下午一點幾才出來吃飯,走到鰂魚涌,路過這家潮州菜館,雖然以前經過幾次,但一直沒有機會試試。進去後發現有多款的午市套餐ABCDEFG,除了每日不一樣的時日套餐,還有潮州菜館的招牌美食套餐。果斷點了一個招牌的鵝肉飯套餐,不到幾分鐘就送到面前,份量十足!鹵水鵝肉不用多說十分正宗,鵝肉份量足還有幾片鹵水豆腐,好食!例湯也不能看小,平凡的番茄薯仔豆芽肉碎湯,好有屋企的feel,結果全部吃完,很滿足~
午市鹵水鵝肉飯套餐
2016-08-20
午市鹵水鵝肉飯套餐
2016-07-28 1020 瀏覽
老爸今晚急call 請食晚, 老爸的選擇向來經濟實惠非常街坊。今晚老爸鎖定一家在鰂魚涌不太顯眼的「凱富潮州菜館」。潮州菜館的特色, 必定是門外掛著多隻肥美的滷水鵝, 以及大大隻墨魚。甫入菜館, 佈置非常簡單, 地方也不太大, 一貫家庭式作業的潮州菜館。價格比較實惠, 選擇同樣豐富。缺少的只是環境佈置。晚市消費滿 $200 可以用$1 換半只雞。那麼超值, 怎能錯過?!這個雞的味道只屬一般, 肉質死實不太嫩滑, 雞肉味不太濃厚。但是對於$1的雞, 筆者也沒有太多的要求吧!《滷水鵝片併鵝腎 $148》 坊間的潮州菜館很多已經不供應鵝腎, 反而用上雞腎去頂替。「凱富潮州菜館」 雖然店子小小, 但是竟然可以在這裡找到鵝腎, 而且標明新鮮。不得不把全鵝片變成鵝片併鵝腎。鵝腎大件, 切片後有有十多片。老實説, 只能以腎的大小去判斷它是否鵝腎。味道上跟其他腎的分別不大, 質感爽又咬感。老公對「新鮮」有些保留, 因為香港沒有活宰鴨鵝, 何來會有新鮮鵝腎?到潮州菜館必點的滷水鵝片。肉質不夠嫩滑, 鵝味不夠濃郁。滷水不夠香, 而且比較油膩。《滷水鵝腸 $108》 鵝腸看似份量多有如一個小山丘, 實際是鵝腸
價格比較實惠, 選擇同樣豐富。缺少的只是環境佈置。
《滷水鵝腸 $108》 鵝腸看似份量多有如一個小山丘, 實際是鵝腸下放了不少滷水豆腐, 營造出小山丘的賣相。
難得有鵝腸供應,還要是傳統正宗的潮式滷水處方法,正!雖然餐廳老闆強調採用新鮮鵝腸,但真真正正的「新鮮」應該是採用本地活宰家禽,但所有人都知道香港已經沒有活宰鵝鴨,都是大陸冰鮮貨源。所謂新鮮鵝腸,其實應該是冰鮮;但無論質感、味道也相當不錯。鵝腸保留了少許鵝脂,也不經後期加工處理,並不是那些已經漂制至半透明、完全失去了鵝香、沒有任何味道的鵝腸。只有新鮮或冰鮮鵝腸,才能一方面完全吸收滷水汁的味道,另一方面保留了鵝脂香味、以及爽脆之中帶點煙韌的質感。滷水豆腐味道也不錯, 豆腐吸收了滷水味道又有豆腐的香, 質感不太死實有些咬口。
煎蠔餅又是另一款必點潮菜。這裡的 《潮式煎蠔餅 $88》 以傳統的方法做成, 粉漿只用薯粉混合鴨蛋漿而成。蠔餅兩面煎得金黄。煎出來薄薄一塊,軟滑煙韌,又能清楚看到一粒粒肥美的蠔仔。潮流興油炸版本, 令有一番風味。
煎出來薄薄一塊,軟滑煙韌,可以清楚看到一粒粒肥美的蠔仔。咬下去沒有留下半點的粉漿, 而且有鴨蛋的香。
食了四道菜, 印象不錯。最後的潮州名菜《沙嘜牛肉芥蘭 $78》 竟然是當晚最失望的。牛肉太多梳打粉, 令牛肉失去了其本身的質感。沙嘜味又不夠香, 茨粉太多令沙嘜汁太洁身。
2016-07-13
2014-05-31 1068 瀏覽
地點一樣,人物一樣,同樣睇完戲,由太古行番黎呢度食,因為係鰂魚涌既晚上係無咩選擇,難得有間開到夜一夜既潮州食店,仲諗咁多做咩上次黎呢度食左生螄蚶,今次就食第2樣$12x 凍烏頭,新鮮魚魚味重,啖啖肉,配上豆醬,咸咸的更能提鮮.近魚脂的腩位魚味更香濃,2個人極速食光$?? 蠔仔粥大大鍋,蠔既份量十足係我地次次都叫既原因,味道不過咸,下點胡椒粉更惹味.2個人每人食到3-4碗,基本上已經飽左$?? 總不能不食菜,呢個係欖菜炒豆,鑊氣足,豆帶爽身不油膩,略為淡左一點送既紅豆沙的確只能係送既質素每人約$150,不能說便宜,但係特定條件下滿足到我們就夠了

上次黎呢度食左生螄蚶,今次就食第2樣
送既紅豆沙的確只能係送既質素

每人約$150,不能說便宜,但係特定條件下滿足到我們就夠了
2014-03-27
2014-03-05 775 瀏覽
正所謂唔食過生螄蚶,生蟹,生瀨尿蝦點叫食過潮州野,屋企附近既凱富發現係MENU度有得食,所以就和朋友試一試$88生螄蚶,份量十足,2個人食其實都多左一點要用手指甲開,一咬落去,少少咸,繼而係強勁貝類味道,AFTER TASTE持久,肉實鮮嫩呢度既螄蚶SIZE中等,小口剛剛好朋友說其味道有點似蠔雖然有點怕中招,但係平時都食開生野,應該無事食生螄蚶就好似18歲一定要飲杯酒一樣,點都要試下$78 O者O者雞煲就一般,雞不滑,醬汁不夠濃,雖然都足料,但唔夠火侯仲要無左靈魂配料豬潤什麼!食魚生無豉油既感覺好在$88 蠔仔粥拎番分數,份量勁多,2個人每人食4碗起,蠔仔肉鮮而不過熟,加上方魚類既調味下又不太咸,米又無爛帶點口感,還是不錯街坊菜館來講算係咁如果可以隨時有生蟹,生瀨尿蝦呢D選擇,我係會帶屋企人來勁食的

友試一試
螄蚶
$88生螄蚶,份量十足,2個人食其實都多左一點

呢度既螄蚶SIZE中等,小口剛剛好

朋友說其味道有點似蠔

雖然有點怕中招,但係平時都食開生野,應該無事

食生螄蚶就好似18歲一定要飲杯酒一樣,點都要試下

仲要無左靈魂配料豬潤

什麼!食魚生無豉油既感覺

咸,米又無爛帶點口感,還是不錯

街坊菜館來講算係咁

2014-02-03
螄蚶
2013-10-18 317 瀏覽
N年前來買過飯盒,當時覺得幾貴今次同佢試下小菜呢度既鹵水不過咸,但香料,藥材味不濃,但其醬油還算香,不錯沙嗲牛肉介蘭,沙嗲夠濃,但菜太稔,通常人們會喜愛帶點硬爽的介蘭,值得一讚係份量十足這個忘記了,不評價了以街坊既味道來講是合格有突的
N年前來買過飯盒,當時覺得幾貴

今次同佢試下小菜
呢度既鹵水不過咸,但香料,藥材味不濃,但其醬油還算香,不錯

這個忘記了,不評價了
以街坊既味道來講是合格有突的
2013-02-20
2012-09-10 278 瀏覽
令日同同事準時出走食飯, 想坐得舒服o的....見間餐廳無mei人又坐位ok ......就入左去...叫了個魚旦粉 $23, 份量可以, 但味道.....又無味, 只可以講唔好味...我個餐叫了一會就到...但係我同事果個等左差不多15分鐘先到...食飯時間...可以理解...因為果時都開始多人....但個飯"尼左"一會, 我個同事都食不到一半....佢就拉下張檯....咁我同事已經醒了...食快o的...但係食完野....都比小小時間人飲完杯野la..點知佢又拉下張檯...咁我同事又飲快o的...點知....差不多飲完果時, 佢又拉下張檯,而且係我身邊(得一個空位的位置)叫兩個人來坐...老闆,你想點....前前後後拉左3次張檯....真係....
令日同同事準時出走食飯, 想坐得舒服o的....
見間餐廳無mei人又坐位ok ......就入左去...
叫了個魚旦粉 $23, 份量可以, 但味道.....

又無味, 只可以講唔好味...

食飯時間...可以理解...
因為果時都開始多人....
但個飯"尼左"一會, 我個同事都食不到一半....
佢就拉下張檯....咁我同事已經醒了...食快o的...
但係食完野....都比小小時間人飲完杯野la..

點知佢又拉下張檯...

咁我同事又飲快o的...點知....
前前後後拉左3次張檯....真係....

題外話/補充資料: 午餐@ 一般快餐:39 小菜飯: 43
2012-09-10
2012-08-21 248 瀏覽
來一個潮州晚飯在鰂魚涌要打冷的地方不多去凱富是一個不錯的選擇其實依度係一個廣州潮州的混合既有"打冷"野食又有小鈔先黎一個頭盤滷味拼盤 - 豬耳是外面的滷味拼盤比較少有的,加上特制辣椒油,野味! 而滷豆腐亦非常入味-推!蠔仔粥 - 我知道蠔仔粥唔會係好粥,但這也太飯, 一點粥的感覺也沒有,是湯撈飯,雖然好飯,但蠔仔都幾大粒 - OK!泰皇骨 - 見到個名咁勁~一定要試下,其實同京都骨差不多,不過啖啖肉,而且醬汁開胃魚腩茄子煲 - 這個不錯,魚腩大大舊,有D半肉半骨煎香,不錯不錯!因為漏落單又無系統,服務一般,張枱又係抺極都係濕,有待改善~
來一個潮州晚飯
在鰂魚涌要打冷的地方不多
去凱富是一個不錯的選擇

其實依度係一個廣州潮州的混合
既有"打冷"野食又有小鈔
先黎一個頭盤

雖然好飯,但蠔仔都幾大粒 - OK!
2012-08-01
2011-10-27 175 瀏覽
瞓醒都成1點 突如奇想 一支公扮下獨行俠去行個短山 (由鰂魚涌上柏架山既大風坳)隨意找個地方E肚 走入前身叫木偶現在叫凱富既食店改名換性後 不知食物水準如何 但感觀上實是企理不少侍應給我一個星期六供應既MENU 一看下有廿多款$33既炒飯炒麵餐(凍飲加$2)我選擇了星洲炒米 凍奶茶米粉夠晒大碟 料多味濃 係炒得太濕 算OK.. 太膩食左2/3 奶茶 偏甜少奶 好彩有茶味又不澀口
瞓醒都成1點 突如奇想 一支公扮下獨行俠去行個短山
(由鰂魚涌上柏架山既大風坳)
隨意找個地方E肚 走入前身叫木偶現在叫凱富既食店

改名換性後 不知食物水準如何 但感觀上實是企理不少

我選擇了星洲炒米 凍奶茶

奶茶 偏甜少奶 好彩有茶味又不澀口
夠份量
2011-10-24 101 瀏覽
今日早餐就試呢間,餐廳細細間,座位唔算迫,坐低諗諗後,都係決定叫我既最愛>>>沙爹牛肉配午餐肉麵,凍奶茶沙爹牛肉配午餐肉麵>>沙爹味重及香,麵不會太腍身,牛肉普通,午餐肉大塊!不吝嗇凍奶茶>>普通,跟一般茶記相若
叫我既最愛>>>沙爹牛肉配午餐肉麵,凍奶茶
午餐肉大塊!不吝嗇
凍奶茶>>普通,跟一般茶記相若

2011-10-21
$22 (早餐)
2011-05-11 97 瀏覽
剛開張時曾到呢到食晏,但發覺係茶餐廳式嘅做法,乜食品都有d,當時叫咗個香茅雞亦飯,但水準真係好普通,所以提唔起興趣再去幫襯。但近日見到夜市改咗,加咗有打冷,於是尋日假期去試下晚飯,睇下水準如何。首先叫咗茶,竟然係用某外地牌子嘅茶包。睇菜牌呢到河鮮都係主打,所以叫咗個欖角蒸廋身鯇魚,另外重叫咗香腸墨魚、欖菜肉碎四季豆同菜甫煎蛋。個鯇魚大概4份1條,真係幾廋,但幾有鮮味,唔係雪咗一排冇嚟味道嘅貨式,加埋葱絲同欖角嘅香味,幾討好,印象唔錯。至於個香腸墨魚,有豆腐同一d花生墊底,份量唔少;香腸當然冇特別可講,但墨魚都幾新鮮,彈牙得嚟唔靭,同埋個滷水幾好味,所以豆腐同花生都好食。而個菜甫煎蛋就真係正:唔太油但煎得夠香,菜甫同肉碎份量剛好,出乎意料好味。個四季豆係一般,但個欖菜真係幾好,唔係剩得個咸字,而係帶有欖香而微甜。三個人叫咗四個餸加埋啤酒粥飯都係$90個人,算抵。而且地方企理同埋招呼都唔錯,街坊菜館算食得過。

2011-05-10
2011-04-24 86 瀏覽
環境好乾淨, 亦好衢生.黃金蠔冇得頂, 係美國桶蠔, 大大隻, 又juicy又新解, 食落啖啖肉, 炸得唔乾, 讚!另外亦點了黃金蝦, 係中蝦, 好惹味. 鰂魚涌少有咁企理新式的菜館, 下次會再試.
黃金蠔
環境好乾淨, 亦好衢生.

2011-04-22
2011-03-22 67 瀏覽
是日晚餐仲未有人煮,繼續買外賣未試過呢間野,新開的入去叫左個滑蛋蝦仁飯+例湯個飯就45蚊,有7粒中蝦,個汁唔錯,幾正,飯既份量好多,汁就O岩O岩好,可以多DD蝦OK但得7隻個湯係花生雞腳都唔錯,但要加15蚊有點兒貴-O-
是日晚餐仲未有人煮,繼續買外賣

未試過呢間野,新開的

入去叫左個滑蛋蝦仁飯+例湯

D蝦OK但得7隻

個湯係花生雞腳都唔錯,但要加15蚊有點兒貴-O-
2011-03-16
15 分鐘 (外賣自取)
2011-02-13 36 瀏覽
住處附近的「木偶茶餐廳」,開業超過十年,我和家人也曾來過數次。尤記得某年的世界盃賽事,家裡尚未安裝收費電視,當時雖然兒子還小,但對足球的愛好和狂熱與成年人不遑多讓,由於「木偶」有球賽轉播,為了與孩子一同觀看那幾場熱門賽事,也試過舉家來這茶餐廳吃晚飯兼睇波,轉眼間兒子也不再是孩童了,而這茶餐廳亦已於去年年尾結業。這天回公司途中,發現木偶原址竟然開了間菜館,而且同樣有早餐供應,所以星期六又拉老公來試試看。星期六的早上,人流不多,甫坐下先環顧一吓四周,原來這裡除一排卡座外,大部份也是可容納四人的小圓桌,不過最矚目的要算是牆上掛著一幅仿似清明上河圖的壁畫,雖然仿真度不高,而且並非動態版,但坐下來細意欣賞,實也賞心樂事。至於卡座上的長鏡,更以清秀的藍色線條鈎畫出一列搶眼的荷花,而店內牆上更鑲有多幅充滿中國色彩的掛畫,只可惜這股濃厚的藝術氣息配上港式茶餐廳,始終于人有點格格不入之感。幸好女侍見我趁人少急急舉機拍照,也沒有催促我們下單。拍完照再細看餐牌,咦,怎麼這早餐牌那麼熟口熟面的呢?醒起來了,和「太興」的人氣早餐牌相似度幾近八成啊!莫非兩店有任何關連?管它吧,天下文章一大抄,更何況只是驅驅一個餐
凱富菜館
星期六的早上,人流不多
仿似清明上河圖的壁畫
以藍色線條鈎畫出的荷花
牆上有多幅充滿中國色彩的掛畫
早餐牌
早餐牌設計與「太興」的極度相似
火腿加鮑魚絲通粉、跟餐熱奶茶
拍完照再細看餐牌,咦,怎麼這早餐牌那麼熟口熟面的呢?醒起來了,和「太興」的人氣早餐牌相似度幾近八成啊!莫非兩店有任何關連?管它吧,天下文章一大抄,更何況只是驅驅一個餐牌的設計呢。老公先點了份火腿加鮑魚絲通粉配煎雙蛋和牛油方包 ($22),這裡的通粉,湯底味道只屬一般,未算清甜,幸好鮑魚絲和火腿入口都算軟硬適中,當然火腿份量遠比鮑魚絲為多,但當中的鮑魚絲鮑味十足,雖然明知道這些鮑魚絲絕對不會是以真正的鮑片來切,可是吃起來還蠻鮮甜的,而且口感也很不錯。至於通粉的份量不多不少,質感雖未至於嫩滑彈牙,但咬落大粒得來又夠軟腍,也算不俗。
煎雙蛋配牛油方包
老公不愛吃生蛋,所以選了煎熟蛋配牛油方包,雙蛋煎得當然不算十分出色,而且蛋香欠奉,唯一好處是邊皮煎得夠香脆,加上油也下得不多,也算不過不失。至於牛油方包,當然牛油份量塗得極少,而且包身過薄,以鬆軟度和口感來說,自然大打折扣喇。不過又讓我發現,這隻用來盛載煎蛋及牛油方包的碟,竟然與先前已結業的「木偶茶餐廳」所用的碟是一模一樣的,莫非此店只是改名營業,幕後老細沒變?真八卦,管它吧!
餐肉三文治烘底
油醬多士
本想點份葡式豬扒包,但服務員說店內無爐,所以未能供應,吓,無爐?既然那樣為甚麼不把此項食品從餐牌內剔除呢?算吧,就點份餐肉三文治餐烘底 ($21) ,可惜這份三文治烘得一點也不鬆脆,而內裡的餐肉更切得過薄,煎得又乾又嚡,基本上沒半點香味可言,毫無口感,攪鬼的老公又發揮創意,把他的煎熟蛋夾在三文治當中,弄成餐蛋治,以增食味。加點的油醬多士餐 ($18),既無棉胎般的厚度,更沒塗上粗粒花生醬,吃起來當然香脆度欠奉,咬落更沒有吃粒粒碎花生的滋味,不過這麼少油少醬,對閣下健康,肯地照顧周到。
熱檸茶
反而跟餐的熱奶茶,既有茶味,又有奶香,而且香得來又夠滑溜,水準確實不俗,而熱檸茶茶色深得來又沒有苦澀味,檸味雖不算十分濃郁,但呷一口感覺既温暖又舒服,味道也着實不差。

2011-02-12
凱富菜館
以藍色線條鈎畫出的荷花
牆上有多幅充滿中國色彩的掛畫
早餐牌設計與「太興」的極度相似
(非會員)
2011-01-27 36 瀏覽
今日大伙人去左屋企附近新開既小菜館食飯, 雖然鋪頭唔大, 好彩都唔使點等位..坐低叫菜. 又叫左老細推介多幾個菜.. 起菜時間都好快.. 小菜味道普遍水準幾高.. 尤其係兩款海鮮.. 呢個真係必食, 黃金蝦食得多, 黃金蠔味道原來都好好`. 隻隻聖子都超長.. 加埋好多粉絲同蒜汁.. 強烈推介 老細介紹既魚.. 肉質都唔錯, 可以一試 呢個骨既比例較多.. 有待改善 鵝掌好有膠質.. 加埋生根一齊扣, 出來效果又幾好. 牛柳煮得過火, 有D 鞋 兩邊飯都係炒底.. 用料都好足... 呢個唔錯 平均水準.. 冇乜驚喜最後加埋酒水圍番上黎都係每人百唔炆度, 尚算抵食... 可能會再去試埋其他菜..

黃金蠔
呢個真係必食, 黃金蝦食得多, 黃金蠔味道原來都好好`.
蒜融蒸聖子..
隻隻聖子都超長.. 加埋好多粉絲同蒜汁.. 強烈推介
清蒸黃腳魚立
老細介紹既魚.. 肉質都唔錯, 可以一試
咕嚕骨
呢個骨既比例較多.. 有待改善
扣篤掌
鵝掌好有膠質.. 加埋生根一齊扣, 出來效果又幾好.
中式牛柳
牛柳煮得過火, 有D 鞋
駌鴦飯
兩邊飯都係炒底.. 用料都好足... 呢個唔錯