2013-12-16 338 瀏覽
先講句相片欠奉, 因為買完響街度食, 又落住雨, 跟本無手影相.買佐兩個包, 一個粟米火腿, 一個叉燒.點解為個包都要寫食評?因為兩個包都係第一口就食到餡!而且一路食, 真係啖啖都有料, 好平均.好耐未試過D餡係無偏埋一邊, 偷工減料!最緊要係粟米, 火腿, 叉燒, 都見到食到,而唔係得火腿絲, 叉燒蓉.同埋大大個, 食完真心飽肚, 兩個包頂佐半個晚餐.

買佐兩個包, 一個粟米火腿, 一個叉燒.

點解為個包都要寫食評?
因為兩個包都係第一口就食到餡!
而且一路食, 真係啖啖都有料, 好平均.
好耐未試過D餡係無偏埋一邊, 偷工減料!
最緊要係粟米, 火腿, 叉燒, 都見到食到,
而唔係得火腿絲, 叉燒蓉.

同埋大大個, 食完真心飽肚, 兩個包頂佐半個晚餐.
題外話/補充資料: a. 小弟非荃灣常客, 希望呢次唔係偶然, 或者係好彩執到正貨. b. 服務值偏低, 因為個阿姐成日響我同D包之間穿過.... 我知要放包上架, 執架, 開閂門好多野做, 但都唔係咁架..... 收銀既都幾快手就真. c. 超平超抵, 完全係街坊價, 好難想像一街之隔就係荃灣廣場同大會堂, 都會咁平...
2013-12-15
2013-09-14 459 瀏覽
就是喜歡幫襯非大型連鎖形式的麵包餅店, 剛巧選擇在荃灣購買合適的生日禮物, 那生日蛋糕就必然要在附近選購, 然後一車直送回家。   記憶中, 在荃灣廣場附近的非大型連鎖形式麵包餅店就只得這間「名島麵包西餅店」, 昔日附近還會有間「明愛天糧」, 可惜是她們結束了門市部 ...... 其樽仔奶茶及mini tart 真令人懷念!專程來購買生日蛋糕, 因此只集中留意此店的蛋糕出品, 半磅裝蛋糕(除了咖啡奶油栗子蛋糕是索價$50 之外), 其餘蛋糕款式包括雜果、黑森林、芒果都只是賣$40 一個;而一磅裝大蛋糕就要賣$90, 當日就只見到一款什果蛋糕出售。在店員準備把蛋糕裝入盒之際, 問了她一句:「可否給我一個生日牌?」那店員回了一句:「得!  生日牌一個$2。」  欸~  生日牌不就應該是與餐刀洋燭一樣, 免費提供的嗎!?  除非那個生日牌是用糖霜朱古力製造, 可食用的款式。  Okay, 就俾多$2 買生日牌吧!晚飯後, 也就是我們生日派對正式開始的時刻。 哎喲~  那個值$2 的生日牌, 竟然只是一個普通到極點的膠牌而己;幼身洋燭店員給了3支, 塑膠切刀1把。蛋糕上的奶油顏色(除了有部份被

蛋糕上的奶油顏色(除了有部份被灑上咖啡粉外), 其餘都是偏向奶黃色。  蛋糕面的裝飾是由多款水果粒圍成圓圈, 再在中間吱上粒粒狀的栗子蓉。
當壽星把蛋糕切開之後, 卻發現在蛋糕內還有一層栗子蓉存在, 大家當然十分高興!  栗子蓉質地粗糙, 含栗子顆粒, 味道輕甜, 帶有濃濃的天然栗子香味;清蛋糕濕潤兼鬆軟, 還試過有兩次食到雞蛋殼碎片, 這証明是用真雞蛋而非蛋粉作材料;外層奶油肥潤, 帶清爽, 明顯質地是與鮮忌廉有分別, 味道亦有較為多的咖啡味;面頭水果粒有鮮貨亦有罐頭貨, 鮮貨香熟軟甜, 近望時還發現水果粒上的glaze是有閃粉成份, 多麼漂亮!

外賣自取
$50 (其他)
生日
2011-06-13 119 瀏覽
返到屋企, 媽子話留左糯米滋係雪櫃俾我食. 好開心咁衝過去, 拿黎食, 2粒芒果糯米滋. 一咬落去, 皮好厚, 好黏, 唔新鮮的感覺. 芒果餡都好少下. 好彩果日天氣熱, 有d凍野食下都唔錯. 唔記得2蚊定2個半一粒, 只能說咁的價錢係荃灣區有更好的選擇.

2011-06-08
2009-10-07 81 瀏覽
幾年前...一間連鎖/本地麵包店也沒有, 現在已間了好幾間, 任君選擇! 前兩天才有機會一試, 先是四片麥方包, $3.5, 價錢絕不昂貴, 買時才有點後悔, 先是店員用力握在麵包身上 (最怕見到麵包上有手指印), 回家再細心一看, 麵包邊有明顯的黑點, 吃時稍為切去, 只覺麵包薄薄, 又說不上鬆軟, 麥香味也不濃, 最基本的麵包也做得不好!再試蛋白枕頭蛋糕, $8, size 頗大, 一咬...非常非常軟熟, 微微蛋糕香味, 不太甜, 整體不錯, , 只可惜其中一啖有些蛋殼, 扣了分!沒打算像試 panash 般試, 稍微觀察店內麵包, 也有蛋白蛋糕, 雪芳蛋糕...有點似同區本地麵包店, 無論如何, 有機會也可再試吧!

, 只可惜其中一啖有些蛋殼, 扣了分!

$5 (早餐)