一舊海膽呀~口感都棉密而且鮮甜食落口嘅時候好幸福啊🥰🥰🥰帆立貝: 因為用青檸墊底所以青檸嘅汁令到嗰個鮮味好突出👍🏻👍🏻👍🏻牡丹蝦: 佢嘅蝦頭有蝦膏好多之餘,味道仲好香濃同埋回甘😍😍😍而且蝦肉爽脆甜美《豚肉西京燒》 $98職員介紹佢哋係用「沖繩三元豬扒」黎做既~呢塊豬扒比一般既豬扒腍身d~而且用左甜甜嘅醬汁去燒,呢隻汁用黎送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻豬扒既肉汁可以保存着!而且質感唔會好硬但係都有咬口嘅👍🏻👍🏻👍🏻甜品係《芝士蛋糕》佢哋嘅口感好豐富!唔好睇佢好似一舊普通嘅芝士蛋糕,其實佢係有三層 (好有內涵嘅芝士蛋糕)🤤🤤🤤面頭嗰個芝士係硬中間係軟芝士底層係海綿蛋糕👏🏻👏🏻👏🏻好欣賞呢個芝士蛋糕,非常好味!《即磨咖啡》+$10最
今日午餐行遠少少走黎佐敦食下日本菜😂😂

《特上錦繡刺身》 $268
有七款唔同嘅刺身~全部都好新鮮呀其實❤️❤️❤️

大拖羅: 不得了🤤🤤🤤
油脂超豐盛,輕輕點一點豉油之後成碟豉油都充滿油脂

金目鯛: 師傅用火槍輕輕咁燒一燒個皮~
加拿大海膽: 好大嘅一舊海膽呀~口感都棉密而且鮮甜
食落口嘅時候好幸福啊🥰🥰🥰

《豚肉西京燒》 $98

職員介紹佢哋係用「沖繩三元豬扒」黎做既~

甜品係《芝士蛋糕》佢哋嘅口感好豐富!

《即磨咖啡》+$10
最後以即磨咖啡作結束,咖啡飲落去覺得個味道會有點好淡,但吞左落喉嚨之後佢d咖啡味會湧返轉頭!

一位男店員,應該係經理~
非常友善,客人問佢個湯底係點樣整佢都會主動同客人分享!而且佢對食物嘅認識都幾深入👍🏻👍🏻👍🏻唔該晒經理🙏🏻🙏🏻🙏🏻
2019-05-09
  • 大拖羅
  • 刺身
2019-05-09 161 瀏覽
2019年5月8日星期三終於完成辛勞嘅工作。可以休息一下同老婆去咗山林道味一番試日本Omakase. 我同老婆想試呢個好耐㗎啦,不過始終未有機會。上星期去山林道打邊爐行過見到一間裝修得幾好嘅餐廳裏面坐滿人。門口見呢度主打係廚師發板嘅Omakase. 價錢稍貴,但值得一試。可以欣賞日本師傅嘅刀工。日本師傅仲會同我地傾計,非常親切。着施華刺身全部都係日本即日送到,早上喺日本訂,下午六點晚上就會到達香港壽司店。帆立貝壽司,睇住廚師慢慢係你面前整手額壽司真的別有一番滋味。廚師非常親切。每整完一客壽司俾我哋,仲會同我哋傾吓計。甜蝦壽司:甜蝦上係蟹子。係新鮮嘅蟹子同平時食嘅唔同。燒左口魚壽司:好好味,超新鮮立魚壽司:火槍燒過,面頭係梅醬甘金魚壽司:厚切非常新鮮魷魚壽司:口感非常好。未食過咁新鮮嘅魷魚海膽壽司:海膽同飯嘅比例係一比一,海膽入口即溶帆立貝壽司:帆立貝非常大粒同埋新鮮。口感一流麵豉湯:加咗蜆係碗湯裏面湯更加鮮甜。卷物亦都整得非常出色。食完壽司再追加一些串燒美國牛小排荔枝豚肉卷芝士燒翠玉瓜原來唔止壽司好食串燒亦都一流
2019年5月8日星期三
終於完成辛勞嘅工作。可以休息一下

廚師非常親切。每整完一客壽司俾我哋,仲會同我哋傾吓計。

甜蝦壽司:甜蝦上係蟹子。係新鮮嘅蟹子同平時食嘅唔同。
燒左口魚壽司:好好味,超新鮮
立魚壽司:火槍燒過,面頭係梅醬
甘金魚壽司:厚切非常新鮮
魷魚壽司:口感非常好。未食過咁新鮮嘅魷魚
海膽壽司:海膽同飯嘅比例係一比一,海膽入口即溶
帆立貝壽司:帆立貝非常大粒同埋新鮮。口感一流

麵豉湯:加咗蜆係碗湯裏面湯更加鮮甜。

卷物亦都整得非常出色。

食完壽司再追加一些串燒

美國牛小排
芝士燒翠玉瓜
原來唔止壽司好食串燒亦都一流
2019-05-09 156 瀏覽
同朋友去咗間高級料理可以食omakase但我見佢個à la carte Menu都超吸引,所以我就散嗌嗌咗個日本冰菜拼蕃茄沙津冰菜唔係雪凍咗有冰碎喺面所以叫冰菜而係佢本身葉表面嘅氣泡睇落好似雪過咁食落口除咗感覺脆仲食到佢充滿水份、配上薄淡麻醬味 真係好正嘅開胃菜!串燒方面我嗌咗燒荔枝卷薄切豚肉被荔枝味覆蓋好juicy,荔枝真係爆汁😱甜到會心微笑燒豬大腸以超薄切上第一次見豬大腸可以咁切十分脆口,一啲肥肉都無係超值得試!串燒牛舌十分厚肉牛肉味超濃 係超濃😭超咬越有嚼頭 係令人感動嘅味道估唔到會有燒白鱔佢起咗骨 層皮燒到勁脆口白鱔味道真係愛白鱔者先會明嗰份油香真係無第二種魚可取代🤩試咗店員推介嘅自家製雞肉棒肉棒下層墊日本蛋蛋黃 和醬油打勻食融和到我想連個醬油飲埋😭舞茸天婦羅一點都不油膩舞茸原產日本,含有非常高蛋白質,屬低脂肪高營養的珍貴菇類,用嚟炸真係一絕十分能保存舞茸菇嘅juicy唔係度度有得食😭再唔係都要去日本先有我見朋友嘅omakase連拼盤都係逐件上單望住師傅刀功細作已是一種藝術哩餐真係食得我超滿意!
同朋友去咗間高級料理可以食omakase

嗌咗個日本冰菜拼蕃茄沙津
冰菜唔係雪凍咗有冰碎喺面所以叫冰菜
而係佢本身葉表面嘅氣泡睇落好似雪過咁
食落口除咗感覺脆
仲食到佢充滿水份、配上薄淡麻醬味
真係好正嘅開胃菜!
冰菜拼蕃茄沙津

串燒方面我嗌咗燒荔枝卷
薄切豚肉被荔枝味覆蓋
好juicy,荔枝真係爆汁😱
甜到會心微笑

燒豬大腸以超薄切上
第一次見豬大腸可以咁切
十分脆口,一啲肥肉都無
係超值得試!

肉棒下層墊日本蛋蛋黃 和醬油打勻食
融和到我想連個醬油飲埋😭
自家制雞肉棒

舞茸天婦羅一點都不油膩
舞茸原產日本,含有非常高蛋白質,
屬低脂肪高營養的珍貴菇類,用嚟炸真係一絕
十分能保存舞茸菇嘅juicy
唔係度度有得食😭再唔係都要去日本先有
舞茸天婦羅

我見朋友嘅omakase連拼盤都係逐件上
單望住師傅刀功細作已是一種藝術
哩餐真係食得我超滿意!
冰菜拼蕃茄沙津
舞茸天婦羅
  • 燒牛舌
  • 自家製雞肉棒
2019-05-09 132 瀏覽
好耐無見嘅朋友仔帶我嚟食好嘢,超滿足的一餐😍我哋點咗「番」 ($900),包括刺身5點、壽司8貫,再加咗啲熱食,食到勁飽~正🤩大部分都係當造名貴嘅食材,鮮味十足,我覺得係物有所值的😆 壽司8貫:左口魚、油甘魚腩、金目鯛、赤鯥、牡丹蝦、白蝦、海膽、拖羅 壽司好啱我食🍣有我鍾意嘅金目鯛、炙燒赤鯥,當然唔少得海膽、拖羅,最驚喜係左口魚壽司上面加咗紫蘇花,而牡丹蝦壽司加咗蝦膏,點綴咗壽司本身嘅鮮味😋 刺身5點:鱸魚、島池魚、熟螢光魷魚、赤貝、吞拿魚赤身 鮟鱇魚肝蜆肉麵豉湯 – 蜆肉都幾多幾大粒! 蔥拖羅蓉手卷,綿綿嘅拖羅蓉配上爽口嘅魚仔,口感好豐富😍 叫咗四款熱食,櫻花蝦炸豆腐同露筍豚肉串有啲鹹燒牛舌就好正❤️係牛舌最中央嘅部分👅超級嫩又有咬口! 仲有餐廳秘製嘅雞肉棒,厚厚嘅肉藏住雞軟骨,沾埋日本蛋+醬油食,好好味! omakase以雪糕作結,我揀咗海鹽味🌊一食入口鹹鹹的,其後嘅餘韻似雲呢拿😛

刺身5點:鱸魚、島池魚、熟螢光魷魚、赤貝、吞拿魚赤身

鮟鱇魚肝

蜆肉麵豉湯 – 蜆肉都幾多幾大粒!

蔥拖羅蓉手卷,綿綿嘅拖羅蓉配上爽口嘅魚仔,口感好豐富😍

叫咗四款熱食,櫻花蝦炸豆腐同露筍豚肉串有啲鹹

燒牛舌就好正❤️係牛舌最中央嘅部分👅超級嫩又有咬口!

2019-05-08 231 瀏覽
一早約好咗朋友做完facial,之後喺附近食飯,食Omakase😍😍😍佢有三個set可以揀 豐儉由人,我地揀咗「番」 $900 set,包括小砵(即係前菜)、5款刺身、8款壽司同壽司卷~我係第一次食呢間日本料理,但眼見圍住師傅嘅全部都係熟客,佢地係完全唔使睇menu,睇師傅切咩靚就食咩,點切點整加咩都可以有商有量,唔知我下次嚟時 師傅會唔會認得我呢😝講返餐飯,首先上碟嘅係沙律🥗係切片日本蕃茄🍅唔知用大型版車厘茄嚟形容貼唔貼切,佢係有啲醋味,完美提升咗蕃茄嘅甜度🤪好醒胃!壽司方面,其實師傅上碟時已為每款壽司配有醬汁,醬油都唔使加已經十分夠味,因為材料夠新鮮!我覺得紫蘇葉喺今餐都可算靈魂材料,佢除咗可以去腥、殺菌,作為調味更有超卓表現!紫蘇味道突出,但又唔會掩過魚嘅油滑,真係一絕!左口魚嘅魚肉比較結實,魚油非常豐富;而金目鯛嘅肉質細嫩,都好肥美!南非鮑魚大大隻,鮮味十足!白蝦嘅肉質好彈牙,勁爽口滋味!海膽真係好軟滑,除咗鮮甜都仲係鮮甜😭拖羅係日本嘅味道,魚油十足,食完係有種罪惡感喺齒縫間遊走!另外,我覺得最好食嘅壽司係Maguro ,呑拿魚中的赤身,上面灑有白芝麻及以淮山蓉點綴,淮山味淡芝
一早約好咗朋友做完facial,之後喺附近食飯,食Omakase😍😍😍佢有三個set可以揀 豐儉由人,我地揀咗「番」 $900 set,包括小砵(即係前菜)、5款刺身、8款壽司壽司卷~

左口魚壽司、金目鯛壽司

南非鮑魚大大隻,鮮味十足!白蝦嘅肉質好彈牙,勁爽口滋味!
南非鮑魚壽司、白蝦壽司

海膽真係好軟滑,除咗鮮甜都仲係鮮甜😭拖羅係日本嘅味道,魚油十足,食完係有種罪惡感喺齒縫間遊走!另外,我覺得最好食嘅壽司係Maguro ,呑拿魚中的赤身,上面灑有白芝麻及以淮山蓉點綴,淮山味淡芝麻味香,配赤身,真係有說不出的融和感!
熟食壽司有燒帶子、火灸油甘魚腩,兩款都好香口!
燒帶子壽司、火灸油甘魚腩壽司

刺身方面令我印象最深刻嘅係立魚薄切,立魚片內包有幼蔥,突出魚生鮮味,仲有個專門醬汁係配呢個薄切﹐真係ichiban!👍🏻
立魚薄切

食赤蝦刺身時亦有用到紫蘇,紫蘇葉包住蝦腦,酸甘甜集一身,紫蘇葉同日式刺身真係好夾!
赤蝦刺身

完美收結係紫菜卷包拖羅蓉、蔥、漬蘿蔔,趁紫菜仲係脆嘅時候食,真係萬般滋味在心頭!呢個ending 我比101分🤪😍
紫菜卷
左口魚壽司、金目鯛壽司
南非鮑魚壽司、白蝦壽司
燒帶子壽司、火灸油甘魚腩壽司
立魚薄切
赤蝦刺身
紫菜卷
  • 油甘魚壽司、鰈魚邊壽司
  • 火灸油甘魚腩壽司、燒帶子壽司
2019-05-04 57 瀏覽
今晚和友人來到位於佐敦附近味一番去品嚐高質日本料理。由於想食Omakase,於是便選擇坐在高枱Bar位可以一邊觀賞一邊食。點了Omakase 一 鮨10貫$600,先有燒油甘魚白子,似帶有魚鮮味豆腐,口感獨特﹗鮨10貫包括:金扇鯛、島池魚、甘目鯛、左口魚、油甘魚腩、帆立貝、甜蝦春、吞拿魚赤身、海膽、大拖羅腩。每一件壽司都好鮮甜厚實,YUMMY~當中特別有印象貫物:甘目鯛:炙燒味十分香,而且好腍好好食。帆立貝:松露真子在頂,厚實好多,好爽口同好甜。海膽:一d都唔腥,口感好似雪糕咁creamy~大拖羅腩:切到勁大舊,入口即溶又冇筋,真係超級肥美~另外更點了幾串串燒,厚燒牛舌$58: 燒得好好,又厚切,最重要係完全唔會韌,十分推介!荔枝豚肉卷$32:荔枝肉鮮甜多汁﹗燒青椒仔$24:不會好辣,味道清新,露荀豚肉卷$32:薄豚肉包露荀,爽口﹗稻庭烏冬係跟omakase,個湯都好好飲,而且係高級稻庭烏冬,好煙韌彈牙呀。海鹽味雲呢拿雪糕好特別,少少咸,但食落好夾,好好食~刺身、串燒都極高質,環境、食物同服務都對得起個價錢。食過真係會返尋味到轉頭,頂級享受呀!
今晚和友人來到位於佐敦附近味一番去品嚐高質日本料理。

點了Omakase 一 鮨10貫$600,
先有燒油甘魚白子,似帶有魚鮮味豆腐,口感獨特﹗

每一件壽司都好鮮甜厚實,YUMMY~
當中特別有印象貫物:
甘目鯛:炙燒味十分香,而且好腍好好食。
帆立貝:松露真子在頂,厚實好多,好爽口同好甜。
海膽:一d都唔腥,口感好似雪糕咁creamy~
大拖羅腩:切到勁大舊,入口即溶又冇筋,真係超級肥美~

另外更點了幾串串燒,

荔枝豚肉卷$32:荔枝肉鮮甜多汁﹗

燒青椒仔$24:不會好辣,味道清新,

露荀豚肉卷$32:薄豚肉包露荀,爽口﹗

海鹽味雲呢拿雪糕好特別,少少咸,但食落好夾,好好食~

刺身、串燒都極高質,環境、食物同服務都對得起個價錢。
食過真係會返尋味到轉頭,頂級享受呀!
2019-05-03 67 瀏覽
今晚和友人來到位於尖沙咀山林道的味一番日本料理,在佐敦站D出口行過來亦十分方便☺️。這裡掛滿不同日式風味擺設和布簾,木式裝修環境讓客人猶如置身於日本地道居酒屋。男友人請食Omakase,於是便坐在高枱Bar位欣賞師傅功架。Omakase 一 鮨10貫$600,先有兩個小砵,芥末魷魚同蕃茄,十分開胃!兩碟都即刻比我哋掃晒!蘿蔔漬,牛蒡漬,酸薑在伴碟,十分醒胃。燒油甘魚白子:以前已聽聞白子是魚類的精巢,今次終於有機會可以品嚐﹗慢慢一小啖一小啖去品味,白子口感似豆腐,帶有魚鮮味,但一點兒都不腥﹗金扇鯛:好鮮甜,同本身加左調味,好好食。島池魚:口感實,但不會韌~甘目鯛:呢件係炙燒過,比起頭先壽司更香,而且好腍好好食。左口魚:紫蘇花在上面可以食,梅子帶出輕微酸味﹗油甘魚腩:好肥美,但又一點都不膩。帆立貝:松露真子在頂,口感厚實,而且爽口清甜。甜蝦春壽司:好爽口鮮甜,好滿足。吞拿魚赤身:肉質實、有咬口日本海膽:超級鮮甜,好好味,食完係超級大滿足。拖羅:好肥美,而且沒有筋。 真木(壽司捲):可以見到師傅表演捲壽司,師傅切左中間最靚真木俾我地食,可以看出他對壽司完美堅持。Omakase跟稻庭烏冬Omak
今晚和友人來到位於尖沙咀山林道的味一番日本料理,
在佐敦站D出口行過來亦十分方便☺️。
這裡掛滿不同日式風味擺設和布簾,
木式裝修環境讓客人猶如置身於日本地道居酒屋。

Omakase 一 鮨10貫$600,

先有兩個小砵,
芥末魷魚同蕃茄,十分開胃!
兩碟都即刻比我哋掃晒!

蘿蔔漬,牛蒡漬,酸薑在伴碟,十分醒胃。

金扇鯛:好鮮甜,同本身加左調味,好好食。

島池魚:口感實,但不會韌~

甘目鯛:呢件係炙燒過,比起頭先壽司更香,而且好腍好好食。

左口魚:紫蘇花在上面可以食,梅子帶出輕微酸味﹗

油甘魚腩:好肥美,但又一點都不膩。

帆立貝:松露真子在頂,口感厚實,而且爽口清甜。

甜蝦春壽司:好爽口鮮甜,好滿足。
吞拿魚赤身:肉質實、有咬口

日本海膽:超級鮮甜,好好味,食完係超級大滿足。

拖羅:好肥美,而且沒有筋。

Omakase跟稻庭烏冬

Omakase跟麵豉湯

右邊柚子雪葩好清新,而且有少少柚子果肉,幾好食!
第一次試Omakase,幸好有師傳專業地從旁指導,獲益良多。
師傅多次強調要求我地不用點醬油吃,因為壽司本身已有調味,果真能吃出刺身壽司本身的鮮味,真是上了一堂寶貴的Omakase一課,享受日本慢食文化。
2019-05-02
  • Omakase 一 鮨10貫