2023-07-13 821 瀏覽
酒樓以七折優惠吸引客人,但菜的份量也隨之減為7折的量,向經理投訴盡然置之不理轉身就走!! $148一碟蒸雞竟然得十塊,可惜忘記了影相為證。服務態度又差,想服務員加水,叫幾次都冇人理,好似聽唔到。菜式價錢和提供之服務簡直不成正比。仲有,叫左個冬瓜盅,除咗第一次幫客人裝,之後叫極服務員都冇人應,要自己嚟。真係好失望,以後都不會再幫襯!

$148一碟蒸雞竟然得十塊,可惜忘記了影相為證。

真係好失望,以後都不會再幫襯!
2023-07-13
2022-10-27 2788 瀏覽
放題~ 放鬆隨心order ,懷著興奮心情,期待食物的時候,帶來好奇愉快的心情人有時興高采烈,事事順心,有時不免失望生氣!放題能盡興而歸,係人生嘅小確幸這一餐丰富美味,同家人一齊渡過安靜、歡歡樂樂的時間,值得感恩推介:杏仁茶、灌湯餃

推介:杏仁茶、灌湯餃
杏仁茶
下午茶
杏仁茶
2022-10-08 1811 瀏覽
經行山朋友介紹,得知名苑酒家有點心放題,就來嚐嚐吧!這間酒樓離奧運站大約十分鐘路程,不是有人帶路都比較難找到,最驚喜是它竟然在一間酒店入面,感覺比較高級!可能因為位置不算太方便,又或者已過了午餐時間,食客不算多,沒有一般酒樓的嘈雜聲。杯碟都非常精緻,有不同花款,不是一般酒樓貨色。以為點心放題很貴?也不是,$128就可以食到飽,還附送蒸扇貝及椒鹽大蝦!還未食已覺得非常吸引。我哋一行8人,第一輪已點滿一檯點心,每一樣都非常精緻美味。蝦餃,燒賣,牛肉球應有盡有,連出面酒樓沒有的這裡也有,例如黑毛豬肉粽,紅米腸粉,全部都令人讚不絕口,最讚是可以任食罐湯餃,一只就是一碗,感覺非常矜貴,多食幾只已回本!酒樓還有多款甜品,桃膠西施杏仁茶也是可以encore 的質素,太正。整體而言這一餐食得非常滿足,非常盡興!
經行山朋友介紹,得知名苑酒家有點心放題,就來嚐嚐吧!

整體而言這一餐食得非常滿足,非常盡興!
2022-08-02 1600 瀏覽
和家人一起吃點心放提,價錢親民,地址方便,環境衛生都ok,上菜速度係快嘅,點心比唐記好少少咁啦,都唔會要求太高,如果食得多嘅話都算抵嘅。蝦餃個皮唔厚又冇穿冇爛要讚,但鳳爪嘅豆豉味唔夠。
和家人一起吃點心放提,
價錢親民,地址方便,環境衛生都ok,
一行十人去食午市飲茶放題,食物只係正常,唔可以話係好食,普通飲茶嘅質素!經常漏單,一路追單,追完又追,都係無!無禮貌,某款食物無哂又唔同講,去到last order叫佢追,又話賣哂、無晒😡無唔緊要,你一早講聲,唔好等人係到白等!!特別係個帶有鄉音嘅白衫枱面,超無禮貌,淨係叫無哂無哂!同經理即場反映,佢竟然答佢都無辦法,嘩呢間酒樓真係唔掂,做唔掂午市放題就唔好做!絕對唔會再嚟😡一間令人失望又失望嘅酒樓!

絕對唔會再嚟😡一間令人失望又失望嘅酒樓
2021-12-15 1707 瀏覽
上網見到呢個活動宣傳得都幾勁,終於俾佢燒着左😛今次同朋友嚟咗大角咀明苑食呢個Seafood Love Sake嘅菜式,聽說每道菜式都係由唎酒師所推介,配合返適當的清酒。預訂咗呢一道冰鎮三頭南非鮮鮑魚!一想到枱係超級巨型、大隻😱😱三頭鮑果然來頭不小,新鮮鮑魚非常鮮甜,我仲用優惠價跟了一支宮坂釀造真澄茅色kaya純米酒,味道清爽淡麗,同鮑魚嘅鮮甜好夾🙌🏻🙌🏻估唔到中菜菜式同日本清酒都可以crossover🤓

估唔到中菜菜式同日本清酒都可以crossover🤓
2021-12-08 875 瀏覽
宜家係大閘蟹當造季節 今次SEAFOOD LOVES SAKE 以創新嘅配搭 用sake嚟配大閘蟹 小編都係第一次試😍▫️ 精挑江蘇大閘蟹 ($118)大閘蟹重四兩半 以傳統清蒸手法 配搭薑絲及紫蘇葉食烹調 可以有效驅走大閘蟹本身的寒氣 點埋黑醋嚟食 更能突出大閘蟹嘅鮮味🦀 蟹肉肉質鮮甜實淨 蟹膏甘香滑溜😋▪️ 真澄 辛⼝⽣ー本 純⽶吟釀 ($268)宮坂釀造嘅sake 飲落乾身清爽風格 將大閘蟹蟹膏嘅鮮味提升 亦可以清走食得太多蟹膏嘅油膩感 食多幾隻都得🤤
精挑江蘇大閘蟹

▫️ 精挑江蘇大閘蟹 ($118)
精挑江蘇大閘蟹

▪️ 真澄 辛⼝⽣ー本 純⽶吟釀 ($268)
真澄 辛⼝⽣ー本 純⽶吟釀
真澄 辛⼝⽣ー本 純⽶吟釀
  • 大閘蟹
2021-12-07 672 瀏覽
名苑酒家 (大角咀)大角咀海輝道18號一號銀海地下/名苑酒家都有「SEAFOOD LOVES SAKE」嘅活動,一樣有幾款清酒x海鮮嘅美酒佳餚配搭,今次揀左以下呢款!🧃冰鎮三頭南非鮮鮑魚 $188/隻超級大隻,而且係新鮮嘅鮑魚,非常鮮甜彈牙。/🧃真澄 茅⾊ KAYA 純⽶酒 $238酒體相對輕身,味道清雅,可以襯托出新鮮鮑魚嘅鮮味,搭佢真係一流。/非常期待其他嘅海鮮同清酒嘅配搭🥰/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram # #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
名苑酒家 (大角咀)
大角咀海輝道18號一號銀海地下

🧃冰鎮三頭南非鮮鮑魚 $188/隻
超級大隻,而且係新鮮嘅鮑魚,非常鮮甜彈牙。

🧃真澄 茅⾊ KAYA 純⽶酒 $238

非常期待其他嘅海鮮同清酒嘅配搭🥰
2021-12-06 531 瀏覽
清酒是我最愛的酒因為三個字-清、醇、厚當細細品嘗會喝得出清酒的清香♥️ $118/位 $388清酒一支-蛋白蒸鮮帶子-南部美人 吟銀河 純米吟釀喜歡清酒的口感因為純米口感清醇多飲不會醉慢慢細味能飲出酒的香這次點了一杯和一種海鮮沒想到帶子配清酒可以變成神鮮組合帶子的鮮加上清酒的醇🥰🥰🥰🥰原來還有很多搭配現在有一個新活動叫「SEAFOOD LOVES SAKE」設計了多款清酒x海鮮的「神鮮配搭」每款清酒x海鮮美酒佳餚都配上最合適的清酒以充分發揮不同海鮮食材的特色雖然清酒都有分層次但$300 多在一支高質的清酒真是天掉下來的餡餅🥰🥰🥰順帶一提名宛推出任食點心放題平日成人都只是$128/90分鐘非常抵!📍 名苑酒家 (大角咀)大角咀海輝道18號一號銀海地下

清酒是我最愛的酒
因為三個字-清、醇、厚
當細細品嘗會喝得出清酒的清香

帶子的鮮加上清酒的醇🥰🥰🥰🥰

原來還有很多搭配
現在有一個新活動叫
「SEAFOOD LOVES SAKE」
設計了多款清酒x海鮮的「神鮮配搭」
每款清酒x海鮮美酒佳餚都配上最合適的清酒
以充分發揮不同海鮮食材的特色
雖然清酒都有分層次
但$300 多在一支高質的清酒真是天掉下來的餡餅🥰🥰🥰

順帶一提
名宛推出任食點心放題
平日成人都只是$128/90分鐘
非常抵!

📍 名苑酒家 (大角咀)
大角咀海輝道18號一號銀海地下
2021-12-05 300 瀏覽
屋企人好鐘意去名苑酒家飲茶環境乾淨企理 服務又貼心食物一向有質素最近鐘意左飲日本清酒見到名苑酒家出左Sake Pairing即刻黎試下11月有個活動叫「SEAFOOD LOVES SAKE」連隻杯都印左字好靚好有心思我選擇嘅套餐係南部美人 吟銀河 純米吟釀價值$388 720ml 酒體飽滿 圓潤中帶微甜 好易入口食物配 蛋白蒸鮮帶子金黃色的芡汁好吸引係用高湯製作而成帶子新鮮 彈牙其實清酒同海鮮真係好夾一邊飲清酒可以發揮不同海鮮食材的特色令整體味道昇華到另一個層次

屋企人好鐘意去名苑酒家飲茶

其實清酒同海鮮真係好夾
一邊飲清酒
可以發揮不同海鮮食材的特色
令整體味道昇華到另一個層次
又係食大閘蟹🦀嘅季節,梗會有朋友👭提議去食一次「SEAFOOD LOVES SAKE」係一個為大家設計多款清酒配海鮮嘅活動,每款海鮮都預先搭配好最合適嘅清酒,可以為你所選嘅食物達至另一層次🦀精挑江蘇大閘蟹 $118@ 配 🍶真澄辛⼝「⽣ー本」純⽶吟釀 $268我哋叫咗兩隻嚟試試,大大隻,每隻有成4両重以上,蟹肉鮮嫩,蟹黃同蟹膏更加唔使講,味道絕頂😋「生一本」有青蘋果🍏嘅芳香,口感帶點微辣清爽,可以帶出大閘蟹嘅鮮味同更上一個層次👍🏻
又係食大閘蟹🦀嘅季節,梗會有朋友👭提議去食一次

🦀精挑江蘇大閘蟹 $118@
配 🍶真澄辛⼝「⽣ー本」純⽶吟釀 $268

2021-11-29 1740 瀏覽
真係冇諗過點心都有放題🤣🤣我都係係youtube睇到人地介紹先知依家好多酒樓都有😂🤣名苑有幾間分店,睇過唔同分店嘅comment,覺得大角咀分店質素、環境應該最好,因為佢係間酒店入面🤭.🥢🫖下午茶90分鐘點心放題 $128 +茶錢$15 加一= $157.3.點心款式太多,我都冇可能每款都介紹,因為當日真係食咗超級多樣,飽到要升仙😂😂😂👻.佢上菜速度都ok,會上咗啲涼菜、冷盤、炸物先。因為依啲都係一早準備好,佢都係照單執藥咁🤣🤣 不過又唔會話超級凍,有幾樣都係熱嘅!.要蒸嘅點心大約等咗25分鐘,當你食咗一轉之後,佢就嚟啦!重有佢係以(份)(件)做單位,好似個鳳爪,我寫咗1份,所以得兩隻😂😂😂 不過其實都幾好,唔洗樣樣都食full size,可以試多幾樣。不過如果你想食多幾舊,記得寫多幾件啦!😂😂整體我覺得真係幾唔錯,款式好多又特別,有好多款都係平時酒樓唔常見。味道方面都好味,暫時冇一樣係難食嘅,加上價錢又唔貴😋😋😋🤩🤩.🫖🫖必食點心🫖🫖·原隻鮑魚燒賣皇·鮮味荀尖蝦餃·極品花膠灌湯餃·宮廷妃子笑·銀湖天鵝酥·黑金流沙奶黃包·藍莓流心糕·糯米雞翼·麻香口水雞·手拍青瓜拼海蜇🧚🏼推介指數:🟤

🥢🫖下午茶90分鐘點心放題 $128 +茶錢$15 加一
= $157.3
要蒸嘅點心大約等咗25分鐘,當你食咗一轉之後,佢就嚟啦!

🫖🫖必食點心🫖🫖
·麻香口水雞
·手拍青瓜拼海蜇
🧚🏼推介指數:🟤🟤🟤🟤🟤/5
2021-09-28 1166 瀏覽
去过2次,似乎总是只有一个或者两个服务生,忙不过来。叫她,总是不理人,不添水,上菜极慢。肠粉上了,但配的豉油要10分钟后才拿来。好像希望你快快走人。这间的老板如果想生意做好,真要好好管理下服务人员!
2021-08-19 1564 瀏覽
一早打電話訂六位二點下午茶放題,當編排入的時候。安排入座的職員,才告訴我們。如果六位一齊坐,一定要全部人客都要用安心出行,不接受寫紙登記。當時已經告訴職員,其中一位沒有安心出行。因為客人是從外國回來,沒有電話、所以不能下載安心出行,說明該名客人,已經是接受兩次疫苗注射。但職員回應說:是我們《名苑》的規定,一定要下載安心出行。當時已經是2:35 ,職員只是告訴我們等待他們的安排。職員完全冇沒有理會客人的感受,沒有妥善的安排,也沒有明確的指示。為什麼我電話訂六的位時候,沒有明確地告訴客人。最後我們決定離開😡😡😡
最後我們決定離開😡😡😡
8月5日2:00下午茶放題,入座後除左知客幫手沖茶,寫完點心紙等左好耐都冇職員來收,我就親自攞張點心紙出去交比其中一個樓面,咁檯面冇顯示檯號,我當然唔知,我交點心紙時就問她:幾號檯?樓面冇答我都算😌跟著有位穿紅色衫既女樓面,短髮約50歲,態度極之惡劣,上菜好差,放灌湯餃d湯濺到檯上,差點濺中我身上衣服,那位女職員放下就行開了,完全冇望到什麼事,好啦,我都算了,跟著那位穿紅衣態度惡劣既女樓面係我交點心紙時話:你未寫檯號,我問她幾號,她話咩《卡1》,我再問她就沒回答我,咁我寫左之後佢睇左就刪了發出很不耐煩既《吱吱》聲,態度好差,佢唔想做可以唔好做,我地來食野鬼知你幾號檯,檯面又冇顯示,之前問你d職員樓面又唔答
2021-08-05