2024-04-21 71 瀏覽
點解劣咗咁多 以前服務好好。。。食過不下十次 以前好細心 嗌flat white會問要fruity啲定nutty啲 即使嗰陣收貴啲都食得好享受 以前絕對覺得物超所值宜家啲嘢食一樣水平 但就唔知點解食到一肚氣。。。諗住生日落嚟享受翻個靚早餐 點知搞到心情差晒 從來無寫過 comment 但今次真係好唔 gut收100蚊早餐其實無所謂 嘢係好食 但餐具都要自己攞就。。。嘢食好 服務差過茶記 成個用餐體驗真係。。。的確係平咗 但真係費解 基本服務要收錢 所以cut cost要cut埋基本服務???希望你哋會進步翻啦 加油

希望你哋會進步翻啦 加油

2024-04-21
$100 (早餐)
生日
2024-02-11 182 瀏覽
Good comfortable cafe for casual brunch.The chicken breast sourdough was quite nice although I wished they spread the pesto on the chicken instead of the bread! Added $10 for the scrambled egg, great value to make it much more sumptuous.

2023-12-11 687 瀏覽
【南區】【叁瘋】我今次嚟到鴨脷洲,冇乜 idea 想食乜,見到呢間 cafe 就入咗去食。見到佢寫住「叄瘋」,但我一直都寫佢做「叁瘋」,我唔知邊個寫法先係啱,定係只係繁體字同簡體字嘅分別。不過唔理啦,都係當佢係個「三」字咁處理。佢呢度係要買咗嘢食先搵位坐嘅,不過我去嗰陣唔知,所以都耽誤咗一陣先叫嘢食。我就叫咗個 $118 嘅「全日早餐」,佢有牛油果、煙三文魚、香草豬肉腸、煙肉、炒蛋、酸種吐司麵包、新鮮沙律喺裡面嘅。味道上,佢就唔算好突出,個炒蛋啲蔥花有少少搶,令到本身蛋味都唔重嘅炒蛋更加顯得一般。而個酸種吐司麵包係我由蒜蓉法包轉配嘅,因為佢哋本身有酸種吐司餐,所以轉嚟食吓佢。食落都唔錯,我覺得係可以接受嘅。嘢飲方面我揀咗 $45 嘅「冷萃咖啡」,即係 Cold Brew,而個價錢本身係 $60,跟餐正價減 $15。講到以冷萃方式降低酸度,突出花香同甜感,風格比較清爽咁,我飲就覺得還好啦。埋單價係 $163,我就未必會有下次喇。。。(地址:鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood

(地址:鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am南區 #鴨脷洲 #利東 #叄瘋 #叁瘋 #全日早餐 #牛油果 #煙三文魚 #香草豬肉腸 #煙肉 #炒蛋 #蒜蓉法包 #酸種吐司麵包 #新鮮沙律 #冷萃咖啡 #ColdBrew #1am1187 #1ambackup
2023-10-23
2023-10-05 565 瀏覽
除咗返工之外 好少去港島區行逛嘅我 意外地係呢個地方出沒🤭 有朋友提議去呢度傾計飲啡 chill下 咁熱嘅天氣 可以有個地方坐下 何樂而不為呢?簡單嘅裝修 入面充滿香港人呢幾年黎嘅回憶 實在唔容易🥲 ☕️我地order咗Coconut Dirty $45 🍮Coconut Pudding $48 ☕️Americano $40 🍵Matcha Latte 🥃Expresso Tonic 大家嘅comment 都係覺得啡嘅味道正正常常 不算有太大驚喜 Macha Latte 嘅Macha 幾濃👍🏻而我就覺得By 閣樓釀造嘅Tonic 就咁飲都幾唔錯😝 Coconut pudding味道就似食緊椰子糖 味道好濃 只係略嫌唔夠細滑 但整體氣氛都幾chill 🤍 醉翁之意不在啡 有個地方坐下傾下計先至最令人回味❤️ Like the vibe here💗

2023-09-29 413 瀏覽
相隔兩年之後再去海洋公園,不過在家中早餐不算吃得太飽,再出發到海洋公園起碼都要個幾鐘,入到去先食嘢又要搵位又要食得比較貴,倒不如在香港仔附近走走有什麼好吃吧。於是在大雨滂沱的情況下來了這間咖啡店。看來細細間,不過內裏位置都不算太少。這天不算太有興趣吃東意粉,不過其實平時都冇乜興趣吃意粉。這個全日早餐,大大份,腸連小嬰都覺可口,兩條一起切來碎吃,夠熱夠香脆牛油果都不少,另外又有煙三文魚,多士都算開得香脆。另外那個蛋餅,內裏有肉鬆,口感挺柔軟,新鮮煎的蛋餅較具香氣。咖啡我要了一個dirty骯髒,味道不太差,下邊有件比較凍的,味道較黎計。

於是在大雨滂沱的情況下來了這間
咖啡店。看來細細間,不過內裏位置都不算太少。

這天不算太有興趣吃東
意粉,不過其實平時都冇乜興趣吃意粉。

這個
牛油果都不少,另外又有煙三文魚,
多士都算開得香脆。

另外那個
蛋餅,內裏有肉鬆,口感挺柔軟,新鮮煎的蛋餅較具香氣。

2023-08-30 353 瀏覽
🍴: 𝗠𝗮𝗱 𝗧𝗵𝗿𝗲𝗲🏠🤍📍: 𝗔𝗽 𝗟𝗲𝗶 𝗖𝗵𝗮𝘂, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰 🌟Working in the Southern district, Ap Lei Chau is one of the spot for weekday’s lunch🍽 Tried Mad Three with my colleagues and the food here are surprisingly good! 🌟I love their egg crepes and their hot choco!🍫 One of the best hot choco in hk!!😍 the portion of egg crepes is actually enough for lunch🤩I would visit again to try out their burgers and side menu!!⭐️: 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 & 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗘𝗴𝗴 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲𝘀 / 鹹牛肉芝士蛋餅💰:💲𝟰𝟱👅: 💎💎💎💎(4/5)⭐️: 𝗣𝗿𝗼𝘀𝗰𝗶𝘂𝘁𝘁𝗼 & 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄
🍴: 𝗠𝗮𝗱 𝗧𝗵𝗿𝗲𝗲🏠🤍
📍: 𝗔𝗽 𝗟𝗲𝗶 𝗖𝗵𝗮𝘂, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰

💰:💲𝟰𝟱
👅: 💎💎💎💎(4/5)

⭐️: 𝗣𝗿𝗼𝘀𝗰𝗶𝘂𝘁𝘁𝗼 & 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄/ 𝗕𝗮𝗹𝘀𝗮𝗺𝗶𝗰 𝗩𝗶𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿 / 風乾火腿火龍果合桃黑醋沙律
💰:💲𝟴𝟴
👅: 💎💎💎💎(4/5)

⭐️: 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗣𝗼𝗿𝗰𝗶𝗻𝗶 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 / 牛肝菌雞肉義大利飯
💰:💲𝟵𝟱
👅: 💎💎💎(3/5)

⭐️: 𝗧𝗵𝗮𝗶𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗞𝗵𝗼𝗺 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 / 泰國Khom巧克力
💰:💲𝟰𝟱
👅: 💎💎💎💎💎(5/5)
  • 肉鬆芝士蛋餅
  • 咸牛肉芝士蛋餅
2023-07-12 523 瀏覽
放假嘅時候黎一杯Iced americano 真係令人身心放鬆我平日就鐘意去Mad Three 果到飲一杯Iced americano佢哋最近仲轉左用環保嘅外賣杯 同埋環保飲筒幾好 為環保出一分力嘅感覺

佢哋最近仲轉左用環保嘅外賣杯 同埋環保飲筒
幾好 為環保出一分力嘅感覺
2023-06-11 530 瀏覽
家住鴨脷洲,平日常去的一家小店。食物新鮮,質素頗高,沙律、蛋餅、酸種面包餐,全日早餐味道都很好。只是餐牌常有更改,最愛的鹽酥雞,泰式蝦沙律還有漢堡現在都沒有了。不過總的來說有機會來鴨脷洲還是值得嘗試的

2023-06-11
2023-05-15 578 瀏覽
我們3人抱着期待在5月13日去到餐廳慶祝母親節, 當時侍應只給了1張A5大小的menu, 我已經奇怪, 再看看, 只有幾款蛋餅, 沒有其它熱門菜式例如鹽酥雞和老肉飯等等, 但反正來到便點了肉鬆蛋餅, 吃了一半, 只吃到肉鬆和粉皮, 沒其它味道, 一點蛋味也沒有, 很差!我們3人不到10分鐘就埋單離開, 簡值中伏!其它網上食評為何給那麼高分!真離譜!是否換了老闆?換了廚師?門口沒有人排隊, 裡面只得小貓3隻, 什麼有86個Like ?
2023-05-03 485 瀏覽
😎 Mad three叄瘋 🤪個Fd口癢特登約我Lunch黎叄瘋食個台式蛋餅飲杯Latte 吹下水(๑╹ω╹๑ )肉鬆芝士蛋餅 $38Pork Floss & Cheese Egg Crepes個肉鬆芝士蛋餅即叫即製而且好足料用薄身既蛋餅包住滿滿既肉鬆一咬落去就大滿足(^ω^)抹茶拿鐵(山政小山園)$45Matcha Latte抹茶味都幾香但飲落又好似淡左少少如果再濃啲再大杯啲就好啦以前個杯再大啲 依家個杯靚左 但係又細杯左😵‍💫
😎 Mad three叄瘋 🤪

個Fd口癢特登約我Lunch黎叄瘋食個台式蛋餅
飲杯Latte 吹下水(๑╹ω╹๑ )

肉鬆芝士蛋餅 $38
個肉鬆芝士蛋餅即叫即製
而且好足料
用薄身既蛋餅包住滿滿既肉鬆
一咬落去就大滿足(^ω^)

抹茶拿鐵(山政小山園)$45
Matcha Latte
抹茶味都幾香
但飲落又好似淡左少少
如果再濃啲再大杯啲就好啦
以前個杯再大啲
依家個杯靚左 但係又細杯左😵‍💫
2023-02-07 737 瀏覽
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。到此一遊的一天。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。—————————————————-說下來遠方南區的鴨脷洲大街,較少人去鴨脷洲cafe。最適合安靜的地方,街道人少比人多熱鬧的地方,餐廳狹小的空間,台灣日常簡約及休閑的風格,個背景像日式風格。尤其,台式cafe著名原味蛋捲,其他食物的味道一般。
—————————————————-

平時去港島主要都係銅鑼灣一帶,有時真係想去番d冇咁多人既地方,今次黎到港島南區既鴨脷洲搵野食☺️鴨脷洲既地鐵站其實就係利東站,一出地鐵站沿著鴨脷洲大街行就會搵到呢間主打台灣菜既Cafe《叄瘋》😙‣ 手撕豬肉配酸種麵包兩份sourdough都幾好食,當中手撕豬肉比較少見,佢地既醬汁係酸酸甜甜咁,配埋炒洋蔥真係好好食,下次再黎會encore呢一份😍‣ 煙三文魚炒蛋配酸種麵包($82)呢個配搭係好多地方都有,鹹香既三文魚配炒蛋加麵包味道幾好~‣ 肉鬆芝士蛋餅 ($38)份量幾大餡料豐富,每一份都食到滿滿既肉鬆;味道正正常常,如果蛋餅外皮係軟身既,個人覺得可以整得脆口d會再好食d~‣ Croffle-香蕉榛子($65)/雜莓吉士($72)兩份croffle既賣相都幾靚,croffle外脆內軟好正,當中香蕉榛子味croffle既香蕉係有焦糖係表面;雜莓croffle同樣幾好食~‣ Matcha Latte ($45)/Flat White ($38) 拉花唔錯,飲落都幾滑身,抹茶味道中等,如果可以再濃郁d就更正😋朋友個杯飲落同樣幾滑身,整體都唔錯~💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳位置位於身處南區既鴨脷

‣ 手撕豬肉配酸種麵包

‣ 煙三文魚炒蛋配酸種麵包($82)
呢個配搭係好多地方都有,鹹香既三文魚配炒蛋加麵包味道幾好~

‣ 肉鬆芝士蛋餅 ($38)

‣ Croffle-香蕉榛子($65)/雜莓吉士($72)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳位置位於身處南區既鴨脷洲,距離利東地鐵站5分鐘內就會到;室內位置唔算多,不過都坐得舒服~食物質素幾好,而且款式好多,無論系甜品定係主菜都幾好食,如果有興趣過黎記得book位😍!

💰Total: $464 ($155/pp 已包括10%服務費)
📍叄瘋|@
鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_鴨脷洲

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
2023-01-25 403 瀏覽
Cafe裝修簡單,環境開揚,感覺舒服🍹小店由一班年輕人打理,一坐低店員會介紹食物同飲品,態度親切👍☕️除左台式食物之外,仲有少少西式輕食同埋咖啡選擇🥪煙三文魚炒蛋酸種麵包 $85擺盤好有心機,梗係要相機食先啦📷煙三文魚份量好足夠,有少少煙燻味同咸味而炒蛋都炒得啱啱好,唔會過熟🥚酸種麵包都算鬆軟,外皮有少少焦香,食落唔會好硬🤤🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)🌟整體評價: 早上時間嚟到客人唔多,環境好舒服,下次嚟要再試埋台式小食同佢地嘅手工咖啡😋🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
Cafe裝修簡單,環境開揚,感覺舒服🍹
☕️除左台式食物之外,仲有少少西式輕食同埋咖啡選擇

🥪煙三文魚炒蛋酸種麵包 $85
擺盤好有心機,梗係要相機食先啦📷
煙三文魚份量好足夠,有少少煙燻味同咸味
而炒蛋都炒得啱啱好,唔會過熟🥚
酸種麵包都算鬆軟,外皮有少少焦香,食落唔會好硬🤤
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)
煙三文魚炒蛋酸種麵包
🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
2023-01-12
煙三文魚炒蛋酸種麵包
2023-01-05 320 瀏覽
難得同朋友山長水遠入黎鴨利洲有d 野搞,就緊係搵下有咩餐廳值得食下見到呢間評分都好高而我地都鍾情cafe 就試下肉鬆芝士蛋餅$38皮薄餡靚,入面有滿滿既肉鬆,mix 埋creamy 既芝士同蛋伴住食,層次分明,又甜又好味我點左杯褔灣朱古力$45,點知點錯左杯熱既。應該點杯凍,因我想見到一舊大度向面頭。但熱既都好好飲,好香濃既可可粉味煙三文魚炒蛋酸種麵包$82見朋友個set 好靚,炒蛋滑,煙三文魚又香Espresso Tonic $51朋友點左杯Tonic鍾意酸咖啡既佢都大讚好飲❤️呢間小店裝修別緻,坐得都舒服,氣氛唔錯既cafe

見到呢間評分都好高而我地都鍾情cafe 就試下
肉鬆蛋餅

肉鬆芝士蛋餅$38

但熱既都好好飲,好香濃既可可粉味

煙三文魚炒蛋酸種麵包$82
見朋友個set 好靚,炒蛋滑,煙三文魚又香

Espresso Tonic $51
朋友點左杯Tonic
鍾意酸咖啡既佢都大讚好飲❤️

呢間小店裝修別緻,坐得都舒服,氣氛唔錯既cafe

2022-08-28
肉鬆蛋餅
  • 肉鬆芝士蛋餅
2022-12-14 248 瀏覽
今日女女要去香港仔嗰邊上堂,我就非常之無聊自己周圍搵食😂😂去到鴨脷洲經過見到呢一間台式咖啡室,個名好特別,吸引咗我入去試試我叫咗一個台式鹽酥雞漢堡包、一個牛肉沙律、兩一杯latte漢堡包非常之特別,外皮係黑色嘅麵包,夾住中間嘅鹽酥雞非常之厚😂😂原本想一啖咬落去食,點知都太大要切個開兩份食😂😂鹽酥雞唔會太鹹夾住一啲沙律汁嘅漢堡,好好味👍🏻👍🏻因為好怕太鹹嘅鹽酥雞口感非常之特別脆脆嘅肉,配鬆軟麵包沙律,冇乜特別驚喜😬😬咖啡好好飲但如果再入嚟香港仔,我都會嚟呢間坐吓飲咖啡chill下
今日女女要去香港仔嗰邊上堂,我就非常之無聊自己周圍搵食😂😂

我叫咗一個台式鹽酥雞漢堡包、一個牛肉沙律、兩
一杯latte

口感非常之特別脆脆嘅肉,配鬆軟麵包

沙律,冇乜特別驚喜😬😬
咖啡好好飲
但如果再入嚟香港仔,我都會嚟呢間坐吓飲咖啡chill下
2022-11-28