2015-04-25 1028 瀏覽
今朝諗唔到食乜嘢早餐所以試吓屋企樓下間包點先生,我叫左個臘腸蒸雞飯呀,啲飯夠香,雞汁夠濃郁。我最鍾意條臘腸夠鹹又夠肥,激讚!攞嚟送飯一流!佢仲有好多點心例如牛肉球、燒賣,啲質素同酒樓嘅一樣但係價錢係平民價錢,真係正。
  • 臘腸蒸雞飯
第一次試是在博康邨的分店,平時食開『唐記包點』的我以為所以中式包都沒兩樣。 叫了一個羅漢齋包(4/10)來試,不料,咪道十分差的,我以為自己味覺出了問題,叫媽媽也試一口,她也說十分怪味!! 算了,再買一個『菜肉包』(3/10)吃,這簡單的中式包怎能這麽難吃?!! 可能是我吃開唐記好味的菜肉包…… 真是天淵之別!!是次在東涌,心想試一試『日式南瓜包』(3/10)應該沒問題吧,一咬下去,是奶黃包??!! 我在驚訝我的味覺,給朋友試了一口,他問我是否買錯了奶黄包…… 看來一次機會也不應給包點先生了…………

可能是我吃開唐記好味的菜肉包…… 真是天淵之別!!

2013-03-06 294 瀏覽
係包點先生買蒸包就試得多,買煎炸食物就第一次!因為約左朋友去大澳玩,我又早到,想去試吓嗰間係富東既韓食外賣店,不過該店只有飯類食品,而我係打算入大澳喪食既,所以就無緣幫襯喇~行過呢間包點先生比佢既炸物吸引住,不停地炸,超香的,所以買左$10 三件的炸魚餅,店員告之可以上商場個圓型廣場坐,又有冷氣涼,謝謝阿姐的提點~一坐底急不及待吃,即炸魚餅很熱辣,加上大量喼汁,好吃感倍升,吃罷係時候去大澳玩lu~
係包點先生買蒸包就試得多,買煎炸食物就第一次!

~

• 炸魚餅
2012-09-23 205 瀏覽
A right strategy is the key to success. The image of this shop is clear - 100% Chinese dim sum, which can be told by it's shop name "Mr Bao Dim". Customers will never get wrong from it.Tried the "Siu Mai" ($12) this time. I love the texture of it, you can feel the meat with a little bit juicy texture. It's not fatty as well. Nice and yummy ! Specifically I didn't add soy sauce, but worcestershire sauce. The sour flavor further uplifted the Siu Mai's tastes. You can try this new combination next

I love the texture of it, you can feel the meat with a little bit juicy texture. It's not fatty as well. Nice and yummy ! Specifically I didn't add soy sauce, but worcestershire sauce. The sour flavor further uplifted the Siu Mai's tastes. You can try this new combination next time.
2012-09-15
2011-05-30 117 瀏覽
5蚊10粒,又大大粒!ok 好味!雖然個咖喱汁係淡左少少,但係個味都真係幾香,又要知道係東涌,平、靚、正既,真係冇乜得你去揀,所以喱個可以係一個唔錯既下午茶選擇!加多杯豆漿,一流呀!!
2011-05-30
  • 咖喱魚蛋
2010-05-17 45 瀏覽
朝早去完大埔,下晝就返左去東涌踩單車踩左一輪就去到富東,買野飲同下午茶先↓↓↓↓↓"凍豆漿"...幾香豆味...夠凍唔太甜"糯米滋"...花生椰絲餡,普普通通...糯米皮唔夠煙un,餡唔夠多...而且太甜"燒賣+粉粿"...哈...今朝先食完燒賣,下晝再食過燒賣...好大粒...但係餡得豬肉同小小冬菇,豬肉都ok滑,但係食到加左小小梳打粉,冬菇太小...多返dd會好好多!!整體味道都可以~粉粿...皮都ok...夠薄,餡都係同出面果d差唔多...花生、九菜、豬肉、沙葛,味道都ok~好食過燒賣!!雖然今餐下午茶一般,但係都可以接受
朝早去完大埔,下晝就返左去東涌踩單車
踩左一輪就去到富東,買野飲同下午茶先↓↓↓↓↓

"凍豆漿"...幾香豆味...夠凍唔太甜

"燒賣+粉粿"...哈...今朝先食完燒賣,下晝再食過

雖然今餐下午茶一般,但係都可以接受
凍豆漿
糯米滋
燒賣+粉粿
2010-05-16
凍豆漿
2010-05-16 33 瀏覽
今日行經富東 ,遠遠聞到包既香味 ,就俾D味吸引到黎包點先生 ~~話時話我已經好耐無食過啦 ~又撞正tea time ,就買左饅頭同蔥花卷 ,饅頭口感依然無變到 ,都係保持到鬆軟同味道既水準 ~~而蔥花卷就依然保留住咸香既味道 ,而且仲係熱辣辣 ~!!!!!真係令人回味 ~一定會有下次 ~!!!!!!!!
今日行經富東 ,
遠遠聞到包既香味 ,
就俾D味吸引到黎包點先生
~~
話時話我已經好耐無食過啦 ~
又撞正tea time ,
就買左饅頭同蔥花卷 ,
饅頭口感依然無變到 ,
都係保持到鬆軟同味道既水準 ~~
而蔥花卷就依然保留住咸香既味道
而且仲係熱辣辣 ~!!!!!
真係令人回味
~
一定會有下次
~!!!!!!!!
2010-05-13
  • 饅頭
  • 蔥花卷
2010-01-11 38 瀏覽
2010年1月10日 ( 2 ) 大嶼山行山 {糧草之一}今天到大嶼山行山,早餐於富東商場的(一粥麵),吃完早餐 後,到隔壁的 ( 包點先生 ),在這裡...選購了一件( 花卷 ), 作糧草的一部份。花卷上面看到有蔥及火腿,吃時口感唔錯,味道咸咸香香,都好好吃。

2010年1月10日 ( 2 ) 大嶼山行山 {糧草之一}
今天到大嶼山行山,早餐於富東商場的(一粥麵),吃完早餐
糧草的一部份。花卷上面看到有蔥及火腿,吃時口感唔錯,
味道咸咸香香,都好好吃。

門面
花卷
2010-01-10
$4 (其他)
門面
2009-04-29 15 瀏覽
東涌的包點先生,每天都有很多人幫襯,包點先生的裝修很光鮮,門外擺放著電視,大大聲播放著包點先生的廣告,非常搶眼。有人說中式包點比西式包點健康,因為中式包點用蒸的方法。這裏有很多包點選擇,南瓜包、菜肉包、饅頭等都蒸汽機保溫,熱辣辣好味,這裏經常都有一些特別的包點,如豬仔型包、墨魚包等等,很吸引,價錢由幾蚊雞到十元多,又平又好食,實是小食佳品。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1697962
(非會員)
2009-04-23 9 瀏覽
這裹的壽包很好味,馬拉糕夠鬆軟,有很香的蛋味,而我最愛的是义燒包,料多又大個,好好味.服務員又有禮貌又親切,正體上唔錯,直得一試. .
服務員又有禮貌又親切,正體上唔錯,直得一試.
2009-04-01
生日
  • 义燒包
  • 馬拉糕
  • 壽包
  • 菜肉包
2009-04-10 4 瀏覽
呢到既馬拉糕最正.!佢整得好鬆軟又吾會太甜"加上佢都幾大舊下奶黃包就吾系甘好食,好jelly =3=支持馬拉糕!!!
呢到既馬拉糕最正.!
佢整得好鬆軟
又吾會太甜"
加上佢都幾大舊下

奶黃包就吾系甘好食,
好jelly =3=
支持馬拉糕!!!

(非會員)
2009-03-24 12 瀏覽
這間鋪頭已開業兩星期多, 很多時都有三幾個人買嘢, 有時都有十個八個排隊, $3 元起有交易, 試過馬拉糕, 菜肉飽..... 不過不失, 不過最好即買即食, 因為中式飽點最好是熱食, 返到屋企, 最好蒸5-10 分鐘才食, 值得一試.
2009-03-20
$5 (早餐)