這家外賣叫了幾次,藥饍湯麵真的不錯。但這次想多點纖維便加點了兩份娃娃菜,誰知道送到來兩份娃娃菜是辣的。我們有癌症病人,本身就不應吃辣,見菜單有麻辣已經自動迴避,誰知道麵食本身不辣,加料的反而辣到食都食唔到。加料食物如果一早註明辣椒粉多到洗都洗唔清根本一早唔會叫。既然是主打養生的,有什麼菜式是比較刺激性的最好還是列明。外賣保温袋等細節都有看出是用心在做,味道也一直保持到水平才一直回頭光顧。這次實在有點突然,希望店方能注意一下

外賣送餐
2023-12-23 465 瀏覽
份量極少 價錢貴 100蚊牛三寶 75蚊牛雜份量咁少 網上外賣平台叫外賣叫兩份小食諗住幾個人share 實際份量少左兩個人都唔夠食100蚊牛三寶 加埋15舊都冇75蚊牛雜 個碗仲細過手板 以後唔會再幫襯
100蚊牛三寶 加埋15舊都冇
75蚊牛雜 個碗仲細過手板 以後唔會再幫襯
牛雜&牛三寶
外賣送餐
2023-12-11 333 瀏覽
寶盈花園新開了一間米線店,見湯底選擇幾特別,便決定晚餐食呢間米線⭐️藥膳紅棗雞湯米線湯底選擇了藥膳,好香濃紅棗香味,湯汁清清地帶點苦甜味。配料有雞卷、紅棗、杞子、黑木耳、芫荽、肉燥、生菜,一打開外賣盒,米線蓋住啲配料,可見分量有唔少⭐️花膠椰子鮮奶雞湯米湯底濃郁鮮甜。配料有花膠、雞卷、生菜和紅棗。雖然呢款配料較上者少,但居然有花膠,好奢侈⭐️五香牛雜湯汁好濃郁,食得出有八角等中膳食材煮,配埋米線食唔錯

⭐️藥膳紅棗雞湯米線

⭐️花膠椰子鮮奶雞湯米

⭐️五香牛雜
湯汁好濃郁,食得出有八角等中膳食材煮,配埋米線食唔錯

2023-12-08 241 瀏覽
看到這間餐廳,被它的店名吸引了,所以看看有甚麼可以作為晚餐。小小的店舖,沒有很多位置,但勝在店員都很親切,我們叫外賣的都給了很多推介。看menu,感覺全部都很養生,最後選擇了花膠椰子鮮奶雞湯米及馬拉肉骨茶湯米,另外再叫了一個小吃-麻辣翼尖。外賣袋很精美,更是一個可保溫的袋子,可以重用,很環保。湯米的湯底濃郁,椰子鮮奶雞那個麵感覺很養顏,有香香的椰子味,而肉骨茶那個麵的味道也很正宗。因很怕太軟或太硬,這裡的米線軟硬適中,吃也吃得開心點🤣小吃的麻辣翼尖真的麻辣但好吃,很入味,我自己不是太吃到辣,但也忍不住吃了2-3隻,其他就交給了家人吃🙈
2023-11-28 208 瀏覽
行過見到附近開左間新嘅麵店🍜難得有連鎖店以外嘅選擇就手機落單點左個外賣😉.🌟花膠椰子鮮奶雞湯米線 $68湯底超香椰奶味🧉 加埋紅棗好滋潤啱晒秋冬呢啲又乾又凍嘅季節食🍂而且餸菜仲有厚身嘅花膠 同啖啖肉雞卷食到最尾忍唔住飲晒個湯😝.🌟花雕醉雞湯米線 $68另一個米線點左醉雞湯米🐔湯底有淡淡花雕酒味 食起黎暖笠笠🥰特別要提嘅係醉雞卷嘅酒味特別濃郁😳同湯底完全唔同 非常入味.🌟五香牛雜 $58五香牛雜有牛蒡、牛筋、牛肚、肺同埋腸炆得好腍 而且五香味非常濃郁 鹹甜適中😙.外賣米線盒分開左米線同湯嘅擺放仲有個保溫外賣袋 好有心思👍🏻見到門口原來仲有湯包賣 啱晒忙碌嘅都市人🥣
行過見到附近開左間新嘅麵店🍜

湯底有淡淡花雕酒味 食起黎暖笠笠🥰

特別要提嘅係醉雞卷嘅酒味特別濃郁😳
同湯底完全唔同 非常入味
🌟五香牛雜 $58

五香牛雜有牛蒡、牛筋、牛肚、肺同埋腸
炆得好腍 而且五香味非常濃郁 鹹甜適中😙

外賣米線盒分開左米線同湯嘅擺放
仲有個保溫外賣袋 好有心思👍🏻

見到門口原來仲有湯包賣 啱晒忙碌嘅都市人🥣
10 分鐘 (外賣自取)
2023-11-24 151 瀏覽
朋友介紹呢間 #初見麵 主打養生靚湯👍🏻🍲可以食麵飲靚湯今晚收工收得夜😅一於來買個外賣試吓先店內人氣滿滿~都幾多人幫襯叫左個醉雞湯米 🐓好足料啊👍🏻👍🏻有雞卷、紅棗、杞子、黑木耳個雞卷好味喔~入口超嫩滑👏🏻原來用上雞腿肉仲好香花雕酒香😄配埋自家熬製老火湯底🩷無加味精飲完絕對唔會口乾💯滋補又養生😝📍將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S6號舖#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食
朋友介紹呢間 #初見麵

主打養生靚湯👍🏻🍲可以食麵飲靚湯
今晚收工收得夜😅一於來買個外賣試吓先
店內人氣滿滿~都幾多人幫

叫左個醉雞湯米 🐓好足料啊👍🏻

👍🏻有雞卷、紅棗、杞子、黑木耳
個雞卷好味喔~入口超嫩滑👏🏻原來用上雞腿肉

仲好香花雕酒香😄
配埋自家熬製老火湯底🩷無加味精

飲完絕對唔會口乾💯滋補又養生😝

📍將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S6號舖

2023-11-21 144 瀏覽
今晚同朋友睇完戲好想食米線 見到新開嘅初見麵有雞湯米線就即刻去試吓 但一試就把幾火😠😠原本驚食飯時間會好多人 但一入到去 只有一枱差唔多食完嘅客人 見咁少人就諗住好快有得食~ 點知我哋7點48分落單 然後足足等咗40分鐘 直到8點28分先有得食😵😵呢間餐廳嘅時間管理十分有問題 而且處理外賣單同堂食單嘅時間完全失衡 淨係一味處理外賣單 置堂食食客不顧😠 我哋仲要提咗兩次先有嘢食🥹 而最令人不解嘅係隔離枱遲過我哋10分鐘入座 但仲早過我哋有嘢食 完全唔知道係點樣處理出餐嘅次序🤧 總括而言 雞湯米線材料唔多 米線太淋 價錢偏高 而且時間管理極有問題 無下次😠😠

麻辣花雕醉雞湯米線
餐廳主打老火靚湯、椰奶雞湯麵和無味精食品,這次就買外賣回家邊看電視邊吃。十分欣賞餐廳的心思啊!餐盒設計把湯麵分隔,用起來比平日用的餐盒更好用。而且餐廳用上外賣的保温袋,所以拿到回家仍然是熱騰騰的呢~♡花膠椰子鮮奶雞湯米$68 🥢必點🥢雞肉是厚切的,浸在湯裏,已經去骨,完全是啖啖肉呢!湯底是乳白色的椰子鮮奶雞湯,湯味道不錯,椰香奶滑,加上滑溜的花膠,我把湯全部喝掉,感覺很滋潤養顏啊~♡藥膳紅棗雞湯米$58 🥢必點🥢同樣雞肉是厚切的,浸在湯裏,已經去骨,完全是啖啖肉呢!紅棗已去核,紅棗不是平日被湯浸得淋身的那種,而是咬下有甜味和口感,感覺很鮮甜啊!還有養生的木耳、杞子,加上肉碎和香蔥,味道香口。藥膳湯底同樣全部喝得一滴不剩,感覺很養生呢~♡麻辣醉雞卷想不到連小食內都有紅棗和杞子呢~雞卷肉質感覺比起麵的雞更嫩滑,辣味配酒味非常特別,味道惹味。三款菜式內裡都有紅棗,養顏又補中益氣,湯味道不錯,大家記得把湯都要喝掉啊!十分值得一試!♡當歸活血茶$15 跟餐$8🥢必點🥢有點像烏雞湯味,好像在喝補湯,感覺真材實料。♡洛神花蜜$15 跟餐$8酸酸的,味道開胃。
餐廳主打老火靚湯、椰奶雞湯麵和無味精食品,
這次就買外賣回家邊看電視邊吃。

十分欣賞餐廳的心思啊!
餐盒設計把湯麵分隔,
用起來比平日用的餐盒更好用。
而且餐廳用上外賣的保温袋,
所以拿到回家仍然是熱騰騰的呢~

♡花膠椰子鮮奶雞湯米$68 🥢必點🥢
雞肉是厚切的,浸在湯裏,
已經去骨,完全是啖啖肉呢!
湯底是乳白色的椰子鮮奶雞湯,
湯味道不錯,椰香奶滑,加上滑溜的花膠,
我把湯全部喝掉,感覺很滋潤養顏啊~

♡藥膳紅棗雞湯米$58 🥢必點🥢
同樣雞肉是厚切的,浸在湯裏,
已經去骨,完全是啖啖肉呢!
紅棗已去核,紅棗不是平日被湯浸得淋身的那種,
而是咬下有甜味和口感,感覺很鮮甜啊!
還有養生的木耳、杞子,
加上肉碎和香蔥,味道香口。
藥膳湯底同樣全部喝得一滴不剩,感覺很養生呢~

麻辣醉雞卷

♡麻辣醉雞卷
想不到連小食內都有紅棗和杞子呢~
雞卷肉質感覺比起麵的雞更嫩滑,
辣味配酒味非常特別,味道惹味。

三款菜式內裡都有紅棗,養顏又補中益氣,
湯味道不錯,大家記得把湯都要喝掉啊!
十分值得一試!

當歸活血茶

♡當歸活血茶$15 跟餐$8🥢必點🥢
有點像烏雞湯味,
好像在喝補湯,感覺真材實料。

洛神花蜜

♡洛神花蜜$15 跟餐$8
酸酸的,味道開胃。
麻辣醉雞卷
當歸活血茶
洛神花蜜
2023-11-17 91 瀏覽
想食healthy啲 但又掛著台式邊爐既味道 養生米線系個好選擇 最近將軍澳開左間小店初見麵 就系主打呢樣野🥢🥥花膠椰子鮮奶雞湯米線 $68湯底味道濃郁 好似牛奶燉燕窩既味🥛加埋紅棗 杞子 桂圓 同埋椰子 葯材味吾算好出 容易入口 配搭得幾好仲有幾舊花膠 認真足料💯米線質地偏諗身 軟綿綿🐥花雕醉雞湯米線 $68有5舊雞卷 去曬骨 啖啖肉👍🏻雞皮吾肥 連埋食好滑溜味道帶酒香 又有啲甜甜地 層次豐富🐷麻辣豬耳 $38辣度適中 豬耳又爽口😊🍵杜仲美肌茶 +$8🍻當歸活血茶 +$8加8蚊就有杯養生茶 夠曬健康💭養生麵味道天然 零添加 價錢又實惠 又有多一個選擇啦✌🏼

🥥花膠椰子鮮奶雞湯米線 $68

花膠椰子鮮奶雞湯米線
花雕醉雞湯米線
麻辣豬耳
2023-11-16 74 瀏覽
今日帶囡囡去將軍澳地鐵站附近學攀石, 學完行返去地鐵站途中經過見到d 間餐廳張poster , 個湯底好似好養顏好補咁, 非常吸引我d d 成日又忙又唔夠瞓既媽媽.加上我湊完囡囡一整天, 已經累透了, 唔想煮但又想食得健康, d 間都算係一個唔錯嘅選擇.等緊外賣咗陣留意到d 間餐廳有個QR code , 可供客人提前落單, 好方便, 食過好食, 下次可預先落定單, -到可以即取外賣.另外, 餐廳都非常貼心, 外賣碗好保溫, 返到屋企差唔多1.5 小時後先食, 都keep 到溫度, 仲要湯麵同餸分開放, 值得-讃👍👍整體來說, 食物質數唔錯, 配料足, 湯底正, 可以encore

2023-11-09
2023-11-14 74 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨初見麵 中女食將軍澳將軍澳街坊路過應該知道寶盈新開了這間養生米線,舖仔細細座位不多,但買個湯米線外賣回家也是不錯選擇。外賣分湯很好,米線亦不會因而過淋。而且街坊價的外賣米線竟然有自家外賣袋,確實有點驚喜!花雕醉雞米線 $68花雕湯底有紅棗木耳杞子,感覺真係很養生,而且酒味很濃,小心喝湯喝醉,吃畢整個身體暖暖的,很適合秋冬進食!醉雞件有四大件,花雕很味,無骨啖啖肉。馬拉肉骨茶湯米線 $68肉骨茶湯不是重胡椒那類,而是重藥材味,一掀開蓋已聞到好香!幾件豆卜吸滿湯汁,湯底有種甜味。而排骨看得出熬了好久,入口即離骨,也是很適合這種天氣來一碗濃湯米湯,整碗都可以連湯喝完!📮地址: 將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S6號舖
✨中女獨食難肥日誌 ✨
初見麵 中女食將軍澳

外賣分湯很好,米線亦不會因而過淋。
而且街坊價的外賣米線竟然有自家外賣袋,確實有點驚喜!

花雕醉雞米線 $68

醉雞件有四大件,花雕很味,無骨啖啖肉。

馬拉肉骨茶湯米線 $68
肉骨茶湯不是重胡椒那類,而是重藥材味,一掀開蓋已聞到好香!

📮地址: 將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S6號舖
2023-11-12
嚟到將軍澳唔知食咩好,見到新開咗間養生養顏嘅健康湯麵,環境乾淨企理,店員又好有禮貌咁樣介紹啲湯麵,一於買返碗返屋企試試先😆老火湯米都有好多款,包括花膠鮑魚椰奶/胡椒豬肚/馬拉肉骨茶/藥膳紅棗雞湯米。今晚想食簡單啲,叫咗個清雞湯米,有齊雞卷紅棗芫荽芽菜同埋肉燥,都幾多材料好豐富✨外賣包裝都幾貼心,佢會將米線同埋湯分開上,咁就唔怕返到屋企索晒啲湯~另外再叫咗個小食豬手返屋企慢慢嘆,加多杯養生嘢飲就更perfect🤩清雞湯米雞湯香甜清澈,飲得出係老火湯,煲得好夠火候~紅棗夠晒甜,加入芫荽同埋芽菜增加鮮味,特別一讚個雞卷嫩滑多汁,加埋肉燥就可以令成個口感更加豐富❣️米線彈牙之餘仲好掛湯~小食加咗個花雕醉豬手,酒香味濃,豬手炆得軟腍入味,好高質👍🏻飲品就叫咗杯自家製特飲,杜仲茶,甘香可口。

清雞湯米

飲品就叫咗杯自家製特飲,杜仲茶,甘香可口。
2023-11-08
外賣自取
今日入咗將軍澳做嘢,返咗成日工好攰,決定快手買個外賣,跟住再返屋企慢慢食💁🏻‍♀️收工見到附近有間新開嘅麵店,養生老火湯米,健康又養生而且仲係米線,真係啱晒我🤟🏻🤟🏻老火湯米都有好幾款選擇,有花膠鮑魚/花膠椰子鮮奶/馬拉肉骨茶/麻辣紅棗/藥膳紅棗等等,我就睇中呢款胡椒豬肚湯米!平時屋企好少會整胡椒豬肚湯,難得呢度有,等我試試先😋特別一讚佢個外賣係會將米線同埋湯分開包裝,咁樣就唔會返到屋企冇晒啲湯,好貼心嘅安排💡🔹胡椒豬肚湯米配料有齊豬肚、生菜、紅棗、腐皮、豆卜,胡椒味香辣醒神,淡淡醇厚,暖身暖胃一流~豬肚爽滑冇異味,米線夠彈牙,仲有嫩滑腐皮同埋索湯一流嘅豆卜✨🔹花雕醉豬手花雕酒味香醇,豬手滿滿骨膠原,炆煮得好入味☺️🔹當歸紅棗茶補血養生一流,香甜紅棗配當歸,行氣又活血🌹初見麵 (將軍澳)✨📍將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S6號舖

🔹胡椒豬肚湯米

🔹花雕醉豬手
花雕酒味香醇,豬手滿滿骨膠原,炆煮得好入味☺️

🔹當歸紅棗茶
補血養生一流,香甜紅棗配當歸,行氣又活血🌹

初見麵 (將軍澳)✨
📍將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S6號舖
2023-11-08
2023-11-11 42 瀏覽
岀街食飯都預咗重味精,嘢食偏鹹,食完勁口渴。新發現將軍澳有間新開嘅米線店,主打老火湯底兼無味精!仲要唔貴,食碗麵都係$48起。外賣仲會分湯上,非常貼心❤️。馬拉肉骨茶湯粉($68)馬拉肉骨茶湯底一啲都唔淡,而排骨腍而入味,仲啖啖肉。仲有杞子、,豆卜等配料👍🏿。花膠椰子鮮奶雞湯粉($68)味道比肉骨茶清淡,但係無味精喎,飲落似屋企煲嘅湯。有一舊厚厚彈牙嘅花膠,同三舊雞卷。米線份量都好多,仲好爽滑。銀耳雪梨茶同當歸活血茶(+$8)都一定要試下。飲落一啲都唔甜,絕對真材實料。

岀街食飯都預咗重味精,嘢食偏鹹,食完勁口渴。

馬拉肉骨茶湯粉($68)

花膠椰子鮮奶雞湯粉($68)

2023-11-10 41 瀏覽
食米線梗係都要食得高質啲,近排俾我發現咗一間好用心煮湯底嘅米線店。呢間餐廳嘅係自家製老火湯,所以非常健康,唔會好似出邊嗰啲味道米線湯底咁,令人飲到好口渴。佢嘅米線亦都非常之足料,我叫咗個花雕醉雞湯米線裏面有雞卷、紅棗、黑木耳、杞子、生菜。花雕味道偏重。而我朋友仲叫咗個胡椒豬肚湯米線,裏面有豬肚、生萊、紅棗、腐皮、豆卜,豬肚好幾有口感。我哋之後仲叫咗一份麻辣牛雜作為小食,少少辣幾惹味願意落心機去煲湯嘅店真係好難得而且晏晝外賣自取佢嘅米線嘅話,仲可以減$10,非常之抵食。

我哋之後仲叫咗一份麻辣牛雜作為小食,少少辣幾惹味