2018-03-21 1261 瀏覽
難得今日老公約我去食丼飯,點知今日我地太晏去到;雖然唔駛等位冇乜人,但係就冇晒三文魚啦冇得食我最鍾意果個805。冇左三文魚,忽然有D好似點叫都少咁D野咁,就連老公都話,冇左三文魚,真係唔知叫乜好喎,三文魚最好食嘛。佢今日重要連湯都賣晒,好彩我一向唔鍾意飲湯,有冇我都冇所謂姐。最後終於決定叫884,有我鍾意既油甘魚,三文魚籽同最最愛既海膽老公就叫左808,係吞拿魚,油甘魚加三文魚籽。因為師父話今期D海膽靚丫,我地就另外再叫多2粒海膽軍艦;再加多一粒珍寶帶子,一開二分放係我同老公個丼入面平時805係有帶子,我地另加三文魚籽的..睇黎我同老公其實都係鍾意食果D都係,每次都係要點齊果D呢海膽真係正丫,又大粒,又鮮甜;完全冇臭味。不過呢,軍艦既海膽係靚過我個丼飯入面果D海膽既;唔知係要另外比錢果D就會靚D呢?
884, 808加帶子再海膽軍艦

2018-03-20
884, 808加帶子再海膽軍艦
2017-12-10 1372 瀏覽
我都唔係好記得為乜去搵老公食Lunch了;好似係因為老闆同我老公講今期海膽好靚,所以老公叫我去食呢我叫左三重丼,因為有三文魚,油甘魚同帶子,依D都係我鍾意食的,本來我想叫有海膽的丼飯架;不過老公話海膽好食不如叫軍艦。老公叫的...好似叫富田丼,佢好似次次都係食依款咁,見到隻蝦好大隻,老公話正,但我就麻麻啦。另外佢重叫左螺肉,又係一D我唔Like既食品,好彩細細碟又唔貴,佢一個食得晒唔浪費。因為話海膽好靚,而叫的4件海膽軍艦,又真係幾得喎。雖然冇對上一次食果D超勁鮮甜,但今次的都好甜,又唔臭。以前試過係元綠,元氣同板長食過屎味既海膽,真係怕怕呢,食完個口隔左好耐都好似有陣坑渠味咁;但係又鍾意食,次次叫海膽都要擔心好唔好食,好似好似中左獎咁,唔好食又係食屎咁樣依家真好,老公同老闆熟左,有正野見到我老公都會推介一下。丼飯重有湯跟架,但係我地飲晒D湯我先記得影相

富田丼加螺肉
海膽軍艦
依家真好,老公同老闆熟左,有正野見到我老公都會推介一下。
丼飯重有湯跟架,但係我地飲晒D湯我先記得影相
2017-12-06
富田丼加螺肉
海膽軍艦
2017-11-19 1139 瀏覽
帶個女係上環文娛中心睇完show, 王帝女話肚餓,見到呢間壽司店就試下,一行入去見到得幾個位,不過都係諗住take away返上車度食,點左D小朋友食既蛋,蟹柳,鰻魚壽司,一返上車王帝女就急不及待要開餐,打開膠袋就閒到好香既味道,係好香,估唔到係用香來形容壽司,王帝女話係超級香! 應該係鰻魚同埋D芝麻既香味,鰻魚壽司既鰻魚用左十幾吋長既鰻魚排,足料 之後王帝女一邊食一邊話好好味,食晒所有壽司同埋話左句超級好味! 可惜我開車,連少少都無食到,不過嘴刁既王帝女鐘意食一定好好味!
外賣自取
  • 鰻魚壽司
2017-10-06 1009 瀏覽
The sushi which’s not fresh and the curry fried shrimp rice is not hot enough. It seems like that I am eating sth which can buy from convenient stores. I will not go to this shop again.
2017-09-09 1027 瀏覽
上環 創壽司🍣🍣🍤🍙鋪頭專做外賣生意亦有少量座位供客人堂食😄今次試左川崎丼有三文魚腩 蟹子 甜蝦新鮮好味 蟹子夠爽 😚😋😋但三文魚脾有少少筋不過只係65蚊😱😱抵到爛跟餐仲送三文魚豆腐湯😋😋啱哂打工仔OL 午餐買返office食
上環 創壽司🍣🍣🍤🍙
抵到爛
跟餐仲送三文魚豆腐湯😋😋
啱哂打工仔OL 午餐買返office食
2017-08-29 916 瀏覽
上環試左另一間賣壽司同埋丼既小店 又search 到呢間 就試下店唔大 得2張高台 壽司款色唔多 主要賣丼叫左2個丼同埋燒左口魚,海膽壽司第一個丼有紅蝦,魚子,三文魚,海膽,北背第二個丼有三文魚腩佢先黎左一碗湯同埋茶,湯唔係味噌湯,而係番茄紅羅白豆腐湯 一般 茶都係比較淡丼黎啦,個樣都唔錯!海膽幾鮮甜 魚生都新鮮 飯比較多 魚生唔夠分 如果多d就好啦壽司都幾驚喜,左口魚好食 有油脂!D紫菜都係一脆既 唔錯!Overall 都唔錯可以再黎!
店唔大 得2張高台 壽司款色唔多 主要賣丼
叫左2個丼同埋燒左口魚,海膽壽司
第一個丼有紅蝦,魚子,三文魚,海膽,北背
第二個丼有三文魚腩

壽司都幾驚喜,左口魚好食 有油脂!
D紫菜都係一脆既 唔錯!
Overall 都唔錯可以再黎!
2017-08-26 447 瀏覽
由以前山林道搬到嚟上環,我一直都係創壽司嘅fans😍 點解?因為真係好新鮮又平靚正囉,老闆又好人,風趣幽默,良心小店嚟左港島區返工,今日下午諗咗好耐都諗唔到食咩好,於是就諗起創壽司啦,即刻打去叫外賣😬為食妹都算幾大食,以下係我一個人嘅lunch😆蒲燒鰻魚飯: 勁鍾意食鰻魚嘅我,次次都一定會叫呢個😬 食原條鰻魚真係好滿足,油脂夠多,又燒得靚,真係正到喊出嚟水母刺身: 鮮甜爽口,仲要唔係好多地方有得食,必食之選珍寶帶子壽司: 去好多地方都未必食到咁大粒嘅帶子,真係食一粒就已經飽左,好鮮甜炙燒左口魚邊壽司: 食左口魚邊最重要就係夠油脂三文魚豆腐湯: 唔係度度食日本嘢嘅都有湯飲,最多都係得啲麵鼓湯,佢地呢個湯我真係encore再encore,好有心好有住家feel🤣同事偷左啲刺身嚟食都話好正,好少地方有咁平咁正嘅壽司店,一定要再encore🤣

為食妹都算幾大食,以下係我一個人嘅lunch😆

水母刺身: 鮮甜爽口,仲要唔係好多地方有得食,必食之選

炙燒左口魚邊壽司: 食左口魚邊最重要就係夠油脂

外賣送餐
  • 水母刺身
  • 珍寶帶子刺身
  • 蒲燒鰻魚飯
2017-07-20 508 瀏覽
終於可以準時收工,又剛好可以二人世界!相約太太在上環食好野!鋪面好細,得六個吧台位,我估主打外賣!剛好仲有兩個位,唔洗等!實在太多丼揀了!我地揀左一個是日特價特盛丼、蟹膏三色丼及其他小食!三文魚南瓜湯 - 食丼配呢個湯+一杯熱茶,送完即止!呢個湯好鮮甜,有南瓜及豆腐食,好味!蟹膏三色丼 ($88)- 三件三文魚+六件甜蝦+一片蟹籽蟹膏!三文魚好肥美又大片,甜蝦冇咩味,但又未至於霉霉地!精箤在於蟹膏,真係好鮮甜香滑!特盛丼 (原價$70,特價$65) - 三件三文魚+三件鯛魚+兩件油甘魚,三文魚,油甘魚好肥美,食到魚油的味道!鯛魚冇咩味,不過不失。三文魚腩壽司$20/2件,好肥美帶魚油,但壽司飯唔夠醋味。海膽壽司$19/件,海膽算新鮮,幾香甜香炸蠔卷$58/8小件,即炸生蠔+沙律醬+超多蟹籽,好香脆鮮甜!好鐘意呢款!

,油甘魚好肥美,食到魚油的味道!鯛魚冇咩味,不過不失。

三文魚腩壽司$20/2件,好肥美帶魚油,但壽司飯唔夠醋味。
海膽壽司$19/件,海膽算新鮮,幾香甜

2017-07-14 343 瀏覽
下午茶時間,有3-4款 $38 選擇迷你魚生飯,有4-5款魚生加玉子,頗新鮮,再加一個海帶小碟同豆腐蕃茄湯,飽😋小店堂食只有約6個位,其他丼同壽司的價錢也不貴,下次可試。
下午茶時間,有3-4款 $38 選擇

小店堂食只有約6個位,其他丼同壽司的價錢也不貴,下次可試。

2017-06-23 293 瀏覽
而家食個好少少既魚生丼都要過百蚊,但上環呢間只有兩張木枱,6-8個位既地舖仔就只需88蚊,仲送湯但好可惜今晚賣哂無得試湯紅魚丼 - $88海膽、三文魚、蟹籽、牡丹蝦、北寄貝根本上係最大眾化既配搭海膽鮮甜,色水鮮色蟹籽偏多,令飯食起來唔會太單調三文魚雖然算不上極厚切,但絕對係大面積!牡丹蝦都甜,但未到爽88蚊黎講,一個字: 超值另外試食鰻魚飯 - $68飯比魚生丼更多,汁多令飯更岀色鰻魚偏淋,中規中矩68蚊而然絕對岀色可以encore
但好可惜今晚賣哂無得試湯

紅魚丼 - $88

海膽、三文魚、蟹籽、牡丹蝦、北寄貝根本上係最大眾化既配搭
海膽鮮甜,色水鮮色
蟹籽偏多,令飯食起來唔會太單調
三文魚雖然算不上極厚切,但絕對係大面積!
牡丹蝦都甜,但未到爽
88蚊黎講,一個字: 超值

另外試食鰻魚飯 - $68
浦燒鰻魚飯

飯比魚生丼更多,汁多令飯更岀色
鰻魚偏淋,中規中矩
68蚊而然絕對岀色可以encore
2017-06-23
浦燒鰻魚飯
2017-05-27 264 瀏覽
放工之後朋友介紹我去依間餐廳食飯,自己本身唔太鐘意坐吧枱,好似食得好辛苦咁。但朋友好想試所以就照入去。人唔算多,反而係比左個好好既空間同朋友傾下計,可能都係因為咁所以上菜上得好快。我叫左個讚其丼,即係三文魚同埋燒三文魚飯,一個set 都係$70,已經包埋湯同一杯熱茶。三文魚分量好足,同飯既分量係一比一,仲要係厚切架❤️個湯有d特別,唔係麵豉湯,有少少似味噌味既番茄湯😂😂有蕃茄、粟米等。唯一缺點係啲飯過於黏,可能係我自己食唔慣,覺得如果啲飯乾身翻少少會好食啲,但整體來講算係幾好。
讚其丼
讚其丼
2017-05-22 154 瀏覽
生日老公要返工,唯有去他工作的地區搵佢請食Lunch因為老公要返工,完全係快閃,食完就走...好彩近2點,Lunch的人潮已過,不用等位看餐牌有勁多丼飯,壽司,刺身選擇;丼飯由價錢60, 70, 80, 88 - 168都有,平均每個價錢有10幾款丼飯選揀;我依D有選擇困難症的人就將點餐重任交比老公,自己走去買珍珠奶茶回到舖頭時老公已點好餐;2個刺身丼Set...不過因為老公趕時間,我沒有留意老公點了什麼價錢的..老公的,有吞拿魚,油甘魚,劍魚,甜蝦及蟹籽的刺身飯我的,小帶子加蟹籽刺身飯,滿滿的小帶子,初初還以為小帶子會沒那樣好吃,原來又不差,可說是十分好吃;之前食過珍寶帶子都要分幾啖先食得晒,依D小帶子SIZE剛好,一啖一隻,鮮甜味美,跟珍寶帶子一樣好吃呢
生日老公要返工,唯有去他工作的地區搵佢請食Lunch

看餐牌有勁多丼飯,壽司刺身選擇;丼飯由價錢60, 70, 80, 88 - 168都有,平均每個價錢有10幾款丼飯選揀;我依D有選擇困難症的人就將點餐重任交比老公,自己走去買珍珠奶茶

老公的,有吞拿魚,油甘魚,劍魚,甜蝦及蟹籽的刺身

2017-05-22
生日
2017-04-21 300 瀏覽
路過見到呢間壽司店,好似有幾多選擇,價錢又唔貴,就試下佢既魚生飯。呢間餐廳主要做外賣生意,裡面有幾個座位。如果早去可以坐望街景的小bar檯,唔駛買外賣。但買兩客外賣就有九折,都幾好呀叫左人氣既大分丼 $80,裡面係三文魚同海膽。三文魚幾肥美幾香、海膽亦鮮甜,份量都ok。另外仲有送三文魚豆腐湯,清清地幾好喝,好過送汽水。下次想試下熱食- 姜汁豚肉飯、燒汁鰻魚飯等,賣相都好似唔錯。想食壽司既仲有好幾款壽司set.
大分丼

大分丼
2017-04-20 269 瀏覽
創壽司位於上環街市斜對面。小小的店子就只有兩張木桌子、四個座位。 午餐的壽司set刺身丼配搭很多,由$60-$88不等,不想吃食生亦有幾款熱食選擇例如鰻魚飯等。你亦可追加刺身或其他小食。三重丼 $80有三文魚、油甘魚、帶子,亦送上飛魚子,份量很足。魚生挺新鮮而且是厚切的,唯獨是飯給按壓得有點硬。隨丼還附送自家制三文魚豆腐湯。不見有三文魚在湯裡,有點像番茄薯仔湯,味道還不錯。外賣自取午餐二客有九折,三客有八五折,又幾抵喎。
三重丼 $80
三重丼

外賣自取午餐二客有九折,三客有八五折,又幾抵喎。

2017-04-20
外賣自取
2017-04-12 235 瀏覽
上環有間外賣壽司店聽朋友介紹好多次,今日經過就去試試啦餐牌選擇好多好多,眼花撩亂唔知點選擇好。款式多配搭非常創新丼飯價錢有平有貴,可以自己選擇岩自己口味的丼飯。我就叫左個厚燒玉子丼飯。另有一碗三文魚豆腐湯。濃香蕃茄味入口清香,仲有好多紅蘿蔔和豆腐粒。滿滿丼飯,賣相好靚好靚呀玉子切到心心樣,師傅好有心思呀,玉子入口蛋味濃香好滑溜,有啲蛋漿口感,加上甜甜燒汁好香口滋味。另有生薑,酸甜開胃,喜歡飯粒有咬口唔會太濕。
上環有間外賣壽司店聽朋友介紹好多次,今日經過就去試試啦
餐牌選擇好多好多,眼花撩亂唔知點選擇好。款式多配搭非常創新
丼飯價錢有平有貴,可以自己選擇岩自己口味的丼飯。
我就叫左個厚燒玉子丼飯。