2020-01-17 920 瀏覽
經朋友介紹南小館最近出左新菜單。而且門口大大個酸菜魚買一送一嘅優惠所以吸引到我。(*原來消費之後會比一張coupon比你下次滿$200先再送一份酸菜魚)叫咗個蔥油開陽拌麵份量比較少, 但味道都算唔錯, 幾香幾好味。 呢度嘅特飲堂食係買一送一我哋叫做黑糖波霸奶茶黑糖同珍珠都好好味, 鮮奶很濃同黑糖配合會有少少過甜,但都唔錯架👍玩味咕嚕肉賣相比較樸實, 佢就啖啖肉,而且佢陳醋味比較重,算幾特別。最後就黎到主角啦!! 招牌老壇酸菜魚比我預期中好。魚肉非常嫩滑新鮮, 而且配料都好足料有萵筍醃蘿蔔同甜酸菜,鍋底係寬邊紫薯粉大大碟 適合兩三個人食。 我地兩個人食都清得7788 非常唔錯。 。 埋單時除左有酸菜魚coupon 下次可換購一碟酸菜魚。 經理仲比埋滿150蚊再減50coupon 😸😸, 好多優惠呀。 下次會再同朋友再食。
蔥油開陽拌麵

黑糖波霸奶茶
玩味咕嚕肉
最後就黎到主角啦!! 招牌老壇酸菜魚
老壇酸菜魚
非常唔錯。 。

下次會再同朋友再食。
2020-01-17
蔥油開陽拌麵
老壇酸菜魚
2020-01-01 488 瀏覽
首先出菜慢,我地入座約晚上七點,人不多,卻等了半小時直到催單才出菜,酸菜魚等了足足一個鐘;第二,菜品質素參差,叫了一個牛肉炒米粉,因為以前食過覺得不錯,結果米粉來到,明顯發泡過頭,而且碎到好似炒飯咁,又咸,果斷向經理退貨;咕嚕肉是霉的,表層又不鬆脆,醬汁過杰,總言之未食過咁差既咕嚕肉....樓面的態度不錯,不今停加茶水及幫忙催單,經理態度誠懇,樂意解決問題。環境服務不錯,食物質素如有改善,會再幫襯。
2020-01-01
2019-10-02 1053 瀏覽
午餐叫咗菜肉雲吞湯麵有90分,另外陽春麵配酵麩都有85分,係多咗少少油。麵底同湯底都好好。套餐配搭的點心,選擇了外婆東坡肉燒賣及生煎包。東坡肉燒賣係用東坡肉汁煮或撈糯米飯包成燒賣,味道幾好,有一丁使咁大粒東坡肉在內,似無還有,唔怕會肥!生煎包本來應該是鎮店之寶,但可能午市無乜生意,個生煎包好夠熱,咬開小孔都被肉汁燙到面,因為要使好大勁才咬開小孔,包面是橡皮似的,而包底又硬又實,似是隔夜番煎或微波翻熱的。可能是偏遠地區的分店罷。

2019-10-02
  • 湯麵
2019-09-21 659 瀏覽
今日婆婆生日佢話要食上海菜就近近地係香港仔南小館食因為婆婆係上海人所以佢對上海菜好講究婆婆坐輪椅一去到門口就有侍應黎幫手開門好有禮貌 服務態度好好 坐低之後就有茶飲 我同婆婆叫左幾個菜婆婆話上海粗炒好有鑊氣😋因爲我話婆婆牙吾好 佢哋都問我地洗吾洗煮淋啲 好細心無錫小籠包味道好濃 湯汁好足婆婆話同係上海食冇分別🤩我叫左個擔擔麵 婆婆話係上海好多人鐘意落花生醬⼀齊食 叫我試下 但系侍應話冇花生醬 但系過左陣有個侍應就攞左碗醬黎 話冇花生醬好吾好意思 但系佢地有雞絲粉皮嗰啲芝麻醬 叫我地睇下得吾得 婆婆試完之後默默咁同我講 仲好食過溝花生醬😂係南小館食左美好既一餐,下次會再食🤙🏻😋😋好評👍🏻👍🏻👍🏻
今日婆婆生日佢話要食上海菜
坐低之後就有茶飲 我同婆婆叫左幾個菜
婆婆話
無錫小籠包味道好濃 湯汁好足
婆婆話同係上海食冇分別🤩
係南小館食左美好既一餐,下次會再食🤙🏻😋😋好評👍🏻👍🏻👍🏻
生日
  • 無錫小籠包  擔擔面
2019-09-21 465 瀏覽
之前已經去過呢度食野 今日放lunch諗住食過返尋味🤤 入到去啲員工好快手好友善咁接待我👍🏻 環境好好 好舒服 枱凳好整潔 清理得好乾淨 然後發現有68蚊既lunch set 好抵食🙊 於是就叫左個擔擔麵同鮮肉小籠包 仲要送咗一杯薏米水添🤤 個擔擔麵湯底夠濃郁🍜 辣度🌶啱啱好 而且麵條夠淋 唔會覺得太硬 值得稱讚👍🏻👍🏻 而個小籠包充滿湯汁🥟 好正👏🏻 薏米水又唔會太甜 好健康 68蚊既餐有咁好既質素 真係好少見 埋單都只係68蚊 免加一 真係好抵 下次都一定會再黎食 嘗試下其他菜式 值得幫襯👍🏻👍🏻
下次都一定會再黎食 嘗試下其他菜式 值得幫襯👍🏻👍🏻
  • 鮮肉小籠包
2019-09-21 326 瀏覽
我經常性幫襯香港仔南小館,因為覺得佢地價錢合理,出品接受,是一家有服務有心的一家小館而且也會經常帶朋友或書友去幫襯,今日我同兩個同學放左學就去左南小館食下午茶,嘩 原來南小館下去茶真係超抵,42蚊大大碗 仲有小食送及飲品,今時今日 仲邊度搵呀… 我點左 蔥油開洋拌麵 ,因為牆上幅畫有得睇,望落去好吸引小食點左鳳尾蝦卷 飲品凍豆漿,好欣賞個鳳尾蝦卷,點一點千島醬真係好鬼正😍愛上左佢!其次侍應期間也不停幫我加茶及上菜 ,勤力既侍應值得一讚既!
其次侍應期間也不停幫我加茶及上菜 ,勤力既侍應值得一讚既!
  • 鳳尾蝦卷
2019-09-20 358 瀏覽
平日下午茶三點半,全店只有2枱客人,心諗市道真係咁差,後來我先明白無人食係有原因,我想講就算集團式經營的鋪頭,唔知點解在親香港仔區開店都會守唔住,食物質素及環境真係同開業初期相差好大,我坐位旁邊係有幅鏡,但果幅鏡係有好多油淋淋的手指印同埋似面油的野,我已經唔係特別講求衛生的人,但真的有點影響食野的心情,同埋全店除左一位長髮的侍應有禮勤快之外,其他人都係算把啦,自顧自傾計,唔知係咪因爲我地加單激嬲廚師,因為本身叫左2個下午茶餐,但食落唔夠飽,就加多個麵,但黎到真係嚇親寶寶,廚師大佬我唔係要求你要擺到好似廣告相咁靚,但都唔好衰到咁,大家自己睇相,唔講我以爲碗麵有隻UFO在度咁... 其實係一團麵餅浮在湯面... 佢的麵一團野咁,可能我見識少,咁先係正宗,但真係見到都無胃口... 最後帶住超失望的心情離開,一推門望一望度門,同頭先塊玻璃一樣油淋淋... 門面係一間鋪的第一印象,咁污穢都得,我慶幸自己一向腸胃好... 同埋真心希望只係我黑仔...
外賣自取
下午茶
2019-09-08 262 瀏覽
中秋節將近,今日早早同屋企人食個團圓飯幸好有訂位,一家八人來到南小館7點來到已見到差不多滿座狀態一坐低我立即點左杯芝士芒芒解解渴先因為係我最愛然後就到家人發板啦,佢哋點左 大大盤嘅酸菜魚 鮮肉小籠包 冷盤四小拼 等等好多菜我幾鐘意新推出嘅酸菜魚 ,裏面仲有紫薯粉,好有好感,好鍾意食食完會上癮仲有個餸叫幸運金豬,個名好特別,原來係馬拉糕哈哈 服務方面見到侍應都好勤力,做嘢好快趣,好勤力咁加茶,對住老人家同細佬仔也特別呵護特別小心,值得一讚
中秋節將近,今日早早同屋企人食個團圓飯
幸好有訂位,一家八人來到南小館
7點來到已見到差不多滿座狀態
一坐低我立即點左杯芝士芒芒解解渴先
因為係我最愛

食完會上癮
仲有個餸叫幸運金豬,個名好特別,原來係馬拉糕
哈哈

2019-09-07
  • 酸菜魚
2019-08-31 251 瀏覽
今日同家姐去左海怡半島果邊行街,到我地覺得好肚餓果時,我地倆人都好一致決定去食南小館,地點係香港仔中心裹面,我地之前係銅鑼灣食過,整體都覺得吾錯好好味,所以今日要再去食多次,今次得我同家姐兩人,叫既野食吾多,點左兩杯黑糖珍珠鮮奶,一籠無錫小籠包,黑松露蝦多士,黑松露蘑菇包,老重慶擔擔麵,首先講講飲品,價錢超值買一送一,也不馬虎,好飲👍到食物,我好鐘意無錫小籠包,甜甜地,汁好濃,好開胃,黑松露蝦多士,蝦好大隻,係原隻蝦,抵食到爛👍黑松露蘑菇包,因為我同家姐好鐘意食黑松露😂所以叫晒黑松露系列,好正 🤤好好味🤤🤤🤤南小館仍係保持高水準👍
2019-08-31
  • 蝦多士
2019-08-31 146 瀏覽
My family and I have been a usual patron since the opening of this Aberdeen outlet. Food was good when it 1st started but quality been going downhill since 6mths ago. Latest VerdictFried Rice with Salted Pork and Vegetable is overly salty and oily!Signature Pan-Fried Pork Soup Bun is served cold, no “Soup” in bun since it was served with a big hole. It’s based is burnt for all the servings!!!All other items (hot & sour noodle in soup Shanghai style and pan fried pork dumpling) certainly not e

Latest Verdict

All other items (hot & sour noodle in soup Shanghai style and pan fried pork dumpling) certainly not even comparable to those frozen food from Park&Shop.

Seems owner is not able to manage its food quality!!! Disappointing!!!

Unless it is going to review itself...I certainly don’t doubt it be another casualties from the economic downturn!
2019-08-31
2019-08-23 265 瀏覽
都唔知第幾次嚟南小館食嘢la 今次第一次試食南瓜蘆筍 佢外表好吸引 真係用一個南瓜模型嘅兜裝住 但係未影得切個相 就俾服務員收走咗 味道 😚蛋黃味好出色 炸得好香脆,我同阿哥就嗌咗杯珍珠奶茶 同出面有啲唔一樣 喺伯爵珍珠奶茶 奶茶味偏重 而珍珠好軟 煙韌 好易咬 🤓雞絲 青瓜都切得好幼細 青瓜好爽口 但我覺得雞絲可以粗少少 更好味 小籠包 喺上海鋪頭一定唔可以,少食嘅嘢 噉我哋都叫咗先用小籠包一籠 都係同上次食一樣 肉質一樣咁鮮甜 肉咬落去 有咬口🤪個價錢又平民
2019-08-23
  • 金沙南瓜蘆筍
2019-08-21 202 瀏覽
再一次嚟到南小館 喺門口就見到出咗新菜 好吸引 名改得好 酸菜魚 本身都冇諗住話特別好食 同阿爸阿媽嗌咗份嚟試下 出乎意料好好食😍😍魚好滑無腥味 .少少辣 我唔食得辣嘅人都覺得好食 入邊個涼皮 係紫色嘅 問過店員 係紫薯做嘅 好煙韌 總體嚟講已是食價 128係好抵!我哋仲嗌左蟹粉小籠包 ,同上次食唔同咗 ,今次多陷咗好多。有進步鮮肉小籠包都係湯汁好飲 同場嘢飲仲有買一送一嘅優惠 我哋嗌咗個芝士芒果同埋紅西柚 好飲芝士好有鹹香 對比出面手調飲品店,價格划算很多。😋😋

2019-08-21
用餐優惠
試食活動
  • 魚🐟酸滿塘
2019-08-21 105 瀏覽
本身今日諗住去食上海菜 剛好屋企附近就有間南小館上海餐廳 餐廳嘅環境都比較寬敞 而且佢哋嘅食物款式多 店員都為我哋介紹咗好多佢地店嘅招牌菜 服務態度都唔錯。之後佢地介紹店裏新出嘅招牌老壇酸菜魚 味道一流 平時好少食魚嘅我今日竟然食咗成條!魚嘅肉質鮮嫩 而且非常入味 加上聞上去酸溜溜的亦特別開胃 簡直係啱晒我哋廣東人嘅口味。但係本人係個好食得辣嘅人 所以我覺得個魚湯仍然唔夠辣 但係我覺得比較特別嘅係佢上面加咗菊花瓣 令到成碟魚在酸辣中帶出咗香味!最重要嘅係好低食!
最重要嘅係好低食!
  • 酸菜魚
2019-08-15 131 瀏覽
其實香港仔都好多好嘢食,南小館食午餐真係唔錯。套餐$68有一個主菜可以揀麵,有擔擔麵,陽春麵配糖醋排骨等。另外仲有一個小食可以揀小籠包,生煎包,紅油抄手等。送埋嘢飲薏米水或者豆漿。整體質素都幾高我揀咗陽春麵配糖醋排骨,排骨份量稍微少咗啲,但係湯汁又醋味,幾好味。小籠包中規中矩,但係午餐呢個價錢有得食3件小籠包都真係唔錯。同事試咗外婆紅燒肉燒賣,讚口不絕。下次我都要試吓。環境好舒服,好闊落,午餐都不算太多人,不用等位。
其實香港仔都好多好嘢食,南小館食午餐真係唔錯。

香港仔開了一間南小館已有一段時間剛開張的時候還心想要來試一試,事關一直聽別人說南小館很好吃但也沒有吃過但是一直都找不到合適的時間而今天本窩在家中,但朋友打來說他未吃東西,於是便約我一同吃午餐我們都不知吃什麼,我便突然想到了南小館,於是便去吃😋大概一時多,店內已經差不多坐滿了人一坐下,店員便很快手地替我們斟茶及端前菜這些前菜很開胃😋酸酸甜甜的我們是吃午市套餐叫了2個雲吞湯麵及紅油抄手還有其他一些竟然有意想不到的美味😍雲吞湯麵的雲吞及紅油抄手能選擇蝦肉及菜肉我們名點了一份菜肉雲吞不會太單調,一咬下去,雲吞內所含的肉汁在口中爆發,不會很油,十分的好吃👍👍👍👍👍👍而麵更有驚喜,本來我也以為是很普通的麵,怎料麵的質地彈牙爽的,而且吃多也不會滯,十分美味😋特別推介那一杯薏米水,暖暖的,而且很香,暖肚一流👍👍👍現在回想起這頓午餐都恨不得馬上再去吃😋滿足的一餐👍👍p.s.店員態度很好👍很有耐性
香港仔開了一間南小館已有一段時間
但是一直都找不到合適的時間
我們都不知吃什麼,我便突然想到了南小館,於是便去吃😋
大概一時多,店內已經差不多坐滿了人
一坐下,店員便很快手地替我們斟茶及端前菜
這些前菜很開胃😋酸酸甜甜的
我們是吃午市套餐
叫了2個雲吞湯麵及紅油抄手還有其他一些
竟然有意想不到的美味😍
雲吞湯麵的雲吞及紅油抄手能選擇蝦肉及菜肉
我們名點了一份
特別推介那一杯薏米水,暖暖的,而且很香,暖肚一流👍👍👍
現在回想起這頓午餐都恨不得馬上再去吃😋
滿足的一餐👍👍