2023-08-03 171 瀏覽
夜晚喺附近食完飯,除咗喺另一間舖頭買完個甜品外賣之餘,見到隔離有呢間水果店,一次過外賣返屋企。見到佢雪櫃入邊有好多切好咗嘅水果杯,例如係西瓜🍉之類。喺佢Menu上面都見到有好多唔同類型嘅生果,仲見到有牛油果蜂蜜,不過怕太飽就冇要到。不過今日想買果汁,咁就買咗杯日本瓜配雪梨🍐,問老闆咩係日本瓜呀,原來係日本蜜瓜🍈。見到佢係用即切生果,即刻現場揸嘅果汁。飲落口都好清甜,個人認為梨味比較重,而且佢聲稱係100%天然,感覺比較健康啲。

日本瓜+梨
🥒五青汁 $26 (7/10)五青係青蘋果、青椒、青瓜、苦瓜及芹菜。非常清熱解毒,一啲都唔係好苦,苦中帶微酸,$26幾唔錯,都算新鮮!推薦指數:7/10都幾唔錯,都抵飲!
🥒五青汁 $26 (7/10)

推薦指數:7/10
都幾唔錯,都抵飲!
2019-06-08 1186 瀏覽
呢間鋪平時做街方生意,今日行過叫左一杯果汁,一位短髮四眼女店員木無表情,之後放左一杯果汁出黎又冇講系咩,佢望一望我地,所以我地以為杯野系我地,想取時佢先粗聲話唔系我地,到我地杯野出黎時問佢拎飲筒,佢只系大力拍一拍旁邊飲筒箱,當時其實有其他客人企系個度,摭住左我地所有先冇留意有個箱可以自取。其實佢只需要講一句系邊度自取,冇必要咁大力拍。如果佢唔鍾意每日企系度渣汁呢份工可以唔做,而唔系對住d客黑面。我地試過呢間果汁味道系唔錯ge,只系份量偏少。但佢呢d趕客行為只會令人唔會返轉頭,而且附近大把其他選擇。

2019-06-08
其他
2018-11-08 948 瀏覽
每次經過淘大,也會到這一間水果店購買果汁!因為其他地方的果汁也好像加了糖水,但依一間感覺原汁原味!佢哋有好多選擇可以揀生果汁也可以揀蔬菜汁,多數我都會買五青汁,order左之後店員會拎材料即場攪拌,感覺新鮮!!五青汁又有瘦身功效,令我愛上了購買時,也有其他人會購買生果盤或是一些沙律!下次再黎,可以買一些沙律當午餐,清減腸胃!有興趣買生果嘅朋友,可以到店後面,會有很多外地進口嘅生果。也可以買來送禮!

五青汁
2018-11-07
五青汁
2018-09-12 681 瀏覽
收工在淘大商場閒逛,見呢間水果店好大,水果擺放整齊乾淨,有方形西瓜🍉添,無入店內,行到露天一面,見水果店開了一個櫃檯賣果汁,款式都有啲特別配搭,無座位,當時無其他客人,行埋櫃臺落單,店員再即叫即製!無花果雪梨汁($22)簡約透明膠杯,第一次試呢個配搭(都唔多果汁店有無花果)果汁啡紅色,新鮮無花果甜味及酸味不強,配雪梨味清新,果汁打得幾滑,飲得出無加糖,清新好味大水果杯($18)透明水果杯,店員會問客人要揀邊杯(因為每杯水果都有不同)我無所謂,任佢取,我呢杯有西瓜🍉、哈蜜瓜、密瓜🍈、菠蘿🍍,西瓜清甜,哈蜜瓜脆口爽甜,菠蘿酸味開胃,蜜瓜甜膩稔口!幾款都好味!店員姨姨少說話多做事果汁🍹配搭新鮮
無花果雪梨

水果杯
大果杯

店員姨姨少說話多做事
果汁🍹配搭新鮮

2018-09-11
外賣自取
$40 (其他)
無花果雪梨
水果杯
大果杯
2016-09-22 1469 瀏覽
Summer Time 真係令人又愛又恨, 食得太多又有罪惡感, 所以間唔中我都會食下沙律,有時會買下有機菜自製沙律, 但返工無乜時間, 有時就會買現成啦 !同事知我中意食沙律, 所以會幫我買盒沙律, 名果店係專買靚生果, 仲有鮮榨果汁, 沙律.沙律有分沙律醬或醋, 我吃過粟米沙律, 蟹柳沙律,雖然係有沙律醬,但鮮果用新鮮靚生果,十分清甜. 今次同事就揀左沙律菜水果沙律比我 $22, 醬就揀左醋.水果切得大大粒, 蜜瓜好爽, 鮮甜, 菠蘿唔係罐頭, 沙律菜唔會係黃甘甘, 沾上醋味道好夾。名果店平時的鮮榨果汁係好受歡迎, 價錢唔算貴, 所以炎炎夏日, 飲下一杯用靚生果榨出黎的果汁就最好不過啦 !!
Summer Time 真係令人又愛又恨,
食得太多又有罪惡感, 所以間唔中我都會食下沙律,

同事知我中意食沙律, 所以會幫我買盒沙律,
名果店係專買靚生果, 仲有鮮榨果汁, 沙律.
但鮮果用新鮮靚生果,十分清甜.
今次同事就揀左沙律菜水果沙律比我 $22, 醬就揀左醋.
沾上醋味道好夾。

2015-07-24 1220 瀏覽
下午時段有啲餓,想食light d, 就係呢度買左個細生果杯食,杯內有五種生果,西瓜、哈密瓜、菠蘿、火龍果同藍莓,買個時咁啱店員係度切緊生果,整緊生果杯,睇得出嘅新鮮!食入口,每個生果都有該有的味道,唔會雪到冇曬味感覺好refreshing!! 唔同大細嘅生果盤
感覺好refreshing!!

唔同大細嘅生果盤
2015-07-18
  • 生果杯
餐牌上明明寫住雜果汁20蚊,並沒有其他小著話邊類型水果要加錢我叫左杯火龍果加苦瓜,竟然埋單先同我講話因為火龍果冇果汁而要加錢,間野做生意太唔老實,唔通火龍果唔係生果?而苦瓜竟然多汁過火龍果?
2013-08-13 641 瀏覽
這天來到淘大花園,去了愛家素食吃飯後,見到對面有家果汁店,好奇之下又走去看看。本來為了減肥戒喝果汁多時的我,因為這裡供應的一種果汁,又破戒了-嚴格來說也不是純粹的果汁,因為它是紅菜頭汁啊。自從早前看到有研究說喝紅菜頭汁有助降血壓之後,我就開始對紅菜頭這種食材產生了興趣。大家可能會在沙律中見過它,但用它來榨汁的(是鮮榨不是那些樽裝濃縮汁),以我所知,香港有得賣的地方,兩隻手應該數得完,這裡是其中之一。雖然規定了要混其他果汁(可以選蘋果/甘筍/石榴/雪梨等),是因為成本問題也是因為純紅菜頭汁其實挺難入口,但難得遇上當然要來一杯。由於紅菜頭本身已有天然的糖份,所以配搭的水果便選了沒那麼甜的石榴。即叫即榨,剛好我之前的顧客也是要同款的果汁,不用等很久便有得喝了。紫紅色一杯的顏色相當迷人,甜度適中,不太感覺到有苦澀味。而且價格是相當的實惠,同樣的紅菜頭綜合果汁在中上環的有機餐廳要賣上兩三倍的價錢!這店其實也是一家水果店,售賣來自日本和世界各地的水果,也有果盤和鮮榨小麥草汁等等,可算是淘大另一個健康食點。