2011-01-09 27 瀏覽
與朋友半年一會的飯聚, 今次由我決定菜式。向來偏愛餃子的我在尖沙咀云云食肆中選了這間北京水餃店。約中午十二時十五分到達, 我們是店內的第一批客人。店子不大, 只有四張卡位。老闆和工作人員都在努力地幹著準備功夫。招呼不算殷勤, 但也不過不失, 是典型街坊生意的模式。和朋友商量了一會兒, 朋友點了釀豆卜粉絲, 我則叫了北京餡餅, 煎餃及素菜餃。北京餡餅和煎餃的餡是一樣的(韮菜豬肉), 因為兩者都是即叫即做的, 所以上枱時都是熱騰騰, 十分美味。 個人較喜歡餡餅, 因它的皮香脆鬆化, 而煎餃的皮相比之下似乎是硬了點, 但其實也很不錯。素菜湯餃則非常好吃, 餃子皮厚薄適中, 雖然餡料只是粉絲, 冬菇和白菜, 但味道一點也不單調。以後到尖沙咀又有必到的小食店了!
與朋友半年一會的飯聚, 今次由我決定菜式。

向來偏愛餃子的我在尖沙咀云云食肆中選了這間北京水餃店。

而煎餃的皮相比之下似乎是硬了點, 但其實也很不錯。

以後到尖沙咀又有必到的小食店了!
2011-01-08
  • 北京餡餅
2011-01-05 19 瀏覽
我點了的是酸辣湯水餃,個酸辣湯底,即酸辣湯真係一流!冇得彈!好有咬感,好多料,好充實既感覺,唔會覺得好辣,但覺得好酸辣,又唔會覺得夾硬整到好杰,因為佢真係足料,所以真係好抵食,食完0的餃子之後,就連一滴湯都唔會想放過!超推介!至於我食既餃子,當然都唔錯,但風頭俾酸辣湯搶左,但依然好味。當然,佢餃子皮並不是薄的一種,但配搭下就是好味。仲叫左甜品豆沙窩餅,出奇地好味!外面脆脆地,入面暖加煙un!少有0係呢d 鋪頭仔食到咁好味既豆沙窩餅呢!

2010-12-31 12 瀏覽
12月中朋友帶我到這裡試, 果日一坐低, 對面的嬸嬸極力推介素菜餃, 於我朋友就叫了淨素菜餃, 而我就叫了北京水餃麵. 素菜餃味道清些, 餃子好足了, 脹卜卜的, 只叫淨餃都已經很飽. 北京水餃味濃些, 因為裡面有苟菜, 所以並唔咪人人可以接受, 但如果喜歡苟菜的, 便一定喜歡, 因為真係好多苟菜, 比街的急凍苟菜餃好味百倍.今日lunch自己一個又去食, 今次叫了酸辣水餃湯麵. 極得! 酸辣湯很多料, 豬紅, 蘿蔔絲, 荀絲, 木耳絲, 豆腐絲, 蛋花, 全部都好多, 夠酸又夠辣. 再加4隻餃子, 同麵, 飽到過了成個鐘都仲頂住個胃. 咁凍既天氣, 最啱食碗暖粒粒的辣湯麵. 不過唔知下次可唔可以叫酸辣素餃麵呢? 今日我就咁叫水餃, 佢就比苟菜餃, 我覺得苟菜同酸辣湯唔咪好襯.

2010-12-31
2010-11-26 4 瀏覽
平時阿媽經過呢度都會買煎餃、餡餅返屋企今日終於可以堂食啦試左北京水餃 + 酸辣湯底 (唔記得加$6定$8)酸辣湯超級好味道,少少辣,好足料平時一碗都要$20,嗌餃子轉湯底最抵食!不過酸辣湯味濃,搶左餃子既味於是。。。問店家拎左碗清湯XD清湯配水餃...正好多以上食法可以滿足兩個願望,正!羊肉餡餅較普通反而之前食過韭菜餡餅,平d又好味d,下次都係食返韭菜~之後仲外賣擔擔麵,都ok好味期待下一次再食
平時阿媽經過呢度都會買煎餃、餡餅返屋企
今日終於可以堂食啦

一直在包餃子

試左北京水餃 + 酸辣湯底 (唔記得加$6定$8)

左:酸辣湯餃 右:羊肉餡餅

酸辣湯超級好味道,少少辣,好足料
平時一碗都要$20,嗌餃子轉湯底最抵食!
不過酸辣湯味濃,搶左餃子既味

於是。。。問店家拎左碗清湯XD
加工後的水餃

清湯配水餃...正好多
以上食法可以滿足兩個願望,正!

羊肉餡餅較普通
反而之前食過韭菜餡餅,平d又好味d,下次都係食返韭菜~

之後仲外賣擔擔麵,都ok好味
期待下一次再食
2010-11-24
左:酸辣湯餃 右:羊肉餡餅
加工後的水餃
  • 酸辣湯水餃
  • 韭菜餡餅
2010-11-17 5 瀏覽
琴晚見到佢, 於是坐言起行, 就走去食~咦, 要等位添…..不過包緊野既老闆見到, 都會問下幾多位, 會請你等一等, 仲不時叫服務員留意一下門口客人~我要左雲吞牛腩面和一個餡餅….. 本來想要埋酸辣湯的, 但係一個人唔想食到咁飽…牛腩夠味, 夠稔, 雲吞唔錯, 餡餅既餡就乾d, 冇九龍城果間咁juicy, 但都有汁射出黎, 好彩當時對面未有人坐~~~豆漿就真係差d, 有點水水的……..對面果個日本人就食酸辣豬扒面, 睇落去豬扒就好似普通點, 酸辣湯底色水同平時見果d唔同, 但係兩者我都未食過, 不應評論~~~有機會再去試過, 叫多d人去就可以一次試多d, 但係坐位唔方便~~
琴晚見到佢, 於是坐言起行, 就走去食~
咦, 要等位添…..

豆漿就真係差d, 有點水水的……..
2010-11-16
2010-11-12 4 瀏覽
好好味,好耐冇食過咁好味既水餃,我地點了鍋貼,羊肉餅,北京餃酸辣湯底,仲有一個個名好鬼難記,唔知乜野鹵面。呢間鋪頭入面貼滿明星黎食既相,証明都係熱店。本身好FULL,佢加左一張枱俾我地,所以唔駛點等,好好彩!等就真係等好耐呢!尤其個北京餃酸辣湯。可能真係太多人,平均要起碼等十分鐘先黎餸。鍋貼好好味呀!好JUICY,一點都冇話煎過龍。入面好有肉汁,外面脆脆既皮,脆得黎又唔係硬,又有柔軟既皮。真係好好味,兩個人食,一碟四隻,每人兩隻感覺好唔夠皮!不過叫左其他野,又係食LUNCH,又要等好耐,忍手唔叫多碟。羊肉餅好酥羊肉味,少少油啦,但好惹味。如果怕酥既人可能唔接受,但鍾意食羊既人一定會愛上佢!都一樣係好有肉汁的!唔知佢點整,可以保留咁多水份0係入面。北京餃酸辣湯好味,酸辣湯底真係足料!等於叫左碗酸辣湯一樣!好多料,比出面上海鋪叫的多好多好多料!抵!呢個湯底係加六蚊雞,但加左真係唔會後悔.濃度很好,很適中!好鍾意!至於餃!講真,酸辣湯都搶晒!又真係少左佢本身既味道,冇乜特別COMMENT。男友叫的鹵面,係好多鹵水野一齊淥既面,我個人覺得好淡,有些豆腐乾,豆腐類既野0係入面啦!我諗有人喜歡吃,

男友叫的鹵面,係好多鹵水野一齊淥既面,我個人覺得好淡,有些豆腐乾,豆腐類既野0係入面啦!我諗有人喜歡吃,但都不是我地愛濃味的人既選擇!

總括黎講,真係好好味,一定會再黎!
正..好似豆干料既面
2010-11-11
正..好似豆干料既面
2010-06-27 6 瀏覽
久仰多時, 專程行過去會一會~北京餡餅 $8皮厚, 冇汁, 味道一般 元朗北京水餃店的北京餡餅好味 d 囉~名人介紹, 只係明星效應, 唔代表係好野...
久仰多時, 專程行過去會一會~

北京餡餅 $8

皮厚, 冇汁, 味道一般

元朗北京水餃店的北京餡餅好味 d 囉~

名人介紹, 只係明星效應, 唔代表係好野...
2010-06-25
2010-05-24 8 瀏覽
凍豆漿 : : 超甜唐芹水餃 : 味精 + 鹹...d 皮又厚, 不過大大粒蔥油薄餅: 無咩蔥, 鹹, 唔香口, 似食粉 完全無法食完佢環境: 見有人有空,但地好骯髒都無人理一定無下次
凍豆漿 : :
超甜
唐芹水餃 : 味精 + 鹹...d 皮又厚, 不過大大粒
蔥油薄餅: 無咩蔥, 鹹, 唔香口, 似食粉

完全無法食完佢
環境: 見有人有空,但地好骯髒都無人理
一定無下次
2010-05-24
  • 無!!
2010-05-18 19 瀏覽
用OR 的贈券看完戲,突然想來柯士甸路吃雞飯,致電叫小伙子上網查,可惜我聽錯地址,來來回回也找不到店子,緣慳一面。飢腸寸斷,好歹也要找點東西醫肚,太座說想吃水餃,便入這店吧!店子很細小,有些卡座,已坐滿人,店員要勞煩在卡位對坐的小哥兒改坐在一邊,以便騰空一邊給我們,座位很迫,我們坐下後,動彈不得。太座選了白菜冬菇餃麵 $24,我則要東坡肉麵 $26,加一個牛肉卷餅 $14。等候食物期間,我們留意到牆壁上有很多明星與店主的合照,店主與店員應是北京人吧,溝通和對罵都是用普通話。牛肉卷餅,是一塊厚麵粉的煎餅,中間切開後,夾一塊牛蹍,乾爭爭,餅皮厚而不香,無啥味道,一碟兩件,即七元一件,寧可吃麥記漢堡包。東坡肉麵頗大碗,有肉絲雪菜一箸,東坡肉數件,東坡肉肥瘦相間,顏色較深而無光澤,型態不及臺北故宮博物院內仿似東坡肉的國寶美,味道鹹香,肉質不夠鬆化,但可接受,麵條有彈性,整體算不錯。白菜冬菇餃麵,店員送來時說是素菜餃,我們稱是要白菜冬菇餃,報稱是一樣,碗面又是有肉絲雪菜一箸,水餃很大隻,跟我們在北京見過的不一樣,咬開後,見有很多餡料,雲耳,芹菜,冬菇,紅蘿蔔等,爽口好味。個人感受,吃這北京麵比吃

個人感受,吃這北京麵比吃日本拉麵實際,價錢已相差一大截,味道又不比拉麵差。
東坡肉麵
東坡肉
牛肉卷餅
白菜冬菇水餃麵
素菜餃
白菜冬菇水餃麵
素菜餃
2月10日, 今晚走到柯士甸路食呀比最愛之一嘅餃子~ 淨係企喺門口見到呀姐逐隻逐隻包緊又肥又大隻嘅餃子已經覺得好吸引… 此時仲要傳來舖頭入面煎餃煎餅嘅香氣…::: 雪菜肉絲水餃麵 ::: $24一大碗! 水餃們都熱辣辣地藏在麵底~ 呷一口湯, 甘甜. 食一口麵, 好煙韌又有麵粉香~ 黎到主角北京水餃, 渾圓又大粒! 二話不說就咬咗佢一啖! 餃子皮雖厚, 但一d都唔韌, 煮得好軟身. 內裡餡料鮮嫩爆汁, 好juicy啊!! 呢個係最傳統嘅韮菜豬肉餡, 望到咁深色嘅豬肉, 就知道佢調味調得好勁. 撈埋韮菜一齊食, 雖然濃味, 但同有咬口嘅餃子皮一齊食就啱啱好! 無得彈!!::: 排骨水餃麵 ::: $28原來唔洗叫雪菜肉絲d麵本身都會有d比你~ 份量都唔少! 排骨好好咁另碟上咁就唔怕浸淋. 服務一欄值得加分~ 排骨炸得乾身, 完全唔見有油, 心理上係健康d. 可惜炸得太乾而塊豬扒本身又好瘦, 質地都幾鞋口, 相比起黎水餃就出色好多!! 湯麵個湯底以清淡為主, 食落口可以話有d齋, 不過配番水餃食就混和番d味道咁.::: 蔥油餅 ::: $8因為睇到呀姐係咁不停煎, 都忍唔到口叫咗一件. 剛

::: 雪菜肉絲水餃麵 ::: $24

::: 排骨水餃麵 ::: $28

::: 蔥油餅 ::: $8
因為睇到呀姐係咁不停煎, 都忍唔到口叫咗一件. 剛煎起嘅蔥油餅熱辣辣真係啖啖香口啖啖脆. 呀姐落手都唔輕, 好多蔥, 仲非常香麵粉味添! 下次要試埋牛肉餅先得~

::: 凍豆漿 ::: $6
唔係好夠凍~ 豆味亦唔算濃~ 同前幾日去北角街市間老字號豆漿無得比.

一間老舊小小的店舖, 但不論堂食同外賣嘅人都好多! 更加無唸過佢竟然係一間明星舖頭… 店內都貼咗好多明星幫襯嘅相! 佢d餃子真係好好食~ 而且可以邊食邊睇老闆娘包餃子都係一大娛樂!
雪菜肉絲水餃麵
爆汁水餃!
蔥油餅
  • 北京水餃
2010-05-13 13 瀏覽
其實這餐是緊接吃完文華雞飯後發生的,以本人食量來計如果吃完一碟飯還未滿足,並不是因為狀態大佳而是那碟飯的份量真有點問題!入來坐下看見餐牌上又有烏冬又有"日式味千拉麵"供選擇已發覺有點不對勁!看見阿姐就坐在旁邊包菜肉雲吞,就點了一客餡餅、荳漿及一碗剩菜肉雲吞.凍荳漿----喝起來淡淡的沒甚味道,而且溫度也不夠凍.餡餅----上檯時已剪開了四件,碟上並沒有看見肉汁,幸好吃起來不算太乾只是調味略淡.菜肉雲吞----看見只覺奇怪,為什麼雲吞及湯的顏色也是灰灰的?湯本身很淡口,雲吞皮厚不緊要但封口位摺得很死實,咬下去是一條硬邊,餡料的調味也是怪怪的,吃不出白菜應有的味道,更徨論鮮肉的味道.吃了三隻便舉手投降!敢說這三款食物,唯珍確是做得出色很多!懶理是不是正宗的做法,關心的只是做得好不好吃!吃完出門口那油煙味一直陰魂不散地在鼻端出現,本來還有地方要去但還是先回家換衫沖涼!
凍荳漿----喝起來淡淡的沒甚味道,而且溫度也不夠凍.
日式味千拉麵?
現包雲吞
荳漿
餡餅
不算太乾
菜肉雲吞
2010-05-11 3 瀏覽
因為好想食泡飯...朋友仔就搵到lee 度啦!睇食評好good wor~0個日落大雨...又唔識路...所以行到敉敉爭爭先搵到~但食完d好野..心情都好返晒~叫左:1. 牛腩泡飯 (這個明明係推介...但睇左咁多openrice comments 都冇人影相既? 所以都要會一會佢..仲諗住會好油tim..一定麻麻地...點知意想不到咁...幾好食wor)2. 牛肉餡餅 (這個...好似之前有一次行過食過...原來堂食仲好食呀~very good!!)3. 北京招牌水餃 (這個...見到好似招牌咁..無理由唔叫丫~所以叫左..一碗有8隻~都ok呀..好好味)但d位太少啦! d car 位又好窄...所以要拿拿臨食..食完又要拿拿臨走...感覺差左!
因為好想食泡飯...
朋友仔就搵到lee 度啦!
睇食評好good wor~

0個日落大雨...又唔識路...所以行到敉敉爭爭先搵到~
但食完d好野..心情都好返晒~

叫左:

牛腩泡飯 & 牛肉餡餅....好好味呀!!
抵佢做招牌的...讚!
2010-05-07
牛腩泡飯 & 牛肉餡餅....好好味呀!!
抵佢做招牌的...讚!
2010-05-02 4 瀏覽
最近準備考試, 幾乎天天來這裡吃午餐為甚麼? 因為真的好好吃呀!這裡的餃子一流, 沒入過雪櫃, 非常正~餃皮有一定的厚度(不是過厚!), 很有咬勁, 餡料也足, 吃入口也不會有油汪汪的感覺, 很有水準看到店員不停包呀包呀, 速度超快!上海粗炒也是推薦菜式, 不過有時會有點過咸 =P喜歡甜點的, 就不要錯過豆沙鍋餅了~有別於常見的豆沙鍋餅, 這裡的是用糯米做外皮煙煙韌韌的, 似乎層次更多, 油膩感減少~附帶一提, 這裡的老闆非常好傾, 幾nice如果十五十六做不了決定吃甚麼, 可以請他介紹!!
最近準備考試, 幾乎天天來這裡吃午餐
為甚麼? 因為真的好好吃呀!
這裡的餃子一流, 沒入過雪櫃, 非常正~
餃皮有一定的厚度(不是過厚!), 很有咬勁,

餡料也足, 吃入口也不會有油汪汪的感覺, 很有水準
看到店員不停包呀包呀, 速度超快!
上海粗炒也是推薦菜式, 不過有時會有點過咸 =P
喜歡甜點的, 就不要錯過豆沙鍋餅了~
有別於常見的豆沙鍋餅, 這裡的是用糯米做外皮
煙煙韌韌的, 似乎層次更多, 油膩感減少~

附帶一提, 這裡的老闆非常好傾, 幾nice
如果十五十六做不了決定吃甚麼, 可以請他介紹!!
  • 所有餃類
  • 上海粗炒
  • 豆沙鍋餅
2010-04-01 29 瀏覽
屈指一算師傅都好耐冇同好友食家"乜都放入窿"齊齊開餐嘅, 無他嘅好友食家"乜都放入窿"同師傅早一陣子都各有各忙, 好難先約到時間, 終於等到大家都得閒, 梗係要食番餐好啦; 好友食家"乜都放入窿"叫師傅諗下食咩, 咁師傅就揀左三間唔同嘅食店比好友食家"乜都放入窿"揀, 最後就揀左呢間食店! 其實當初師傅第一選擇就已經係呢間食店, 只不過驚好友食家"乜都放入窿"未必想食, 老死果然係老死!由於呢間食店係冇得訂位, 於是師傅就約埋好友食家"乜都放入窿"一齊去呢間食店, 去到食店都好似好多人, 登記過後, 好快就已經加多張枱, 但位置就真係麻麻, 幸好好快就有食客走, 於是就轉回卡位! 坐定定後就同好友食家"乜都放入窿商量下食咩, 最後一致決定柯打左北京餡餅, 酸辣湯, 正宗北京水餃, 紅油抄手同埋小棠菜!話都冇咁快就有得食, 而第一道登場嘅係北京餡餅, 北京餡餅係即叫即煎, 大大個又熱辣辣, 餡餅皮很薄, 內裡的餡料亦非常多, 而韮菜同豬肉撈埋一齊嘅比例又剛剛好, 對於師傅唔係咁鍾意食韮菜同埋蔥嘅人亦唔會覺得難食, 因為味道唔算太濃, 洽到好處, 所以真的好好味; 酸辣湯一放低後, 好友食

話都冇咁快就有得食, 而第一道登場嘅係北京餡餅, 北京餡餅係即叫即煎, 大大個又熱辣辣, 餡餅皮很薄, 內裡的餡料亦非常多, 而韮菜同豬肉撈埋一齊嘅比例又剛剛好, 對於師傅唔係咁鍾意食韮菜同埋蔥嘅人亦唔會覺得難食, 因為味道唔算太濃, 洽到好處, 所以真的好好味; 酸辣湯一放低後, 好友食家"乜都放入窿"同師傅異口同聲話 『好大碗』, 再試下酸辣湯, 味道非常唔錯, 唔會太酸, 但酸中帶少少辣, 絕對係非常惹味嘅酸辣湯, 加上十分足料, 有豬紅, 豬腸, 木耳同豆腐等, 值得一提係豬紅非常滑身, 唔會鞋口, 掂呀!

再試下個正宗北京水餃, 一大碗內有八大隻水餃, 隻隻都差不多乒乓波咁大, 一啖咬落去, 發覺水餃皮好軟熟, 內裡嘅韮菜同豬肉亦十分香濃, 而湯底很清甜, 絕對係高水準的水餃; 再試下紅油抄手, 紅油抄手一碟七大隻, 餡料其實都係大同小異, 但個汁就平淡左少少, 師傅覺得紅油抄手最緊要係個汁, 但呢個汁唔算香亦唔算辣, 加上抄手個皮硬左少少, 師傅就覺得一般; 最後小棠菜新鮮嫩綠, 入口爽口甜美, 真的算不錯!

總括黎講食物質素甚出色, 服務態度友善, 地方係細小小逼少少, 價錢就十分相宜, 兩個人食五樣野, 埋單一百蚊有找, 而且食得十分之飽, 真係非常抵食! 每次同好友食家"乜都放入窿"都能搵到一d稱心滿意嘅食物, 是次亦一樣, 所以呢間平靚正嘅北京水餃店, 笑臉又點會走得甩, 如果有機會師傅一定會再黎!
餐牌
酸辣湯
正宗北京水餃
小棠菜
2010-03-23 52 瀏覽
it is my first time to write a English food review! Yesterday me and my friends came here and have yummy dumplings! We tried a lot of dishes, and my favorite one is the ShangHai Won Ton (Chinese cabbage with pork) =P It is not as heavy as the Beijing Dumpling (leeks and pork). What amused me most is the dumpling wrapper. It is rich in texture, and sure you would know it is hand made when you try it =] That's rare in HK~! For the noddles, the "noddle serve with mixed sauce" (混醬麵) is incredible!

For the noddles, the "noddle serve with mixed sauce" (混醬麵) is incredible! Very Beijing style meat sauce, and the noddle is "al dente"

Another suggested cuisine would be the Beijing Pie. Freshly made, hot and juicy, I dun think anyone would say NO to such a dish~
And it would be just right to be a take-away snack

Last by not least, the services here is just wonderful =] shall have a try~
Beijing Pie
We ate a lot! Here's just part of them~
Hand-made wrapper
2010-03-22
$38.4 (午餐)
Beijing Pie
Hand-made wrapper