2024-04-18 226 瀏覽
第一站樓下巷仔澳門清湯腩、第二站隔離商場素食店。氣氛寂靜死氣沈沈的齋舖,步入餐廳無侍應接待,連打聲招呼也沒有。侍應們坐定定自顧自的邊按電話邊用餐,幾張枱上手食客已離開,但餐具食具都未有清理,竟然我地坐低先過黎執枱。沒有介紹菜色或推介菜色,沒有任何表情或交流或對話,感覺比茶餐廳的無服務更無服務,被冷落得難受。黑松露野菌意粉⭐️⭐️估唔到用上天使麵,餐牌沒有寫清楚。餐碟勁大隻就連薄餅都放得落,捲起大大舊天使麵準備塞入口,意料之外有點反胃感覺。有股泥味直擊喉嚨,松露味怪怪的,用開那隻牌子?天使麵彈牙長長完整但味道太寡而單調,可能係素的關係。口水素三鮮,是辣椒豉油嗎?襯上雲耳、豆角、蓮藕,味道唔難食。娃娃菜素鯪魚球湯,悶悶的味道十分清淡,素鯪魚球都有幾分似魚肉,沾點豉油會較好食。

黑松露野菌意粉
口水素三鮮、娃娃菜素鯪魚球湯
娃娃菜素鯪魚球湯
2023-03-06
Lunch time係石門附近行街,見到有間「入素」素食餐廳,餐牌上嘅素海南雞飯同桂花叉燒賣相好吸引,就嚟試下。個素海南雞飯,個雞件好滑嫩,肉汁豐富,而且皮都係脆卜卜嘅,真係好似食緊真雞咁。油飯嘅味道都好香,仲有少少薑蓉味,好開胃。再講個桂花叉燒,個叉燒嘅味道好似真叉燒咁甜甜鹹鹹,而且咬落去好鬆化,真係好正。我覺得佢哋能夠將素食嘅味道同口感做到好似真肉咁,令食客唔會覺得食素係食得虧。
2023-11-22
  • 素海南雞飯
  • 素桂花叉燒
2023-11-25 586 瀏覽
Lunch time見到呢間素食啲菜式模仿肉食好真就嚟左試試試左個喇沙海鮮湯配擔擔醬拌麵味道同平時食開果啲係有啲唔同架啦不過都幾特別同得意既海鮮湯既蝦都做到好似Lunch time套餐送埋野飲埋單$69,夠飽,都唔錯啦下次再食會想試試海南雞呢!
Lunch time見到呢間素食啲菜式模仿肉食好真
就嚟左試試
試左個喇沙海鮮湯配擔擔醬拌麵
味道同平時食開果啲係有啲唔同架啦
不過都幾特別同得意既
海鮮湯既蝦都做到好似
Lunch time套餐送埋野飲
埋單$69,夠飽,都唔錯啦
下次再食會想試試海南雞呢!
2023-10-08 681 瀏覽
再訪石門入素。沙嗲牛肉烏冬 配口水素三鮮 (細) ($89/晚市套餐)沙嗲汁好惹味,唔會好辣。素牛肉用咗豆片,有咬口得黎帶有少少爽口嘅感覺。口水素三鮮包括有四季豆、蓮藕同雲耳,味道偏麻辣。手工海南雞飯 配油飯、香菇素湯 ($79/ 晚市套餐)入素嘅招牌菜式,素雞用腐皮整成,表面嘅雞皮質感似硬身啲嘅啫喱。醬汁好好食,味道偏甜。串燒雞 ($14.5/ 2串)素雞質感似烤麩,爽口,吸哂沙嗲汁嘅味。跟餐飲品: 蕎麥花茶、汽水ㅤ
再訪石門入素。

沙嗲牛肉烏冬 配口水素三鮮 (細) ($89/晚市套餐)
沙嗲牛肉烏冬 配口水素三鮮

手工海南雞飯 配油飯、香菇素湯 ($79/ 晚市套餐)
手工海南雞飯

串燒雞 ($14.5/ 2串)
素雞質感似烤麩,爽口,吸哂沙嗲汁嘅味。
串燒雞

跟餐飲品: 蕎麥花茶、汽水

2023-09-18
2023-10-02 468 瀏覽
味道評價:當我的漢堡端上桌時,我被它的美味外觀吸引住了。扁豆漢堡的麵包鬆軟彈牙,内裡放著經過香烤的扁豆餅,餅體酥脆而充滿口感。漢堡上還夾著新鮮的生菜、番茄和酸黃瓜,增添了清爽的口感。此外,餐廳還提供了各種醬料供應,我選擇了一種特製的辣味醬汁,它為漢堡帶來了一絲微辣的風味,完美地襯托了扁豆的香氣。服務與價格:入素餐廳的服務熊度非常友善和專業。服務人員熱情地向我介紹了餐廳的特色菜單,並提供了建議。價格方面,素食漢堡包的價格相對合理,物超所值。結論:入素餐廳是一個給素食者帶來滿足的地方。他們提供了多種豐富的素食漢堡選擇,味道鮮美,滿足了我對美味素食的渴望。無論你是素食者還是非素食者,這裡的素食漢堡絕對值得一試。入素餐廳的舒適環境和友善的服務態度也為用餐體驗增添了一份愉悅。如果你是一位素食者或者想要嘗試素食的人,入素餐廳絕對是一個值得光顧的地方。在這裡,你可以享受美味的素食漢堡,同時也感受到對環境和健康的尊重。無論你是追求素食生活方式,還是只是想嘗試一次素食美食,入素餐廳都能為你提供一個令人滿意的用餐體驗。
味道評價:
服務與價格:
價格方面,素食漢堡包的價格相對合理,物超所
值。
結論:
提供一個令人滿意的用餐體驗。
2023-05-20 1034 瀏覽
去石門上堂前諗住食咗野先,早一兩日人地講起佢地社交平台話全層4間執淨佢地,咁就去試吓啦,點知... 🙄🙄🙄🙄食物唔好食,濃汁意粉嚟到竟然冇汁,成碟意粉都乾爭爭,又得好少餸,個汁又冇味,完全唔知自己食緊乜 😅 仲以為上錯咗野食俾我,問吓店員呢碟就係menu果個意粉?店員話係.... oh... 食食吓掛牆高位一個唔知乜野嘅箱響,阿姐冇除鞋企上櫈整停熄佢,之後有抹番張櫈,但緊接住用同一塊布同一部份嚟抹枱 🤢 咁張枱....... 🤔🙄🤔🙄總括嚟講,呢間唔會有下次 😅

黑松露意粉

總括嚟講,呢間唔會有下次 😅
2023-03-24 1029 瀏覽
😋😋😋突然想食burger 🍔🍔同朋友行行下京瑞見到間個名叫 *入素*嘅餐廳🥦 風格為家庭風見好似唔錯就試下叫咗個安格斯牛肉漢堡🍔佢配咗沙律🥗同薯條🍟同杯茶 ( set $88 )個素牛肉望落同真牛肉好似冇咩分別,係幾香而且都好厚,應該係炸過嘅。同食肉嘅分別應該係冇真牛肉咁juicy。🤔🤔🤔張圖橙色個啲係蕃薯條🍠🍠唔錯,之前有1,2次食cafe d 蕃薯條 都冇味咁,依間就甜甜地。同埋無論蕃薯條定薯條都夠脆。🥰個包就好多芝麻,軟熟同埋冇hea係有㶥嘅🙈🙈🙈🙈沙律就爽脆,開胃。😝😝茶係蕎麥花茶,對茶冇研究嘅我覺得飲落幾舒服🤤同埋留意到個茶包都幾大。🤗加配咗脆炸素雞 ( $20 )味道好淡,食唔到有咩味道,🥲🥲🥲佢配咗個酸酸甜甜嘅source ,就係食到source 嘅味道。🤔🤔🤔Total🧡🧡🧡題外話,朋友叫咗個咖哩飯,話啲肉味道極淡,同肉嘅口感相差一段距離。🙈🙈另外,店舖放咗幅好有趣嘅畫,係一張肥嘅蒙娜麗莎,但走個陣唔記得影一影。🤣 haha
見好似唔錯就試下

叫咗個安格斯牛肉漢堡🍔
佢配咗沙律🥗同薯條🍟同杯茶 ( set $88 )

個素牛肉望落同真牛肉好似冇咩分別,係幾香而且都好厚,
應該係炸過嘅。
同食肉嘅分別應該係冇真牛肉咁juicy。🤔🤔🤔

張圖橙色個啲係蕃薯條🍠🍠唔錯,
之前有1,2次食cafe d 蕃薯條 都冇味咁,
依間就甜甜地。
同埋無論蕃薯條定薯條都夠脆。🥰

個包就好多芝麻,軟熟同埋冇hea係有㶥嘅🙈🙈🙈🙈
沙律就爽脆,開胃。😝😝

茶係蕎麥花茶,對茶冇研究嘅我覺得飲落幾舒服🤤
同埋留意到個茶包都幾大。🤗

加配咗脆炸素雞 ( $20 )
味道好淡,食唔到有咩味道,🥲🥲🥲

Total🧡🧡🧡

題外話,朋友叫咗個咖哩飯,話啲肉味道極淡,
同肉嘅口感相差一段距離。🙈🙈

另外,店舖放咗幅好有趣嘅畫,係一張肥嘅蒙娜麗莎,
但走個陣唔記得影一影。🤣 haha

2023-03-04 979 瀏覽
自從屯馬綫開通咗之後就多咗去石門食野,今日去咗入素食晚飯!💛 舖頭比較細,有住家飯感覺。我地叫咗兩份晚市套餐,同追加一份小食。安格斯牛肉漢堡牛肉好厚實,麵包有㶥過,薯條香脆!喇沙海鮮配擔擔醬拌麵擔擔麵有蝦、魷魚、豆卜同菜。欣賞佢地嘅湯,無外面嘅喇沙湯咁肥膩。豆卜同菜好掛湯!桂花叉燒外皮煎得好香脆,桂花味好香!上碟熱辣辣,建議趁熱食,好好味!👍🏻😋晚餐每人一杯蕎麥花茶,茶包好大,好香蕎麥味。整體嚟講今日餐飯好滿意,有誠意,用心製作! 👍🏻

安格斯牛肉漢堡
牛肉好厚實,麵包有㶥過,薯條香脆!

桂花叉燒

晚餐每人一杯蕎麥花茶,茶包好大,好香蕎麥味。

整體嚟講今日餐飯好滿意,有誠意,用心製作! 👍🏻
2023-02-19 635 瀏覽
店內環境和食物不算乾淨。食物的種類不多。我們叫了一個素海鮮喇沙配擔擔麵、麻醬秋葵和安格斯漢堡包。素海鮮喇沙的味道很稀和奇怪,有種稀咖喱的感覺。擔擔麵變成意粉。安格斯漢堡包的賣相不錯,雖然標榜用了impossible meat,但沒有肉的纖維感。食物味道頗差是一個扣分點,更要命的是我吃完素海鮮喇沙配擔擔麵和秋葵後就拉肚子。
2023-01-11 811 瀏覽
話說有晚唔知食咩,就睇一睇地鐵站,發覺未去過石門,於是上網搵一搵入面有咩食。.都搵到唔少良心小店,最後揀左呢間「入素」。店面細細間,大約坐到20人。.老闆推介我地試佢地新出既雙冬素羊腩($88),天寒地凍梗係試下羊腩。睇相都見到份量都好多!我地先飲啖湯,唔會過咸,用黎撈飯一流👍🏻入面配料都幾多,有紅蘿蔔、枝竹、馬蹄、冬菇、素羊腩都有好多件。全部都整得好入味,特別係冬菇,索哂湯汁😍素羊腩雖然食落冇羊肉獨有羶味,但都完美地還原羊腩煲既湯汁味🤩素羊腩食唔出係用咩整出黎,咬落去有啲菇粒,幾有咬口,好味😋.另外,我地都叫左兩份小食:炸素雞($35)同桂花叉燒($29)炸素雞食落好似麥樂雞,如果配埋甜酸醬就perfect🤣而桂花叉燒做到好出色,上面加左芝麻碎,食落更加香口!素叉燒外皮比較脆、口感比叉燒軟身、個汁甜甜地,好似平時燒味鋪既蜜汁叉燒但又唔會好膩~桂花叉燒必食👍🏻💯.總結:雖然一入黎石門第一感覺好似身處內地,但原來入面仲有唔少特色小店💛呢間「入素」味道做得出色,而且價錢都好抵,兩個人食平均$80都食到好飽。
都搵到唔少良心小店,最後揀左呢間「入素」。
店面細細間,大約坐到20人。
睇相都見到份量都好多!
我地先飲啖湯,唔會過咸,用黎撈飯一流👍🏻
全部都整得好入味,特別係冬菇,索哂湯汁😍
素羊腩食唔出係用咩整出黎,咬落去有啲菇粒,幾有咬口,好味😋
另外,我地都叫左兩份小食:
炸素雞($35)同桂花叉燒($29)
炸素雞食落好似麥樂雞,如果配埋甜酸醬就perfect🤣
而桂花叉燒做到好出色,上面加左芝麻碎,食落更加香口!
桂花叉燒必食👍🏻💯
總結:
2023-01-04
  • 桂花叉燒
  • 雙冬素羊腩
2022-12-14 680 瀏覽
是日我要去威爾斯親王醫院做物理治療,在沙田區能夠找到素食餐廳不容易,雖然首次光顧,但是質高味美,素漢堡熱騰騰,比真肉漢堡例如Mos Burger的漢堡包更加美味,媲美Green Common的素食漢堡水準,薯條炸得很香脆,而且還贈送一杯花茶😋😋😋💯👍。但是此店不易找到,要致電老闆教我由京瑞廣場大快活乘坐自動電梯,上2層然後右轉才能找到這間隱世小店,因為很好吃,😋😋😋下次一定會再次光顧。👍💯😃😃👏

素牛肉漢堡

2022-12-14
素牛肉漢堡
  • 海南雞飯
  • 桂花叉燒
2022-07-30 1088 瀏覽
▪️燒汁吉列豬扒飯$65(午市套餐)有包埋嘢飲豬扒有幫你切開 切到一條條方便食可惜豬扒就真係唔係太似真嘅豬扒好明顯食到係唔同麵團堆積埋一齊燒汁就有啲蕃茄味🍅成個飯唔會算係太好食但係都食得過成間餐廳特別之處就係全間都係素食🥑素食者一流🫑但係平常人過嚟食就應該唔會太特別
▪️燒汁吉列豬扒飯$65
成個飯唔會算係太好食但係都食得過
成間餐廳特別之處就係全間都係素食🥑
素食者一流🫑但係平常人過嚟食就應該唔會太特別
2022-07-05 978 瀏覽
第二次幫襯,兩次都係午市套餐,有湯有茶有沙律,都好好味!上次嚟係食仿海南雞飯,雞肉部分我估係用壓實嘅腐竹整,靚得嚟幾得意👍🏻今次係食燒汁牛肉飯,個汁略嫌濃味/鹹咗少少,但牛肉口感好似,幾好味
第二次幫襯,兩次都係午市套餐,有湯有茶有沙律,都好好味!
燒汁牛肉飯
燒汁牛肉飯
2022-04-03 1258 瀏覽
💚入素💛 ➡️呢間講起上黎 我都拖得有啲耐上年食到依家都味post 🙈呢一餐算係我嘅生日飯黎,多謝佢陪我果黎呢度食💙我地就叫左個唔飽嘅tea set😂⛅️入素小拼盤 每款都有兩件, 全部都係素食黎💚⛅️春卷 幾脆口,有好多紅蘿蔔係入面🥕不過調味就比較淡口🙈☁️炸素雞 好似食緊麥樂雞咁,不過都幾重果陣油益味🤨⛅️素雞同素牛肉 都唔太特別,唔太似真嘅肉,但鍾意食雞嘅口感多啲🧐🌤炸薯條 炸到幾好食😋估唔到會有蕃薯條🍠💰$59☀️桂花叉燒但最似個叉燒,個來汁甜甜地,真係似平時食開嘅叉燒😜但係切到好薄果啲,好易就咬開嘅口感🤣唔覺食緊素,同埋好似冇咁油膩👍🏻💰$18.💛石門有唔少好食嘅餐廳,遲啲再發掘一下🙌🏻
💚入素💛 ➡️
呢間講起上黎 我都拖得有啲耐上年食到依家都味post 🙈
呢一餐算係我嘅生日飯黎,多謝佢陪我果黎呢度食💙
我地就叫左個唔飽嘅tea set😂
⛅️入素小拼盤
入素小拼盤

每款都有兩件, 全部都係素食黎💚
⛅️春卷 幾脆口,有好多紅蘿蔔係入面🥕不過調味就比較淡口🙈
☁️炸素雞 好似食緊麥樂雞咁,不過都幾重果陣油益味🤨
🌤炸薯條 炸到幾好食😋估唔到會有蕃薯條🍠
💰$59
☀️桂花叉燒

💰$18
💛石門有唔少好食嘅餐廳,遲啲再發掘一下🙌🏻
4K
2022-03-05 1536 瀏覽
噚日(4-3-2022 Fri)返公司做嘢,由於放工會買凍肉,唔想拎太多嘢,所以唔帶飯,睇吓呢頭有咩嘢食?上次幫趁土瓜灣(九鳥)砌時(食評係2022年2月14日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%B9%BD%E9%BB%98%E6%9C%89%E8%87%AA%E9%81%B8%E6%AC%8A-e4324490),知道石門呢喥都有間,咁幫趁呢間?但我又唔想唔環保,要拎嘢返屋企,都係唔買外賣住,再睇睇京瑞有邊間嘢,我記得有間叫入素,於是睇吓,有素海南雞飯,叉燒....就決定嚟呢間.我早啲出嚟食,未有客人,就坐低睇menu,心大心細𠻹,最後決定要$68.00嘅日式海鮮漢堡,$18.00追加桂花叉燒,店員問我飲咩嘢?有花茶同汽水,我答花茶.等咗一陣,日式海鮮漢堡到嚟,配咗沙律同薯條,睇見件漢堡好似燶咗,唔理喇,食咗先.芝麻漢堡包幾脆,白色呢舊應該係素帶子,之後有素蝦,同再有一件素帶子,都算彈口;件漢堡就冇乜問題.味道:4分沙律同薯條都正常冇問題.味道:4分桂花叉燒呢,外面脆口,味道唔太濃.味道:2.8分重有

我早啲出嚟食,未有客人,就坐低睇menu,

等咗一陣,日式海鮮漢堡到嚟,配咗沙律同薯條,
日式海鮮漢堡
睇見件漢堡好似燶咗,
日式海鮮漢堡
唔理喇,食咗先.

芝麻漢堡包幾脆,白色呢舊應該係素帶子,

之後有素蝦,
日式海鮮漢堡
同再有一件素帶子,都算彈口;件漢堡就冇乜問題.
味道:4分

沙律同薯條都正常冇問題.
味道:4分

桂花叉燒呢,外面脆口,味道唔太濃.
味道:2.8分

重有一碗好清,冇味精嘅湯,唔錯.
味道:3分
左: 素湯, 右: 桂花叉燒

最後杯花茶都正常冇問題啦.
花茶
味道:3分