2019-04-20 1107 瀏覽
華麗中菜🥢八月居.魚·羊新作 $228上枱時會有噴煙效果😍兩食就係鹹香欖菜炒魚塊、蜜糖芥末羊架,欖菜又真係幾好食,反而魚塊較失色,薄薄一片、鮮味一般,仲會有骨啊(sor小編真係好驚聲稱無骨但突然食到有既魚😢)羊架就不錯🐑煎到好香而且蜜糖芥末味好入味🤤肉質都好林🥰不過貪圖噴煙效果only,下次應該唔會encore~.黑松露竹笙素羹 $48小編推介既一個湯🤩黑松露味遠遠就聞得到,飲落都依然好香☺️啖啖竹笙更係好有口感!仲食到有少量一絲絲豆腐😋.蟹斗炒魚米 $188用蟹蓋裝住好可愛😊蟹肉已起肉切成一舊舊,食落好好好鮮甜,唔洗花太多調味都好突出。不過就有啲綠豆係道...而應該大部份人都唔太好😅😅.黃金炸魚皮 $78脆卜卜既鹹蛋炸魚皮🤤見到都流晒口水!鹹蛋落得好足,新鮮炸起夠晒熱辣辣!仲連埋肉鬆去炒,香味更提昇,都幾推薦呢道菜!.熱帶森林水果茶 $45/壺有時夜晚唔想飲普里、黎呢道晚飯就有更多唔同選擇,包括一壺壺既果茶/花茶🍵有火係底下慶熱,呢款熱帶森林水果茶似橙汁咁🥭,鮮甜可口,略嫌甜左啲但不妨溝熱水飲!
華麗中菜🥢八月居
魚·羊新作 $228
黑松露竹笙素羹 $48
蟹斗炒魚米 $188
黃金炸魚皮 $78
熱帶森林水果茶 $45/壺
2019-04-04 1064 瀏覽
位於尖沙咀遊客區心臟地帶,這間八月居食物是可以的。但服務員的服務水準及態度與它的位置和價錢是完全不符合的。如果你去過屯門V city的八月,你會得很明顯發現兩間同屬美心的酒樓,一間有個居字,另一間 沒有,但侍應們的態度是酒店同茶餐廳的分別。以前我經常光顧屯門的八月,被寵壞了!現在去了尖沙咀的八月居兩次之後,便對自己說,以後也不會再光顧這居!
2019-04-04
2019-03-28 910 瀏覽
與友人在harbour city逛完街後,發想吃中菜,便走到八月居👍🏻 向侍應表示想於安靜的環境用膳,方便聊天,便帶我們到內廳坐,的確較寧靜 可惜有點「焗」💦我們兩個人點了兩份套餐,加半隻海參花菇炆鴨(忘記了菜名),上菜都很快,由於菜上得太快,吃起來趕得像在澳牛吃飯一樣,友人便讓侍應向廚房安排菜上慢一點👌🏻套餐($288 未加一)1. 龍蝦燕窩湯龍蝦味鮮甜,但可以更濃味,有燕窩on top做點綴,實為不俗2. 乳豬配沙津菜乳豬皮脆肉嫩,我的乳豬肉質tender,但我朋友那份就非常油膩;沙津菜配油醋汁加上豬油香味,非常好吃3. 花膠搭時蔬花膠頗大件,但不黏口,但以$288五個菜來說,是還可以的;花膠醬汁味濃,可惜上菜太快的關係,吃時已經放涼了4. 上湯花菇浸豆苗豆苗煮得恰到好處,花菇還可以,上湯像雲生清雞湯🤔5. 五穀桶仔飯桶仔飯明顯預先做了很久,飯質過軟、過濕,五穀已煮黃了,非常差勁👎🏻海參花菇炆鴨($209)炆鴨軟糯,陳皮汁醬很香👍🏻 但上菜太快,吃時已完全凍了,只能讓侍應翻熱再吃,再上菜時,傳菜姐姐態度十分差👎🏻 把炆鴨飛上枱 還贈送一句「多謝晒你」

套餐($288 未加一)
1. 龍蝦燕窩湯

2. 乳豬配沙津菜

3. 花膠搭時蔬

4. 上湯花菇浸豆苗
豆苗煮得恰到好處,花菇還可以,上湯像雲生清雞湯🤔

5. 五穀桶仔飯

海參花菇炆鴨($209)

2019-03-21 668 瀏覽
今日有一位從英國回來的朋友,他說想食中餐所以便帶他到位於尖沙咀海港城的八月居,我們一行10人去到餐廳,主菜時間因為大家都太肚餓所以沒有時間拍照。只拍了他們推介的烏雞黑蒜湯。黑蒜和雞的味道很濃郁非常好。之後我們點了三款甜品,分別是雷沙湯丸、芝麻卷和蛋散。我們是看圖點甜品的,頭兩款甜品來到的時候,有點像美容公司門口整容前和整容後的照片根本就認不出來。蛋散的晚上和餐牌上的照片還有有點相似。蛋散做到傳統的味道,香脆不太甜。兩款整容前後的甜品不用多說沒有太大特別,雷沙湯丸有點失望。芝麻卷味道尚可但應該不值這個價錢吧。整體來說服務還是可以接受的,主菜的食物也很特別,同行的朋友也很喜歡這餐廳。

只拍了他們推介的烏雞黑蒜湯。
黑蒜和雞的味道很濃郁非常好。

之後我們點了三款甜品
分別是雷沙湯丸、芝麻卷和蛋散。

烏雞黑蒜湯
雷沙湯丸
芝麻卷
烏雞黑蒜湯
2019-03-13 1003 瀏覽
尖沙咀人多車多,每一次中午過來飲茶必到八月居,性價比高之餘不會太嘈吵鳳爪味道特別出色菠蘿叉燒包是每一次都必點,外面脆入面剛剛好糯米雞是mini size 對女生們選擇更好,可以多叫其他點心🥧今次和兩個朋友一起,第一☝️次點了他們的雀籠點心,燕窩蛋撻正常水平,鮑魚蛋撻味道是可以但略嫌偏凍,燒賣味道很好,不像一些茶樓會有很大的麵粉味道!整體來說很好,普洱茶選擇陳年18至20年的,每一壺收$50,好處是茶葉放久了味道也不會太濃和苦澀!

鳳爪味道特別出色

菠蘿叉燒包是每一次都必點,外面脆入面剛剛好

2019-03-09 974 瀏覽
約咗班舊同事一行八人, 喺尖沙咀搵食 打電話問咗幾間酒樓都係限時90分鐘至120分鐘! 最後決定幫襯美心集團嘅八月居,主要原因係因為佢唔限時,而家出嚟搵食好鬼麻煩……間間都限時!出到嚟先知其中一位舊同事有AE card 會全單75折喎!正啦 ……可能由於平日嘅關係,唔算太多人我哋被安排坐喺側邊位置,所以都唔太嘈,大家可以暢所欲言!我哋點咗八個菜,加多一個甜品:1. 安格斯半熟牛肉沙律牛肉煎到好香, 肉質都算淋,好味2. 炸子雞不過不失啦3. 洛神花黑豚 骨酸酸地幾好味4. 蟹斗炒魚米賣相好特別,d蟹肉都好多,唔錯5. 香茅蚊原條海斑條斑仔好細,冇咩咬口,唔建議食6. 薑汁炒芥蘭芥蘭炒得爽脆,唔錯7. 椒鹽九肚魚呢個我就覺得大排檔嘅好食啲啦8. 酥香鴨鴨肉好靭 ,味道麻麻地9. 鮮果拿破崙賣相一流, 不過材料唔多,冇乜味 同埋好難一分開就散曬。整睇佢嘅餸有啲特別 ,一大班人食飯傾計唔錯 ,值得再來!

我哋點咗八個菜,加多一個甜品:

安格斯半熟牛肉沙律

1. 安格斯半熟牛肉沙律
牛肉煎到好香, 肉質都算淋,好味

2. 炸子雞
不過不失啦
3. 洛神花黑豚 骨
酸酸地幾好味

4. 蟹斗炒魚米
賣相好特別,d蟹肉都好多,唔錯

5. 香茅蚊原條海斑
條斑仔好細,冇咩咬口,唔建議食

6. 薑汁炒芥蘭
芥蘭炒得爽脆,唔錯

7. 椒鹽九肚魚
呢個我就覺得大排檔嘅好食啲啦

8. 酥香鴨
鴨肉好靭 ,味道麻麻地

9. 鮮果拿破崙
賣相一流, 不過材料唔多,冇乜味 同埋好難一分開就散曬。

整睇佢嘅餸有啲特別 ,一大班人食飯傾計唔錯 ,值得再來!

2019-03-06
用餐優惠
信用卡優惠
安格斯半熟牛肉沙律
2019-02-09 2329 瀏覽
美心集團出名一向有水準保証,但每間中菜廳的服務都比較參差,尤其地區較忙碌的尖沙咀,是日還正值農曆新年期間,午後五點多已現人龍,有些枱号差不多可以翻三轉的時候,今晚服務品質已算非常之好!脆皮BB豬尤其出名,皮脆肉嫩,小數中菜餐廳還會燒豬,這一點已值得必嘗之選!燒味亦可以話係招牌菜,叉燒非常香口、而貴妃雞肉嫩皮軟,好味道。 主食推介當然是那個拔絲咕嚕肉,咕嚕肉外面沾粉很薄身,炸起十分脆卜卜,而個咕嚕汁料甜得來又不會太酸,功夫了得! 豬年初始就嘗幾味好豬,感動不已!

乳豬燒味三拼

蒜芯豚肉燉烏雞湯

乳豬燒味三拼
蒜芯豚肉燉烏雞湯
  • 拔絲咕嚕肉
  • 脆皮BB豬
2019-01-28 1945 瀏覽
<尖沙咀可以一試既中菜>👍🏻呢間八月居係九龍塘 八月花 d frd黎 , 以 fusion中菜為主 .今日同事生日就 book左一圍枱試試佢 食店既座位舒服 食物選多 . Lunch 點點心 其實普遍味道中上 我冇特別影相 因為冇乜特別😂 係有兩款中菜唔錯 所以就 share下俾大家睇下🍴即燒脆脆 bb豬 半隻 224 蚊🔥🐷Bb豬的確係細 d半隻 大慨都係切到8 長塊 乳豬既外皮係整得幾香脆 入面肉質嫩滑 bb豬 d肉 係嫩滑 d既 🐖 即燒係唔錯 不過可惜酒樓做唔到炭燒 如果唔係更惹味 🔥 我就幾欣賞佢側邊有 d點左黑醋既生菜 可中和香豬肉肥膩 唔錯🍴極品醬油炒飯 108 蚊🍚上色得好深色既炒飯 傳來陣陣豉油香 食落去同外表一樣 豉油味香濃 甜甜咸咸甘 估計有老抽生炒蠔油等 味道香濃 但唔會太重味 飯粒用左珍珠米 細細粒煙靭 盡吸醬油 再加上少少薑葱調味增加香味 🌿十分唔錯 👍🏻#炒飯 #醬油飯 #中菜 #乳豬 #燒豬Score 平均分 <6.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環

<尖沙咀可以一試既中菜>👍🏻

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
尖沙咀廣東道 3至27 號海港城海洋中心 4 樓 401 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-01-28
繼續試AE白金卡既折扣餐廳,朋友聽到有半價就話想試八月居,我5年前左右泥過,唔知水準保唔保持到呢 近住門口既枱我地坐入d痴住牆既細枱,自成一角主餐牌唔特別影,今晚套餐有呢d廚師精選唔鍾意食前菜既朋友,可以一坐低叫茶時講明唔要,收少$20。不過我地照食,估唔到醃得幾好,又唔會好硬。呢碟出奇地好味,蟹肉多,d粉同米餅都好香,整體味道幾夾呢隻鴨(半隻)都有唔少肉,有少少煙燻味,皮就咸咸地,點唔點汁都好味呢個幾重口味,咸!香!漏!脆!成晚最滿意係呢碟其實唔夠飽,因為食晒野先發現漏左個白飯,唔緊要既,我地下一站去食甜品如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️

近住門口既枱

我地坐入d痴住牆既細枱,自成一角

主餐牌唔特別影,今晚套餐有呢d

廚師精選

茶水及前菜

呢碟出奇地好味,蟹肉多,d粉同米餅都好香,整體味道幾夾

蟹肉小米餅

酥香鴨

呢個幾重口味,咸!香!漏!脆!
成晚最滿意係呢碟

蟹肉小米餅
酥香鴨
肉鬆黃金脆魚皮
2019-01-11 2510 瀏覽
為了紀念特別的日子,1月的某個晚上來到。最欣賞的是戶外的景色和佈置。如果天氣不冷不熱,不颳風下雨,極力推薦晚餐坐在戶外吃。看著維港璀璨的夜色,八點準時開始的激光匯演,吹著清涼的海風,坐在很有情調的中餐廳吃飯,給人極之浪漫的感覺。服務非常到位,一流的享受。非常推薦羊架配魚那個菜,黑松露素羹能讓你吃到濃濃的黑松露獨有的芬芳,簡直是回味3日。但是涼菜海蜇不太推薦。食物的擺盤非常講究精緻,點一瓶紅酒,吃著精緻的菜式,看著維港的景色,吹著清涼的海風,絕對是精彩的一晚。
羊架配魚。
羊架配魚。
黑松露素羹。
蒜蓉豆苗
蝦球配天使面。
一間餐廳嘅嘢食幾咁好食,但係如果得唔到員工有善嘅對待,成餐飯幾好食都冇意思。作為顧客我唔係要求一個平民價錢而得到皇帝級嘅享受。呢一晚12月7日,因為媽媽生日同屋企人訂咗枱黎到尖沙咀呢間八月居用膳。其實早喺用膳前一個星期我已經親自嚟到領取餐牌,當日當我查詢門口嘅女服務員有冇套餐餐牌可以睇嘅時候,佢就畀咗一份餐廳用嘅精美餐牌我睇;再當我問佢有冇一張單張可以帶走預覽嘅時候,佢依然默不出聲,一隻手指大力點一下個餐牌上「套餐」兩個字,再冇理我。當日我嘅感覺其實有啲唔太舒服, 我係作為一個客人,雖然我當日冇光顧,但係我嘅查詢其實並唔會為你帶來好大工作量,特別已經係下晝三點左右人流唔算多,而同一時間門口有三個穿套裝嘅女公關喺度圍埋傾計,但係反而唔理我,喺尖沙咀地區,呢d服務態度其實真係好令人反感因為見食物都啱食,同埋環境都舒服,加上近我返工嘅地方,所以我哋最後就訂枱喺八月居用膳。當晚去到嘅時候,佢哋就安排我哋入座,點知入到去餐廳先發現,原來我哋張枱已經有一枱客人啱啱坐低咗,嗰陣時員工嘅溝通上有啲混亂, 作為訂咗枱嘅客人,我唔理解點解預留咗嘅枱可以畀客人,於是一位著西裝,左耳有一粒小耳釘嘅男員工有禮貌
作為顧客我唔係要求一個平民價錢而得到皇帝級嘅享受。

因為見食物都啱食,同埋環境都舒服,加上近我返工嘅地方,所以我哋最後就訂枱喺八月居用膳。當晚去到嘅時候,佢哋就安排我哋入座,點知入到去餐廳先發現,原來我哋張枱已經有一枱客人啱啱坐低咗,嗰陣時員工嘅溝通上有啲混亂, 作為訂咗枱嘅客人,我唔理解點解預留咗嘅枱可以畀客人,於是一位著西裝,左耳有一粒小耳釘嘅男員工有禮貌地請我哋喺門口再等一陣,為我哋安排。當下其實等咗都有大約十五分鐘,呢一個感覺再一次令到我對美心集團呢間稍為貴價少少嘅中餐廳失望,當然男員工態度令我稍為冇咁憤怒。
第三個失望係傳菜員惡劣嘅服務態度。當我哋入到去餐廳中庭嘅位置(近加水位和碗櫃),坐低嘅時候成餐飯其實有兩至三位員工去負責嗰一個範圍。
當然唔係所以員工都惡劣,我首先要表揚一位穿著普通全黑服飾嘅傳菜員
稍微胖,微紅色短頭髮嘅姐姐,佢全程都令我覺得佢好享受工作,會主動為我哋換碟,甚至安排上菜,同埋換茶,面帶笑容係令我感到好舒服。而同一時間,另外一位稍為微胖,戴眼鏡嘅男員工,整晚都苦口苦面,幫我哋叫佢安排清理餐桌碗碟,加水,佢都毫不樂意般。一手搶過我哋手中嘅餐具。更換新嘅時候,佢又可以喺對面嘅位置跨越整張餐桌傳上碗碟給我,並不是係客人旁邊嘅空間傳上。最過份係當我哋預留一個位置畀佢哋傳菜,呢位男員工反而會不通知地係我屋企人背後嘅小空隙傳上一道熱辣辣嘅小菜, 試問如果我屋企人突然大幅郁動而碰到受傷,後果是何其嚴重。我覺得呢位男員工嘅服務相當有問題!(唔想撈咪唔好撈囉🙄)
雖然八月居並唔係好似中環地段嘅鏞記,陸羽茶居咁高級,行會員制度,但係坐落喺尖沙咀呢個購物商場,價錢亦都唔算十分相宜,我唔要求係皇帝式享受,至少都尊重每一個客人,無疑食物質素係相當好,但係對於佢哋嘅服務,我唔會再去光顧,比錢買難受咁
2018-12-07
生日
2018-12-05 2201 瀏覽
對上一次來係一年前,由於習慣改左少左出街飲早茶,更少出尖沙咀飲早茶,今朝早起想到之前來過,服務與點心俱佳,一心想來飲茶,門口登記服務不錯,之後就係惡夢了,接觸的職員有好多位,包括基層收碗及類似部長及經理的,統一黑口黑面,點餐又係,收碗碟完全無出聲就收,放低食品又係粒聲唔出,到收錢都無一聲多謝,中間只有一位女侍應服務不錯,成間酒樓服務搞到咁差令我好失望,因為以往一直覺得美心集團的餐廳training好好,高級到普通餐廳服務水準都能維持中上,今次真係失望了,感覺好似去左街市熟食檔但點心就非常有驚喜,全部都好食,叫左八月花精品三弄,好精緻,酥皮龍蝦湯鮮竹卷,味鮮有創意,酥脆鮮蝦脆卷,有創意似炸兩但味道更鮮而且更香脆,仲有叫左個蛋白岩米桶仔飯及杏仁茶都係好香濃杏仁味點心水平老實講係非常高,但服務真係唔知發生乜事搞成咁服務的員工是否想幫公司趕客?

點心水平老實講係非常高,但服務真係唔知發生乜事搞成咁
服務的員工是否想幫公司趕客?
2018-11-10 2820 瀏覽
今天我們到了吃晚飯。我們先吃了乳豬,乳豬皮脆肉嫩,十分多汁。再來個炒菜,材料十足,有:西蘭花、帶子、三色椒、蝦和百合。接着有蟹拑,蝦肉飽滿。然後有龍蝦燕窩湯,湯味鮮甜,燕窩很滑。還有石斑,魚肉甜美。最後還有水餃麪,麪條彈牙。 服務也算不錯,我們不用等便可以進去。一進去有位侍應來帶我們進去人座。他立刻問我們要甚麼茶和給我們菜單,很快便上菜。 環境很衞生,沒有甚麼污跡之類......碗碟也很乾淨,沒有菜渣,很好。 我十分推薦這家酒樓—八月居。
再來個炒菜,材料十足,有:西蘭花、帶子、三色椒、蝦和百合。

我十分推薦這家酒樓—八月居。

2018-11-10
  • 脆脆BB豬
  • 瑤柱杞子浸菜苗
阻人收工罪大惡極我明,但請唔好做得咁出面,我地當日一行六人8:30入席,開始睇菜單點菜某男侍應對菜單一都唔熟回答支支吾吾,ok唔緊要唔係大問題,等了不久由某中年女樓面開始上菜,該女侍應全程黑面,ok唔緊要我唔係食佢塊面,但佢上魚羹時直接比左六碗我地,朋友A問:佢你唔係應該係我地面前分咩?女侍應:咁我比個煲你睇囉朋友b問:點解旁邊個枱有煲?女侍應:個d係比房中貴賓架,都話比個煲你睇啦由個時開始,佢就唔知點解miss左我地個枱加水,要我地主動要求先會加,我地食到9:00幾開始好積極收我地d碗,我朋友夾緊餸時佢轉枱盤收碗我朋友呆左望住佢,旁邊另一友人總算忍唔住話佢你遲d先返來收野,佢黑面加唔出聲走開,更於附近徘徊實我地枱等我地幾時傾完食完咁,更以以為我地聽唔到的聲音講左句:都唔係過來食野老實講樓面唔係多人,又無人出面等位,晚飯時段我地8:30食到10:00都唔係好過份下話,呢個價位一路食一唔收真係好cheap,態度又惡劣...唉,可能佢趕收工啦,亦可能佢聽見我地有朋友講普通話掛食物質素不過不失,但真係無mood食,唔建議各位8:00之後去食,因為會阻人收工架

朋友A問:佢你唔係應該係我地面前分咩?
侍應:咁我比個煲你睇囉

朋友b問:點解旁邊個枱有煲?
侍應:個d係比房中貴賓架,都話比個煲你睇啦

2018-09-16 3527 瀏覽
這餐廳浪得虛名, 走高格調路線,貴價錢。但出品味道一般。 可以說是貨不對版。 最主要係侍應服務態度認真差。 完全沒有服務可言。一啲賓至如歸嘅感覺都冇, 沒有主動服務 。查詢朋友生日有什麼特別甜品或菜式可作為慶祝。回應互動時黑口黑面回應。 去大排檔食好過。 回來寫食評才看到原來早已有這麼多人說這餐廳服務差,我下次要睇過食評先至去幫襯。今次做左老襯。寫出来比人知道,免其他人受害。
2018-09-13
生日