2016-06-05 1658 瀏覽
呢間水餃店老闆&老闆娘係北京人,食物好正宗北京風味架!我同老公經常黎幫襯!今晚我叫左豬扒擔擔麵豬扒醃得好入味炸到脆脆地食落炸卜卜!好香口!擔擔麵同出面其他地方食到o既好唔同!勁香濃花生味湯底,再加上蝦米,增添左一份咸香味!麵質好彈牙應該係手打o既!煙煙韌韌!北京餡餅&水餃都煎得好脆好香口!入面有韮菜&豬肉餡,咸咸地,好正!

今晚我叫左豬扒擔擔麵
豬扒醃得好入味
炸到脆脆地
食落炸卜卜!好香口!

麵質好彈牙
應該係手打o既!
煙煙韌韌!
豬扒擔擔麵
北京餡餅&水餃都煎得好脆好香口!
入面有韮菜&豬肉餡,咸咸地,好正!
北京餡餅
北京煎餃
2016-06-04
北京餡餅
北京煎餃
好鍾意食九龍城清真牛肉館皮薄多汁的牛肉餡餅這日經過尖沙咀發現有即煎的餡餅,即刻被煎餅的香味吸了入去原來煎的是羊肉大葱餡餅 HK$19,不是牛肉餡餅 ... heeeee 羊肉我都鍾意食的一坐下先來一客即煎的羊肉大葱餡餅 ... 熱騰騰 ... 好香喔 !!!餡餅皮的不是薄的那種,就是咁至做到外層酥香,裡面仲有軟糯感覺餡餅皮仲加入了葱粒,又多了一份葱香裡面的餡料有很多肉汁,一咬落去被滿口鮮香的肉汁包圍,好味到想點多客 ~ ~點了份較少有的 茴香豬肉水餃 HK$48 餃子皮亦是較厚,厚皮才是正宗的北方口味北方人很鍾意食餃子,鍾意到餃子當飯食,所以皮一定要夠厚才夠飽肚其實厚皮的餃子都可以好好食的,好似這兒的餃子咁餃子大大粒、脹卜卜、還很飽滿的有厚度的餃子才能包著滿滿肉汁的餡料,食落去也較扎實有嚼勁,仲多了份麵粉香不過,茴香的味道不是每個人都鍾意我和儍爸就很鍾意,但是兩隻小魔怪就不識欣賞喇 !!!喜歡食香口食物的我們亦多點了客 北京煎餃 HK$20餡料是韮菜豬肉餡,裡面亦充滿肉汁雖然煎到脆卜卜,但不會覺得很油膩兩隻小魔怪就鍾意煎較多點,香口又惹味當然鍾意喇最後,點了客甜品 ... 豆沙鍋餅 H
好鍾意食九龍城清真牛肉館皮薄多汁的牛肉餡餅

這日經過尖沙咀發現有即煎的餡餅,即刻被煎餅的香味吸了入去

餡餅皮仲加入了葱粒,又多了一份葱香
點了份較少有的 茴香豬肉水餃 HK$48

餃子皮亦是較厚,厚皮才是正宗的北方口味

其實厚皮的餃子都可以好好食的,好似這兒的餃子咁

餃子大大粒、脹卜卜、還很飽滿的

不過,茴香的味道不是每個人都鍾意

我和儍爸就很鍾意,但是兩隻小魔怪就不識欣賞喇 !!!
喜歡食香口食物的我們亦多點了客 北京煎餃 HK$20

餡料是韮菜豬肉餡,裡面亦充滿肉汁

雖然煎到脆卜卜,但不會覺得很油膩

兩隻小魔怪就鍾意煎較多點,香口又惹味當然鍾意喇
最後,點了客甜品 ... 豆沙鍋餅 HK$13

圓形的 ??? 與平時食的好不同 ...

煎到有少少焦香的鍋餅皮軟糯又煙靭,配埋裡面不太甜的紅豆蓉,不錯不錯
** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定

2016-03-26
下午茶
  • 羊肉大葱餡餅
  • 北京煎餃
2016-04-18 737 瀏覽
行開柯士甸小路食lunch,見到呢間大大隻字寫住北京水餃店,比佢門口啲煎餃香味吸引左,於是就走左入去試,地方比較細,不過有時迫迫地食下野感覺又幾有氣氛。坐底望下張餐牌,其實都唔平,可能始終尖沙咀區租金太貴關係,平均都要4,5十蚊一碗麵。叫左個大蔥羊肉餃,雖然都要50蚊一碗,不過都幾大碗,而家粒粒都好大粒好足料,如果要我一個人食,我諗我都未必食得哂。食果時仲要好小心,因為裏面好多汁,隨時飛到成面都係。另外叫左碗豬扒擔擔麵,麵口感彈牙,豬扒即叫即炸好新鮮,唔會有太多炸粉,食完唔會感覺太熱氣,不過我就覺得有小小偏咸。
2016-04-16
2016-03-06 460 瀏覽
韭菜餃一碗水餃有八粒,都幾大粒,韭菜和豬肉的份量多,外皮比較薄,湯好熱,咬開時內裡都是熱有煙,韭菜和肉的香味飄出來,還有肉汁,味道不錯,食時也要小心比肉汁熱條舌頭,冬天食相信會更好食。麻婆豆腐粗炒是一個特別的驚喜,麻婆豆腐多是與飯或菜飯一起食,當我在選粗炒時,在餐牌中看到麻婆豆腐粗炒,也想試試是有什麼味道,也不太大期望,也選了來試試。來的時候,有好香麻婆豆腐的味道。再試一試時,想不到那麻婆豆腐和粗炒的一起食都好夾。值得一試之選。

韭菜餃
麻婆豆腐粗炒
2015-09-14 701 瀏覽
香港的餃子廣告最愛標榜餃子「皮薄餡靚」,但傳統餃子是北方人的主要食糧,皮一定要夠厚才有足夠澱粉質,才夠飽肚。這間店的餃子真材實料之餘,厚皮更是北方正宗餃子。有些人聽到「厚皮」就會耍手擰頭,覺得是一團粉,一定不好吃。我以前也這樣認為,但試過這間餃子店之後,原來正宗的餃子皮雖厚,但不絕不會是一團粉,反而口感充實,吃後飽肚。「薄皮」是廣東人的雲吞皮,「厚皮」還是留給傳統北方餃子。Hubby常說星期一是飲食行業的「淡市日」,食肆一般都比較淡靜,少點食客。此言甚是。過往都試過星期三、四或者週末來這裡,但都是座無虛席,要在店外等位。今天大約晚上7時30分到達,是食肆晚餐的黃金時間,竟然有空出的卡位,不用等位。第一次點紫菜湯。湯一到,如平常的喝,老闆叫我們先喝一點原味,然後他教我們加一點醋,味道很鮮。老闆再教我們加點辣,味道既酸且辣,味道更鮮更豐富更有層次。這種喝法,還是第一次,絕對值得試。星期一,Green Monday,便點了一客白菜冬菇餃子迎合一下。我選了豬骨湯底,如果想全素,可選擇清水湯底。白菜夠清甜,冬菇香味讓素菇不單調,好味!Hubby點了羊肉大葱水餃。在他打算加點湯與餃子同吃時,老闆即

紫菜湯
白菜冬菇餃子
Hubby點了羊肉大葱水餃。在他打算加點湯與餃子同吃時,老闆即刻叫停我們,叫我們不要加湯,破開餃子皮,直接在饀料裡加一點辣油試試。果然又是另一種境界,羊肉的鮮味更突出,配上大量大葱,就算如我不喜歡吃葱的人也大啖大啖的咬下去。
羊肉大葱餃子
沒有甜品的晚餐怎算是完美晚餐﹖就來一客豆沙鍋餅。這個鍋餅是圓形的,外面是糯米皮,軟綿綿又帶煙靭,內裡豆沙,味濃細滑,又是另一絕配。
豆沙鍋餅
一碗餃子有8隻,皮夠厚,真的飽肚,兩個人吃光點了的食物,其實我也差不多。忽然Hubby說想吃牛肉卷餅。難得遇上用料真材實料用心製作的小店,就隨他吧!葱油餅做皮,包著五香牛肉片,雖然是薄薄一片,但配搭剛好。不吃葱油餅的我也大口大口的吃著。
牛肉卷餅
食物質素很重要,這間小店雖然沒有甚麼裝潢,甚至有點迫,飽餐後又不可以慢hea細談(因為門外有人龍等著),但我還是喜歡這裡的人情味與美味。
2015-09-14
紫菜湯
白菜冬菇餃子
羊肉大葱餃子
豆沙鍋餅
2015-09-14 469 瀏覽

2015-09-14
2015-08-26 684 瀏覽
北京水餃, 著重皮滑餡香, 很多人都追求皮薄。但是自己卻從未在上海北京吃過如香港人追求的薄皮, 可能是我孤陋寡聞, 但我更重視的是麵粉的香與滑吧!講到皮香滑, 有幸在我工作地方附近有家高質小店。店家是北京人, 自家包製餃子。主要是湯餃或煎餃。湯餃差不多即叫即包, 然後入湯水煮。等食之際, 先來個羊肉餡餅。餡餅皮不算薄, 但煎得夠香。肉汁鮮而有肉香, 點一點加入辣麻油的醋, 清滯又惹味。餡餅過後來一道青椒豬肉餸。餡料配搭特別, 味道有鮮有甜也有肉味。湯清而帶鹹, 不搶餃子本味。餃子皮不算薄, 但勝在滑溜可口。青椒粒粒略爽, 口中不少青鮮味。豬肉腍淋而有肉香, 微鹹湯底令餃子鮮味更明顯。論餐廳水平, 絕不會是驚為天人那種。不過一輪工作, 熱湯水餃入肚, 一番愜意。不過價格也不低了, 一個餡餅, 一碗水餃加個豆漿都要$70多了!北京水餃店尖沙咀柯士甸路15號B A2鋪

北京水餃店

尖沙咀柯士甸路15號B A2鋪

2015-08-15
2015-07-04 595 瀏覽
今日約一點鐘到,點了白菜豬肉水餃及酸梅湯,水餃用碗跟湯上,跟在北京食水餃不同,餡料過咸,白菜豬肉餡咬出嚟係深啡色,師傅一定好比心機落豉油。酸梅湯係康師傅支裝。合共52元正,唔多值。最後一提,老細企係門口包水餃同煎餡餅,成手都係麵粉,但佢會做埋收銀,找完錢手都唔洗又去包水餃,到我比錢時找比我啲錢又上晒麵粉!無下次。
2015-05-22 565 瀏覽
一個人要响佐敦食晚餐,諗起呢條街有幾間餃子店,搵間仲未試嘅。唔肚餓,要最經典嘅正宗北京(韭菜)餃淨食,一碗$36有8隻,皮厚薄均一,涵裡面好多韭菜,味道冇過鹹,點醋食消膩。豆漿冇豆味,好彩亦唔過甜。但店舖好大油煙,坐一陣成身吸哂。

但店舖好大油煙,坐一陣成身吸哂。
2015-05-21
2015-05-17 450 瀏覽
過左足足一年毛再去番食北京水餃,食物依然係咁好食。叫左個鎮江排骨菜飯,送紫菜湯,再加杯豆漿。呢度嘅鎮江醋味道係我食過嘅最好食,除左味覺上嘅享受,d醋聞落都好香。而且排骨煮得好入味,又夠lum,唔會咬得好辛苦先食到。感覺份量比之前更多,而紫菜湯味道淡左,好似冇落胡椒粉咁。豆漿好有豆味,甜度啱啱好,又冇渣,明顯係新鮮豆漿。食完之後飽哂,好抵食。
排骨菜飯
豆漿
2015-05-14
排骨菜飯
豆漿
2015-04-10 629 瀏覽
其實依啲舖之前我都食過五六次,次次都係食佢個"豬扒擔擔麵",我鐘意佢個擔擔麵個湯底雖然好油但係佢花生醬夠多,多到連啲湯都杰杰地,更有好香嘅大蔥同花生味!而豬扒亦炸得香脆肉淋!但不知道係唔係今日男老板唔響度嘅關係,個湯甜到好似糖水咁,我比錢時好意問一問老板娘點解個味唔同左,佢話無可能,根本煮依個擔擔麵湯底冇落過糖去煮,既然佢咁講自己又唔試下我都冇嘢好講!我仲有叫多個大蔥羊肉餡餅,裡面啲料太少,而羊肉又冇乜羊肉味!希望今次係因為男老板唔響度先搞到咁啦!如果唔係以後又少一間好味小店好去處!
大蔥羊肉餡餅
炸豬扒
擔擔麵
2015-04-09
炸豬扒
2014-09-11 1016 瀏覽
We have a favourite place in Beijing for dumplings.  It is called Mr Shi's and is a local landmark.  The bar is set very high for us, so we are always happy when we get something approaching that level.We came here based on a recommendation from a friend and soon sat down in the small hole-in-the-wall joint.  We ordered boiled dumplings of two varieties - pork and fennel and pork and coriander.  The ladies started to make the dumplings the moment we ordered.  As soon as they finished making them

As soon as they finished making them, they were sent to the lady at the front to boil.  After a few more minutes, they came to us in two bowls.  As we were about to eat, one lady came over and showed us how to eat them 'correctly'.  SO each time, we used her method.  Bite a hole (like with a xiaolongbao), drip in some chili oil and black vinegar, then devour.

They were really good.  Chewy wrapper filled with beautifully flavoured pork.  Both kinds were great, but the fennel ones were really good.

So, the kitchen at the back looks a little scary and the place is a little cramped, but they produce high quality, made-to-order dumplings cooked in the style of your choosing.  We will definitely go back and try more of their offerings.
2014-09-10
  • pork and fennel dumplings
2014-03-30 1232 瀏覽
吃過午飯,同朋友係尖沙咀周圍遊走,順便睇下下次約去邊(吃貨就是這樣一路行,見到之前講過想試既呢間北京水餃因為食完正餐已經飽飽地,朋友又話唔想食鹹食,仲要留肚食甜品(咩胃?最後我只係點左一份獨毒樂:^)(月牛肉卷餅自從係馬家莊食過就念念不忘呢度卷餅只有牛肉冇羊肉版,餡餅就兩款都有一路睇住老闆娘(見店外剪報係佢XDD)煎熱蔥油餅聞住微焦既香味已經好想即刻食牛肉餅到手,似乎唔太熱,係暖暖地咁:^|可惜了,如果熱d更可以帶出餅同蔥既香味而家既味道相對淡點,並帶點韌度牛肉其實係牛腱,薄薄兩片,份量少勝在肉質不過韌,味濃,非常入味本身餅皮係帶點甜味,加埋牛腱既濃鹹味,冇另外加幾多醬汁都夠哂總括而言,要快手買快手食既我會揀呢間既要慢慢嘆慢慢嚐既我就另有心水
一路行,見到之前講過想試既呢間北京水餃
最後我只係點左一份獨毒樂:^)(月
自從係馬家莊食過就念念不忘
呢度卷餅只有牛肉冇羊肉版,餡餅就兩款都有
一路睇住老闆娘(見店外剪報係佢XDD)煎熱蔥油餅
聞住微焦既香味已經好想即刻食
牛肉餅到手,似乎唔太熱,係暖暖地咁:^|
可惜了,如果熱d更可以帶出餅同蔥既香味
而家既味道相對淡點,並帶點韌度
牛肉其實係牛腱,薄薄兩片,份量少
勝在肉質不過韌,味濃,非常入味
總括而言,要快手買快手食既我會揀呢間既
要慢慢嘆慢慢嚐既我就另有心水
2014-02-24 1533 瀏覽
試食會結束後 , 我與丈夫也沒有準備回家的心情 , 我們沿著尖沙咀金巴利道閒逛 , 街上滿滿都是遊人 , 真是越夜越有活力 ! 走到來柯士甸路這邊 , 經過蘭香才想起這一間某次說過會來的小店 , 我們走上前問問那一位正在抹玻璃的姨姨 , 看看是否正準備關門 , 答案居然是「 否 」, 真好 !   店內陳設簡樸 , 潛藏著一種歷史的垢跡 , 有一種似曾相識 , 很 80 年代的感覺 ! 店面只得四個卡座 , 僅容得下十數個客人 , 沒有舒適的沙發椅 , 只有防火膠板硬座 , 與乳膠漆牆壁、膠地板、白光管成同一光猛色調。細讀過餐牌後, 發覺所賣的北京美食, 不單只是水餃 , 還有一些是坊間少見的風味農家小吃;麵類、飯類及小炒當然亦有供應。  原本想叫一客出名的「羊肉大蔥餡餅」, 可惜侍應生姨姨說煎爐已關 , oh no ! 只好下次再來吃。牛肉卷餅 $ 17 ...  簡簡單單的把一塊蔥油薄餅烙至酥軟 , 趁熱放入一層薄薄的醬牛腱肉 , 就是這樣卷出香噴噴的牛肉捲餅。  雖然蔥油薄餅並沒有酥脆的外層 , 但是餅質軟糯並透出靑蔥的辛香;醬牛腱肉帶有香料味道 , 肉味香鮮 , 嚼勁十足。店內

正宗北京水餃
店內售賣的水餃均是每日店裏新鮮包製 , 客人點了才會即煮 , 比較有保證 , 此為 正宗北京水餃 $ 34
一碗有 8 隻水餃 , 內餡是韮菜豬肉 , 餃皮純樸 , 麵粉味香 , 有扎實的厚度和咬勁 , 內餡飽滿味甜 , 韮菜厚身多汁 , 帶出肉香。
蕃薯豆沙
蕃薯豆沙 $ 18
一客有 3 大球新鮮炸起的薯球 , 熱辣辣的脆皮下是綿綿的蕃薯肉, 裏面再包著香甜的豆沙, 甜也不失薯香, 好味道!
2014-02-10
$35 (宵夜)
正宗北京水餃
蕃薯豆沙
2013-12-25 755 瀏覽
很喜歡到一些小店吃東西,因為分分鐘能吃到驚喜。今天去到尖沙咀這家北京水餃店,店内沒有任何特別修飾,只是簡簡單單的一家食店,坐位不多,店内亦算熱鬧,所以我們兩人也要等了差不多十五分鐘。坐下後,我倆急急點了一些餃子,酸辣燙及牛肉餅。餃子雖然煎得很香,在冰冷的天氣吃熱辣辣的東西,感覺很好,但餃子皮較厚,而肉汁也較少,口感乾身。酸辣湯不過不失,但不夠辣,上算足料。至於牛肉餅中間的牛展味道很淡,要自己再加豆瓣醬。整體有點失望,可能是因為人太多吧……有機會下次再試過!!
坐下後,我倆急急點了一些餃子,酸辣燙及牛肉餅。
酸辣湯不過不失,但不夠辣,上算足料。
至於牛肉餅中間的牛展味道很淡,要自己再加豆瓣醬。
整體有點失望,可能是因為人太多吧……有機會下次再試過!!