2023-11-04 132 瀏覽
食左好多年既小店,以前記得餐牌淨係米線都有N種湯底,然後再有好多餸菜選擇,有啲全雞全牛全豬全牛餐豐富又好食🤤 無去一排 😧 哇乜變成咁,湯底得翻啲頹野 蕃茄湯清湯豬骨依啲🙄 餸菜選擇又大減少 無曬特色野🙄食物啲份量都唔同曬,講緊雞扒係以前既一半呀大佬😮‍💨 同埋個配方都好似唔同咗,明明以前係又脆又熱好好食⋯⋯🙃 總之成個感覺都變咗一個好頹嘅雙餸麵⋯⋯諗住快啲食完走人啦,點知連入邊嘅配菜粟米粒都變咗,有酸臭味🤧 好彩同阿姐講 佢都好認真處理,換返兩個米線俾我哋,不過成個用餐體驗真係好差。仲未講 其實入門口開始已經見到佢哋人手嚴重不足,唔至冇人安排入座,執枱落單上菜收錢全部都係兩個阿姐一腳踢,仲要個電話不停響,仲有其他外賣平台係咁接單🥴🥴🥴🥴 忙就會亂 隔籬枱杯嘢飲搞到錯晒,又做到兩個阿姐叫晒救命,不過我食完今次之後應該都唔會再幫襯😐 相信阿姐好快就唔會咁忙㗎喇😪😪

2021-10-22 1373 瀏覽
上星期有一日lunch time經過呢頭,見呢間舖頭環境好一般但就坐滿食客,心諗應該有佢過人之處,即管入去試下😂餐牌有好多選擇,中式,日式,西式,粉麵飯,麵包多士乜都齊,好多都可以自己組合,自由度高👍我就叫左個簡單既日式鰻魚牛丼(少飯)飲熱齋啡 ($46)個飯大約五分鐘就嚟到,賣相都唔錯喎!😯呢個價錢黎講鰻魚嘅分量絕對唔少,甚至比牛肉多👏鰻魚都算幾厚肉,鰻魚汁唔會過多搞到太膩牛肉唔會太肥,肉質幾滑,用左啲日式燒肉汁連埋洋蔥一齊煮到好淋但又唔會太鹹,勁好送飯!😁侍應們個個都幾有禮貌👍價錢抵份量同選擇又多,唔怪之得咁多人幫襯,連晚市都唔駛做😂😂

我就叫左個簡單既日式鰻魚牛丼(少飯)飲熱齋啡 ($46)
日式鰻魚牛丼(少飯)

個飯大約五分鐘就嚟到,賣相都唔錯喎!😯
呢個價錢黎講鰻魚嘅分量絕對唔少,甚至比牛肉多👏
日式鰻魚牛丼(少飯)

鰻魚都算幾厚肉,鰻魚汁唔會過多搞到太膩

侍應們個個都幾有禮貌👍
熱齋啡
2021-10-16
  • 日式鰻魚牛丼
2021-04-10 933 瀏覽
三重芝士日式叉燒炸豬扒飯🐷🐷原片芝士+芝士粉+芝士碎=三重芝味🧀🧀可以加埋芝士汁就四重享受叉燒同炸豬扒都啖啖肉,最啱食肉獸蕃茄濃湯紫菜墨丸炸魚皮蕃茄味濃郁,魚皮香脆,將魚皮浸落個湯到,變身蕃茄魚皮😂😂。仲有其他湯底可以選擇,下次可以試吓!見到隔離枱係豬骨濃湯聞到好香,下次真係要試吓呢一個紅豆奶茶&青檸梳打唔係度度都有得飲紅豆奶茶,見到有得飲即刻叫,紅豆冰嘅紅豆配上香滑嘅奶茶,果然一流!
三重芝士日式叉燒炸豬扒飯🐷🐷
原片芝士+芝士粉+芝士碎=三重芝味🧀🧀
可以加埋芝士汁就四重享受
叉燒同炸豬扒都啖啖肉,最啱食肉獸

蕃茄濃湯紫菜墨丸炸魚皮
蕃茄味濃郁,魚皮香脆,將魚皮浸落個湯到,變身蕃茄魚皮😂😂。
仲有其他湯底可以選擇,下次可以試吓!
見到隔離枱係豬骨濃湯聞到好香,下次真係要試吓
呢一個

紅豆奶茶&青檸梳打

唔係度度都有得飲紅豆奶茶,見到有得飲即刻叫,
紅豆冰嘅紅豆配上香滑嘅奶茶,果然一流!
2021-03-21 639 瀏覽
元朗出名多美食,今次嚟到同樂街搵食,見到有間名川麵棧,門面裝修係相對舊式嘅店,可揀店內或店外嘅少量露天座位進食。店內環境唔算係新,但座位都夠闊落而安排得企理。由於下午茶時段都揀咗食,雖然店舖少少但係都夠哂驚喜,淨係湯底都已經有11款,再可以自由配搭餸菜,實在令人心大心細。另外有個好處係,如果唔鍾意食米線嘅人呢間鋪頭嘅選擇真係多,可以轉上海麵,通粉,公仔麵,烏冬,味千拉麵,出前一丁麵...,仲可以轉飯,應該種有一款啱你。最後揀左豬軟骨米粉,黎到既賣相唔錯配菜有雲耳絲、粟米及芹菜等配料,即叫即整味道都好新鮮。另外問店員有咩好介紹,都叫左份炸雞扒,炸粉唔太厚又炸得都幾惹味。平平地嘅價錢加上呢個唔錯嘅質素絕對抵食。

2021-03-16
下午茶
2021-03-15 491 瀏覽
今天去呢頭見客,因為太肚餓嘅關係,見仲有少少時間,便在附近找了一間餐廳來個快閃午餐。起初以為只係間普通麵店,估唔到都幾多選擇,而且重有d特色嘢食,價錢重幾抵。.名川雞翼果然係招牌菜,不單外皮炸到金黃色,而且裏面重保留住d肉汁。一碟有四隻,上面仲有好多炸蒜粒,勁惹味。.三重芝士牛丼飯流心太陽蛋下面有滿滿嘅肥牛,d肥牛幾足料。配上原片芝士,芝士碎,芝士粉,呢個三重芝士嘅組合,撈勻d蛋,肥牛同飯一齊食,每啖都好滿足!.涼粉奶茶珍珠奶茶經常飲,但這個涼粉奶茶第一次飲,奶茶夠滑配上爽口涼粉,幾有驚喜。而且食完炸雞翼,d涼粉重可以清下熱氣。
名川雞翼
三重芝士牛丼飯
2021-03-15
經過元朗小巴站,下午茶時段見到呢間麵店門口坐左唔少食客。望望餐牌,淨係餸菜都有60幾款,鰻魚、花膠、鮑魚都有得食,好奇心加上肚餓,決定一戰。室內卡位尚算闊落,軟墊椅子坐得舒服。望住餐牌真係研究了好久!唔止60幾款餸,湯底有11款、連麵底都有11款。加$8食到蟹王麵,喜歡嘅仲可轉湯飯。今次試左兩餸湯麵配一款小食。1.芝士湯底上海麵配叉燒同花膠($53連涷飲) 🍜 •叉燒有4片,不肥不柴,入口鬆軟。•三塊花膠仔,煮得好稔唔硬身。挾起有重量,相當滑口,無辜負我嘅期待值!•湯底濃豬骨熬製,配搭濃郁芝士同奶油。清香濃郁,唔會太鹹搶曬餸菜嘅味道,食完成碗都唔覺口渴。•木耳、芽菜配料新鮮爽脆。2.章魚燒($33) 章魚🐙🍡一碟5粒,落單即製,熱辣辣上枱,舖面嘅木魚絲仲彈彈緊。醬汁惹味,加上黑白芝麻嘅香。外脆內嫩,粒粒章魚有咬口。點菜阿姐無介紹錯,無諗過麵店嘅章魚燒有驚喜。埋單$86,十分滿足。麵店仲有小炒同雞煲,有機會再試。
經過元朗小巴站,下午茶時段見到呢間麵店門口坐左唔少食客。

今次試左兩餸湯麵配一款小食。

1.芝士湯底上海麵配叉燒同花膠($53連涷飲) 🍜
•叉燒有4片,不肥不柴,入口鬆軟。
•木耳、芽菜配料新鮮爽脆。

2.章魚燒($33) 章魚🐙🍡

埋單$86,十分滿足。麵店仲有小炒同雞煲,有機會再試。
2021-03-12 129 瀏覽
#cassiegoyuenlong-瘦編成日都要去元朗,通常係元朗食嘢都係2個選擇,第1就係元朗廣場附近,第2就係又新街附近。今日就去元朗廣場附近嘅名川麵棧,個名叫麵棧,不過其實有好多飯同小食可以選擇。😋-餐廳有室內室外位置可以選擇。一坐低可以見到餐牌有好多選擇,平均一個餐$50仲包埋飲品,都幾抵!瘦編同朋友揀咗兩個飯同一個小食,鰻魚茄子太陽蛋飯、三重芝士牛肉丼同芝士年糕。整體味道都好有驚喜,新鮮做好熱辣辣。個芝士年糕新鮮炸起,炸得岩岩好,做到流心嘅感覺!🧀-每個飯除咗有餐飲之外,店員仲送上中湯,我覺得成間餐廳俾我感覺好有人情味,店員服務態度好好,同啲街坊又好好傾,非常推介!-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ 名川麵棧 (元朗)📍 元朗同樂街金寶大廈2-8號地下D舖-
#cassiegoyuenlong
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 名川麵棧 (元朗)
📍 元朗同樂街金寶大廈2-8號地下D舖
2021-02-21 68 瀏覽
今日收工經過元朗,朋友介紹過有間地道小店一定要試試!佢雖然係元朗不過就比較近朗屏西鐵站!佢就係「名川麵棧」!一睇佢既裝修都有上下時代,比較貼近有貼地味道既小店,地方都叫寬躺又唔會坐得太迫,仲有外圍有啲露天位坐,另有一番風味!雖然佢叫做麵棧,不過佢嘅餐牌嘢食都好多元化,主打一定要食佢嘅米線麵,仲有唔同種類嘅飯同小食,竟然仲有日本嘅鰻魚飯,不過下次先再試下啦!特盛大豬餐($60)朋友成日都講有個好正嘅米線套餐,今次終於叫咗喇,佢個餐牌雖然有啲複雜,不過啲姐姐都會好用心咁解釋俾你聽,睇吓你想食啲乜嘢,呢個特盛大豬真係樂吸引,入面有豬軟骨(夠晒入味配搭濃湯)、叉燒(肥瘦適中)、豬柳蛋漢堡(佢真係豬柳蛋嘅漢堡味道一流)、同埋炸豬扒(豬扒嘅外皮鬆脆唔會好厚粉再加埋啖啖肉值得推介),我就揀咗濃骨湯,佢嘅湯底十分之濃郁配埋米線真係好入味,分量十分之夠飽因為有唔同嘅大豬配料,最啱我哋呢啲食肉獸!嘢飲我就揀咗凍檸茶走甜,佢要茶膽都唔錯,一杯嘢飲加個米線份量啱啱好,令到你可以好好享受一個美味嘅午餐,仲可以飽住出門口添。佢嘅食物都仲有好多其他唔同嘅種類,仲可以做埋外賣,有雞煲啦唔同嘅晚飯啦,外賣仲有折添,大家

特盛大豬餐($60)

佢嘅食物都仲有好多其他唔同嘅種類,仲可以做埋外賣,有雞煲啦唔同嘅晚飯啦,外賣仲有折添,大家可以先睇吓佢幾餐牌又多一個外賣嘅選擇啦!
2021-02-20 67 瀏覽
今日同男友都放假但懶得煮,晏晝就求其去左屋企附近既呢間餐廳食lunch~雖然呢度叫麵棧,但係都有唔少飯既選擇,岩晒我😁我叫左個鰻魚茄子🍳飯少飯,男友叫左名川肉燥飯, 另外加咗個小食貓耳朵伴青瓜,男友跟餐加左杯涼粉奶茶~雖然只係幾十蚊仲包埋野飲,但份量絕對唔少👍 鰻魚煎得幾香,厚肉無骨,個汁唔會太甜膩,配搭茄子又幾夾😮 要黎送飯都一流👏太陽蛋條邊好脆,而蛋黃仲係流心嘅,整得好出色😆名川肉燥飯應該都係招牌菜之一,有豬軟骨,炸雞翼,肉燥,冬菇同埋菜,非常豐盛😍雞翼炸得好靚而且唔油膩👍👍入口香脆😋豬軟骨唔韌,軟骨位有咬口,冬菇都幾厚身👏個小食超級大碟😅 個人認為都有中小辣程度,貓耳朵同青瓜都係爽口既組合,特別開胃而且可以平衡太多肉類既膩👍呢度嘅飲品選擇超級多😮 男友叫既涼粉奶茶好有咬口,奶味偏重,入口香滑,唔錯😋四十幾蚊真係超值,店員姨姨服務又好,一定要多啲支持呢啲小店❤️
雖然呢度叫麵棧,但係都有唔少飯既選擇,岩晒我😁
鰻魚茄子太陽蛋飯

太陽蛋條邊好脆,而蛋黃仲係流心嘅,整得好出色😆
名川肉燥飯

雞翼炸得好靚而且唔油膩👍👍入口香脆😋
豬軟骨唔韌,軟骨位有咬口,冬菇都幾厚身👏

2021-02-20
鰻魚茄子太陽蛋飯
名川肉燥飯
2021-02-16 60 瀏覽
走進元朗區 名川麵棧 店內店外 都接近坐滿人😳看似很多熟悉的街坊坐落在店 你一言我一語 門面非常熱鬧🥳令我都想入去試試🤣名川花膠冬菇飯 $46招牌菜😃 果然名不虛傳💕花膠嘅份量幾足料 好爽滑 冬菇入曬味 好香甜獻汁亦調得好岀色 三樣野配埋個白飯🍚🤤酸辣湯米線 配炸雞扒、香脆腩仔 $46湯底含:甜酸菜木耳絲肉碎 偏清淡 甜甜地😙炸雞扒 外脆內軟 穩陣之選🤪香脆腩仔 好少見既選項 好鬆脆 味出驚人😍四川口水雞醬青瓜拼貓耳仔 🥒$40四川風味 辣辣地🌶好過癮😍貓耳仔=木耳 好爽口👍🏻套餐轉配 (+$6)青蘋果梳打🍏青檸梳打🍋
走進元朗區 名川麵棧

四川風味 辣辣地🌶好過癮😍
貓耳仔=木耳 好爽口👍🏻

套餐轉配 (+$6)青蘋果梳打🍏青檸梳打🍋
2021-02-16 38 瀏覽
I think if I stayed in the area, this shop would be one of my staple restaurants to go if I can’t decide where to eat 😂The staff were super friendly when welcoming us and even offered to recommend us dishes when we can’t decide 😆 their menu had a wide variety of food but I’d say it’s mainly local food / Japanese food or a fusion of both so even if I ordered something different every time, it would definitely take awhile to get through the menu hahah!!We had char siu X egg X pork belly rice 🍚 and

We had char siu X egg X pork belly rice 🍚 and their tonkotsu soup noodle 🍜 with a side of takoyaki 🐙

First off, the portions were pretty big so no worries about being hungry afterwards 🤣 I personally preferred the noodles as I liked how they had both prawn and pork and they even added the inari tofu skin!! I think that was pretty special for me cause everything was more on the saltier side and suddenly the sweet and taste of the tofu skin!! 😋😋 the soup base was pretty decent considering its price and it had a decent pork broth 👍

The takoyaki was something that really exceeded my expectations as it was crispy but not too gooey (happens if you add too much batter) and the octopus piece was bigger than I expected! 🤩🤩

We had apple soda 🥤 and milk tea with grass jelly. Actually I wanted grass jelly but the waiter misheard it and thought I wanted red bean so the end result was both 😂😂😂 it was nice as it didn’t have the aftertaste that typical Hk milk tea tends to have which I don’t prefer, but with the red bean it made it too sweet for me. >< so next time if I order I’d definitely tell them less sweet or no sweet if I had the red bean too.

2021-02-15 56 瀏覽
今日係新界練完車,最後一站去到元朗,就搵間餐廳醫下肚。一坐低侍應姐姐就比左杯水,浸住啲餐具,幾貼心👍🏻 餐牌有好多張😂 見我睇左好耐都決定唔到,熱情嘅阿姐就推介兩餸湯麵/飯,我見價錢ok,咁就試下啦~自選兩餸湯麵 $46我叫咗米粉,配豬骨湯,餸就揀咗豬軟骨同日式牛肉(食港式粉麵食到好似日本餐咁😂)上菜都幾快,個碗大過我塊面❗️豬軟骨同日式牛肉嘅質素拍得上大路嘅日本餐廳,份量都唔少,日式牛肉係分開上👍🏻 配菜有芹菜、菜心、芽菜、粟米、木耳,好豐富~青檸梳打 +$8豪少少叫個特飲試下!成支泰國Singha梳打水咁上,出面單買都唔平,抵!見到少少漸變嘅層次,入口清爽,而且冰🧊同梳打水都好多,飲到好飽🤣呢間名川麵棧做好多街坊生意,食客都係熟客,幾有人情味。侍應姐姐又好好態度,下次搵埋屋企人黎食😙

自選兩餸湯麵 $46

青檸梳打 +$8

2021-02-14 53 瀏覽
今日下午計劃去錦田逛一逛,出發前在元朗先吃一頓豐富的午餐。位置:在小巴總站旁環境:舖面分店內和店外,店外有數張桌椅,較寬鬆;店內雖空間不小,但座位佈置較密,通道狹小,雖有隔板,但略嫌侷促!不過這也是普通香港茶餐廳的風格!服務:上菜速度快午市:鰻魚茄子煎蛋飯$46+凍利賓納這是妹妹點叫的,我試吃了一塊鰻魚和茄子,兩者都相當軟化,鰻魚調味十足,只是皮不夠焦香。太陽蛋牛丼飯$47+熱利賓納太陽蛋下是肥牛炒洋蔥,再淋上醬油,服務員另外加送一碟醬油,但其實飯已有足夠的醬油可以拌勻每粒飯。首先是肥牛很足料,肥瘦均勻,火侯適中,肉質依然細嫩,拌一點蛋黃汁吃更一流,所以整個飯都吃完!名川雞翼$33其實是炸雞翼再淋上蜜糖,有點失落感,只是在表皮吃到糖味,如果能夠塗上蜜糖後,再燒一燒,應該會更好吃,難得雞翼炸得外脆內嫩,有點浪費了如此炸得好的雞翼。
今日下午計劃去錦田逛一逛,出發前在元朗先吃一頓豐富的午餐。
位置:在小巴總站旁

環境:舖面分店內和店外,

服務:上菜速度快

名川雞翼$33

2021-02-11
  • 太陽蛋牛丼飯
2021-02-01 60 瀏覽
今日山長水遠黎到元朗搵朋友拿野,之後佢就帶左我去左一間,佢經常幫襯嘅餐廳,係佢飯堂之一,於是就去開餐啦🥳。餐牌上食物多元化,又有好多套餐選擇,包埋野飲都係幾拾元,認真抵食🥳。#特盛大豬餐 (友人經常叫的)有齊豬軟骨,炸豬扒,叉燒同埋豬柳蛋漢堡非常之豐富,蕃茄湯底配上烏冬,茶配了杯凍鴛鴦。真係一碗可以滿足咗佢咁多個願望,見佢食到津津有味咁,佢說好好味😋。#咖喱雞扒煎蛋飯咖喱汁內配有大量洋蔥,同埋薯仔,雞排炸到脆卜卜的很香口,而且唔會好辣的,啱晒我口味🥳。#香蔥霸王雞(半隻)朋友知道我鍾意食雞,所以就叫咗半隻雞同我分享。雞咸香味十足,而且都很嫩滑的,底下配上芽菜,整體很不錯啊。

#特盛大豬餐 (友人經常叫的)

#咖喱雞扒煎蛋飯

#香蔥霸王雞(半隻)
底下配上芽菜,整體很不錯啊。
2021-01-31
下午茶
2021-01-20 43 瀏覽
今次美食博士入元朗食好西,自己一個人簡簡單單去間麵檔食下野🍜。👉蔥油豬扒煎蛋飯👉名川雞翼👉青蘋果梳打本來想食過快麵,不過見佢啲飯都幾吸引就冇叫到麵,叫咗個豬扒飯,估唔到都幾大碟,仲要舊豬扒大大塊,皮脆肉滑,炸到啱啱好。至於名川雞翼係佢嘅招牌菜,有好多炸蒜係個面,咬落去好爽脆,真係好食。之後個梳打甜甜地好香嘅蘋果味🍏。舖頭以紅黑為主調出邊好似大排檔嘅格局有個好似拜神嘅廟,寫住民以食為天,型爆❤️🖤。

👉蔥油豬扒煎蛋飯
👉名川雞翼