餐廳: 千両 (德褔廣場1期)
資訊:

2024-05-08 91 瀏覽
全部都係牛筋,Un 過你條命,多脂肪,冇乜牛肉。醬油味過重,蓋過曬的牛肉味,沙律菜似梅菜,唔新鮮,好似擺咗好奈,唯一正常係麵豉湯。唔其他就係垃圾。終於明白咁多朋友點解要返國內搵食。香港飲食終結!
晚上同老婆進餐,點了魚生,壽司,炸物等等,發覺用料跟元氣分別不大,最貴的拖羅也不太新鮮,而且小孩不停喧嘩,根本沒法靜下來吃飯,亦沒有人勸阻,相當難受嘈吵。消費了800以上也吃不飽,卻換來一肚子氣,而且回家後腸胃炎了一星期以上。以後不會再光顧。整體服務其實不算差,但食物質素真的不配這價錢,魚生最緊要新鮮,連這基本也做不到,壽司也是粗製濫造,只有刀工10分好,每片魚生都薄到透明,連爭鮮也不如,吃過其他分店,暫時這間最差。

今晚去德福專門店攞按摩器,順道同老公拍拖行下街入年貨送禮,當然係德福醫埋肚仔。近排食中菜比較多,所以今晚想試下日本菜。見這間千両足夠寧靜,決定試試。打開餐牌,坦白講 無咩驚喜,咁就唯有隨便點幾個比較想食的。千両的光線比較暗,卡位餐桌大,2人用餐十分寬敞。冰見牛肉烏冬$60細細碗,湯底清,所以牛肉味比較特出,烏冬質感滑,熱食推介特選刺身拼盤$2867款海鮮,質素一般,除左帶子,其他都唔太鮮味,三文魚有筋鐵板牛油粟米$38好香,無燒焦,但牛油太多,有點膩特選壽司拼盤$23510件不同款式壽司,魚生都係唔夠新鮮餐點沒有驚喜,食物質素一般,個人認為這個定價應有更好的質素,所以可以不試。💟🩷必須推陳出新,方能成功留住食客💟❤️ 留港消費,幫助香港💋

咁就唯有隨便點幾個比較想食的。

千両的光線比較暗,卡位餐桌大,2人用餐十分寬敞。

冰見牛肉烏冬$60
細細碗,湯底清,所以牛肉味比較特出,烏冬質感滑,
熱食推介

特選刺身拼盤$286
7款海鮮,質素一般,除左帶子,其他都唔太鮮味,
三文魚有筋

鐵板牛油粟米$38
好香,無燒焦,但牛油太多,有點膩

特選壽司拼盤$235
10件不同款式壽司,魚生都係唔夠新鮮

💟🩷必須推陳出新,方能成功留住食客💟❤️

留港消費,幫助香港💋
2023-10-28 720 瀏覽
今日同朋友去咗德福廣場嘅千両食lunch,lunch set做到下午5點半,平日嘅下午兩點幾唔算多人,我哋唔使等位就入得,呢間餐廳座位闊落,環境都幾舒服。我哋嗌咗百両定食同埋炙燒壽司加牛肉烏冬定食。炙燒壽司加牛肉烏冬定食有四件壽司,包括炙燒三文魚腩、炙燒赤海蝦、炙燒帶子同炙燒鰻魚,全部隻燒完嘅壽司都好香口,赤海蝦同帶子仲有一陣好香嘅牛油味,食落都好新鮮爽口。牛肉烏冬個湯底清甜,牛肉送上枱嘅時候仲有少少生,但放咗一陣之後就比熱湯整熟咗,所以熟嘅程度拿捏得啱啱好,咬落去好腍同有牛味,烏冬就比較幼身,食落去口感幼滑。另外仲有芝麻餐醬生菜沙律同三件炸物,包括炸蝦同炸魚,炸到好香脆。百両定食有六件壽司,包括三文魚、蟹籽三文魚軍艦、天婦羅蝦卷、鯛魚同貝類,全部都幾新鮮,手握飯團大細適中。熱烏冬湯底清甜,充滿濃濃嘅木魚味,幼身嘅烏冬好彈牙。天婦羅炸物有三件,包括南瓜、番薯、大蝦,同埋芝麻醬生菜沙律。總括而言,呢兩個午市定食都算有水準同抵食!📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F27號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F27號舖
炙燒壽司加牛肉烏冬定食
百両定食
炙燒壽司加牛肉烏冬定食
百両定食
用餐日子:平日晚餐磯煮野菌鮑魚$88:彈牙,配上日式醬汁,底部白蘿蔔煮得淋軟,有驚喜。味琳魚乾:剛燒起微暖,配上沙律醬,味道好夾。三文魚壽司三點$78:有辣味三文魚軍艦,普通三文魚及燒三文魚腩,食材新鮮兼紫菜脆口。赤海蝦壽司燒:夠大隻同新鮮,必叫。牛油果軟殼蟹卷$98:蟹炸得香脆可口,正常發揮。炙燒三文魚壽司$29 :一如既往既好食,燒得剛好。原條鰻魚壽司$72:冇骨,但醬汁唔夠入味,鰻魚味道普通。
用餐日子:平日晚餐

味琳魚乾:剛燒起微暖,配上沙律醬,味道好夾。

赤海蝦壽司燒:夠大隻同新鮮,必叫。

牛油果軟殼蟹卷$98:蟹炸得香脆可口,正常發揮。

炙燒三文魚壽司$29 :一如既往既好食,燒得剛好。

原條鰻魚壽司$72:冇骨,但醬汁唔夠入味,鰻魚味道普通。

2023-09-20 397 瀏覽
😎千両既食物質素每次都有保證,👄所以如果突然口痕痕想食壽司,都可以黎下🤣🦀日本松葉蟹迷你壽司飯($60)🦀🍚蟹肉鮮味,蟹膏味道濃郁,配上飯食係一種享受!🤏🏻但份量好迷你,兩啖就無左🤭🍤天婦羅蝦生春卷伴芒果($58)🍤🔥新鮮炸起熱辣辣既天婦羅蝦,👅夾埋煙煙韌韌既米紙食,口感係特別既!🤪🥑牛油果軟殼蟹卷($46)🥑🦪吉列蠔卷($28)🦪🙌🏻山葵三文魚手卷($22)🙌🏻🐂麵豉蘿蔔煮牛舌($46)🐂🛢️日式炸豆腐($28)🛢️😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————😎Sen-ryo’s food quality is above average, 👄it is a good option if you want to have some sushi or Japanese food 🤣🦀Snow crab meat with rice ($60)🦀🍚The crab meat is fresh and the crab paste taste rich and strong, which goes really wel

🦀日本松葉蟹迷你壽司飯($60)🦀

🍤天婦羅蝦生春卷伴芒果($58)🍤

🥑牛油果軟殼蟹卷($46)🥑

🦪吉列蠔卷($28)🦪

🙌🏻山葵三文魚手卷($22)🙌🏻

🐂麵豉蘿蔔煮牛舌($46)🐂
🛢️日式炸豆腐($28)🛢️

🍚The crab meat is fresh and the crab paste taste rich and strong, which goes really well with the rice! 🤏🏻But then the portion is small, it can be finished in 2 bites🤭

🍤Prawn tempura and mango spring roll ($58)🍤
🔥The prawn tempura is hot and springy while the rice paper is slight chewy, 👅the texture is novel and special when they are eaten together!🤪

🥑Soft Shell Crab and Avocado Roll ($46)🥑

🦪Deep-fried Hiroshima Oyster Roll ($28)🦪

🙌🏻Salmon Hand Roll ($22)🙌🏻

🐂Braised beef tongue and turnip ($46)🐂

🛢️Japanese Fried Tofu ($28)🛢️

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
今日老闆突然話請食Lunch要食千両😍倒核污水無阻我地食日本野🇯🇵好彩老闆有會員,12點預先係App拎飛先由公司出發去到門口岩岩好到我哋今日除左每人叫一個Set Lunch,老闆仲叫多碟刺身比我哋🥰我叫左十件直送魚鮮壽司定食 $148有一碗沙律同一碗味噌湯然後老闆再叫左個剌身材料新鮮,不過蝦好似無咩鮮甜味服務有待改善,因為我地落單都未落完,個服務員就走左去,想消費多啲都無機會,而且仲落錯單而且服務員唔會主動加茶,每次都要叫先加到茶,如果服務員唔夠,其實應該放個茶壺比每檯除左服務欠佳,餐廳環境都寬敞舒適希望佢哋可以改善下服務
今日老闆突然話請食Lunch要食千両😍
倒核污水無阻我地食日本野🇯🇵
好彩老闆有會員,12點預先係App拎飛先
由公司出發去到門口岩岩好到我哋

我叫左十件直送魚鮮壽司定食 $148
有一碗沙律同一碗味噌湯

然後老闆再叫左個剌身

材料新鮮,不過蝦好似無咩鮮甜味
除左服務欠佳,餐廳環境都寬敞舒適
希望佢哋可以改善下服務
2023-08-25
2023-05-21 861 瀏覽
2023.05.16 lunch呢一天未諗食咩,路過呢度,竟然未排長龍!諗住㩒飛,服務員即問bar 枱有冇問題,諗咗幾秒,好!佢個bar 枱幾好喎,唔多人坐之餘,仲要安排隔一個位先俾我哋坐低😃👍🏼跟住即刻睇餐牌,set lunch都同之前食有少少唔同咗,其實我哋都好易揀,生野唔食🤪所以叫咗燒汁澳洲和牛定食,同埋滑蛋吉列豬扒陶板燒定食😋 食物都算快到,和牛定食到先,賣相都好靚,睇落又豐富😋😋 即刻試食,好味喎,不過係呢度食親牛都比較油🫢 跟住到我個滑蛋吉列豬扒飯,又係好靚呀,好耐冇食呢款陶板燒吉列豬扒,我自己就鐘意食呢款多過就咁滑蛋豬,好味道呀!呢個定食收$98都算抵食😋👍🏼
2023.05.16 lunch

燒汁澳洲和牛定食
滑蛋吉列豬扒陶板燒定食
2023-05-18
$118.8 (午餐)
幸運的食到新鮮鹿兒島直送吞拿魚的極上鮮味 😃 吞拿魚解體表演將於5月11日及6月8日,分別於千両世紀廣場及美麗華分店舉辦。🥢 鹿兒島直送 中吞拿魚腩刺身Bluefin Tuna 清新好正!食完都仲有啲唔夠喉,好想食多次!😳🥢 海膽壽司鮮甜,入口即化,味道甘香唔腥。🥢 燒羊架配柚子胡椒 (紐西蘭)本身諗住冇咩期望 😂 但出奇地好食,有肉汁有肥膏 😳 但唔漏,加上柚子胡椒汁簡直冇得頂🥢 軟殼蟹牛油果沙律半日向夏沙律汁軟殼蟹好脆口,重有至愛牛油果,清新好味

🥢 鹿兒島直送 中吞拿魚腩刺身

🥢 海膽壽司
鮮甜,入口即化,味道甘香唔腥。

🥢 燒羊架配柚子胡椒 (紐西蘭)

🥢 軟殼蟹牛油果沙律半日向夏沙律汁
軟殼蟹好脆口,重有至愛牛油果,清新好味

2023-05-11
2023-02-27 778 瀏覽
作為壽司愛好者,千兩是連鎖日本料理裡面,心目中比較高級並且選擇豐富的了。主要是主要的商場裡都有,很方便,隨便吃吃就去元氣,想要一定的質素,食材豐富,用料更加講究,就會去千兩。當然資深日本料理愛好者可以略過了,去不到好的居酒屋的檔次,但Memu上面也有一些當造的日本飛機貨,有豐富的選擇。唯一體驗一般的就是本深色的菜單翻來翻去,總覺得不是很衛生,光線不好還要拿手機照,當然熟悉了Menu就可以忽略不計。
今次等我喺職人の鮨《豐洲試合》優勝作品之中嚟個大比拼先🤜🏻🤛🏻🔸吞拿魚手鞠壽司呢件壽司遠睇似粒和菓子近睇就認到係赤身 吞拿魚蓉 海膽 三文魚籽壽司外觀內涵兩者兼備🔸大吞拿魚腩 配 吞拿魚蓉大吞拿魚腩入口即浴以漬物點綴,有助中和油份蔥及芝麻則增添香味和口感🔸馬糞海膽配甜蝦 Menu 標示「日本直送海膽使用」海膽濃郁豐膄甜蝦鮮甜🔸真鯛胡麻醬油漬壽司入口即嚐到麻油香😌✨好特別✨有驚喜✨加上柚子點綴,令香氣同層次進一步提升🔸真鯛配鮟鰊魚肝 (日本產)鮟康魚肝口感綿滑真鯛肉質結實、味道鮮甜🔸墨魚配明太子 墨魚絲混和咸香微辣嘅明太子特別喜歡用嚟點綴嘅紫蘇菜 及 紫蘇花穗💐總結,呢6款職人の鮨都值得一試每件都好似一件小型藝術品~相機食先📸~特別喜歡”真鯛胡麻醬油漬”,麻香味特出,喺今次優勝作品大比拼之中,被列入我嘅encore item 💮 要趁佢期間限定食多幾次!😎

🔸吞拿魚手鞠壽司
呢件壽司遠睇似粒和菓子
近睇就認到係赤身 吞拿魚蓉 海膽 三文魚籽壽司
外觀內涵兩者兼備
吞拿魚手鞠壽司

🔸大吞拿魚腩 配 吞拿魚蓉
大吞拿魚腩入口即浴
以漬物點綴,有助中和油份
蔥及芝麻則增添香味和口感
大吞拿魚腩 配 吞拿魚蓉

🔸馬糞海膽配甜蝦
Menu 標示「日本直送海膽使用」
海膽濃郁豐膄
甜蝦鮮甜
馬糞海膽配甜蝦

🔸真鯛胡麻醬油漬
壽司入口即嚐到麻油香😌
✨好特別✨有驚喜✨
加上柚子點綴,令香氣同層次進一步提升
真鯛胡麻醬油漬

🔸真鯛配鮟鰊魚肝 (日本產)
鮟康魚肝口感綿滑
真鯛肉質結實、味道鮮甜
真鯛配鮟鰊魚肝

真鯛胡麻醬油漬
真鯛配鮟鰊魚肝
墨魚配明太子
2022-12-19 846 瀏覽
大型連鎖壽司店入面千両算係比較鍾意嘅一間,不過唔係每一間分店都有lunch set,今次見到九龍灣分店都要排隊,weekend lunch set都好抵食。我同朋友都係點咗壽司定食套餐,壽司望落去都新鮮,其中三款係炙燒,炙燒帶子同埋炙燒赤海蝦比較出色,食落去爽口帶點焦香,另外油甘魚壽司肥美,充滿光澤;加州卷內餡有蟹肉、小黃瓜、牛油果、美乃滋等等,外面一層包住蟹籽,飯粒鬆軟。跟餐有埋沙律同湯,沙律菜新鮮,加左少少芝麻汁。

跟餐有埋沙律同湯,沙律菜新鮮,加左少少芝麻汁。
2022-11-26 620 瀏覽
炙燒海鮮丼定食$188 👉🏻都好多款刺身 好豐富,件件刺身都好大件👍🏻👍🏻👍🏻 燒過嘅刺身油脂嘅香味好豐富 尤其是左口魚!另外重點左壽司🍣併盤 同埋串燒

另外重點左壽司🍣併盤 同埋串燒
2022-09-30 971 瀏覽
今朝要去金鐘做嘢,乘機偷雞食埋lunch先返諗起之前曾經想去千両,不過因為放飯時間根本冇可能有位,今次仲唔順理成章早啲去攞位咩。結果我11:30已經到咗,應該啱啱開門。原來真係有人一開門就到。因為有限時我啲同事又未有咁早,我冇理由咁早入去等㗎嘛,諗住行開一陣再返嚟應該肯定重有位啦!已經懶醒目咁撳埋張飛,以為咁樣點都有張飛揸手。點知轉頭返去佢又話張飛已經過咗,要再從頭排過🤯第一輪啲人又已經坐滿晒,要等下一張walk-in 😩😮‍💨原來真係要咁辛苦。好彩喺佢哋未到之前已經入咗去坐,如果唔係真係樣衰到爆,專登早啲嚟都冇位。響刺身飯同壽司之間揀,我選擇咗前者,要係最貴嗰個set (其實都係爭$20姐)刺身飯感覺上比較精緻同份量少,啱晒我(其實個飯重可以偷一半走,同事but走咗兩匙,不過都唔係,其實食食吓,配埋刺身其實啱啱好)真係唔明係食壽司先會食到咁多飯😅😂睇相你就知點解佢會係最貴果個set. 大隻嘅牡丹蝦,有拖羅、三文魚、帶子同埋魷魚🦑。標榜係豐州魚市場嘅魚生,希望係真啦,坦白講點會食得出。另外同事個刺身定食賣相就好一般啦。😜而個壽司🍣set 我都覺得幾唔錯,好豐富,有火炙壽司款式,我都啱㗎

另外同事個刺身定食賣相就好一般啦。😜

而個壽司🍣set 我都覺得幾唔錯,好豐富,有火炙壽司款式,我都啱㗎喎,下次可以再試下。

壽司set
特上刺身set
剌身定食
2022-09-13 752 瀏覽
It was the first day of the long weekend and it’s crowded everywhere in Kowloon Bay. We were attracted to the set Lunch menu. We were happy with the variety and quality of sushi in each set. For mine, I even chose one with beef udon to satisfy my crave for comfort from warm chewy udon.